- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Een weekend om nog lang over na te keutelen.

25-juni-2003

+ Een automobilist draaide maandagmorgen voor de sluisbrug zijn raampje open en vroeg aan de voorbijgangers: 'Hebben jullie hier een feestje gehad?' Hoe kon hij het raden. Het openingsweekend van het thema Ridders had overal in de vesting zijn sporen achtergelaten. Langzaam maar zeker werd begonnen met het opruimen van de stille getuigen van een grandioos feest. 's Middags werden ook de verkeershekken, die zolang opzij waren gezet, weggehaald, inclusief de borden, waarvan er één het sluipverkeer vanuit de Naarderstraat de Herengracht opstuurde in plaats van over de sluisbrug. Hierdoor reden de nodige automobilisten een rondje extra. Laten we het houden op een ererondje voor het 1050 jarige Muiden.
+ Zaterdagmorgen rond tien uur liep Ouwe Muier, die weer een heel weekend vrijwillig voor joker stond, samen met zijn vrouw, die ook wel eens een andere kant van zichzelf wilde laten zien, door Mariahoeve. Ze waren op weg naar de kunstmarkt. Hun uitmonstering maakte argeloze voetgangers danig aan het schrikken. Iedereen keek schuw een andere kant uit. Je hoorde ze denken 'hoe ouder hoe gekker'. Hun opgewekte 'goedemorgen' werd beantwoord met een gegeneerd gemompel. Vraagt Ouwe Muier aan zijn vrouw: 'Weet je wel zeker dat het vandaag is?'
+ Het was wel degelijk de juiste dag. Ook waren ze niet de enigen die gekostumeerd de deur uit waren gegaan. Toch viel het een beetje tegen. Er hadden zich minder Muiers in het pak gestoken dan de verwachting was. Kledingverhuur Terschuur in Bussum, hofleverancier voor onze jubilerende stad had namelijk gemeld, dat de Muiers rijen dik in de winkel stonden om hun keus te maken. Het was dit weekend niet zozeer jong én oud, dat zich durfde vertonen in historische kledij, alswel jong òf oud. Ook was niet altijd duidelijk of iemand nu verkleed was of niet. Opvallend was trouwens dat er de volgende dag, bij de brunch op het Muiderslot, veel meer mensen in historisch kostuum aan kwamen zetten dan op beide markten en tijdens het Spieringfestival. Maar er waren dan ook bijna alleen Muiers naar het slot gekomen.
+ Zoveel zon, zoveel mensen en zoveel te zien en te horen: iedereen was het er over eens dat het weer een fantastisch echt Muier feest was. Neem de kunstmarkt in en om de kerk, met onder meer de stand met de creatieve hoofddeksels, de mogelijkheid om zelf voor een euro per strekkende meter kunstwerken te maken bij Kitty Brugman, de sfeervolle stadsgezichtjes van Bert van Sloten, die als warme broodjes de kerkdeur uitgingen en de speciale hoek met het kunstschilderwerk van de drie ouwe Muiers Piet Hasenaar, Jaap van Dijk en Bram Dolman (tegenwoordig De Bilt).
+ De organisatie van het feest was dik in orde. Er vielen maar enkele schoonheidsfoutjes te bespeuren. Zo kwam, hoewel aangekondigd, de saluutbatterij die eind maart stond te daveren op de sluis, niet opdagen. Karel Wiegert, de voorzitter van de Stichting Muiden 1050, had er de smoor over in dat dit onderdeel tijdens zijn vakantie door een dubbelafspraak de mist in was gegaan. Hoewel het uitblijven van kanonschoten niet zijn schuld was, stak de voorzitter grootmoedig hoofd en handen in de gaten van het door Arjan Klick gesponsorde schandblok op de sluis. Overigens was hij een van de weinige volwassenen die er niet mee zaten voor paal te staan - iets waar kinderen geen enkel probleem mee hadden, integendeel. Kijk maar bij 'foto's' op de site van de kabelkrant: www.muider.nl. Nog een troost dat achteraf bezien de keiharde kanonschoten van de saluutbatterij, gezien het oorverdovende Spieringfestival wel eens te veel van het goede konden zijn geweest.
+ Op de druk bezochte oude ambachtenmarkt, waar dezelfde Piet Hasenaar weer een ander talent toonde, namelijk dat van mandenmaker (heel knap, want daar moet je eigenlijk blind voor zijn), en waar een standhouder pronkte met andermans veren door te 'schilderen' met vogeldons, was eveneens iets misgegaan. Willy van der Water, op wiens Hair & Beautystand je mee kon doen aan een wedstrijd ballonnen scheren, had in de krant laten weten dat een van de laatste echte barbiers van Nederland, Pier van Liempt, voor € 2 euro mannen van hun baard af zou helpen op de ouderwetse manier: met scheerzeep, scheerkwast en een vlijmscherp scheermes. Maar Peer kwam niet. De barbier was een dag tevoren met hartklachten in het ziekenhuis opgenomen.
+ Zelf had ik alle reden blij te zijn met de stand van de Historische Kring Stad Muiden. Als oud – medewerker van de Spiering had ik ooit een stapel oude Spierings aan de Kring gegeven om te verkopen. Wat ze ook deden. Eerst voor een gulden, en nu voor een euro. Prijsopdrijving! Een beetje mokkend legde ik een euro neer voor een exemplaar dat ik nodig had, maar wat zag mijn oog: ergens in de stapel lag ook het allereerste nummer, het gratis 'nummer met de nietjes', dat indertijd door menigeen was weggegooid. Zeer zeldzaam, zeer kostbaar: een collectors item! Nog een beetje namokkend voor de schijn betaalde ik er een euro voor en nam daarna subiet de benen voor ze zich zouden bedenken. Wie biedt?
+ Er hadden wat meer bootjes mogen meedoen aan de gondelvaart op de Vecht, maar dat kon de pret niet drukken. Het schouwspel in het licht van de brandende fakkels dat weerspiegelde op het rimpelende water was een lust voor het oog, en ook – hoewel niet voor iedereen - voor het oor. De schipperband speelde vanaf het landingsvaartuig van Jacob Smolders dat de stukken eraf vlogen, terwijl de andere bootjes ronddobberden of – snorden, zoals de twee prachtige koeienschuiten van Meester en het met knuffels volgestouwde scheepje van het Wereld Natuurfonds met de kleine maar dappere Maaike Slabbers uit de Bouvywijk aan het roer.
+ Wie na het Spieringfestival op tijd naar bed ging, kon fris naar de Middeleeuwse mis in de R.K. Sint Nicolaaskerk. Iedereen was welkom, en alle gezindten kwamen opdagen. De in Latijn gezonden mis was georganiseerd door de Samen op Weg gemeente. Bij de viering van 1000 jaar Muiden was zo'n interkerkelijk evenement absoluut ondenkbaar geweest. Ook toen 1025 jaar Muiden gevierd werd, zou een katholieke mis met protestante kerkgangers een absurde gedachte zijn geweest – hoewel het CDA toen net was opgericht. Deze bijzondere mis maakte het zelfs voor ongelovigen de moeite waard naar de kerk te gaan.
+ Harry Smit alias Amsterdamse Harry (niet te verwarren met de gelijknamige oud Muider reder of met de burgemeester) is een even trouw als populair lid van de schippersband. Voor Muiden 1050 had hij zich met een omgekeerde doofpot op het hoofd als strijdvaardige ridder uitgedost. Don Quichotte. Met luidde stem kondigde hij op de Schulpen aan, dat hij de volgende morgen met zestig uitgehongerde Amsterdammers het Muiderslot zou omsingelen en binnenvallen om zich meester te maken van de broodjes en het beleg, bestemd voor de vijfhonderd Muiers die vredig keutelend aan de 1050 brunch zouden zitten in de pruimenboomgaard.
+ Geen Harry Smit met zijn Mokumers bij de brunch gezien (ze waren te vroeg: al om zes uur, liet hij later spijtig weten), maar Harry Smith 'met th aan het eind' zoveel te meer. Een Muider echtpaar, dat graag naast de burgemeester wilde zitten, had niet in de gaten dat de statige patriciër, die zij voor H.A. Smith aanzagen, dezer dagen de vermaarde slotvoogd P.C. Hooft was. Helaas werkte de sik van de slotvoogd niet mee. Hij moest hem met klappen van de linkerhand op zijn plaats houden, terwijl hij met de rechterhand doorat. Het was een aardig, maar tevens toch ook wel waardig gezicht.
+ De brunch begon al goed met het comité van ontvangst dat aan de poort stond. Meisjes van groep acht van de basisscholen, die met de jongens van groep acht ijverig de hongerige en dorstige Muiers bedienden, hadden een erehaagje gevormd. Een van de meisjes riep: 'Een, twee, drie', waarna in koor klonk: 'Welkom op het Muiderslot!'
+ Wat een razend slim idee van de MOR, die de bevolking de brunch aanbood – waarvoor bij deze nog hartelijk dank – om voor iedere gereserveerde plaats € 5 te vragen en het geld terug te geven bij de kassa! Op dertien mensen na kwam iedereen, die zich had opgegeven, ook opdagen. Dertien keer vijf euro betekent dat de MOR er € 65 aan 'overhield'. Hoe groter de opkomst hoe kleiner de kans dat je bij dit systeem de kosten eruit haalt, maar daar staat de garantie van een geslaagd evenement tegenover. Vrijwel elke stoel was bezet. Niemand werd teleurgesteld. Er was voor alle zekerheid brood en beleg ingeslagen voor zeshonderd gasten. Wat overbleef ging naar de dieren. Hadden die ook een beetje feest.
+ Mevrouw Ties Hilgers, de directeur van het Muiderslot, had zich met sublieme ironie als heks vermomd. Daarmee was ze alle critici, onder wie deze oude mopperpot, een slag voor. Zonder dat ze wisten wie nu toch wel die rond de tafels trekkende toverkol mocht zijn, zongen de Muiers spontaan de lof van het Muiderslot op een dag als deze, waarbij ze niet vergaten hun waardering te uiten voor de gastvrijheid. Het kan niet missen of Ties genoot ook van de na de maaltijd over de wallen paraderende praalhanzen met hun bepluimde hoeden en hun bepruikte dames met hoepelrokken. Wedden dat het op een dag allemaal goed komt tussen slot en volk?
+ Ook het laatste onderdeel van de tweede dag, het concert van de ensembles van De Koninklijke Militaire Kapel in de Grote Kerk, was zeer geslaagd. 's Middags bij de repetitie hielden de musici nog hun hart vast, zo scherp galmde en schetterde de muziek tegen de kale muren en de lege banken, maar dankzij de grote opkomst – voor de zoveelste keer was de kerk tot op de laatste plaats bezet – werd precies het beoogde akoestische effect bereikt. Het was een prachtige belevenis.
+ Ouwe Muier kon niet nalaten even bij de muzikanten te informeren hoe het in de kapel zit met de krijgstucht. Het bleek dat ze allemaal wel degelijk militairen zijn (geen officieren), maar dat het handboek soldaat onder een laag stof ligt en de kazerne alleen gebruikt wordt om samen te komen voor repetities. Het handjevol landmachtsoldaten dat hand - en spandiensten rond het concert verleende, bestond uit chauffeurstamboers, ook al geen fanatieke vechtjassen. Zo, weet u dat ook weer.
+ In de stand van Muiden 1050 op de ambachtenmarkt lagen allemaal nieuwe hebbedingen uitgestald, waaronder het langverwachte boekwerkje 'Van Amuthon tot Muiden' geschreven door Jan van Steendelaar uit Soest. Dit jubileumgeschenk voor de hele bevolking wordt momenteel gratis huis aan huis verspreid. Wie het ongeluk heeft niet in Muiden of Muiderberg te wonen, kon het op de stand voor € 12,50 aanschaffen. Daarmee waren de niet-Muiers menige Muier voor, want het kan even duren eer het boekje op de deurmat ploft. Cor Smolders heeft twee weken uitgetrokken om ze overal te verspreiden.
+ De nieuwe Muiden 1050 spullen zijn: een grote paraplu voor € 10, een pennenset voor € 6.95, T-shirts voor € 8, een jeu de boulesspel voor € 22,50, een bijzondere ballpoint voor € 3,50, poloshirts voor € 19,50 en een hoofdparapu annex parasol € 5,-. Allemaal is sinds donderdag te koop in de 1050 giftshop bij de Hoek.
+ Voor de bevolking mag het feestweekend probleemloos verlopen zijn: achter de schermen heeft het danig gerommeld. In de commissievergadering van dinsdag liet de burgemeester weten dat er nog een hartig woordje met de Stichting 1050 zal moeten worden gesproken. Uit zijn woorden viel op te maken dat het feest aan een zijden draadje had gehangen. Formeel had het afgeblazen kunnen worden vanwege perikelen met de vergunningen, waarvan een aantal op het allerlaatste moment werd verstrekt. Daar kwam bij dat op de markt en bij het Spieringfestival niet iedereen zich aan de afspraken hield. Een en ander was te verwachten. Het is een bekend verschijnsel dat een groot feest en kleine lettertjes zich slecht met elkaar verhouden.
+ Na de restauratie van de Weesperpoortsluis bleek het bordje met 'verboden te zwemmen' spoorloos verdwenen te zijn. Dat is goed te merken. De kolk is bij warm weer een favoriet openluchtzwembad. Er komen zelfs jongens en meiden uit Weesp op af. Wat wil je: de enige sluis van Nederland waarin mag worden gezwommen! Wat erop tegen kan zijn? Meer dan de jeugd lief is. Om te beginnen ontstaan er gevaarlijke situaties wanneer boten de sluis passeren terwijl er gezwommen wordt, en zeker als er gedoken wordt. Ook ondervindt de omgeving de nodige overlast. Vernielingen, overal rondslingerende troep, gedonderjaag. De politie krijgt regelmatig klachten. Er is een nieuw verbodsbordje besteld. En nu maar hopen dat het helpt. De beste oplossing is waarschijnlijk de sluisdeuren dichtgooien. Dan is de lol er af. Ook voor de pleziervaart, want die is de dupe.
+ De Stichting Behoud Vesting Muiden ziet liever dat Vanouds Stadscafé Gieling in de Weesperstraat behouden blijft dan dat er woningen komen. Samen met de bewoners Wim Schutte en Jeroen Franken vraagt de Stichting de buurt naar haar mening. Ze waarschuwen voor hoogbouw tot elf meter en 'gettobouw' van 4 woningen en 13 eenheden op 1000m 2. Overigens krijgt iedereen, die de enquête invult, ook de ruimte om de plannen van Hans Paardekooper bij te vallen. Behoud Vesting Muiden heeft alvast officieel bezwaar gemaakt tegen de sloop van de opstallen op dit moment. Eerst moeten de onderhandelingen voor de nieuwbouw zijn afgewikkeld, betogen ze. Ze weten zeker niet dat er nooit gesloopt mag worden voordat alle bouwvergunningen binnen zijn.
+ Vrijdagmorgen al, dus een halve week eerder dan aangekondigd, kon je bij de brandweerkazerne weer op de bus stappen. De halte was korte tijd buiten gebruik wegens de plantsoenaanleg in de Weesperweg. Nu de hoes van het bordje gehaald is, is het probleem voor de Muiers voorbij. Maar niet voor vreemdelingen. Die staan raar te kijken. Op het bordje wordt de halte 'Amsterdamsepoortbrug' genoemd, terwijl boven de dienstregeling 'Halte Brandweerkazerne' staat. Kom daar maar eens uit, als je van niets weet.
+ Bij Okikokie op de hoek van de Zeestraat en de Amsterdamsestraat kun je de nodige kanten uit. Het is allereerst een kookcafé voor kinderden. Ook kun je er verkleedkisten huren. Je kunt zelfs de hele ruimte huren. Voor volwassenen biedt Okikokie workshops. Bijvoorbeeld voor contact leggen met je drie eigen gidsen, die respectievelijk je persoonlijkheid, je evolutie op hartniveau en ons aller zielsevolutie begeleiden. Leest u even mee? 'Via geleide meditaties leer je jouw eigen unieke verbindingen kennen. Ook wordt er extra aandacht besteed aan het openen en afsluiten van je kanaal'. Ik kan haast niet wachten.
+ Muiden krijgt binnenkort meer blauw op straat. Alle zeven nieuw aan te schaffen chipknip parkeerautomaten – waarvan drie tevens met muntmogelijkheid - zijn blauw als de vlag van Muiden – behalve de automaat bij de Amsterdamsepoort, de enige die niet vervangen wordt omdat de chipknip al is ingebouwd. Die automaat is en blijft grijs.
+ Het bergbezinkbassin op het Vestingplein is nu al een maand gereed. Toch wordt de omgeving nog steeds ontsierd door een groot bord met de bekende mededelingen over wie de opdrachtgever is, wie het werk uitvoert enzovoorts. Misschien dat het bord verwijderd wordt zodra het bergbezinkbassin officieel wordt geopend en de bevolking erin mag af dalen om te te weten te komen waar al het ongemak tijdens de bouw voor bijvoorbeeld Mariahoeve goed voor is geweest. Of zouden ze de openingsplechtigheid vergeten zijn op het gemeentehuis?
+ Toen de Koningin kwam werd in alle haast het plantsoentje tegenover de snackbar opgeknapt. Er kwamen mooie struiken. Die zie je nu niet meer. Het is nu een en al onkruid. Dat zal vast wel een keer verdwijnen. Bijvoorbeeld als de Koningin weer naar Muiden komt.
+ Het wordt onze minder koninklijke bezoekers niet makkelijk gemaakt. Op de plaats op het Vestingplein waar de afgesneden parkeermeter stond, was een tijdje alleen de mededeling te lezen dat deze meter defect is. Er is inmiddels weer een verwijzing naar de parkeermeter op het Ravelijnsplein gekomen. Voor Eric en Denise betekent de verdwenen parkeermeter dat ze horendol worden van geïrriteerde bezoekers, die in de snackbar hun gal spuwen over de onduidelijke situatie. Het vergt nogal wat geduld om die mensen vriendelijk te woord te staan. Als Eric en Denise er niet zijn en de controleurs wèl, is het bingo. Dan vindt menigeen een prent onder zijn ruitenwisser. Gastvrij stadje hoor, dat Muiden.
+ De intrigerende maskers in de etalages van de supermarkt en de slagerij van de Neefjes zijn bedoeld als bijdrage aan het nieuwe feestthema van Muiden 1050. De maskers zijn gemaakt door kinderen van de kinderdagverblijven. Blijkens een rijm, dat erbij staat, vierden de ridders hun overwinningen en zijn de maskers bedoeld om feest te vieren, maar dan zonder strijd. Het zijn mooie maskers, daar niet van, maar de redenering die erachter zit is wel een hele omweg naar het thema ridders. Het houten kasteel dat Desirée in de etalage heeft staan, is een stuk toepasselijker.
+ De Kuyper in Schiedam, stoker en eigenaar van Schipperbitter (dat vroeger Muier Schipperbitter heette en hier vandaan komt), spreekt nadrukkelijk tegen dat de bekende blauwe kruik uit de handel wordt genomen. Ook al zit de grote verkoop in de literflessen, de kruik blijft gehandhaafd als cadeauartikel. Gelukkig maar, anders moet de gemeente wachten tot het bopek van Henk van Ginkel uitkomt.
+ 'De stukken zijn weg', zei burgemeester Smith, toen de gemeenteraad informeerde waar bepaalde raadsstukken bleven, nota bene stukken, die al wèl al door niet-raadsleden waren ontvangen. Smith haastte zich te zeggen dat hij bedoelde: 'ze zijn de deur uit', maar het kwaad was al geschied.
+ Raadslid Sylvia Bazuin van de VIB was geschrokken van de kosten voor de brandweer, die de pan uitrijzen. Ze vroeg zich af of de brandweer inkomsten zou kunnen verwerven uit een donateursfonds, bijvoorbeeld 'Vrienden van de Brandweer'. Burgemeester Smith antwoordde gevat, dat de brandweer al 32 sponsors heeft, namelijk de vrijwilligers – of liever: 2 x 32 als je hun partners meerekent.
+ Als Muiden1050 al steken laat vallen, waakt de Stichting erover dat dit de feestvreugde niet bederft. Totnogtoe is alles zo'n succes, dat ik voorstel dat Muiden 1050 het gemeentebestuur vervangt. Ze weten wat de Muiers leuk vinden, ze stellen zich in dienst van de bevolking, ze peilen de meningen en ze maken hun beloften waar. Precies wat we hier nodig hebben.
+ Opgetekend uit de mond van Dirk van der Plas over het plan met de 1500 woningen op het KNSF terrein: 'Ze zijn gek. Iedereen kent hier iedereen. Zodra Muiden twee keer zo groot wordt, is dat voorbij. Dan is het ook gebeurd met de veiligheid. Nu kun je 's avonds nog veilig op straat lopen in Muiden. Of ik meer klanten krijg als Muiden twee keer zo groot wordt? Ik denk het niet: er komt gewoon een haringboer bij'.
+ Mini poll: hoeveel woningen heeft Muiden maximaal nodig voor de opvang van eigen woningzoekenden? Zet een kruisje bij het juiste aantal. 5000 – 2500 – 1500 – 300 tot 400 – 0.
+ Fanmail! 'Waarde Ouwe Muier', schrijft Joy de Wit uit Amsterdam: 'Weer erg gelachen om je keutels, voor zover ik ze begrijp als buitenstaander zijnde. Ik wil een opmerking kwijt over de ringslang: het enige dat die kan is de stinkklieren openzetten. Niet bijten of steken. Van een herpetoloog die ik ooit sprak, hoorde ik dat hij zijn aantekeningen nauwelijks meer had kunnen uitwerken vanwege de stank die een gevangen ringslang erover had uitgesproeid. De wetenschap wordt zwaar bevochten.' Ik geloof het direct, maar er staat tegenover dat een Muider ringslangenhouder uit eigen ervaring weet, dat de natrix natrix, zoals zijn zondagse naam luidt, beslist kan bijten, hoewel hij dit zelden doet. Hij sist en stinkt liever.
+ Joy de Wit vraagt me ook nog hoe het kon dat die oude dame mijn ark voor een gratis WC aanzag. Ze schrijft: 'Er staat toch wel WS Liberté op de boot? Of lok je het uit? Wat is een WC? Wereld Cruisewoonboot?' Het was doodsimpel mevrouw de Wit: de echtgenoot van de oude dame had 'WC' in plaats van 'WS' gelezen. Vraag me niet waarom. Laatste vraag: 'Kunnen die noodlokalen niet in de Westbatterij?' Ik geef de suggestie bij deze door aan de wethouder en het schoolbestuur.
+ Helga Zevering heeft een lange schoenveter op zak om aan iedereen te laten zien hoe lang de slang was die ze in de keuken aantrof.
+ Vlak voor het paaltje bij de Doelen stond een Jaguar. Er kon geen auto in of uit. De blokkade duurde al bijna de hele morgen. Van wie was die auto? Frenk, de baas van Valet Parking die de bolides van de gasten van de Doelen op het Kruitpad zet, vroeg het iedereen, maar niemand van het personeel die het wist. Frenk hield het er maar op dat de auto van een van de gasten was, die boven in De Doelen zaten te vergaderen. Die mocht hij niet storen. Hij wachtte en wachtte tot hij er, hiertoe gedwongen door bouwvakkers, die hun auto's op de sluis hadden staan en weg wilden, uiteindelijk de politie bijhaalde. De Jaguar werd weggesleept. Een half uurtje later kwam een kok de keuken uit met de sleuteltjes. Hij was vergeten ze aan Frenk te geven. Wie de wegsleepkosten à € 250,- gaat betalen? De gast niet. Die weet van niets. Toen hij wegging stond zijn Jaguar keurig voor de Doelen geparkeerd.
+ Woensdagmiddag (en ook vandaag, donderdag) stond de schandpaal nog steeds op de sluis. Ik had een kandidaat op het oog die wat mij betreft voor schut mocht worden gezet, te weten de instructeur van een leswagen van de rijopleiding van de ANWB. De man liet zijn auto doorronken voor de gesloten slagbomen van de sluisbrug. Je zou verwachten dat een instructeur, nota bene van de ANWB, zijn leerlingen het goede voorbeeld zou geven. Zo niet deze meneer. Hij gaf geen krimp toen omstanders hem duidelijk maakten dat uitlaatgassen stinken. Ook dat hij een boete van € 50 riskeerde maakte geen indruk. Hij ronkte en stonk lustig door. Wie nog een poging wil wagen: het telefoonnummer dat op de lesauto stond is 0900-8118. Het kentekennummer is 57 – GV –HJ.
+ 'Deelt de gemeente die kostuums uit?' informeerde een belangstellende toeriste, die op weg naar het Muiderslot allemaal verklede Muiers zag. Die konden haar snel uit de droom helpen. De gemeente Muiden heeft geen geld voor kostuums voor de bevolking. De gemeente heeft al het geld nodig voor plannen die niet doorgaan.
+ Dat de Prinses Marijkestraat zaterdag een buurtbarbecue houdt, weten we, maar ze hebben niet gezegd wie ze gaan barbecuen.
+ In de Gooi – en Eemlander stond boven een bericht een grote kop. Deze luidde: 'Dronken vrouw in Muiden'. Zou het écht? Dat mag dan wel in de krant.
+ Een Muier die zelf een bootje heeft gebouwd, is daar zo trots op, dat hij het 'Mooi hè?' wil noemen.
+ Tijdens het concert van de Koninklijke Militaire Kapel in de Grote Kerk probeerde een bezoeker een intrigerende engelse tekst uit het programmaboekje te vertalen. 'Serenade or an Awfull Lot of Wings' stond er als toelichting bij een muziekstuk van ene Bach. Hij kwam niet verder dan 'serenade voor een afschuwelijke hoop winden'. En dat terwijl het toch al zo'n verwarrend stuk was. Hij wist bijvoorbeeld zeker dat wat er werd gespeeld niet zíjn Bach was.
+ Gehoord: 'Burgemeester Smith was bij het openingsfeest Floris V. Het afgelopen weekend was hij P.C. Hooft. Wat zal hij zijn bij de boerenmarkt in augustus? Napoleon?'
+ Maandagmorgen liep er een vrouw in een prachtig zeventiende-eeuws gewaad door Muiden. Het hele weekend had iedereen tegen haar gezegd dat ze zo mooi was. Ze kon er niet genoeg van krijgen.
+ Zondagavond laat, het liep al tegen middernacht en het feest was al hoog en breed teneinde, fietste een heldhaftige musketier, getooid met een hoed vol pluimen, met krachtige pedaaltred over de Muider dreven. Ouwe Muier herkende met vertedering de grootste schreeuwlelijk van Muiden met het kleinste hartje. 'Te wapen' brulde de musketier: 'wij zijn verraden!' Zijn feestweekend kon niet meer stuk. Het mijne ook niet.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: