- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Zomer. Maar nog geen komkommerkeutels.

07-juli-2003

+ Sinds donderdag staat op het Vestingplein in de plaats van de spoorloos verdwenen parkeerautomaat een gloednieuw exemplaar. Let wel: ín de plaats, niet óp de plaats van de vorige. De gemeente heeft 'm dicht bij de weg gezet om de kans dat ook deze automaat verdwijnt te minimaliseren. Deze diepblauwe automaat is de eerste van de in totaal zeven blauwe parkeermeters die de huidige automaten gaan vervangen. De anderen zes volgen nog, maar niet meteen.
+ Het kan nog wel een week of wat duren eer alle nieuwe automaten er staan. Ik elk geval langer dan de gemeente graag wilde. Er was zelfs geen raadsbesluit afgewacht om ze maar zo snel mogelijk te kunnen bestellen, in de hoop dat het zou lukken om ze te installeren nog vóór de vakantiedrukte zou losbarsten – in elk geval vóór de bouwvak. De beslissing om de nieuwe automaten aan te schaffen viel in de commissievergadering, die vooraf ging aan de raadsvergadering, waarin de besluiten plegen te vallen. Je kunt je dan ook afvragen of het allemaal wel zo wettelijk was.
+ Hoe dan ook: deze eerste van de zeven stuks kon rechtstreeks geleverd worden, wat prompt gebeurde. Nadat een dag lang stroom was geleverd via de ingebouwde noodbatterij, werd de automaat vrijdag op het elektriciteitsnet aangesloten. De parkeerbonnetjes kunnen bij deze automaat zowel met munten als de chipknip betaald worden. Het is de bedoeling dat dit straks bij slechts drie automaten in de vesting het geval zal zijn. Dit met het oog op buitenlandse toeristen, die immers de chipknip niet kennen. Bij de andere vijf kunnen automobilisten straks alleen met de chipknip terecht. Hier is voor gekozen om de automaten onaantrekkelijk te maken voor krakers.
+ Ook al om de criminelen zoveel mogelijk af te schrikken worden de automaten in Muiden dicht bij de weg geplaatst, zodat er beter zicht op is. Dit geldt niet alleen voor de nieuwe apparaten, maar ook voor de enige van de acht die gehandhaafd blijft, te weten de grijze automaat op het parkeerterrein aan de Weesperweg bij het kantoor van Streefkerk, waarmee langs digitale weg betaald kan worden zodra de benodigde aansluiting er is.
+ Donderdag was de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie. Het werd goed laat. Vele tongen werden alvast soepel gepraat voor het hapje en het drankje na afloop, dat voor één keer terug was. De fractievoorzitters schaarden zich als laatsten aan de bar. Ze moesten eerst nog de koppen bij elkaar steken om de definitieve data te bepalen voor de verschillende openbare vergaderingen over de invulling van het KNSF terrein.
+ Er werd alsnog besloten deze vergaderingen niet eerder dan in september te houden. Dit in de hoop dat iedereen dan terug is van vakantie, en er dus bij kan zijn. Als alles goed gaat, zijn drie weken van tevoren, dat is half augustus, de raadsvoorstellen de deur uit. Tijd genoeg om je erin te verdiepen. Hier volgen de vergaderdata. Noteert u even? Dinsdag 2 september: reguliere commissies. Donderdag 4 september: commissievergadering, geheel gewijd aan het KNSF terrein. Donderdag 18 september, dus twee weken later, raadsvergadering. Verwacht wordt dat in deze vergadering het besluit valt, dat de toekomst van Muiden bepaalt.
+ De hamvraag is: wordt Muiden twee keer zo groot door de bouw van maximaal 1500 woningen, zoals B&W wil, of komt er een wijk bij ter grootte van Mariahoeve met zijn 260 woningen - of misschien een grotere wijk met 300, 400 of zelfs 500 woningen? De bevolking krijgt zowaar de kans hierover mee te praten, zowel in de commissievergadering van 4 september als op donderdag 11 september. Dan vindt 'burgerparticipatie' plaats. Er van uitgaand dat daar een inspreekavond voor de bevolking mee bedoeld wordt, zou je je kunnen afvragen, of deze bijeenkomst niet beter vóór de commissievergadering kan worden gehouden, zodat de partijen eerst vernemen wat er bij de bevolking leeft en pas daarna hun standpunt bepalen.
+ Het woordje 'Sint' mag dan al een tijd voor 'Jozefschool' verdwenen zijn, voor het CDA gaat de stammenstrijd door. De partij toonde in de raadsvergadering bar weinig begrip voor de Bouvywijkbewoners, die nooit om de explosie van het leerlingenaantal gevraagd hebben, maar er wèl de dupe van dreigen te worden. De andere partijen konden meer meevoelen met de buurt, die bezwaar heeft tegen de plaatsing van de noodlokalen (voor 10 tot 12 jarigen) bij de betonplaat, maar ze gingen toch akkoord met het voorstel van B&W - zij het nadat hier enkele wezenlijke veranderingen in waren aangebracht. Zo werd de bouw van de noodlokalen losgekoppeld van eventuele toekomstige bouw op het KNSF terrein en dient er binnen een half jaar tot een jaar definitieve duidelijkheid te zijn óf en waar er een nieuwe Jozefschool gebouwd wordt, zodat de omwonenden weten waar ze aan toe zijn.
+ Ook moet B&W ruggespraak plegen met de raad over de resultaten van het overleg met de Samen op Weg gemeente om het Rehobot – gebouw te mogen handhaven als noodlokaal. Niet dat de omwonenden zich kunnen verheugen op twee in plaats van drie kindercontainers. Die pleister op de wonde zit er niet in, temeer omdat CDA - raadslid Petra Nell met redelijke argumenten andersdenkenden ervan overtuigde, dat er beter drie dan twee noodlokalen bij elkaar kunnen staan. Ze betoogde dat de leerkrachten dan alles beter onder controle kunnen houden, bijvoorbeeld als men voor elkaar invalt.
+ Hoewel het voorstel werd aangenomen, is het niet gezegd dat de noodlokalen bij de betonplaat er ook komen te staan - en zeker niet rond de Kerstvakantie, zoals B&W graag willen. Als ze er niet komen, is dat niet te danken aan de heldere pleidooien van twee bewoners, die gebruik maakten van hun recht in te spreken, want wat die zeiden voegde niets toe aan wat er al eerder allemaal gezegd was. Bovendien hadden de raadsleden hun standpunt al van tevoren bepaald. Het zal moeten komen van het buurtverzet en daar is beslist effect van te verwachten.
+ Het is allerminst uitgesloten dat de buurt de plannen voorlegt aan de rechter. Ik moet nog zien of deze net zo makkelijk als het gemeentebestuur over alle bezwaren heenstapt. Het is bijvoorbeeld best mogelijk, dat hij vindt dat de alternatieve mogelijkheden onvoldoende onderzocht zijn en dat er te weinig garantie is voor de duur van de noodvoorziening aangezien er geen concrete nieuwbouwplannen zijn (Leupen viel van zijn geloof door ineens de weilanden achter Klapwijk als mogelijke bouwplaats voor de school te noemen). Ook moet het al vreemd zijn als de rechter ongevoelig zou zijn voor het argument, dat er met het beschermde stadsgezicht van Muiden wordt gesjoemeld, waarbij ongetwijfeld verwezen zal worden naar de witte puntmutsen bij het Muiderslot. Dat komt er nou van.
+ Dat wethouder Leupen op verschillende belangrijke punten bakzeil moest halen, beviel hem van geen kant. Tegenspraak duldt hij niet. Zeker niet van die naïeve domme blondjes van de VIB die zeiden dat hij de raad een beslissing door de strot wilde drukken en die met alternatieven kwamen aanzetten, zoals alsnog bouwen van schoolwoningen (ook genoemd door VVD, PvdA en D66), het afbreken en opnieuw bouwen op dezelfde plaats, en het eerdere plan, waar de buurt geen probleem mee had, namelijk het bouwen van drie lokalen bovenop de huidige school. De wethouder zou de dames wel even een lesje leren. Op hoge toon verweet hij hen dat ze de stukken niet goed hadden gelezen. Maar ze waren beter op de hoogte dan de wethouder zelf. Als Leupen de keutels had gelezen, had hij geweten dat drie lokalen op de school bouwen in zijn eigen voorstel als mogelijkheid werd genoemd. Oei.
+ Ook wethouder Schulp lag onder vuur. Dit gebeurde toen de exploitatie van de kazerne door de cateraars Wagenmans en Van der Kamp aan de orde was. Anders dan je redelijkerwijs had mogen verwachten, had Schulp zijn huiswerk niet gemaakt, nadat de commissie de nodige gaten had geschoten in het exploitatieplan. Hij sloeg de aanvallen af door er verontwaardigd op te wijzen, dat B&W in opdracht van de raad met het voorstel kwam. Alsof dat de fouten rechtvaardigde. Schulp kreeg een motie van de VVD aan zijn broek, maar deze werd ingetrokken toen hij beterschap beloofde – wat inhoudt, dat er een inspanningsverplichting komt, die garandeert dat de gemeente in elk geval de huur eruit haalt.
+ Goedbeschouwd is het natuurlijk te gek, dat de wethouders Leupen en Schulp de raad zo koeioneren. Volgens het duale stelsel hebben ze er zelfs geen recht op om naast de voorzitter aan te schuiven bij een raadsvergadering. Ze doen hun werk in opdracht van de raad en moeten keurig hun beurt afwachten. Strikt genomen mogen pas komen opdraven als de raadsleden dat nodig vinden. Bijvoorbeeld om verantwoording af te leggen, of iets nader toe te lichten.
+ Voor Cor de Wit die met Hetty op de publieke tribune zat, werd het een mooie avond. Het zal me verbazen als hun stadsvilla bij de sluis met riant uitzicht op de Vecht er niet binnen afzienbare tijd staat. Waren PvdA en D66 in de commissie nog tegen de bouwplannen, omdat gevreesd werd dat dan het hek van de dam zou zijn, de raadsleden van beide partijen waren over de bezwaren heengestapt. Je weet het natuurlijk nooit, maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat er bezwaarschriften komen. Die zouden weinig kans maken en de bouw alleen maar op houden – waardoor de De Witjes gedupeerd zouden worden, en wie wil dat?
+ De pachters van de driehoek van Bredius, Van Ginkel en Streefkerk, voelen zich in de kou gezet. Voor de weilanden langs de A1 achter Klapwijk waarop zij hun bedrijf uitoefenen gaat het Voorkeursrecht gelden om prijsopdrijving te voorkomen. De gemeente wil de grond benutten om de begraafplaats te kunnen uitbreiden en sportvelden aan te leggen (en nu ineens ook een school). Hierover is contact met de grondeigenaar en niet met de pachters, dat mag zelfs niet. Streefkerk verwijt de gemeente een 'onbestuurlijke opstelling'. Henk van Ginkel senior liet de commissieleden weten dat hij voor het blok gezet is. Hij verwacht grote bedrijfsschade. De pijn zit 'm niet zozeer in de financiële tegemoetkoming, die zal wel meevallen, maar vooral in 't feit dat zijn opvolger mét het land een stuk toekomst kwijt raakt.
+ Op Nooitgedacht liep vorige week een jonge vrouw van boom tot boom. Ze ging alle platanen af, die deze lange straat omzomen. Bij elke plataan bleef ze een tijdje staan. Het leek wel alsof ze in navolging van prinses Irene met elke boom een praatje maakte - maar dan over de telefoon, want ze had een apparaat bij zich, dat veel weg had van een groot uitgevallen mobilofoon. In werkelijkheid was het een GPS, een routecomputer, zoals je die in steeds meer auto's en boten aantreft. Alleen was dit een GPS voor voetgangers. Boomspecialiste Anja Koning kon dankzij een satellietverbinding op een gedetailleerde digitale plattegrond van Muiden zien waar ze zich precies bevond. Ze traceerde alle bomen en toetste bij elke boom een aantal gegevens in, zoals de soort, en de staat waarin de boom verkeerde.
+ Anja Koning is in dienst bij BSI Bomenservice uit Baarn, de firma die pas geleden de treurwilgen in Muiden snoeide. Ze is één van de BSI medewerkers die al een maand in onze gemeente op pad zijn om een 'burgerlijke stand' voor bomen op te zetten. BSI Bomenservice brengt het hele gemeentelijke bomenbestand van Muiden en Muiderberg in kaart. In eerste instantie worden 'de straatbomen' geïnventariseerd. Dat zijn de bomen, die aan de openbare weg in stad en dorp staan – dus niet die in particuliere tuinen.
+ In Muiderberg, inclusief de Brink, zijn 'de bomentellers' inmiddels klaar. Maar er is nog veel meer te doen. Ook alle bomen van de plantsoenen en van de bossen in Muiden en Muiderberg moeten worden geïnventariseerd, zo goed als de bomen buiten de bebouwde kom, bijvoorbeeld langs de Zuidpolderweg. Alle bomen op een rijtje krijgen is een enorm karwei, maar het zal duidelijk zijn dat het geld dat het nu kost, straks bespaard wordt, en meer dan dat. Als je het hele bomenbestand in één oogopslag kunt overzien, heb je immers alles veel beter in de hand, en kun je, met minder kans op fouten, slagvaardiger, sneller en efficiënter plannen en uitvoeren.
+ In de globale planning voor de commissie – en raadsvergaderingen staat onder het kopje 'nog niet te plannen/doorlopend proces': ontwikkelingen Van der Vlietterrein. Een beetje vreemd die naam. De gemeente had zelf immers voorgesteld de vroegere scheepswerf voortaan Schoutenterrein te noemen. Maar belangrijker is natuurlijk wat we op deze plaats in het hart van Muiden kunnen verwachten. Wethouder Leupen had in de raadsvergadering 'iets concreets' te melden. Er is een 'eerste presentatie' voor een nieuw plan voor het terrein op het gemeentehuis geweest. Ook is er een bouwaanvraag ingediend.
+ De BAM, die het terrein van Ad van der Vliet kocht, heeft B&W twee ontwerpen laten zien, die daarna ook gepresenteerd werden aan de zogeheten 'Schoutencommissie'. Deze commissie bestaat uit mensen uit de buurt en andere belangstellenden in Muiden. Een mini afvaardiging van de Muider bevolking zou je kunnen zeggen.
+ Van leden van deze commissie hoorde ik, dat van de twee maquettes er één spontaan door de aanwezigen werd verworpen. Men moest met name niets weten van het ovaalvormige, deels over de Vecht hellende futuristisch appartementencomplex, dat de hele omgeving zou domineren. Het tweede ontwerp viel daarentegen wèl in de smaak. Hoewel er natuurlijk alleen nieuwbouw op het Schoutenterrein komt (45 appartementen en eengezinswoningen), is er veel van de oude scheepswerf in dit tweede ontwerp te herkennen. Zo zijn binnen de contouren van de huidige loodsen appartementen met veel glas ondergebracht.
+ Ook sprak een woontoren die als een soort Brandaris boven de wijk uitsteekt, de leden van de Schoutencommissie aan. Ze zouden het mooi vinden als dit doorging, maar beseffen dat het een nogal kostbare grap is, die extra investeringen, zoals een lift, vraagt. Los daarvan is het de vraag hoe de beslissende instanties er tegenaan kijken. Je moet durf en fantasie hebben om zoiets te waarderen.
+ Het is duidelijk dat de Schoutencommissie 'het plan met de toren' als een verrijking van ons stadje ziet. Alleen staat wel vast dat de woningen erg duur zullen zijn, vooral ook door de te verwachten hoge kosten voor de sanering van de grond. Ook al zullen de woningen waarschijnlijk eerst aan de inwoners van Muiden worden aangeboden: het ziet er niet naar uit dat er veel Muiers op het Schoutenterrein komen te wonen.
+ Een hazenkeutel van mijn collega chroniqueur Oude Muiderberger: 'Ter verhoging van de feestvreugde hebben alle Muiers en Muiderbergers een jubileumboekje in de bus gekregen, "Van Amuthon tot Muiden". Het is geschreven door iemand uit Soest. Dat snap ik wel, want in Muiden en Muiderberg is niemand te vinden die zoiets gekund zou hebben'. Zou het écht?
+ Het is natuurlijk niet zo moeilijk om te ontdekken wat er níet in Van Amuthon tot Muiden staat. De schrijver heeft zijn voorkeuren en maakt zijn keus. Niets mis mee, zolang het geen essentiële feiten zijn, die bepalend zijn geweest voor de geschiedenis. Ik vind het dan ook jammer dat ik in het hoofdstuk 'Onheil en Rampspoed' de pestepidemie van 1602 mis.
+ In de Grote Kerk hangt een wandbord waarop herinnerd wordt aan deze ramp, die zeven maanden duurde en bijna het einde van Muiden betekende. Van de ongeveer 900 inwoners die Muiden toen telde, overleden er toen namelijk maar liefst 650. We waren er dus bijna geweest. Twee deelnemers aan het Muiden 1050 feest waren geïnspireerd door de pestilentie die Muiden teisterde. Ze renden, zowel bij 'Vissers' als bij 'Ridders,' rond als gemaskerde chirurgijnen, met een brancard waarop een morsdood slachtoffer lag.
+ Het ligt niet in Guus Kroon z'n aard om fel uit te halen. Ook al omdat het 1050 boekje over Muiden bij de meeste stadgenoten in goede aarde zal vallen (het ziet er immers verzorgd uit en alles gaat over Muiden) wil hij dit gegeven paard niet al te zeer in de bek kijken. Het zou het plezier voor anderen kunnen bederven. Toch heeft hij, als dé kenner van de historie van Muiden, nogal wat rammelende tanden ontwaard, toen hij met zevenmijlslaarzen door de tekst ging. U moet zelf maar op Muideninfo.nl lezen wat zijn bevindingen zijn. Guus houdt het mild, maar je hoort hem grommen zodra hij ontdekt dat de geschiedenis van zijn geliefde Muiden geweld is aangedaan. En dat is meer gebeurd dan mag bij zo'n boekje.
+ Een suggestie vanuit een commissievergadering: sluit op zondag de Amsterdamsestraat vanaf de Klensput af voor doorgaand verkeer. Dan is het afgelopen met de automobilisten, die ondanks de waarschuwingsborden Muiden binnenrijden en pas bij de brug ontdekken dat ze niet verder kunnen, waarna ze snel draaien en geïrriteerd terugstuiven (als de brug draait, en het paaltje niet te zien is omdat er fietsers en voetgangers voor staan, wil het nogal eens gebeuren dat automobilisten er pas achter komen dat ze niet door kunnen rijden, wanneer de slagbomen omhoog gaan: dat is altijd lachen). Afsluiten ter hoogte van de Klensput is een goed idee. Alleen moet het paaltje voor de sluisbrug blijven staan, anders gaan de auto's na te hebben omgereden via de Burgemeester de Raadtsingel, alsnog de burg over.
+ U hebt het in het Vechtjournaal kunnen lezen – zelfs tot twee keer toe, want hetzelfde bericht stond zowel op de voorpagina als binnenin: 'Getuigen gezocht van vallende vrouw uit auto'. Het is een mysterieus verhaal. Bij de politie kwamen twee meldingen binnen over een vrouw die tegen middernacht op de A1 ter hoogte van Muiden uit een personenauto zou zijn geslingerd of misschien wel gegooid. In elk geval schoot de auto ineens naar de andere kant van de weg en vloog een portier open. Uit de auto viel een vrouw, die vervolgens over de vluchtstrook rolde.
+ De meldingen waren verontrustend genoeg om een politiehelikopter in te zetten. Deze was er al snel. De helikopter bleef vlak boven Muiden hangen en zette de plaats des onheils in het felle licht van de schijnwerpers. Door het oorverdovende geraas van de wentelende wieken zat menig Muier rechtop in bed. Iedereen dacht dat het de Zoab was, die deze keer erger dan ooit te keer ging (bedoeld wordt de enorme schrob - en zuigmachine, waarmee het wegdek van de A1 regelmatig wordt schoongemaakt en die zo luidruchtig is dat half Muiden uit de slaap wordt gehouden).
+ Of de zoektocht vanuit de lucht nodig was, valt achteraf te betwijfelen. Verschillende ooggetuigen hadden immers óók gezien dat de vrouw roerloos onder de vangrail bleef liggen, waarna de auto zou zijn gestopt - naar je mag aannemen om de vrouw naar de auto te brengen. Ze werd althans niet door de helikopterbemanning gevonden.
+ Sinds vorig jaar is iedere burgemeester wettelijk verplicht een jaarverslag te maken: het 'Burgerjaarverslag'. Zo ook burgemeester Harry Smith. In zijn pas verschenen verslag kondigt Smith aan dat hij 'inzicht wil verschaffen in de betrokkenheid van de burger bij het bestuur en omgekeerd'. Er werd in de commissievergadering, waarin het verslag op de agenda stond, nauwelijks over het huiswerk van de burgemeester gerept. Daarmee ontsprong burgemeester Smith de dans, want het boekje is bepaald geen bijdrage aan de wereldliteratuur. Smith was zelf al zo eerlijk in de commissie te melden dat het maken van opstellen niet zijn sterkste kant was op school.
+ Ook de inhoud is niet iets om over naar huis te schrijven. Het Burgerjaarverslag wemelt van de feitjes en cijfers, waarmee je weinig meer kunt doen dan ze voor kennisgeving aannemen. Toch stuitte ik tot mijn verrassing op een belangrijke signaal. De burgemeester schrijft dat in de hele Gooi – en Vechtstreek 6 % van de bevolking zich vaak onveilig voelt, terwijl dit percentage voor Muiden 2 is. Niet meer dan 2 % van de bevolking voelt zich hier onveilig! Dat heeft natuurlijk alles te maken met onze kleinschaligheid en het feit dat zoveel mensen elkaar kennen. Zolang alles nog te overzien (en te belopen) is in Muiden, hoeven we ons niet ongerust te maken over onze veiligheid. Dat is natuurlijk afgelopen als Muiden ruim twee keer zo groot wordt, wat zoals u weet de bedoeling van B&W is.
+ In het Burgerjaarverslag worden over drie pagina's de 'producten' van de gemeente Muiden vermeld, zoals die op de gemeentelijke website staan. Van 'Aanbieden van diensten op de weg' tot 'Ziekenfondswet'. Drie pagina's, dat vult lekker. Toch zijn niet alle taken en diensten genoemd. In totaal zijn het er wel 300, te behappen door veertig mensen. 'Er moeten heel wat bordjes in de lucht gehouden worden' zei burgemeester Smith een tijdje geleden. Een mooi beeld. De burgemeester mag dan geen begenadigd schrijver zijn, hij heeft een goeie babbel.
+ Het grootste compliment uit de commissie kwam van Gea Heijnen, die zuinigjes opmerkte: 'We hebben er geen fouten in kunnen vinden'. Geen fouten nee, maar er was bij de christen-democraten wel reden tot irritatie. Ook die sprak Gea Heijnen uit: het stoorde het CDA dat bij de naam en het portret van wethouder Schulp niet vermeld stond, dat hij tevens loco-burgemeester is. Voorwaar een ernstige omissie. Goed dat er volksvertegenwoordigers zijn.
+ In zijn verslag noemt Smith inspraak een groot goed. Hij leent een fraaie kreet: 'Inspraak zonder uitzicht is uitspraak zonder inzicht.' Maar daarna is het afgelopen met de wijsheden. Of het moet déze zijn: 'Een kleinschalige flexibele ambtelijke organisatie kent grenzen omdat het onder handen hebbende werk moet worden onderbroken'.
+ Dat het geen koek en ei is binnen het college van B&W van Muiden, is meer dan een publiek geheim. Het is al jaren een geaccepteerd gegeven. Af en toe raken de helden vermoeid en volgt een wapenstilstand. Hoewel hij graag zijn salaris had willen waarmaken door een manager te zijn, is Harry Smith door de wethouders in de rol van lintenknipper gedrongen.
+ Indirect beklaagt hij zich hierover in het hoofdstuk 'Collegevorming en de rol van de burgemeester'. Nadat hij geconstateerd heeft dat er 'gedurende de collegeonderhandelingen geen burgerparticipatie (heeft) plaatsgevonden', schrijft hij: 'Als burgemeester ben ik niet betrokken geweest bij de onderhandelingen over de samenstelling van het college. Ik had wel kenbaar gemaakt bereid te zijn (eventueel) een inbreng te leveren.' En ook: 'Doordat men in Muiden de portefeuilleverdeling meer bij de politiek wilde leggen, was er naar mijn mening voor de wensen van de burgemeester weinig ruimte'.
+ Voordat u medelijden met de burgervader krijgt: hij werkt zelf aan dit soort situaties mee, al was het maar omdat hij kennelijk alles slikt wat de oudste twee wethouders bekokstoven. Een doodenkele keer ligt hij dwars, zoals nu met de betaalde parkeervergunningen, waar hij als enig collegelid niet aan mee wil werken. Nu kun je stellen dat hem niets aan te rekenen valt als de wethouders in de fout gaan. Hij wordt er immers buiten gehouden. Dat klopt, maar het is wel zo, dat B&W als een eenheid naar buiten treedt. Ieder collegelid draagt dan ook op z'n minst medeverantwoordelijkheid. De meegaandheid van Smith (en ook die van de derde wethouder, wiens naam ik steeds vergeet) stoelt op het ophouden van de schone schijn: B&W van Muiden, een krachtig blok! Laat ze er mee ophouden. De mensen zijn niet gek.
+ Voor de statistieken: in 2002 verscheen burgemeester Smith in totaal 25 keer in raads- en - commissievergaderingen en op 3 inspraakavonden. Hij is minstens 100 keer op komen draven voor 'representatieve activiteiten', waarvan 10 keer voor het opspelden van een lintje. Ook was hij 22 keer aanwezig bij Nieuwjaars - en andere feestelijke bijeenkomsten. Hij ging naar 34 openingen en bijzondere gebeurtenissen, bezocht 15 cultureel/maatschappelijke activiteiten en bedrijven, woonde 9 lezingen en presentaties bij en stond op de stoep bij 10 jubilerende echtparen. Dit is nog maar een opsomming. In het verslag staan maar liefst zes pagina's met omschrijvingen van al zijn representatieve activiteiten van vorig jaar, inclusief toelichtingen als 'toespraak', 'korte toespraak' en 'leuke discussie'. Een fotoalbum ontbreekt.
+ Vorig jaar waren de jubilerende echtparen in onze gemeente achtereenvolgens: Wolf, Vrolijks, Stek, Anema, van Wachtendonk, Willemsen en Blaas (allen 50 jaar getrouwd), Broug, Hoetmer, de Nood, Van der Velden en Damme (55 jaar), Roos en de Bond (60 jaar).
+ In Muiderberg komt een monument ter herdenking van het oorlogsgeweld van de laatste decennia. Maar hoeveel Muiderbergers zouden weten dat hun dorp al vele jaren een eigen, zeer indrukwekkend oorlogsmonument heeft, te weten een leeg stuk grond op de Joodse begraafplaats? Voordat de tweede wereldoorlog uitbrak was dit perceel bestemd voor nieuwe graven. Toen de oorlog voorbij was werd besloten om niemand op deze plaats te begraven, zodat iedereen herinnerd werd aan de talrijke doden, die hier hun laatste rustplaats hadden moeten vinden.
+ Waarom moet er een trouwambtenaar voor trouwplechtigheden op de historische schepen verschijnen, als iedere kapitein bruidsparen in de echt mag verbinden? Geloof maar dat ze de bruidsparen met genoegen het jawoord laten uitspreken. Ook is er in Muiden geen schipper die te verlegen zou zijn om de bijbehorende babbel te houden. Als het trouwen door de kapitein bij de prijs inbegrepen is, scheelt dat nog in de kosten ook, want een ambtenaar in functie kost aardig wat geld.
+ Het wordt hoog tijd dat er weer eens een commissielid aan wethouder Leupen vraagt hoe het nu toch zit met de Anton Pieck winkel van Pronk, dat prachtige, maar op instorten staande Muier monumentje Sluisstraat 1. Beloofd was dat er in de lente iets zou gaan gebeuren, maar de lente is allang voorbij.
+ In De Telegraaf van 4 juli stond dat de Nederlandse internetondernemer Bevelander verantwoordelijk zou zijn voor het versturen van zo'n 20 tot 30 miljoen ongevraagde e-mails per dag. Bevelander? Webmaster? Toch hopelijk geen tikfoutje?
+ Een leuk kinderspelletje is 'boompje in de fik steken'. In het bumperbos van Mariahoeve is het gelukt. De eerste boom vanaf het stille weggetje is morsdood. Een zwart geblakerde stam, half verkoolde takken en verdorde bladeren. Gelukkig sloeg het vuur niet over naar de andere bomen.
+ Mocht de balletruimte te zijner tijd de mobiele rooktent, die de Muidense cateraars tegen de kazernezaal aan willen zetten, vervangen, dan kan deze permanente rookruimte ook voor dineetjes worden ingezet, aldus wethouder Schulp. Eet smakelijk.
+ Als donderdagavond 4 september de speciale commissievergadering wordt gehouden over de invulling van het KNSF terrein, worden diezelfde avond de schrijvers en dichters uit stad en dorp in Taveerne de Mol verwacht om in het kader van Muiden 1050 voor te lezen uit eigen werk. Ik vrees dat alleen de Muiderbergse woordkunstenaars op komen dagen, want de Muider scribenten zijn die avond natuurlijk allemaal in de Kazerne.
+ Van de nieuwe Muiden 1050 artikelen bij De Hoek loopt het boekje 'Van Amuthon tot Muiden' het hardst. Hoewel heel Muiden het boekje inmiddels gratis in de bus heeft gekregen, telt menigeen er in de winkel € 12,50 voor neer. De extra exemplaren zijn vooral bestemd voor familie, die hier niet meer woont.
+ Bij de bespreking van het Burgerjaarverslag 2002 kwam uit de commissie de suggestie om de nieuwe bewoners te verblijden met dit in ringband gestoken verslag. Die arme nieuwe Muiers willen meteen weer weg!
+ Hoe kan burgemeester Smith nu toch in het rijtje media die in 2002 volgens hem veel aandacht gaven aan het reilen en zeilen van Muiden, Muideninfo.nl overslaan? Muideninfo.nl slaat hèm nooit over.
+ Opgevangen: een gesprekje rond de PvdA enquête naar de mening van de Muider bevolking over de invulling van het KNSF terrein. Vraag: 'Hoeveel heb jij ingevuld wat er volgens jou mag komen?' Antwoord: 'Vijftienhonderd'. Vraag: 'Zóveel? Weet je wel dat vijftienhonderd woningen meer is dan Muiden momenteel heeft?' Antwoord: 'Woningen? Ik dacht dat ze inwoners bedoelden.' Oef.
+ Zondagmorgen in alle vroegte. Er komen twee politieagenten uit een politieauto. Ze draaien aan de verkeerslichten voor de sluisbrug. 'Nu kunnen de goudvissen erdoor', zegt Thijs Leenhoven. Cor Smolders stapt op de agenten af en meldt: 'Er ligt een eend in de sloot'. De twee kijken hem lodderig aan. 'Langs de Noordpolderweg'. Daar hebben ze nog nooit van gehoord. Maar het was wel waar, Vandalen hadden 's nachts een lelijke eend die op de Schapenkaai stond in de sloot gerold. Piet Meester had de eend nog rond halftwaalf op de kaai gezien. Hij dacht dat er mensen in sliepen. Die zaten er niet meer in. De vandalen hadden ook de ketting van het slot van het hek op de kaai vernield. De drie schapen van Cor Smolders waren door het open hek ontsnapt en een heel eind de polderweg op gelopen. Cor z'n maatje haalde ze terug. Wie durft er te beweren dat er nooit iets gebeurt in Muiden?
+ Ook zondagavond Luit Kuiper weer onder zijn schuilnaam Henk Mul op de TV 'tips voor de camping' zien geven in het programma Jiskefet?
+ Hoedt u voor kwaaddenkende figuren die beweren dat de edelachtbare heren wethouders van Muiden geen enquête willen, omdat ze 'm zouden knijpen voor de uitslag. Dit zijn negatieve, voor galg en raad opgegroeide schaamteloze schelmen die de spot drijven met het boven ons allen gestelde gezag.
+ Zomaar ineens klonk een totaal onverwacht geluid vanachter de tafel met het college van B&W: 'Openheid en openbaarheid zijn van wezenlijk belang in de democratie'. Ze wéten het dus wèl!

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: