- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Kijk uit: valse en gevaarlijke keutels.

3-jun-2003

+ U herinnert zich vast nog de keutels over de verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd die er niet over peinsde sluiswachter Rinus Dobber ook maar een cent vindersloon of tipgeld uit te betalen, hoewel dankzij zijn oplettendheid een gestolen sloep werd teruggevonden. Waarschijnlijk heeft u al gehoord of in de krant gelezen hoe het afliep. Hierbij nog wat keutels over wat er allemaal gebeurd is.
+ Tamar de Vries, die Muiden voor de Gooi - en Eemlander 'doet', bracht het hele verhaal in geuren en kleuren over de volle breedte van de krant onder de alarmerende kop: 'Geen beloning voor alerte sluiswachter'. In het artikel werd bevestigd, dat er geen bedankje af kon bij Delta Lloyd. De eigenares van de sloep, mevrouw van Schaik uit Breukelen, bedankte Rinus wèl. Tamar de Vries schreef, dat volgens Delta Lloyd vindersloon moet worden aangevraagd via de tussenpersoon van de booteigenaar. Met andere woorden: laat de eigenares maar over de brug komen. Dat is natuurlijk raar. Mevrouw van Schaik heeft haar boot immers weer terug, maar als haar sloep níet gevonden was, had ze kunnen rekenen op geld van de verzekering. Met andere woorden: niet zij, maar de verzekeringsmaatschappij, die immers de verzekeringspenningen moet uitkeren, heeft reden om Rinus dankbaar te zijn.
+ Toen Delta Lloyd er lucht van kreeg dat het verhaal in de krant en op internet stond, en ook nog een mail kreeg van een verontwaardigde klant, die zijn boot bij hen verzekerd heeft, draaiden ze om als een blad aan de boom. Rinus kreeg een telefoontje met duizend excuses: inderdaad, de medewerker, die hem afpoeierde, had hem schandalig behandeld. Teneinde het goed te maken bood de medewerker perscontacten van Delta Lloyd, Edwin van Wijk Rinus aan naar de sluis te komen. Om een bloemetje aan te reiken. 'Ik heb geen bloemen nodig, ik wil tipgeld' was Rinus zijn reactie. Hij liet zich niet wéér afschepen. Eventjes viel er een diepe stilte. Toen volgde een vage toezegging. 'Die man was helemaal pages', zei Rinus later.
+ Rinus is er de man niet naar zich rijk te rekenen, maar links en rechts informerend, was hij toch wel tot een aardig rekeningsommetje gekomen. Volgens een deskundige op botengebied, Pam van Lohuizen, die de sloep had gezien, kon de waarde wel eens fl. 50.000 tot fl. 65.000 zijn. Het gebruikelijke vindersloon of tipgeld is per traditie 10%, dus tel uit je winst. Hoewel Rinus graag bereid was met minder genoegen te nemen, nam hij zich voor het tipgeld meteen terug te geven als het niet minstens € 500 zou bedragen.
+ Vrijdagmiddag stapte Delta Lloydman Edwin van Wijk met een grote bos bloemen en een gesloten envelop voor de Doelen uit zijn auto. Rinus was nog druk met schutten, maar Edwin wilde wel alvast aan de verzamelde pers kwijt hoe het zat. Delta Lloyd bleek achteraf tóch vindersloon te kennen. Men had zich ineens een 'oude regeling van drie jaar geleden' herinnerd. Alleen was het nog nooit voorgekomen dat iemand daar een beroep op had gedaan. Dit was de eerste keer. Hoe dan ook, Delta Lloyd was van menig veranderd. De Muider sluiswachter verdiende wel degelijk een beloning voor zijn oplettendheid.
+ De verzekeringsmaatschappij had er graag De Telegraaf bij gehad om goede sier te kunnen maken met haar goedgeefsheid. Wakker Nederland zou het royale gebaar van Delta Lloyd zeker op prijs stellen. En een beetje free publicity is nooit weg. Maar achteraf kon Edwin van Wijk zichzelf gelukkig prijzen dat de Telegraaf niet was komen opdagen, want Rinus vond het helemaal niet zo'n royaal gebaar. Nadat de sluiswachter het lovende toespraakje geduldig over zich heen had laten gaan en de bloemen plus de gesloten envelop in ontvangst had genomen, zei hij dat hij het boeket even in het sluiswachtershuisje wilde leggen. Daar aangekomen ritste hij de envelop open en telde de biljetten na. Het vindersloon bleek € 250 te bedragen.
+ Rinus gaf de envelop met inhoud prompt terug aan de verbijsterde perscontactenman. 'Is dit alles? Voor een boot van fl. 50.000?' protesteerde Rinus (hij bleef aan de bescheiden kant). En toen, resoluut: 'Dat accepteer ik niet!' Edwin van Wijk wist niet wat hem overkwam. 'Ik schrik me dood', liet hij zich spontaan ontvallen. Vervolgens opende hij de onderhandelingen. Rinus liet zich niet omver praten. Hij had minimaal € 500 in zijn hoofd en beslist niet minder. Het was de geschrokken employee vrij snel duidelijk dat de sluiswachter geen centimeter zou wijken. De man van Delta Lloyd zegde toe dat hij nog eens € 250 zou komen nabrengen, waarna Rinus met een welwillend knikje voor de tweede keer de envelop in ontvangst nam.
+ Edwin van Wijk wilde zijn belofte meteen publiekelijk waarmaken. Hij haastte zich naar de Rabobank om geld uit de muur te trekken. Al gauw kwam hij terug met de mededeling dat de pinautomaat zijn pasje niet accepteerde. Van Wijk drukte Rinus op het hart dat hij de beloofde € 250 zo snel mogelijk zou komen brengen, waarna hij zo snel mogelijk wegreed.
+ Het was wel een beetje sneu voor Edwin van Wijk. Hij was ook maar door zijn baas gestuurd, moet je rekenen. Denk erom dat hij nog niet jarig was toen hij aan kwam zetten met de mededeling dat de hele grap in Muiden het dubbele had gekost van waarop gerekend was. En dan zwijg ik nog over de publiciteit. Om díe schade in elk geval te beperken, zei hij tegen de pers dat hij het niet prettig zou vinden als de bedragen zouden worden genoemd. Dat kan ik mij voorstellen.
+ Al die narigheid terwijl hij eigenlijk vrij had. Dat zei hij zelf ook: 'Ik heb mijn vrije dag opgeofferd'. Het spijt me, maar medelijden heb ik niet met Erwin van Wijk. Had hij maar niet Rinus in eerste instantie met een bloemetje moeten afschepen. En als hem dat was opgedragen, dan had hij het kunnen weigeren, zo goed als Rinus de fooi van de grote verzekeraar weigerde.
+ Onze sluiswachter is vanaf woensdag op vakantie naar Majorca. Met de € 250, en ook de € 250 die hij nog kreeg. Een andere medewerker van Delta Lloyd kwam hem het welkome extraatje dinsdagmiddag op de motorfiets brengen.
+ Hebt u ze al gezien? Maandag werden in opdracht van de gemeente Muiden drie oerdegelijke picknicksets, bestaande uit vaste tafels en banken, waterpas verankerd op het pleintje naast de snackbar van Eric Hoetmer. Muidens patatbakker annex raadslid Eric beschikt daarmee, nog vóór de zomer is begonnen, over een magnifiek openluchtrestaurant. Het is openbaar, dus ook de klanten van Dirk van der Plas, Lam en Ta en Rita Kop mogen aanschuiven. Als deze voorziening bedoeld is ter compensatie voor de omzetderving gedurende de afsluiting van het Vestingplein, dan worden niet alleen de ondernemers tegemoetgekomen. Ook hun klanten hebben er plezier van. Totnogtoe gaan er op een zonnige dag hele gezelschappen in een kring tussen de hondendrollen in het gemeentelijk gazon naast het huis van Nico en Corrie Wolf zitten. Dat hoeft dus niet meer.
+ De stoeprand op de hoek van de Naarderpoortbrug is weer eens aan stukken gereden. Blijkbaar is een wegpiraat er niet in geslaagd de bocht te nemen. De stoep moet maar gauw gerepareerd worden want het is een gevaarlijke situatie voor de voetgangers. Vooral voor moeders met een wandelwagentje is het een probleem.
+ Vorige week woensdagavond verraste een groep Afrikaanse zangers, dansers en drummers het stampvolle terras van ome Ko met een wervelende show. Het was prachtig om te horen en te zien, die mooie jonge vrouwen en mannen. Ze waren uitgedost met struisvogelveren en Nikes, want de Schulpen lenen zich niet voor blote voeten. Natuurlijk werd er druk gespeculeerd. Waren het Tanzanianen of Oegandezen? Zouden ze een verblijfsvergunning hebben? Een toerist vroeg zich af of dit nu de bruine vloot van Muiden was. Na een pauze, waarin het terras stichtelijk door de leider werd toegesproken, gevolgd door een collecte, wist iemand met grote stelligheid te vertellen dat het kennissen van burgemeester Smith waren.
+ Zaterdagavond kon iedereen op de Schulpen genieten van weer een andere muzikale verrassing. Het rockbandje Johnny and the Gangsters of Love gaf een spontaan concert vanuit een oude blauwe Pontiac. Wat zou het mooi zijn als dit soort terrasevenementen een traditie werden in Muiden.
+ Op Hemelvaartsdag was het ongekend druk in de sluis. Er werden 403 vaartuigen geschut - roeiboten en kano's niet meegerekend, want daar hoeft geen tol voor te worden betaald. Het was een topdag, maar nog geen recorddag.
+ Muiden dames 1 werd kampioen. Muiden heren 1 promoveerde, twee pupillenelftallen wonnen hun toernooi, dus waarom zou oud-Muiden oud-Ajax niet even kunnen oprollen? Helaas pindakaas.
+ De spetters vlogen eraf tijdens het Open Muider Golftoernooi van de Rotary, dat zaterdag werd gehouden. Vooral op het weiland van Meester, waar de ene na de andere bal in de koeienvlaai belandde. Gelukkig was het voor een goed doel.
+ Guus Kroon zag op een avond, toen de sluiswachters al naar huis waren, een fuut in paniek heen en weer zwemmen in één van de kolken. Normaal weten de futen via een duik door de openstaande schuiven te ontsnappen, maar blijkbaar waren die dicht. Guus belde een sluiswachter op. Die kwam prompt aanzetten, waarna de fuut snel geschut was.
+ Theo Stol, die Muiden als thuishaven heeft, heeft een broer die Willem heet. Willem, die een dagje bij Theo in Muiden was, zag bij Pim van Wees een schaap in de sloot. Hij schoot erop af en trok de zware natte wolbaal op het op het droge. Toen het schaap op de kant lag, begon het te schokken van de hik. Het ging aan één stuk door en hield maar niet op. Willem vond het een goed teken. 'Zolang-ie hikt, leeft-ie nog' redeneerde hij. Tot hij ontdekte dat hij het arme beest op het schrikdraad had gelegd.
+ Aangezien er in het busje naar Weesp geen 'stopknopje' zit, vroeg een Muidense de chauffeur te stoppen bij de halte aan het eind van de Korte Muiderweg. Ze moest bij Karwei zijn. Toen hij doorreed, dacht ze: 'dan loop ik dat stukje wel terug'. Maar aangekomen voor het station herinnerde de chauffeur zich zijn belofte en bood de Muidense aan haar er alsnog heen te rijden. 'Ik moet toch die kant uit', zei hij. Ze werd voor de deur van Karwei afgezet, waarna de chauffeur terugreed naar het station voor de volgende ronde.
+ 'Wat ze in de PC Hooftlaan kunnen, kunnen wij in de Prinses Marijkestraat ook' dacht Freek Bolinde. Hij kreeg alle buren mee voor net zo'n zigzag vlaggetjeslijn van huis naar huis als ze in de PC Hooftlaan hebben. Ook hingen er ineens overal vlaggen van de gevel. Het is zelfs de bedoeling om de lantaarnpalen met linten te versieren. Op 28 juni wordt een straatfeest gehouden. Misschien dat de Prinses Marijkestraat de PC Hooftlaan naar de kroon steekt als het om de mooist versierde 1050 straat van Muiden gaat, maar Alex van der Tuin en al zijn buren lachen in hun vuistje: hún vlaggetjeslijn heeft geen cent gekost.
+ Zelfs de bieb doet mee aan de prijsopdrijving. Kon je vroeger voor een gulden afgeschreven boeken kopen, nu wordt er een euro voor gevraagd. Dat is meer dan een dollar.
+ Stel dat bij de dans rond de toekomst van het kruitfabriekterrein de verschillende partijen het op de valreep niet eens kunnen worden over de zogeheten 'open begroting' (zeg maar het kostenplaatje) van de uitkoop van de MCI en de bouwplannen. Of stel dat blijkt, dat er meer raadsleden dwars gaan liggen dan B&W en de drie fractievoorzitters van de coalitie op dit moment voorzien. Of nog erger voor B&W: stel dat de bevolking laat weten dat ze de stad Muiden zijn karakter wil laten behouden - wat kan, als er, waar dan ook in Muiden, in pak weg tien jaar in totaal drie - tot vierhonderd woningen voor eigen inwoners bijkomen - bijvoorbeeld door de bouw van een nieuwe wijk of door 'inbreiplannen' zoals bij Gieling, of door aanvullende bouw elders in de stad.
+ Wat gebeurt er dan? Dan zal MCI waarschijnlijk aankondigen dat men gedwongen is door te gaan met de productie. En wat dan? Dan zal Den Haag moeten ingrijpen, omdat MCI niet aan de veiligheidseisen voldoet. Aangezien MCI er voor past in veiligheidsvoorzieningen te investeren (kost geld) houdt dat inderdaad in dat ze gedwongen moeten stoppen, zij het om een andere reden dan dat de partijen er niet uit komen. Wat dan nog? Zolang er maar een goed sociaal plan voor de medewerkers komt, is er geen man overboord. Het zou zelfs welkom zijn, want het brengt Muiden in een ijzersterke onderhandelingspositie voor sociale bebouwing - terwijl B&W zich nu in een uiterst zwakke positie heeft laten manoeuvreren (of bewust voor deze positie heeft gekozen, om politiek en burgers daarmee voor het blok te zetten volgens het beproefde recept van slikken of stikken).
+ Het uitkopen van MCI en bouwen op het KNSF terrein is een complexe materie. Bij dit grote project grijpt alles in elkaar. Eén zwakke schakel en het hele kaartenhuis stort ineen. De belangrijkste punten van het project zijn de sluiting, de ontmanteling, het sociale plan, de kosten van de verplaatsing van productielijnen naar elders en overige bedrijfsschade zoals stagnatie en stilstand. En natuurlijk, niet te vergeten, het saneren en bouwrijp maken van de zwaar vervuilde grond en de ontwikkeling van de bouwplannen. De MCI redeneert: 'Als jullie zo graag willen dat we verdwijnen, dan zul je dit ons ook mogelijk moeten maken'.
+ Wie zal dat betalen? Niet de provincie en het ministerie van de VROM, om twee van de betrokken partijen te noemen. Die willen alleen maar bij politiek en publiek scoren met het verwijderen van de kruitfabriek uit de Randstad. Maar ze zijn niet bereid hier zelf een cent aan op te offeren. Ook Muiden hoeft niet te betalen. Van Muiden wordt slechts verwacht, dat we onze kleinschaligheid inleveren. Dat is het geval als er inderdaad 1500 woningen op het KNSF terrein gebouwd worden - en daar ziet het naar uit, want zoals sinds het project Bloemendalerpolder maar al te goed bekend is, heeft B&W geen enkel probleem met massale bouw. Integendeel: onze megalomane wethouders hebben er in eerste instantie zelfs bij de bevolking mee gegeurd.
+ En de MCI? De redenering van de Engelsen is bekend: 'als jullie niet met ons meewerken, dan gaan we gewoon door met produceren. Dikke bult, eigen schuld'. Loos alarm dus. Momenteel liggen de kaarten nog gunstig voor MCI. Als de open begroting wordt geaccepteerd, springen ze er ongetwijfeld goed uit. Nota bene terwijl ze gedurende de bijna twaalf jaar sinds ze de fabriek overnamen hele perioden flink verdiend, maar vrijwel niet geïnvesteerd hebben. Alles is zo verwaarloosd dat met name oude kruitmakers zich voor 'hun fabriek' schamen.
+ Er is nog een belanghebbende partij. De KNSF gaat als grondeigenaar annex projectontwikkelaar geld verdienen. Veel geld. De aandeelhouder wint. Muiden verliest.
+ De gemeente Muiden staat op het punt de leefbaarheid van ons stadje te verkwanselen. De vraag is 'wat wat krijgen we ervoor terug? Zeker niet wat bij de verkiezingen beloofd is: woningen voor modale Muider woningzoekenden. Het is onontkoombaar dat de grond zo duur wordt, dat je sociale woningbouw wel kunt vergeten. Het hiervoor benodigde geld zou als een gemeentelijke heffing moeten worden opgebracht door de gegadigden voor de koopwoningen. Dat zit er domweg niet in, want in dat geval worden de woningen volstrekt onbetaalbaar. Inwoners van Muiden zullen wel prioriteit krijgen, maar de huizen zullen óf te duur zijn, óf ze wonen hier al prima, dus waarom zouden ze verhuizen.
+ Als we niet opletten, dreigt er een nieuw Heemstede pal naast Muiden te ontstaan: een stad, groter dan Muiden zelf op dit moment, de drie wijken buiten de vesting inbegrepen. Hoe het zij: Jan Modaal uit Muiden heeft het nakijken, ondanks alle mooie beloften.
+ Gelukkig is er een lichtpuntje. Niets ligt vast. Muiden heeft als gesprekspartner alleen een 'inspanningsverplichting'. Dit houdt in dat we in principe nog alle kanten uit kunnen. De Zwarte Piet, die Muiden zich heeft laten toespelen, kan zelfs doorgeven worden aan de provincie en de VROM. Als de MCI gedwongen moet sluiten, zullen beide instanties gedwongen zijn in de buidel te tasten. Voor Muiden is het dus een kwestie van alles goed bekijken en rustig afwachten.
+ Het ziet er allerminst naar uit dat B&W ook maar iets voor het laatste voelt. Commissie en raad hoeven niets anders te doen dan halsoverkop in te stemmen met de voorstellen en vooral: spontaan te applaudisseren. Ik voorspel dat het college gaat betogen dat er grote haast geboden is gezien de 'grote belangen' die er op het spel staan. Het pressiemiddel weet ik ook al: 'Wanneer u als raad niet snel besluit, gaat het niet door'. Intussen krijgen de commissieleden nauwelijks de tijd om zich over de 'open begroting' te buigen - laat staan dat men over de gevolgen voor onze kleine gemeenschap kan nadenken. Maar wat het ergste is: er zal geen tijd zijn voor het polsen van de bevolking over een zo belangrijke iets als de toekomst van Muiden.
+ Vergeleken met de inmiddels in de diepvriezer geplaatste plannen met aquaduct en Groot Muiden in de Bloemendalerpolder valt de huidige gang van zaken nòg mee. Indertijd ging er zelfs geen commissievergadering aan vooraf. Er was alleen maar die beruchte geheime raadsvergadering, waarin een geheel overrompelde raad zich finaal liet inpakken, en wel door dezelfde twee wethouders, die ondanks de afgang met de polderplannen, al weer met vork en mes klaar zitten voor het volgende hapje. Gaat de nieuwe raad er ook in? Het is niet te hopen voor wie van Muiden houdt.
+ Politiek Muiden breekt zich het hoofd over de vraag of de afscheiding van Riet Ruijzendaal van de VVD nu de 'lijst Ruijzendaal' of de 'fractie Ruijzendaal' opgeleverd heeft. Ik hou het op het laatste want Riet kwam na de verkiezingen niet in de raad met een eigen lijst en zal daar waarschijnlijk bij de nieuwe verkiezingen ook niet mee komen. Tegen die tijd zie ik haar eerder op de verkiezingslijst van de VIB staan.
+ Zoals bekend kun je door de erbarmelijke akoestiek in de Kazernezaal op de publieke tribune amper verstaan wat er gezegd wordt. Als er dan ook nog om je heen gefluisterd wordt, is het helemaal geen doen. Gelukkig heeft wethouder Schulp een even simpele als geniale oplossing voor dit probleem. 'Neem een gehoorapparaatje' luidt zijn advies. Briljant! Als iedereen op de tribune een gehoorapparaatje heeft, is het uit met de onverstaanbaarheid, terwijl het de gemeente geen cent kost. Zo'n man gun je toch een fles wijn?
+ Verzekeringsmaatschappijen zijn niet scheutig met tipgeld. Dat is niet zo vreemd. Er kan immers misbruik van worden gemaakt. Wat bijvoorbeeld te denken van handjeklap tussen dief en tipgever? De man van Delta Lloyd haastte zich te verklaren, dat Rinus Dobber buiten elke verdenking valt.
+ U vraagt zich af hoe het kwam dat Pam van Lohuizen de gestolen sloep gezien had? Dat zit zo: toen Rinus de verdachte boot geschut had, meerde de man, die met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de dief was - of één van de dieven, de sloep te dicht bij de sluis af. Rinus stuurde hem weg, waarop de man naar de sleper van Pam voer en 'zijn' boot daaraan vastmaakte. Pam en zijn maatje Menno maken dit zo vaak mee, dat ze het opgegeven hebben om de eigenaar te gaan zoeken. De Nielson vaart weg en sleept wat er aan vast zit mee. De man vond, samen met zijn kennelijke trawant, de sloep buitengaats, bij de vloot van Pam. Ze vroegen of ze nog even mochten blijven liggen. Wat mocht.
+ Er worden regelmatig schepen gestolen, maar het gebeurt vrijwel nooit dat ze dankzij de sluiswachters worden opgespoord. Rinus heeft het in de 34 jaar dat hij op de sluis staat maar één keer mee gemaakt, en dat was niet eens een echte diefstal. Het ging om een boot waarvan het eigendom omstreden was. Zo'n zes, zeven keer per jaar treffen de sluiswachters een oproep aan op het bedieningspaneel om naar een vermiste boot te kijken. Dergelijke oproepen komen van de politie, van particulieren of van verzekering, zoals het geval was met de sloep waarvoor Rinus de gouden tip gaf.
+ De dieven van de sloep uit Breukelen zijn, voor zover bekend, nog niet opgespoord. Dat komt omdat, voor zover bekend, de politie er nog steeds niet achteraan gegaan is.
+ Toen bleek dat Edwin van Wijk niet de € 250 op zak had, die hij Rinus schuldig was, en dat de Rabobank geen soelaas bood, overwoog de sluiswachter even om de arme man zijn zojuist ontvangen € 250 te lenen. Zo aardig is Rinus wel. Je moet alleen niet denken dat je een loopje met hem kunt nemen.
+ Waarom Rinus genoegen nam met vijfhonderd euro? Ik denk dat hij de verzekering niet het vel over de oren wilde halen.
+ Uitgerekend nu we naar de twee doseerinstallaties ten Oosten van Muiderberg kunnen fluiten, waardoor het sluipverkeer uit de richting Almere vrij spel houdt in het dorp, staat Marcel Pronk op het punt zijn opgeknapte stadsboerderij op de hoek van de Singelstraat en de Amsterdamsestraat te verkopen. Terwijl we hem juist nú hard nodig hebben. Marcel Pronk nam immers het initiatief voor een actie om de sluisbrug in elk geval tijdens de spits af te sluiten. Deze actie werd ingehaald door het alternatief van de verkeerslichten voor de sluis, waar de wethouder mee kwam.
+ Zoals iedereen die ogen heeft om te zien, kan vaststellen, remmen deze verkeerslichten de dagelijkse ochtendrace door Muiden (en de avondrace, vooral op vrijdag) nauwelijks af. Het gros van het spitsverkeer trekt zich niets van rood aan. Ik hoop voor Marcel en Daniella, dat ze hun huis vlot verkopen, maar zou het niet erg vinden als Marcel in afwachting daarvan zich alsnog inzet voor een afgesloten sluisburg, want zijn vertrek uit de vesting zal ongetwijfeld te maken hebben met de drukte in Muiden, die de stad wel levendig maakt maar niet leefbaar - zeker niet als je kleine kinderen hebt.
+ De nieuwe voorzitter van Vrienden van het Gooi, Maud Arkensteijn, ex-wethouder van Naarden, verwijt de politiek in een interview in de Gooi - en Eemlander dat deze het heeft laten afweten: 'Er wordt gebouwd om de begroting rond te krijgen, daar zakt mijn broek van af'. Over de plannen in Muiden zegt ze: 'Kijk eens naar het volbouwen van de Bloemendalerpolder. Dat is toch gewoon misdadig?' Volgens Maud Arkensteijn staan de 'snode plannen' van de lokale overheden in schril contrast met de opstelling van de Rijksoverheid die samen met bijvoorbeeld Natuurmonumenten het Groene Gooi probeert te beschermen. De Gooise gemeenten lopen volgens haar te veel aan de hand van projectontwikkelaars. Ze roept organisaties en burgers op om 'samen een vuist te maken' tegen de verstening.
+ De mening van PvdA-voorzitter Fred Winnubst over wat er met het kruitfabriekterrein moet gebeuren, staat haaks op die van 'zijn' wethouder Cees Leupen. Moet kunnen. Vervelender is dat Winnubst steeds vaker wordt verweten dat hij tegen is omdat, wanneer 'er in zijn achtertuin' gebouwd zou worden, zijn huis in waarde zou dalen. Ik kan alle voorstanders van massale bouw op het KNSF terrein geruststellen: als de 1500 woningen doorgaan, verliest Muiden haar kleinschalige charme en zakken hier alle prijzen van alle woningen.
+ Hoe graag ik het ook zou willen: ik verwacht in de komende commissievergadering niet voldoende verzet tegen de plannen van B&W voor het KNSF terrein om deze plannen tegen te houden. Van de oppositiepartijen zal de VIB (en de fractie Ruijzendaal!) zeker protesteren, want al zijn de dames geen Muiers, ze houden steeds beter bij wat hier gebeurt, en hebben ook beter in de gaten dan menig Muider raadslid wat er binnen de Muider bevolking leeft. De VVD zal tegensputteren, zij het meer voor de vorm. Tegen een bouwprogramma hebben ze minder bezwaar dan tegen sociaal gedoe, zoals uit een eerdere reactie van fractievoorzitter Henk Bökenkamp bleek.
+ De rest van de raadsleden loopt braaf aan de hand van de 'eigen' wethouders. Het is nu eenmaal zo dat, duaal stelsel of niet, de wethouders, met name die van het CDA en de PvdA de dienst uitmaken in Muiden, niet alleen binnen het college, maar óók binnen hun partij. Opvallend is dat verschillende commissieleden zich minder volgzaam tonen dan de meeste raadsleden. Logisch dat de wethouders dit eerder tolereren, want commissieleden mogen niet stemmen. Bovendien wekt een eigen geluid de indruk dat de partij het recht daarop respecteert. Dwarsliggende raadsleden daarentegen worden, soms al in de wandelgangen, tot de orde geroepen. De schijn van eenheid is de politieke partijen meer waard dan de vrijheid van meningsuiting.
+ Wie denkt dat het niet zo'n vaart zal lopen met de invulling van het KNSF terrein, kon daar wel eens gelijk in krijgen. De markt werkt momenteel niet mee. IJburg bijvoorbeeld kan zijn koopwoningen, waarvoor eerst wachtlijsten tot tien jaar waren, nog niet aan de straatstenen kwijt. Het kan dan ook nog heel wat jaren duren eer de bouw op het KNSF terrein van de grond komt. Voor Muiden is dit uitstel van executie, maar voor de middenstand ligt het anders.
+ De middenstand is de klos, zij het om een andere reden dan het te verwachten uitstel van de bouw van de nieuwe stad tussen Muiden en de Maxis. De ondernemers hebben zich door de politiek lekker laten maken met de loze kreet: 'veel huizen betekent veel klanten'. Het tegendeel is waar, en al helemaal in het geval van het KNSF terrein. Hoe dichter er bij de Maxis gebouwd wordt, hoe meer nieuwe inwoners daar zullen gaan winkelen - zeker wanneer er een enorm groot winkelcentrum komt, zoals al in september het geval zal zijn. De lokale middenstand heeft er veel meer aan als er kleinere aantallen woningen binnen of bij de vesting gebouwd worden. Onze winkeliers moeten het immers óf van hun specialiteit en/of kwaliteit hebben, óf van klanten die normaal bij het grootwinkelbedrijf kopen, maar bepaalde boodschappen op loopafstand willen blijven doen. Gezellig, in het kleine Muiden.
+ In de Staatscourant stond een officiële publicatie van de gemeente Muiden. Als het u toevallig ontgaan is, heeft u 't misschien in de Gooi - en Eemlander gelezen, en anders kijkt u maar donderdag in het Vechtjournaal. 'Voorkeursrecht' staat erboven. Wanneer u er iets van snapt, bent u heel wat knapper dan Ouwe Muier. Op het eerste oog lijkt het op een of andere ambtelijke formaliteit, maar toen uw chroniqueur, door de taaie tekst heen bijtend, concludeerde dat het over de weilanden achter Klapwijk ging en las dat 'genoemde percelen bestemd zijn voor niet-agrarische doeleinden, zijnde openbare doeleinden met bijbehorende voorzieningen', werd hij zo nieuwsgierig dat hij naar het gemeentehuis toog voor opheldering.
+ Wat in de publicatie stond bleek een brug te ver te zijn. De raad moet eerst akkoord gaan met het voorstel van B&W om via het zogeheten voorkeursrecht de ontwikkelingen op deze groene driehoek van bijna tien hectare van Bredius in eigen hand te kunnen houden. Dit om te voorkomen dat speculanten toeslaan en de prijs wordt opgedreven. In ambtelijke taal heet dat: 'het voorkomen van het innemen van strategische grondposities door derden'. Overigens betekent zo'n claim allerminst dat de grond goedkoop is. Het hangt er vanaf wat de grond in de directe omgeving kost: die van het KNSF terrein bijvoorbeeld. Marktconforme prijzen heet zoiets. Bredius is ook niet gek. Die belt gewoon Vlaanderen op.
+ Uit de openbare stukken, die iedereen mag inzien, wordt duidelijk dat het de bedoeling is, dat er in plaats van het weiland een sportcomplex komt, plus een uitbreiding van de begraafplaats. De conclusie ligt voor de hand: vooruitlopend op de bebouwing van het KNSF terrein, wil de gemeente ruimte creëren, vooral ook voor nieuwe sporters en meer doden, want dat brengt een dikke verdubbeling van het aantal inwoners van ons stadje met zich mee. Misschien dat ze het huidige voetbalterrein in Noordwest willen handhaven, maar dat lijkt me niet waarschijnlijk. Ik voorzie protesten, zowel vanuit Korea, waar men erg gehecht is aan de voetbalvelden, als vanuit Klapwijk, dat waarschijnlijk niet zit te wachten op invasies van supporters.
+ In het voorstel staat te lezen dat Muiden door de provincie een 'uitbreidingscapaciteit is toegedacht' (niet te verwarren met toegekend) als 'bijdrage aan de verstedelijking'. Ook staat er: 'naast de opvang van de locale behoefte moet tevens worden voldaan aan bovenlokale behoefte'. Daar worden de niet-Muiers mee bedoeld. Hoezo tevens? Als er gebouwd wordt, zullen er in Nieuw Heemstede niet of nauwelijks Muiers wonen.
+ De PvdA afdeling Muiden/Muiderberg heeft besloten haar jaarvergadering op te leuken met een barbecue. Een aantal leden wil alleen maar komen als een bepaald lid geroosterd wordt.
+ Meer en meer gehoord in Muiden: 'Wat hebben die wethouders en de KNSF toch met elkaar? Je zou er haast wat van gaan denken'.
+ Opgevangen: 'Sommige dingen in Muiden zijn zo geheim, dat zelfs Ouwe Muier er geen weet van heeft.'
+ Tien procent van 65.000 gulden is 250 euro. Zeker Delta Lloyd.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: