- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Koninginnekeuteltjes voor het oprapen.

27-mei-2003

+ Het bezoek van de Koningin was, precies zoals in de krant stond, voor Muiden een extra Koninginnedag. De één zag het als een grote eer, de ander als een stukje folklore. Beatrix voelde zich duidelijk op haar gemak in ons stadje. Ze kent Muiden wel. Het is de thuishaven van haar Lemster aak De Groene Draeck. Langs de korte route, van de Kazerne naar de Herengracht, die de Koningin omringd door autoriteiten en lijfwachten te voet aflegde, stonden veel nieuwsgierigen. Niet alleen uit Muiden, maar ook uit andere plaatsen. Ook waren alle schoolkinderen opgetrommeld, dat vulde lekker. De goedgemutste Koningin nam alle tijd voor haar onderdaantjes, die haar bloemen en tekeningen gaven. De Muider jeugd zong Beatrix harder en hartelijker toe dan elders, zo wist de RVD later te vertellen. Het was allemaal heel spontaan. Er stonden hier ook geen dranghekken.
+ Er waren op de kop af 41 minuten voor verplaatsingen, ontmoetingen en gesprekjes in Muiden uitgetrokken, waarvan de helft voor Pampus. De ene bestuurder zal wat meer aandacht hebben gehad dan de ander, maar alles lag goed op schema, want Beatrix kwam precies op tijd in Weesp aan. Verschillende stadgenoten zullen de komende tijd hun rechterhand niet wassen. De kans om de Koningin een hand te geven krijg je maar eens in je leven.
+ Leerlingen van de PC Hooftschool droegen oranje opblaaskroontjes en hadden Nederlandse vlaggetjes in de hand, allemaal uit de erfenis van de vader van Alex van der Tuin. Kinderen van de Oranje Nassauschool uit Muiderberg hadden ook vlaggetjes, maar dan wel piepkleine. Ze stonden te zwaaien met rood wit blauwe cocktailprikkers, die normaal bedoeld zijn voor mootjes haring en blokjes kaas. Het waren de enige vlaggetjes die de school had kunnen bemachtigen. De Koningin zal wel gedacht hebben dat de bezuinigingen van Balkenende al begonnen waren.
+ Er was slechts één incident. Toen de Koningin aan boord van de Muider salonboot De Lelie wilde stappen, schoot burgemeester Harry Smith toe om haar de helpende hand te bieden. Dit hoffelijke gebaar werd ruw onderbroken door stevige mannen van de beveiliging, die de burgemeester van haar wegtrokken. Beatrix en haar gevolg werden aan boord opgewacht door drie stralende gastvrouwen: de dochters van Ria en Manfred Sachs. In Weesp voer de kapitein van de Lelie een glazen kunstwerk aan barrels. Eigenlijk ook een incident, alleen was de Koningin toen al weer veilig en wel aan wal.
+ De voorbereiding van het Koninklijk bezoek had nog heel het wat voeten in de aarde. Er werd gepoetst, geschrobd, geharkt, geschraapt en gespoten (met onverwachte hulp uit de hemel) dat het een aard had. Het viel niet mee om al ons 1050 jarige gras en onkruid te verwijderen, dat de kop opstak tussen de straatstenen langs de route en de klinkers van de zijstraten. Er vond een complete kaalslag plaats - tot zover het oog van Hare Majesteit kon reiken. Wij weten wel beter, maar de Koningin moet Muiden een smetteloos stadje gevonden hebben, temeer omdat ook de Groote Zeesluis, althans het deel dat ze zou kunnen zien, tot op het bot kaal was gekrabd. Alleen het groen dat boven de steentjes van de terrassen van Graaf Floris V en De Muiderhaven uitpiepte, was ongemoeid gelaten. Maar wie weet vond de Koningin deze alledaagse werkelijkheid van Muiden nu juist wel aardig.
+ Op de Sluis waren al vanaf halfzes medewerkers van de DWR aanwezig om aanwijzingen te geven aan de mannen van de Marine en de BVD, die in alle vroegte druk in de weer waren, onder meer met duikers en speurhonden. Het sluiswachtershuisje en het witte sluishuis werden uitgekamd op zoek naar sluipschutters. In het sluishuis bleek een bovenkamer afgesloten te zijn. Dat was knap verdacht, maar al gauw kwam aan het licht dat het de kamer was waar rayonhoofd Jan Portengen heeft zitten buffelen tot hij doctorandus was.
+ Ook de borden voor de sluisdeuren waren schoongespoten zodat Trix alle informatie over de openingstijden kon lezen. De kolken waren van acht tot halfelf gesloten voor alle scheepvaart. Er was er nog iets spannends. Al dagen eerder was de marine door medewerkers van DWR gewezen op een mysterieuze, lege witte sloep zonder naam, die al een dag of tien aan een pijler van de grote brug in de A1 lag te dobberen in de vaargeul. De sloep kon hier alleen maar door een ander schip gebracht zijn. Mocht dit niet het geval zijn geweest, dan moet de inzittende (moeten de inzittenden) langs de pijler omhoog geklommen zijn om de sloep te verlaten. Om te voorkomen dat dit vreemde obstakel in het vaarwater van de Koningin zou komen, werd het spoorslags verwijderd.
+ De Tuindersvereniging 'West Batterij' heeft haar leden een brief gestuurd over wat er mogelijk te wachten staat als de kruitfabriek wordt gesloten en het weiland, dat Piet Oudshoorn van de KNSF huurt, wordt volgebouwd. Al jaren is er onzekerheid en onrust. Gaat de KNSF ook de tuindersvereniging de huur opzeggen? Waar moeten ze dan naar toe? Het bestuur doet een poging de gemoederen te sussen door te vertellen dat men contact heeft gehad met de gemeente Muiden. De gemeente kon alleen mededelen dat er op het weiland woningen zullen komen. Het wachten is op de plannen van de projectontwikkelaar, 'waarschijnlijk de KNSF'. Aan de hand van deze plannen, zo schrijft het bestuur, zal worden bekeken wat de gevolgen zullen zijn voor de tuinen en de sportvelden. Zo hoor je nog eens wat.
+ De eerste paal zal zeker niet voor 2007 de grond ingaan. Volgens het bestuur hoeven de leden zich tot die tijd niet veel zorgen te maken. Als erkende tuindersvereniging kan men erop rekenen dat de gemeente meteen contact opneemt als de tuinen ter sprake komen. Een geruststelling (met het oog op een dreigende volkstuindersopstand ook voor B&W) is dat de tuinen niet het eigendom van de KNSF zijn. De KNSF verhuurt het terrein wel, maar huurt het zelf weer van het Hoogheemraadschap. Het bestuur acht het 'zeer onwaarschijnlijk' dat de KNSF het terrein zal aankopen. Het is immers de teen van de dijk en die mag niet worden aangetast. Geen sprake van bebouwing dus.
+ Als je van niets wist - en dat gold voor de meeste mensen, want wie vertelt er wat? - leek het er het afgelopen jaar op dat er wel degelijk bouwplannen waren. Iedereen werd op het verkeerde been gezet, want de werkzaamheden betroffen grondboringen onder de dijk naar de stevigheid van de ondergrond van het dijklichaam. Deze zogeheten sonderingen zijn over de volle lengte van de dijk verricht, van Diemen tot Muiderberg.
+ Het bestuur van de tuindersvereniging besluit met een geruststelling à la Colijn: 'Wij raden u sterk aan voorlopig rustig door te gaan met tuinen, en uw plezier daarbij niet door indianenverhalen te laten vergallen. Anderzijds is het natuurlijk goed te bedenken dat investeringen in huisjes, kastjes en omheining voor eigen risico van de huurder zijn. Wij hopen u hiermee enigszins gerust te hebben gesteld'. Dat zal best, alleen die voorlaatste zin hè?
+ 'Muiden en Weesp zijn weer dichter bij elkaar gekomen', aldus luidde de blijde boodschap van wethouder Leupen over de stand van zaken rond het structuurplan voor de invulling van de Bloemendalerpolder. Maar hij distantieerde zich in de commissievergadering nadrukkelijk van het artikel in het vorige Weesper Nieuws, dat voor de webmaster van Muideninfo aanleiding was een plattegrond op de site te zetten. Je schrikt je een hoedje als je het ziet: Muiden zou bijna drie keer zo groot worden als er 1500 woningen op het terrein van de kruitfabriek worden gezet, wat haast heeft - en er ook nog eens 1000 woningen in de Bloemendalerpolder komen, wat voorlopig niet te verwachten is.
+ 'Dat komt niet uit mijn koker' zei Leupen. Hij had het over het betreffende artikel gehad met zijn collega Renkema uit Weesp. Die zou inderdaad tegen het Weesper Nieuws gezegd hebben dat Weesp en Muiden het eens waren over de 1000 woningen in Leeuwenveld, het Weesper deel van de Bloemendalerpolder, maar de rest? Iemand liegt. Het zal de pers wel weer zijn.
+ Uit de briesende reacties op mijn politieke keutels, die mij via via (nooit rechtsreeks) bereiken, trek ik de conclusie dat wat menigeen, die een beetje ingevoerd is in de lokale politiek denkt, maar al te waar is: Muiden wordt bestuurd door vijf wijze mannen, die geen ander geluid dulden dan het hunne - te weten de wethouders Leupen en Schulp, met in hun spoor, stuk voor stuk ingepakt, mét uitjes, de drie fractievoorzitters van de coalitie - dat zijn de drie die samen met de twee fractievoorzitters van de oppositie (óók drie als Riet Ruijzendaal aanschuift) het zogeheten seniorenconvent vormen.
+ We mogen dit hooggeachte vijfmanschap dankbaar zijn dat ze weten wat goed en nodig is voor Muiden. Je zou je eventueel kunnen afvragen of alles wat ze bekokstoven ook wel zo goed en nodig gevonden wordt door de Muiers zèlf, maar waarom zou je: alles is al hoog en breed in kannen en kruiken. Het stemvee hoeft alleen nog maar te applaudisseren.
+ Nu de Bloemendalerpolder voorlopig uit beeld is als bouwlocatie, gaat de aandacht van de grote vijf geheel en al uit naar het kruitfabriekterrein. Omdat ze in hun wijsheid besloten hebben, dat snel en veel bouwen goed en nodig is voor Muiden, brachten ze de eigenaar van het terrein in een onderhandelingspositie waar menig projectontwikkelaar van droomt. Wat het resultaat is, horen we begin juni, tenminste, dat is toegezegd. Let op dat de sanering van het terrein zoveel dreigt te gaan kosten, dat het bouwterrein wel eens kon worden teruggedrongen van 50 ha naar 30 ha, maar dan wel met hetzelfde aantal woningen. Dat betekent dus 'meerdere woonlagen' zoals flats tegenwoordig genoemd worden om het volk niet aan het schrikken te maken.
+ Het bericht in het Weesper Nieuws dat er 1500 woningen op het kruitfabriekterrein komen (meer dan de 1450 die Muiden telt, buitenwijken en arken meegerekend), mag in die zin door Leupen zijn tegengesproken, dat hij zegt dat het niet uit zijn koker komt: het aantal zelf spreekt hij niet tegen. Of het Weesper Nieuws er ver naast zit? Ik denk het niet, maar begin juni is het ons vergund iets te vernemen. Dat wil zeggen: je mag dan als inwoner proberen iets op te vangen vanaf de publieke tribune.
+ Toch sneu voor Leupen. Hij had het goede nieuws voor Muiden vast dolgraag zelf willen brengen, open en mededeelzaam als hij altijd is. Het moet moeilijk voor hem te pruimen zijn dat de Muider bevolking niet zonder zijn hulp iets kan bevatten, wat de Weesper bevolking wél begrijpen kan, namelijk hoe de eigen toekomst er uit zal zien. Jaloersmakend dat de gemeente Weesp het zomaar aandurft om in samenwerking met het Weesper Nieuws, ondanks de onbetrouwbare berichtgeving van dat blad, een hele pagina plannen en tekeningen over bouwen rond het NS station naar buiten te brengen, met allerlei bijzonderheden over de nieuwbouw van de 1000 woningen in het Weesper deel van de Bloemendalerpolder.
+ Nogal wiedes dat Leupen er in ernstige mate ontstemd over is, dat vergelijkbare tekeningen, maar dan van Groot Muiden, op de website van Muideninfo te zien zijn. Daar is de simpele Muider bevolking immers nog niet aan toe, zoals al eerder bleek uit de golf van verontwaardiging die opstak toen de massale bouwplannen in de Bloemendalerpolder in het gemeentelijke informatieblad gepresenteerd werden.
+ Vraag me niet hoe het eerbiedwaardige vijfmanschap dat de goegemeente op koers houdt zo goed kan weten dat Muiden een extra stad van dezelfde grootte op het kruitfabriekterrein wil hebben. De bevolking is nooit naar haar mening gevraagd. Muiden heeft zelfs geen volkshuisvestingsplan, waaruit de behoefte aan grootschalige bouw zou moeten blijken.
+ Zelf hou ik het erop dat 300 à 400 woningen, stapsgewijs binnen tien jaar te bouwen, voldoende is om alle eigen woningzoekenden een huis te geven. Als het even kan graag omringd door veel groen. Zolang je niet te diep wroet, blijft de natuur op het kruitfabriekterrein minstens zo mooi als nu. Maar wie ben ik. Ik geef meteen toe dat ik voor mezelf spreek. Niet meer dan één stem uit de Muider bevolking - en dan als Muier ook nog eens alleen voorgelicht door het gemeentelijke informatieblad, waarin je vergeefs naar nieuws over de bouwplannen zoekt.
+ Normaal is dat de vervuiler betaalt, maar degenen die de grond van de kruitfabriek vervuild hebben, liggen sinds de Gouden Eeuw zelf onder de grond - daar valt dus niets bij te halen. Maar ja, om te kunnen saneren moet er geld op tafel komen. Geld maken doe je door te bouwen, iets waar geen projectontwikkelaar bezwaar tegen heeft, en al helemaal niet als een gretige gemeente bij wijze van spreken de plannen uit zijn handen trekt.
+ Hoe meer grond je saneert, hoe meer je kunt bouwen. Pak weg 1500 woningen bijvoorbeeld. Dat Muiden dan ruim twee keer zo groot wordt, en op houdt te bestaan als het Muiden dat wij kennen en koesteren, moeten we maar voor lief nemen. Trouwens, we kunnen de grote vijf toch niet teleurstellen? Ze bedoelen het allemaal zo goed.
+ Sluiswachter Rinus Dobber was zo alert om de gegevens te noteren van een peperdure sloep, die verdacht vroeg in de morgen door een paar opvallende figuren geschut werd. Zijn vermoeden kwam uit: de sloep bleek gestolen te zijn. Dankzij de oplettendheid van Rinus is de kostbare boot inmiddels weer terug bij de eigenares in Breukelen. Je zou denken: die tip van Dobber moet de verzekeringsmaatschappij wel wat waard zijn. Ze hoeven dankzij hem immers geen kapitaal aan verzekeringspenningen uit te keren.
+ Even de man gepolst die de expertise van de sloep had gedaan. Hij zei dat 'zoiets als tipgeld wel eens heel lang kon duren' en 'dat het de verzekering allemaal al zoveel geld had gekost'. De man weigerde de naam van de verzekeringsmaatschappij te geven. Die was snel achterhaald: Deltaloyd. Deltaloyd liet desgevraagd weten dat het ieders maatschappelijke plicht is om goed op te letten. Tipgeld geven is er niet bij. Verzoeken daartoe worden botweg geweigerd. Let wel: door Deltaloyd. Reactie van Rinus Dobber; 'Ik zal me daar nòg een keer de verzekering helpen als ik iets verdachts in de sluis zie. Het is nog gevaarlijk ook.'
+ Overal zijn de stembiljetten voor schriftelijke verkiezingen van het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht in de bus gevallen. Dat waterschappen nuttig werk verrichten is buiten kijf, maar wat moet je met verkiezingen? Wie zijn die kandidaten? Wat is het effect van het uitbrengen van je stem? Ongetwijfeld verdwijnen in de meeste huishoudens in Muiden de stembiljetten in de prullenbak. Wat zonde is van de inspanning en het gemeenschapsgeld. Het is duidelijk duur drukwerk.
+ Ook al omdat ik met mijn mond vol tanden stond toen mij van verschillende kanten om een stemadvies gevraagd werd, ben ik toch maar eens gaan lezen wat al die kandidaten zoal over zichzelf te vertellen hebben. Kwam ik zowaar een bekende tegen: Ben Lüken, die aalgladde wethouder uit Weesp, met zijn ongrijpbare standpunt over de Bloemendalerpolder. Hij zal, omdat nogal wat mensen zijn naam kennen, vast wel de nodige stemmen vergaren. De mijne zal er niet bij zijn. Ook ene Ronny Kroone uit Nederhorst den Berg hoeft niet op mijn stem te rekenen. Ga maar na: meneer stelt zichzelf voor met: 'Als belangrijkste reden ben ik een autochtoon'.
+ Werd Vera den Hartog, ooit wethouder in Muiden indertijd niet gekozen voor het waterschap? Jazeker, en ze zit er nog steeds in. Tot aan de verkiezingen. Vera vergaarde heel wat stemmen uit Muiden en Muiderberg, maar ze heeft zich niet opnieuw kandidaat gesteld. Hoewel zij zich in het Hoogheemraadschap heeft waargemaakt, was Vera den Hartog in onze gemeente niet onomstreden. Tot twee keer toe liet ze zich in de Muider raad kiezen, waarna ze er niet in ging zitten. 'Kiezersbedrog', riepen velen. Zelf vond zij dat ze, als lokkertje, haar partij een goede dienst had bewezen.
+ Daarover kun je van mening verschillen, maar het weerhield me niet om Vera, vanuit haar ervaring in de afgelopen jaren, een stemadvies te vragen. Het bleek dat zij en echtgenoot Wim al gestemd hadden. Beiden hadden een niet partijgerichte voorkeur, ze kozen puur voor de persoon, in wie ze veel vertrouwen hebben. Vera stemde op Herman Proper uit Hilversum en Wim op Peter Korzelius uit Huizen. Kijk maar in het boekje met 'kandidaten ingezetenen' waarom. Als u het tenminste nog niet weggegooid hebt. U hebt tot 14 juni de tijd.
+ Het zit Dick Schulp niet mee. Niet alleen zal het aquaduct nog vele jaren op zich laten wachten (vóór 2012 kan er zelfs nog niet aan bouwen gedacht worden), ook de twee doseerinstallaties die Rijkswaterstaat zou betalen, gaan de mist in. De installaties zijn bedoeld om het sluipverkeer van de A6 uit Muiderberg en daarmee ook uit Muiden te weren. Ze zouden een aanvulling zijn op de huidige doseerinstallatie bij de Hakkelaar, u weet wel, waar af en toe een auto op gespietst wordt. Een bepaalde ambtenaar van een bepaalde dienst had beide installaties schriftelijk toegezegd, maar achteraf blijkt dat hij hiertoe niet bevoegd was. Bovendien was de betreffende dienst opgeheven. Pogingen van de wethouder om Rijkswaterstaat alsnog te vermurwen, strandden. De regels zijn veel strakker geworden.
+ Kort voor de verkiezingen zwaaide Schulp nog triomfantelijk met de bewuste brief in de raadsvergadering. De eerste installatie hadden we zelf moeten betalen maar de twee andere had hij bij Rijkswaterstaat losgepraat. Iedereen feliciteerde hem. De domper van dit moment wordt verzacht door de verkiezingsuitslag van toen. Menigeen hield het er indertijd op dat het CDA zijn winst te danken had aan de doortastendheid en vasthoudendheid van de wethouder.
+ Vasthoudend en doortastend. Dat was Dick Schulp ook in de laatste commissievergadering toen hij het voorstel van B&W verdedigde om € 80.000 uit te trekken voor het vervangen van zeven van de acht parkeerautomaten. De bedoeling is dat er zo snel mogelijk bij alle automaten met de chipknip moet worden betaald. Dat maakt ze onaantrekkelijk voor krakers. Bij drie automaten binnen de vesting moet daarnaast de mogelijkheid blijven bestaan ook met munten te kunnen parkeren.
+ Dick Schulp was er kennelijk van uit gegaan dat hij voldoende steun uit de commissie zou krijgen om de zeven nieuwe automaten alvast te kunnen bestellen en daarmee de zomerdrukte voor te zijn. Maar dat viel vies tegen. Schulp wond zich danig op, toen niet alleen de oppositie (VVD en VIB) dwars lag, maar ook de eigen coalitiepartner, de PvdA. Eric Hoetmer, de partijspecialist op het gebied van verkeer en parkeren, was afwezig. Jan Hylkema verving hem. Het werd even kibbelen tussen Schulp en Hylkema. Schulp vroeg zich af of Hylkema wel Hoetmer's mening verkondigde, toen hij, Hylkema, liet weten dat hij in plaats van zeven víer nieuwe automaten voorlopig voldoende vond. Hij wilde niet vooruitlopen op de komende evaluatie van het parkeerbeleid, waarbij wel eens zou kunnen blijken dat besloten wordt om het aantal automaten in Muiden te verminderen (die op het Ravelijnsplein zou bijvoorbeeld wel eens kunnen worden opgeheven).
+ Jan Hylkema hield voet bij stuk. Schulp ook. Er volgden verschillende schorsingen om met partijgenoten te overleggen hoe je hier zonder gezichtsverlies uit kon komen. Dick Schulp, toch al aangeslagen door de geslaagde kraakpogingen, werd er niet goed van. Na middernacht wist hoofdambtenaar Geerlings de impasse te doorbreken met een bevrijdende mededeling. Qua kosten zou een aanschaf van zeven ineens of een gefaseerde aanschaf niet veel uitmaken, maar zeven automaten ineens was beter, als reserve, want er zijn beslist nieuwe kraken te verwachten (volgens Henk Bökenkamp is ook het chipknipsysteem niet waterdicht).
+ Geerlings betoogde dat het geen kwaad kon als de gemeente enkele automaten achter de hand had om gekraakte exemplaren meteen te kunnen vervangen, zodat de bezoekers aan Muiden, die immers niet weten waar ze een werkende automaat kunnen vinden, de dupe worden. Hylkema ging overstag en Schulp had, koppentellend, de buit binnen. Opgelucht, want hij staat niet graag voor schut, ook niet bij een leverancier van parkeerautomaten. Maar waarom was dat argument over de reserveautomaten niet opgenomen in het raadsvoorstel zelf. Als het eerder gezegd was, had het de nodige ergernis, ruzie, gedram en nachtrust gescheeld.
+ Ineens wordt vanuit B&W beweerd, dat het college nooit gezegd heeft, dat het aquaduct uit de opbrengst van de bouwactiviteiten betaald zou moeten worden. Toch zeurt nog steeds de resonans in mijn oren van de vele keren dat Leupen het had over 'een stukje vastgoedontwikkeling'. Hebben ze het nu echt nooit gezegd, of ontkennen ze het omdat het beter uitkomt, nu onlangs bleek dat het aquaduct nog zoveel jaren op zich zal laten wachten?
+ 'Wanneer bent u weg?' vroeg Gea Heijnen tijdens een commissievergadering aan de burgemeester. Het CDA-raadslid bedoelde te zeggen: wanneer en waar bent u bereikbaar als u niet aanwezig bent; dit voor het geval dàt. Maar aangezien de raad Gea Heijnen onlangs tot waarnemend voorzitter van de gemeenteraad, en daarmee als plaatsvervanger van de burgemeester gekozen had, leek het er sterk op dat ze er erg naar verlangde zich nu onderhand eens als zodanig waar te maken - en al helemaal toen ze bleef doorvragen. Gea Heijnen op de stoel van de burgemeester. Nog even geduld. Het gaat een keer gebeuren.
+ De gemeente heeft de service voor de bezoekers aan Muiden uitgebreid met een groen bordje bij het parkeerterrein aan de Maxisweg, waarop naar de Algemene Begraafplaats verwezen wordt. Mede namens de nabestaanden hartelijk dank.
+ 'Het verlies van effectieve leertijd' aldus wethouder Leupen, is reden voor de Oranje Nassauschool en de Jozefschool om te stoppen met zwemmen. De twee openbare scholen willen doorgaan. CDA raadslid Petra Nell is niet gerust op de ontwikkelingen. Het feit dat 95% van de schoolzwemmers een diploma haalt, speelt niet mee in de overwegingen. Toch wel vreemd: 95% wèl betekent 5% níet. Dat is één op de twintig kinderen. De moeite waard om bij stil te staan, zou je zeggen.
+ Het Vechtjournaal is gestart met een nieuwe rubriek: 'De Stelling van de Week'. De eerste stelling luidt: 'Het Muiderslot moet altijd kiezen voor het heel houden van schilderijen. Eens of oneens?' Denk erom dat de telefoon niet stilstaat. De rubriek heeft een ideële achtergrond. Het Vechtjournaal wil de lezer met de Stelling van de Week meer betrekken bij het wel en wee van zijn woonplaats. Door te reageren kun je directe invloed uitoefenen op besluitvorming of een bijdrage leveren aan discussie, beweert de redactie. Zeer aansprekend allemaal, temeer omdat de directie van het Muiderslot bekend staat om haar ontvankelijkheid voor wensen en meningen vanuit de Muider bevolking.
+ In het Vechtjournaal wordt uitgelegd waar de stelling op slaat: 'Het Muiderslot heeft deze week kosten nog moeite gespaard om twee schilderijen in zijn geheel te verhuizen. Uiteindelijk bleek dit goedkoper dan de andere oplossing, het uit de lijst halen van de doeken. Had het Muiderslot ook moeten kiezen voor het heel houden van de werken als dit meer had gekost?' Geen idee. Wat me meer bezighoudt is de veranderzucht van het slot. Gelukkig is de kaalslag van de wallen tot stilstand gebracht, maar nu zie je het decor binnen het slot verschuiven van de Gouden naar de negentiende eeuw, inclusief tierelantijnen. Ook gaat er een gerucht dat de bekende wapenzaal, nota bene een topattractie, wordt opgedoekt. Laat het niet waar zijn!
+ Om tegemoet te komen aan de wensen van gealarmeerde buurtbewoners - of om van het gezeur af te zijn - heeft DWR tegen de nieuwe beschoeiing van de Noordpolderkade kuikentrapjes voor watervogels aangebracht. Of het echt nodig is, mag worden betwijfeld. Het (boezem) water staat doorgaans hoog genoeg voor eenden - en andere kuikens om achter moeder aan de wal op te klauteren. Maar wat kan het ook schelen: de ongerustheid is weggenomen en de (inmiddels halfwas) kuikens hebben leuke glijbaantjes.
+ Als de vlaggendieven er op uit zijn om nog vóór de sluiting van Muiden 1050 alle vlaggen langs de openbare weg te stelen, dan zullen ze daar ruimschoots in slagen. Ruim eenderde van de feestvlaggen is inmiddels verdwenen.
+ De papklok luidt al weer gedurende vele weken keurig netjes precies op tijd, dat is dus om exact negen uur. Maar dan wèl 's morgens in plaats van 's avonds - terwijl het laatste toch echt de bedoeling is. Vroeger werden immers de stadspoorten gesloten en werd het gespuis de stad uit gezet, zodra om negen uur in de avond de papklok luidde. Zoals te verwachten was - de Muider bevolking is nu eenmaal eerder gealarmeerd door een falende papklok dan door zoiets onbetekenends als een verdrievoudiging van haar stadje - kwamen er de nodige protesttelefoontjes binnen op het gemeentehuis. Zelf ook maar even gebeld. Een collega kon namens Richard van Noord, de vaste papklokambtenaar melden: 'de optie is nu dat hij wordt stilgezet'. Een optie. De oplossing komt hopelijk nog. En dan het liefst deze: een papklok die om negen uur luidt. 's Avonds.
+ Nieuwe haring! Reden voor Dirk van der Plas om de komende tijd ook op dinsdag naar Muiden te komen. Je kunt dus het hele zomerseizoen op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag je maatje bij Dirk in je keelgat laten glijden. Op maandag niet, dan zijn haringboeren nooit open en ook niet op vrijdag, dan staat-ie in Voorschoten.
+ Dat het Vechtjournaal zo slecht bezorgd wordt, ligt niet aan het Vechtjournaal, maar aan de bezorgorganisatie die het Vechtjournaal in de arm heeft genomen, betoogde de burgemeester op vragen vanuit de commissie. Tja, als het zo ligt, dan is het goed natuurlijk.
+ Stappen hoeft je conditie niet te ondermijnen, bewees het voetbalteam van Ome Ko. Het kroegelftal, met een harde kern van vaste klanten, won afgelopen weekend de wisselbeker van het horeca toernooi van The Victory. Ze waren veruit de beste van twaalf elftallen uit Muiden en Weesp.
+ De fractievoorzitters van de in de gemeenteraad vertegenwoordigde politieke partijen vergaderen in het geheim. De wethouders van de diverse partijen mogen er niet bij zijn. Niettemin wrijven de wethouders zich in de handen. Rara hoe kan dat?
+ Geen wethouder te zien toen de Koningin in Muiden kwam. Ze mochten er niet bij zijn. Ik heb ze vrijdagmorgen dan ook niet in hun handen zien wrijven.
+ In het verslag over de komst van Koningin Beatrix in het Weesper Nieuws staat dat Beatrix zich tijdens de vaartocht van Muiden naar Weesp verwonderde over de woonboten langs de oever en zich uitgebreid liet informeren over 'deze bijzondere manier van wonen'. Trix zal toch wel eens op visite zijn geweest op de ark van haar neefje in Amsterdam?
+ Het verhaal deed de ronde dat de Koningin een kopje koffie bij Ome Ko zou drinken, voor ze zich aan haar officiële verplichtingen zou kwijten. Iedereen was graag bereid om het te geloven. Jammer maar helaas: hoewel niemand een voorproever had gezien, kwam Hare Majesteit niet opdagen. De dames van Ome Ko, die oranje schorten droegen, beperkten zich tot zwaaien vanachter het raam.
+ Bewoners van de Herengracht Zuid overwogen, geteisterd als ze zijn door het klappen van de brug in de A1, spandoeken aan hun gevel te hangen met: 'Hoort u het applaus van de brug, majesteit?' Ze zagen er vanaf omdat het nogal wat het stampij zou kunnen veroorzaken, wat hen niet in dank zou zijn afgenomen, maar achteraf hebben ze er toch een beetje spijt van. Het was een gemiste kans. De Koningin was de noodkreet langs de vaarroute vast niet ontgaan. Ongetwijfeld had zij geïnformeerd wat er mee bedoeld werd. Je weet maar nooit wat er dan gebeurd zou zijn.
+ Wie weet staat er toch nog iets te gebeuren. George Barlage uit de Kloosterstraat had er namelijk geen enkel probleem mee de koningin op klapperende brug te attenderen. Twee uur voordat Beatrix langsvoer hing zijn spandoek al bij Van Deursen. Er stond met koeien van letters op: 'Majesteit: bruglawaai!! Inwoners slapeloos!! B&W en R.W.S. niet!' Er werd niet ingegrepen. De boodschap kan de Koningin niet ontgaan zijn, tenzij B&W vier man sterk voor haar is gaan staan om haar het zicht op George zijn aanklacht te ontnemen. Dat is niet gebeurd. Het college was niet aan boord.

+ Jan Pronk was vrijdag laat in Mariahoeve met zijn SRV wagen. Hij verontschuldigde zich bij zijn klanten. Hij kon het niet helpen, zei hij. Hij was opgehouden, niet omdat hij voor de brug, maar omdat hij op de Koningin moest wachten.
+ Opgevangen in de Weesperstraat: 'Had de Koningin maar over de binnenplaats van het van Ginkelcomplex gelopen, dan had ze kunnen zien dat onkruid niet vergaat in Muiden'.
+ Om over na te denken: Muiden kan met een wijk van 300 à 400 woningen voor eigen inwoners (dat mag tegenwoordig weer), iedere woningzoekende makkelijk aan een huis helpen. Wat de Muider winkeliers betreft: die hebben meer aan een nieuwe wijk op loopafstand, dan aan een nieuw Muiden, dat twee tot drie keer zo groot is als het huidige Muiden - met een winkelcentrum annex parkeerterrein buiten de vesting.
+ Waar blijft de actiegroep 'Muiden moet Muiden blijven'? De kreet zal het goed doen. Net als indertijd 'Muiden houdt Muiden mooi'. Heel Muiden kreeg toen een plankje met deze tekst van de gemeente en zette het achter het raam. Na meer dan twintig jaar staat het nog steeds in verschillende vensterbanken. Helaas zullen plankjes met 'Muiden moet Muiden blijven' vast niet door de gemeente aan de bevolking worden verstrekt.
+ Wordt u ook zo triest van die eenzame zwaan die op zoek naar een verloren jaar rusteloos rondzwemt op de Vecht en in de vestinggrachten?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: