- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Gelijk Muiden Muiden zal blijven, zullen de keutels beklijven.

24-mar-2003

+ Het is toch nog goed gekomen met de erkenning van Eric Hoetmer als rechtmatig nestor van de gemeenteraad. Althans: Eric heeft vrede met de oplossing die het CDA aandroeg in de raadsvergadering van donderdag. Dirk Jan Methorst begon met te beweren dat de nestor sinds het duale stelsel van het toneel is verdwenen - wat onzin is. Je kunt net zo goed zeggen dat vaders en moeders niet meer bestaan. Een nestor is een nestor. Punt uit. Eric blijft dus in dienstjaren het oudste raadslid tot hij uit de raad stapt.
+ Bedoeld werd natuurlijk dat het nestorschap binnen het nieuwe systeem niet meer automatisch leidt tot verschillende privileges, zoals het optreden als gelegenheidsredenaar namens de hele raad en de functie van plaatsvervangend voorzitter van de raadsvergadering. Donderdag ging het alleen om het laatste. Hoe het met het eerste zit? Waarschijnlijk zal alleen nog de burgemeester waarderende woorden mogen spreken bij het afscheid van een raadslid – terwijl met name Gea Heijnen dat nu juist zo goed deed, die ene keer, toen ze mocht doen alsof ze nestor was (of nestrix, als dit net zo gaat als bij Astor en Astrix).
+ Beter laat dan nooit: het was goed nieuws dat het alsnog bij een aantal raadsleden was doorgedrongen, dat Eric niet wat je noemt sjiek was behandeld bij de verdeling van de baantjes direct na de raadsverkiezingen. Als een van de weinige echte volksvertegenwoordigers moest Hoetmer ervaren, dat er wel òver hem, maar niet mét hem gesproken werd - zoals hij zijn collega raadsleden verweet. Maar onlangs was een vertegenwoordiger van dezelfde raad dan toch zo fatsoenlijk geweest hem te vragen of hij als nestor het waarnemend voorzitterschap alsnog op zich wilde nemen. En om die erkenning was het hem te doen, maar dan wel een volledige erkenning. Hij had al laten weten dat hij zou passen voor de eer als niet iedereen hem zou pruimen.
+ Eric zal nooit te weten komen hoe er precies over hem gedacht wordt, want hij wees na er lange tijd over na te hebben gedacht, het aanbod uit de raad om vice-voorzitter te worden af. Daar had hij twee redenen voor. Eén: het voorzitterschap van een commissie, zoals hij dit nu bekleedt, bevalt hem zo goed, dat hij het niet wil inruilen voor een andere functie. En twee: hij voorziet dat het door de aard van zijn dagelijks werk onmogelijk zou zijn voldoende serieuze aandacht aan het plaatsvervangend raadsvoorzitterschap te kunnen besteden bij langdurige afwezigheid van de burgemeester.
+ Burgemeester Smith haastte zich jolig op te merken dat de dokter geen klagen over hem heeft, maar de vileine humor van Eric ontging hem volledig – zo goed als wel meer notabelen onze patatbakker onderschatten. Eric kennende, verwed ik er mijn hoofd onder dat hij anticipeerde op een agendapunt van die avond: de herbenoeming van de burgemeester voor weer een zesjarige termijn.
+ CDA fractievoorzitter Methorst, een van de weinige raadsleden voor wie Eric's verwijt niet gold – de nestor noemde ook Henk Bökenkamp van de VVD en zelf herinner ik me Anna Waanders - toverde tot verrassing van iedereen behalve de CDA-fractie en dito wethouder, als nieuwe kandidaat voor het vice-voorzitterschap Gea Heijnen uit de hoge hoed: het raadslid van wie ik al opmerkte dat ze zo goed waarderende woorden kan uitspreken. De raad was het er blijkbaar mee eens dat Gea na Eric de geschiktste kandidaat voor het plaatsvervangend raadsvoorzitterschap was, want ze werd met 12 stemmen voor en één blanco stem gekozen. Van wie die blanco stem kwam, laat zich raden.
+ Kwade tongen in de wandelgangen mogen dan beweren dat het CDA zijn machtspositie als grootste partij via de benoeming van Gea Heijnen wil uitbreiden, of op zijn minst consolideren, maar ouwe Muier ziet dat heel anders. De voorzitters van de commissies vertegenwoordigen alle vier een andere raadsfractie. Niet één van de vier voorzitters is van het CDA. De acceptatie van Gea Heijnen komt erop neer dat het CDA genoegen neemt met slechts een waarnemend voorzitterschap in plaats van een voorzitterschap. Als dat geen bescheidenheid is!
+ Er was nog een benoeming. Uit eigen gemeentehuisgelederen werd mr Esther van Bennekom benoemd tot raadsgriffier. Ze vervangt daarmee haar baas, Gert Aalten, die tijdelijk griffier was en secretaris van het college van B&W blijft. Gert Aalten blijft overigens wel haar baas. Naast haar gewone werk op het gemeentehuis trekt Esther tenminste zes uur per week uit om het gemeentelijk aanspreekpunt te zijn voor alle raads – en commissieleden. Nu vergen vijf vergaderingen per maand – los van de bijeenkomsten van het seniorenconvent – al veel meer dan zes uur, maar de vergaderingen tellen niet mee.
+ Raadsgriffier is wat je noemt een duale functie, om niet te zeggen dat er een spagaat van je wordt verwacht. Steun en toeverlaat zijn van zoveel lokale volksvertegenwoordigers en tegelijk deel uitmaken van het ambtelijk apparaat, dat kon wel eens botsen af en toe. Maar iedereen, Esther van Bennekom incluis, heeft er veel vertrouwen in.
+ Harry Smith is al weer bijna twaalf jaar burgemeester van Muiden. Zijn tweede zesjaarlijkse ambtsperiode eindigt om precies te zijn op 16 augustus aanstaande. Hij wil graag herbenoemd worden voor een derde periode van zes jaar — die hij overigens niet zal uitdienen gezien zijn leeftijd. Zo'n herbenoeming gaat per Koninklijk Besluit. Wel moet de raad, vertegenwoordigd door de fractievoorzitters, eerst een aanbeveling doen. De beraadslaging hierover vindt vanwege de privacy plaats in het diepste geheim. Maar het is geen geheim dat het er vier jaar geleden om hing. Het kan dus nog spannend worden. Smith is flink aan het lobbyen geslagen. Dat mag ook wel, want onlangs gaf hij zijn eigen gemeenteraad in het openbaar het rapportcijfer vier, dus vul maar in wat voor cijfer hij op zijn beurt van de dankbare raad mag verwachten.
+ Burgemeester Smith en wethouder Leupen proberen al lang niet meer zelfs maar de schijn van eenheid binnen het college op te houden. Als er problemen opdoemen, schuiven ze schielijk verantwoordelijkheden op elkaar af, zowel openlijk in de raadvergadering als achter gesloten deuren in de spreekkamers van het gemeentehuis. Maar wanneer er een onderwerp volop in de belangstelling staat, hebben de oudere collegeleden de neiging het gretig te claimen. Zo raakt de arme Hans van der Steen steeds meer grip op zijn enige echte kluif, het accomodatiebeleid, aan Schulp en Leupen kwijt. Niet dat van der Steen daar rouwig om hoeft te zijn, want de – overigens slechts door hem overgenomen – puinhoop is nu kompleet. Ik kom erop terug.
+ Hoe is het trouwens met onze Siamese wethouderstweeling? Wat de Bloemendalerpolder en zijn stokpaardje het aquaduct betreft, wekt Dick Schulp naar buiten toe onverminderd de indruk dat alles loopt zoals hij dat wil, maar Leupen is leper. Leupen begint steeds meer eieren voor zijn geld te keizen, sinds het tot hem is doorgedrongen dat hij op het verkeerde paard gewed heeft, namelijk het paard van Troye waar wel eens vijfduizend woningen uit kunnen rollen. Maar hou hem in de gaten. In de laatste raadsvergadering, toen Hans Luijendijk van de VVD dit aantal van vijfduizend woningen noemde, zij het in ander verband, vond Leupen het niet nodig hem te weerspreken.
+ De kansen voor gedeputeerde Henry Meijdam om minister te worden zijn zwaar gekelderd sinds zijn VVD dik verloor bij de Statenverkiezingen. Henry staat dan ook op scherp om in elk geval gedeputeerde te blijven. Hoe de kiezer hierover denkt, interesseert hem geen bal. Onze Henry bedacht iets slims. Nog voordat de formatiebesprekingen plaatsvonden sloeg hij aan het konkelen met partijbonzen van CDA, D66 en Groen Links. Door hun ijdelheid te strelen (hij nodigde ze uit voor een college van zwaargewichten zoals hijzelf) kreeg hij het voor elkaar de grote overwinnaar en tevens grootste partij in de provincie, de PvdA, buitenspel te zetten. Het kwam erop neer, dat wij als kiezers ons de moeite hadden kunnen besparen naar de stembus te gaan.
+ Hoewel hij opereerde onder het mom de 'arrogantie van de PvdA' af te straffen, schrok Henry zo erg van de negatieve publiciteit die hij had opgeroepen, dat hij donderdag niet wist hoe snel hij zich bij de sociaal-democraten moest inslijmen. Let op dat hij de linkse partijen straks als een baksteen laat vallen om de deur te openen voor de oude coalitie met de nieuwe PvdA – maar die moet dan wel komen met een programma alsof de VVD de verkiezingen gewonnen heeft in plaats van verloren. Dat komt er nou van als je eerlijk bent: de oude achterkamertjesrotten willen domweg niet geloven, dat je als politieke partij niet op macht uitbent maar de kaarten open op tafel wilt leggen.
+ Hoe het ook afloopt, er is geen man overboord wat betreft de Bloemendalerpolder. Een PvdA gedeputeerde voor ruimtelijke ordening zou beter zijn dan weer een periode Meijdam. Maar ook al is Meijdam een grootmeester in het tegen elkaar uitspelen van simpele zielen: uiteindelijk bepalen Muiden en Weesp zelf wat er gebeurt. En het ziet er naar uit dat er een heel wat groener structuurplan voor de polder uit de bus komt dan menigeen vreesde in de Manhattan aan de Vecht periode.
+ We hebben nog een vierde Statenlid uit Muiden. Dat wil zeggen: hij woont niet meer in Muiden en hij is niet gekozen in de Provinciale Staten van Noord-Holland, maar in die van Zuid-Holland. Ik heb het over niemand minder dan de geboren Muier en oud Muider raadslid Henk van Ginkel, die tegenwoordig in Katwijk woont. Henk sleepte zijn partij, de VVD mee op zijn zegetocht naar een Statenzetel. Van de 2750 voorkeursstemmen die hij vergaarde, kwamen er 1010 uit Katwijk, waaronder de stem van onze eigen Dirk van der Plas.
+ Henk van Ginkel, die 9de stond op de lijst van 24 kandidaten, voerde als 'verkiezingsitem' het openhouden van het vliegveld Valkenburg. Zijn populariteit in het vissersdorp heeft er in hoge mate toe bijgedragen dat het CDA in Katwijk flink heeft moeten inleveren: het aantal CDA stemmen ging van 49% naar 37%. Het is beslist niet uitgesloten dat de oud Muier gedeputeerde wordt.
+ We zien het nieuwbakken Zuid-Hollandse Statenlid ongetwijfeld terug, wanneer het dikke boek over de geschiedenis van Muiden dat hij schreef, hier gepresenteerd wordt. Dat zal half mei zijn, misschien eerder. Het boek wordt uitgegeven door de bekende kunstboekenuitgever Waanders in Zwolle. Er worden 3000 exemplaren gedrukt, waarvan 1000 gebonden. De helft hiervan gaat naar de gemeente Muiden, die het boek inzet als representatiegeschenk.
+ Het boek van Henk van Ginkel wordt een aantrekkelijke historische uitgave met veel prenten uit Muiden in de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw. Het omvat de geschiedenis van de vesting tot kort na de tweede wereldoorlog. Zijn geschiedschrijving stopt op het moment dat Muiden buiten zijn wallen trad - en de eerste buitenwijk verscheen. De gebonden editie gaat €21, - kosten, de ongebonden exemplaren rond de zeven euro.
+ Dacht ik toch even in de raadsvergadering dat Jan Hylkema zich opgeworpen had als assistent nestor, toen hij namens de raad aanstalten maakte om Esther van Bennekom nog voordat ze benoemd was, uitgebreid te feliciteren.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: