- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Alweer politieke keutels: gauw overslaan.

28-feb-2003

+ Hebt u het gezien? In Muiden wordt zomaar ineens actie gevoerd tegen het volbouwen van de Bloemendalerpolder. Een of meerdere onbekenden hebben een A4tje met protestkreten op de verkiezingsborden geplakt. De tekst luidt: 'Hufter City xxx. Aan de Amstel. Niet aan de Vecht. Dus Bloemendalerpolder open, groen, onbebouwd'. Die drie x-sen staan voor de drie Andrieskruisen in het wapen van Amsterdam, dat kan niet missen. Hoewel ik me erop verheug dat de weerzin tegen grootscheepse bouw in de Bloemendalerpolder naar buiten komt, bevalt dat 'Hufter City' me niet. Als er hufters moeten worden aangewezen, zoek ze dan in Muiden en Haarlem.
+ Tot mijn verrassing zag ik dat een politieke partij die á la PvdA zijn kandidaten op een groepsfoto presenteert, te weten de LPP (Leefbaar Provinciale Partij) een aanplakbiljet met 'Geniaal! Stem LPP Provinciaal' op het verkiezingsbord aan de Weesperweg heeft aangebracht. Dat is op zichzelf niet zo opmerkelijk, maar dat de poster dwars over het Muider protest tegen het volbouwen van de Bloemendalerpolder is geplakt, is wel raar, temeer omdat er een zee van ruimte over was om de eigen LPP poster te plakken.
+ Via de website van de LPP, die op de poster vermeld staat, kreeg ik de persvoorlichter van deze partij aan de telefoon. Het werd een onaangenaam gesprekje. Ik verweet de persvoorlichter, de heer G.H.Cevat uit Noordbeemster, dat hij de actievoerders niet had ontzien. Dat was wel zo netjes geweest. Maar de persvoorlichter vond dat zijn partij in haar recht stond want de verkiezingsborden zijn voor de officiële partijen bestemd en niet voor opruiende taal van activisten. Strikt genomen klopt dat, maar vrijheid van meningsuiting weegt zwaarder, vind ik en dat zei ik ook. Toen ik met het argument kwam dat er ruimte zat was voor nog wel tien LPP biljetten, antwoordde meneer Cevat dat dit in het donker waarschijnlijk niet goed te zien zou zijn geweest. Laat er nou vol licht van een lantaarnpaal op vallen. Onzin dus.
+ Op mijn opmerking dat dit niet de manier was om in Muiden stemmen voor je partij naar binnen te halen, antwoordde hij : 'Dat moet dan maar'. Ik slaagde er maar niet in de man uit zijn hoofd te praten, dat ik geen actiegroep vertegenwoordigde, maar alleen het fatsoen. Meneer Cevat vertoonde zoveel potentatentrekjes, dat ik aan het twijfelen sloeg. Iemand die zegt dat het hem niet kan schelen of er op zijn partij gestemd wordt of niet, kan toch geen persvoorlichter zijn, dacht ik.
+ Ik vroeg meneer Cevat waar de LPP staat als het om de Bloemendalerpolder gaat. Het bleek dat zijn partij een fel tegenstander is van bebouwing, nota bene dus net als de door zijn partij weggedrukte activist of actiegroep. Nou breekt mijn klomp. Het wethoudersduo Schulp en Leupen mag de LPP wel dankbaar zijn. Ze kunnen als lachende derde toekijken hoe de ene tegenstander van hun megalomane plannen de andere tegenstander de mond snoert.
+ Een uurtje na het telefoongesprek. Het grote vel papier met alle vijftien kandidatenlijsten voor de Provinciale Staten Verkiezingen valt in de brievenbus. Even snel gekeken wat lijst negen, de LPP, nu toch wel voor een club is. Ik tel negen kandidaten, allemaal Westfriezen, op een Haarlemmer en een Huizer na. De lijsttrekker is, jawel, G.H. (Gerard) Cevat, die man die zichzelf persvoorlichter noemt.
+ Het viel voor de politieke partijen niet mee hun boodschappen aan te brengen op het verkiezingsbord langs de Weesperweg. Op het bord zelf was ruimte genoeg, maar ze moesten twee horden nemen eer ze er bij konden, te weten een diepe kuil en een grote berg aarde. Dat hadden ze er graag voor over, in de wetenschap dat de eendenvijver van Dirk Drempel, waarin fietsers op weg naar de vesting dreigden te verdrinken, tot het verleden behoort.
+ De oplossing van het afwateringsprobleem is gevonden in de aanleg van een riool met drie kolken, dat aansluit op het bestaande riool. Het vergde maar een paar dagen om het karwei te klaren. Dat er nog geen afvoer was, kwam omdat er domweg niet aan gedacht was. De voorziening ontbrak op de tekening. De fout heeft het Duurzaam Veilig project er niet voordeliger op gemaakt: allemaal extra kosten.
+ U herinnert zich de keutel nog over het verkiezingsbord van het CDA dat door ingrijpen van bovenaf – een stevige rukwind – geveld werd? Welnu, het bord is herrezen. Het is in volle glorie te bewonderen in het weiland op de plaats waar de Zuidpolderweg en de Mariahoeveweg samenkomen. Toch maar een vraagje: wat kan toch de reden zijn dat je in Muiden geen reclameborden mag neerzetten in de natuur – behalve als er CDA op staat? Misschien de oververtegenwoordiging van deze partij in het college van B&W?
+ Wat staat je te doen als een razende radioreporter een microfoon onder je neus houdt en je oliedomme vragen stelt, waarop je alleen met ja of nee mag antwoorden? Toen het mij overkwam, adviseerde ik hem zijn vragen eerst maar eens voor te bereiden door zich vooraf enigszins over het onderwerp te informeren. Ik mocht meteen niet meer meedoen, wat geen enkel probleem was, want de razende reporter hoorde zijn eigen stem veel liever.
+ Onder de inboorlingen van 'het bedreigde dorpje Muiden' waren trouwens liefhebbers genoeg om hun zegje te doen. Willem Trekkast slaagde er meesterlijk in domme vragen te pareren met zinnige antwoorden. Hij gaf de reporter zelfs het idee dat deze verstandige vragen stelde. Als je zoveel jaar met opstappers het ruime sop kiest, dan weet je wel hoe je je pappenheimers moet aanpakken. Ik ben er een beetje jaloers op, want Willem heeft in elk geval bereikt dat de luisteraars begrepen dat het gewoon niet kan en mag wat Almere wil: natuur inruilen voor baksteen. Alleen: wat kunnen wij als Muiden Almere verwijten als we hier hetzelfde doen met de Bloemendalerpolder?
+ Waarom zou burgemeester Smith toch zo blij zijn als de gemeente Muiden van 6.645 inwoners (per 1 januari 2003) doorgroeit naar een gemeente van rond de 20.000 inwoners, wat het geval zou zijn als er 5000 woningen in de Bloemendalerpolder worden gebouwd. Voor het geld hoeft hij het niet te doen. Zijn bezoldiging zou van € 5.204,02 per maand stijgen tot maar € 6.106,11, los van de ambtstoelage en onkostenvergoedingen. Het is trouwens vanwege zijn leeftijd onwaarschijnlijk dat hij het nog als burgemeester meemaakt.
+ Ook de wethouders gaan er nauwelijks op vooruit wanneer Muiden er 5000 woningen bij krijgt en een paar gemeenteklassen stijgt. Hun wedde gaat van € 3.945,77 naar slechts € 5.025, 93. De onkostenvergoeding stelt evenmin veel voor. Die gaat van maximaal € 195,60 per maand naar € 481,73. Ze doen het meer uit idealisme. Het presentiegeld van de raads - en commissieleden wordt, zodra Muiden onleefbaar wordt, verhoogd van maximaal € 176,59 tot € 481,73 per maand (de inflatiefactor en andere eventuele bijstellingen in de komende jaren zijn uiteraard niet in de cijfers verwerkt).
+ Wat is de intentie van een intentieverklaring? De intentie van een intentieverklaring is verhullen wat de intentie is. Zo glashelder is de intentieverklaring, waarvan sprake is in het persbericht van de verschillende overheden en de KNSF over de sluiting van de kruitfabriek. Zo simpel, zo voor de hand liggend. Dat u dat niet begrijpt!
+ Hoe open is een open begroting? Een open begroting is zo open dat zij potdicht blijft voor pottenkijkers, als daar zijn de werknemers van MCI en de inwoners van Muiden. Zo glashelder is de open begroting, waarvan sprake is in het persbericht van de verschillende overheden en de KNSF over de sluiting van de kruitfabriek. Zo simpel, zo voor de hand liggend. Dat u dat niet begrijpt!
+ De dag dat de Siamese wethouderstweeling met de billen bloot moet, kan niet lang meer op zich laten wachten. Zo zal blijken, dat er geen vierhonderd maar duizend woningen op het kruitfabriekterrein nodig zijn om uit de kosten te komen, en dat er geen sprake zal zijn van sociale woningbouw op dit terrein: te duur. Ook zal er niet veel groen overblijven van dit nu nog zo natuurrijke gebied. Te duur: huizen brengen meer op.
+ Met de billen bloot wil ook zeggen dat de twee straks gedwongen zullen zijn toe te geven dat Muiden geen geld heeft om zelf het aquaduct te bekostigen. De gemeente bezit geen meter grond in de polder en kan alleen maar inkomsten creëren door bouwleges te heffen. Er is geen sprake van dat die leges voldoende zijn voor het benodigde kapitaal. Bij 5000 woningen zal het hooguit genoeg zijn voor weer nieuwe rapporten. Wordt wakker het zonnetje is al op.
+ Oud gedeputeerde Frans Tielrooij, Muiderberger en vroeger raadslid in Muiden, heeft altijd gevochten voor een groene Bloemendalerpolder. Toch blijkt hij in de Gooi – en Eemlander begrip te hebben voor zijn opvolger en partijgenoot Henry Meijdam, die nota bene de deur voor het volplempen van de polder wijd open heeft gezet. 'Meijdam gaat er flexibeler mee om', zegt Frans Tielrooij. Ook zegt de oud gedeputeerde: 'Misschien had ik de mazzel dat ik zo'n besluit niet hoefde te nemen'. En iets verderop in het artikel teken ik uit zijn mond op: 'bij de bebouwing van IJburg hebben we besloten: dan houden we de Bloemendaler – en Bovenkerkerpolder open. Dat hebben we niet kunnen volhouden. Dan krijg je dat de mensen zeggen: politiek is onbetrouwbaar'.
+ Tielrooij is tegenwoordig de baas van Regio Randstad, een orgaan waarin provincies en grote steden samenwerken om de leefbaarheid van de Randstad te verbeteren. Een positie, waarin je een gedeputeerde niet voor het hoofd kunt stoten, en al helemaal niet als hij ook nog eens van je eigen partij is. Wil iemand mij asjeblieft even het teiltje aanreiken?
+ Gelezen in het hetzelfde krantenartikel:'Dat de provincie niets oplegt, wordt glashelder in Eemnes. Een gemeente die aan drie kanten omringd is door polders. Als het aan de provincie had gelegen, waren er aan de noord - en zuidkant van het dorp misschien wel duizenden woningen verrezen. Maar Eemnes wil dat niet. Bouwen voor de eigen ingezetenen, dat wil zeggen, zo'n veertig huizen per jaar, wordt voldoende geacht.' Zoiets zet je aan het denken. Wil Muiden het wèl? Radio Noord Hollend kon hier laatst niet één voorstander van een volgebouwde Bloemendalerpolder vinden. Niet één, op wethouder Leupen na.
+ Goed nieuws! Het aquaduct betekent de redding van de Bloemendalerpolder. Als het aquaduct er voorlopig niet komt – en dat moet inmiddels toch ook de grootste naïeveling duidelijk zijn – wordt er niet in de polder gebouwd, want dat hebben B&W en de raad van Muiden totnogtoe met grote stelligheid beloofd. Maar nu komt het: als gemeente heeft Muiden het laatste woord. Dat moest zelfs gedeputeerde Meijdam in de nacht van het streekplan toegeven. De conclusie ligt voor de hand: Muiden kiest, zij het noodgedwongen, voor een open, groene, onbebouwde Bloemendalerpolder. Waarmee in één adem een plechtige belofte wordt ingelost, die we al bijna weer vergeten waren.
+ Nog één keer de Gooi – en Eemlander. Vandaag, zaterdag, zijn de lijstrekkers van de vier grootste partijen in de Provinciale Staten (VVD, PvdA, CDA en Groen Links) aan het woord over de toekomst van onze Gooi- en Vechtstreek. Hier is ruim een halve pagina blabla voor uitgetrokken. Alle vier de lijsttrekkers zingen de lof van de prachtige natuur, waarmee ons gebied gezegend is. Dat moet koste wat kost behouden blijven, betogen ze om het hardst. Niet één van de vier roert het onderwerp Bloemendalerpolder aan. Blijkbaar ligt dit te gevoelig bij de kiezer. Of misschien zien ze het als een onbetekenend detail waar kleine stadjes als Muiden en Weesp zich zelf maar mee bezig moeten houden.
+ Op de valreep ontdek ik dat de LPP ook op de andere kant van het verkiezingsbord aan de Weesperweg heeft toegeslagen, de kant die je ziet als je Muiden uit rijdt. Over het biljet van de PvdA met het postertje van Hette Zijlstra is tot op de millimeter nauwkeurig een LPP-poster geplakt. Voor wie de lijstrekker annex persvoorlichter van de LLP wil complimenteren met de sjieke campagne van zijn partij, volgt hierbij zijn telefoonnummer: 0299-690343.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: