- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Een keutel kan raar rollen.

19-jun-2003

+ Het is zover. B&W stelt voor om met ingang van 1 januari volgend jaar voor alle parkeervergunningen van particulieren € 20 te laten betalen, en voor alle vergunningen van ondernemers € 40. In beide categorieën wordt dus één prijs voor de verschillende soorten vergunningen in rekening gebracht, ook bijvoorbeeld voor de bezoekerspas. Burgemeester Harry Smith laat aantekenen dat hij als enig collegelid niet achter het voorstel staat. Hij vindt het niet juist dat de ingezetenen het slachtoffer worden van de parkeerdruk.
+ Hoe het precies met de tijdelijke vergunningen zit, is me niet duidelijk. Bij particulieren, begrijp ik, moet het eenheidstarief van € 20 worden betaald voor een vergunning die een week geldig is, en bij tijdelijke vergunningen voor ondernemers moet € 40 worden neergelegd, maar dan voor een maand. En per week? Of als je een klus van een ochtend, een middag of een dag in Muiden hebt? Heen en weer lopen naar de parkeermeter?
+ Betalen voor vergunningen is bedoeld ter bestrijding van de kosten van aanmaak en distributie. Maar betaalde vergunningen konden wel eens aanzienlijk meer opbrengen dan nodig is om de kosten te dekken. Zodra dit het geval is, kun je het als een extra belasting zien. Van de andere kant: je mag verwachten dat er aanzienlijk minder vergunningen worden aangevraagd, wanneer je ervoor moet betalen. Er zijn momenteel maar liefst 4135 vergunningen.
+ Al meteen toen betaald parkeren en de vergunningen hier werden ingevoerd, ontstond in Muiden een levendige handel in echte en nagemaakte parkeervergunningen. Wanneer de vergunningen straks geld waard zijn, kon dit wel eens haartje erger worden. Geen idee welke maatregelen de gemeente voor ogen heeft om misbruik in te dammen. Er is niets over te vinden in het voorstel.
+ Naast het invoeren van betaalde vergunningen stelt B&W voor om de hele stad tot vergunningengebied te verklaren, dus ook de wijken Noord - en Zuidwest. Bezoekers kunnen hier straks met de blauwe parkeerschijf parkeren, maar maximaal anderhalf uur, zoals momenteel voor Mariahoeve geldt. Zeker niet langer, want daar zouden bezoekers aan restaurants van kunnen profiteren.
+ Het is niet de bedoeling het toch al prijzige parkeren in Muiden (€ 1,30 per uur!) nog duurder te maken. Ook komt er voorlopig geen betaald parkeren op de twee grote parkeerterreinen buiten de stad. Het gratis parkeerterrein bij Mariahoeve kan wat B&W betreft uitgebreid worden. Dit zal ten koste gaan van het huidige fietspad.
+ B&W zijn tevreden over het effect van de doseerinstallatie bij de Hakkelaarsbrug en de verkeerslichten bij de Sluisbrug. Het sluipverkeer zou sterk zijn afgenomen. Het klopt dat de verkeerslichten prima werken. Het is alleen jammer dat het sluipverkeer zich daar niets van aantrekt.
+ Omdat de verkeerslichten zo goed werken, stelt het college voor € 150.000 uit te trekken voor een permanente installatie. De huidige wordt gehuurd – voor € 275 per week. Een optelsommetje leert dat die € 150.000 dus pas na ruim tien jaar wordt terugverdiend. Benieuwd wat een professioneel financieel adviseur hiervan vindt.
+ Uit het verkeerslichtenvoorstel blijkt, dat B&W nu echt helemaal de moed heeft opgegeven dat er binnen tien jaar een aquaduct komt. Een aquaduct maakt immers de verkeerslichten bij de Sluis overbodig, omdat het sluipverkeerprobleem dan verleden tijd is.
+ 'We hebben besloten om, voorafgaand aan het verlenen van de vergunning, deze informatieavond te houden'. Aldus de boodschap van wethouder Leupen, toen hij een druk bezochte bijeenkomst in de kazerne opende. Maar de wethouder was al meteen gedwongen in de verdediging te gaan om het voorstel van B&W overeind te houden. Het is de bedoeling van B&W om, in afwachting van de bouw van een nieuwe Jozefschool op het KNSF terrein, drie noodlokalen voor maximaal vijf jaar neer te zetten op het kinderspeelterrein bij de vestingwal, ter hoogte van de betonnen plaat.
+ De kans, dat de vergunning er komt, lijkt sinds deze avond alleen maar een stuk kleiner geworden, want de Bouvywijkbewoners en andere betrokken Muiers prikten dwars door Leupen's argumentatie heen, terwijl lokale politici aandachtig toeluisterden. Leupen verzweeg wijselijk wat er in het raadsvoorstel stond (dat de uitgenodigde bewoners niet hadden gekregen), namelijk dat men zou proberen al vóór de herfstvakantie de drie kindercontainers neer te zetten. Toen hoofdambtenaar Gerrit Geerlings fluisterde dat het de bedoeling was er na de Kerstvakantie mee klaar te zijn, viel er een veelzeggende stilte.
+ Zoals je zelfs van een bóze Bouvywijk mag verwachten, was het een beschaafde avond. Het enige onvertogen woord was 'foppen'. Dit woord viel omdat de omvang van de te verwachten noodlokalen op z'n zachtst gezegd verdoezeld was. Maar alle beschaving liet niet onverlet, dat er van het voorstel geen spaan heel bleef. De wethouder werd verweten dat hij onvoldoende naar alternatieve mogelijkheden had gekeken, dat noodlokalen ondanks mooie beloften plegen te blijven staan tot ze van ouderdom ineenstorten, dat er al eerder zoveel stommiteiten rond de Jozefschool zijn gemaakt en dat je onmogelijk iets goeds van dit lapmiddel kunt verwachten.
+ Van ernstiger aard waren de verwijten, die erop neerkwamen dat Leupen de Jozefschool als breekijzer hanteerde om de plannen van het college met het KNSF terrein er door te drukken, temeer omdat deze plannen vooralsnog luchtfietserij zouden zijn. Zo is het volstrekt absurd te verwachten dat er snel een nieuwe school komt – alsof projectontwikkelaars eerst een school en dan pas huizen bouwen.
+ B&W (en de raad als die met de plannen meegaat!) kunnen deze informatieavond zien als een voorproefje van wat hen te wachten staat als halsoverkop besloten wordt het aantal huizen en daarmee de omvang van het stadje Muiden te verdubbelen. Alleen zal de toon van de protestbijeenkomsten anders zijn, want we wonen nu eenmaal niet allemaal in de Bouvywijk.
+ Leupen kan de Bouvywijkbewoners niet verwijten dat zij niet constructief meedenken. Zo werden er gegronde bezwaren aangevoerd tegen het afwijzen van andere mogelijke locaties, zoals in het plantsoen voor de kazerne (als er geen noodlokalen bij een monument mogen staan, dan geldt dit ook voor de vestingwal, om nog maar te zwijgen over de witte puntmutsen bij het Muiderslot), op het Ravelijnsplein (zou parkeeropbrengsten schelen, maar de jeugd een stuk speelwei afnemen mag wel) en bij de skatebaan aan de rand van Mariahoeve (zou te afgelegen en te ver van school zijn, maar is volgens verschillende bewoners best geschikt).
+ Het bleef niet bij kritiek. Er kwamen ook ideeën uit de zaal, zoals klassen onderbrengen in de PC Hooftschool (eerder afgewezen door de Jozefschool), nieuwbouw op de plaats van de huidige Jozefschool, nieuwbouw aan de rand van Mariahoeve, en de meest verrassende, van Hans Schekermans: noodlokalen op pontons in de vestinggracht, zoals die mooie van de Montessorischool aan de Borneokade in Amsterdam. Natuurlijk moeten ze op de uiterst zuidelijke kant van de vestinggracht komen - en niet tegenover de Kalkovens, want dat zou het uitzicht van de wethouder bederven.
+ Het meest sprak mij het korte betoog van Alice Hylkema aan. Ze gooide het niet op de aantasting van de historische wal en al evenmin kwam ze met een alternatief. Ze begon ook niet over waardevermindering van haar huis of over het uitzicht. Ze zei alleen maar dat ze wakker ligt van de gedachte dat er een school met zeventig tot tachtig kinderen op tien meter afstand van haar tuin dreigt te komen. Daar had ze haar huis niet voor gekocht. Inderdaad, het zal je maar gebeuren.
+ Op de terugweg naar huis, samen met enkele stadgenoten, kwam Ouwe Muier langs het Muizenfort. Er ontspon zich een discussie waarbij mogelijkheden geopperd werden over het plaatsen van noodlokalen op de plek waar vroeger de kinderboerderij van Cor Smolders was, of anders achter de bult: op het, in het dal van de wal gelegen, oude exercitieterrein – zo rustig en uit het oog. Heel aardig allemaal, maar vooral vrijblijvend. Anders dan Alice Hylkema sliep Ouwe Muier die nacht wčl lekker. Voor hij in vredig in slaap viel, bedacht hij een antwoord op de kwellende vraag met welk nieuw breekijzer B&W aan zal moeten komen zetten om een besluit over de KNSF plannen te forceren. Hij vond er snel een, maar houdt het nog even te goed. Hij zal ze daar op een idee brengen!
+ Toen Willem en Helga Zevering dinsdagmiddag rond vijf uur na het winkelen thuiskwamen, stond Helga na nog geen halve minuut weer buiten op te stoep. Ze was totaal overstuur. Daar was alle reden voor. Ze had in de keuken een slang van bijna een meter lengte razendsnel over de vloer zien kronkelen. Het beest vluchtte door een spleet en verdween in een keukenkastje. Je zag alleen nog het puntje van zijn staart. Willem belde meteen 112. De politie alarmeerde de dierenambulance. Ook belde Willem De Woningbouw. Dit omdat hij zag aankomen dat het keukenkastje gesloopt zou moeten worden om bij de slang te kunnen komen. Natuurlijk stond de halve Burgemeester de Raadtsingel voor de deur toen de helpers arriveerden.
+ De man van de dierenambulance wist niet goed raad met de situatie, maar een van de twee mannen van De Woningbouw, een Muier die onbekend wenst te blijven (als u doorleest begrijpt u waarom) zoveel temeer. Hij wist precies wat hem te doen stond. Toen hij op het punt stond het hele aanrecht uit de keuken te slopen, stak de slang nieuwsgierig zijn kop boven een randje uit. Dat bracht de nodige opluchting. Als hij al een beet zou krijgen, wist de Muier, dan zou het effect niet meer zijn dan dat van een wespensteek. Hij zag namelijk dat het een ringslang was, en die houdt hij zelf. Maar Helga wilde niet eerder het huis in, dan de slang eruit zou zijn.
+ Na nog wat breekwerk lukte het de dappere Muier om de indringer bij de staart te pakken. Op hetzelfde moment hoorde hij een ratelend geluid. Van de schrik sloeg met zijn kop tegen de rand van het aanrecht. Er zouden toch niet meer slangen naar binnen zijn geglipt? Gelukkig bleef het bij deze ene. Het ratelende geluid bleek de pieper van zijn mobieltje te zijn. De indringer werd in een emmertje gedeponeerd en afgevoerd. Er bleef een helse stank achter in huize Zevering, want ringslangen plegen zich met hun stankklieren tegen hun aanvallers te verweren. Moraal van dit verhaal: laat je mobilofoon thuis als je een slang gaat vangen.
+ Slijtage van het draaimechaniek door achterstallig onderhoud, slingers die het begeven, het is voor de brugwachter van de Amsterdamsepoortbrug, die eigendom is van de gemeente, geen doen meer. Dinsdagmiddag gaf Ko van der Weijden het op. Het brugdek was niet meer omhoog te krijgen. Hij belde het gemeentehuis: 'Ik krijg 'm niet meer omhoog'. Prompt kwamen er een paar man aanzetten die het zaakje grondig smeerden, zodat er weer gedraaid kan worden. Voor zolang het duurt.
+ Al eerder werden er in het wilde weg sandwichborden in Muiden geplaatst voor festiviteiten in Almere. Het afgelopen weekend bakten de 'wildplakkers' het helemaal bruin. Zo werd op de sluisbrug een van de borden voor een dansfestival dwars over verkeersborden heen aangebracht. Door op vrijdagmiddag laat de borden te plaatsen, zijn de onverlaten ervan verzekerd dat de boodschap het hele weekend aandacht zou krijgen – zij het bepaald niet in positieve zin (de domheid om zich niet te realiseren dat het averechts werkt, omdat de opdringerigheid van de borden de mensen irriteert, maakt het des te ergerlijker). Aangezien de gemeente moeilijk in het weekend mensen op kan laten draven om de borden te verwijderen, gebeurde dat pas maandag. Het ging om slechts een tiental, dus het was snel gebeurd. Kunnen de overtreders hier nu straf voor verwachten? Nee, want hun naam stond er niet bij. Bovendien kost het de gemeente teveel tijd (lees geld) om erachteraan te gaan.
+ De nieuwe postertjes achter de winkelruiten met 'Brug open Motor af' met de verwijzing naar de APV en de boete van € 50 zijn momenteel nog op één hand te tellen. We hebben nog een hele zomer de tijd, zullen de winkeliers denken. Misschien is er ook wel enige twijfel over rechtsgeldigheid, maar volgens een agente van het wijkbureau aan de Weesperweg zijn politieagenten zonder meer bevoegd een bekeuring uit te schrijven als ze overtredingen van de APV constateren, dus óók als automobilisten, motorrijders en bromfietsers de gemeentelijke bordjes met de ronkende oldtimer negeren.
+ Hiermee is nog niet gezegd dat de politie gauw naar haar prentenboekje grijpt – ze hebben hun handen vol aan andere verplichtingen. Daar komt bij dat het naar hun eigen ervaring best meevalt. Kunst: wanneer je met een politieauto in de rij voor de sluisbrug staat, dan weten de boosdoeners niet hoe gauw ze de brave burger moeten spelen (nadere informatie leert dat er wat de politie in Muiden betreft wel degelijk bekeuringen in de lucht hangen, zodra de winkeliers zčlf regelmatige overlast door stank, lawaai en vuil door stationair draaiende motoren melden).
+ Als de raad het voorstel van B&W volgt - en er is geen reden te bedenken waarom de raad dat niet zou doen - staat Frank Wagenmans en zijn partner Teus van der Kamp niets meer in de weg om de Kazerne te huren voor catering van vergaderingen, congressen, seminars en recepties. Zij krijgen een proefperiode tot 1 januari 2005 om te ontdekken hoe alles uitpakt. Een ongestoorde voortgang van raads - en commissievergaderingen dient gewaarborgd te zijn. Het is niet de bedoeling dat er bijvoorbeeld disco's en houseparty's in de kazerne komen, maar de bijeenkomsten mogen wel tot mindernacht duren. Vanwege de horecafunctie is een artikel 19 vrijstelling nodig. De buren worden hier schriftelijk over geďnformeerd, schrijft B&W.
+ De huurvergoeding tijdens de experimentele periode loopt op van € 90 per ochtend tot € 790 voor een hele dag. De raad wordt een krediet van € 18.500 gevraagd voor brandveiligheid en ventilatie van kazernezaal, keuken en balletruimte. Later komen ook verlichting en akoestiek aan bod. Een goede ventilatie zal zeker nodig zijn, want het is de opzet de balletruimte, zodra deze vrijkomt, te gebruiken als rooklokaal.
+ De mogelijkheid om te kunnen roken zien de cateraars als een voorwaarde voor een succesvolle exploitatie. Ze stellen voor om zolang de balletruimte niet gebruikt kan worden een mobiele tent van 20 m2 bij een van de zij-ingangen van de kazernezaal te plaatsen.
+ Behalve de moerasvergeetmijnietjes is er weinig meer dan de markeringspaaltjes te zien van de milieuvriendelijke oever langs de Singelgracht. Toch slaan volgens de DWR de plantjes goed aan. Wel werd de diepte van de gracht (en de hoogte van het water) onderschat. Uiteindelijk ging er twee keer zoveel klei het water in als de bedoeling was. Op drie plaatsen moet nog een extra hoeveelheid kleigrond worden gestort, waarna de laatste plantjes worden uitgezet. Nog even geduld tot volgend jaar. Dan staat de oever in volle bloei.
+ In 'n vorige aflevering stond de volgende keutel: Meer en meer gehoord in Muiden: 'Wat hebben die wethouders en de KNSF toch met elkaar? Je zou er haast wat van gaan denken'. Hoewel je die gedachte inderdaad steeds meer hoort uitspreken, spijt het me achteraf dat ik de keutel heb opgenomen. Het blijkt namelijk dat er een andere lading aan is te geven dan waar het om gaat. Wat er mee gezegd wil zijn is dat steeds meer mensen sterk de indruk hebben, dat er buiten iedereen en alles om in een sfeer van 'ouwe jongens krentenbrood' afspraken worden gemaakt, waarbij de wethouders, en daarmee Muiden, gepiepeld worden. De 'open begroting' zal uitwijzen of en in hoeverre we de boot ingaan en in welke mate we voor het blok zijn gezet. Zo beter?
+ De gemeente Muiden piept onafgebroken over de slechte financiële situatie, maar er staan ook mooie meevallers op de jaarrekening 2002. Zoals de € 147. 299 aan leges dankzij de verbouwing van de Maxis en de hogere parkeeropbrengst van € 45.285. Tegenvallers zijn onder meer het verlichtingsplan in de kern van Muiden (€ 16.625) en de huur van de Singelkerk (€ 13.613). De grootse tegenvaller van 2002 was de € 90.392 die naar adviesbureau Tauw ging vanwege 'overige verkeersmaatregelen en pompen en riolen'.
+ De VOMM kan als elk jaar weer rekenen op een forse subsidie voor haar alom gewaardeerde werk. De vereniging Ontwikkelingssamenwerking Muiden/Muiderberg krijgt € 4,545 voor de projecten in Pakistan, Nepal, Indonesië en Wit-Rusland.
+ De blauwe container op het Anker, schuin achter het gemeentehuis, die er al een paar weken staat voor een verbouwing op de Pauw, moet weg. Zonder pardon. Ze hebben 'm plompverloren in het plantsoen gepoot, boven op de struiken, die dan ook zwaar beschadigd zijn.
+ Een hoesje op het bord van de bushalte Brandweerkazerne verwijst de passagiers naar de halte Amsterdamsepoortbrug. Als inwoner weet je wel wat je dan te doen staat, maar voor bezoekers is het lastiger. Op de hoes staat dat de halte opgeheven is tot 24 juni, maar er wordt niet bij vermeld waarom dan wel. Een telefoontje naar Connexxion levert op dat de Weesperweg afgesloten is wegens werkzaamheden. Tot 20 juni, dus niet tot 24 juni. Foutje. De gemeente meldt dat er inderdaad aan de weg gewerkt wordt. De betonnen pegels worden omgetoverd tot plantsoenen. De auto's kunnen doorrijden, maar de bus is te gevaarlijk voor de werkers. Voor het weekend is alles klaar. Op de keeper beschouwd is het tijdelijk vervallen van de bushalte een probleem van niks. Behalve als je of de situatie niet kent, of slecht ter been bent. Dan is het van de brandweerkazerne naar de bushalte op de Amsterdamsestraatweg nog een heel eind. Zeker als het eigenlijk niet nodig is.
+ De pegels bij de ingang van de algemene begraafplaats worden alsnog mooie plantsoenen. Eind goed, al goed, zullen we maar zeggen. Vlakbij liggen nog drie kleine vluchtheuveltjes te verkommeren. Zou mooi zijn als die ook mooi werden.
+ Laatste nieuws over de verkoop van de Singelkerk. De prijs is € 400.000. Wie zoveel geld heeft en een sekte opricht, mag er in zonder dat het bestemmingsplan gewijzigd hoeft te worden. Alleen moet de Samen op Weg gemeente als eigenaar even zijn fiat geven.
+ Nu de Singelkerk in de verkoop gegaan is, wil de Samen op Weg het gebouw Rehobot terug. Dit gebouw werd totnogtoe ingezet als noodlokaal voor de Jozefschool. Er wordt kennelijk vanuit gegaan dat het plaatsen van drie nieuwe containers doorgaat - maar waar?
+ De wethouder zal de eigenaar van een kruisertje bij de woning Amsterdamsepoort 1 benaderen, zo staat in de raadstukken te lezen. Moet-ie vooral doen. De bewoner van nummer 1 heeft nog een appeltje met de gemeente te schillen.
+ Hoe zou het toch zijn met die zes tot acht seniorenwoningen die op de plaats komen van het leegstaande witte kruisgebouw en de voormalige woning van Gertjan Rensenbrink? Er waren al tekeningen van De Woningbouw maar die zijn van tafel sinds wethouder Leupen geen garantie kon of wilde geven voor sociale bouw. De Woningbouw zegt desgevraagd: 'Er zijn nog steeds geen nieuwe tekeningen. Mogelijk wordt de bouw gecombineerd met renovatie van bestaande woningen in Noordwest.' Conclusie: kruisgebouw en woning staan nog wel even leeg.
+ Het is lang stil geweest rond het Schoutenterrein. Maar binnenkort zijn er nieuwe ontwerpen te verwachten, gebaseerd op wat het meest haalbaar leek na de reacties van B&W op eerdere voorstellen. Projectontwikkelaar BAM, aan wie Ad van der Vliet de grond verkocht, heeft een kleinschalige wijk met rond de vijftig appartementen voor ogen. Weliswaar pittig aan de prijs, maar prima passend in de omgeving, en vooral ook bij het karakter van Muiden, aldus Ad van der Vliet. De ontwerpen zijn geďnspireerd op de contouren van de historische loodsen. Van der Vliet ziet het als een verrijking van Muiden. Voor hem was dit een voorwaarde. Hij heeft dan ook goede hoop dat de opzet zowel bij het gemeentebestuur als bij de bevolking in de smaak zal vallen.
+ Muiden komt er goed af op de website van het Muiderslot. Er staat: 'Het Muiderslot ligt in het historische stadje Muiden. De fraaie gevels weerspiegelen zich nog altijd in het water van de Vecht en nog steeds is er een druk scheepvaartverkeer. Was dit vroeger vooral de beroepsvaart vanaf de Zuiderzee over de Vecht het binnenland in, nu liggen er talloze plezierboten in de levendige jachthaven vlak bij het tegenwoordige IJsselmeer en kunt u er terecht in de talloze cafés en restaurants'. Twee keer talloos. Te veel eer lijkt me, maar gelukkig wordt de lezer voor meer informatie over Muiden verwezen naar Muideninfo.nl. Dat trekt het beeld weer recht.
+ Overleggen, bestuderen, tekenen. Weer overleggen, nog eens bestuderen, opnieuw tekenen. Maar vooral praten, praten en nog eens praten. Na vele jaren is als uiteindelijke oplossing voor beveiliging van de fietsers op de brug over het Amsterdam – Rijnkanaal gekozen voor een fietsstrook, afgezet met betonblokken. Iedereen is het eens over deze keus, precies dezelfde, die helemaal in het prille begin gemaakt werd. Het fietspad heeft onderhand al meer gekost aan ambtelijke tijd dan wat de aanleg ervan gaat kosten. Vooropgesteld dat het er ooit van komt. We zijn inmiddels al weer een half jaar verder. Er wordt druk overlegd, bestudeerd, getekend en gepraat. De blokken liggen er nog steeds niet. Maar is er dan ook nog geen dooie gevallen.
+ Elke donderdagmorgen klokslag halfelf staat een rij merendeels oudere Muiers voor de brandweerkazerne te wachten op de prikster van de Trombosedienst in Hilversum voor het laten afnemen van bloed voor onderzoek. Soms zijn het er tientallen. Ze verzamelen zich in de hal en het instructielokaal van de brandweer. Nu wil brandweer nog niet zeggen brandschoon. En de lucht van benzine, olie en peukjes mag eerlijk zijn, heerlijk is anders. Als de activiteiten van de trombosedienst binnen de Arbo-wet zou vallen, zouden hier en daar wel eens wat wenkbrauwen omhoog kunnen gaan. Maar ja, je mag als trombosepatiënt al blij zijn dat je, sinds het witte kruisgebouwtje werd gesloten, niet steeds naar Hilversum moet, zoals de moeders naar Muiderberg moeten voor het consultatiebureau.
+ Muiderberg smult van een bezienswaardigheid. Een bekend echtpaar uit het dorp heeft een hondenkar waarmee ze uitstapjes maken met hun labrador. Niet dat ze saampjes in de kar zitten en hun blonde hond het werk laten doen, het is juist omgekeerd: zij trekken de hond. Dat wil zeggen: hij trekt de hond. De kar is achter zijn fiets gespannen om de trouwe viervoeter vermoeiende voettochten te besparen. Het is een opvallende kar met gele wieltjes. Het geheel lijkt nog meest op een omgekeerd boodschappenwagentje met een wielklem. Het arme beest kijkt een tikje triest de wereld in. Maar thuis lacht Asha alle andere honden uit.
+ Om het populaire jaarlijkse jazzevenement aan te kondigen, zou Swing op de Brink graag meer sandwichborden willen plaatsen. Het volgens de nieuwe gemeentelijke verordening toegestane aantal van dertien, verspreid over de hele gemeente, vindt de organisatie niet genoeg. Dit temeer omdat er geen spandoeken meer over de weg mogen worden gehangen. Wel mag, als het schriftelijk wordt aangekondigd, tijdelijk reclame gemaakt worden op privé terrein, ook met spandoeken. Muiderberg kan Swing op de Brink een dienst bewijzen door overal posters achter de ramen op te hangen. Dat mag zomaar, zonder dat het gemeentehuis eraan te pas komt. Wel zuur, dat netjes aanmelden en overleggen tot minder resultaat lijdt dan een brutale actie van wildplakkers uit Almere.
+ Er kwam een mail binnen met het volgende ooggetuigenverslag: 'Dinsdagmiddag leek het op de sluisbrug wel een rampenoefening. Muiers en toeristen klommen, met of zonder fiets, gevolgd door Timo met complete postkar, over de slagbomen die weer eens weigerden. Onder hen een kleine maar stevige toeriste. Juist toen zij naar de andere kant probeerde te rollen – liggend over de slagboom, met beide benen los van de grond - klonk onverwacht en deze keer wel heel erg kort, de bekende snerpende bel. De toeriste, (nog) niet op haar achterhoofd gevallen, liet zich onder dikke pret van de omstanders snel van de leuning glijden, die maar dan ook echt geen seconde later omhoog ging. Was ze mee omhoog gegaan, dan had ze daar wellicht tot de volgende schutting moeten wachten'.
+ Zondag was in het 8 uur journaal van de NOS sprake van kitesurfen in 'de gemeente Muiderberg', waar uitsluitend op een deel van het water mag worden gesurft. In het 10 uur journaal werd alleen de naam van het dorp genoemd. Wat is er in die twee tussenliggende uren gebeurd?
+ Wethouder Schulp vindt dat Ouwe Muier de ambtenaren niet moet ophouden. Dat doet-ie liever zelf.
+ Als je steeds andere dingen in de keutels leest dan er staan, zou je iemand kunnen vragen ze voor te lezen en uit te leggen. Een ambtenaar bijvoorbeeld.
+ In het gat van de deur van de ark van Ouwe Muier stond een onbekende oude dame. Ze vroeg hem waar de WC was. Haar man had namelijk gelezen, dat ze hier moest zijn, zei ze. Haar man kwam naar voren. Hij wees naar de naam van de boot en las hardop voor: WC Liberté. Ouwe Muier begon maar niet over keutels toen hij de dame vroeg binnen te komen. 'Denkt om het schoteltje?' riep hij haar even later na, maar ze was al weg.
+ Gehoord: 'Muiden is heel klein, maar de afstanden zijn vaak heel groot'.
+ Gezien: jongens uit Muiden die vanaf het midden van de grote brug in de A1 de Vecht inspringen – zonder dat ze kunnen zien of er boten onder de brug komen aanvaren.
+ Waar of niet waar? Er zijn winkeliers die het bordje 'Brug open Motor af' niet achter het raam hangen omdat ze bang zijn daarmee klanten tegen zich in het harnas te jagen. Waar!
+ Die slang bij Willem en Helga Zevering had natuurlijk gehoord wat er met het KNSF terrein staat te gebeuren.
+ Het pontje van de kruitfabriek is gezonken. Het wordt tijd dat ze gaan sluiten.
+ Sinds de burgemeester als enige van het college tegen betaalde parkeervergunningen blijkt te zijn, is hij populairder dan ooit in Muiden.
+ Tot ziens op de markt, in het schandblok, op de Vecht, op het Muiderslot, in de kroeg en in de kerk.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: