- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Angsthazen: goed voor een reutel keutels.

1-juli-2003

+ Leden van de PvdA informeerden zaterdag bij willekeurige voorbijgangers in de vesting hoeveel woningen men zou willen op het kruitfabriekterrein, als dat volgend jaar vrijkomt. Je mocht kiezen: maximaal 5000, 1500 of 500 of helemaal geen. 'Vijfduizend woningen' werd nauwelijks genoemd, zomin als 'geen woningen'. 'Maximaal 500' was vaak te horen – en ook wel 1500, zij het minder. De samenstellers van de steekproef zullen bang geweest zijn om de wethouders, die uit zijn op massale bouw, tegen zich in het harnas te jagen. Anders hadden ze wel meer keuzemogelijkheden geboden tussen 'maximaal vijfhonderd' en 'geen woningen'.
+ Opvallend was dat veel mensen geen idee hebben waar deze aantallen voor staan. Dit viel extra op, omdat menigeen te kennen gaf heel gelukkig te zijn met de kleinschaligheid van Muiden. Daar zal niet veel van overblijven als er zo'n 1500 woningen bijkomen. Het zou immers betekenen dat Muiden, inclusief Mariahoeve, Noordwest en Klapwijk ruim twee keer zo groot wordt. Eenderde deel van 1500 woningen: 500, is al bijna twee keer Mariahoeve (voor de Muiderbergers: evenveel als heel Buitendijke).
+ Ook bleek dat de geënquêteerden geen enkel benul hebben wat de plannen met het KNSF terrein zijn. Dat niemand weet wat Muiden te wachten staat, is niet verwonderlijk, want B&W heeft de bevolking nog geen enkele informatie over de invulling van het terrein gegeven. Het enige wat we te weten zijn gekomen, is dat men 1500 woningen, ook flats van vierhoog (toe maar: in een beschermd stadsgezicht) op het KNSF terrein schijnt te willen, evenals twee basisscholen, en verder dat men de sportterreinen van S.C.Muiden wil verplaatsen naar de driehoek van Bredius – het weiland aan de A1 achter Klapwijk.
+ Tot op dit moment is iedereen overal zorgvuldig buiten gehouden. Zelfs de raadsleden moeten gissen wat de onderhandelingen hebben opgeleverd. Niettemin wordt er van hen verwacht dat ze halsoverkop akkoord gaan met wat er bekonkelfoesd is tussen de wethouders en de KNSF. Het is natuurlijk te gek voor woorden. Als er verkeersdrempels in een straat moeten komen, vindt een hele inspraakprocedure plaats (terecht trouwens), maar als het om de toekomst van Muiden gaat, bepalen de vroede vaderen zèlf wel even wat goed voor ons is.
+ Er valt maar één conclusie te trekken: het college van B&W is bang voor de mening van de bevolking. Die angst zit kennelijk diep. De twee betrokken wethouders (van wie er één nota bene lid van de partij is die de enquête hield) moesten helemaal niets weten van de steekproef.
+ De waarde van de enquête is trouwens betrekkelijk. Zo was ook vóór de enquêteurs de straat op gingen, bekend dat de onwetendheid bij de bevolking over wat er speelt, verontrustend groot is. Het gebrek aan kennis heeft het geven van tegenstrijdige antwoorden danig in de hand gewerkt. Bijvoorbeeld: een Muier vulde in dat hij/zij wèl 5000 woningen op het KNSF terrein wil, maar beslist geen aantasting van de natuur.
+ De antwoorden (en ook de antwoorden van dezelfde steekproef op muideninfo.nl) worden bestudeerd. Door de vakantietijd kan het even duren eer het eindresultaat bekend wordt gemaakt. Voor raadsleden die nog 'blanco' tegenover de plannen met het KNSF - terrein staan, al was het maar omdat ze deze nog niet kennen, zal de uitslag waarschijnlijk meespelen in hun besluitvorming. Er kunnen immers bepaalde tendensen naar voren komen, zoals een breed gedragen wens van de Muider gemeenschap om voor eigen woningenzoekenden te bouwen, maar dan zeker niet meer dan 500 woningen, omdat er niet meer nodig zullen zijn voor ons kleine stadje.
+ Minstens zo belangrijk is dat de steekproef een publieke discussie op gang kan brengen, waardoor het onderwerp 'de toekomst van het KNSF terrein en Muiden' eindelijk de aandacht zal krijgen die het verdient. Het zal het gemeentebestuur ertoe dwingen om alle inwoners over de plannen in te lichten, en ook om serieus naar ieders mening en wensen te luisteren. Let wel: vóórdat het grote besluit valt.
+ De enquêterende PvdA leden kregen regelmatig een spontaan compliment voor hun initiatief. Men vond dat het hoog tijd werd, dat de politiek naar de mening van de Muiers informeerde. Sommige ondervraagden toonden er zich ronduit verontwaardigd over, dat de gemeente de bevolking in het ongewisse laat. Ook de inhoud van de enquête leidde tot emotionele reacties. Zo vreest menigeen dat Muiden zijn karakter zal verliezen als er een enorme wijk bij komt. Ook is er ongerustheid over wat er met de natuur van het KNSF terrein gebeurt. Verder is er nogal wat angst over mogelijke waardevermindering van de woningen in en rond de vesting.
+ Wanneer je alles in aanmerking neemt, mag je vaststellen dat het kortzichtig, zo niet dom, van de andere politieke partijen is dat ze, hoewel hiertoe uitgenodigd, niet wilden meedoen aan deze enquête. De VVD-ers wilden niet 'de loopjongens' van de PvdA zijn, de VIB die zich, ook al ging het niet om Muiderberg, aanvankelijk bij het initiatief had aangesloten, vond op de valreep dat er een te nadrukkelijk PvdA stempel op stond, en de fractievoorzitters van CDA en D66, die er aanvankelijk wel oren naar hadden, werden door hun wethouders teruggefloten. Jawel: in het tijdperk van het duale stelsel. Angsthazen zijn het. Hoe kun je nu toch bang zijn voor de mening van het volk dat je zelf vertegenwoordigt?
+ De bewoners van de Bouvywijk kunnen protesteren wat ze willen, wethouder Leupen is er niet vanaf te brengen dat het plaatsen van noodlokalen pal voor de vestingwal ter hoogte van de betonplaat de meest geschikte oplossing is om leerlingen van de overvolle Jozefschool (250 kinderen) op te vangen. Wèl wil hij proberen het voorgestelde aantal kindercontainers op deze plek terug te schroeven van drie naar twee, door er bij de Samen op Weg gemeente op aan te dringen dat de Jozefschool het gebouw Rehobot voorlopig nog mag blijven gebruiken als tijdelijke huisvesting.
+ Niet drie, maar twee containers is een schrale troost voor de buurt, die dan ook van plan is zich met hand en tand tegen het plan te verzetten – en daar alle wegen voor kent. Men is extra geladen omdat B&W alles op alles wil zetten om de lokalen in de Kerstvakantie in gebruik te kunnen nemen. Eventuele vervolgbesprekingen in commissie en raad zou dit streven in de weg staan.
+ Gooide wethouder Leupen het er in eerste instantie nog op dat de noodlokalen zouden worden geplaatst in afwachting van de nieuwbouw van de Jozefschool op het KNSF terrein, in de commissievergadering zweeg hij over deze koppeling. Tot veler verrassing beweerde de kroonprins van het CDA, Dirk Jan Methorst, met grote stelligheid in de commissie dat je beide zaken beslist gescheiden moest zien. Maar wat lezen wij in het aangepaste voorstel voor de raadsvergadering van donderdag? Precies: B&W wil de planvoorbereiding voor drie permanente lokalen bij de Jozefschool voorlopig staken vanwege 'het onderzoek naar de mogelijkheid van woningbouw en in samenhang daarmee de bouw van een nieuwe school op het KNSF- terrein'. De brede school met de campus, daar is-ie weer.
+ Hoewel - anders dan in de informatieavond voor de buurt - in de commissievergadering de gerechtvaardigde angst dat noodlokalen er blijven staan tot ze in elkaar zakken van ouderdom, vrijwel niet ter sprake kwam, garandeerde Dirk Jan Methorst met grote stelligheid dat de containers er niet langer dan vijf jaar zullen staan. Ik schonk daar geen aandacht aan, omdat ik het als retoriek beschouwde. Je kunt zoiets als raadslid makkelijk garanderen. Naar nu blijkt sprak Methorst niet alleen voor zichzelf en zijn partij. Ook B&W kondigt in het aangepaste voorstel aan dat de omwonenden voldoende garantie kan worden gegeven dat de lokalen er niet langer dan vijf jaar zullen staan.
+ Het wordt ook nader verklaard. Er staat: 'Volgens planning ontstaat eind augustus duidelijkheid over het KNSF terrein'. En vervolgens: 'Als dan blijkt dat de plannen doorgaan kan kort daarna de planning gemaakt worden voor de bouw van de nieuwe school. Als die met teveel onzekerheden is omgeven kan alsnog worden besloten tot een alternatief plan bijvoorbeeld in uiterste instantie het plan van de drie lokalen op de school'.
+ Ik weet nóg twee alternatieve plannen, maar dan in éérste instantie te realiseren: óf een geheel nieuwe school op de huidige plaats, óf de schoolwoningen op het schoolplein aan de overkant, waarmee men eerder de buurt overviel, die de plannen dan ook prompt afwees. Schoolwoningen zijn schoollokalen, die meteen omgebouwd kunnen worden tot woningen, zodra er, waar dan ook, een nieuwe school gebouwd wordt. Wordt voor een van beide alternatieven gekozen, dan durf ik de gemeente te garanderen dat de noodlokalen er niet vijf maar anderhalf jaar staan – terwijl ik niet eens Dirk Jan Methorst heet.
+ Omdat er iets misgegaan was met de verzending van de stukken, waardoor niet iedereen de gelegenheid had gekregen zich te verdiepen in de materie, werd in de commissievergadering het punt 'verkeersevaluatie' beperkt tot een 'eerste ronde'. Alle partijen en insprekers op de publieke tribune mochten een eerste reactie geven. Pas na de zomervakantie kan er worden gediscussieerd over de oplossingen die B&W voor ogen heeft om de vele verkeers – en parkeerperikelen in Muiden het hoofd te bieden. Uiteraard is het onderwerp ook afgevoerd van de agenda van de raadsvergadering van aanstaande donderdag.
+ Zoals te verwachten was, grepen de commissieleden de gelegenheid aan om hun mening te geven over het voorstel van B&W om betaalde vergunningen in te voeren. Hoewel links en rechts herinnerd werd aan de belofte dat er betaalde vergunningen voor de inwoners zouden komen, was er zeker geen sprake van fel verzet. Er werd er voor gepleit, dat de eerste vergunning per huishouden gratis zou blijven en dat er voor elke volgende moet worden betaald. Inspreker Jan Bovenlander rekende de aanwezigen voor dat de gemeente met deze aanpak de kosten eruit kan halen. Hij vindt dat de vergunningen geen melkkoetje voor de gemeentekas mogen zijn.
+ Misschien dat ik afgeleid was door de verschijning van de nieuwe mevrouw van de VVD, Marcia Moes, maar vanaf mijn plaats op de publieke tribune kon ik geen woord verstaan van wat ze zei. Gelukkig bleek deze handicap ook voor anderen te gelden. Bij navraag kwam ik erachter dat ook commissielid Moes de eerste vergunning gratis wilde. Alleen had ze een soort straftarief in gedachten, dat al naar gelang het aantal vergunningen per adres, opliep tot € 100.
+ Eric Hoetmer, de verkeersexpert van de PvdA, haalde uit naar wethouder Schulp. Hij verweet hem dat het verkeer - en parkeerplan er al twee en half jaar eerder had kunnen zijn. Ook was hij boos omdat hij er niets in terug vond van zijn suggesties voor diverse verbeteringen. Allemaal ideeën waarover hij drie keer uitvoerig met de wethouder had overlegd.
+ Ook de vervanging van de tijdelijke verkeerslichteninstallatie bij de sluisbrug voor een permanente installatie kwam even ter sprake. Uit het publiek kwam de suggestie dat je financieel bezien beter door kunt gaan met huren, dan een peperdure nieuwe installatie aanschaffen. In de kroeg had men het er ook al over. Iemand vroeg zich af waarom de twee verkeerslichten in de Weesperweg die ter hoogte van Streefkerk bij de oversteek naar Klapwijk stonden, niet bij de sluisbrug kunnen worden geplaatst. Ze waren weggehaald in het kader van Duurzaam Veilig. 'Dat scheelt een smak geld' riep een stamgast. Of hij het meende was niet duidelijk. Maar het was dan ook laat.
+ Ouwe Muier had verwacht dat oud-slager Frank Wagenmans en zijn partner Teus van der Kamp niets meer in de weg zou staan om de kazerne commercieel te exploiteren, maar hij heeft zich lelijk verkeken op de reacties vanaf de publieke tribune en uit de commissie. Niet dat het er donderdag in de raad echt om zal spannen. Wethouder Schulp zal vast wel eieren voor zijn geld kiezen, met name als het om de financiële onderbouwing van het voorstel gaat. Er wordt donderdag een doortimmerd stuk van hem verwacht. De in de commissie voorgestelde aanpak biedt de gemeente geen enkele garantie. We mogen geen risico's nemen, ook al gaat het vooralsnog om een experiment – zo was van verschillende kanten te horen.
+ Anna Waanders vond dat de gemeente de cateraars flink matste met de voorgestelde uurtarieven. Volgens haar is de gangbare huur heel wat hoger. Dick Schulp wierp tegen dat het voorgestelde tarief reëel is, zeker als je in aanmerking neemt dat de kazerne beslist geen A – locatie is, zoals adviesbureau Metafoor B&W had voorgespiegeld. Uit zijn pleidooi viel geen andere conclusie te trekken dan dat het college er indertijd met open ogen is ingestonken bij Metafoor. Dat was wel zo eerlijk, maar toch ook pijnlijk, temeer omdat het bepaald niet de eerste keer is dat externe adviseurs de kans krijgen hier toe te slaan.
+ Anna Waanders voerde ook aan, dat zodra de kazerne een horecalocatie is, alle exploitanten van horecabedrijven in Muiden en Muiderberg evenveel recht op huwelijksvoltrekkingen binnen de muren van hun lokaliteit hebben als de kazerne, waar immers menig bruidspaar in de echt wordt verbonden. De horecabedrijven zijn nu nog buitengesloten omdat ze geen 'huis der gemeente' zijn. Maar wat is straks het verschil? Burgemeester Smith zal behoorlijk moeten peuteren om een speld tussen deze redenering te kunnen krijgen.
+ De cateraars willen een mobiele tent als rokersruimte. Ze vermoeden namelijk dat de huidige balletruimte, die de gemeente als speciale ruimte voor rokers wil inrichten niet een, twee drie ter beschikking zal zijn. Terecht, zoals in de commissievergadering bleek. De ouders verzetten zich. Ze willen het knusse stekje niet graag inruilen voor een andere ruimte.
+ De 'rokerstent' krijgt een plaats bij een zijdeur van de kazernezaal. Rietje Rijnja van D66 ziet die tent niet zitten. Hoort niet thuis op een historische plaats en binnen een beschermd stadsgezicht, zo betoogde ze. 'Het Muiderslot heeft al een tent' voegde ze eraan toe, om aan te geven dat het welletjes is. Prompt ging de discussie over hoe lang de tent zou blijven staan; een paar uur of een paar dagen. Het zit er allebei wel in.
+ Jan Bovenlander staat altijd op de bres voor de 10% van de bevolking, die last heeft van andermans verslaving en dus óf wegblijft van plaatsen waar gerookt wordt, óf gedwongen is om mee te roken. Hij greep het rookverbod in openbare gebouwen zoals de kazerne dan ook aan om te waarschuwen, dat de gemeente als verhuurder enorme boetes boven het hoofd hangt wanneer er overtredingen geconstateerd worden. Het zijn inderdaad geen kinderachtige bedragen: € 300 boete voor de eerste keer en maar liefst € 2400 voor elke volgende keer. Zo hou je nog geen stuiver aan de kazerne over.
+ Oudere keutellezers, die er graag een opsteken, voelen zich aangesproken door de keutels, die Ouwe Muier af en toe aan het rookprobleem wijdt. Ze weten natuurlijk heel goed, dat er grote gevaren dreigen, maar toen ze in hun jeugd met roken begonnen, lag dat anders. Geen vuiltje aan de lucht. Roken was stoer. Het spreekwoord luidde 'er is geen man die niet roken kan'. Meisjes vonden een jongen die niet rookte al gauw een lulletje.
+ Roken is nog steeds stoer, maar nu met een veel grimmiger lading: voor de jongens en meiden van vandaag is het een macabere uitdaging. Mensen die al jaren stugge rokers zijn, hebben het moeilijker dan beginnende rokers. Hun verslaving beheerst hun leven – en dat van hun omgeving. Heel wat ouderen waren dan ook indertijd niet gaan roken als ze geweten hadden waar ze aan begonnen.
+ In dit verband een kijkje terug in de tijd. Voor het personeel van de kruitfabriek was het gevaar van roken niet de bedreiging van de eigen gezondheid. Het ging om de veiligheid van iedereen op en om het terrein. Iedere medewerker was er van doordrongen dat kruit en vuur niet samen gaan. Maar een reden om te stoppen met roken was dit niet. Je had immers veiligheidsmaatregelen.
+ De 'witte boorden' van de kruitfabriek waren bevoorrecht. Achter het eerste hek was roken in kantoor – en ontvangstruimten toegestaan. Alleen de bezoekers moesten rookgerei, lucifers en/of aanstekers bij de portier afgeven (een en ander is trouwens nog steeds zo). Achter het tweede hek mocht op geen enkele plek gerookt worden. Dit strenge rookverbod trof met name de productiemedewerkers. Zij mochten immers alleen in de kantine roken. Er werd regelmatig gefouilleerd. De kruitmaker die betrapt werd, kon zijn biezen pakken.
+ Hoewel over deze ontslagen op staande voet vrijwel nooit iets naar buiten kwam, mag je aannemen dat er niet veel overtreders ontdekt zijn. Iedere oud-medewerker zal het bevestigen: roken achter het tweede hek was taboe. Dat deed je niet. Het kwam zelfs niet bij je op, ook al snakte je nog zo naar een peuk. Overigens staat niemand er voor in, dat er geen zwakke broeders waren die voor de verleiding bezweken en kans zagen stiekem een paar trekjes te nemen.
+ Dat de rookcultuur op de kruitfabriek net zo geaccepteerd was als vroeger overal in de maatschappij, mag blijken uit het feit dat je bij de portier pakjes sigaretten kon kopen. De bofkonten van de administratie en andere krachten, die binnen werkten achter het eerste hek, konden de hele dag doorpaffen. Je had erbij die aan de poort elke werkdag twee pakjes kochten. Eén voor op het werk en één als je weer naar huis ging. De goeie ouwe tijd. Of misschien toch niet?
+ Aan de ellende voor de fietsers op de brug van het Amsterdam-Rijnkanaal komt voorlopig nog geen einde. Er heeft zich een nieuw probleem aangediend. Rijkswaterstaat wil er een extra rijstrook bij op de brug. Deze strook zou dertig centimeter afhappen van het toekomstige fietspad. Kan dus niet. Commissielid Fred Winnubst liet wethouder Schulp weten dat de fractie van de PvdA graag bereid was om actie te ondernemen. Zodra het weer vroeger donker is, wordt de situatie levensgevaarlijk. En mocht er een ongeluk van komen dan wordt de gemeente Muiden verantwoordelijk gesteld. Dick Schulp zat bepaald niet op de diensten van de PvdA te wachten. Hij beschouwde het als kritiek op zijn beleid. Dat was inderdaad bij het aanbod inbegrepen.
+ Oók vrijdag die enorme gele kraan boven Muiden gezien? Zo hoog, dat was hier nog nooit vertoond. Terwijl de instructies over de vesting galmden, zweefden de containers met grind door de lucht. Allemaal materiaal voor onderhoud en herstel van de daken van de Broshuizen. Er stond iemand met een bezorgde blik naar te kijken. 'Dat kan toch niet' mopperde hij: 'zo'n enorme kraan in een beschermd stadsgezicht.'
+ Bij de laatste raadsverkiezingen ging de PvdA van vier naar twee zetels. Nog steeds kun je wethouder Leupen horen beweren dat de uitslag anders zou zijn geweest als hij maar de lijsttrekker was gebleven. De laatste keer stond hij niet op de verkiezingslijst van de PvdA - wèl was hij door deze partij voorgedragen als wethouder. Volgens mij heeft Leupen gelijk. De uitslag was inderdaad anders geweest. Zeker weten dat Eric Hoetmer wederom met talrijke voorkeurstemmen voor de PvdA in de raad gekozen zou zijn, maar dan als enige. Alleen was één raadszetel niet genoeg geweest voor de PvdA om een wethouder uit eigen gelederen te leveren. Leupen mag de kiezers dus wel dankbaar zijn.
+ Het CDA, D66, de VVD en de VIB hebben niet meegedaan aan de enquête van de PvdA. Mocht niet van Dick Schulp.
+ De VVD mag dan zeggen dat ze niet mee wilden doen omdat ze niet de 'loopjongens van de PvdA' willen zijn, in werkelijkheid gaat het er natuurlijk om dat ze graag vriendjes met het CDA willen zijn nu er heibel in de tent is bij de PvdA, die niet bepaald als één man achter Leupen staat. Mocht de ruzie hoog oplaaien, dan kon de coalitie wel eens worden opgeblazen. Denk erom dat de VVD klaar staat om het gat te vullen.
+ Eerder wees Dick Schulp VVD-fractieleider Henk Bökenkamp als wethouder af. Maar als Henk straks weer bij Dick op de stoep staat, is de kans groot dat die met zijn hand over het hart strijkt. Door de afscheiding van Riet Ruijzendaal vormen CDA en VVD geen meerderheid meer in de Muider raad, maar van de D66 wethouder heeft niemand last. Die mag blijven zitten waar-ie zit. Heb je alsnog een rechtse meerderheid. Ik vertel het alvast maar, zodat u niet te erg schrikt als het zover is.
+ Punt vier op de raadsvergadering van donderdag is de benoeming van nieuwe externe commissieleden. Wie nu weer? Blijven ze aan de gang? Of is het een communicatiefoutje om de raadsleden die met het communicatieplan bezig zijn scherp te houden?
+ Een mail van Willem Kroon. 'Beste ouwe Muier', schrijft hij: 'ik lees uw stukjes graag. Zeker sinds ik ADSL heb en niet meer op de klok hoef te kijken, hoeveel telefoontikken ik heb gebruikt. Ik werd echter onaangenaam getroffen door het onderstaande stukje' – waarna Willem de keutel citeert over de instructeur van een leswagen van de rijopleiding van de ANWB, die zich niets van de verzoeken van de omstanders aantrok en zijn auto liet doorronken en – stinken voor de gesloten slagbomen van de sluisbrug.
+ 'Is de Ouwe Muier hofnar een beetje teveel in de ban geraakt van de Middeleeuwen, door de taferelen in Muiden?' vraagt Willem Kroon zich af: 'Het bekendmaken van telefoonnummers en kentekens van auto's riekt naar een ouderwetse heksenjacht. Dit haalt het luchtige en gezellige karakter van uw keutels onderuit. Iemand aan de schandpaal nagelen doen we niet meer door zo'n houten paal, maar door beschaafde en aardige stukjes op internet. En dus niet door op te roepen medemensen plat te bellen. Dat gaat mij te ver'.
foto geplukt van www.muider.nl + Ik ben het met je eens Willem, ik had dat telefoonnummer 0900-8118 niet moeten noemen, evenmin als dat kentekennummer 57-GV-HJ. Maar het kwaad is al geschied. Ik was ook zo boos. Ik dacht: daar mag die hufter niet mee wegkomen. Zoals je mogelijk hebt gezien, heb ik inmiddels een middeleeuwse straf ondergaan. Geruime tijd stond ik als afschrikwekkend voorbeeld aan de schandpaal op de site van muider.nl. Heel Muiden weet nu waarom.

+ Er kwam ook andere mail binnen, eveneens naar aanleiding van 'Brug open. Motor af'. Mike Man mailt: 'Zojuist weer genoten van je nieuwe keutels; ga zo door. Afgelopen woensdagmorgen, waar gebeurd. Vraag ik aan een automobilist, die met draaiende motor voor de gesloten brug staat: 'Mijnheer, wilt u alstublieft uw motor afzetten?'. Antwoord: 'Waarom?' Ik weer: 'Omdat dat socialer is en het bovendien verboden is om uw motor te laten draaien tijdens het wachten'. Antwoord: 'Ik zet 'm toch niet af, want anders moet ik mijn routeplanner weer opnieuw programmeren'. 'Lust je nog peultjes?' vraagt Mike Man.
+ De geschiedenis herhaalt zich. Had het kleine Muiden eerder een te grote broek aan met de aquaductplannen, met het KNSF terrein dreigt het gemeentebestuur er opnieuw met boter en suiker in te gaan. Zowel aquaduct als kruitfabriek zijn allereerst aangelegenheden van nationaal belang. Dat de lokale autoriteiten mogen aanschuiven, wil nog niet zeggen dat ze serieus genomen worden. Er gebeurt gewoon wat de door wol gewassen onderhandelaars willen. Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen. Twee Muider wethouders wel.
+ Het uur U nadert. Wat zou erger zijn voor een wethouder. Voor schut staan bij de heren van de KNSF of bij de eigen bevolking?
+ Opgevangen: 'Als medewerkers van de kruitfabriek móeten we wel voor veel woningen zijn, anders worden we straks gekort op onze uitkeringen'. Bedoeld wordt de afvloeiingsregeling als de fabriek sluit. Gelukkig kan het natuurlijk niet waar zijn dat de hoogte van deze uitkeringen gekoppeld is aan de uitkomst van de onderhandelingen over de invulling van het terrein. Foute verkooppraatjes. Verkeerd breekijzer.
+ Ik weet wel hoe Muiderberg zou reageren als het dorp twee keer zo groot dreigde te worden. Heel anders dan Muiden totnogtoe.
+ Gezien: mevrouw Timmer-Zevering, rijdend op de fiets door Muiden. Niet meer als een jonge blom, maar wat wil je: ze is negentig.
+ Een hanenkam geen gezicht? Kom nou, je kunt er minstens dertig jaar jonger mee uitzien.
+ Dokter van Leersum is na maanden weer terug. Met een nieuwe heup, maar daar zie je niets van. Ze loopt weer als een kievit, zij het een voorzichtige kievit.
+ Zit je op je fiets. Rij je over het Kruitpad. Zie je aan de overkant van de trekvaart een kennis. Zwaai je die enthousiast toe. Klap je tegen een paaltje. Vlieg je door de lucht. Breek je twee ribben. Ligt je gezicht open. Zitten je boventanden los. Dit alles overkwam de onlangs gepensioneerde duizendpoot van het Muiderslot Nico Wolf. Een uurtje later stond hij alweer in zijn tuin de fuchsia's te begieten. Wel pijn, maar geen medicijn geslikt. Oud marinier. Niet kapot te krijgen.
+ Gehoord: 'Hebben jullie ook dat boekje van de Rabobank over Muiden in de bus gekregen?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: