- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Communicatie begint met keutelen.

26-juni-2003

+ Aansluitend op de informatieavond voor de Bouvywijk over de drie noodlokalen voor de Jozefschool, die B&W bij de betonplaat achter in de Bouvywijk wil neerzetten, vond in de commissievergadering van dinsdag een discussie plaats over hetzelfde onderwerp. Nu mochten de commissieleden aan het woord komen. Voor de verontruste buurtbewoners was de inbreng van de politiek bepaald niet bemoedigend.
+ Nog maar nauwelijks bekomen van de schrik, vernam de buurt van Dirk Jan Methorst dat, anders dan verondersteld wordt, de mogelijke bouw van een nieuwe school op het KNSF terrein een hoofdstuk apart is. Maar zover is het nog lang niet. De noodgreep met de drie containers moet hier los van worden gezien, betoogde hij. Wethouder Leupen zat er bij alsof hij nooit anders beweerd had.
+ Dirk Jan benadrukte dat het een noodsituatie is en dat het om de kinderen gaat. Dat is natuurlijk zo, maar je hebt makkelijk praten als er bij jou niet ineens een halve school pal naast je tuin verrijst. Dat de lokalen wel eens heel wat langer dan vijf jaar zouden kunnen blijven staan, kwam nauwelijks ter sprake, waarschijnlijk omdat Leupen zo stil was over zijn grote plannen. In een andere openbare bijeenkomst had hij verteld over de 'brede school', die hij voor ogen heeft: de twee Muider basisscholen bij elkaar - met een campus. Het complex zal in een bekakte wijk verrijzen, want je zult van goeden huize moeten zijn om je een optrekje op peperdure grond te kunnen veroorloven.
+ Wat het voorstel van de noodlokalen betreft: Leupen lichtte de overwegingen van B&W toe op zijn bekende geruststellende toontje – wat niet verheelde, dat de wethouder zich had ingegraven bij de betonplaat. Zo betoogde hij dat het vroegere plan voor de schoolwoningen op het schoolplein indertijd niet doorging omdat de omwonenden er zich fel tegen hadden verzet. Diverse oude en nieuwe alternatieven, zoals containers in de Noordpolder (!), kunnen niet doorgaan wegens het beschermde stadsgezicht. De buurtbewoners sisten van verontwaardiging. Beschermd stadsgezicht en fel verzet, gold dat dan niet voor de vestingwal bij de betonplaat en voor de unanieme afwijzing door de buurt?
+ Het was duidelijk dat de gemeente precies dezelfde stommiteit had begaan (lees: dezelfde arrogantie had gehad) als eerder bij de schoolwoningen. Ook nu weer waren de omwonenden pas op het laatste moment ingelicht. Of de raad het allemaal slikt? Ik durf het niet te voorspellen. Wel weet ik dat het onwaarschijnlijk is, dat de inspreekmogelijkheid voor burgers, die vooraf gaat aan de raadsvergadering van volgende week donderdag 3 juli, de verschillende partijen op andere gedachten brengt. De stellingen zijn op dat moment immers al betrokken. Wie de meerderheid van de raad voor zich wil winnen, zal B&W vóór moet zijn.
+ Zodra het college erin slaagt zijn voorstel erdoor te drukken, komt het buurtverzet pas goed op gang, daar kun je donder op zeggen. Het wordt een gebed zonder eind. Met name de kinderen worden de dupe, terwijl het gaat om de kinderen. Maar er is een lichtpuntje. In de commissievergadering diende zich bij monde van buurtbewoner Jacob Veenhuysen een mogelijkheid aan, waarover blijkens de reactie van Ilse Schröder, de voorzitter van het schoolbestuur, te praten valt, namelijk de huidige school afbreken en op dezelfde plaats een gloednieuwe, aan de eisen voor kleinere klassen aangepaste Jozefschool, bouwen.
+ Nieuwbouw op de plaats waar de school historisch bezien ook hoort te staan, kan een hoop narigheid voorkomen. De Bouvywijk zal er zich niet tegen verzetten (zomin als men zich heeft verzet tegen het te kostbaar gebleken plan om drie lokalen op de huidige school te plaatsen). En de direct omwonenden zullen zich heel wat eerder bij deze oplossing neerleggen. Het vooruitzicht is immers dat de noodlokalen, al dan niet verspreid over de wijk, er voor de duur van de bouw zullen staan. Dat is pak weg anderhalf jaar. Heel wat anders dan al die jaren, dat er moet worden gewacht op de brede school met de campus.
+ Een nieuwe Jozefschool op de plaats van de oude. Iedereen blij, vooral de kinderen, want daar gaat het om. Alleen: wat moet er gebeuren met de voor de brede school geplande grond op het kruitfabriekterrein? Wat te denken van sportvelden?
+ De hoofdschotel tijdens de raadsvergadering van vorige week donderdag was de behandeling van het gemeentelijk communicatieplan. B&W had geen haast met dit plan, maar de raad eiste van het college dat dit voor Muiden zo belangrijke onderwerp met voorrang zou worden behandeld, wat nu dus gebeurde. Natuurlijk is de prioriteit die aan het communicatieplan wordt gegeven een goed teken. Het bewijst dat de wil aanwezig is om intensief met de inwoners te communiceren; in elk geval bij de commissie – en raadsleden.
+ De bedoeling van het communicatieplan is om er achter te komen wat er op dit gebied in Muiden verbeterd kan worden om vervolgens tot een doeltreffende aanpak te komen. Hiervoor zal allereerst een (bij voorkeur) telefonische enquête moeten worden gehouden om uit te vissen wat er in Muiden leeft, en aan welk soort communicatie de verschillende 'doelgroepen' behoefte hebben. Over de achterliggende gedachten en wensen was de raad het al eens in de commissievergadering. Daar werd dan ook in de raadsvergadering nauwelijks over gesproken.
+ Het gesprek ging vooral over procedurele zaken. Met name Flip de Groot is daar goed in (daar bedoel ik allerminst iets verkeerds mee, want niet doordachte procedures kunnen behoorlijk ophouden). Op het vlak van de communicatie heb ik ook veel vertrouwen in raadsleden met vele jaren praktijkervaring zoals Anna Waanders en Dick Methorst en het commissielid Carmen Werneke. Verder verwacht zeker het een en ander van de inzichten van Jan Hylkema (heb ik alle vijf partijen gehad? Ja).
+ Zoals dat nu eenmaal gaat, was het meteen touwtrekken over de samenstelling van de te vormen werkgroep. Zo wil de burgemeester van de ene kant dat het communicatieplan niet te veel ambtelijke tijd gaat kosten, maar van de andere kant wil hij graag dat de gemeente een stevige vinger in de pap houdt - wat toch weer tijd kost. Maar dat mag van Smith, als hiermee maar kan worden voorkomen dat externe adviseurs – ik bedoel communicatiedeskundigen uit Muiden zelf – met de communicatiekluif aan de haal gaan.
+ Voor wie vindt dat het allemaal best meevalt met de gemeentelijke communicatie in het kleine Muiden, haast ik me te zeggen dat er wel wat valt te verbeteren. Om me even tot de laatste tijd te beperken: door stom toeval zag ik dat de commissievergadering waarin de uitbreiding van de Jozefschool aan de orde kwam, een half uur eerder zou beginnen. Kort daarvoor kwam ik er na enig speurwerk achter, wie de twee nieuwe commissieleden zijn, die in de raadsvergadering van vorige week geïnstalleerd werden. Ook ontdekte ik toevallig dat de rondvraag niet meer aan het eind, maar aan het begin van de commissievergaderingen plaatsvindt – wat trouwens een verbetering is.
+ Aangezien het lot mij kennelijk gunstig gezind is, kwam ik te weten wanneer de openbare vergaderingen over de invulling van het KNSF terrein worden gehouden. Bladerend in de dikke stapels raadsstukken viel mijn oog op de 'globale planning commissies en raad tot en met juli 2004 '. Ergens onder aan de bladzijde zag ik ineens 'ontwikkelingen KNSF terrein/Bloemendalerpolder enz'. Daar moest ik meer van weten! Ik las dat het 'zoals inmiddels met de fractievoorzitters besproken' in de bedoeling ligt eind augustus over dit onderwerp te vergaderen. Op donderdag 21 augustus, las ik, is er een extra commissievergadering en de donderdag daarop, de 28ste augustus, een extra raadsvergadering.
+ Nou breekt mijn klomp, dacht ik. Had ik bij een vorige keutelaflevering een hele tirade afgestoken tegen B&W die de voorstellen er even snel in vakantietijd door zouden willen jassen, blijkt het hele seniorenconvent achter de ingelaste vergaderingen te zitten. Dom. Dom. Ik had het kunnen weten. Sinds het duale stelsel bepaalt de raad zelf wat er wanneer op de agenda komt.
+ Gelukkig blijkt het een ietsje genuanceerder te liggen dan in de stukken staat. Er zouden nog geen harde afspraken over beide vergaderingen zijn gemaakt. Het blijkt dat het seniorenconvent zich gedwongen zag tot deze noodsprong, omdat B&W niet kon voldoen aan de eis nog in juni de plannen met het kruitfabriekterrein uit de doeken te doen. Bovendien verwachten de fractievoorzitters van het college, dat drie weken vóór de commissie bijeenkomt, het voorstel openbaar is. Afwachten wat daarvan terechtkomt.
+ Dacht ik alles te weten, komt CDA fractievoorzitter Dirk Jan Methorst afgelopen dinsdag doodleuk in de commissievergadering vertellen dat de vergaderingen, die de 21ste en 28ste augustus zouden worden gehouden, niet doorgaan omdat wethouder Schulp pas de 28ste augustus van vakantie terugkomt. 'Hoe kan dat nou Dick, zoiets weet je toch van tevoren?' vroeg ik hem. 'Wat denk je: communicatie!' gromde hij boos. Toch begrijp ik iets niet. De enige echte reden om zulke belangrijke vergaderingen te verschuiven, lijkt me het feit dat anders de halve bevolking op vakantie is. Het gaat immers om de toekomst van Muiden. Daarbij kun je een wethouder missen, maar niet de bevolking.
+ Bij gebrek aan communicatie weet nog steeds niemand wat Muiden te wachten staat wanneer de kruitfabriek verdwijnt. Niemand, behalve dan B&W en mogelijk ook de fractievoorzitters van de coalitiepartijen. Er hangt een waas van geheimzinnigheid rond de besprekingen met de MCI, de KNSF als eigenaar van het terrein en andere overheden. Af en toe, als dit een wethouder goed uitkomt, zoals in het geval van de Jozefschool, wordt er een tipje van de sluier opgelicht. 'Wat niet weet, dat niet deert', redeneert B&W blijkbaar.
+ Gelukkig is eindelijk tot de politiek doorgedrongen dat het hoog tijd wordt om van de inwonenden zelf te vernemen, hoe ze tegen de invulling van het KNSF terrein aankijken en welke verwachtingen ze hebben. De hamvraag is natuurlijk hoeveel woningen er gebouwd zullen worden. Of liever: hoeveel woningen B&W denkt nodig te hebben om de behoefte van de eigen bevolking op te vangen.
+ Menig Muier is bang, dat er heel veel onbetaalbare woningen worden gebouwd. Dit zou nodig zijn om het project te kunnen financieren. Dure woningen, daar doe je de mensen in Muiden geen plezier mee. Ze hebben er niets aan. Sterker nog: als Muiden door een enorme wijk tussen Noordwest en de Maxis twee keer zo groot wordt, is het gebeurd met ons stadje. Waarden als kleinschaligheid en karakter, en zekerheden als veiligheid op straat en goed verkoopbare woningen dreigen te worden ingeleverd. Een boze droom.
+ De PvdA komt de eer toe het initiatief te hebben genomen om de bevolking nu toch maar eens naar haar mening te vragen. Het was me liever geweest als alle politieke partijen spontaan hadden meegedaan aan de enquête die op muideninfo.nl staat, en aan de straatinterviews die zaterdag in Muiden worden gehouden. Wanneer ze zich nog snel aansluiten, wordt voorkomen dat een oprechte poging van de PvdA om te weten wat er onder de bevolking leeft, gezien wordt als een poging om politiek te scoren. Maar misschien willen de anderen dat nu juist graag, bijvoorbeeld omdat ze vinden, dat het gemene volk zijn beurt af moet wachten. Hoe het zij: het is vijf voor twaalf en de PvdA past er natuurlijk voor om tot Sint Juttemis te wachten. Dan nog liever de verdenking op zich geladen van een propagandastunt.
+ Ik heb zo mijn eigen gedachten over de inhoud van de PvdA enquête. Alleen laat ik die hier niet los. Nog niet. De reden is niet dat ik me verbeeld dat ik u zou kunnen beïnvloeden. Dat wil en probeer ik maar al te graag. Ik hou me in, omdat ik overtuigd ben van de zuivere intenties van de samenstellers van de enquête. Dollen kan altijd nog. Het enige waar ik u graag op wil wijzen is de mogelijkheid om elke vraag te voorzien van een nadere toelichting. Aan enige nuancering zult u zeker behoefte hebben, want wanneer u voor uzelf geen keuzemogelijkheid ziet en niets invult, komt het hele zwikje terug. Er zit dan ook niets anders op dan een van de voorgekookte antwoorden te kiezen, die het dichtst in de buurt van uw wensen of mening komt.
+ Niemand misgunt Cor de Wit het droomhuis dat hij, in zijn geliefde Muiden, vlak bij de sluis langs de Vecht wil laten bouwen. Niemand die er mee zit dat daarvoor drie grote en een kleine krot in de Hellingstraat tegen de vlakte moeten. De tegenstand uit de commissie, toen het voorstel van B&W ter tafel kwam om de plannen van Cor de Wit nu eens eindelijk door te laten gaan, was dan ook allerminst tegen hemzelf gericht. De terughoudendheid van verschillende commissieleden werd ingegeven door de angst dat het hek van de dam is, als de Wit komende donderdag groen licht van de raad krijgt. Dan kun je andere (toekomstige) eigenaren van grond langs de Vechtoever moeilijk vrijstelling van artikel 19 onthouden. En dat zou weer kunnen inhouden dat de westelijke oever van de havenmond er in de toekomst als een lappendeken komt uit te zien.
+ Wie het gevolgd heeft weet dat Cor de Wit nu al zeven jaar 'aan het lijntje' gehouden wordt. Artikel 19, publiek wandelpad langs de Vecht, stedenbouwkundige eisen, ga maar door. Dirk Jan Methorst (daar heb je hem weer, hij is de stem van het CDA) betoogde dat de knoop nu maar eens doorgehakt moet worden. De stedenbouwkundigen van de Grontmij zeggen dat het bouwplan voldoet aan de verwachtingen en dat het goed aansluit bij de omgeving. Alleen qua volume zal er een stapje terug moeten worden gedaan.
+ Als de westelijke Vechtoever een esthetisch uitgewogen geheel moet worden, kom je nooit aan bouwen toe. Je moet ergens beginnen. Natuurlijk moeten we hier geen Belgische toestanden hebben, maar is de charme van Muiden nu niet juist, dat het een beetje rommelig is? Natuurlijk mag de droomwoning van Cor de Wit van de Vecht af gezien niet vloeken met de plannen van de Bam op het Schoutenterrein, maar daar is vast wel onderling overleg over geweest. Beide partijen (of liever drie, ook Ad van der Vliet telt mee) hebben er immers belang bij dat alles doorgaat.
+ Als de laatste horden, waaronder de inspraak van de buurt vanwege de wijziging van het bestemmingsplan (is nog steeds scheepswerf) en nog wat gedoe over de waterkering met succes zijn genomen, kan binnen een klein jaar worden begonnen met de bouw van het door Wiebe Hofman ontworpen huis, dat komt te staan tussen de panden van Ad van der Vliet en de loods van Oudshoorn. Een jaloersmakend huis, met rondom tuin, vrij uitzicht op de Vecht, een lange eigen steiger, een riant terras, een serre, een loggia en een groot parkeererf. Onder het ruime huis komt een zwembad, een sauna en een wijnkelder. Het is voor Cor te hopen dat het voorstel er door komt.
+ Marco Voogt werd, nadat hij een tijdje raadslid voor de VVD was geweest, toegevoegd commissielid. Alleen kwam hij nooit opdagen. Op brieven van zijn partij, waarin hij op zijn gedrag werd aangesproken, reageerde hij niet, ook niet toen er een aangetekend schrijven in de bus viel. De VVD droeg Marcia Moes uit de Weesperstraat voor als zijn vervanger. Zij is marketingmanager van beroep en de vrouw van het Muider VVD raadslid Hans Luijendijk. Het blijft dus in de familie.
+ Totnogtoe was Dirk Rozendaal uit de Singelstraat het enige toegevoegde commissielid van het CDA. De anderen zijn tevens raadslid. Inmiddels is Arie Mastenbroek als tweede toegevoegd commissielid voor deze partij beëdigd. Mastenbroek is politieagent en weet alles van wetten, dus dat komt goed uit, want daar hebben hier maar weinig politici kaas van gegeten. Hij is geen Muier, maar zijn vrouw Carla van Capelle des te meer. Ze wonen op de Pauw in het vroegere huis van Jan Wieling.
+ De vervanging van zeven van de acht parkeerautomaten door chipknipautomaten, om van het leegroven af te zijn, was al zo uitvoerig in de commissie behandeld, dat de raad er snel mee klaar was. Wel kwam de VIB met een 'motie van gezond verstand'. Het was een pleidooi om, knipogend naar de vervanging van de huidige muntautomaten, afgeschreven apparatuur niet te beschouwen als apparatuur waar je geen plezier meer van kunt hebben. Als een volleerd judoka ving burgemeester Smith de aanval op en zette 'm om in een ippon. Hij zei dat B&W de motie overnam, omdat het college het er helemaal mee eens was. Lesje voor de VIB: ludiek is leuk, maar het kan tegen je werken.
+ Ook over het milieubeleid was de raad gauw uitgesproken. Blijkbaar leeft dit onderwerp tegenwoordig minder dan vroeger. Werd er in de commissie gediscussieerd over de voor - en nadelen van het in huis halen van een eigen milieuambtenaar, in plaats van (wat nu gebeurt) het inschakelen van een extern bureau: in de raadsvergadering kwam Jan Hylkema met weer een andere mogelijkheid op de proppen. Hij wist te vertellen dat de provincie graag bereid is een milieuambtenaar uit te besteden aan gemeenten die daar om vragen.
+ Trek in nog een handvol overgeschoten communicatiekeutels? Komt de eerste: Anna Waanders wil in het onderzoek voor het communicatieplan ook niet-inwoners van Muiden als doelgroep opgenomen zien. Volgens haar kan Muiden de kans grijpen zich te verkopen als de ideale trouwlocatie. Over de promotie van Muiden als toeristisch stadje heb ik haar (nog) niet gehoord.
+ Mogelijk komen er kennismakingsbijeenkomsten voor nieuwe inwoners. Die krijgen dan van alles en nog wat over Muiden te horen. Meer dan wij.
+ Burgemeester Smith: 'Muiden is gelukkig klein. Daardoor weten de inwoners snel bij wie ze voor wat moeten zijn op het gemeentehuis'. Dat hij dit mag zeggen van de wethouders! Die willen nu juist zo graag dat Muiden groot is.
+ Flip de Groot beval voor het communicatieonderzoek bij de Muider bevolking het onderzoeksmodel van Zoetermeer en Lisse aan. Harry Smith veerde helemaal op. Lisse, daar komt hij vandaan, dan moet het wel goed zijn!
+ B&W stelt zich in het openbaar de vraag: 'zijn er veel klachten over communicatie?' Ik zou zeggen: 'heren, zet u zich voor één keer over uw afkeer heen. Lees de keutels'.
+ In de commissievergadering van dinsdag voerde Riet Ruijzendaal, die zich onlangs afscheidde van de VVD en in haar eentje doorging, niet alleen het woord namens de fractie Ruijzendaal, maar ook namens de VIB. En dat nog vóór ze op de verkiezingslijst van de VIB staat!
+ Hoe zou het toch zitten met die structuurvisie voor de Bloemendalerpolder, die door de raad geëist werd, waar Weesp en Muiden steeds ruzie over hadden en waar zoveel haast bij was? 'Het ligt stil' meldt Leupen droogjes op: 'er wordt niet aan gewerkt'.
+ De volgende keutel is inmiddels achterhaald, maar ik trek 'm niet terug, want voor je het weet is het weer zover. Politici die op vakantie zijn, doen niet mee als er over de open begroting gepraat wordt. Dat is maar goed ook: al dat gezeur van die commissie - en raadsleden die zo nodig een duit in het zakje moeten doen – dat schiet niet op. Bovendien wilden de dames en heren van de politiek toch zèlf zo graag in vakantietijd vergaderen? Nou dan. Ook komt het natuurlijk goed uit dat de halve bevolking op vakantie is, wanneer er zoiets onbenulligs als de verdubbeling van ons stadje besproken wordt. Wat niet weet wat niet deert. Om kort te gaan: lang leve de democratie.
+ De ware regent herken je aan de volgende redenering: 'Raadsleden worden voor vier jaar gekozen. Ze genieten dus voor vier jaar het vertrouwen van de bevolking. De mening van de kiezers hoeft dan ook vier jaar lang niet gehoord te worden, immers hun mening wordt door de raadsleden vertolkt'. Vraag de ware regent of dit inhoudt dat raadsleden dus vier jaar kunnen doen en laten wat ze willen, dan begint hij te stampvoeten, te tieren en te razen.
+ Laten de fractievoorzitters zich opjagen door B&W of is het juist omgekeerd: jaagt het seniorenconvent het college op? Wat een haast ineens na 1050 jaar.
+ Wie zei daar dat het duale stelsel bedoeld is om de burgers meer bij de politiek te betrekken door de politici uit de achterkamertjes te halen?
+ Commissielid Fred Winnubst spreekt zo beschaafd, dat je hem nauwelijks kunt verstaan.
+ De wegwezer komt uit de mond van Dirk Rozendaal: 'Dat is geen keutel meer, dat is een heel riool'.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: