- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Geen keutels op zak? Parkeer met de chipknip!

14-mei-2003

+ Het gonsde de laatste tijd van de geruchten over gekraakte parkeerautomaten in Muiden. Binnen twee weken (van 21 april tot en met 3 mei) zouden automatenkrakers maar liefst vijf keer hebben toegeslagen, namelijk op het Vestingplein, op de Ton Kootsingel, bij het Muiderslot, op de Herengracht – Zuid en ook bij de Kazerne (waar het bleef bij een poging). Over een en ander werd met geen woord in de kranten gerept, zelfs niet over de automaat op het Vestingplein, die een groepje criminelen van de sokkel sneed en in z'n geheel meenam. Dat alle geruchten kloppen, wordt officieel bevestigd in een raadsvoorstel van 13 mei.
+ B&W stellen de gemeenteraad voor een krediet van € 80.000 beschikbaar te stellen voor het vervangen van zeven van de acht parkeerautomaten in Muiden. De betaalautomaten op de Herengracht Zuid en de Ton Kootsingel zijn zo ernstig beschadigd, dat het te kostbaar wordt om ze te repareren. Op de Weesperweg staat al een nieuwe, hypermoderne automaat. Deze kwam in de plaats van de gekraakte automaat, die onlangs onherstelbaar vernield werd.
+ De bedoeling is om de zeven nieuwe automaten te voorzien van de mogelijkheid met de chipknip te betalen. Als het aan B&W ligt, wordt dit bij vier automaten zelfs de enige betalingsmogelijkheid. Bij niet meer dan drie automaten (die op de Ton Kootsingel, de Herengracht - Zuid en de Schoolstraat) zal daarnaast nog met muntgeld kunnen worden betaald, tenminste: als de raad met het voorstel akkoord gaat,
+ Volgens B&W biedt de chipknip 'extra bedieningsgemak'. Je hoeft immers geen kleingeld bij je te hebben, aldus het college. Dat mag theoretisch juist zijn: in de praktijk wordt er beslist anders tegenaan gekeken. Al jarenlang proberen de banken de consumenten de chipknip door de strot te douwen en al jarenlang praten ze tegen dovemansoren.
+ Een ander argument van B&W is dat het kraken van automaten met chipknip minder aantrekkelijk is voor criminelen. Dat snijdt hout. Maar B&W gaat erg kort door de bocht door te betogen dat, als er zowel met munten als met de chipknip kan worden betaald, er minder contant geld in de automaten aanwezig zal zijn. Daar kun je vraagtekens bij zetten. Bij deze redenering wordt er immers van uitgegaan dat iedereen de chipknip gebruikt - wat nu juist niet het geval is.
+ De krakers zullen automaten waar uitsluitend met de kaart betaald kan worden, inderdaad overslaan. Er valt in Muiden sneller een rijkere buit te halen bij de drie automaten, waar je ook met munten kunt betalen. Denk erom dat die door de automobilisten bestormd worden. En dus ook door krakers, maar daar moeten we maar even niet aan denken.
+ B&W wil graag dat het uitsluitend bij de automaten aan de Herengracht, de Ton Kootsingel en de Schoolstraat mogelijk zal zijn om met zowel met chipknip als munten te betalen. Dit met het oog op de vele buitenlandse toeristen die in de zomermaanden Muiden bezoeken. De drie genoemde automaten staan centraal in de vesting – en buitenlanders hebben niets met chipknips. Wat dat betreft zijn het net Nederlanders. Sterker nog: buiten ons land kent men het verschijnsel chipknip niet.
+ Een extra argument om de muntbetaling op enkele locaties te handhaven, is dat er in Muiden na sluitingstijd van de winkels geen oplaad - en verkooppunten voor de chipknip zouden zijn. Maar je kunt toch dag en nacht buiten bij de pinautomaat van de Rabobank terecht? Daar hebben ze een apart chip-knip-oplaad-apparaat.
+ Rijst de vraag: kunnen de bestaande parkeerautomaten niet omgebouwd worden voor betalen met chipknip? Het antwoord van B&W: Dat kan, maar het is 'vrij duur'. Alles ombouwen zou tegen de € 34.000 gaan kosten. Het college raadt af voor zo'n korte tijd een zo grote investering te doen. De huidige automaten zullen begin 2005 zijn afgeschreven. Dus na anderhalf jaar zouden er nieuwe voor in de plaats moeten komen.
+ Een hoofdstuk apart is de nieuwe automaat bij het parkeerterrein aan de Weesperweg. Die heeft (net als de verdwenen automaat op het Vestingplein had) een ingebouwde chipknip mogelijkheid. De gleuf zit er al in. Een kwestie van even aanpassen dus.
+ B&W, ook niet mis, is achter de bevindingen van andere gemeenten aan gegaan. De conclusie is dat alleen betalen via chipknip veel weerstand oproept. Dat is op verschillende plaatsen gebleken. Het college verwijst naar drie gemeenten waar uitsluitend met chipknip kan (of kon) worden betaald: Rotterdam, Nijmegen en Purmerend. Rotterdam biedt de automobilist een uitwijkmogelijkheid: in de Rotterdamse parkeergarages kun je met muntgeld terecht. Nijmegen heeft na veel protest van bezoekers en buitenlandse toeristen besloten dat er bij verschillende automaten met een creditcard kan worden betaald (niet mogelijk voor Muiden, want niet rendabel, omdat er dan een online verbinding met de bank moet komen). In Purmerend tenslotte brak de pleuris uit. Na een tijdje werd besloten om een aantal automaten toch maar weer van de muntgeldmogelijkheid te voorzien.
+ Het voorstel om zeven nieuwe automaten aan te schaffen wordt in de commissievergadering van 22 mei behandeld. Daarna, op 19 juni, komt het voorstel in de raad. Wanneer er pas op die datum tot aanschaf wordt besloten, zullen de automaten, gezien de levertijd van zes weken niet eerder dan in augustus worden geplaatst. Met het oog op de zomerdrukte wil B&W ze graag eerder bestellen.
+ Bij de overigens oerdegelijke financiële onderbouwing van het voorstel wordt niets gezegd over de euro's die in de zakken van de krakers verdwenen. Al die kraken moeten toch bij elkaar een aardige buit hebben opgeleverd. Durft de gemeente geen schatting aan, doet het niet ter zake, of wordt er vanuit gegaan dat het peanuts is geweest?
+ Wat een gedoe allemaal. Kon je maar met keutels parkeren.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: