- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels van de koe, de vos, de zwaan en de kat.

08-mar-2003

+ 'Doorgestoken menukaart', riep woensdagavond een groep Muiers aan een lange tafel bij Floris V, toen bedrijfsleider Coen Spaan tegen de winnaars van de miljoenste biefstuk Floris zei: 'Wij kennen elkaar'. Coen bedoelde er niets anders mee dan dat de twee, Mauriel en Ad van de Haak uit Abcoude, al twintig jaar regelmatig bij Floris komen eten en gewoon de mazzel hadden dat ze er uitgerekend deze avond wéér waren. Niks afgesproken werk. Daar viel trouwens geen moment aan te twijfelen als je de reactie van het echtpaar zag toen Richard Krajicek de miljoenste steak, een extra dikke, voor hun neus op tafel zette. Ze vielen bijna om van verbazing.
+ Hoewel maar weinig aanwezigen zeiden dat ze speciaal naar Floris waren gekomen in de hoop de miljoenste biefstuk te bestellen, werden er de avonden ervoor flink wat steaks verkocht. Het was dan ook goed druk, maar dat is het bijna altijd bij Floris. Woensdagavond was het roezemoezige sfeertje ideaal voor een feestje. De spot werd op de 'winnaars' gericht en er was voor iedereen champagne van het huis. Richard Krajicek serveerde de feestbiefstuk en overhandigde namens het 25 jarige Floris V een cheque ter waarde van € 2500, - aan vertegenwoordigers van Warchild. Het Abcouder echtpaar, dat de bofkontenbiefstuk trof, mag twaalf keer gratis bij Floris V komen eten.
+ Menigeen vroeg zich af hoe ze dat nu precies hadden kunnen uitmikken met dat miljoenste exemplaar. Zegt Coen Spaan: 'Gewoon een kwestie van logistiek en administreren, met de afleveringsbonnen van de leverancier als basis'. Het kan een steak gescheeld hebben, dus mogelijk heeft de rechtmatige winnaar er net naast gegrepen, maar het stond wel vast dat de biefstuk deze dag uit de keuken zou komen, zoals aangekondigd op het buitenbord. 's Avonds rond kwart voor acht was het zover.
+ De miljoenste biefstuk was groter nieuws voor de pers dan ze bij Floris zelf hadden durven hopen. Zo kwam er een hele batterij persfotografen opdagen. Dat Floris V in het hele land bekend is, bleek weer eens ten overvloede toen donderdagmorgen een grote foto met een heel verhaal over de biefstuk serverende Muiderberger in de krant voor wakker Nederland stond. Wat de bediening van Ome Ko aan de overkant betrof had de feestbiefstuk best bij hen aan de bar mogen vallen. Barkeeper Niels Harren belde tenminste vroeg in de avond op om een garantie los te peuteren dat de winnende steak erbij zou zijn wanneer hij vijftig stuks zou bestellen.
+ Burgemeester Smith, die het niet over zijn hart had kunnen verkrijgen geen gehoor te geven aan de smeekbede van Coen om toch vooral met zijn ambtsketen om te komen, greep de kans aan om Muiden 1050 te promoten. De burgemeester daagde Floris V uit de biefstukken Floris die een tijdje net als vroeger maar een tientje kosten (zij het tien euro's) voor € 10,50 te verkopen. Coen had daar wel oren naar, maar ja, voor zo'n drastische prijsverhoging was het te laat, zeker met het stampvolle restaurant als getuige.
+ Je moet wel blind geweest zijn als je de afgelopen week niet de bontgeschilderde nepkoe gezien hebt op het terras van Floris V. Ze stond er niet alleen overdag, maar ook 's avonds, fraai uitgelicht door een spotje vanaf de gevel. Het was een bijzonder mooie koe met al die kleuren. Groen van het gras en de bladeren, rood van de bloeiende tulpen en blauw van de lucht, dit alles bespikkeld. Op het koeienlijf waren ook nog eens de vlaggen geschilderd van de VS, Japan. Nederland en Oranje. De trotse eigenaar van dit kunstwerk van Henk Hofstra is de firma Nice to Meat, de vleesleverancier van Floris.
+ De lentekoe mocht dan meer aan het Holland Festival doen denken dan aan biefstukken, ze was bedoeld als aandachttrekker voor de miljoenste steak die er aan zat te komen. De tekst op het buitenbord was wat dat betreft duidelijk. Omdat je er donder op kon zeggen dat er figuren op de loer lagen om met de koe te gaan sollen, had Coen Spaan haar vastgelegd aan een snoer. Aan de ketting hoefde niet, redeneerde hij, want ze zou 's nachts op stal gaan. Hij verwachtte geen problemen, want het was een zwaar beest, dat je niet zomaar meeneemt. Er waren minstens twee man nodig om het gevaarte op te tillen.
+ Maar de baas had buiten de waard gerekend. Zijn eigen koks gingen 's nachts met us mêm aan de haal. Omdat de gelegenheidskoe door geen enkele deur kon, en er dus geen stal te vinden was, zetten de biefstukkenbakkers het arme beest tenslotte maar in het steegje van het hofje van de Muiderhaven. Maar moe koe werd eerst versierd met gras en kluiten aan de poten, melk op de uiers, een volle fles eronder en achter haar rug een nepvlaai, die bedrieglijk echt leek. Toen 's morgens de schoonmaaksters kwamen, schrokken de dames zich wezenloos. Het eind van het Muider avontuur was, dat de koe na bewezen diensten afgevoerd werd in een boedelbak om elders Nice to Meat te representeren.
+ De Muider jagers Wim Melis en Piet Hoetmer mogen waarschijnlijk op vossenjacht in het Muidense gaan, nadat een derde motie van het Muiderbergse Statenlid Cornelis van Diest om ook in Noord-Holland toe te staan de vos te bejagen, het haalde in de Provinciale Staten. Het wachten is op de faunacommissie, die moet beslissen wie in dit gecultiveerde stukje Nederland de meeste rechten heeft: de zwaan en de weidevogels of de vos. Moet de vos het loodje leggen of moeten de zwanen neergelegd worden. Vogelleed of vossenleed: één van beide partijen zal het veld moeten ruimen.
+ Natuurliefhebber Dick Rozendaal is blij met wat er momenteel gebeurt. Hij wil dat er selectief gejaagd wordt, nu de boeren steeds positiever zijn gaan denken over flora en fauna. Als de vossen doorgaan met doden, zou deze instelling wel eens in één klap kunnen veranderen. Of de Muidense jagers er straks in slagen één of meer vossen af te schieten, zodra die zich buiten hun gebied begeven, is nog maar de vraag. 'Vossen zijn slimmer dan ratten', zegt Dick Rozendaal: 'en die zijn al heel slim'.
+ Er zijn er inmiddels al acht dode zwanen aangetroffen op het land van Nell – Hydra en twee op het land van Pronk in de Zuidpolder. Maar vossen nemen niet alleen zwanen te grazen. In Muiderberg beten ze vijf kippen dood en in Muiden, bij van Ingen, twee konijnen. 'Nog even en de weidevogels zijn het haasje', zegt Dick Rozendaal. Hij wil graag dat de vossen worden teruggedrongen in hun eigen gebiedje, voordat ze helemaal de smaak te pakken krijgen. Ouwe Muier blijft er moeite mee houden. Hij zag een keer zomaar ineens een vos aan het eind van de Weesperstraat. Wat een schoonheid. De adem stokte hem in de keel. Maar ja, een zwanenzang als prijs voor een vossenleven…
+ Arnoud Ruiter, het maatje van Cor Smolders, meende zijn sinds 31 januari verdwenen rode kater te herkennen in de keutel over de kat die bij de Amsterdamse poortbrug natgespat en weggejaagd werd door een groep eenden. Ook zijn kat heeft een vrij hoge rug en een staart die altijd omhoog staat. Zijn kat komt naar je toe als je hem met een stukje vlees lokt en 'Tijger' roept. Arnoud mist zijn Tijger erg. De driejarige kater liep altijd graag met hem op, sliep op een plaid op zijn bed en ging met hem onder de douche. Ook dronk-ie af en toe een pilsje met Arnoud.
+ In de Nieuwjaarsnacht sprong Tijger bijna tegen het plafond van schrik, toen er vuurwerk in de Beatrixstraat werd afgestoken. Sindsdien is hij doodsbang van lawaai. Arnoud denkt dat zijn vriend 'm gesmeerd is voor langs denderende vrachtauto's. Wie heeft Tijger gezien? Hij is rood van kop tot staart, maar wit van onderen. Op de binnenkant van zijn voorpoten heeft hij links en rechts rode vlekjes. Zijn snuit is van neus tot oren wit.
+ De Muider Middenstand - en ook de DWR met zijn sluisgelden - mocht altijd het muntgeld in een zogeheten sealback 'afstorten' in de nachtsafe van de Rabobank. Dat was handiger dan 's morgens bij de bank naar binnen gaan, en wachten tot je aan de beurt was en het geld aan de balie geteld werd. Maar vanaf 1 maart mag er geen muntgeld meer door de gleuf. Je kunt hiervoor alleen nog in de bank zelf terecht, dus uitsluitend op werkdagen tussen negen en twaalf.
+ Met andere woorden: als je op de openingstijden van de bank niet de deur uit kunt, zit je de hele middag, de hele avond en het hele weekend met je muntgeld. Kom je met je munten naar de bank, dan moet je betalen voor het tellen. Het tellen is per 1 januari duurder geworden. En niet zo'n beetje ook. Service, daar wordt de bank van ons allemaal steeds beter in.
+ Muntgeld mag dan niet meer door de gleuf: van bankbiljetten die binnenkomen via de buiten - sealbagautomaat, zoals de nachtsafe officieel heet, kan de Rabobank niet genoeg krijgen. Om er aan mee te werken dat de biljetten veilig afgeleverd worden, werd de zakelijke relaties in Muiden laatst in een brief op het hart gedrukt de sealbag toch vooral vanuit het autoraampje in de safe te werpen.
+ Zou de schrijver van de brief, die verstuurd werd vanuit het hoofdkantoor in Weesp, wel eens in Muiden geweest zijn? Vast niet, anders had hij kunnen zien dat het domweg niet kan wat hij adviseert. Er is tussen de Amsterdammertjes die voor de bank staan hooguit ruimte voor een Smart. Heb je die niet, dan moet je over een uitschuifarm beschikken wil je bij de safe komen. Kortom, het kan niet, en het màg niet. Je mag niet met je Smart het trottoir op en je mag het verkeer niet hinderen door op de rijbaan voor de bank te gaan staan. Nog meer servicetips?
+ Laatste ontdekking: je kunt vanuit het raam van een geldauto de safe bereiken, wanneer het Amsterdammertje ervóór uit de stoep gelicht wordt. Laatste nieuws: donderdag is er een Amsterdammertje voor de safe geplaatst met een slot, zodat het paaltje uit de stoep kan worden gelicht.
+ Als je tot voor kort Muiden in je auto naderde en je wist van niets, dan werd het je bepaald niet gemakkelijk gemaakt. Langs de weg stond wekenlang de waarschuwing dat Muiden tot en met februari afgesloten was voor doorgaand verkeer. Eerst stond er: tot en met 28 februari, maar door dat cijfer kwam een kruis. Dat veranderde niets aan de boodschap, want februari telde dit jaar 28 dagen. Het was zeer verwarrend. Maar goed dat je inmiddels weer gewoon dwars door de vesting kunt rijden.
+ Zonder officieel vertoon werd vrijdagmiddag, om 13.35 uur om precies te zijn, het kruispunt voor de snackbar en daarmee het Vestingplein weer vrijgegeven voor het verkeer. De mannen die de wegversperringen verwijderden, boden Corrie Wolf een stukje afzetlint aan om door te knippen. Alleen was de eerste automobilist al door het lint gegaan. Voor zover dat althans merkbaar was bij een kalme man als het DWR rayonhoofd Jan Portengen, die als eerste over de nieuwe klinkers reed. Portengen had er veel geduld voor moeten opbrengen. Het leek uren te duren eer de laatste sta-in-de-weg was afgevoerd.
+ De ondernemers op het Vestingplein zijn er mooi klaar mee geweest. Door de vorst heeft het geen zes, maar uiteindelijk zeven weken geduurd, voordat ze weer voor automobilisten en motorrijders bereikbaar waren. Het bergbezinkbassin heeft ze handenvol geld gekost. Volgens ingewijden is de gemeente van plan de omzetderving enigszins te compenseren. Met name Eric en Denise hebben het moeilijk gehad. Het is te hopen dat het gauw mooi weer wordt, en ook dat de picknicktafel aan de overkant weer op zijn plaats wordt teruggezet. Dat scheelt met al die wandelaars door Muiden, die even met een patatje en een fris op de bank uitpuffen.
+ Op verschillende parkeerautomaten is een handig plattegrondje van Muiden geplakt. Dat is niet alleen prettig voor de parkeerders, maar ook voor de parkeerwachters. Dankzij deze plattegrondjes hebben ze donderdag jongstleden het parkeerterreintje voor vergunninghouders naast de brandweerkazerne ontdekt. Ze dachten er een rijke buit aan te treffen, want achter de ene na de andere autoruit ontbrak een vergunning. De als politieauto herkenbare auto's sloegen ze maar over, want als sieragenten gaan ze een confrontatie met de echte politie liever uit de weg. Toch kwam dit er nog bijna van toen op één na alle vergunningloze burgerauto's van politiemensen bleken te zijn.
+ Voor de aanwonende vergunninghouders is het bijzonder vervelend, wanneer er geen plekje vrij is. Ze hebben niet voor niets een parkeervergunning. Het is natuurlijk niet te verteren als onbevoegden je plek inpikken. De oplossing van het probleem bleek uiterst simpel te zijn: ga er van uit dat de politie niet boven de wet staat. Dan weet je wat je te doen staat, namelijk eisen dat de politiemensen net als iedereen een vergunning aanvragen, of ze nu in een politie – of een burgerauto rijden.
+ En dat gaat binnen een week gebeuren: de politie krijgt parkeervergunningen. Alsof het gewone mensen zijn. De maatregel komt mooi op tijd voor de commissievergadering. Denk erom dat sinds Dick Methorst Hermandad stevig heeft aangepakt, de andere commissieleden niet voor hem willen onderdoen. Reden tot stekelige vragen was er zeker geweest, want het politiebureau aan de Weesperweg staat er eind mei twee jaar en al die tijd was de politie wat parkeren betreft boven de wet verheven.
+ Arthur van Leeuwen is met ingang van 15 mei benoemd in de gemeente Amstelveen als senoir beleidsmedewerker ruimtelijke ordening. Van Leeuwen (28) heeft nog geen twee jaar op het gemeentehuis in Muiden gewerkt – eveneens als beleidsmedewerker R.O. Zijn vertrek is een schoolvoorbeeld van de tragiek van Muiden: hoe leuk ze het hier ook vinden, talentvolle jonge ambtenaren gaan al weer gauw weg omdat ze zich nu eenmaal kunnen verbeteren. Hoe groter de gemeente, hoe meer groeimogelijkheden en hoe hoger het salaris.
+ In alle stilte wordt doorgebouwd aan de appartementen op de Herengracht Zuid. Anders dan bij de Herengracht Noord, waar de appartementen hun voltooiing naderen, is er van buitenaf niets te zien, maar de makelaar laat desgevraagd weten dat het werk goed opschiet. De appartementen zullen in het begin van de zomer worden opgeleverd. Er is belangstelling voor, ook al zijn ze nogal prijzig, aldus de makelaar. Maar dat alles al verkocht is, nee, dat nou ook weer niet.
+ In de vorige politieke keutels stond dat B&W de bouwleges voor de massale nieuwbouw in de Bloemendalerpolder wil gebruiken voor de financiering van het aquaduct. Dat klopt, maar er komt nog iets bovenop, namelijk een speciale heffing op de grondprijzen. Nieuw is dat niet, alleen wordt zo'n heffing normaal meestal gebruikt om sociale woningbouw mogelijk te maken. Trek zelf uw conclusie. Zodra alle huizen en bedrijven er goed en wel staan kan het aquaduct verder afgerekend worden met de OZB. Tikt lekker aan bij massale bouw. Maar werden de OZB inkomsten niet altijd gebruikt voor allerlei voorzieningen voor de eigen gemeenschap in plaats van voor de automobilisten in de Randstad?
+ De discussie in de raad van Muiden over de huur - en koopwoningen voor senioren die de Woningbouw op de plaats van het af te breken Witte Kruisgebouw en het huis van Gertjan Rensenbrink wil bouwen, heeft als gevolg gehad dat de Woningbouw even 'pas op de plaats' maakt met de bouwplannen. Er waren al tekeningen. De bouw van de seniorenwoningen zal wel doorgaan, maar in welke vorm is nog maar de vraag. Zoals bekend wilde wethouder Leupen de VVD niet de garantie geven dat er 'sociaal gebouwd' zal worden – ook al deed de gemeente het Witte Kruisgebouw voor een vriendenprijs van de hand.
+ Er is geen man over boord als de 275 vlaggen van Muiden 1050 's nachts blijven hangen. Als ze maar goed uitgelicht zijn, mag dat. En dat zijn ze vast wel, zeker de vele vlaggen die in het licht van de lantaarns wapperen, waaraan ze zijn vastgemaakt.
+ Wekenlang hing de Duitse vlag aan de gemeentelijke vlaggenmast op de Groote Zeesluizen– de mast die bestemd is onze eigen driekleur op Koninginnedag. De vlag van onze Oosterburen had wèl gestreken moeten worden, want er was geen sprake van uitlichting op deze plaats. Hoe de Duitse vlag in de Hollandse mast is gekomen, is de vraag, evenals het waarom. Was het alvast ter ere van de Duitsers, die straks weer komen aanzetten met hun motorjachten? Hoe het zij, zaterdag was de vlag weg. Es geht Alles vorüber. Es geht Alles vorbei.
+ Hebben de werkmannen negen Amsterdammertjes gepoot aan het begin van de Singelstraat, een ingreep waar niet iedereen verrukt van is, zegt Pietje Kooij: 'Jullie kunnen dat bord met Singelstraat beter vervangen door een bord met 'Palenstraat'.
+ Ik kom even terug op de Muider treurwilgen, die drastisch worden gesnoeid, omdat ze anders bij storm in de vernieling gaan. De mannen van de Bomenservice uit Baarn, die druk met zagen in de weer zijn, pakken het toch wel iets anders aan dan de ploeg die vijf jaar geleden de rij treurwilgen langs de Prins Bernardsingel onderhanden nam. De lelijke lidtekens van afgezaagde armen die hier het gevolg van waren, vielen de mannen uit Baarn op. 'Dit was niet nodig geweest' oordeelden ze. Ook al heeft Ab Schulp van de gemeente gelijk, dat je niemand meer hoort over het slagveld aan de Prins Bernardsingel: de buurt heeft indertijd wel degelijk gelijk gehad om in opstand te komen.
+ De boombestormers uit Baarn vinden, tenzij de papiertjes weggewaaid zijn, maandag een briefje op de mooiste terugwilg van het plantsoen en op het mooiste exemplaar op de Lelie, met de bede zachtzinnig met deze bomen om te springen. Het briefje is ondertekend met 'Irene'.
+ De activist of actiegroep uit Muiden die zich verzet tegen massale bebouwing van de Bloemendalerpolder, heeft teruggeslagen door op zijn/haar/hun beurt een A4tje gedeeltelijk over de poster van de LPP op het verkiezingsbord langs de Weesperweg te plakken. Daarmee krijgt de Westfriese partij een koekje van eigen deeg. Zo krijgt persvoorlichter annex lijstrekker Cevat zijn vet. Opvallend is trouwens dat er op de verse Muider protestposter niet meer gerept wordt over 'Hufter city', maar van Amsterdam aan de Amstel, dat geen Amsterdam aan de Vecht mag worden. Deze aanpassing doet mij als geboren Amsterdammer deugd.
+ De publiciteit rond de Muider tandarts Wout Vriesman, die sinds kort praktijk houdt op zijn woonboot in de Vecht, leidt tot een uitzending van radio Noord-Holland. Op vrijdag 14 maart neemt een radioreporter plaats in de tandartsstoel. Terwijl de reporter behandeld wordt, neemt hij de tandarts een interview af. Het is een rechtstreekse uitzending. De afspraak is dat Wout Vriesman geen tandheelkundige hulp in rekening brengt wanneer zijn patiënt niet schreeuwt.
+ Ik liet de wethouders van Muiden in de laatste politieke keutelaflevering meer vangen dan ze in werkelijkheid verdienen. Ze worden geacht 65% van de werkweek, dat is drie en een halve dag, voor Muiden in de weer te zijn. Daarvoor ontvangen ze niet meer dan 65% van het salaris dat in de betreffende keutel werd genoemd. De kaarten liggen natuurlijk heel anders als de massale bouw in de Bloemendalerpolder doorgaat. Dan is Muiden ineens echt een stad, en dan red je het als wethouder niet meer met een deeltijdbaan. Bij gemeentes met 18.000 en meer inwoners word je geacht 100% in functie te zijn. Daarvoor krijg je ook 100% betaald. Maar dan moet je ook ècht aan de slag. Een en ander houdt in dat onze wethouders er qua salaris nóg meer op vooruit gaan dan ik al schreef. Maar het is voor een goed doel, moet je maar denken.
+ Voordat Muiden 'Amuda' heette, heette Muiden 'Amuthon'. Deze naam, opgevist uit de alleroudste annalen, is vorige week voor het grote feest uit de kast gehaald, afgestoft, opgepoetst en onder de naam 'Muiden' geplaatst op de welkomstborden bij de verschillende invalswegen. Waarmee we weer een stapje dichter bij het grote Muiden1050 feest zijn gekomen, dat eind deze maand begint. Ook is op het Anker een voorproefje te zien van hoe de vlag er straks in Muiden bij hangt. Aan de kant van de ingang van het gemeentehuis zijn over de volle breedte van de glazen gevel diverse clusters van drie vlaggen aangebracht. Het gemeentehuis straalt!
+ Kort nadat het lekker leesbare, instructieve foldertje over het huren en zelf maken van kostuums voor Muiden 1050 huis aan huis verspreid was, schoot op de poll van de Kabelkrant het aantal toekomstige deelnemers aan de collectieve Muider verkleedpartij omhoog tot ruim een derde van het aantal reacties. De komende week valt het programmaboekje van de feestelijkheden overal in de bus. Een kompleet overzicht met alle aanpassingen, uitbreidingen en wijzigingen van de bekende kalender, die in menig huis aan de wand hangt. U beschikt met dit boekje over alle actuele gegevens en gewenste toelichting.
+ Lucy van Vrijberghe de Coningh en Evelyn Stricker hebben een bijdrage aan de feestelijkheden geleverd door bij respectievelijk de slager en de bakker een grote plaat in de etalage te zetten van mannen, vrouwen en – kinderkostuums uit de zeventiende eeuw en de Empire. Het is dezelfde plaat die eind deze week in de PC Hooftschool en de Jozefschool komt te hangen als bron van inspiratie en voorbeeld voor moeders en wie weet ook vaders. Lucy zegt dat de platen speciaal voor de mensen die niet naar school gaan in de etalages gezet zijn.
+ Het Vestingplein is nog niet klaar voor gebruik als de feestelijkheden eind maart beginnen. De bedoeling was dat er in het weekend van 28, 29 en 30 een kermis op het plein zou zijn. Dit kan dus niet door gaan. De kermis is verschoven naar vrijdag 9 tot en met dinsdag 13 mei. Tenzij het weer tegenzit natuurlijk.
+ Op het moment dat u deze keutels leest weet u net als de rest van Nederland wie de ware Idol is. Zaterdagmiddag speelde zich een verkiezingsstrijd af voor de ramen van het grote huis aan het begin van de Burgemeester de Raadtsingel nummer 15. Mette had een poster met het hoofd van Jim voor het ene raam gehangen. Voor het andere raam was de poster te bewonderen met Jamai, de favoriet van Mette's zusjes. Zondag hing er nog maar één poster.
+ 'Moeten jullie nu allemaal weg?' krijgt menig woonbootbewoner in de Singelgracht de laatste tijd te horen. Gelukkig niet, maar de aanleiding voor die vraag laat zich raden. In de krant en op de kabel stond dat de gemeente Muiden met 'de eigenaren van woonboten aan de Oostzijde van de Singelgracht' in overleg is over een andere ligplaats. Het gaat echter maar om één woonboot, een boot die een dikke twintig jaar geleden aanmeerde en bleef liggen. Toegegeven, je moet Muiden kennen, wil je dit weten.
+ Hoeveel graden onder nul zal het geweest zijn toen de klinkervoetpaden in Muiden werden aangelegd?
+ Het station van Weesp oogt leeg, maar er staat een lange rij wachtenden voor één van de twee loketten. Boven het andere, gesloten loket staat in lichtkrantletters: 'Snel een kaartje? De automaat!' Als ik aan de beurt ben, vraag ik de dame van dienst: 'De automaat is zeker stuk dat iedereen hier staat?' 'Dat niet' zegt ze: 'maar de mensen willen er gewoon niet aan. Een beetje aanspraak vinden ze gezellig. We zijn nu eenmaal geen robots. Ik hou trouwens zelf ook van aanspraak. Lekker druk, dat is juist leuk. En hoe minder er naar de automaat gaan, hoe langer ik mijn baan hou.' Zou er wel eens een beleidsmaker van de NS voor een kaartje in de rij hebben gestaan?
+ In de rubriek 'Dagboek' van de Volkskrant stond onder het kopje 'Boomen' de volgende verplichte lectuur voor voorstanders van een grootschalig Muiden. Ik citeer: 'Amsterdam, 5 maart 1951. Maandagochtend. Tegen twaalven met de bus naar Muiden en terug. In Muiden de Kaai op en neer geloopen. Zilverige ochtend met licht nevelige horizonten, warm. Durgerdam een witte streep. Op zij van het slot een warm lichtblauw zeetje overgaand in de lucht met twee witte kopgolven tegen de strekdam. Bij de uitgang van Muiden heel mooi de boomen aan den overkant, met het gele houten bruggetje over het zijwatertje dat heel stil weerspiegelde. Achter de boomen wei en daarachter weer wazig de boomen van de Kruitfabriek'.
+ '13 maart. Dinsdagochtend. Om half tien 't huis uit en met de bus naar Hakkelaarsbrug. Volop lente: zon en blauwe lucht en bijna geen wind. Hier en daar warm. Gelopen naar Muiderberg. Aan zee. In het Amsterdamsche koffiehuis een briefkaart gestuurd aan Anje, met prentje van het Muiderslot. Geheimzinnig laantje naast Jodenkerkhof. Muiden in de verte zoo stil en schoon (rooie daakjes). Alles weer zeer nieuw en stil'. Was getekend: Nescio. Was getekend:

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: