- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels waar de buurt naar uitkijkt.

11-mei-2003

+ Vorige week is alweer een poging gedaan een parkeerautomaat te kraken. Deze keer die op de Herengracht. De poging was in zoverre geslaagd, dat de klep de volgende morgen wijd openstond, maar verder dan het openbreken van de automaat zijn de inbrekers (aangenomen dat er een bende opereerde) niet gekomen. Terwijl de parkeerbonnetjes voor het oprapen lagen, konden ze niet bij het parkeergeld komen. Het geld dat in de automaat verdwijnt, wordt namelijk meteen doorgesluisd naar een alleen voor de geldophalers bereikbaar kluisje onderin. Als noodmaatregel werd snel een ijzeren band om de automaat aangebracht. Deze band loopt over het gat dat de inbrekers hadden geboord in een palletje, waardoor de klep open kon. Veel functie heeft deze voorziening niet: het houdt het zaakje bij elkaar tot iemand de band doorknipt.
+ Er werd aangifte gedaan, maar kennelijk heeft de politie en/of de gemeente om een of andere reden liever niet dat we het weten van die aanslagen op de automaten, want net als bij de recente kraak op het Vestingplein, waar een bende met het complete apparaat ter waarde van bijna € 10.000 aan de haal ging, werd er geen politiebericht naar de pers gestuurd. Dan maar via de keutels. Dat wil zeggen: tot men er mij van overtuigt dat de doofpot beter is.
+ Wat was dat toch voor een optocht, die zaterdagmiddag hortend en stotend door Muiden trok? Een lange rij ouwe jeeps, tanks, pantserwagens, vrachtauto's en motoren. Oorlogstuig uit een ver verleden, dat was duidelijk. Vanaf het begin van de Naarderstraat tot aan de Amsterdamse Poortbrug was alles in beweging. Guus Kroon heeft een fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog en inderdaad: hij wist precies te vertellen wat er aan de hand was. In de Kolonel Palmkazerne in Bussum vond kamp Bridgehead plaats: drie nostalgische dagen met de laatste veteranen als eregasten. De achterliggende gedachte is om legermateriaal uit de Tweede Wereldoorlog voor het nageslacht te bewaren. En aan de goegemeente te tonen dus. Guus schoot er zijn fotorolletjes op leeg. Hij hoopte maar dat Rinus Dobber de sluisbrug open zou zetten, dan kon hij op zijn gemak de mooiste plaatjes maken. Maar Rinus had geen enkele boodschap aan nostalgisch oorlogstuig.
+ Woensdagochtend 7 mei: stadhuis op stelten. Hoewel voor een rigoureuze ingreep als deze bij mijn weten een collegebesluit nodig is, wordt op persoonlijk bevel van de burgemeester Smith een schilderij van een jongedame met opgezwollen melkklieren uit de expositie in de hal van het gemeentehuis verwijderd. Een geheel overstuur geraakte ambtenaar en enkele geschokte bezoeksters blijken meer te hebben gezien dan er geschilderd was. Volgens wethouder Schulp is er jaloezie in het spel. Voor de liefhebbers: de Gooi - en Eemlander wijdde er een lekkerbekkend verhaal aan.
+ In een Weesper advertentieblad stond heel wat belangrijker nieuws voor Muiden. Zo belangrijk dat zelfs de Muider raadsleden van niks wisten. Wethouder Renkema van Weesp vertelt in 'Weesper Nieuws' dat hij en zijn collega Leupen van Muiden het na een ernstig verschil van mening 'nu toch eens zijn'. Eerdere pogingen van beide Vechtsteden om samen iets beters te bedenken dan bebouwing van de Bloemendalerpolder met 5000 woningen, zoals opgenomen in het streekplan Noord-Holland Zuid, liepen op ruzie uit. De wethouders van Weesp en Muiden konden het er maar niet over eens worden hoe de polder zoveel mogelijk zou kunnen worden ontzien.
+ De doorbraak houdt in dat er een compromis wordt uitgewerkt, waarin Weesp de al in de Bloemendalerpolder gelegen wijk Leeuwenveld met maximaal 1000 woningen uitbreidt. In de stad Weesp zelf komen 500 nieuwe woningen binnen de bestaande bebouwing. Als het kruitfabriekterrein vrijkomt, komen daar 1500 woningen, aldus hebben beide wethouders besloten. Ik citeer uit Weesper Nieuws: 'Verder hoopt men in Muiden op een reservelocatie voor 1000 woningen ten noorden van de A1. Dan zal de snelweg moeten worden verlegd. Dat duurt nog vele jaren, als het al gebeurt'.
+ Met andere woorden, Leupen heeft er zich bij neergelegd dat er voorlopig geen aquaduct komt, immers: alleen de bouw van een aquaduct is reden om de A1 te verleggen. Pas als het er ooit nog eens komt, zal in het Muider deel van de Bloemendalerpolder worden gebouwd. Dat was ook de voorwaarde van de raad van Muiden: geen aquaduct, geen woningbouw. Alleen, waarom is dat reserveplan van die 1000 huizen nog nodig? Je mag toch aannemen dat Muiden, nu het zijn luchtkasteel genadeloos ineen ziet zakken, niet van plan is de bouw van het aquaduct alsnog zelf te financieren. Dat gold alleen voor versnelde aanleg – en niet voor deze afgang.
+ Hoe het zij: het resultaat van het onderonsje van Renkema en Leupen is, dat 1:Weesp via een uitbreiding van Leeuwenveld - ter grootte van tweederde van de huidige stad Muiden - een stuk dichter naar ons toe kruipt (de Weespers mogen niet verder gaan dan de brug in de Korte Muiderweg, dat is de gemeentegrens), en 2: dat bebouwing in het Muider deel van de Bloemendalerpolder nog lang op zich zal laten wachten – al het er al ooit van komt.
+ Een groene polder in het Muider gedeelte, dat is winst. Alleen wordt deze winst tenietgedaan door het plan om maar liefst 1500 woningen op het vrijkomende KNSF terrein te zetten. Dat is meer dan in heel de vesting, plus Mariahoeve, plus Noordwest, plus Zuidwest. Oftewel: het betekent het einde van de kleinschaligheid, de charme van onze intieme leefgemeenschap Muiden, waar menig Muier zo aan verknocht is.
+ Waarom moeten er zo idioot veel woningen komen? Toch niet om het aquaduct te kunnen betalen. Dat station is gepasseerd. Blijven twee opties open. Eén: Muiden kan geen kant meer uit, sinds het gemeentebestuur zich zo gretig heeft betoond massale bouw binnen zijn gemeentegrenzen te halen. Dat gaf Amsterdam, het Gooi en de provincie de kans keihard te claimen. Twee: nu het aquaduct op nog maar een piepklein pitje suddert, wil minstens één wethouder koste wat kost de geschiedenis ingaan als de stichter van Groot Muiden.
+ Er is geen opstand of actie van de bevolking te verwachten. Dat gebeurt nu eenmaal pas als eindelijk doordringt, wat er aan de hand is. En dan is het meestal te laat. Toch blijf ik tegen beter weten in hopen dat de huidige stand van zaken aanleiding is om als burgers in het geweer te komen. Natuurlijk hebben we woningen nodig voor onze woningzoekenden. Maar een wijk van pakweg 300 of 400, geleidelijk aan volbouwen, bijvoorbeeld in tien jaar tijds, is voorlopig meer dan voldoende. Alles wat er méér komt is geen winst, maar verlies. Verlies van karakter, verlies van eigenheid, verlies van leefbaarheid en ook: politiek gezichtsverlies.
+ Eerlijk gezegd: ik verwacht weinig tot niets van de huidige raad. Muiderbergse raadsleden (ruwweg de helft) interesseert het niet echt. En ik heb een Muider politicus, die het nieuws onder ogen kreeg, al horen zeggen dat hij 'wel met deze oplossing kan leven'. Aangezien hij als coalitiegenoot de meerderheid in de raad vertegenwoordigt, weet ik het wel. De ene kant levert wat rood in, de andere kant levert wat groen in, een beetje spreiden die handel en klaar is Cees Leupen. Wat valt er nog te zeuren als het Bloemendalerpoldermodel een stad Muiden oplevert die dankzij het KNSF terrein niet meer dan ruim twee keer zo groot wordt? Dat is heel wat minder dan die bijna vijf keer toen Leupen de geest uit de fles losmaakte door te roepen dat 5000 woningen in de Bloemendalerpolder welkom waren. De leefgemeenschap mag dan nog wel worden bedreigd, maar toch niet meer zo erg als indertijd. Mooi politiek resultaat toch?
+ De 84-jarige mevrouw Jo Helder - Tintelen is onlangs vanuit haar huis Prinses Marijkestraat 4, waar ze 39 jaar gewoond heeft, verhuisd naar Florisberg. Haar huis, 'het huis met de vlinders', wordt gerenoveerd door de Woningbouwvereniging. Terecht, want hoewel goed onderhouden, ontbraken er faciliteiten, zoals een centrale verwarming. Maar er was wel degelijk ook een eigentijdse voorziening. Sinds vier jaar beschikte mevrouw Helder over een elektrische traplift: een stoeltje waarin je alleen maar hoeft te gaan zitten om met een druk op de knop naar boven en beneden te kunnen. Deze traplift werd vier jaar geleden geïnstalleerd en zou fl. 16.000 hebben gekost. De lift zou pas over drie jaar zijn afgeschreven. Maar als de Woningbouw waarmaakt wat zij heeft aangekondigd, wordt zeer binnenkort de hele installatie gesloopt en in de container gegooid.
+ 'Als ik dat had geweten, had ik 'm zelf voorzichtig gedemonteerd' zegt schoonzoon Hans Vrolijks, de man van Jannie Helder, verontwaardigd. Er moet toch iemand te vinden zijn die je een enorm plezier met zo'n lift kan doen. Zet 'm desnoods bij de thuiszorg voor de deur'. Hans is bang dat hij te laat is. Aanvankelijk zag het er naar uit, dat de lift gespaard zou blijven. Althans, de woningbouw had aangekondigd er over te zullen vergaderen, omdat de installatie nog lang niet afgeschreven was. Hans kreeg zelfs het advies om de lift bij het uitkleden van het huis te ontzien ('snij er maar omheen'). Maar donderdag kwam het bericht, dat het zaakje zou worden opgedoekt. Iedereen die erover hoort, is verontwaardigd. De mond vol van bezuinigen en dan deze geldwegsmijterij! Nota bene gemeenschapsgeld.
+ Nog maar een jaar geleden eiste de Woningbouw van de familie van Max Klein, die jarenlang in zijn huurhuis aan de Pauw met grote zorgvuldigheid en veel smaak aan het verbouwen was geweest, dat de woning geheel in oude staat moest worden opgeleverd. Met tegenzin sloopte de familie alles wat Max aan verbeteringen had aangebracht. De nieuwe bewoner, Dennis van Galen Last, werd geconfronteerd met een kaalgeslagen huis, terwijl hij graag het een en ander had overgenomen. Als-ie het maar geweten had.
+ Gelukkig stelt de Woningbouw zich de laatste tijd iets minder bureaucratisch op. Oude en nieuwe bewoners worden zelfs wel met elkaar in contact gebracht om in elk geval de mogelijkheid te bieden dat er onderlinge afspraken over overnames kunnen worden gemaakt. Maar het moet niet te ingewikkeld worden. Alsjeblieft geen gedoe, daar houden ze niet van in Weesp. Je kunt toch als woningbouwvereniging niet met een traplift gaan leuren?
+ Een wandelaar die hier rondneust zonder iets van Muiden te weten, ontkomt niet aan de conclusie dat we in ons stadje over drie politiebureaus beschikken, namelijk het wijkbureau aan de Weesperweg, de 'politiereceptie' in het gemeentehuis aan het Anker en nog een wijkbureau: aan de Prins Bernardsingel nr 9. Wel wat veel voor zo'n kleine plaats, stelt de verbaasde wandelaar vast: zouden ze wel genoeg bekeuringen kunnen uitschrijven om het geld eruit te halen?
+ Het zit zo: de kleurrrijke container aan de Weesperweg staat er weliswaar tijdelijk, maar het is wel degelijk Muiden's enige echte wijkbureau. De vroegere politiereceptie aan het Anker is nog steeds niets ontruimd en het vroegere wijkbureau aan de Prins Bernardsingel wordt al zes jaar bewoond door Peter Duijn, de slager van de Neefjes. Peter heeft het hoekhuis van onder tot boven laten verbouwen, voor hij er met de zijnen introk, maar het kastje met 'Politie Muiden' naast de voordeur heeft hij laten hangen. Je zou verwachten dat Duijntjes om de haverklap uit bed gebeld worden door mensen, die voor de deur staan omdat ze de politie nodig hebben, maar dat is in al die jaren slechts twee of drie keer gebeurd.
+ In het mededelingenkastje staan nog de ouderwetse openingstijden vermeld. Jaloersmakende tijden! Maandag, woensdag en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur, en dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.30 uur. Indien gesloten word je uitgenodigd de politie Weesp te bellen: 02940 –14444. Je kunt het proberen, maar dat de goeie ouwe tijd herleeft: vergeet het maar. Het is allemaal gebeurd: service uit de vorige eeuw, toen de dienders nog voor de burgers klaarstonden. Waarmee geen kwaad woord gezegd wil zijn over onze vaderlijke wijkagent Herman de Vries en vriendelijke teamchef Henk Jansen.
+ Gek dat je jarenlang langs zo'n mededelingenkastje loopt, zonder je te realiseren dat het er nog steeds hangt. Alsof dit lesje 'uit je doppen kijken' nog niet genoeg was, ontdekte Ouwe Muier pal naast huize Duijn nog een anders curiosum, ook iets dat je jarenlang ziet, voordat het tot je doordringt. Ik heb het over het 'Weerstation Flintstone' in de voortuin van Jos van de Berg en Wil Reintjes. Dit weerstation bestaat uit een kei, die aan een ketting bungelt, die weer bevestigd is in de top van een ijzeren driepoot. Er staat een tekst bij. 'Als de steen heen en weer gaat, waait het. Als de steen nat wordt, regent het. Als de steen warm wordt, schijnt de zon. Als de steen heen en weer gaat en nat wordt, stormt het'. Geheel in de ban van deze diepe wijsheden vervolgde Ouwe Muier zijn weg.
+ Langs de rotonde bij de Amsterdamsepoortbrug hingen zes clusters van 3 vlaggen van de Stichting Muiden 1050, oftewel in totaal 18 vlaggen. Ik zeg nadrukkelijk híngen, want nu hangen er nog maar negen. Dat is op de kop af de helft. Twee maal drie vlaggenstokken werden afgebroken. De andere drie verdwenen vlaggen waren hier en daar uit de clusters gehaald. En deze rotonde is nog maar één van de vele punten in Muiden waar de vlaggendieven hebben toegeslagen.
+ Als ik de Stichting Muiden 1050 was, zou ik de diefstallen maar gauw bij de politie aangeven. Je weet nooit of een of meer vlaggenrovers op heterdaad betrapt worden - en dan natuurlijk stevig aan de tand gevoeld worden over nog meer diefstallen. Ik elk geval heb je een been om op te staan als het om schadevergoeding gaat. Het lijkt me voor Muiden 1050 een tocht langs de plaatsen, waar de vlaggen werden opgehangen, waard. Het zal opvallen dat er alleen uit die lantaarnpalen dundoeken verdwenen, waar dieven de kans kregen tot aan de vlag te reiken via verkeersborden en andere opstapjes.
+ Wie een vlag probeert te jatten in de P.C. Hooftlaan is nog niet jarig. Hij kan erop rekenen dat hij de hele buurt op zijn nek krijgt. Dat heeft alles te maken met zowel de saamhorigheid van de buren in dit stukje Muiden als met hun trots op wat misschien wel eens de mooiste Muiden 1050 straatversiering zou kunnen blijken te zijn.
+ Alex van der Tuin, de man van Janine Kersten, die bij Pronk heeft gestaan, nam het initiatief voor de feestelijke aankleding van een deel van de P.C.Hooftlaan, het deel met de rij nieuwe huizen aan de ene, en oudere huizen aan de overkant (de nummers 2 tot 12 om precies te zijn). Alex werd op het idee gebracht dankzij een dikke rol zware regenkledingstof uit de erfenis van zijn vader, die kleermaker was. Deze stof was aan de binnenkant blauw en aan de buitenkant geel – of omgekeerd. Precies de kleuren van de Muider gemeentevlag.
+ Wit onbrak nog, maar ook daarvoor was een oplossing: Alex ontdekte een flinke voorraad broekenlusjeslint: prima om al als singel te gebruiken. Hij sneed maar liefst 700 vlaggetjes uit de geelblauwe stof. Op een flink aantal printte hij na uitvoerige experimenten ook nog eens het Muiden 1050 logo en het karwei was klaar – op het aan elkaar naaien van het geheel na. Over dat werkje ontfermde buurvrouw Erica Timmer zich. Al met al gingen er uren werk in zitten, maar dat was het wel waard.
+ Het ophangen was snel gepiept. Driehonderd meter vlaggetjeslijn, zigzaggend van buur naar buur. Iedereen heeft er plezier in. Het verstevigt de band in de buurt. Het leukste vindt Alex dat het allemaal zelf gemaakt is en geen cent heeft gekost. Dat de buurt er wel iets voor over heeft om goed voor de dag te komen, bleek toen er van iedereen geld nodig was om het geheel te vervolmaken. Er werden gezamenlijk vlaggenstokhouders, vlaggenstokken en vlaggen ingekocht. Er wapperen nu alleen nog Nederlandse vlaggen, want die van Muiden 1050 en de gemeentevlag waren uitverkocht bij De Hoek. Zodra die komen wordt overal de nationale driekleur naar binnen gehaald en bewaard voor Koninginnedag. Overal hangt de vlag uit. Op één huis na. Daar hangt de was buiten.
+ Bewoners van andere straten, zoals de Vondelstraat, die ook wel een gooi willen doen naar de prijs voor de mooist versierde straat, vragen regelmatig aan Alex of hij nog vlaggetjes over heeft. Niet dus. Maar goed ook. Je moet er niet aan denken dat een ander met de prijs voor de mooist versierde straat van Muiden aan de haal gaat. Hoewel: goed beschouwd kan de P.C.Hooftlaan hooguit kandidaat staan voor het mooist versierde stúk straat. Maar wie weet is dat genoeg voor de jury.
+ De Neefjes beperken zich niet tot hun Muiden1050 etalage op het thema 'vissers'. Binnen in hun supermarkt zetten ze de feestelijkheden luister bij met een eigen thema: het Muiderslot. Aan de wand hangen maar liefst acht verschillende schilderijen, steeds met een andere kijk op het slot. Het Muiderslot mag dan niet weglopen met Muiden, Muiden zelf blijft 'zijn' Hoge Huys aan het hart drukken.
+ De kinderen van de P.C. Hooftschool, die een maquette van Muiden maakten als bijdrage aan 1050 vergaten volgens de krant een plaatsje in te ruimen voor de Jozefschool en een kerk. Daar staat tegenover dat, wanneer de kinderen van de Jozefschool op hun beurt een maquette van Muiden hadden gemaakt, zij vast en zeker de P.C. Hooftschool waren vergeten - en geen kerk hadden overgeslagen. Wie zei daar dat de schoolstrijd gestreden is?
+ Dat de pas gelegde tegel met het lieveheersbeestje tegen geweld op het schoolplein van de PC Hooftschool vanaf het eerste begin een geliefd trefpunt zou worden was te voorzien. Daarom kwam het extra hard aan, dat het stenen beestje zo gauw gevlogen was. Terug die tegel!
+ Het lijkt wel alsof er een aardbeving heeft plaatsgevonden, waarbij snackbar De Loper los dreigde te scheuren van het Vestingplein. Rondom de hele snackbar is het asfalt open gebarsten. Wordt de kloof nog overbrugd? Volgens Eric Hoetmer komt het goed.
+ In de wekelijkse bijlage van de Gooi – en Eemlander van zaterdag was een hele pagina gewijd aan Peter R(udolf) de Vries. De bekende misdaadverslaggever is weliswaar geen Muier, maar hij komt dicht in de buurt. Voor wie het niet mocht weten: Peter is een zoon van de overleden oud-directeur van de kruitfabriek Wouter de Vries. Oudere werknemers zullen hem nog goed herinneren als vakantiekracht op de fabriek. Peter R. de Vries steekt niet onder stoelen of banken dat zijn verhouding met zijn vader slecht was. Toch was hij van hem onder de indruk. Hij noemt Wouter de Vries een charismatisch mens: 'Als hij ergens binnenkwam, was de kamer gevuld.'
+ Peter omschrijft zichzelf als het buitenbeentje van het gezin. Een gereformeerd gezin: 'Van alles moest, en van alles mocht niet'. Hij had vier broers en een zus. Het gezin de Vries woonde in Amstelveen. Niet in Muiden. Daar woonde je niet als directeur van de kruitfabriek – met uitzondering van meneer Donkers, die resideerde in het kapitale herenhuis op het kruitfabriekterrein.
+ Pas toen zijn vader dood was, hoorde Peter dat hij in het verzet had gezeten. Op het moment dat er iets fout ging, zag zijn vader zich gedwongen verschillende Duitsers te laten liquideren. Volgens zijn zoon heeft dit Wouter de Vries de rest van zijn leven achtervolgd. Achteraf verklaarde dat voor hem veel van zijn vaders gedrag. Oud-directeur de Vries overleed zes jaar geleden. Hij werd 72. Anders dan bij zijn vriend, de Heineken ontvoerder Cor van Hout, die uit de weg geruimd werd door collega criminelen, had Peter de dood van zijn vader zien aankomen: 'Zijn leven lang had hij als een schoorsteen gerookt, twee pakjes sigaretten per dag'.
+ Peter R. de Vries was een keer voor zijn werk als verslaggever van De Telegraaf op een persconferentie van de kruitfabriek. Toen de journalisten vragen mochten stellen, spraken vader en zoon elkaar aan met 'meneer de Vries' voor en 'meneer de Vries' na. Dat was niet omdat het niet zo boterde tussen die twee, dat was omdat het zo hoorde.
+ De heer D. Heslenfeld uit Huizen stuurde B&W en de raad van Muiden een uitvoerige met de hand geschreven brief, waarin hij betoogt dat de beste oplossing om uit het fileprobleem te komen is: op alle wegen binnen de gemeente doorgaand verkeer doorlaten. Daar zullen de aanwonenden blij mee zijn. Van de andere kant vindt hij dat het forensenverkeer moet worden beperkt. Hij pleit voor de aanleg van een Gooi's light-railnet, een soort streektram die Muiden verbindt met het Gooi en Diemen en omstreken en met Flevoland. Lijkt me een beter idee.
+ B&W had de oude raad beloofd de mogelijkheid te bekijken om in de zomertijd de sluisbrug niet alleen op zon - en feestdagen maar ook op zaterdagen voor een bepaalde tijd af te sluiten. Let wel: dat was beloofd aan de oude raad, niet aan de nieuwe. De nieuwe raad werd niks beloofd. Nogal wiedes dus dat we er niks meer van horen. Niet beloofd is niet beloofd.
+ Ook de politieke partijen deden mooie beloften. Vlak voor de verkiezingen werd beloofd dat wij als bevolking op de hoogte zouden worden gehouden van wat er zich in de Muider politiek afspeelt. Mooi niet. De websites van diezelfde partijen in Muiden liggen al een hele tijd plat op hun gat. D66 wenst ons in mei onverminderd een geslaagd 2003 toe en de PvdA site komt niet verder dan Wouter Bos van harte aan te bevelen. De VVD is nog het meest bij de tijd met een verslag van een openbare bijeenkomst in januari over het parkeerbeleid in Muiden. Over de CDA inspanningen op internet tast ik in het duister. Ik heb nog steeds geen CDA site kunnen ontdekken.
+ Al bij al lijkt het zinloos om als je op nieuws uit bent naar de politieke sites te surfen. Ze zijn al even statisch als www.Muidenvesting.nl, de officiële site van de MOR. Ik had de moed dan ook al maanden geleden opgegeven. Maar toen maakte iemand me attent op de herleving van de VIB site. De Muiderbergers laten zich de laatste tijd op internet zien met een wat je noemt vernieuwende aanpak.
+ Sinds april geven vertegenwoordigers van de VIB op hun site een persoonlijke impressie van de jongste raads- of commissievergaderingen. Dit ter aanvulling van de notulen. De webmaster licht toe dat je in de notulen niet aantreft wat er aan zo'n bijeenkomst vooraf ging of hoe erover werd nagetafeld. Emoties zijn er nauwelijks uit te halen. 'Iedereen heeft tijdens zo'n vergadering zijn (bij)gedachten of gezichtsuitdrukkingen. Ook die mis je, hoe nauwkeurig je die verslagen ook napluist. Kortom, hoe het er in de politiek werkelijk aan toe gaat, haal je niet uit deze verslagen', aldus de webmaster.
+ De VIB haalt op geheel eigen wijze de schade in. Niemand wordt gespaard. Met name wethouder Leupen krijgt er van langs. VIB fractievoorzitter Anna Waanders schrijft: 'Na afloop spraken we Leupen, die ons vertelde dat het toch zo goed is met een Dick Schulp naast zich, die zegt dat als de Rijver plat gaat daar zeker geen 'nieuwe Rijver' gebouwd zal worden. Oftewel wat de raad ook zal besluiten, Dick heeft het al voor mekaar. Achteraf lijkt het erop dat tijdens de formatie toch is gekozen voor twee wethouders in de gemeente. Één links van de burgemeester (van der Steen), achter de verdediging (dus buitenspel) - en één ter rechterzijde (Schulp-Leupen), bijna altijd in de aanval.' Even verderop signaleert ze: 'Leupen draait en wringt zich in allerlei bochten om maar geen opdracht van de raad mee te krijgen, valt en passant zijn collega-wethouder Van der Steen nog even af en gaat over tot de orde van de dag'.
+ Ook Anna's kritiek op haar medefractievoorzitters, is niet mals. Terugkijkend op de kwestie van het nestorschap constateert zij dat de drie van de coalitie een 'vorkje gingen prikken' om buiten iedereen om, inclusief de nestor zelf, over het lot van Eric Hoetmer te beslissen. Schrijft Anna Waanders ironisch: 'Ik heb heel boos gekeken, als een strenge schooljuf, geaccentueerd door m'n zwarte bril die ik op dat moment droeg'.
+ De fractievoorzitter van de VIB besluit met: 'Ik zou u allemaal eens willen uitnodigen zo'n vergadering te bezoeken (koffie en koek van het huis). En... als u na de vergadering uw neus even laat zien in taveerne De Mol dan kunt u ook nog eens met eigen ogen aanschouwen hoe iemand aan het hoofd van een ronde tafel kan zitten'. Wie de plaatselijke politiek een beetje volgt, doet zichzelf tekort als-ie niet af en toe naar de VIB-site surft.
+ Willem Kaarsgaren als slachtoffer op de kabel gezien tijdens de brandweerdemonstratie in Muiderberg? Die lijdzame houding, die overgave, die gelatenheid! Het deed me denken aan oude religieuze schilderijen. Jammer dat Muiden geen toneelvereniging meer heeft, anders konden we Willem te leen vragen.
+ Op de kabel stond een noodkreet over een parkietje dat ontsnapte uit een volière bij de Ossenmarkt. 'Het vogeltje is niet echt bang voor mensen, maar het laat zich niet pakken', stond erbij. Had ik dat maar eerder gezien.
+ Cateraar 'Prêt à manger' uit Muiderberg biedt als één van zijn diensten aan: 'kookles op een tjalk in de haven van Muiden'. Zo'n kans moet iedere bruid grijpen: eerst kookles en dan trouwen, op dezelfde boot.
+ De leden van de Rabobank Weesp, Muiden en omstreken hebben 56 projecten uit de eigen woonomgeving voorgedragen, die wel wat bankgeld kunnen gebruiken. Hier wordt een keus uit gemaakt, waarna de uitverkoren projecten door de klanten van de bank zullen worden gesponsord. Eén van de voorgedragen projecten is 'feestverlichting'. Het zal me niets verbazen als het om de feestverlichting gaat van de gemeente Muiden, u weet wel een van de door de inwoners gesponsorde floppen van het gemeentebestuur.
+ Wanneer de Koningin hier vrijdagmorgen de 23ste is, wandelt ze van de Kazerne door de Naarderstraat naar de Herengracht om daar op de boot naar Weesp te stappen. Als ze Hare Majesteit nu maar alsjeblieft midden op de weg laten lopen. Voor je het weet gaat ze onderuit. Trix is ook een dagje ouder.
+ Bij de Hoek zijn al aardig wat 'Muier Spiering' Cd-rom's verkocht. Ze waren op een goed moment bijna door de voorraad heen. Die is inmiddels aangevuld. Jeroen Brandse heeft een paar flinke stapels in het rek gelegd, want zo zegt hij: 'Grote hopen doet verkopen'. Er is geen reden tot klagen, maar er zouden zeker nog veel meer exemplaren van deze Cd-rom verkocht worden, als niet de Muiers zelf het succes van de schijf in de weg zouden staan. Het blijkt namelijk, dat verrassend veel stadgenoten alle afleveringen van de Spiering bewaard hebben (of dat denken, want met name de nummers 1 en 2 willen nog wel eens ontbreken). Lang niet iedereen heeft behoefte aan ook nog een digitale versie. De keutels en de Digitale Sluiz hoeven voor heel wat Muier surfers al evenmin op een CD. Aangezien alle afleveringen op Muideninfo staan, kun je immers alles op internet lezen en uitprinten.
+ De keutels en Digitale Sluizen die na maart op muideninfo verschenen, staan niet op 'Muier Spiering'. Dat is geen punt als je met internet en computers kunt omspringen. Je kunt ze immers zelf toevoegen. Alleen moet je dan wel over de Cd-rom beschikken. Voor wie 'Muier Spiering' nog niet gekocht heeft: een exemplaar, inclusief muziek en foto's van Crescendo, de Schippersband en de Meiden van de Kade kost maar 5 euro. Het batig saldo is voor Muiden 1050. Maar waar heb ik het over? 'Muier Spiering' hoort in elk Muider huishouden thuis. Op naar de Hoek!
+ Als je nagaat dat de lieverdjes in Muiderberg geprobeerd hebben de wagen van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker in de fik te steken, dan valt het nog mee dat er geen enkele vlag gestolen werd van de tien, die op 4 mei halfstok hingen op het Vestingplein
+ Bij de invoering van de euro luidde de boodschap 'De gulden is een euro geworden'. De kermisklanten in Muiden hebben die kreet letterlijk genomen.
+ Op het Kermisterrein snerpte regelmatig de bel voor een nieuwe ronde van een of andere attractie. Reactie van een Muier: 'Elke keer als ik die bel hoor heb ik de neiging om te gaan rennen voor de slagbomen omlaag komen'.
+ Ben je beretrots op je Muider poortersbewijs. Wordt er niet één keer naar gevraagd. Zelfs niet bij het Muiderslot.
+ Reinier Verwey, de uitbater van de Doelen, heeft van DWR, de eigenaar van de sluiskade voor zijn restaurant, toestemming gekregen om in het weekend links en rechts van het paaltje dat de toegang tot het terrein afsluit, bloembakken te plaatsen. Dit om te voorkomen dat motorrijders (vaak hele motorclubs) uitgebreid hun motoren parkeren op de plaatsen die voor zijn gasten bestemd zijn. Omdat hij zondag nog geen bloembakken had, zette Reinier aan weerszijden van het paaltje een terrasstoel. Het hielp. Motorrijders zetten hun motor vlak voor het plaatje neer en ploften in de stoelen.
+ Mar Britstra, alias Madam Mik-Mak, zoals ze zich zelf noemt, laat in haar nieuwe bric à brac paleisje Herengracht 37 iedereen weten dat ze alles verkoopt. Ook het pand.
+ Bij de officiële opening van de tentoonstelling ' Geschreven Beelden', zaterdag op het Muiderslot, schitterde het college van B&W van Muiden door afwezigheid. Zouden ze zich niet meer op het slot durven vertonen?
+ Patjang protesteert tegen de keutel over de Muider voorvaderen die buiten de poort werden gezet zodra de papklok luidde:'Dat waren niet de Wigmansen, dat waren de Wiegmansen!'
+ Opgevangen: 'Ga je mee naar het gemeentehuis, vieze plaatjes kijken?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: