- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Loden koker bevat antieke keutels.

2 april 2003

+ De DWR had maandagavond omwonenden en neringdoenden rond de sluisbrug bij Floris V bijeengeroepen om iedereen alvast voor te bereiden op de renovatie van Groote Zeesluizen eind volgend jaar. Rayonhoofd Jan Portengen noemde drie mogelijkheden om deze restauratie te verwezenlijken. Bij alle drie kan er doorgewerkt worden in grote tenten met heaters, waardoor de restauratie over de te verwachten vorstperioden heen wordt getild. Mede dankzij diverse nieuwe berekeningen, heeft DWR goede hoop dat het hele karwei aanzienlijk minder tijd gaat kosten dan aanvankelijk verondersteld werd.
+ De aanwezigen, en ook DWR zelf, voelen het meest voor een aanpak waarbij de sluis twintig weken potdicht gaat, bijvoorbeeld van medio november 2004 tot april 2005. 'In één keer goed' is de minst kostbare oplossing, die ook de minste tijd vraagt. Nu de DWR met een veel kortere tijdsplanning komt, hebben ook de beroepsvaart en andere bedrijven in de schepenbranche wel oren naar dit plan. Wordt er voor deze oplossing gekozen, dan betekent dit dat er in de wintertijd van 2004 op 2005 geen enkel schip de sluizen kan passeren. Worden de kolken na elkaar aangepakt, zoals in twee alternatieve plannen wordt voorgesteld, dan kan er wèl geschut worden - zij het in beperkte mate. In dat geval gaat de restauratie meer kosten en langer duren: naar schatting 25 weken. Het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht beslist deze zomer welk voorstel mag worden uitgewerkt.
+ Een kwart eeuw geleden, bij de laatste restauratie, waren de Groote Zeesluizen maar liefst dertien maanden achtereen dicht. DWR wil nu alles in het werk stellen om de scheepvaart zoveel mogelijk ontzien. Zo zal men de sloepenrace afwachten eer er met de restauratie begonnen wordt. Het is allemaal nog ver uit de buurt, maar het kan geen kwaad om alvast te weten dat de sluisbrug tijdens de restauratie zeker zes weken buiten gebruik zal zijn. Er komt een noodburg voor fietsers en voetgangers. DWR heeft de belanghebbenden laten weten er graag aan mee te willen werken dat er een duidelijke bewegwijzering komt.
+ Het zit het bestuur van de Historische Kring Stad Muiden niet mee. Krijgen ze een keer de kans om volop in de aandacht te komen, worden ze geteisterd door tegenslagen. De H.K.S.M. wilde de bevolking van Muiden dolgraag laten delen in de officiële opening van de loden koker, u weet wel, de koker die bij de werkzaamheden op het Vestingplein door een inwoner, die onbekend wenst te blijven, werd gevonden op de plaats waar vroeger de Naarderpoort stond. Jan en alleman was dinsdagavond om half zes welkom in het Muizenfort, maar de bevolking liet zich niet zien. Naar je mag aannemen niet uit gebrek aan belangstelling, maar omdat het noodweer was en de openbaarmaking op etenstijd plaatsvond.
+ Daar kwam nog bij dat er een verdachte datum was uitgekozen om de koker te openen. De bekende kikker in je bil grappen waren iedereen de hele dag om de oren gevlogen. Alleen is het niet waarschijnlijk dat er Muiers geweest zijn, die een zo eerbiedwaardig gezelschap als het bestuur van de Historische Kring Stad Muiden ervan verdacht hebben dat het de goegemeente in het ootje hadden willen nemen.
+ Onder de weinige aanwezigen was een ambtenaar van de Rijks Geologische Dienst uit Amersfoort, aan wie de Historische Kring de koker had afgegeven, geheel volgens de zogeheten bodemvondstprotocollen. Hij bevestigde dat uit een eerste onderzoek was gebleken dat het om een 400 tot 450 jaar oude vondst ging. De man van de R.A.D was uiteraard net als het bestuur van de kring teleurgesteld over de geringe opkomst. Maar het ritueel ging gewoon door. Terwijl de camera's klikten, wrong Joop Lahnstein de koker open en viste er een bijna vergane rol papier uit. Deze rol bevatte naast een in sierlijke Gotische letters geschreven, goed leesbare acte, een minder duidelijk document met diverse constructietekeningen van een primitieve schacht of tunnel.
+ Met verbazingwekkende snelheid, alsof hij het uit het hoofd geleerd had, las de amateur-historicus Lahnstein het moeilijke Oud Hollands voor. Een openbaring! Het bleek dat op de kop af 417 jaar geleden een wakkere geest op het idee was gekomen om een passage onder de Vecht aan te leggen. Alleen hadden de toenmalige vroede vaderen geen oor voor dit stoutmoedige plan – zomin als men er een duit voor over had, reden waarom de gefrustreerde zestiende – eeuwer de rol in een loden koker onder de fundamenten van de Naarderpoort had verstopt, teneinde het nageslacht deelgenoot te laten zijn van zijn briljante idee.
+ De letterlijke tekst van de acte luidt: 'By desen laet ick, Adriaen Anthonisz. van Alckmaer, super intendant der fortificatiën van Holland en Utrecht, aan het nageslacht na, eene teekening voor de verwerckelyking van eene ondergraving van den rivier Vecht, in het hart van den Stadt Muyden. Zulk eenen ondergraving vormt in mynen beschouwing een belangrijke aanvulling op de al eerder onder myn supervisie uitgevoerde versterckingen aan poorten en weegen te Muyden. Teevens sal de passage van de rivier Vecht eenvoudiger te verdedigen en te behouden syn dan met eene houten oeververbinding, die door welke oorlogszuchtige belegeraar ook in brand gestoken en verwoest kan worden. Het doet my spyten dat de Vroede Vaderen der Stadt Muyden zulks niet wenschen, om reedenen van financieele tekorten dan wel om hun stadt van eene imposante doch seer kostbare sluys te voorzien. Het is myn dierbare hoop dat de vinder van deze acte sal slagen waar ick gefaald heb. Muyden, het jaar onzes heeren 1586, den eersten van den maand april'.
+ Iedereen met hart voor zijn stad opgelet: koker en inhoud zijn elke zaterdag van half twaalf tot één uur gratis bij de Historische Kring in het Muizenfort te bewonderen. U bent welkom!
+ Het ADSL promotieteam van de KPN, dat alle evenementen afgaat, was twee dagen in Muiden omdat het hier feest was. Vrijdag en zaterdag stond het team met een met grote demonstratieauto met een enorme koepel erboven naast de Grote of Nicolaaskerk. Twee demonstrateurs verveelden zich rond vier monitoren, die aan een stuk door bezet waren door de schooljeugd. De jongens en meisjes mochten er dan wel geen computerspelletjes op spelen, ze mochten naar hartelust E- mailen, en dat deden ze maar al te graag. Elders in Muiden, bij de sluisbrug, stonden twee andere demonstrateurs, een jongen en een meisje met een bont beschilderd voertuigje, foldertjes uit te delen om Muiers te bewegen naar de Grote Kerk te gaan.
+ Het viel het demonstratieteam op, dat er geen volwassen Muiers belangstelling toonden, maar uitsluitend toeristen. Toen ze te horen kregen, dat Muiden nog even de kat uit de boom kijkt, in afwachting van de dag dat er hier eindelijk ADSL zal zijn, waren ze stomverbaasd. 'Pas in mei aansluiting, zegt u? Er ís hier gewoon ADSL in Muiden, kijkt maar'. Ze wezen op de kabel die van de demonstratiewagen via de bomen naar een aansluitpunt in de grond liep. Ze hadden nota bene zèlf aansluiting op de Muider KPN centrale. Overtuigender kon het niet.
+ Het demonstratieteam zat er niet echt mee, dat de Muiers verstek lieten gaan. Die hadden wel wat anders te doen, begrepen ze: feestvieren aan de andere kant van het stadje, de Schulpen en Muiderslot. Maar ook al hadden de jongelui niets omhanden, ze vonden het hier best gezellig, beter dan Almere.
+ Ook waren ze vol begrip toen hen verteld werd dat hun KPN hier niet goed ligt. Het is namelijk zo, dat de KPN eerst zei dat ADSL in Muiden helemaal niet mogelijk was, omdat we te klein zouden zijn, maar toen de provider Telebyte eraan ging trekken, kon hier ineens wèl ADSL komen. Sterker nog: KPN geurt momenteel met tien providers, concurrerende abonnementen en allerlei aanbiedingen voor installeren, aansluiten en modems. Er is trouwens nog een derde partij die naar de hand van de internetters in onze gemeente dingt, de kabelmaatschappij Multikabel. Maar die is inmiddels uitgeschakeld. Terecht. Laat ze eerst maar eens zorgen voor een betere ontvangstkwaliteit.
+ Nu er ADSL blijkt te zijn – zij het nog niet in Muiderberg – slaat de mededeling op de kabelkrant dat er technische problemen zouden zijn rond de aansluiting op de KPN centrale, nergens meer op. 'Aftellen voor ADSL' kon je op de kabel lezen. Voor het demonstratieteam van de KPN viel er na twee dagen Muiden niets af te tellen. Er viel zelfs niets op te tellen, want maar dan ook niet één Muier had zich opgegeven voor een ADSL aansluiting.
+ Heel Muiden schrok zich zaterdag wezenloos van de kanonschoten op de sluis. Toch deed de knal die een week of wat geleden van het gemeentehuis af kwam, weinig voor de feestschoten onder. Als men er niet snel bij geweest was, waren er zelfs zeven van die enorme knallen vanaf het gemeentehuis geweest. Het zat zo: in de vorstperiode barstte op een ochtend een van de twee pilaren aan de zijkant van gemeentehuis, vlak voor de vroegere politiereceptie, met donderend geweld open. Er spoot een straal water en ijs uit. In de volle lengte van de pilaar bleek een dikke kolom ijs te hebben gestaan. Wat bij deze pilaar gebeurt, kan ook bij de andere gebeuren, was de redenering op het gemeentehuis. Een juiste conclusie. Zeven van de in totaal negen pilaren bleken vol water te staan.
+ Om meer knallen en meer schade te voorkomen werden er lekgaatjes in de pilaren geboord. Een noodgreep natuurlijk. De gemeente gaat met de aannemer over een definitieve oplossing praten. Hoewel het met het blote oog nauwelijks te zien is, is er een constructiefout gemaakt bij de aansluitingen van de delen. In al die jaren dat het gemeentehuis er staat, had het hemelwater vrij spel.
+ De service bij de bijna twee jaar gesloten politiereceptie, vanwaar je vanuit Mariahoeve gratis kon bellen met de centrale politiemeldkamer, werd door de politie zelf niet als service maar als een fout beschouwd. De keutel waarin op deze mogelijkheid gewezen werd, was nog niet koud of er kwam twee man aanzetten om de drukknop weg te halen en daarmee de verbinding uit te schakelen.
+ Je ziet het nieuwe gemaal in de Noordpolder tegenover de Wegman letterlijk de grond uitschieten. Dat mag ook wel, want het moet nog voor de zomer, uiterlijk in juni, klaar zijn. Er is een graskeienweg aangelegd naar het nieuwe gemaal vanaf de boerderij van Sonneveld aan de Hakkelaar. Dit is geen openbare weg. Niemand behalve de DWR heeft er iets te zoeken.
+ Het oude gemaal naast de boerderij van Meester zal door het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, waaronder de DWR valt, worden afgestoten. De bestemming van het gemaal, dat uit 1892 stamt, is 'waterstaatswerk', dus wie het koopt om erin te gaan wonen moet het voor elkaar zien te krijgen dat de bestemming gewijzigd wordt. De machinerie zal waarschijnlijk wel ontmanteld worden, tenzij het een museumpje wordt, maar ik vind het al heel wat als het mooie pand niet tegen de vlakte gaat, zoals indertijd vrijwel zonder protest uit Muiden gebeurd is met een van de laatste houten huizen van Muiden naast het gemaal.
+ Het is de bedoeling dat het oude gemaal zeker een half jaar operationeel moet kunnen worden ingezet totdat eventuele kinderzieken van het nieuwe gemaal achter de rug zijn en er dus geen problemen te verwachten zijn. Dit houdt in dat het oude gemaal pas begin volgend jaar buiten dienst wordt gesteld.
+ De regelmatig wisselende exposities, die de hal van het gemeentehuis zoveel kleur geven, zijn toch vooral een Muiderbergse aangelegenheid. Ook Muiden telt de nodige verdienstelijke amateurs. Die moesten maar eens wat minder bescheiden zijn. Laat je zien!
+ De Rabobank heeft dit jaar € 40.000 beschikbaar gesteld voor 'lokale doelen'. Ik weet wel een goed doel: de terugkeer van de oude openingstijden en dienstverleningen bij de bank in Muiden.
+ Om het hele plantsoen met het informatiebord is een hek gezet om te voorkomen dat de automobilisten in het plantsoen parkeren om het informatiebord te raadplegen. Het wachten is op de eerste automobilist die het hek eruit trekt.
+ Gesignaleerd: vrachtwagens uit Hongarije die midden op de Weesperwegweg stoppen om bij het informatiebord tot de ontdekking te komen dat ze zich in Muiden bevinden, terwijl ze in IJmuiden hadden moeten zijn.
+ Wat het winkelmonumentje van Pronk betreft, staan volgens wethouder Leupen alle lichten nu op groen. De volgende stap is inspraak van de buurt over de bouw, en het indienen van eventuele bezwaren.
+ David Muiden heeft de strijd aangebonden met Goliath Almere. Om zijn overbuurman zover te krijgen dat hij afziet van zijn plannen om in het IJmeer te bouwen, laat een 1050 jaar oude stad in een officieel schrijven een ukkie van 25 jaar weten: 'U bent niet van deze tijd'.
+ Noteer maar vast in uw agenda, om er bij te zijn of juist weg te wezen: Koningin Beatrix komt op 23 mei naar Muiden en Weesp. Het bezoek aan de Vechtstreek, dat op 1 november jongstleden plaats had moeten vinden werd indertijd uitgesteld omdat Prins Claus op 6 oktober overleed.
+ Marien Timmer is klaar met de restauratie van zijn vroegere ouderlijk huis Herengracht 23. Marien wil het geheel gestoffeerd en gemeubileerd verhuren, maar hij wil niet zeggen voor hoeveel. ' Kijk maar op internet', zegt-ie.
+ Als u Karin mocht missen bij De Hoek: zaterdag was ze voor het laatst. Sinds Jeroen Brandsen de winkel overnam, dat is inmiddels twee jaar geleden, heeft ze in de zaak gestaan. De Amersfoortse is verkoopleidster van de Wibra in Soest geworden.
+ Deze week kon wel eens de laatste week zijn dat de firma Portengen bezig is met 'het grove werk' voor de milieuvriendelijke oevers in de Singelgracht. Alle palen zijn verder de bodem in gedrukt. Ze staan nu onder water, op de palen na die nodig zijn voor oevermarkering. Die steken een stukje boven het water uit. Woensdag werd een begin gemaakt met het storten van klei. Er zijn dertig vrachten klei van elk tien kuub nodig. In totaal wordt er 300 kuub gestort. De kleilaag wordt tot vlak onder de waterspiegel aangebracht. De volgende stap is dat de plantjes onder water worden geplant. DWR hoopt dat het grote verval van de waterstand in de Singelgracht – soms wel een halve meter - groei en bloei niet in de weg staat.
+ De oevermakers van Portengen draaien nergens hun hand voor om. Ook niet voor het bedienen van een sluis. Zo moet de Weesperpoortsluis tijdens de werkzaamheden in de Singelgracht om de haverklap open om materiaal door te laten. Om te voorkomen dat hiervoor steeds een sluiswachter moet komen opdraven, kregen de oevermakers een korte cursus sluisbediening van Mieke Willig. Ze slaagden.
+ Vrijdag werd voor de tweede keer sinds de instelling van de nieuwe trouwlocaties een huwelijk in het Muiderslot gesloten. Muier Chiel Denkers gaf er zijn Maartje het jawoord.
+ In de commissievergadering herinnerde Dick Methorst de wethouder ruimtelijke ordering Cees Leupen aan de toezegging dat de zogeheten open begroting voor de ontwikkeling van het KNSF terrein er op 1 april zou zijn. Hij vroeg zich af of deze begroting misschien te voorschijn zou komen uit de loden koker van de Historische Kring. Had gekund. Ze weten immers al eeuwen wat er met het terrein gaat gebeuren.
+ Namens alle aprilmoppenbedenkers wil ik hierbij de overintelligente stadgenoten bedanken, die zo graag willen weten dat ze overintelligent zijn, dat ze de leukste aprilmoppen versjteren, door van de daken te roepen dat zij, dankzij hun overintelligentie de grap hebben doorzien.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: