- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Een kluwen keutels voor volhouders.

28-apr-2003

+ Boven een in plastic gehulde stomp op de plaats van de nieuwe parkeerautomaat op het Vestingplein staat te lezen: 'Parkeerautomaat is buiten werking. Betalen bij automaat op Ravelijnsplein of Kazernestraat'. Het lijkt alsof de automaat weg is vanwege een defect of onderhoudsbeurt, maar de werkelijkheid is anders. Het apparaat is in zijn geheel verdwenen. Voor de derde keer binnen een jaar hebben criminelen hun slag geslagen: al twee keer op het Vestingplein, en onlangs nog op parkeerterreintje aan de Weesperweg, waar de automaat zo grondig gemold werd, dat-ie moest worden vervangen.
+ Er moet een bende aan het werk geweest zijn. In de nacht van woensdag op donderdag was een inwoner van Muiden er getuige van dat vier jongemannen de benen namen, toen hij het Vestingplein naderde. Op dat moment leek er verder niets aan de hand. Pas 's morgens bleek wat er was aangericht. Tot een halve meter boven de grond was de automaat finaal afgesneden. Er moet een slijptol aan te pas zijn gekomen en ander professioneel gereedschap waaronder een hijskraan om de automaat op een auto te laden.
+ Er zat voor een week aan parkeergelden in de automaat, die op de dag van de ontdekking geleegd had moeten worden. Uitgerekend deze donderdag zou worden begonnen met het meerdere keren per week ledigen van de automaten. Geschat wordt dat de buit rond de € 1500, - zou kunnen bedragen. Dat is maar een fractie van de werkelijk geleden schade. Een nieuwe parkeerautomaat kost al gauw een kleine € 10.000, inclusief plaatsing. Daar kun je een nieuwe auto voor kopen. De gemeente Muiden zal zelf voor de kosten moeten opdraaien. Assurantiemaatschappijen passen ervoor om parkeerautomaten te verzekeren. Het risico is te groot.
+ Vermoed wordt dat de dieven de parkeerautomaat niet hebben geroofd voor de euro's die erin zaten (al was dat aardig meegenomen), maar om het nieuwe systeem, zoals dat ook elders in de regio wordt toegepast, te bestuderen als oefenmateriaal, om te ontdekken hoe een volgende keer met een snelle kraak kan worden volstaan. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat de leeggeroofde automaat ergens is gedropt.
+ Resteren drie vragen. 1: Hoe is het mogelijk dat niemand die nacht iets gehoord heeft? 2. Hoe kan een beroving in de toekomst worden voorkomen, anders dan de automaten om te bouwen op uitsluitend betalen per chipkaart, wat weer problemen voor de automobilisten met zich meebrengt en 3: Hoe denkt de gemeente de schade in te halen: toch hopelijk niet door de inwoners meer voor de eigen parkeervergunningen te laten betalen dan men al van plan was?
+ Als het aan het college van B&W ligt, wordt de tijdelijke douche - en toiletwagen, die sinds kort weer achter de hal van Gort staat, vervangen door een eveneens tijdelijk onderkomen met dezelfde voorzieningen, maar dan niet mobiel en op een andere plaats: naast de Stichting Jachthaven op de Herengracht nummer 3. Het lijkt uitgesloten dat dit nog deze zomer gebeurt, dat wil zeggen: àls het al doorgaat, want de buurt is gealarmeerd en moet er niets van weten. Heel Spakenburg liep te hoop toen Willem van der Werf aan kwam zetten met de bouwtekeningen. Hoewel het de bedoeling is dat de tot schippersbadhuis in te richten container, die er maximaal vijf jaar komt te staan, aan het oog onttrokken wordt door een hoge haag aan de voor - en zijkant, ervaren de verschillende direct omwonenden het toch als een bedreiging van het uitzicht.
+ Het gaat om een bouwsel van donkergroene verzinkt stalen profielplaat van 3 x 4 ½ meter, dat tussen twee bomen op de gemeentegrond naast de Stichting Jachthaven komt te staan, met de ingang aan de zijkant van de beer. De kosten zijn € 21.000, -. Theoretisch kan eind juli, de bezwaarschriftperiode in acht genomen, de door B&W aangevraagde bouwvergunning door B&W worden verleend en met de bouw kan worden begonnen.
+ Vraag: waarom niet de toilet - en douchegelegenheid van de Stichting Jachthaven pal ernaast uitgebreid? Antwoord: de Stichting heeft vorige zomer een maandje gastvrijheid verleend aan de schippers en hun opstappers. Op zichzelf was dat geen enkel probleem, maar de eigen gasten begonnen te steigeren omdat ze moesten wachten, terwijl ze twintig euro hadden betaald voor de overnachting en faciliteiten.
+ De bewoners aan het begin van de Herengracht verzetten zich ook tegen de ondergrondse afvalcontainer die de gemeente wil laten aanleggen op het parkeerterrein tegenover het jachthavengebouw. Het wordt een penningcontainer, dat wil zeggen je moet voor gebruik penningen offeren. Deze kunnen tegen betaling worden opgehaald bij de sluiswachter. Als dit doorgaat, dan weet de buurt het wel: dan hoopt het vuil zich op naast de container. De algemene verwachting is immers, dat bezoekers die bereid zijn te betalen, in de minderheid zullen zijn en dat het dus een complete puinhoop wordt. De gemeente voert aan, dat zij in overleg met de Stichting Jachthaven en de Schippersvereniging tot de voorgenomen oplossingen is gekomen.
+ Met het winkeltje van Marjan Britstra in de vroegere Galary Overwater aan de Herengracht 37, het pand dat eerder van Flip Hamers was, is de buurt gelukkiger. Het is een verrijking. Ook de buren brengen de nodige bric à brac in, en bij mooi weer zitten Mar, haar vriendinnen en ook klanten lekker gezellig op de stoep aan de drank – thee bijvoorbeeld. De intrigerende etalage is een verademing na al die tijd dat de ramen dichtgeplakt waren met verkoopbiljetten.
+ Mar Britstra, die dankzij haar samenwerking met Hansje Giesberger een dependance met middeleeuwse kinderkleertjes heeft in de Amsterdamsestraat, houdt haar eigen openingstijden aan: van vrijdag tot en met zondag vanaf 1 uur – vooropgesteld dat het wandel - en fietsweer is. Het kan ook gebeuren dat haar winkel zomaar een dag in de week open is. Dan neemt Hans Vrolijks waar. Saillant detail: moest Marjan eerder krukken in Huizen ophalen voor haar dochter Saskia, nu heeft ze voor zichzelf krukken nodig. Ze viel bij haar woonboot tussen wal en schip en maakte een lelijke smak. Moeder en kind maken het goed.
+ Op de achterkant van het zojuist verschenen boekje Politiebaken 2003 met informatie voor de watersporter in de Gooi – en Vechtstreek staat bij VVV- kantoren: Muiden 0294 261389. Zou er dan tòch een VVV kantoor in Muiden zijn? Wáár dan wel? Niet in de kazerne, want daar was de VVV uitgekieperd vanwege het nieuwe commerciële accomodatiebeleid. En ook niet in het Muizenfort op het Vestingplein, waar behulpzame Muiers, bijvoorbeeld tijdens het drukke Paasweekend, de bezoekers heen stuurden om even later het verwijt te krijgen, dat daar geen VVV te bekennen is.
+ Even het nummer op de achterkant van Politiebaken gebeld. Resultaat: 'Het door u gekozen nummer is niet in gebruik. Controleer het nummer en kies opnieuw, of raadpleeg de inlichtingendienst'. Het is duidelijk. de VVV streekpost is opgeheven en Muiden is de zoveelste belangrijke voorziening kwijt. Over en uit.
+ Zo'n toeristisch aantrekkelijk stadje met zijn Muiderslot, haven, zeesluizen, winkeltjes en horeca - en dan geen VVV. Het is ronduit schandalig. En het feit dat je er als Muier op eigen houtje achter moet komen dat we geen VVV hebben, is tekenend voor de aandacht die de opvang van bezoekers aan ons stadje krijgt.
+ De VVV Midden Nederland in Amstelveen, waar alle lijnen samenkomen, laat weten dat men gedwongen was Muiden te laten vallen. Er waren nog maar twee vrijwilligers over van de zes à zeven die we hier ooit hadden – en die moesten zelf ook nog op vakantie. Te weinig om een rooster rond te krijgen, terwijl een VVV kantoor alleen kan bestaan bij de gratie van continuïteit. Aan het einde van het vorig seizoen stond trouwens al vast dat de Muider vestiging zou worden opgeheven. Zo hoor je nog eens wat.
+ Vraag aan VVV Midden Nederland. 'Waar moeten we als Muiers de zoekende toeristen naar toe sturen? Naar Weesp?' Daar wordt besmuikt op gereageerd: 'Niet naar Weesp. Weesp heeft geen echte VVV, maar een VVW: Vreemdelingen Verkeer Weesp'. 'Maar waar dan wèl heen?' Antwoord: 'Naar Naarden, dat is een echte VVV. Daar weten ze ook alles van Muiden'. Wat klopt, want stadgenote Margreet Beenen werkt bij VVV Naarden als professionele kracht. Maar Weesp is wèl dichter bij. Het mag dan geen echte VVV zijn: de Weesper vrijwilligers storten zich vol overgave op hun hobby, het helpen van bezoekers. Hadden wij maar een VVM.
+ De gemeente gaat allerminst vrijuit. Het VVV zat zo lekker in de 'bakkerij' van de Kazerne. Met wat kunst - en vliegwerk was er altijd wel een mouw aan de bezetting van het kantoortje te passen. Maar ja, toen moesten ze zonodig verhuizen naar de tochtige koude hal van het Muizenfort. Elke keer weer alle foldertjes en andere spullen uitstallen, een hele dag kleumen en aan het eind van de dag alles weer opruimen en inpakken, want de hal kan niet worden afgesloten, zoals de andere ruimten. Geen wonder dat de ene na de andere medewerker afhaakte.
+ De (ex)vrijwilligers zelf hebben het gevoel dat het niet nodig geweest is zo rigoureus te stoppen. Natuurlijk was het geen doen in het Muizenfort, maar er had heus wel naar een betere, aantrekkelijker ruimte uitgekeken kunnen worden. Terug in de kazerne bijvoorbeeld. En mocht er nog steeds een gebrek aan vrijwilligers zijn, dan zou dit kunnen worden opgevangen met stageplaatsen, zo luidt de redenering. Er zijn genoeg jongelui die toerisme studeren.
+ Hiermee zijn we bij een belangrijke oorzaak van de terugval van de opvang van bezoekers in de kleinere plaatsen beland. De vercommercialisering van het VVV wezen. Kijk maar naar grote provincieplaatsen. Wat ooit pure dienstverlening was, is verworden tot een complete negotie. Een dure winkel, waar van alles en nog wat te koop is – al dan niet in samenwerking met bijvoorbeeld de ANWB. De stagiairs hebben het er druk mee. Kassa!
+ VVV Midden Nederland bevestigt dat er in Muiden geen stuiver werd verdiend, integendeel, er moest, zoals in alle kleine vestigingen dik geld bij, maar men voert aan dat de doorslaggevende reden tot sluiting toch beslist het gebrek aan vrijwilligers, en daarmee aan continuïteit is. Wat de centjes betreft: de gemeente Muiden subsidieert de regionale VVV. Dat gebeurt nog steeds. Tot voor kort kreeg ook het lokale VVV- kantoor subsidie – ook van de horeca trouwens. Nu hoeft dat niet meer – wat toch maar weer scheelt. Ik heb niet de indruk dat B&W wakker ligt van het ontbreken van een eigen VVV. Komt wel, als de Bloemendalerpolder eenmaal volgebouwd is.
+ Er doet zich een mogelijkheid voor, misschien ook voor Muiden. Er wordt momenteel op verschillende plaatsen druk geëxperimenteerd met zogeheten VVV informatiezuilen. Dat is een interactieve vervanging van de VVV medewerker. Net als op internetsites kan iedere bezoeker zich via vraag en antwoord volledig informeren over de toeristische mogelijkheden van een bepaald gebied en de plaats die bezocht wordt. De zuil staat in principe zeven dagen per week 24 uur per dag ter beschikking (surf om een indruk te krijgen naar de - bijna operationele - site van VVV Midden Nederland). Een infozuil moet in een beschutte ruimte opgesteld worden.
+ Toen VVV Midden Nederland B&W van Muiden een tijdje geleden met de mogelijkheid van een VVV informatiezuil confronteerde, was de reactie negatief. Mogelijk komt het gemeentebestuur, nu we helemaal zonder VVV zitten, hierop terug en anders moeten de commissie – en raadsleden de wethouder er maar even aan herinneren.
+ In Muiden zou zo'n zuil in een openbare gemeentelijke ruimte opgesteld kunnen worden. Dat moet kunnen, temeer omdat het gemeentebestuur wat heeft goed te maken. Maar een winkel zou ook geschikt zijn. Zo is het trouwens met de VVV's begonnen: een hoekje in de winkel. Eric Hoetmer laat me desgevraagd weten dat hij geen ruimte heeft voor een VVV informatiezuil, maar dat VVV-foldertjes welkom zijn in het rekje in de snackbar – ook al omdat foldertjes een aanvulling zijn op de toeristische informatie die hij en Denise als onbezoldigde VVV medewerkers aan bezoekers van Muiden plegen te geven.
+ Omdat de Hoek met zijn centrale ligging en grote aanloop een ideaal punt voor een informatiezuil zou zijn, verstoutte ik mij een balletje op te gooien bij Jeroen Brandsen. Jeroen wijst het idee zeker niet af. Sterker nog: hij staat er welwillend tegenover. Als zo'n zuil niet meer ruimte vergt dan je mag veronderstellen en de voorwaarden zijn redelijk, dan valt er beslist met hem te praten. Een voordeel is natuurlijk ook dat er bij De Hoek goed oog op kan worden gehouden. Wie pakt het met hem op?
+ Maar wie weet is het iets voor Mar Britstra, in nauwe samenwerking met Hans Vrolijks en een aantal Meiden van de kade. De hele zomer een VVV kantoor en/of infozuil in haar winkeltje vlak bij het Muiderslot. Niet gek, als je het van de toeristen moet hebben. Komt nog bij dat Mar een prima ambassadrice is en kan improviseren als de beste. Ik heb haar niet ingeseind. Dat mag ú doen.
+ Het oude winkelpandje van Pronk wordt een gloednieuwe grote winkel, die in de plaats komt van de huidige verswinkel. Niks Anton Pieckwinkeltje. Alleen de voorgevel zal herinneren aan vroeger tijden. Deze gevel is een monument. Herman Pronk had eigenlijk gewild dat het hele pand plat zou gaan en daarna steentje voor steentje in oude stijl zou worden herbouwd. Daar zal geen sprake van zijn. De gevel zal alleen op de nodige plaatsen worden gerestaureerd. Vergeleken met het knusse winkeltje met toonbank, zoals menig Muier zich dit nog herinnert, komt er een grote zaak: zeven meter dieper dan het was. En ook een slag groter dan de huidige verswinkel. Wat er met deze winkel gaat gebeuren, staat nog niet vast.
+ De garage naast het huidige pandje wordt afgebroken om plaats te maken voor de opgang naar een woning op de eerste verdieping met slaapkamers en zolder. Dit nieuwe huis, waar Herman, Irene en hun kinderen gaan wonen, wordt tegen het oude pand aan gebouwd. Er komt een balkon met uitzicht op de Vecht. De huidige schuren worden gesloopt om plaats te maken voor winkelruimte.
+ Het oorspronkelijke plan van Pronk was een twee keer zo grote zaak, waar je in de huidige verswinkel zou binnenstappen en via een passage achterlangs het pand van Desirée in de te restaureren kleine winkel zou komen om daar langs de kassa de zaak weer te verlaten. Dees zou dan beneden ruimte hebben moeten maken en ter compensatie de eerste verdieping van haar pand achterin mogen uibreiden. Voor de plannen van Pronk kwam geen toestemming, maar wel voor de uitbreiding van Dees. Ze kan nog steeds haar gang gaan.
+ Henny van Setten van galerie Demi Jour gaat haar ruimte delen met Ruurd Kleuver. Per 1 mei brengt de schipper van de Anna het kantoor van Zeilschepenverhuur Muiden onder in de winkel, die inmiddels leeggeruimd is. Het is de bedoeling dat er ook wat scheepsartikelen verkocht worden. Er zijn geen vaste openingstijden. Henny houdt de diepe etalage naast de winkel aan als galerie. Ruurd hoopt dat met dit officiële bericht de geruchten de wereld uit zijn dat er een koffieshop onder de naam Ome Blow naast Ome Ko komt.
+ Marleen Wensing van de Sluis wil een kinderkookklas openen in het leegstaande verkoopkantoor voor karton van Cor Bosch op de hoek van de Amsterdamsestraat en de Zeestraat. Wat dat precies inhoudt, heb ik niet kunnen achterhalen. De etalage met het aanbod van makelaar Vlaanderen blijft.
+ Nu ik het toch over winkels heb: op woensdag 17 september opent de nieuwe Maxis. Het wordt nog groter allemaal dan het was, maar vooral anders. Het winkelcentrum gaat werk bieden aan 600 medewerkers. In het complex zullen in totaal 22 winkels worden ondergebracht. Bekende namen als Bloemenzaak Sunflowers, Blokker, Burger King, C1000, De Block, Dierenland, Kidstand, Level One, LIDL, Megapool, Piet Kerkhof , Toys "R" Us, Van Haren, Villa Happ, Vishandel G. van Goor & Zn, Xenos en Zeeman. Plus de wasstraat en de benzinepomp. Ik mis Mar Britsta nog.
+ Vorige week zijn verschillende oudere mensen, die dachten dat de deur naar de pinautomaat van de Rabobank gesloten was, naar Weesp gegaan om daar te pinnen. Maar de deur was helemaal niet gesloten. Alleen moet je meer kracht zetten om hem open te trekken dan je als bejaarde kunt opbrengen. Misschien kan de Rabobank er een medewerker bij zetten om een handje te helpen. Even iets aan de deur doen kan natuurlijk ook. Toen je 'm nog moest openen met je bankpasje was het nooit een probleem.
+ In de volkstuintjes bij de Westbatterij, onder de rook van de kruitfabriek, vloog een tuinhuisje in de fik. Van eventuele daders is geen spoor te bekennen. Zal wel weer zelfontbranding geweest zijn.
+ Wethouder Leupen heeft laten weten dat er geen lokalen boven op de Jozefschool worden gebouwd: te duur. Maar wellicht dat de school straks in zijn geheel kan uitwijken naar het KNSF terrein. De bedoeling is dat deze zomer de ontwikkeling van dit terrein 'er door' is, en dat er daarna snel een start kan worden gemaakt met de realisatie. Het schoolbestuur wacht af, zij het sceptisch en vooral trappelend van ongeduld.
+ De Oranje Nassauschool wil stoppen met schoolzwemmen, de Jozefschool aarzelt (meester Vos was altijd een warm voorstander) en de P.C. Hooftschool en de Vinkenbaanschool willen beslist doorgaan. Verschillende ouders vragen zich af waarom er zo ver weg in het zwembad van Almere moet worden gezwommen. Voor een half uurtje in het water zijn de kinderen een hele middag kwijt: drie kwartier heen en drie kwartier terug. Waarom niet naar Diemen, vragen zij zich af: een mooi bad en lekker dichtbij. Lopen ze geen kou op ook, met hun natte haartjes.
+ B&W heeft een reclamebordenverordening ontworpen, met de bedoeling de mogelijkheden voor plaatselijke reclame-uitingen te vergroten. Landelijke commerciële uitingen langs de weg zijn in Muiden niet meer toegestaan. Er mogen zeven borden bij de invalswegen van Muiden en zes bij die van Muiderberg worden geplaatst.
+ In de commissievergadering van donderdag werd over het reclamebordenbeleid gepraat naar aanleiding van een brief van een bedrijf, dat op de aantrekkelijke mogelijkheden voor eigen Muider promoties, acties en festiviteiten wees bij een bepaalde commerciële exploitatie van de borden. De burgemeester schamperde dat de voorgestelde aanpak de gemeente niet meer zou opleveren dan een paar duizend euro. Volgens hem zou alleen een opbrengst van een paar ton opwegen tegen de ontsiering van de omgeving. Met permissie, maar Ouwe Muier gaat een stapje verder. Een paar ton of een handjevol leges? Niets, maar dan ook niets weegt op tegen die krengen van dingen langs de weg. Er zijn heel wat minder opdringerige, maar minstens zo effectieve media mogelijk. Nog niet lang geleden was vervuiling door borden langs de wegen ondenkbaar. Maar ja, het levert geld op, en daar moet alles voor wijken.
+ Het werk is klaar, maar de officiële opening van het bergbezinkbassin zal niet eerder dan half mei plaatsvinden. Het ligt voor de hand dat de burgemeester of zijn loco bij die gelegenheid een lint doorknipt, maar er moet een origineler openingsplechtigheid denkbaar zijn in de sfeer van de verbetering van de riolering. Wat te denken van een keutel doorknippen? In Muiderberg mocht indertijd de buurt afdalen in het bassin om daar een kijkje te nemen in de ingewanden. Hopelijk geldt dit ook voor Muiden. Eigenlijk heeft iedereen er recht op. Want hebben we niet allemaal te lijden gehad onder de wekenlange afsluiting van het Vestingplein?
+ Voor de milieuvriendelijke oevers langs de Singelgracht bestaat geen openingsprobleem. De werkkraan knipt zelf het lint door.
+ Bij het vijftig jarig jubileumfeest van Muiden Yacht Charter waagde eregast Ronald Koeman zich in het hol van de leeuw, met al die Duitsers die er waren. Toen Nederland Europees kampioen werd in 1974 veegde Ronald Koeman demonstratief zijn gat af aan een Duits shirtje. Pieter Smits, de man van Caroline zinspeelde er nog op in zijn feestrede, maar geen Duitser die er zich iets van herinnerde. Althans, er was er niet één die daar blijk van gaf.
+ Als je drs Gerrold van der Stroom moet geloven, was P.C.Hooft een flierefluiter. En Gerrold kan het weten, want hij verdiept zich al sinds 1980 in werk en leven van de bekende zeventiende-eeuwse Drost van Muiden. De aap kwam uit de mouw, tijdens de lezing van woensdag in de kazerne, georganiseerd door de Historische Kring Stad Muiden. Gelukkig waren er, vanwege de voetbalwedstrijd A.C.Milan-Ajax weinig mensen bij de lezing, zodat de roddel over onze hooggeëerde stadsgenoot nauwelijks kans maakt zich te verspreiden.
+ Als een ouderwetse stoepier praat Guus Kroon de Muiers het Sluishuis in voor de tentoonstelling 'Muiden, de laatste 105 jaar', die hij samen met Dennis Kuit georganiseerd heeft. Tussen allerlei interessante historische spullen neemt de website van Dennis een centrale plaats in. Dankzij oude ansichtkaarten, vergeleken met recente foto's kun je zien hoe enorm Muiden juist de afgelopen eeuw veranderd is.
+ Het dilemma waarvoor automobilisten staan, die Muiden over de Weesperweg binnenrijden, is simpel opgelost. De gemeente heeft gewoon het hele segment uit de welkomstborden gelicht waarop normaal de maximumsnelheid vermeld staat. Behalve een groot gat is er in beide borden ook een groot vraagteken ontstaan. Het was altijd dertig, is het nu vijftig? Ja, zegt de gemeente, want achter het bord waarop de naam van de plaats staat aangegeven, mag je maximaal vijftig rijden. Het is maar een weet. Hoe dan ook: wie met vijftig km het Duurzaam Veilig gebied in schiet en op de drempel ter hoogte van het Karveel begint te stuiteren, weet dat hij wettelijk recht heeft op de klappen. Of de gemeente ook goed zit, wanneer er brokken van komen, is nog maar de vraag.
+ Johan ter Beek voert nu al ruim tien jaar een manmoedige strijd voor De Wegman, een wegrestaurant dat hij wil bouwen langs de A1 bij het pompstation de Hackelaar. Hij wil een artikel 19 procedure, maar ziet zijn plannen keer op keer gedwarsboomd. De bouwplek zou beschermd natuurgebied zijn, maar dat is overkomelijk: de Bloemendalerpolder maakt per slot van rekening ook deel uit van het Groene Hart. Belangrijker op dit moment is dat de gemeenteraad eerst uitsluitsel wil over het nieuwe tracé van de A1.
+ Besloten is dat het resultaat moet worden afgewacht van de besprekingen van de Uitweg, alleen hadden de conclusies er al moeten zijn. De Uitweg is een soort denktank, waarvan alleen de naam duidelijk is: namelijk een uitweg vinden voor de verkeersproblemen in ons deel van de Randstad. Hoe serieus valt de Uitweg te nemen? Wethouder Schulp benadrukte dat het een vrijblijvend overleg - en adviesorgaan is met geen enkele rechtskracht, en ook dat wij als Muiden 'geen donder' hebben te vertellen. 'En daar moet ik dan op gaan zitten wachten?' was de wanhopige reactie van Ter Beek in de vergadering van de commissie. Ik ben bang dat er inderdaad niets anders voor hem op zit.
+ Verschillende raadsleden hebben vergeefs bij B&W proberen uit te vissen, hoeveel 'gekleurde' nieuwe Nederlanders er in Muiden zijn en nog komen en of ze wel goed begeleid worden. Ik zou zeggen: schiet ze aan. Maak een praatje met ze. Vinden ze leuk. Het zijn net mensen. Bijna Muiers.
+ Een typische staaltje Eric Hoetmeriaanse humor. Als voorzitter van commissie B was te voorzien dat hij in een recordtijd door de agenda heen zou zijn. Niettemin voegde hij met een bloedserieus gezicht commissie - en partijlid Geert van Duinen, die het woord wilde, toe: 'Nou vooruit, maar kort graag'.
+ Dat ik het vrijwel nooit over bepaalde raads- of commissieleden heb, betekent niet dat die niets te zeggen hebben. Ze zeggen waarschijnlijk zelfs heel verstandige dingen, alleen zijn ze niet te verstaan. Met name bij de fractievoorzitters Jan Hylkema en Flip de Groot is dat het geval. Pas weken later, bij het lezen van de notulen, wordt duidelijk wat ze op hun lever hadden. Jammer, want dan is het al achterhaald.
+ De jongens en meisjes die bij mooi weer rondhangen bij de Weesperpoortsluis hebben een nieuw spelletje ontdekt: elkaar in de gapende muil van ondergrondse container douwen. Die staat altijd open, sinds pak weg driekwart jaar geleden het slot stuk ging. Iedereen pleurt er van alles in en vooral ook ernaast. De GAD is elke keer weer stomverbaasd dat de container zo vol is. Misschien dat de nu toch wel gevaarlijke situatie aanleiding voor de GAD is om eindelijk eens de boel te komen herstellen.
+ Alweer ruim drie weken geleden ontving de op één na oudste ingezetene van Muiden mevrouw van de Veer uit handen van de burgemeester het eerste exemplaar van het door de klanten van de Rabobank gesponsorde boekje 'Van Amuthon tot Muiden.' Ze heeft het inmiddels uit, maar Muiden wacht nog steeds op de volgende exemplaren, die huis aan huis zouden worden verspreid. Als je op de geruchten afgaat, kan er een boekje open worden gedaan, nog voordat het uitgegeven is.
+ Overal in Muiden en Muiderberg bloeien de vluchtheuvels. Maar de betonnen pegels in de Weesperweg liggen er nog even kaal en saai bij. Functioneel, en toch foeilelijk, dat gebeurt niet vaak. Het is een schrale troost dat er na IJsheiligen dat is half mei, twee bloembakken komen, voor elke pegel een, naar ik aanneem. Het zijn zogeheten piramidenbakken, zoals eertijds voor de kazerne stonden. Ik vrees dat het twee keer een vlag op een betonschuit wordt.
+ Ik had me voorgenomen u niet meer door te zagen over al het nieuwe lenteleven in, op en om het water. Het is immers elk jaar hetzelfde liedje. Toch kan ik niet nalaten iedereen attent te maken op de supereigenwijze, hartveroverende jonkies van de meerkoetjes. Die malle mini-muppets met hun rode kraagjes schieten als racebootjes over het water om hun deel van het door vader verzamelde proviand uit zijn snavel te pikken. Als ze er genoeg van hebben klauteren ze razendsnel naar het nest om na een gedwongen schoonmaakbeurt onder moeders vleugels te duiken. Enfin, ga zelf maar kijken.
+ Regelmatig wordt een grote rubberboot dwars door de milieuvriendelijke oever in aanleg naar de wal gevaren. Niets weerhoudt de eigenaar dit ook te doen als de plantjes zijn ingezaaid, wat binnenkort staat te gebeuren. Aanmeren is verboden, maar als de botenbezitters ook weten waarom, zal er eerder begrip voor zijn. Een extra waarschuwingsbordje bij de Weesperpoortsluis en de Amsterdamsepoortbrug zou dan ook geen kwaad kunnen. Bijvoorbeeld met als tekst: aanmeren verboden i.v.m. ingezaaide oevers.
+ Er kwam bijna niemand af op een onlangs door de VVD georganiseerde avond over de Bloemendalerpolder. Geen belangstelling zou je zeggen, maar het zou beslist veel drukker geweest zijn als deze avond in Muiden of Weesp belegd zou zijn, in plaats van in de Rijver. Wat kan Muiderberg die Bloemendalerpolder schelen. Het is ver van hun bed.
+ Van verschillende kanten bereikten mij berichten, dat er nogal wat belangen van een aantal VVD'ers in de regio meespelen in de dans om de Bloemendalerpolder, de Aetsveldtse polder en het KNSF-terrein, en dat makelaar Vlaanderen midden in het web zou zitten. De VVD om commentaar gevraagd. Reactie van de fractievoorzitter: 'Je fantasie is op hol geslagen'. Conclusie: bingo!
+ Op de Lelie stond een boerenpaard in het plantsoen. Elisa, zo heette ze, knabbelde, na gedane arbeid voor 1 PK, tevreden aan de grassprietjes. Marnix van der Kroon van de Lange Muiderweg was met Elisa voor de kar naar Ali Brandse getogen. Ali gaat haar huis uitbreiden. Daarvoor was het nodig om de dikke laag klimop van de zijmuur te verwijderen. Een onbegonnen karwei als je het er zelf af wil peuteren. Marnix had een beter idee. Hij spande zijn lieve, geduldige, oersterke merrie in een tuig, maakte dit met een dik touw onder aan de stam van de klimop vast en riep op een veilig afstandje: 'fort'. Elisa kwam in beweging. In één ruk gleed de grote groene plak van de gevel. 'Ho' riep Marnix snel, want de gevel zelf moest blijven staan. Kindertjes in de buurt hadden hun eigen versie van het gebeuren: 'Die boom is van een mevrouw, die hem niet mooi vond'.
+ Rita Kop ziet vanuit haar kaaskraam, hoe de ene na de andere Muidense aan komt zetten voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker op het Vestingplein. De dames halen even een kam door hun haar voordat ze naar binnen gaan. 'Logisch', zegt Rita Kop: 'Ze willen goed op de foto'.
+ Henk Steffens begon er maar weer eens over in de commissievergadering. Waar zijn de bordjes met 'brug open, motor af' gebleven? Met de vlaggen mee gestolen? En dat terwijl er nota bene op deze bordjes mag staan dat je volgens de APV in overtreding bent als je je motor voor de dichte sluisbrug laat draaien. Dat is wel zo prettig want daar kun je dan de verkeersdeelnemers op wijzen, zonder meteen een grote mond of een klap voor je kanis te krijgen. Een, twee, drie, vier: komt er nog wat van?
+ Joop Lahnstein heeft een oplossing voor het parkeerprobleem. Geef iedere automobilist die zijn auto op betaald parkeren wil achterlaten een euro. Heb je geen parkeermeters en geen parkeerwachters meer nodig. Ben je goedkoper uit dan nu.
+ Na Wiebe de Haan, toen die nog nestor van de raad was, heeft nu ook wethouder Dick Schulp een keutel in de mond genomen. Zei Wiebe indertijd 'deze keutel trekken wij in', Dick Schulp had het over gezellig nakeutelen na afloop van een vergadering. De Muider keutelcultuur bereikt ongekende hoogten.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: