- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Voortbestaan Vechtstadje bedreigd door negatieve keutelvorming.

14-jun-2003

+ Afgelopen week, in de nacht van woensdag op donderdag, werd Muiden belaagd door een onafgebroken stroom snelverkeer. Het bleek dat tijdens onderhoudswerkzaamheden aan het wegdek van de brug in de A1 al het verkeer van de snelweg uit de richting Diemen via Muiden werd omgeleid. Met als gevolg dat midden in de nacht een onafgebroken sliert auto's en motoren, maar ook zwaar vrachtverkeer en bussen, met hoge snelheid dwars door het stadje denderde. Af en toe stond de zaak vast en ontstond een lange file. De bewoners langs de route werden urenlang uit hun slaap gehouden. Pas tegen de ochtend kwam er een eind aan het lawaai, de stank en het getril van muren en ramen.
+ Natuurlijk roept zo'n grove inbreuk op de nachtrust vragen op. Het was geen kwestie van overmacht. De aanleiding was immers niet een ongeluk of een andere calamiteit, waarbij geen andere noodmaatregel dan deze omleiding mogelijk was. Het ging om regulier onderhoud van het wegdek, en dat kun je ver van tevoren plannen. Was er nu echt geen andere oplossing mogelijk dan één rijrichting helemaal afsluiten? En als het echt niet anders kon, waarom dan niet even de aanwonenden gewaarschuwd?
+ Iedereen voelde zich overvallen. Ook de politie, die verwijten naar haar hoofd kreeg, terwijl zij er niets mee te maken had. De omleiding van het verkeer bij onderhoud en reparatie wordt geregeld door Rijkswaterstaat in overleg met de gemeente Muiden. Op het gemeentehuis wist men van niets. Blijkbaar heeft Rijkswaterstaat de gemeente gewoon gepasseerd. Het is zaak dat dit muisje een staartje krijgt, anders flikt Rijkswaterstaat het een volgende keer gewoon wéér.
+ Frans van Deursen van het gelijknamige hengelsportbedrijf annex roeibotenverhuur, annex jachthaven, annex café bij de Keetpoortsluis, heeft het bewijs in huis dat de Koningin de tekst gelezen heeft van het spandoek waarop werd geprotesteerd tegen het geklepper van de grote brug over de Vecht. Op videobeelden, gemaakt door Jack Hartong van de Historische Kring Stad Muiden, is te zien hoe hare majesteit heur hoofd omdraait om de noodkreet in zich op te nemen.
+ Er werd de initiatiefnemers geen strobreed in de weg gelegd. Wat niet wil zeggen dat Rijkswaterstaat en B&W die het verwijt kregen lekker te slapen terwijl de bewoners wakker liggen van de daverende klappen van de brug, het spandoek zullen hebben gewaardeerd. Van Deursen wreef beide instanties nog maar eens in dat ze niets ondernemen tegen de overlast, door ze een foto te sturen van de geslaagde actie.
+ Het toeval wil dat het brugdek de afgelopen week niet alleen aan de bovenkant onderhanden genomen werd, maar ook aan de onderkant. Vanaf een boot werden twee nachten achtereen de bouten aangedraaid. Wel laat, maar ja, beter laat dan nooit. Rijkswaterstaat was dan ook verbaasd van Frans van Deursen te horen dat hij niet tevreden was, hoewel ze over de telefoon het resultaat van de inspanningen konden horen: een onafgebroken gerommel en gedonder. Frans heeft van alle omwonenden de meeste reden om ontevreden te zijn. Niet alleen ligt hij met zijn woonboot het dichtst bij de brug, het kost hem ook klanten voor zijn jachthaven. Als ze niet wegblijven, vluchten ze weg.
+ De oorzaak van het oorverdovende lawaai is volgens Van Deursen de versleten 'oplegging' – dat is de aansluiting van het brugdek op het vaste wegdek. Rijkswaterstaat weet volgens hem al minstens een jaar dat daar de schoen wringt, maar om een of andere reden lijkt het een onoplosbaar probleem. Hoe vaak hij ook belt en schrijft: het komt er maar niet van. Om wanhopig van te worden. Alsof Muiden ergens voor gestraft wordt.
+ Nog meer negatief nieuws: de doseerinstallatie bij de Hakkelaarsbrug is weer eens dagenlang buiten werking geweest. Kapotgereden door een automobilist, die meteen verdween. Maar niet spoorloos: er lag olie op de weg, dus de auto moet beschadigd zijn. Het sluipverkeer had het prompt door en heeft er volop van geprofiteerd. Alle auto's scheurden ongehinderd door de doseersluis. Op naar Muiden.
+ 'Muiden wil snel van driemaster af' luidt de kop boven een verslag in de Gooi – en Eemlander over de Elisabeth Smit die weer eens 'op één oor' in de Vechtmonding ligt. Maar de barkentijn mag dan slagzij maken: dat Muiden van de Elisabeth Smit af wil, daar geloof ik geen syllabe van. Ook al hebben toeristen het over 'die scheve schuit', het imposante zeilschip is nog onverminderd onze trots. Niet Muiden, maar de burgemeester van Muiden wil de Elisabeth Smit, 'gerestaureerd of niet' uit de haven zien verdwijnen. Dat is een ander verhaal.
+ Het is deze keer trouwens wel raak. Bij het vollopen van het schip (een open afsluiter in de machinekamer?) werd het water van de haven vervuild. De eigenaar, Pam van Lohuizen, schijnt een boete van enkele duizenden euro's van de milieupolitie aan zijn broek te hebben gekregen. Ook moet hij een scherm in het water aanbrengen om verdere vervuiling tegen te houden. Commentaar van Pam, volgens de krant: 'Een houten schip maakt altijd wel een beetje water, dat is nu eenmaal zo'. Gelukkig wil hij de Elisabeth Smit (nog) niet kwijt, ook al wordt het schip op internet te koop aangeboden voor € 325.000. 'Een geintje', liet hij de krant weten. Het is Pam z'n bedoeling dat de barkentijn het dok ingaat en zo grondig gerestaureerd wordt, dat er zo gauw mogelijk weer mee kan worden gevaren. Goedgekeurd en wel.
+ Het verhaal van burgemeester Smith is, dat de afspraak was, dat het uit Amsterdam afkomstige schip maar korte tijd in Muiden mocht liggen. 'Dit is een ontzettend vervelende situatie', zegt hij: 'We zitten met een probleem'. Misschien is de oplossing in zicht. De burgemeester kondigt tenminste aan dat hij de kwestie eens goed gaat doorspreken met wethouder Dick Schulp. Die gaat over havenzaken.
+ Oók in het Vechtjournaal gelezen dat de Minister van Sociale Zaken inzage in een veiligheidsrapport van Muiden Chemie weigert? De inhoud zou van groot belang zijn voor een slachtoffer van de ramp van Enschede in diens rechtszaak tegen de eigenaren van de vuurwerkfabriek en de Staat der Nederlanden. Met het rapport van Muiden Chemie wil de advocaat aantonen dat de Staat de veiligheid rond gevaarlijke fabrieken heeft onderschat. Volgens de Wet op de Openbaarheid van Bestuur moet het rapport worden vrijgegeven, maar dit zou niet kunnen omdat het bedrijfsgegevens bevat, die vertrouwelijk aan de overheid zijn meegedeeld. Binnen twee weken zal blijken of de inhoud naar buiten mag komen of niet.
+ Vooral bij warm weer ondervinden de bewoners, winkeliers en horecabedrijven in de vesting veel overlast van de lange rijen auto's die voor de brug staan te wachten. Veel automobilisten, vrijwel altijd van buiten Muiden, laten hun motor doordraaien. Een vriendelijk verzoek om 'm af te zetten wil vaak helpen, maar er zijn er ook die gewoon een andere kant opkijken of je een grote bek geven, zo van 'waar bemoei je je mee'. Het lawaai en vooral de dikke stinkende walm uit de uitlaten drijft door de openstaande deuren de winkels binnen. Je wordt er beroerd van. De gemeentelijke bordjes met de olijke oldtimer halen nauwelijks iets uit. Veel te lief. Het is het nota bene volgens de APV verboden om voor gesloten slagbomen je motor te laten draaien.
+ De winkeliers zijn het spuugzat. Op persoonlijk initiatief worden er nu postertjes met 'brug open, motor af' achter de ramen gehangen. Heel andere dan de gebruikelijke, want er wordt verwezen naar artikel 2.4.7. van de APV van Muiden. In dit artikel staat dat de weggebruiker kan worden beboet vanwege hinderlijk gedrag op of aan de openbare weg. Er mag niet meer overlast veroorzaakt worden dan strikt noodzakelijk is.
+ Wie zich daar tòch schuldig aan maakt door onnodig zijn motor te laten draaien, riskeert een boete van de tweede categorie. Deze kan al naar gelang de mate van overlast oplopen tot maar liefst € 2000. Normaal gesproken wordt de overtreding bestraft met een boete van rond de vijftig euro. Uiteraard staat ook dàt op de postertjes. Het voordeel is, dat wie een overtreder waarschuwt, daarmee niet alleen zichzelf en zijn stadgenoten een dienst bewijst maar ook de verkeerszondaar, die hij immers voor een prent behoedt. Herman Pronk heeft nog wat postertjes voor de liefhebbers. Kost niks, maar je moet wel zelf de letters inkleuren.
+ De bewoners van de Bouvywijk, en ook die van de Kloosterstraat 10 (een niet bestaand nummer) en13 tot en met 43, maar weer niet 52 (een wel bestaand nummer) kregen een uitnodiging van de gemeente voor een informatieavond in de kazerne. Het onderwerp van de avond is de plaatsing van drie tijdelijke lokalen voor de leerlingen van de Jozefschool bij het speelterreintje aan het eind van de Bouvywijk. B&W wil de raad in de vergadering van 3 juli voorstellen deze lokalen pal tegen (of zelfs deels ín, dat is niet duidelijk) de vestingwal te plaatsen. De noodopvang is bedoeld voor maximaal vijf jaar.
+ Het kon wel eens een rumoerige avond worden, want de vestingwal is heilige grond in Muiden en zeker niet alleen voor de Bouvywijk. Daar komt bij, dat de wijk zich overvallen voelt. Een groepje buren roept onder het motto 'Ook verbijsterd?' zijn buurtgenoten op om aanstaande woensdag toch vooral naar de kazerne te komen. Herinnerd wordt aan het verzet, al weer jaren geleden, tegen de bouw van een nieuw stadhuis met politiepost in de vestingwallen. Dat bracht, na een golf van protest vanuit de bevolking, indertijd een politieke aardverschuiving te weeg. Het leverde de PvdA een extra zetel op. Er is dan ook verontwaardiging over dat wethouder Cees Leupen van de PvdA achter het voorstel staat.
+ Het buurtcomité stelt dat je, zodra je aan de Vestingwal komt, de geschiedenis van Muiden aantast. Ik lees: 'Natuurlijk hebben de kinderen van de Jozefschool recht op fatsoenlijk onderdak, maar dit is geen oplossing!' Iedereen wordt gevraagd om mee te praten over 'serieuzer oplossingen' voor het ruimtegebrek van de Jozefschool.
+ Welke oplossing dat kan zijn? Roept u maar. In elk geval is het aanbod van Kunie de Baat met haar kinderdagverblijf, dat twee naast elkaar gelegen woningen in de Kloosterstraat in beslag neemt, nooit ernstig genomen. Zij had een koopruil voorgesteld met het witte kruisgebouwtje. Haar twee woningen zouden kunnen worden verbouwd tot klaslokalen.
+ De nood is zo hoog, dat naast de drie nieuwe noodlokalen de 'kindercontainer' op het plein in de Kloosterstraat zal moeten blijven gehandhaafd. B&W stelt voor om de tijdelijke vergunning hiervoor (die tot maart 2004 loopt), met drie jaar te verlengen. Of dat voldoende zal zijn? En of vijf jaar voor de drie nieuwe noodlokalen voldoende zal zijn? De tijd zal het leren. B&W mogen nog zo'n haast hebben met het KNSF terrein, het kan nog vele jaren duren eer de eerste spade de grond in gaat, temeer omdat het nog veel voeten in de aarde zal hebben voor de geleerden het eens zijn.
+ Ongetwijfeld zal in de informatieavond de discussie over een leerlingenstop voor de Jozefschool weer hoog oplaaien. Wethouder Leupen heeft een troef in handen met zijn KNSF terrein. Hoe eerder daar gebouwd wordt, hoe sneller er een nieuwe Jozefschool kan komen, die berekend is op elke denkbare uitbreiding. Wat prima is natuurlijk, zolang de prijs maar geen 1500 woningen is – al schijnt D66, die zich nota bene als groene partij adverteert, daar geen problemen mee te hebben. Overigens kan iedere Muier zijn ei over het onderwerp kwijt in de commissievergadering van 24 juni, waarin de 'definitieve oplossing van het ruimtegebrek van de Jozefschool' op de agenda staat.
+ Bij de uitnodiging van B&W zat een plattegrondje. Bij de drie bomen op de speelweide staat de aantekening: 'er worden geen bomen gekapt'. We zullen het gezeur vóór zijn, zal het college gedacht hebben. Alsof dit het enige zou zijn, dat op verzet zou kunnen stuiten. Je kunt er kwaad om worden, maar je kunt er ook om lachen.
+ Groot geld omwisselen in munten kost je geen cent, zolang je het in de winkel, in de kroeg of onderling doet. Er is dan ook niets mis mee dat kleingeld, door de sluiswachters als tolgeld geïnd, bij de plaatselijke middenstand omgeruild wordt voor bankbiljetten. Iedereen blij: de winkeliers met de munten en de DWR medewerkers met de biljetten. Bijkomend voordeel voor de winkeliers is, dat ze de munten niet bij de bank hoeven te kopen en dus geen commissie hoeven te betalen.
+ Wisselen met de sluiswachters gaat ook sneller. Een Muider winkelier moest laatst een week wachten voor hij zijn bij de Rabobank bestelde wisselgeld in huis had. Er is dan ook alle reden voor de DWR medewerkers om de ondernemers te helpen - en omgekeerd. Alleen als een winkelier munten van een bepaalde waarde wèl wil hebben en andere níet, wordt hij overgeslagen. Zover gaat de service nu ook weer niet.
+ De strookjes voor deelname aan de Muiden 1050 brunch op 22 juni in de tuinen van het Muiderslot kwamen in golven binnen bij De Hoek. Zaterdagmiddag om twee uur waren er al 450 personen aangemeld. Jeroen Brandsen verwachtte niet anders dan dat nog dezelfde dag het maximale aantal deelnemers van 500 zou worden gehaald. De brunch belooft een groot succes te worden. Het zou mooi zijn als veel hongerige Muiers in historisch kostuum komen aanzetten.
+ Er zijn ook minder enthousiaste reacties. Zoals deze broodnuchtere: 'waarom zou ik daar gaan zitten eten als ik thuis gewoon kan ontbijten?' En deze: 'tegen de tijd dat ze klaar zijn met eten kom ik mijn bed uit'. Tja, als je er zo tegenaan kijkt, kun je inderdaad beter wegblijven. Ze zullen je niet missen. Liefhebbers genoeg.
+ Het was aanvankelijk de bedoeling om in plaats van de bevolkingsbrunch op het Muiderslotterrein een echt straatontbijt te houden. De Stichting Muiden 1050 had één doorlopende eettafel in de Singelstraat en Weesperstraat in gedachten, alleen was de brandweer daar niet voor te porren. Zelfs al zouden die ochtend alle auto's uit de straat worden gehaald, dan nog zou het problemen kunnen opleveren wanneer er brand zou uitbreken. De brandweerauto moet nu eenmaal ongehinderd door kunnen rijden.
+ Muiden1050 heeft ook nog even het oog laten vallen op het plantsoen bij de molen de Spiering. Er werd echter voor ruimtegebrek gevreesd. Ook zouden al die hondendrollen het ontbijt minder smakelijk maken. De Kadesloot kwam al evenmin in aanmerking. Dit vooral omdat men, met de grote boerenmarkt in augustus in zicht, de omgeving niet wilde overbelasten. Natuurlijk is het Muiderslot een prachtig alternatief. Een fraaier decor dan het kasteel kun je niet bedenken. Ook de gedachte dat het slot een paar uur van Muiden is, zal menig stadgenoot aanspreken. Wie weet leidt het tot iets moois tussen het slot en het volk.
+ Als u aanstaande zaterdag vroeg in de ochtend een brandweerauto dwars door de vesting ziet rijden, moet u niet schrikken. Er is geen brand en er komt hopelijk geen brand. De auto rijdt langs het nog lege podium en de nog lege kramen van de langgerekte ambachtenmarkt om er helemaal zeker van te zijn dat de brandweer er in geval van nood meteen bij kan zijn. Brandweercommandant Martin Mager houdt niet van halve maatregelen.
+ De bezoekers aan het Muiderslot, die bij de kassa naar een catalogus of folder van de beeldententoonstelling vroegen, werden aanvankelijk doorverwezen naar de grote tent met de puntmutsen. Bij de kassa was geen informatie over de expositie te verkrijgen. In de tent wel. En in de tent kun je ook meteen koffie nemen met iets lekkers erbij. Slim bedacht, maar het werkte niet. Wie de beelden wil zien, kan nu gewoon bij de kassa een folder krijgen. Gratis.
+ Er zijn heel wat grappen gemaakt over het schilderij van de dame met blote borsten, dat op last van de burgemeester uit het gemeentehuis werd verwijderd. Het incident kreeg landelijke aandacht: veel meer dan het verdiende, want er spelen in Muiden waarachtig wel belangrijker zaken. Maar ja, de kans om eens lekker te lachen laat je niet liggen. Ouwe Muier voelt zich medeschuldig aan de onverdiende aandacht, want hij wijdde diverse keutels aan de commotie rond het schilderij. Die vielen niet overal even goed. Met name het kunstcollectief Muiden Muiderberg is verlegen met wat er zoal gezegd, gezinspeeld en gesuggereerd is. Het collectief vindt dat het collectief geen enkele blaam treft.
+ Zo is het een feit dat het vermaledijde schilderij eerst geen deel uitmaakte van de nieuwe expositie op het gemeentehuis. Onverwacht kondigde de kunstschilder Geert Mierop aan, dat hij één van zijn schilderijen uit de expositie ging weghalen, omdat hij dit elders nodig had. Hij zou zelf voor vervanging zorgdragen. Het kunstenaarscollectief noch het gemeentehuis heeft dit nieuwe schilderij van tevoren gezien. Men vertrouwde erop dat het wel goed zat. Maar de kunstenaar zou het goede vertrouwen beschaamd hebben door met een, volgens sommigen, schaamteloos schilderij aan te komen, dat, alweer volgens sommigen, de eerste toetsing nooit zou hebben doorstaan.
+ Heeft Geert Mierop, zijn pappenheimers kennende, lekker willen provoceren of heeft hij in alle onschuld gehandeld? Best mogelijk dat hij er geen moment bij stil heeft gestaan dat er anno 2003 nog steeds mensen zijn die overstuur raken bij de aanblik van een welgevulde blanke boezem. Wie het antwoord weet, mag nog even stiekem loeren.
+ Heel politiek Muiden rekende erop dat nog deze maand uit de doeken zou worden gedaan wat de besprekingen over de toekomst van het KNSF terrein hebben opgeleverd. De mededeling dat de eerder toegezegde extra commissievergadering van 25 juni niet op de agenda staat, verraste dan ook iedereen - en bepaald niet aangenaam, temeer omdat als enig excuus voor het uitstel werd aangedragen dat men 'nog niet klaar' is. Zelfs de raadleden moeten gissen waarméé. Net alsof je voor een verjaardag wordt uitgenodigd en ineens te horen krijgt dat het feest niet doorgaat, zonder dat er bij verteld wordt waarom niet.
+ Hoe het zij: er komt voorlopig geen speciale commissievergadering over het KNSF terrein, zelfs geen geheime. De plannen met het prijskaartje, de zogeheten open begroting, zijn uitgesteld tot na het zomerreces, dus tot medio september of nog later, wie zal het zeggen. Niets wijst er op dat het college van B&W inmiddels zijn oor bij de bevolking te luisteren heeft gelegd, laat staan dat men eieren voor zijn geld heeft gekozen. Nog onverminderd wordt vanuit de coalitie de suggestie gewekt dat er volop gebouwd zal worden voor eigen jongeren en senioren, plus wat 'aanvullende bouw in de vrije sector', nodig om de sociale bouw te kunnen financieren. Linkerhand, rechterhand. Net zoiets als met het aquaduct en Groot Muiden. U weet hoe dat afgelopen is. Eén troost: van uitstel komt afstel.
+ De keutel hiervóór was nog warm, toen de Muidense afdeling van de zich groen noemende regeringspartij D66 op de kabel liet weten dat er 'waarschijnlijk' op 21 augustus een extra raadsvergadering gehouden wordt. Ik kan me niet voorstellen dat dit klopt. Een paar weken voor elke raadsvergadering worden de commissievergaderingen gehouden. En die vergen de nodige voorbereiding voor commissieleden die zichzelf serieus nemen. De stukken moeten dan ook lang tevoren de deur uit, zeker als het om zo'n belangrijke zaak als de invulling van het KNSF terrein gaat.
+ Een extra raadsvergadering op 21 augustus zou betekenen dat iedereen, die de toekomst van het 1050 jarige Muiden ter harte gaat, vóór pak weg half juli op vakantie geweest moet zijn. Natuurlijk zou B&W het wel zo prettig vinden als hun plannen er in vakantietijd even doorgejast werden. Alleen weiger ik te geloven dat onze volksvertegenwoordigers dit pikken. Zelfs degenen die het een rotzorg zal zijn dat Muiden zijn karakter verliest door twee keer zo groot te worden, laten zich vast niet als Duracel konijnen het bos in sturen.
+ Waar ik me steeds weer over verbaas is de negatieve instelling van de meeste raadsleden. Nog onverminderd laten ze zich leiden door de strategie van de angst zodra het om de uitbreiding van Muiden gaat. Bevreesd en bedeesd zeggen ze het B&W na: 'Als wij niet zèlf op grote schaal gaan bouwen, doen anderen het wel, – dan kun je een aanwijzing verwachten, dan komt Amsterdam over ons heen'. Wie iets langer meeloopt weet dat de provincie de autonomie van elke gemeente respecteert. Zelfs de machtige gedeputeerde Henry Meijdam bezweert regelmatig dat hij zich zal voegen naar de wil van het volk. Als Muiden massale bouw afwijst, komt er geen massale bouw. Natuurlijk moet je wel je poot eventjes stijf houden, vooral als gemeente Muiden - na wat er zoal gebeurd is.
+ Weet u het nog? De provincie ging met een bocht om de Bovenkerkenpolder als 'zoeklocatie' voor massale woningbouw heen toen de plaatselijke bevolking protesteerde. Bij de Bloemendalerpolder lag het heel wat makkelijker. Daar ondervond men geen tegenstand, integendeel: wethouder Leupen was zo handig te roepen dat 5000 woningen in deze polder voor hem 'een optie' was, waarna de provincie zich haastte dit aantal in te vullen in het streekplan Noord-Holland – Zuid. Dat komt er nou van als je serieus genomen wordt.
+ Het spookbeeld van Groot Muiden achtervolgt ons nog steeds. Het college zal niet gauw toegeven dat de provincie wel degelijk oor heeft voor wat er bij de bevolking leeft. Zeker na het gezichtverlies met het aquaduct, te betalen via een volgeplempte Bloemendalerpolder – ook al wordt dat ineens knalhard ontkend - zal B&W harder dan ooit roepen dat Muiden 'een aanwijzing' kan verwachten als de raad niet instemt met de grootschalige invulling van het KNSF terrein. Maar een aanwijzing wordt pas in het uiterste geval gegeven. Dat het KNSF terrein hiervoor in aanmerking zou kunnen komen is uitgesloten, zeker als je bedenkt dat de provincie het kruitfabriekterrein in eerste instantie als ecologisch waardevol groengebied heeft ingevuld. Dus niet zo negatief dames en heren raadsleden. Bekijk de zaak van de zonnige kant. Blijf hopen. Blijf lachen. Doe ik ook altijd.
+ De kreet 'Muiden moet Muiden blijven' wil natuurlijk niet zeggen dat er hier niets hoeft te veranderen. Verre van dat. Om een paar punten te noemen: het sluipverkeer moet nu toch echt eens doeltreffend geweerd worden door het afsluiten van de sluisbrug voor auto's en motoren tijdens de spits; er moet opgetreden worden tegen scheurende auto's en motoren, gierende brommers en scooters en rossende tractoren in de vesting; er moet een doordacht Duurzaam Veilig beleid komen, evenals een doordacht groenbeleid en er moeten woningen gebouwd worden voor eigen woningzoekenden, binnen en/of buiten de vesting - geen 5000 en ook geen 1500, maar zoveel als er nodig zijn, dus pakweg 300 à 400, uit te smeren over tien jaar.
+ De zoveelste jonge ambtenaar heeft Muiden verlaten. Heeft u hem al gemist? Alexander Reddering van GBZ (het vroegere Publieke Werken) heeft zich kunnen verbeteren, net zoals onlangs beleidsambtenaar Arthur van Leeuwen. Alexander is naar West - Friesland gegaan, naar Opmeer, waar hij vandaan komt. Goeie jongen. Hij is hier niet lang geweest, maar toch kent menig Muier hem. Dat is nu juist het leuke van zo'n klein stadje als het onze.
+ Het gebeurt om de haverklap dat jong ambtelijk talent, na een korte tijd in Muiden, zijn loopbaan elders voortzet. Dat is ook logisch. De leegloop is pas te stuiten als Muiden veel groter wordt. Dit hoeft niet te gebeuren door onwijs veel woningen te bouwen. Het kan ook, en veel beter, door samen met buurtgemeenten op te gaan in één groot gemeentelijk verband, waarbij natuurlijk voorop moet staan dat het eigen karakter van ons stadje niet mag worden aangetast. Moet over te praten zijn. Maar dan wel graag een andere keer.
+ De nieuwe formule van de Muiderhaven, waarbij het restaurant werd omgetoverd in een partycentrum, werkt uitstekend, laat de exploitant weten. Men is dan ook teruggekomen op het oorspronkelijke plan om de Muiderhaven in de zomertijd ook á la carte restaurant te laten zijn. Alle ruimte en tijd is nodig voor feesten en vergaderen.
+ Het was tijdens de Pinkster goed druk bij Madame Mikmak, het curiositeitenwinkeltje op de Herengracht. Alleen hield Mar er geen stuiver aan over. Kwam door het typisch Nederlandse publiek: 'kijken, kijken, niet kopen'. Collega winkelierster Pietje Kooij adviseerde haar een schoteltje bij de ingang neer te zetten en entree te heffen. Maar Mar vond dat chique de la la zich niet laat combineren met een juffrouw van de retirade. Ze verkocht het schoteltje en gooide de tent dicht.
+ Regelmatig wordt uw chroniqueur er aan herinnerd dat zijn boutades een heel andere uitwerking kunnen hebben dan hij beoogd heeft. Soms wordt hij getrakteerd op een scheldpartij, een andere keer ontvangt hij anonieme telefoontjes (nogal dom: het nummer wordt in het venstertje weergegeven, dus de naam van de opbeller is snel te achterhalen). Maar hij beleeft ook de nodige gelukkige momenten. Zo laaft hij zich, zodra twijfel en droefenis toeslaan, aan de woorden van Ans Portengen, die hem mailt: 'Toch maar eens gewoon zeggen: ik vind de keutels, net als vroeger in de Spiering, een onmisbaar stuk informatie en zoveel leesbaarder dan de dagelijkse info! Dus doorgaan zolang je kan!'
+ Hoezo: Ouwe Muier is tegen vernieuwingen. Hij is zelfs voor nieuwe wethouders.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: