- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
De kanonskeutels kunnen doorkomen.

26-mar-2003

+ Manon Moolhuizen ging naar de Dappermarkt om stof te kopen voor een kostuumpje voor haar dochter Josje. Ze had het verkleedfoldertje van 1050 bij zich en wilde de kraamhoudster een tekening laten zien, maar die vond dat niet nodig. 'Die ken ik uit mijn hoofd' zei ze: 'U komt uit Muiden, voor dat feest, er zijn al zoveel Muiders bij me geweest'. Wie zei daar dat het grote feest hier nog niet leefde? Ze weten het je nota bene in Amsterdam te vertellen.
+ Ome Ko redt het niet. Zaterdag bij het openingsfeest zal de toiletwagen voor klanten met hoge nood nog op de Sluis staan. Hoewel er hard aan getrokken is, zijn de nieuwe toiletgroepen binnen nog niet klaar. Wel heeft Roy wat rietmatten om de wagen laten zetten. Dat is in elk geval een vriendelijker gezicht.
+ Niet Freek de Jonge, zoals de bedoeling was, maar de eigen Muider entertainer Carlo Vuur zal zaterdagmiddag op de Sluis bij de officiële opening van de feestelijkheden de verschillende programmaonderdelen aan elkaar praten. Een minder bekende Nederlander dus, maar wel een Muier. Dat die Muiderberger niet komt, heeft volgens onbetrouwbare bronnen te maken met de naijver tussen de Muiderbergse fanfare G.A. Heinze, met wie Freek elk jaar optreedt, en onze eigen harmonie Crescendo. 'Doe het dan samen, harmonie en fanfare', stelde Freek voor. Dat was olie op het vuur, maar het leidde er wel toe dat de Stichting Muiden 1050 op Carlo Vuur uitkwam.
+ De schippersband blies zaterdag harder dan de wind in het Muizenfort, waar de hele dag een door de Historische Kring georganiseerde tentoonstelling van de originele Spieringfoto's was, en waar Jan Bovenander, de webmaster van muideninfo, een prominente Muier het eerste exemplaar van de Cd-rom 'Muier Spiering' overhandigde. Iedereen was uitgenodigd, dus ook B&W, maar het college liet verstek gaan, terecht vermoedend dat het een bijeenkomst voor en door het gemene volk zou zijn.
+ De webmaster wees ons aller Cor Smolders aan als de uitverkoren prominente Muier. Terecht. Niemand zal betwisten dat deze vaardige verspreider van informatie de meest geziene en meestal vooraan staande figuur in Muiden is. Cor, die voor de overhandiging achter zijn grote trom vandaan moest komen, viel bijna om van verbazing over zijn uitverkiezing. Dit begrijpt Ouwe Muier op zíjn beurt weer niet, want in de keutels had tot twee keer toe gestaan, dat het om een alom gerespecteerd persoon ging, wiens naam met een 'S' begon.
+ Dorus van Diest, die indertijd de regelneef van de Spiering was en het opperhoofd van de vele bezorgers, en die bij deze gelegenheid alle aanwezige oud-medewerkers als herinnering de bekende Spieringfoto mocht geven van Melis die de opgebroken Naarderstraat oversteekt, toonde zich opgelucht: 'Ik zou het vreselijk gevonden hebben, als het eerste exemplaar naar een hotemetoot was gegaan'.
+ Met Cor zelf was het op dit punt nog ernstiger gesteld. Op weg naar het Muizenfort liep hij een stevig potje te kankeren tegen de kleine trommelaars Amsterdamse Harry en Iep van der Zee - die overigens zondag eveneens door zijn maatjes muzikaal onthaald werd bij Gieling, vanwege zijn 75ste verjaardag. Cor kondigde aan dat hij meteen rechtsomkeert zou maken als de aangekondigde prominente Muier een van de drie door hem met name genoemde leden van het college zou blijken te zijn. Het stelde hem gerust dat hij geen van de drie in het Muizenfort zag. En zijn gemopper was al helemaal verstomd toen hij naar voren moest komen om zelf de eerste Cd-rom in ontvangst te nemen.
+ Sprekend namens de Historische Kring Stad Muiden, die de Spieringfototentoonstelling organiseerde, herinnerde Joop Lahnstein zich nog als de dag van gisteren, dat het toenmalige gemeentebestuur geschokt was van het babbelblad: burgers die een mening hadden en die nog uitten ook – dat was ongehoord!
+ De Cd-rom, waarvan het batig saldo naar de Stichting Muiden 1050 gaat, ligt sinds zaterdag voor € 5 te koop bij de Hoek. Ze gaan als warme broodjes. Dat was te verwachten, want er was de hele week al vraag naar, vertelde Karin. Gelukkig maar. Nu hoeft Karel Wiegert, de voorzitter van 1050, tenminste niet de hele voorraad op te kopen, iets waartoe hij bij de introductie een eerste aanzet had gedaan door spontaan vier exemplaren tegelijk aan te schaffen.
+ Niet alleen Pronk heeft nog voordat de feestelijkheden beginnen het eerste thema 'Vissers' opgepakt, ook Crescendo liet zich niet onbetuigd tijdens het drukbezochte donateursconcert. Fuiken, boeien, zeventig vissen, gemaakt door de kinderen van de Jozefschool, plus reclame voor maatjesharing en andere toepasselijke attributen hingen aan plafond en wanden. Een van de programmapunten was het optreden van alle majoretjes en miniretjes tegelijk in 'Blurb, ik ben een vis' van K3.
+ Voor het onwaarschijnlijke geval dat u het nog niet mocht hebben vernomen: Hans Paardenkoper kreeg van de politierechter in Amsterdam voor bijna 3000 euro aan boetes aan zijn broek, vanwege het meermalen niet aanwezig zijn in de Mol van iemand met de vereiste papieren, het onvoldoende voorkomen van geluidshinder, een onjuiste opslag van bakvet en het zonder vergunning plaatsen van een voordeur in een monumentaal pand. Het zal niet meevallen zoveel geld snel terug te verdienen. Aan medeleven, hoe goed ook bedoeld, heeft Hans niets. De enige manier om hem te helpen, is vaak naar de Mol gaan en daar flink verteren.
+ Zaterdag voer de eigenaar van een illegaal in de Singelgracht aangemeerd bootje woedend rond achter de lange rij perkoenpalen. Hij was ingesloten en kon geen kant uit, behalve over land. Nu hij zijn ligplaats definitief kwijt was, haalde hij ook maar zijn eveneens illegaal geslagen steigertje uit de gracht. Er liggen nu nog twee bootjes op de wal. Een ervan, een lief schuitje met een kajuitje, is zwaar verwaarloosd. Een onbekende had er een briefje op gehangen 'Ik heb intresse in uw bootje' – plus een 06 nummer. De opportunist!
+ Het plaatsen van de laatste perkoenpalen in de Singelgracht bij de Amsterdamsepoortbrug luisterde extra nauw. Er zat van alles en nog wat aan voorzieningen in de grond. Via een speciaal meetinstrument, dat nog het meest leek op een wandelstok, waar je een visstoeltje van kan maken, werd gespeurd naar buizen, kabels en kokers.
+ Ook deze week was er weer alle reden om vol bewondering naar de mannen van de firma Portengen te kijken. Met drie man en een machine duwen ze razendsnel lange takkenbossen met wilgentenen uit Gelderland, de bloeiende katjes nog in de twijgen, tussen de doorlopende reeks palen. Acht bossen bovenop elkaar en aanstampen maar. Ook hierbij verricht de werkkraan, uitgerust met weer andere hulpstukken, zowel het zware hef – en duwwerk als het subtiele bijstuurwerk. Het gaat razendsnel. Ga maar gauw kijken voor ze weer weg zijn.
+ Als alle takkenbossen tussen de palen zijn geduwd, worden over de volle lengte de perkoenpalen tot twintig cm onder de waterspiegel getrild. Overigens zijn niet alle vijfhonderd aangevoerde palen geplaatst. Er bleef een stuk of zestig over. Die zijn snel afgevoerd voor een volgende klus.
+ Gedurende vijf jaar was Floris V het terras voor de Muiderhof kwijt. Dat kwam omdat Jan en Marjan van der Ven, de toenmalige eigenaren van de Muiderhof, een proces tegen Horex (waar Floris V deel van uitmaakt) over de eigendomsrechten van dit terras hadden gewonnen. Sinds de Muiderhof, tegenwoordig Muiderhaven geheten en weer in handen van Horex, als restaurant gestopt is, is het terras weer bij dat van Floris getrokken. Floris V beschikt nu over één uitgestrekt terras langs de Vecht met dezelfde tafels en stoelen, dezelfde bediening en dezelfde kaart en dezelfde Coen Spaan, Marjon en Heike.
+ Er is maar dan ook niets terechtgekomen van het gemeentelijke accommodatiebeleid. B&W hoopte, daarbij opgejut door het externe adviesbureau Metafoor, dat er in de nabije toekomst op de accommodaties als de Kazerne en het Muizenfort tonnen verdiend zouden kunnen worden in plaats van verloren, zoals nu al jaren het geval is. Meteoor spiegelde het college gouden bergen voor, en B&W geloofde het maar al te graag. Helaas, de werkelijkheid was anders. Het liep op een enorme flop uit. De enige troost is dat bureau Metafoor, dat al voor een deel betaald is, vanwege zijn wanprestaties naar de rest van de centen kan fluiten.
+ Gegadigden voor commerciële exploitatie in Muiden beschouwen alleen het Muiderslot als een A-locatie. Voor Kazerne en Muizenfort toonden ze geen belangstelling, op één gloednieuwe cateraar na: onze eigen oud-slager Frank Wagenmans. Frank en zijn vriend en zakelijke partner Teus van der Kamp zagen wel wat in het Muizenfort, dat leeg zou komen te staan. De huidige huurders was aangezegd naar de leegstaande Singelkerk te verhuizen, die voor dit doel door de gemeente gehuurd was. Alleen ging het feest voor Frank en Teus niet door toen bleek dat er geen horeca-exploitatie toegestaan is in het Muizenfort.
+ De twee lieten zich niet uit het veld slaan, temeer omdat ze als enige kandidaten voor de huur van een gemeentelijk gebouw in een ideale onderhandelingspositie zitten. Nu het Muizenfort niet door kan gaan, hebben ze de gemeente een plan aangeboden om de Kazerne te pachten voor recepties, ontvangsten, seminars en dergelijke, maar dan wel op proef tot 2005. Ook willen ze het risico fifty fifty met de gemeente delen, plus een achteraf te bepalen pachtsom. B&W had er in principe wel oren naar. Het plan kwam dan ook in de commissievergadering van dinsdag.
+ Over de inhoud werd geen woord gezegd. In de vergadering werd vooral gezucht over het accomodatiebeleid in zijn geheel. Daar was alle reden toe. Niet alleen kondigt B&W aan dat de huur van de Singelkerk moet worden opgezegd – en tot het eind van dit jaar worden betaald - ook zit er voor de vier huidige huurders van de ruimte in het Muizenfort niets anders op dan stapsgewijs minstens het dubbele aan huur te gaan betalen om de schade in te halen.
+ Tot overmaat van ramp gingen eerder al twee andere gemeentelijke accommodatieplannen de mist in. Zo werd het snel aangekochte kruisgebouwtje weer snel doorverkocht, omdat een kinderdagverblijf of paramedisch centrum niet haalblaar bleek. Ook de tweede mogelijkheid voor een dergelijk centrum ging de mist in. Het was de bedoeling tandartsen en therapeuten onder te brengen in het eveneens spontaan door de gemeente aangekochte oude postkantoor – maar de benaderde huurders haakten één voor één af wegens de huurprijs die de gemeente vroeg.
+ Het oude postkantoor blijft wat B&W betreft voorlopig leeg. Zodra er groen licht is voor het maken van bouwplannen voor het kruitfabriekterrein, zo laat het college weten, zal het bouwkantoor voor het KNSF-terrein hier worden ondergebracht. Maar wanneer, en zelfs óf er op het kruitfabriekterrein gebouwd gaat worden, is nog maar de vraag. Het is immers heel wat voordeliger voor MCI om door te gaan tot het schip strandt. Dus om net als de afgelopen dertien jaar zonder investeren te blijven produceren. Tot het niet meer mag – of liever tot hogerhand na lang talmen ingrijpt, want het mag al niet meer.
+ Maar wie weet worden de partijen het eens over de consequenties van de beëindiging van de productie. Gezien de onnozelheid van het Muidense gemeentebestuur, zoals nu weer gebleken is bij het accommodatiebeleid, zou de wazige intentieverklaring die werd opgesteld, wel eens uit kunnen pakken als een vrijwillig wurgcontract.
+ Maar ik had het over het accomodatiebeleid. Helaas is er weer nieuwe tegenslag. Half als grap, half serieus, maakte ik een keutel, waarin ik me, naar aanleiding van de cateringplannen in de Kazerne, afvroeg of, zodra Frank en Teus de Kazerne pachten, de bruiloftsgasten gezien het rookverbod steeds naar buiten zouden moeten om even te paffen. Stadhuis op stelten! Dáár was even niet aan gedacht.
+ En inderdaad: de gemeente krijgt nog een zware pijp te roken. Uit een telefoontje met het ministerie blijkt dat het rookverbod in de Kazerne weliswaar mag worden opgeheven, als dit openbare gebouw gepacht wordt, maar dat er dan geen openbare gemeentelijke of door de overheid gesubsidieerde bijeenkomsten in mogen plaatsvinden.
+ Het komt erop neer, dat een rookverbod óf geheel óf helemaal níet van kracht kan zijn - en dus niet af en toe, als het zo uitkomt. Rook blijft hangen en daar hebben veel mensen last van. Als de Kazerne behalve voor catering ook nog voor gemeenschapsdoeleinden moet worden gebruikt – wat toch moeilijk anders zal kunnen wil exploitatie haalbaar zijn - dan zal er een algeheel rookverbod voor het hele gebouw moeten gelden. Dit zou inhouden dat de pachters hun klanten moeten vertellen dat er zodra er binnen gerookt wordt boetes voor hen dreigen – of voor de gemeente, daar wil ik van af zijn. Hier kon wel eens menig contact op afknappen.
+ Roken toestaan in de verpachte Kazerne kan ook, maar dan is de exploitant de gemeente als klant kwijt, want dan moeten de raads - en commissievergaderingen elders worden gehouden en ook de huwelijksvoltrekkingen. Hetzelfde geldt voor de bieb, die moet eruit. De Kazernekring idem dito.
+ Wethouder Dick Schulp, op zoek naar een list om de rookproblemen te omzeilen, kwam in de wandelgangen met een oplossing: 'We verkopen de Kazerne!' Jammer maar helaas: er nog van afgezien hoe Muiden hierop reageert – per slot is de Kazerne een initiatief vanuit de bevolking en werd zij opgezet voor en door de Muider gemeenschap: het probleem blijft bij verkoop van het gebouw precies hetzelfde als bij pachten: je moet kiezen tussen roken of niet roken. Iets ertussenin is niet toegestaan. Kom daar maar eens uit. B&W pruilt, maar het college kan niet zeggen dat het niet steeds gewaarschuwd is voor het ondoordacht inschakelen van externe adviesbureaus. Hetzelfde geldt voor de raad, die steeds met de voorstellen akkoord ging. Als het niet dom geweest is van de beslissers, was het op zijn minst naïef.
+ Het accomodatiebeleid is over drie wethouders verdeeld. Alleen de burgemeester wast zijn handen in onschuld. De arme Hans van der Steen met zijn welzijnsportefeuille zat er beteuterd bij, terwijl Dick Schulp het woord voerde. Hans kan het ook niet helpen. De lege doos, aangereikt door Metafoor, had hij overgenomen van zijn voorganger Joop Lahnstein. Zo mistroostig als Hans erbij zat, deed hij me denken aan die trieste halfpipe aan de rand van Mariahoeve, waarop nu al twee jaar geen skater zich laat zien.
+ Elke keer dat er zich nieuwe raadsleden of commissieleden aandienen, worden de nodige oude onderwerpen van stal gehaald. Dat van de twee brandweercorpsen bijvoorbeeld. Zou het niet efficiënter zijn, vragen ze dan, als Muiden en Muiderberg samen over één brandweer zouden beschikken. De burgemeester is graag bereid om voor de zoveelste keer uit te leggen, dat zelfs al zou je een brandweergarage precies op de helft tussen stad en dorp zetten, er onverantwoord veel tijd verloren zou gaan eer de brandweer uit kan rukken. Hopelijk komt er een dag dat de voorzitters van de commissies ingrijpen, door de nieuwelingen erop te wijzen dat er minder tijd verloren gaat, wanneer ze de moeite zouden nemen zich vooraf te informeren.
+ Bij de laatste commissievergadering ontbrak de gloednieuwe raadsgriffier Esther van Bennekom. Dat mocht. Ik schreef dat ze aanwezig moest zijn bij zes vergaderingen per maand. Dat waren er vier te veel. Bij die van de commissies hoeft ze niet te zijn. Toch heb ik haar er al een paar keer gezien vóór haar benoeming. Heel goed, want de wèl verplichte raadsvergadering is in Muiden niet meer dan een ritueel. Wat de voor haar eveneens verplichte vergadering van het seniorenconvent voorstelt, kan ik alleen maar vermoeden. De fractievoorzitters vergaderen in het diepste geheim. Ook afwezig in de commissievergadering was D66. Ook dat mocht, maar het moest verboden zijn.
+ Alweer een tijd geleden, bij de laatste raadsverkiezingen, drong oud-wethouder Siem Rozendaal, die tegenwoordig in Muiderberg woont, er als CDA-er in hart en nieren, via een advertentie op de kabelkrant bij iedereen op aan toch vooral op het CDA te stemmen. Hij lichtte bij die gelegenheid een tip van de sluier op van zijn idee om een woonwijk in de Zuidpolder te bouwen. Dit plan, dat hij via zijn partij wilde lanceren, omvat drie - tot vierhonderd woningen in deze polder, met een groenstrook en wal te scheiden van Mariahoeve. Het is de bedoeling dat er ook een geluidswal komt langs de A1 die hoogst waarschijnlijk verbreed wordt en dus nog meer lawaai zal gaan produceren.
+ Hoewel 'zijn' wethouder bepaald niet staat te juichen – het Muiderbergse statenlid Cornelis van Diest ziet er heel wat meer in - heeft het plan van Rozendaal inmiddels de vorm van een voorstel aangenomen. De boeren zijn in beginsel bereid hun land te verkopen. Ook wil een projectontwikkelaar in principe in de Zuidpolder bouwen, wat mogelijk zou zijn, want, aldus Rozendaal: volgens de provincie kan op deze plaats, die geen deel uitmaakt van de groene long, gewoon gebouwd worden. Of het plan door kan gaan, hangt af van de medewerking van de gemeente. Het standpunt van B&W is inmiddels duidelijk.
+ Siem maakte voor maandagavond een afspraak met het college. Na een hoop gekissebis over welk collegelid in dit geval het aanspreekpunt was (dit duurde zo lang dat Siem dreigde op te stappen) werd de oud-wethouder duidelijk gemaakt dat zijn initiatief niet werd gewaardeerd. 'Het college acht het voorstel niet opportuun' heet dit in stadhuistaal. De reden was enerzijds omdat B&W de Bloemendalerpolder als bouwlocatie ziet, en anderzijds omdat zich door de sluiting van de kruitfabriek de kans voordoet om op het vrijkomende kruitfabriekterrein te bouwen. De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat Siem met de afwijzing een koekje van eigen deeg kreeg. In zijn tijd vond hij burgers met initiatieven lastpakken, die zich niet met bestuurlijke zaken moesten bemoeien.
+ Hoe het zij: wie mocht denken dat Siem Rozendaal met hangende pootjes naar Muiderberg terugging, kent deze strijdvaardige oude rot niet. Voor Siem is een afwijzing een uitdaging. Hij gooit zijn kont tegen de krib en gaat door – 'in het belang van de volkshuisvesting' zoals hij zegt, en in de wetenschap dat er te zijner tijd een nieuwe gemeenteraad aantreedt, die wel eens heel anders tegen dit soort zaken aan zou kunnen kijken dan de huidige raad, voor zover die dit college nog tolereert. Zegt Ouwe Muier: 'Het zal het er niet makkelijker op worden, Siem'. Antwoordt Siem Rozendaal: 'maar wel spannender en leuker.'
+ Menig automobilist rijdt tijdens de spits ongestraft door het rode stoplicht voor de sluisburg. Daarom is het extra zuur dat een vrouw op de fiets, die door rood reed, wél op de bon ging. Wanneer is de eerste voetganger aan de beurt?
+ Het hoofd van de regio Gooi en Vecht van de DWR, de Muier Jan Portengen, heeft de bewoners rondom de Groote Zeesluis uitgenodigd om van gedachten te wisselen over de grote operatie die Muiden te wachten staat, wanneer in het najaar van 2004 wordt gestart met het herstellen van het metselwerk, het vervangen en verplaatsen van het bedieningsmechanisme – dat verhuist van het witte sluishuis naar de ruimte onder het sluiswachtershuisje op de sluis – en het onderhoudswerk aan brug - en toldeuren. Wat er allemaal staat te gebeuren, en wat voor overlast dit kan bezorgen (en hoe die verminderd of weggenomen kan worden) wordt op maandag 31 maart in een buurtbijeenkomst bij Floris V uit de doeken gedaan.
+ Benieuwd of Jan Portengen al kan vertellen voor welke aanpak het Hoogheemraadschap heeft gekozen. DWR heeft drie verschillende voorstellen: één zonder, en twee mét doorvaartmogelijkheid voor de scheepvaart. Eerder was gemeld, dat de beslissing pas in juli zou vallen.
+ Het is nu dus definitief dat de renovatie van de Groote Zeesluizen niet eerder dan najaar 2004 zal beginnen. Het was aanvankelijk de bedoeling eind dit jaar te starten, maar de toenmalige plannen van DWR vonden geen genade in de ogen van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht. DWR bereidt momenteel drie voorstellen voor. Bij het eerder in eerste instantie afgewezen voorstel gaan, net als bij de restauratie de Groote Zeesluizen van 25 jaar geleden, beide doorvaartkolken potdicht.
+ Negen maanden helemaal dichtgooien (geen dertien, zoals indertijd) is de snelste aanpak, die ook het minste kost. Maar hier is veel verzet tegen, met name van degenen die hun brood verdienen in de beroepsvaart en/of aanverwante bedrijfstakken. Deze ondernemingen zien hun weg bij algehele afsluiting letterlijk afgesneden. Òf ze moeten hele einden omvaren, òf ze zijn niet of nauwelijks bereikbaar. Ook milieuorganisaties zijn tegen totale afsluiting vanwege de trek van de vissen, maar hier valt een mouw aan te passen door het inzetten van het sluisje bij de Peperbus van het Muiderslot.
+ Bij de twee alternatieve voorstellen van de DWR is doorvaart gewaarborgd, zij het beperkt. Niet alleen zijn de wachttijden langer, omdat er steeds slechts één doorvaartmogelijkheid is, ook passen, door de ruimte die de draaibrug inneemt, de grootste schepen niet in de –ook nog smallere - middenkolk, die voor een bepaalde tijd als enige in gebruik zal zijn. DWR stelt voor te kiezen tussen in één ruk doorrestaureren en in één jaar klaar zijn, dan wel drie jaar over de renovatie doen door alleen maar in het winterseizoen bezig te zijn met herstellen. In beide gevallen blijft gelden dat kolk na kolk restaureren niet alleen langer duurt, maar ook aanzienlijk duurder is. Het is een afweging, waarbij al eerder duidelijk werd wat het zwaarst weegt, namelijk de belangen van degenen die op een of andere manier van de scheepvaart leven.
+ De twee iele nieuwe boompjes op de hoek van de Singelstraat zijn geen geleidelinden, maar leihaagbeukjes. Geleidelinden lekken, of liever: de lindeluizen die door de mieren gemolken worden scheiden een zwart goedje af dat tot een vieze glibberlaag kan uitgroeien. Vandaar dat de gemeente de beuk erin gegooid heeft.
+ In de poppenwinkel van Pietje Kooij staat een meer dan levensgrote houten Indiaan de Amsterdamse straat in te staren. Hij heeft een ernstige, bijna chagrijnige blik. En hij lijkt op Gerrit Ruiter. Terwijl die toch bijna altijd vrolijk is.
+ Mar Britstra is amper bij de Maxis weg met haar negotie of ze duikt weer op in Muiden. Tot twee keer toe. Met kinderkleertjes in de Amsterdamsestraat in het winkeltje van Hansje Giesberger, en met een dependance voor onbepaalde tijd in het leegstaande pand Herengracht 37, de vroegere galerie van Jocke Overwater. Is haar handel bij Hansje in onder meer middeleeuwse kindermutsen van enkele euro's vooral bedoeld voor de 1050 jarige Muiers, de kunst en kitsch (bric a brac of à la broccante zoals ze het zelf noemt) in de galerie Overwater is allereerst bestemd voor de 'Buiters' - dat zijn volgens Mar de bezoekers aan Muiden en het Muiderslot.
+ Cor Smolders had als de regelaar van de Schippersband alle muzikanten één voor één opgebeld om zaterdagmorgen in het Muizenfort te komen spelen. Wist hij veel dat het ter ere van hemzelf als 'de prominente Muier' zou gaan. Het blijft gissen wat hij zou hebben gedaan als hij het wèl had geweten.
+ Prachtig om de glunderende Cor Smolders met de eerste Cd-rom in de hand op de kabel te zien. Maar wat er eerst als tekst bij stond – het werd later goedgemaakt - wekte de verontwaardiging van het bezorgercorps van de Spiering. Dat corps bestond uit wel tien Muiers, onder wie tante To Hagens. Dorus van Diest, die de baas van de bezorgers was, wreef zijn ogen uit toen hij las dat Cor als prominente Muier uitverkoren was, omdat deze een van de Spieringmedewerkers van het eerste uur geweest zou zijn en zorg droeg voor 'een perfecte bezorging'. Geen sprake van dat Cor ooit zelfs maar één Spiering heeft bezorgd. Het was allemaal gratis vrijwilligerswerk, een van de redenen waarom het babbelblad zo goedkoop was. Cor kostte geld, maar dat neemt niet weg dat je dan evengoed de meest geziene en meestal vooraan staande Muier kunt zijn.
+ Er stond trouwens nog iets merkwaardigs over deze bijeenkomst in het Muizenfort op de kabel. De bekende foto van Melis, die de opgebroken Naarderstraat oversteekt - de foto die ook op de Cd-rom staat - was de voorpagina van de derde Spiering, en dus niet die van de eerste - maar het was wel weer de eerste Spiering waarvoor moest worden betaald. Het echte eerste nummer, bijgenaamd 'De Spiering met de nietjes' is alleen nog antiquarisch verkrijgbaar voor Muiers met heel veel geld. Laten we het er maar op houden dat de kabelkrant een aprilmop met Muiden uit heeft willen halen, maar zich in de datum vergist had.
+ Opvallend dat de Muier Schippersband 'Nep tunes' niet één keer door de Stichting Muiden 1050 is gevraagd om op te treden. Terwijl het toch zo Muidens is als maar kan. Misschien niet representatief genoeg voor een stad met zo'n eerbiedwaardige ouderdom? De Meiden van de Kade mogen wel mee doen. Maar die kunnen dan ook uiterst beschaafd 'Bij ons in de Jordaan' zingen.
+ De mooie 1050 vaantjes, of zo u wilt: tafelvlaggetjes, die al maanden op veelbezochte plaatsen zoals in het gemeentehuis en bij Ome Ko te zien zijn, staan sinds verleden week bij de Hoek in de verkoop. De neo Muiers in het huis van Spelle hebben het goede voorbeeld gegeven door twee vaantjes voor het raam te zetten. Wie volgt?
+ Muiden 1050 blijft ons verwennen. Nu weer dat Poortersbewijs. U weet toch hopelijk dat dit alleen geldig is als je in kostuum op de pasfoto staat? Heeft u trouwens al ontdekt hoe het werkt met die elastiekjes? Geen gaatjes in het Poortersbewijs boren! Het elastiek moet eroverheen, zodat het bewijs vast komt te zitten in de hoes. Het is knap lastig..Ruurd weet hoe het moet.
+ Herman Pronk had graag ook een visnet in zijn etalage, die in het teken staat van het feestthema 'Vissers' gehad, maar dat is (nog) niet gelukt. Hij had gehoopt dat de Urker vissers die altijd in Muiden liggen, hem aan een net hadden kunnen helpen, maar de Urkers waren de haven uit. Spieringen vangen.
+ Om wat aan de eerste Cd-rom te hebben, had Cor Smolders er eigenlijk een computer bij moeten krijgen, maar dan had muideninfo de voor Muiden 1050 bedoelde winst weggeven. Geen punt vindt Cor: hij kijkt wel bij de buren.
+ Het was de bedoeling dat ter gelegenheid van Muiden 1050 een dropping plaats zou vinden op Pampus, teneinde het avontuur na te spelen van Claude Murray, de 23 jarige Amerikaanse luitenant vlieger die in 1944 met zijn parachute uit zijn brandende vliegtuig sprong en in het IJsselmeer viel. In dit avontuur speelde Jan Dobber, de vader van Rinus een hoofdrol. Hij bracht Murray naar Muiden, waar de vlieger via de familie Rozendaal, die in het verzet zat, ondergebracht werd in de boerderij van Rechtuit aan de Korte Muiderweg en tot aan de bevrijding als de doofstomme boerenkecht Jan Smit door het leven ging. Het was mooi geweest als dit spannende ware verhaal was nagespeeld, maar jammer genoeg ontbreekt het geld dat nu eenmaal nodig is om zoiets te realiseren.
+ Zaterdag wordt de dag van de waarheid. Wie gaat hoe verkleed? Van de eerste burgers weet ik het al. Maar ik weet het nu ook van sommige gewone poorters, zoals sluiswachter Mieke Willig. Zij gaat verkleed als armlastige weduwe á la Kniertje in op Hoop van Zegen geld inzamelen bij de tolplichtige booteigenaren, teneinde een steentje bij te dragen aan het herstel van de op instorten staande grote Zeesluizen.
+ Wie vrijdag en zaterdag de eerste uitvoeringen van het door de Meiden van de kade ten gehore te brengen Muiden 1050 lied wil meezingen, kan alvast over de tekst beschikken als hij naar de Digitale Sluiz aflevering van 9 december 2002 op muideninfo surft. Guus Kroon is de tekstdichter van dit loflied met zijn majestueuze slot 'Muiden is een stad, wist u dat!?'
+ Tijdens de repetitie van het Muiden 1050 lied weigerden enkele dames van de Meiden van de kade, het lied mee te zingen. Enkele regels stond hen als Muiderbergse Meiden van de kade niet aan. Nadat hij van zijn verbazing bekomen was, slaagde dirigent Vincent de Lange er met moeite in, de dames van het dorp te overtuigen dat het geen kwaad kon. Uiteindelijk wist hij ze over te halen de volgende denigrerende tekst met een zuinig mondje mee te zingen: 'Muiden hoort bij Muiderberg/ Ook een heel mooi plaatsje/ Maar er is een groot verschil/ Dat is wél een dorp'.
+ Schrik niet: het is niet de kruitfabriek, als je zaterdagmiddag keiharde klappen hoort. Het zijn de kanonschoten waarmee Muiden 1050 wordt ingeluid.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: