- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Kabbelende keutels voor vaste klanten en dito kniesoren.

20-mei-2003

Ga naar deel 2: Het keutelt, o wat keutelt het.
+ Boven het openingsartikel in het Vechtjournaal stond een grote kop: 'Omwonenden verrast door mogelijke komst van toilet'. Naast het artikel was een foto te zien van twee keurige jonge heren van de kop van de Herengracht, beiden gestoken in donker kostuum met lichtblauw overhemd en rode das, zoals het hoort. Hoe netjes ze ook oogden, door deze krantenkop waren ze ongewild pleefiguren. Er is immers wel iets meer aan de hand dan alleen de komst van een toilet.
+ Er is consternatie ontstaan over de vergunning die B&W hebben aangevraagd voor het neerzetten van een container met sanitaire voorzieningen voor de bruine vloot. De bedoeling is dit 'schippersbadhuis' aan nieuwsgierige ogen te ontrekken, door het een schutkleur te geven en het te plaatsen achter de haag op het terrein naast het gebouw van de Stichting Jachthaven. Aangezien het om een tijdelijke vergunning (hooguit vijf jaar) gaat, is er geen inspraak vereist, zomin als een wijziging van het bestemmingsplan nodig is. Maar er kunnen wel bezwaarschriften worden ingediend.
+ De bewoners die niet verder kijken dan de beer schreeuwen moord en brand, dus de wethouder zal wel genoodzaakt zijn om met een aantal van hen om de tafel te gaan zitten en van alles en nog wat uit te leggen, wat verhelderend kan werken want de protesterende bewoners worden niet gehinderd door kennis van zaken. Ze zullen ongetwijfeld te horen krijgen dat het de bedoeling is de Stichting Jachthaven binnen twee, drie jaar naar de overkant te verhuizen - naar de Koninklijke, en dat de bruine vloot op de vrijgekomen plaatsen komt te liggen. Dan douchen, poepen en plassen de schippers en hun maatjes en opstappers naar je mag aannemen gewoon in het huidige Jachthavengebouwtje, zoals watersporters al sinds jaar en dag jaar doen.
+ Het zal me niets verbazen als naar aanleiding van deze plannen de geschiedenis van begin jaren tachtig zich herhaalt. Toen vocht de Stichting Stad Muiden een verbeten strijd voor de traditionele platbodems, die uit de haven gejaagd dreigden te worden. Dit als reactie op acties van nieuwe bewoners op de Herengracht, die toen ze hun huis kochten, dachten dat de Vecht een soort eendenvijver was.
+ Bij de rotonde Amsterdamsepoort wordt de verwarring verlegd. Totnogtoe is de situatie achterhaald en onduidelijk omdat auto's en motoren hier voorrang hebben op fietsers. Dat mag wettelijk niet. Zoals menig verbaasde weggebruiker weet, hebben fietsers voorrang binnen de bebouwde kom. De bestaande regeling werd ingevoerd om verwarring te voorkomen met de voorrangsregeling verderop, op de buiten de bebouwde kom gelegen rotonde in de Weesperweg bij de parallelweg van de A1. Daar moet juist het gemotoriseerde verkeer voorrang krijgen. De redenering was indertijd, dat het voor fietsers verwarrend zou zijn als ze eerst niet, en daarna weer wèl voorrang zouden moeten verlenen - en omgekeerd.
+ Omdat de wet dit eist, wordt de regeling op de rotonde Amsterdamsepoort weer teruggedraaid, waarmee de eenheidsregeling voor beide rotondes dus komt te vervallen. Het feit dat bromfietsers tegenwoordig op de rijbaan moeten blijven, maakt een en ander er niet duidelijker op. Het zit er dik in dat de nieuwe situatie tot nieuwe verwarring leidt, maar wie een betere oplossing weet mag zijn vinger opsteken. Teneinde het probleem te verleggen dienen er haaientanden te worden aangebracht en verwijderd. Ook moet er een bord verplaatst worden. Verder is het van harte aan te bevelen, dat iedereen erg goed oplet en het kalm aandoet. Vooral onze lieverdjes met hun opgevoerde brommertjes.
+ Marien Timmer heeft zijn vroegere ouderlijk huis op de Herengracht Noord, dat hij van onder tot boven heeft opgeknapt, te huur gezet op internet. Voor € 1100 per maand kun je deze gerenoveerde, gestoffeerde en gemeubileerde woning op de gracht betrekken. Dat is bij lange na niet zoveel als de maandelijkse huur die voor een ander, eveneens gemeubileerd en gestoffeerd huis in Muiden wordt gevraagd, namelijk € 2500 voor een middenwoning aan het Ravelijnsplein. 'Nabij het Muiderslot' staat er bij. Als Marien Timmer dat nu nog zou zeggen.
+ Het wemelt ineens van de workshops in Muiden. 'Atelier Muiden' adverteert met een beeldhouw - en boetseerworkshop, Liens & Linnen in de Amsterdamsestraat kondigt in de etalage sierraden - , voetenbankjes - en gordijnenworkshops aan, plus de lezing 'Kleur en Kind'. De zaak ernaast, Okidoki van Marleen Wensing, organiseert een kookworkshop en een wijncursus voor volwassenen. Maar Okidoki is allereerst kinderkookcafé en kinderrestaurant. Ook organiseren ze verjaardagspartijtjes, en verhuren ze verkleedkisten voor ridders, prinsessen, beesten, piraten en heksen. Gerrit Kooij, aangestoken door de nieuwe buren, overweegt een workshop sleutelen te starten.
+ Nieuwe gordijntjes zijn geen nieuws. Behalve als er iets bijzonders mee aan de hand is. En dat is het geval bij Ome Ko. Tot voor kort kon je over de gordijntjes heen naar binnen kijken. Nu niet meer; daar hangen de nieuwe gordijntjes te hoog voor. Alleen Jan Dirk kan van buitenaf zien wie er binnenzit. En ook zijn vriend Japie - als Jan Dirk hem optilt. Ieder ander zal binnen moeten komen om te ontdekken of het er gezellig is. En hoe meer klanten er binnenkomen, hoe gezelliger het wordt. Wat weer goed is voor Ome Ko.
+ Er doet een gerucht de ronde in Muiden. De Marine zou met het oog op de komst van de Koningin aanstaande vrijdag de sluisdeuren willen controleren op explosieven. Ze hadden gehoord dat het water van het IJsselmeer de Vecht opstroomt - en niet omgekeerd. Als er bommen ontploffen, zo vreesde de Marine, zou de Vecht landinwaarts overstromen. Een gevaarlijke situatie dus voor Beatrix die zich dan aan boord van De Lelie op weg naar Weesp zou bevinden. Met de nodige moeite slaagden deskundigen erin de bezorgde marinemensen ervan te overtuigen dat de Vecht niet meer dan een decimeter stijgt, wanneer de sluisdeuren ineens het luchtruim zouden kiezen. Wel waren ze het met 's lands verdedigers eens dat Hare Majesteit van de klap zou schrikken. Waar tegenover staat dat dit zeker ook het geval zou zijn bij een klap van de kruitfabriek.
+ Maandagmorgen liep een groepje stratenmakers zorgvuldig de route na, die de Koningin vrijdagmorgen te voet zal afleggen, vanaf de kazerne naar de Herengracht waar ze op de boot naar Weesp stapt. Voor alle zekerheid werd hier daar een handjevol klinkers uit het wegdek getild en teruggeplaatst, waarna de gaten, hobbels en bobbels werden gladgestreken. Zand erover.
+ Na ijverig oefenen in een computerklasje met negen monitoren, zal men eind deze week op het gemeentehuis helemaal overgeschakeld zijn op Word. Totnogtoe werd er door de ambtenaren jaar in jaar uit met WP gewerkt. Overigens wel de laatste generatie WP, dus niet zo'n voorwereldlijk systeem als waar menigeen in het verleden heeft zitten modderen.
+ Tot eind september wordt op het terrein van het Muiderslot onder de titel 'Geschreven beelden' een tentoonstelling gehouden. De directie zegt veel toeloop te verwachten, ook al omdat het slot dit jaar jubileert (het is 125 jaar Rijksmuseum) en omdat de feestelijkheden rond Muiden 1050 veel bezoekers zullen trekken. Het is ze gegund, maar of het lukt? Hoe graag het Muiderslot ook als cultureel centrum naar buiten treedt, voor het gros van de Nederlanders blijft het een vakantieattractie, een soort Efteling. Bijna iedereen is als kind op schoolreisje naar het slot geweest. De meeste bezoekers zijn dagjesmensen met kinderen. Er wordt momenteel dan ook vreemd opgekeken van die 'Picassokunst' en 'blote beelden'. Heel wat anders dan ridders in harnassen, waarvoor ze zijn gekomen. Gelukkig maakt de befaamde rondleiding, waarbij Oud-Hollandse spreekwoorden uitgelegd worden aan de hand van oude gebruiksvoorwerpen, weer veel goed.
+ Vroeger werd de P.C. Hooftprijs op het slot uitgereikt, en al decennia worden er in de Ridderzaal kamerconcerten gehouden: intieme bijeenkomsten voor fijnproevers. Deze concerten leiden een eigen leven naast de ijzersterke formule van een dagje Muiderslot. Maar de laatste jaren worden er bakken geld tegenaan gegooid in krampachtige pogingen om het imago van het slot om te buigen als dé plek voor culturele manifestaties. Dat kan natuurlijk niet zomaar. Het wil dan ook niet echt lukken.
+ Menigeen herinnert zich nog de afgang met Laterna Magica. Deze keer, met de beeldenexpositie, is het lang niet zo erg, maar toch: ook nu weer worden de pretenties niet waargemaakt. De rijmelarijen van P.C. Hooft vormden de inspiratiebron voor de exposanten. Ik vrees dat de kunstrecensenten niet bepaald enthousiast zullen zijn over de invulling. Op een enkele uitzondering na is het allemaal nogal gekunsteld. Naast de thema-expositie wordt ook een verkoopexpositie van sculpturen gehouden. Daar had het hele terrein vol mee mogen staan.
+ In afwachting van het vertrek zit de chauffeur van de bus naar Muiden achter het stuur een sigaret te roken. Vraagt een binnenkomende passagier: 'vindt u het erg om die sigaret uit te doen, ik heb er last van'. De chauffeur: 'U bent zeker zelf gestopt met roken, die zijn altijd het fanatiekst'. De passagier: 'Ja, ik moest wel, ik kreeg longemfyseem' De chauffeur: 'Sommige mensen worden honderd, terwijl ze hun leven lang roken'. De passagier: 'Sommige mensen springen steeds voor de trein, maar elke keer staat-ie net op tijd stil'. De chauffeur: 'Ik doe mijn sigaret uit zodra we vertrekken'. De passagier: 'Dat is goed, dan blijf ik zolang buiten wachten'. De chauffeur: 'Als u maar weet dat ik meteen weg rij als het zover is'. Hoezo rookverbod in openbaar vervoer?
+ Er is even sprake van geweest dat bij commerciële verhuur van de kazerne de balletruimte met de spiegels dienst zou gaan doen als rookruimte. Hoewel dit de enige mogelijkheid leek om de rokers een droog onderkomen te bieden, werd al er snel weer van afgezien. Wat hierbij de doorslag heeft gegeven, is niet duidelijk. Het kan het te verwachten verzet van de huidige gebruikers van de (kinder)balletruimte zijn geweest, maar waarschijnlijker is dat het gemeentebestuur heeft ingezien, dat feestelijke gezelschappen, happend en snappend in de kazernezaal, zich niet naar een rookhok laten sturen. Stel je toch de afschuwelijke gedachte eens voor: verslaafde captains of industry trekken aan dikke sigaren, terwijl ze, dankzij de grote spiegels, zichzelf kunnen zien sterven.
+ Het rookverbod in openbare gebouwen maakt het er voor gezelschappen niet aantrekkelijker op. Hoewel het taboe op roken steeds groter wordt en de dag niet ver meer zal zijn dat ook voor de horeca een rookverbod geldt, zal menig klant afknappen op de boodschap van de cateraar dat de gasten de deur uitmoeten zodra ze een sigaret, sigaar of pijp willen opsteken. Als daar de hand mee gelicht wordt, hangen er genadeloos hoge boetes in de rooklucht. Wanneer die inderdaad vallen, kon dit wel eens betekenen, dat de kazerne al snel weer helemaal terug bij af zal zijn - dus alles bij het oude, ondanks de mooie verwachtingen, die B&W zich door een extern adviesbureau heeft laten voorspiegelen. Het enige wat beslist zal veranderen, is de huurprijs. Om uit de advieskosten van Metafoor te komen, zal de huur, net als in het Muizenfort, binnen enkele jaren minstens twee keer zoveel als tot nog toe bedragen.
+ Bertje van Sloten had zijn polyester bootje, dat in de Amsterdamsetrekvaart lag, nog maar nauwelijks opgeknapt of het werd gestolen. Ketting doorgeknipt. Ook van een andere Muier werd een bootje uit de trekvaart gegapt. Peter Eijkens mistte het bootje van zijn kinderen, dat in de Vecht lag. Het ziet er naar uit dat nu zelfs de kleine bootjes niet meer veilig zijn in Muiden. Hopelijk laten de eigenaren het er niet bij zitten en doen ze aangifte bij de politie. Al is dit geen garantie dat je je eigendom terugkrijgt: het is goed als de politie weet dát er, en wát er hier gejat wordt.
+ Er zijn ook dieven die het gemunt hebben op peperdure boten. Zoals op de overnaadse spitsgatsloep van een mevrouw uit Breukelen. Een oplettende Muier zag deze sloep vorige week maandag in alle vroegte door de sluis komen. Hij vond dit vreemd en noteerde enkele kenmerken. Toen later ontdekt werd dat het vaartuig inderdaad gestolen was, bleken alle gegevens te kloppen. Al eerder was vastgesteld dat de sloep ergens buitengaats lag aangemeerd. Op het moment dat de gealarmeerde verzekeringsmaatschappij polshoogte kwam nemen, lag de boot nog op dezelfde plek.
+ Alle registratietekens en andere kenmerken binnen en buiten waren verwijderd. Alleen bij de motor waren ze er een vergeten. Ook de naam, 'Grand Blue', was weggekrabd. De mannen van de expertise waren er sneller bij dan de politie. Wat heet: de politie werd tot drie keer toe gebeld, en beloofde langs te komen, maar kwam niet. Jammer, want wie weet hadden de speurneuzen geadviseerd de boot te laten liggen, totdat de dieven zouden komen opdagen om hun buit op te halen. Waren ze meteen ingerekend. Nu zullen ze moeten worden opgespoord. Dat kost veel meer tijd en de politie heeft het al zo druk.
+ Ook op het Vestingplein zaten ze vergeefs op de politie te wachten. Daar werd op klaarlichte dag een ruit van een busje ingeslagen. De inbraak werd meteen ontdekt; het was bijna een 'heterdaadje'. De dader is waarschijnlijk nog gezien. In elk geval kon hij niet ver weg zijn. Iemand belde meteen de politie. Die meldde monter: 'we komen er aan'. Vergeet het maar. Toen na enkele uren de eigenaar van het busje arriveerde, belde die zelf nog maar eens. De politie gaf hem het volgende advies: 'Bel Carglass maar op, laat er maar een nieuw raam inzetten en doe van de week maar aangifte in Weesp'. Ooit werden dienders ook wel dievenvangers genoemd. Maar dat was vroeger.
+ Spakenburg heeft het opgegeven. Guus Kroon ruimde zaterdag samen met Pim de Jonge de resten op van de vlaggetjes die het buurtcomité Muiden 1050 achter de beer had gehangen. Al eerder waren er een aantal vernield, gerepareerd en weer opgehangen, maar tegen de laatste puinhoop was geen kruid gewassen: de vlaggetjes waren vernield, in de fik gestoken en vertrapt in de modder. Wat is er toch aan de hand in Muiden?
+ Bij de zitbank in het Fermanplantsoen werd onlangs een bordje op een berkenboompje gespijkerd. De 'beste bankzitter/ster' wordt uitgelegd, dat de naam Fermanplantsoen niet zomaar een naam is: het plantsoeneiland werd in 1984 vernoemd naar de toenmalige beschermheer van Crescendo. De bank was een geschenk van zijn vrouw, ter nagedachtenis aan de relatie tussen haar man en de muziekvereniging. Op de bank, die vorig jaar opgeknapt werd door leden van Crescendo, zijn alweer verse beschadigingen te zien. Crescendo zegt te hopen, dat 'dankzij het verhaal achter de bank' verdere beschadigingen achterwege zullen blijven. De tekst eindigt met: 'Gebruik deze plek om elkaar te ontmoeten, om te praten, om te rusten, om te genieten'.
+ Crescendo verdient het dat aan deze boodschap gehoor wordt gegeven. Het valt op dat nergens wordt vermeld dat Barend Ferman burgemeester van Muiden was - en wel een bijzondere: dankzij zijn bescheidenheid werd hij door de bevolking op handen gedragen. Misschien is het feit dat hij burgemeester was bewust weggelaten. Een verwijzing naar autoriteit kan immers juist averechts werken bij vrijgevochten jongeren. En de omgeving wordt al zo geteisterd. De situatie in en om het plantsoen is soms ronduit bedreigend. Het gebeurt zelfs dat toeristen, op weg naar het Muiderslot, prompt rechtsomkeert maken als ze de hangjeugd op het kippenbruggetje ontwaren.
+ Op de aanplakbiljetten van de open dag van de brandweer op het Vestingplein stond te lezen: 'Brandweerman Cor van de televisie (112) zal enige demonstraties geven, onder andere wat je moet doen met een vlam in de pan'. Dat wilde Muiden wel eens zien, een stokoude brandweerman die zichzelf in de hens dreigde te zetten. Het zag er inderdaad prachtig uit, maar op één punt viel het tegen. Cor leek veel jonger.
+ Opgevangen tijdens de demonstratie van de brandweer: jaarlijks worden 25 tot 30 auto's door onze eigen brandweer opengeknipt op de Rijksweg binnen het grondgebied van de gemeente Muiden.
+ 'Wie weet schuilt er een brandweerman of - vrouw in jou' luidde het motto van de open dag. Eerder, bij de brandweerdemonstraties in Muiderberg, was de oogst verrassend groot: er lopen daar momenteel vier mogelijk toekomstige spuitgasten mee met de oefeningen. De dag in Muiden leverde niet meer dan één man op (helaas geen enkele vrouw) die er veel voor voelde om bij de brandweer te komen.
+ U herinnert zich de keutel nog in de vorige aflevering over Willem Kaarsgaren, die zo overtuigend het slachtoffer speelde tijdens de brandweerdemonstratie in Muiderberg? Ook de brandweer zelf was het talent van de hoofdambtenaar niet ontgaan. Willem heeft er binnen het corps een bijnaam aan overgehouden: 'Jeanne d'Arc - rijp voor de brandstapel'.
+ Na de kermis werd het Vestingplein wéér afgesloten. Nu voor het aanbrengen van een laag grit op parkeerplaatsen en trottoirs. Het plein ziet er weer mooi uit. En de snackbar staat niet meer op een uit het asfalt gescheurd eiland: de breuk is glad getrokken.
+ Tip voor de gemeente Muiden: draag die twee fraaie betonnen vluchtheuvels in de Weesperweg tegenover de begraafplaats voor als werelderfgoed, op te nemen in de Stelling van Amsterdam.
+ Tijdens een openbare vergadering van de burgemeesters en de regiopolitie van de Gooi - en Vechtstreek zwaaiden de burgervaders de politie niets dan lof toe over het beleid van de laatste jaren. Harry Smith had wel enkele vraagtekens. Hij vroeg zich af of er aan de hand van cijfers van 1998 vergelijkingen kunnen worden gemaakt, en conclusies getrokken. Er was toen een andere manier van optellen en aftrekken, betoogde hij. Hij wilde weten of er geen appels en peren waren vergeleken.
+ Kennelijk liet Smith met zijn duit in het zakje zich inspireren door het raadslid Dick Methorst, die het onlangs waagde kritiek te hebben op het politiebeleid, terwijl daar per traditie applaus voor verwacht wordt. Hierbij het fameuze dialoogje tussen de geschrokken districtschef C. Punter en de CDA fractievoorzitter, die zei geen woorden maar daden van de politie te verwachten. Punter, giftig: 'wat voor daden verwacht u dan wel?' Methorst, laconiek: 'Dezelfde daden als in 1898 toen er minder misdrijven en meer verdachten waren'.
+ Alweer een bekende Muier overleden. Sjaak Britstra werd bijna 69. Een herinnering: Sjaak moest niets hebben van Joop Braakhekke, de bekende Nederlander, die hier een jaar of wat geleden om de haverklap de gebraden haan uit kwam hangen. Braakhekke, de baas van het jetset restaurant Le Garage, had een peperdure cabriolet, waarmee hij graag pal voor het bomvolle terras van Ome Ko ging staan geuren (nou ja). Op een goed moment kreeg Sjaak daar schoon genoeg van. Hij riep: 'kan die garageauto niet weg?' Bulderend gelach vanaf het terras, terwijl de bekende Nederlander de aftocht blies.
+ Eigenlijk was het de bedoeling dat de Stichting 1050 op zaterdag 29 maart tijdens het grote openingsfeest de stad Muiden een blijvend cadeau zou aanbieden. Dat had op het Vestingplein moeten plaatsvinden, waar ook de kermis zou zijn. Maar de kermis ging niet door omdat het bergbezinkbassin nog niet klaar was. En ook van de officiële aanbieding van het cadeau kon geen sprake zijn. Inmiddels is Muiden razend nieuwsgierig geworden wat het grote geschenk wel mag zijn. Sommigen voelen nattigheid, gezien de plek op het Vestingplein waar momenteel geëxperimenteerd wordt. Het schijnt dat er aardig wat geld in wordt gepompt. De plechtige overdracht is verschoven naar zaterdag 22 november. Dan staat Muiden een knallend eindfeest te wachten.
+ Een discussie over de kwaliteit van het eten bij Graaf Floris V op www.muider.nl, de site van de kabelkrant. Zegt ene Bert: 'De soep was koud, de entrecote was als een schoenzool…' Reageert ene Rob: 'Misschien behoort u niet tot de doelgroep. Mensen die van schoenzolen en koude soep houden, komen regelmatig terug.'
+ Op zomaar een dag in de week tel ik binnen honderd meter van de Naarderpoortbrug drie soorten sandwichborden langs de weg: een van de kermis, een van Libelle op het Almeerderzand (mag dat nog, is toch commercieel?) en - iets hoger op een lantaarnpaal - een van Veilig Verkeer. Je bent beschermd stadsgezicht of je bent het niet.
+ In de Gooi - en Eemlander stond als kop boven een verslag van het wereldkampioenschap dammen: 'Ton Sijbrands trekt het meeste bekijks in Zwartsluis'. Als vrijdag het toernooi erop zit en Ton komt naar Muiden, zal hij hier niet zoveel bekijks trekken. Onze stadgenoot heeft zich ingehouden omdat hij het college van B&W niet in verlegenheid wilde brengen. Stel je toch eens voor dat hij wereldkampioen was geworden, dan had B&W moeten opdraven. Al die TV reporters en persfotografen, daar moet je als eenvoudig bestuurder toch niet aan denken.
+ Naar aanleiding van de laatste keutels kreeg ik van verschillende kanten te horen hoe handig de chipknip wel is. Beslist heel makkelijk als je ermee betaalt voor parkeren, zoals B&W wil. Ook handig is dat iedereen met een bankpasje al over de chipknip beschikt - je hoeft 'm alleen maar te gebruiken. Opladen kan overal waar je geld kunt pinnen. Het is wel zo dat als je je pasje verliest, je daarmee ook je kleingeld kwijt bent, want iedereen kan naar hartelust met jouw chipknip betalen tot het opgenomen bedrag is opgemaakt. Maar dit nadeel is nog geen reden de chipknip rigoureus af te wijzen.
+ Dat zoveel mensen ervoor passen de chipknip te gebruiken komt door de arrogante houding van de banken, die de consument dwingend voorschrijven wat hij moet doen. Dat leidt tot verzet. Ook het (vaak terecht gebleken) wantrouwen tegenover de banken speelt mee. Je kunt er donder op zeggen dat diensten, die als gratis service verkocht worden, geld gaan kosten, wanneer iedereen er gebruik van maakt. Wat de situatie in Muiden betreft nog een puntje: een parkeerautomaat op de Ton Kootsingel, waar je behalve met de chipknip ook met geld kunt betalen, is de kat op het spek binden. Krakers kunnen hier immers ongestoord hun slag slaan. Als je nagaat dat de krakers onlangs op de Herengracht Zuid bezig waren, zonder dat iemand het zag (of alarm durfde te slaan).
+ Ze is pas in Muiden komen wonen en heeft een jonge hond die elke tuin inschiet, de konijnen in hun hok de doodschrik op het lijf jaagt en midden op de stoep een dampende drol draait. 'Houd dat beest dan ook aan de lijn!' protesteert de buurt. Roept zij, met grote onschuldige ogen, terug: 'Ik dacht dat je in Muiden verplicht was om je hond los te laten lopen'.
+ De driebanden klein biljarters van de BV Muiden, hebben het goed gedaan. Nadat Ad Stend, Jaap van Lom en Bas Holzhaus in Amsterdam het districtskampioenschap in hun klasse opeisten, eindigden ze in de gewestfinale als tweede van de zes clubs. Wat betekent dat de Muiers landelijk bij de beste twaalf behoren.
+ In de nacht van donderdag op vrijdag trokken welgeteld 161 langeafstandswandelaars dwars door Muiden. Het waren de deelnemers aan de Kennedymars, een jaarlijkse tocht langs tal van plaatsen in de Gooi - en Vechtstreek. Er liep dit keer ook een Muidense mee: Dolores (Door in de wandeling) Dequero, de zus van Pilar. Ze deed het als oefening voor de Vierdaagse. 's Middags om drie uur kwam Door na zeventien uur stappen binnen, moe maar opgetogen, want ruim binnen de tijd.
+ Te koop gezien in de Amsterdamsestraat: een tweedehands kinderledikantje voor € 150,-. Het was nog leeg ook.
+ Zouden ze op de kop van de Herengracht geen burgerwacht in het leven kunnen roepen om badderende schippers te weren? De wacht kan samengesteld worden uit eigen geleden. Het yuppenuniform is er al.
+ Webmaster Hugo Jut van www.hopsalabopsa.com maakt zich in zijn jongste aflevering zo boos over de fatsoensrakkerij van burgemeester Smith dat het niet leuk meer is. Hoewel het gaat over hetzelfde onderwerp, het aanstootgevende schilderij dat zo dankbaar de aandacht van de gemeentelijke flaters afleidt, valt er hartelijker te lachen om zijn persiflages bij 'local stuff'. Vooral het plaatsvervangende doek met B.H.Trix, vervaardigd door de beroemde Muier schilder P.Tjang, die ook de Eiffeltoren en de Hollandsebrug schilderde, zal menig kunstminnend Muier aanspreken. Hugo's plaatjes en praatjes rond het verschijnsel gentech, mogen er trouwens ook zijn.
+ Op de website van de VIB staat een handige routeplanner voor Muiderbergers die de reis naar Muiden willen ondernemen. De slechtste tijd om met de auto of de motorfiets naar Muiden West te rijden, blijkt op zon - en feestdagen van 12.00 tot 20.00 uur te zijn. De routeplanner meldt dat de Sluisbrug dan gestremd is voor auto's, dat de Dijkweg sowieso verboden is voor gemotoriseerd verkeer, tenzij je langs die weg woont, en dat Muiderbergers - die geen parkeerkaart hebben - als bezoekers in hun eigen gemeente muntgeld mee moeten nemen voor de parkeerautomaat. Al met al een hele onderneming.
+ De bordjes met 'brug open - motor af' zijn weer terug bij de sluisbrug. Het zijn de oude bordjes, met oldtimer. Hoe knus ook: bordjes met een verwijzing naar het betreffende artikel in de APV, waarin met een draaiende motor voor de gesloten bomen staan strafbaar wordt gesteld, zullen zeker effectiever zijn. Dan heb je immers een been om op te staan als je automobilisten, motorrijders en bromfietsers attent maakt op hun overtreding. De gemeente mag dan moeilijke tijden doormaken, zo'n paar bordjes moeten er vanaf kunnen. Het is een kleine prijs voor een groot goed: de leefbaarheid van Muiden.
+ Ook al voert Johan ter Beek nu al ruim tien jaar een verbeten strijd met de gemeente om onder de naam De Wegman een wegrestaurant te mogen openen bij het pompstation De Hackelaer, dat overigens sinds kort van de Shell zelf is: zijn gevoel voor humor heeft hij niet verloren. Op het gemeentehuis stonden ze met hun mond vol tanden, toen Ter Beek, verwijzend naar de aangevraagde tijdelijke vergunning voor sanitaire voorzieningen op de kop van de Herengracht, vroeg of hij misschien ook een tijdelijke bouwvergunning voor zijn restaurant kon krijgen, zodat hij de komende vijf jaar aan de gang kan gaan, zonder dat daar een bestemmingswijziging of inspraak voor nodig is.
+ Op Teletekst las ik dat de Amerikaanse telecomgigant WorldCom, die wegens fraude tot een boete van een half miljard dollar veroordeeld is, onder de naam MCI een nieuw leven wil beginnen. Jawel: MCI. Opent dat even perspectieven! Zomaar een naam inpikken mag natuurlijk niet. Als WorldCom geluk heeft, is MCI op de valreep bereid zijn naam aan de Amerikanen te verkopen. Dat levert vast genoeg op om het kruitfabriekterrein te saneren.
+ Zaterdagavond. Een watersporter, die zojuist de kust verkend heeft bij De Mol, loopt een groepje vrienden tegemoet. 'Ze lullen daar alleen maar over modems en megakilobytes' roept hij hen toe. Dat klopte. De mannen van Muiden Breedband en hun fans hieven zaterdagavond in de taveerne het glas op het succes. Als zij er niet geweest waren had Muiden waarschijnlijk nooit ADSL gekregen - in elk geval voorlopig niet.
+ De explosief groeiende groep Muider internetters, die zichzelf verwend heeft met een ADSL aansluiting, is opgetogen over de mogelijkheden. Alles gaat ineens razendsnel en je kunt dag en nacht achter je monitor zitten surfen zonder dat het een cent meer kost dan je voor je abonnement betaalt. Dat was wel even anders toen er nog tikken in rekening werden gebracht. De komst van ADSL in Muiden is goed te merken bij www.muideninfo.nl. De kijkcijfers schieten omhoog: deze maand is het gemiddeld aantal bezoeken opgelopen tot rond de 275 per dag. Dat Muideninfo.nl overal bij de 'favorieten' staat, en zelfs vaak de vaste openingspagina is, heeft hier natuurlijk alles mee te maken.
+ Dankzij internet heeft de rubriek 'Nieuwe Spiering, verse keutels' van lieverlee de plaats ingenomen van het bekende Muider babbelblad De Spiering uit begin jaren tachtig. De keutels worden overal gretig gelezen. Dit ondanks het feit dat lang niet iedereen internet heeft. Maar dat hoeft ook niet. Veel internetters printen ze uit en geven ze aan familie, vrienden, kennissen en buren.
+ Menige keutelaflevering maakt een complete zwerftocht door Muiden. Ik hoef er geen lintje voor te krijgen, maar ik zou liegen als ik zei dat dit me niets doet. Gelukkig is er ook reden tot bescheidenheid. Je hebt immers, net als in de tijd van De Spiering, de nodige Muiers, die het maar niets vinden, al dat gekeutel over plaatselijke gebeurtenissen en stadgenoten - en al helemaal niet als het gepaard gaat met een eigen mening. Daar leg ik me knarsetandend bij neer - zolang ze maar niet beweren dat ik zomaar wat beweer - want dat is niet waar. Maar wat wil je? Gevoel voor humor kan ik er niet bij leveren.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: