- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Alle gekeutel valt stil op Muidens oeroude zeedijk.

04-aug-2003

+ Ouwe Muier adviseert iedereen met hart voor zijn stad een uurtje uit te trekken om over de oude Zuiderzeedijk in de richting van de Maxis te wandelen. Je loopt er in de voetsporen van onder anderen de schilder Rembrandt en de schrijver Nescio - en recentelijk ook instanties als Milieudefensie, Natuurmonumenten en de Milieufederatie Noord – Holland, die de ontwikkelingen rond de toekomst van het KNSF terrein met argusogen volgen. Tijdens deze wandeling dringt het pas goed tot je door wat Muiden boven het hoofd hangt, als de massale bouwplannen onverhoopt mochten doorgaan – ongeacht of er 1200 of 1500 woningen in dit unieke natuurgebied komen.
+ Speciaal voor de raads - en commissieleden, die immers binnenkort gaan uitmaken wat er moet gebeuren, en die natuurlijk graag willen weten waarover zij praten, volgt hier de route vanuit de vesting. Loop door de Zeestraat of via de Hellingstraat en de Stadssteeg de dijkweg op in de richting van de Koninklijke. Al gauw splitst zich een schelpenpad af. Over dit pad begeven zich bij mooi weer tientallen Muier moeders met kinderen, sjouwend met opblaasdolfijnen en dito krokodillen, naar het piepkleine Muider strandje. Loop door tot de trap die afdaalt naar de Westbatterij, sla rechtsaf het pad langs de volkstuintjes in en klim na pak weg 600 meter de Zuiderzeedijk op. U kunt ook meteen over de dijk gaan lopen - dan ziet u links de tuintjes van bovenaf.
+ U staat in een fris windje en kijkt uit over het landschap. Vergeet voor het gemak even de schoorsteen van de vroegere PEN centrale aan de horizon – die wordt binnenkort toch afgebroken - en geniet van het uitzicht. Het panorama is in de loop der eeuwen nauwelijks veranderd. U ziet wat Rembrandt zag toen hij al schetsen makend rondtrok in de lommerrijke omgeving van Amsterdam. Het is ook het gebied rond Muiden dat door Nescio beschreven werd, u weet wel de schrijver van de Titaantjes met de beroemde beginregels 'Jongens waren we - maar aardige jongens. Al zeg ik 't zelf. We zijn nu veel wijzer, stakkerig wijs zijn we, behalve Bavink, die mal geworden is.'
+ Niet alleen Bavink is mal geworden. Je moet op deze oeroude dijk, die waarschijnlijk nog vóór het jaar 1200 werd aangelegd, geweest zijn om te zien wat B&W Muiden wil aandoen. Je bent toch knettergek of ziende blind wil je in zo'n schitterende omgeving rondlopen met plannen voor gestapelde bouw? Hoe haalt een bestuurder het in zijn hoofd om, met het niets ontziende fanatisme van een sektelid, niet alleen politici, maar zelfs een heel bos plat te willen praten – want denk erom dat er talrijke bomen tegen de vlakte moeten, wil je op het KNSF terrein grootschalige bouw realiseren.
+ De sportterreinen en de weiden van Piet Oudshoorn beslaan in totaal zo'n 20 ha. Bij 30 woningen per ha is in dit open gebied dus plaats voor 600 woningen. Dat is dik twee keer Mariahoeve. Wanneer er tevens ruimte nodig is voor voorzieningen als scholen en winkels, zoals de bedoeling is, valt niet aan hoogbouw te ontkomen. Stel eens dat het niet om in totaal 1500 maar 1200 huizen gaat – dan nog moet de botte bijl erin om het streefgetal te halen.
+ Deze rekensom is noodgedwongen niet meer dan een speculatie. Ouwe Muier moet zich behelpen met het handjevol gegevens dat uitlekt. Die zijn niet altijd even betrouwbaar, temeer omdat er steeds van alles wordt bijgesteld. Maar wat staat je als verontrust burger anders te doen, als je geen enkele informatie krijgt, terwijl je alle reden hebt te vermoeden dat je stadje twee keer zo groot wordt; dit zowel ten koste van de natuur als van het stadje zelf. Waarom mogen we pas iets horen en zien over de toekomst van Muiden, als alles in kannen en kruiken is en de politiek verantwoordelijken zich in hun stellingen hebben ingegraven?
+ Het gemeentebestuur van Muiden wil het voor elke prijs met de fabriek en de grondeigenaar annex projectontwikkelaar KNSF eens worden, en is druk aan het onderhandelen en rekenen geslagen. Maar dat hoeft helemaal niet. De grote jongens dulden het kleine Muiden aan tafel, omdat het hen goed uitkomt, en dan vooral de MCI. De Engelsen mogen dan dreigen door te gaan met de productie als er bij vrijwillige sluiting geen gunstige regelingen voor bedrijf en medewerkers komen: als ze het vertikken te investeren in nieuwe veiligheidsvoorzieningen zijn ze nergens meer.
+ De vereiste eigentijdse voorzieningen zijn zo ingrijpend en duur, dat MCI hier zeker voor zal passen, wat dus inhoudt dat de fabriek straks op last van de Rijksoverheid met de productie moet stoppen. Wanneer de fabriek echter eerder dichtgaat, omdat de partijen een akkoord hebben bereikt, dan komt dit ook Rijk en provincie goed uit, want bij gedwongen sluiting zullen ze bepaalde potjes aan moeten aanspreken - onder meer voor een sociale afvloeiingsregeling en de sanering van de eeuwenlang vervuilde grond en ook voor, niet te vergeten, de aankoop van het kruitfabriekterrein als beschermd natuurgebied – wat trouwens precies de bestemming is die de provincie in eerste instantie aan dit gebied gaf.
+ Het kapitaal aan gemeenschapsgeld dat een gedwongen afwikkeling met zich meebrengt, hoeft niet door Muiden te worden opgebracht. Dit geld moet van de hogere overheden komen, want het verdwijnen van de kruitfabriek wordt gezien als een zaak van nationaal belang. Maar toch: om onnavolgbare redenen voelt het gemeentebestuur van Muiden zich geroepen om via 'een stukje vastgoedontwikkeling' de kosten van de bodemsanering eruit te halen. Precies zoals de aanleg van het aquaduct uit een 'stukje vastgoedontwikkeling' door Muiden had moeten worden gefinancierd, terwijl toch ook het aquaduct het pakkie-an van de hogere overheid is. U weet hoe het afgelopen is.
+ B&W hoeft zich niet uit te sloven. Muiden hoeft zich niet waar te maken. Alles wat het gemeentebestuur te doen staat, is een beetje geduld hebben. Op een dag, die niet ver weg kan zijn, zal MCI gedwongen worden de poorten te sluiten. Als het zover is, kan Muiden prima wegkomen. Het ligt voor de hand dat wij op ons eigen gemeentelijk grondgebied ook de eerste keus hebben. Dan wordt natuurlijk gekozen voor de minst vervuilde en dus niet zo dure grond, bijvoorbeeld de huidige sportvelden. Op deze plaats kan dan een nieuwbouwwijk met een reëel aantal woningen (ook sociale bouw) voor de eigen woningzoekenden komen. Reëel, dat is hooguit drie – of vierhonderd woningen, te bouwen in een periode van tien jaar. Meer hoeft niet om in de eigen behoefte te voorzien. En wat minstens zo belangrijk is: het karakter van onze woonplaats blijft behouden. Muiden blijft Muiden.
+ Ook de weilanden van Oudshoorn worden genoemd als woningbouwlocatie. Maar daar zullen de milieuorganisaties zich ongetwijfeld fel tegen verzetten. Het zou immers de Vechtmonding aantasten. Overigens is het best denkbaar dat er elders in Muiden een extra wijk gebouwd wordt. In de driehoek van Bredius bijvoorbeeld (het weiland langs de A1 achter Klapwijk) of in de Zuidpolder naast Mariahoeve. Ook moet er te praten zijn over de 'inbreiplannen' binnen de Vesting, waarvan er al twee (Schoutenterrein en eind Weesperstraat) op gemeentelijke goedkeuring wachten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al die woningen die momenteel in Muiden te koop staan.
+ Voor een honderdtal veelal oudere Muiers - vaak oud medewerkers van de kruitfabriek - zijn de volkstuintjes bij de Westbatterij hun lust en hun leven. Ze zijn bij wijze van spreken dag en nacht te vinden in hun paradijsjes, tussen de bloemen, vruchten en groenten. Sommigen hebben er hun halve leven doorgebracht. Ga met hen praten en het blijkt dat ze allemaal de bui zien hangen. Ze horen de wildste verhalen en weten niet waar ze aan toe zijn.
+ De volkstuinders zijn bang dat hun tuintjes worden opgerold om ruim baan te kunnen maken voor het bouwverkeer op het KNSF terrein. Ze vrezen trouwens dat ze sowieso zullen moeten verdwijnen, omdat koopwoningen die op de dijk en het water uitkijken, nu eenmaal aantrekkelijker zijn – en dus voor meer geld te verkopen – dan wanneer je uitkijkt op allerlei bouwsels en een bonte lappendeken van gewassen.
+ De huurders van de tuintjes (deze worden gehuurd van de kruitfabriek, die ze weer huurt van het Hoogheemraadschap) zijn door de bank genomen niet bepaald strijdvaardig; eerder gelaten. 'Er zit groot geld achter', hoor je keer op keer: 'daar kun je als Jan met de pet niet tegen op'. Als het zover komt – wat ik nog moet zien, want het ene grote bouwproject na het andere loopt momenteel stuk – dan hebben de leden van de volkstuindervereniging op z'n minst recht op een soort oprotpremie. Een hoge schadevergoeding gezien de investeringen in hun tuintjes is beslist niet te veel gevraagd.
+ Ook is het niet onredelijk als de volkstuinders een schadeloosstelling eisen voor immateriële schade, zeg maar het smartengeld. Op geen enkele andere plaats in de wijde omgeving, laat staan direct in de buurt, valt zoveel van de natuur te genieten als aan de rand van het bos van de kruitfabriek. Je ziet er bijzondere vogels, ringslangen, salamanders, allerlei vlinders (vooral deze zomer!), hazen, fazanten zelfs een dassenburcht - al is de kans klein dat je de dassen te zien krijgt. (Wordt vervolgd).
+ In het Weesper Nieuws staat bijna nooit een woord over Muiden. Maar als dit wèl gebeurt, is het de moeite waard. Zo meldt het laatste nummer dat de nieuwe Maxis, die op 17 september zijn poorten opent, maar liefst 25.000 klanten per week verwacht. Bekend was al dat er allemaal aparte winkels komen. Daaronder is niet alleen de grootste C 1000 van Nederland, maar ook de grootste vestiging van Blokker.
+ Het Maxis winkelcentrum, dat 22.000 m2 beslaat, telt straks verschillende bedrijven die elkaars concurrent zijn. Volgens Maxis-directeur Van der Sluis maakt dit het er voor de consument alleen maar aantrekkelijker op. Hij verwacht niet dat de Maxis nieuwe stijl de winkels in de omgeving veel concurrentie aan zal doen. De meeste klanten komen één of twee keer per maand voor de 'bulk' inkopen. Net als altijd zullen volgens hem veel klanten de dagelijkse boodschappen in eigen plaats blijven doen.
+ Volgens de laatste gegevens komen in het winkelcentrum de volgende zaken: Blokker, Burger King, C1000, De Block (elektronica), Dierenland (dierenspeciaalzaak), Kruidvat, Lidl (supermarkt), Marca (mode), Megapool (elektronica), Mitra's (slijterij), Piet Kerkhof (mode en schoenen), Sunflowers (bloemen), Toys 'R' Us (speelgoed), Van Haren (schoenen), Villa Happ (kindermode), vishandel G. van Goor & Zn, Xenos, Zeeman. Weesper Nieuws weet te vertellen dat er nog onderhandeld wordt met twee winkelketens, waaronder een sportzaak.
+ Terwijl de ouders winkelen, kunnen hun kinderen zich vermaken in 'Level One of Kidsland'. Er komen twee restaurants. Het benzinestation en de wasstraat blijven, maar worden ingericht voor zelfbediening. Op het gratis parkeerterrein is plaats voor 1200 auto's.
+ De bank in het Fermanplantsoen, een geschenk aan Muiden van de weduwe van de geliefde oud-burgemeester, die beschermheer van Crescendo was, is opnieuw met messen bewerkt. Het verzoek om dit geschenk te ontzien, dat op een op bordje aan een boom bevestigd was, is weggerukt en verbrand. Wat mankeert die gasten die dit doen? Verveling? Vernielzucht? Of misschien frustratie, omdat ze minder aandacht van de meisjes krijgen dan jongens, die zich normaal gedragen?
+ Het speelde zich alweer ruim een week geleden af, maar wat er boven op het Muizenfort aan de hand is geweest, is nog onverminderd een mysterie. Op de vroege zaterdagavond, het was rond kwart over zes, stonden er ineens twee bruingroene legertenten op het forteiland. Er liepen een paar volwassen mannen rond in camouflagepakken. Ze hadden kale koppen. Het zag er nogal bedreigend uit. Hoe ze op het Muizenfort gekomen waren was een raadsel. Niet binnendoor, want de deur was gewoon op slot – en bleek later ook niet opengebroken te zijn. Ze moeten over de gracht gevaren zijn. Alleen was er geen boot te zien. Zondagmorgen vroeg waren de mannen en de tenten al even geheimzinnig weer verdwenen.
+ De bezetters zullen gedacht hebben: als er bij het Muiderslot een grote tent mag staan, dan mogen er op het Muizenfort vast wel twee kleinere worden neergezet. Er was dan ook geen vergunning voor aangevraagd. De gemeente wist van niets. Maar een proces verbaal zat er niet in. Daar is politie voor nodig en die laat zich hier nooit zien in het weekend.
+ Lopen op de bult van het Muizenfort is taboe. Het verbod geldt ook voor de gebruikers van de ruimten binnen. Er mogen zelfs geen schapen op het fort lopen, net zo min als andere dieren. Des te merkwaardiger was het dat er, toen de mannen het eiland bezet hielden, op een goed ogenblik een waakse pauw pal naast de houten poortdeuren verscheen. Even later was de pauw weg, maar direct daarna zat er een reiger op exact dezelfde plek. Misschien dat het gewoon dezelfde vogel was, want mensen kunnen zich lelijk op dit soort zaken verkijken. Zo vroeg een meisje eens aan Ouwe Muier of een mus kikkers eet. Toen hij antwoordde dat ooievaars kikkers eten, zei ze: 'Dan moet het een ooievaar geweest zijn'.
+ Het deel van het terras van Floris V, op de hoek van de Groote Zeesluizen, is niet meer als zodanig in gebruik. Er staan alleen wat stoelen opgeslagen. Het Eethuys zou de ruimte goed kunnen gebruiken voor de vele bezoekers, maar dat mag niet meer, sinds DWR het beheer en eigendom van dit sluisdeel van de gemeente overnam. Ondanks de beschermende maatregelen van Floris V zelf zou het een gevaarlijke situatie zijn. Voor Floris V betekent deze tegenslag dubbele pech. Niet alleen is er de nodige omzetderving, ook de investering van de speciaal voor dit terras gemaakte zware houten banken en tafels – toen die er nog mochten staan - blijkt weggegooid geld.
+ Er rijzen meteen twee vragen. De eerste: waarom mocht er wel een terras op deze hoek worden uitgezet toen dit stukje sluis nog van de gemeente was, en de tweede: waarom mag de hoek bij Floris V níet in gebruik zijn als terras, terwijl dit op de andere sluishoek, voor café Ome Ko, wèl mag. Antwoord van DWR districtshoofd Jan Portengen op de eerste vraag: DWR bezit en beheert niet alleen de Groote Zeesluizen, maar is, anders dan de gemeente, ook vaarwegbeheerder en heeft dus ook de verantwoordelijkheid voor wat er op het water gebeurt. Zijn antwoord op de tweede vraag luidt: het gevaar van een calamiteit is bij inkomend scheepvaartverkeer, zoals voor het terras van Floris V, aanmerkelijk groter dan wanneer de boten goed en wel geschut in de kolk liggen, wat het geval is voor het terras van Ome Ko.
+ Tijdens het binnenvaren kan het hoekterras van Floris V in één klap leeggemaaid worden als er een ongelukkige manoeuvre plaatsvindt, bijvoorbeeld een stuurfout bij hoge snelheid. Hoewel dit gelukkig nog nooit gebeurd is, wil DWR geen enkel risico lopen – zeker niet sinds 'Volendam' en 'Enschede'. Overdreven? Bezoekers die altijd al liever een plekje zochten op het terras verderop, tussen de wal en de Herengracht, vinden van niet. Ze hadden een onveilig gevoel als ze op de hoek van de sluis zaten, zo dichtbij al die boten, zeker als ze snel kwamen aanvaren. Ook vonden ze het eng om vlakbij opendraaiende brug te zitten.
+ Een poging van Floris V om de verantwoordelijkheid voor incidenten op het hoekterras over te nemen van DWR, strandde, al wilde DWR in principe wel medewerking verlenen. Het bleek dat het niet mocht. Bestuursrechtelijk blijft altijd de eigenaar verantwoordelijk.
+ Van de Zuidpolderweg af gezien is het nieuwe gemaal dat dit jaar aan de Noordpolderkade tegenover de Wegman werd gebouwd al hoog en breed in gebruik, maar dat is schijn. Men is nog druk bezig met het afstellen van de apparatuur. Het kan tot half augustus duren, eer de technische oplevering van het gemaal met zijn hypermoderne installatie plaatsvindt. Het oude gemaal in het monumentenpand naast Meester, blijft tot het eind van dit jaar 'stand-by', om eventuele kinderziekten van het nieuwe gemaal op te kunnen vangen.
+ Zoals bekend viel een van de tien hoofdprijzen van de Staatsloterij in Muiden. Inmiddels is ook de winnaar van deze prijs van € 50.000 bekend. Dat wil zeggen: Jeroen Brandsen van De Hoek die het winnende lot verkocht, weet wie de winnaar is. Maar Jeroen wil alleen loslaten dat de gelukkige niet een toevallige voorbijganger of toerist was, maar een echte Spiering M/V, die regelmatig een staatslot bij De Hoek koopt. Wil je meer van hem weten, dan vang je bot. En dat is maar goed ook. Als winnaar heb je immers voor je het weet allemaal nieuwe vrienden. Iedereen weet je te vinden. Tot de kerk toe.
+ De geboortestreek van Muiden, schrijft Jan van der Heijden in de pas verschenen Villa Amuda, was een sompig gebied van waterlopen, veen, elzen en wilgenbossen, waar af en toe een jager doorheen trok. Hij heeft het over de tijd waarin de Vecht ergens tussen Enkhuizen en Staveren in de Noordzee uitmondde - rond 500 voor Christus. De vroegste Muiers waren Friezen en de vroegste nederzetting stond op een oeverwal, een natuurlijk soort dijk, die ontstond door opeenhoping van door de Vecht meegevoerde 'bouwmaterialen'. Op het hoogste punt van het vroegste Muiden staat de Grote Kerk. Het is dat u het maar weet.
+ Dat kan Jack Hartong nu wel schrijven, dat die oude dame bij het bruidspaar Jos en Wil op de foto op pagina 6 van de nieuwe Villa Amuda tante Sien Blankenauw is, maar het is natuurlijk gewoon de oude koningin Wilhelmina.
+ Bel binnen de hiervoor aangegeven ochtenduren het nummer van de praktijk van je Muider huisarts voor een vraag of afspraak, en je wordt van het ene antwoordapparaat doorgeschakeld naar het andere antwoordapparaat - waar je te horen krijgt welk nummer je in spoedgevallen moet bellen. Gaat het niet om een spoedgeval, dan adviseert het apparaat je om het later nog maar eens te proberen. Dus bel je even later weer op. Eén keer, twee keer, drie keer. En steeds weer krijg je dat vermaledijde antwoordapparaat aan de lijn. Snel verdiend voor de KPN, al die telefoontjes. Laatst kreeg een patiënt na een reeks vergeefse pogingen zo enorm de pest in, dat hij 'Stom antwoordapparaat!' in de hoorn brulde. Maar aan de andere kant van de lijn hoorde hij de stem van de doktersassistente. Ze zat waarschijnlijk bij het verkeerde toestel.
+ Een bekende Muier bevrijdt u voor een pilsje van al uw wespen - en bijennesten. Zijn methode is diervriendelijk. Nadat hij het nest met een broodmes heeft losgesneden, vangt hij het op in een vuilniszak die hij snel sluit, naar de Kadesloot brengt en daar op een stil plekje deponeert. Vervolgens opent hij de zak en rent voor zijn leven.
+ De Aalscholver in Muiderberg is versierd met vlaggen vanwege Muiden 1050. Het was te verwachten. De Aalscholver houdt van Spieringen.
+ Onder het motto 'Een bacio uit Muiden of een malaga uit Huizen' beproefde een testteam van de Gooi - en Eemlander smaak en kwaliteit van het roomijs bij negen ijssalons in de Gooi – en Vechtstreek en één in Almere. Verwacht werd dat de vermaarde IJssalon De Hoop uit Blaricum winnaar zou zijn, maar het waren de ijsco's van onze eigen Muider La Chuisa die als de lekkerste uit de bus kwamen. Je hoeft het als Muier dus niet verderop te zoeken als je lekkere trek hebt. Exploitant Wiske Ree en zijn medewerkers hebben nog geen tijd gehad om het artikel in te lijsten en in de salon op te hangen.
+ Wanneer de parkeerautomaat op het Vestingplein weer eens verdwenen is of buiten werking, wijzen Eric en Denise altijd geduldig de automobilisten, die in de snackbar komen vragen waar ze elders terechtkunnen voor een parkeerbonnetje, hoe ze bij de automaat op het Ravelijnsplein kunnen komen. Maar als er in één adem door gevraagd wordt om wisselgeld, zijn ze minder toeschietelijk. Dat ondervond pas geleden ook een mevrouw. Zij zette haar verzoek om een bankbiljet gewisseld te krijgen kracht bij, door te zeggen dat ze van de krant was. Tegelijkertijd legde ze haar visitekaartje op de toonbank. Het maakte geen indruk. Ook niet achteraf, toen er een artikel in een gratis advertentieblad verscheen met daarboven de alarmerende kop: 'Uitbaters van snackbar wisselen geen geld voor parkeerautomaat'.
+ In het begin wilden Eric en Denise nog wel eens als wisselkantoor fungeren. Maar daar zijn ze mee gestopt. Meestal op uitgerekend drukke dagen komen er tientallen mensen binnen die geen frites of een snack willen, maar wisselgeld – en wel meteen. Dat gaat dus niet. Behalve wanneer ze uitgescholden worden ('Eikel' is nog het minste), vertellen Eric en Denise er ook altijd bij waaròm niet. Als snackbarhouders zijn ze namelijk snel door het wisselgeld heen en dan moeten ze naar de bank in Weesp om nieuwe munten te kopen. Hiervoor moet flink wat meer dan de werkelijke waarde worden betaald. Daar ontkomen ze er niet aan, want je hebt nu eenmaal kleingeld nodig om af te kunnen rekenen. Met de eigen klanten wel te verstaan en niet met die van de gemeente.
+ Zolang er een bepaald lid in de buurt is, hoeven de leden van de volkstuinvereniging aan de ander kant van Muiden, bij Mariahoeve, niet bang te zijn dat er uit hun tuintjes gejat wordt. Het betreffende lid houdt namelijk scherp in de gaten of er onbekenden op de tuintjes komen. Mochten ze er al zijn, dan vangt hij ze op met 'U mag hier niets plukken!' Nu was een ouder Muider echtpaar dat met de kleinkinderen lege plantenpotjes aan een bekende op een van de tuintjes had afgegeven, dit ook niet van plan. De courgette die ze bij zich hadden, hadden ze zojuist als dank voor de potjes gekregen. 'Ik ken u niet', antwoordde het ijverige lid. Dat hij een onmiskenbare opa en oma met kleinkinderen van diefstal verdacht, wijst op oogkleppen - zo goed als het feit dat hij het echtpaar niet bleek te kennen, hoewel ze al veertig jaar in Muiden wonen. Ze hielden het er maar op dat het goed bedoeld was. Ze kenden hem.
+ De tuin van Nico Wolf aan het begin van de Naarderstraat steekt als misschien wel het meest door de toeristen gefotografeerd zomerproject alle andere mooie plekjes van Muiden naar de kroon. Dit bevalt Nico zo goed, dat hij zijn fuchsiarijk heeft uitgebreid. Er groeit en bloeit inmiddels van alles en nog wat langs de randen van het gemeenteplantsoen naast zijn tuin. En nu maar met z'n allen duimen dat Nico geen rekening van de gemeente gepresenteerd krijgt wegens gebruik van gemeentelijk eigendom, zoals indertijd de inwoners van Mariahoeve overkwam, die iets moois hadden gemaakt van de fantasieloze en/of verwaarloosde openbare plantsoenstroken direct naast of pal voor hun huis.
+ 'De reacties op het boekje zijn enthousiast' meldt de voorzitter van de Stichting Muiden 1050, Karel Wiegert, in het Vechtjournaal. Terwijl hij toch zelf heel aardig kan schrijven.
+ Dat Muidenvesting.nl een statische site zou worden, was te voorzien. Blijkens eigen cijfers wordt deze site van de Muider Ondernemers Raad, de Historische Kring Stad Muiden en de VVV (van Naarden!) amper bezocht. Logisch, want elke actualiteit ontbreekt. Bepaalde informatie is zelfs allang achterhaald. Om een voorbeeld te noemen: het politiebureau van Muiden is volgens Muidenvesting.nl nog steeds op het Anker. Maar wat echt verbazing wekt, is dat er geen woord over Muiden1050 op deze site van de Muider ondernemers en historici staat. Er wordt zelfs niet naar informatie over het grote feest verwezen.
+ Het dualistisch stelsel dat in maart 2002 inging, betekent volgens het foldertje op de balie van het gemeentehuis onder meer dat de leden van de gemeenteraad 'zich weer als vertegenwoordigers van het volk sterker op de burgers richten'. Daar in Muiden weinig van te merken (de recente poging van de PvdA om er achter te komen hoe de bevolking tegenover grootschalige bebouwing op Muider grondgebied staat niet meegerekend). Er staan alleen maar zeer belegen mededelingen te lezen op de websites van de politieke partijen. Het CDA heeft zelfs nog steeds geen eigen site. En dat terwijl er hier toch echt van alles aan de hand is.
+ Het heeft er even op geleken dat de rebellenclub uit Muiderberg, de VIB, de kiezers zou gaan vertellen wat er nu wèrkelijk gebeurt in de locale politiek. Zou het door de vakantietijd komen dat Voor Ieders Belang, die een poosje terug zo lekker van leer trok op zijn website, zich nu al weer een hele tijd koest houdt, of was de opleving van deze politieke website alleen maar van tijdelijke aard? Het nadeel van spraakmakend aanwezig zijn is, dat het extra opvalt als je ermee ophoudt. Jammer, want het schiep verwachtingen. Nu heeft het er de schijn van dat (ook) de VIB het allemaal wel best vindt wat B&W bekokstooft.
+ Minstens honderd Muiers, als het er niet meer zijn, hebben er in de loop der jaren bij Ouwe Muier op aangedrongen om De Spiering weer te laten verschijnen (voor de nieuwe Muiers: De Spiering was het Muier babbelblad dat begin jaren tachtig verscheen en na drie jaar stopte). 'Ga gerust je gang', antwoordde Ouwe Muier dan: 'ik zal je niet tegenhouden'. Toen de lokale website muideninfo.nl verscheen, pakte hij toch maar weer de draad op. Internet biedt je immers de kans veel mensen te bereiken zonder de rompslomp van een tijdschrift. Maar wat dacht je? Kómt-ie aanzetten met zijn Nieuwe Spiering – Verse keutels, is het voor sommigen nòg niet goed. 'Niemand heeft je gevraagd om keutels te schrijven', werd hem al een keer of wat toegebeten. Nou, mooi wèl dus.
+ Dat het aquaduct er voorlopig niet zal komen, wil nog niet zeggen dat nu het afgelopen is met de dickdoenerij.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: