- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Warm aanbevolen keutels

8-augustus-2003

+ Het staat op de kabel en het stond in de krant. Voor wie de Gooi – en Eemlander niet heeft: donderdag was in deze krant een uitgebreid artikel gewijd aan de onlangs opgerichte Muider actiegroep De Nee-meermin, die zich onder het motto 'Muiden moet Muiden blijven' in wil zetten voor een levendige, maar vooral ook leefbare toekomst van ons stadje. Initiatiefnemers zijn Fred Winnubst, Guus Kroon, Lidy Streefkerk en Henk van Vugt. Zijn de laatste drie bekende ijveraars voor geschiedschrijving over, en behoud van de vesting, Fred Winnubst is een vreemde eend in de bijt.
+ Als voorzitter van de PvdA Muiden/Muiderberg steekt hij zijn nek uit binnen de plaatselijke politiek, door er ondubbelzinnig blijk van te geven dat hij heel anders tegen de ontwikkeling van het KNSF terrein aankijkt dan Cees Leupen, die wethouder is van dezelfde PvdA. Als lid van de actiegroep verwoordt ook Winnubst in de krant zijn ongerustheid over wat Muiden mogelijk te wachten staat. De Nee-meermin is niet tegen woningbouw, zolang het om niet meer dan zo'n 300 tot 400 woningen gaat, die bovendien allereerst bestemd moeten zijn voor eigen woningzoekenden. Van een 1200 tot 1500 tal woningen op het KNSF terrein, die nodig zouden zijn om de kosten van de bodemsanering eruit te krijgen, moet de actiegroep niets weten.
+ De irritatie over de vaagheid van de plannen van de gemeente is groot. De actiegroep wil de Muider bevolking wakker schudden door te wijzen op het gevaar dat het stadje Muiden misschien ruim twee keer zo groot wordt en daarmee zijn charme, de kleinschaligheid, verliest. Voor eigenaren van een woning komt daar nog bij dat hun huis hierdoor wel eens minder waard kan worden. De Nee-meermin deed inmiddels al een beroep op verschillende landelijke milieuorganisaties om te voorkomen dat het Groene Hart van Nederland, waar het KNSF terrein onder valt, wordt aangetast. Hoogbouw is al helemaal taboe.
+ Volgens Leupen komen de plannen voor het KNSF terrein, die er overigens al op 1 april hadden moeten zijn, volgende week naar buiten. In de Gooi – en Eemlander staat dat Leupen in een reactie op de komst van De Nee-meermin, zegt dat hij 'het logisch vindt dat de fantasie op hol slaat' als er geen duidelijkheid is over de toekomst van het terrein. Hij zegt er niet bij hoe de onduidelijkheid is ontstaan, zomin als waarvoor het nodig was om de bevolking in het ongewisse te laten, en ook niet wie daar verantwoordelijk voor was. Je moet maar durven. Als je zo'n instelling hebt, kunnen wanneer volgende week de aap uit de mouw komt, de akeligste verwachtingen wel eens worden overtroffen.
+ Schuchter, zo niet schuw, komt de PvdA op de vooravond van de uitkomst van de besprekingen over het KNSF terrein naar buiten met de uitslag van de bliksemenquête bij de bevolking naar de gewenste aantallen woningen op dit terrein. Na hun moed om tegen de zin van de andere partijen de inwoners naar hun mening te vragen, haast de PvdA zich nu om zich te verontschuldigen. De cijfers zijn niet representatief, is hun eerste conclusie. De enquête was geen echte enquête, maar hooguit een stap in die richting. Men geeft toe, dat de vraagstelling niet al te gelukkig was.
+ De uitslag bagatelliseren is dé manier om de onrust binnen de eigen partij te verminderen, zo goed als het ongenoegen over het initiatief bij met name de wethouders, zullen ze denken. Geen vuiltje aan de lucht. Gewoon even sussen en de heilige coalitie kan zich weer een jaartje voortslepen. Dat dit ten koste van alles gaat, tot de huidige én toekomstige leefbaarheid van Muiden toe, is op dit moment niet relevant. De lieve vrede is belangrijker.
+ Dit laat onverlet, dat de cijfers en feiten die uit de steekproef kwamen, 100% representatief of niet, een teneur aangeven, die er niet om liegt. Zo zal het wethoudersduo Schulp en Leupen, voor wie de halve PvdA zo bang is dat ze er met een bocht omheen gaan, een en ander moeten wegslikken als er bepaalde uitkomsten in de pers verschijnen. De belangrijkste uitkomst is wel dat meer dan de helft van de in totaal 92 ondervraagden liever maximaal 500 extra woningen in Muiden gebouwd wil zien dan 1500 of 5000. Bijna een kwart wil er helemaal geen woonwijk bij.
+ Tel je alle aantallen woningen op (vooral 5000 tikt aan) en deel je de som op het aantal ondervraagden, dan kom je op een gemiddelde van rond de 1500 gewenste nieuwe woningen - precies wat B&W voor ogen schijnt te hebben. Deze redenering mag zo krom zijn als een hoepel, ik verwed er mijn hoofd onder dat diverse coalitiegetrouwen in staat zijn om er mee aan te komen zetten. Gelukkig valt er een zuiverder conclusie te trekken en wel deze: de uitslag van de enquête onderschrijft het standpunt van de Nee-meermin – en dat nog wel vóór er actie gevoerd is in Muiden.
+ In het PvdA persbericht worden de gewenste maximum aantallen woningen, niet onder het hoofdstukje 'resultaten', maar pas verderop, bij de gedetailleerde opsplitsing van de cijfers genoemd. Onder 'resultaten' wordt wel vermeld dat 78% vindt dat er op het KNSF terrein moet worden gebouwd, dat 76% ja zegt op de overbodige vraag dat de kruitproductie moet stoppen, dat een meerderheid wil dat de voetbalvelden blijven, dat er zeker voor starters en ouderen moet worden gebouwd en dat de natuur zoveel mogelijk gespaard moet blijven.
+ De conclusie dat de ondervraagden niet wisten wat er in Muiden staat te gebeuren, was te verwachten, zo goed als de waardering die er was voor het initiatief van de PvdA. Maar de partij neemt snel gas terug door te concluderen dat de enquête door de weigering van de andere partijen om mee te doen waarschijnlijk elk politiek draagvlak mist. Het wordt kronkelen voor de meerderheid van de raad van Muiden!
+ Regelmatig komen TV - en radioploegen in het zomerseizoen naar de Groote Zeesluizen om een gezellige reportage te maken over wat zich daar zoal afspeelt. Dit gebeurt zo vaak, dat de Muiers er niet meer van opkijken. Dinsdag nestelde zich in alle vroegte een team van Radio 1 op de sluis. De medewerkers volgden het schutten en vooral het geschutter dat daarmee gepaard gaat en interviewde passanten, sluiswachter Rinus Dobber en Alma Boersma. 'Feministisch valt er hier wel wat te verbeteren' merkte een vrouwelijke reporter op. Inderdaad koeioneren de mannen nog net als altijd hun vrouwen bij het aanmeren. Dat zal nog wel even zo blijven, want het aantal vrouwen dat het vaarbewijs haalt, neemt maar langzaam toe.
+ Het over en weer schelden tussen schippers en maatjes in de kolk was de enige wanklank, die Radio 1 uitzond. Tot op een goed moment aan mensen die voor de sluisbrug stonden te wachten, en ook aan Muider winkeliers, gevraagd werd hoe zij het vonden dat de sluisburg steeds open gaat. Daar hadden ze op zichzelf weinig problemen mee. Veel erger vonden ze de stank, het lawaai en ook de vuiligheid uit de uitlaten van de motoren, die niet worden afgezet. Het radioteam had de zondaars voor het kiezen. Ze gaven grif toe dat ze er 'even niet aan hadden gedacht', waarop de medewerker van Radio 1 wees op de vijftig euro boete, die hen boven het hoofd hangt. Hopelijk hebben ze het op het gemeentehuis en het politiebureau gehoord. Het zou ze op een idee kunnen brengen.
+ Ook kwam in de reportage de wenselijkheid van het aquaduct voor zowel het weg – als waterverkeer ter sprake. Een vertegenwoordigster van een watersportorganisatie suggereerde dat de botenbezitters zoveel belang hebben bij een aquaduct dat ze best wel eens zouden mogen overwegen de aanleg hiervan zelf te financieren. En dat terwijl de Hiswa een paar jaar geleden al fl. 10.000 heeft bijgedragen.
+ Bij Ome Ko was goed te merken dat het hart van Muiden het warme middelpunt was van de Radio 1 uitzending van dinsdag. Heel wat bezoekers van buiten kwamen Alma enthousiast vertellen dat ze onderweg de reportage hadden gehoord en spontaan hadden besloten om even langs te wippen bij het bekende café. Zo'n promotie is natuurlijk prima voor een toeristische trekpleister als Muiden. Het is dan ook maar goed dat de landelijke media nog niet doorhebben dat het stadje straks wel eens twee keer zo groot zou kunnen worden en daarmee zijn intieme karakter dreigt te verliezen. Dan is het hier uit met de pret - althans met de gemoedelijkheid.
+ Donderdagmorgen stond in de haven een houten zeiljachtje in brand. Toen de brandweer aan kwam zetten, was de brand al geblust, dankzij het ingrijpen van de bemanning van een nabij aangemeerd zeilschip, die een poederblusser op de vlammen had gezet. Eerder hadden passanten vergeefs geprobeerd het vuur te doven met emmers water. Toen zeilmaker Ab Schulp het verbrande zeil zag, stelde hij laconiek vast, dat er 'werk aan de winkel' was. Gelukkig bleef de lichamelijke schade voor de schipper, een oudere man uit Hilversum, beperkt tot lichte brandwonden. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is niet duidelijk.
+ Op 2 september wordt de eerste commissievergadering na de zomervakantie gehouden. Je mag aannemen dat er dan doorvergaderd wordt over het parkeerbeleid in Muiden. In de laatste commissievergadering voor de vakantie, eind juni, kwamen de besprekingen niet verder dan een eerste ronde. Oorzaak: de commissieleden hadden de stukken te laat gekregen.
+ Vertraging achtervolgt het parkeerbeleid in Muiden. En dat terwijl de wethouder nog wel zo zijn best had gedaan om zeven nieuwe parkeerautomaten zo snel mogelijk geïnstalleerd te krijgen, opdat de parkeerders nog voor de bouwvak met de chipknip kunnen betalen. Hij was er zelfs in geslaagd om al toestemming te krijgen deze parkeerautomaten te bestellen nog voordat de raad hiertoe besloten had. Maar ja, de bestelling is tot op dit moment niet uitgevoerd. Alleen op het Vestingplein staat een nieuwe automaat – met chipknip mogelijkheid, maar niet aangesloten. Benieuwd of op 2 september de automaten er alle zeven staan, maar vooral ook of ze dan volledig operationeel zijn. Weten de commissieleden tenminste waar ze het over hebben.
+ Hou op over de hitte. Ook in Muiden werd de een na de ander niet goed. Thuis, in de winkel, in de sluis, op het terras, in het restaurant, in de kroeg, ze vielen bij bosjes. Bij De Hoek en bij Rita Kop viel de koeling uit. Rita gooide de tent maar dicht. De ambulancedienst kreeg op een goed moment de melding dat er op Herengracht nummer 72 iemand bevangen was door de hitte. Of ze maar wilden komen. Het bleek een gast van Floris V te zijn. Het slachtoffer was nauwelijks afgeleverd of er kwam weer een telefoontje uit Muiden, ook weer de Herengracht – iemand die niet goed geworden was op nummer 71. 'Daar zijn we net geweest', protesteerde het ambulancepersoneel. Maar dat was niet zo. Op nummer 71 zit Ome Ko. Kwam zeker door de warmte.
+ Ook de dieren hadden het zwaar te verduren. Neem de roofvogels die 'de valkeniers' op het Muiderslot aan het publiek presenteren. De oehoe Cjinta, wat liefde betekent, zat weggedoken in een hoekje van het open hok en keek het publiek glazig aan. Gelukkig kwam het vrouwtje met een plantenspuit aanzetten. Zijn oortjes stonden stijf omhoog van genot, toen zij hem overdadig besproeide. De Amerikaanse buizerd Bunny spartelde aan een stuk door in een badje en vond het heerlijk als het vrouwtje hem een handje hielp. Alleen de kleine Amerikaanse torenvalk Radja scheen geen last te hebben van de hitte. Hij nam vanaf zijn stokje iedereen en alles scherp op.
+ De uitersten ontmoeten elkaar op het slot. Cjinta de oehoe vertegenwoordigt de grootste roofvogelsoort van Europa, op de Laplandse uil na. Een volwassen Oehoe weegt drie kilo en heeft een vleugelspanwijdte van anderhalve meter. Dat is heel wat meer dan de Amerikaanse torenvalk, op het Muiderslot gerepresenteerd door Radja. Dit valkje is de kleinste roofvogel ter wereld. Het weegt maar 130 gram en de spanwijdte is maximaal 2 decimeter.
+ Het management van het Muiderslot moet het al eerder heel warm hebben gehad. Anders valt niet te verklaren wat Ouwe Muier overkwam. Niet geremd door enig vooroordeel (volgens hem mag menig attractiepark zich zulk personeel wensen als de altijd vriendelijke en behulpzame medewerkers van het Muiderslot, en waar anders vind je zulke mens – en diervriendelijke valkeniers en enthousiaste vrijwilligers) meldde hij zich donderdag met zijn tuinpas bij de kassa. 'U heeft geluk' zei de kassiste: 'als u morgen was gekomen, had u niet op uw tuinpas naar binnen gemogen, want morgen beginnen de Warmoesdagen en dan moet iedereen entree betalen'.
+ Ouwe Muier stond paf. Sinds de laatste ervaring, toen er ook iets speciaals te doen was en tuinpashouders ineens entree moesten betalen, liep stadgenoot Kummel gewoon door, er zich terecht op beroepend dat hij voor een jaar betaald had. Dat vertelde Ouwe Muier aan de dame in de kassa. Maar zij zei: 'Kijk maar achterop uw tuinpas, daar staat het: de pas geldt niet voor bijzondere dagen.' Ouwe Muier keek, maar las geen woord over een beperking. De kassiste ook niet. Ze werkte nog maar sinds kort op het slot en stond voor een raadsel.
+ Toen hij over het afsluitkoord stapte, uiteraard het bordje negerend met het kasteeltje erop, omdat dit je immers de verkeerde kant uitstuurt, kwam ze hem achterna. 'U heeft nóg meer geluk' zei ze: 'U mag tijdens de Warmoesdagen gratis naar binnen. Dat je voor speciale dagen moet betalen, geldt voor tuinpasjes vanaf 1 april en die van u is vanaf 1 februari'. Nu zou je kunnen denken dat Ouwe Muier hartstikke blij was, maar dat was hij niet. Hij was ook niet verdrietig, hij was vooral verbaasd over het gebrek aan gevoel voor PR van het slot. Na de ervaring met Kummel zou je toch verwachten dat de directie leergeld had betaald.
+ Het Muiderslot deed het domste wat je maar kunt doen, namelijk van een slechte beurt (het onterecht en onaangekondigd entreegeld eisen), een regel te maken en die nog vastleggen ook. Op nog geen honderd tuinpasjes zo knijperig zijn. Dat doe je toch zeker niet als je een beetje commercieel denkt en dus graag goede contacten met de plaatselijke bevolking onderhoudt?
+ Ouwe Muier begint er steeds meer aan te twijfelen of de directie van het Muiderslot wel goede contacten met Muiden wìl. Het heeft er eerder alles van dat zij hooghartig de kont tegen de krib gooit. De directie maakt wel uit wat er gebeurt, want zij is de baas en met dat eigenwijze Muiden heeft ze niets te schaften. Die zondagmorgenbrunch in de boomgaard was nog wel aardig, maar verder kunnen ze de boom in met hun gezeur over de terugkeer van de vrije wallen en over de witte puntmutsen, die het beschermde stadsgezicht zouden aantasten.
+ Ook de vrijwilligers uit Muiden en Muiderberg, de muzen en warmoezeniers, hebben reden te twijfelen aan de intenties van het Muiderslot ten aanzien van de Muider bevolking. Ze hebben het gevoel dat ze steeds meer aan hun lot worden overgelaten. Bij gebrek aan begeleiding en belangstelling rommelen ze maar wat aan. Vorig jaar hadden Muidense vrijwilligers het op de valreep nog voor elkaar gekregen dat er alsnog een Muider Dag kwam, al vond de directie dat toen niet wenselijk – ook al omdat er misbruik van gemaakt werd.
+ De traditionele Muider Dag werd altijd druk bezocht. De vrijwilligers zijn natuurlijk trots op het resultaat van hun werk. Ze willen graag dat niets hun stadgenoten weerhoudt om te komen kijken. Maar dit jaar moest bij de Warmoesdagen het volle pond aan entreegeld worden betaald. Dat is € 6 en € 4,50 voor 65 + met pas (niet bedoeld wordt de tuinpas) en 'jongeren van 4 – 12 jaar'.
+ In 1976, onder Eef Oosterbroek, toen het slot nog de Bourgondische gastvrijheid à la Koot tentoonspreidde en de sfeer nog heel ongedwongen was, kwamen er 160.000 bezoekers, terwijl er nu, ruim een kwart eeuw later, een kwart minder naar het slot komen. Zoals het bezoekersaantal elk jaar omlaag is gegaan, liep ook het bezoek aan de Warmoesdagen hard terug. Kwamen er in 2001 nog gemiddeld 750 bezoekers per avond, vorig jaar was dat al gezakt tot pak weg 350 – dus minder dan de helft.
+ De extra (personeels)kosten van de avondopenstelling van het slot worden dit jaar ontlopen door de Warmoesdagen overdag te houden. Dat is logisch natuurlijk. Alleen krijgt de bevolking van Muiden, op een enkeling na, nu niet te zien wat de eigen warmoezeniers zoal gepresteerd hebben. Ook niet de tuinpashouders met een 1 april pasje. Gelukkig brengt de inspanning van de vrijwilligers, vooral ook gedurende de bloedhete Warmoesdagen, zoveel op aan verkoop van de opbrengst van de tuinen, dat het culturele erfgoed Rijksmuseum het Muiderslot een mooi winstje maakt.
+ Voor de liefhebbers zijn de Warmoesdagen zeker de moeite waard. Toch beschikken de groentetelers van het slot over maar één stand, net als de muzen met hun tussie mussies, dat zijn droogbloemboeketjes. Het Tuincentrum Krijn Spaan uit Kortenhoef zorgt dat de bezoekers niets te kort komen. Ook zijn er stands op de thema's zeldzame huisdieren, zeldzame planten en zeldzame zaden. Apart is ook de leerzame stand van de Muidense Fenny Baan met bijenproducten uit eigen volkstuin, zoals honing en ook waskaarsen. Weer een andere Muier, Piet Hasenaar, vangt de kinderen op met wedstrijden in het bouwen van palissaden op de vesting wal, in de lekkere lucht van de mobiele palingrokerij van Ad van Hienen uit Weesp.
+ Het Statenjacht De Utrecht komt dit weekend over de Vecht naar Muiden, de thuishaven voor de zomer. De vaste ligplaats is bij het Muiderslot. Anders dan bij de officiële verwelkoming is het enige varende VOC schip van Nederland nu kompleet, dus met mast, boegspriet, zeil en volledige tuigage. Dat wil nog niet zeggen dat er dit weekend ook gezeild wordt. Er moet nog van alles geïnstalleerd en nagelopen en geprobeerd worden. Ook moet het weer geschikt zijn voor een proefvaart op windkracht. Wie een beetje geluk heeft kan het Statenjacht onder vol zeil op het IJsselmeer zien. Als het niet zaterdag of zondag is, dan wel in de loop van de komende week, bijvoorbeeld als het schip op weg is naar Enkhuizen, de volgende bestemming na een week Muiden.
+ Wat op de voorpagina van het vorige Vechtjournaal allemaal te lezen stond over 'de vluchtstroken' op de Vechtbrug die zullen worden ingezet als 'extra rijstroken', was zulke baarlijke nonsens, dat Ouwe Muier het zonde van de tijd vond hier aandacht aan te besteden. Hij ging er van uit dat iedereen wel zou snappen dat het Vechtjournaal er niets van gesnapt heeft.
+ Rein Kroonenberg en Ali Brandse hebben een kaartje in de buurt verspreid met de blijde boodschap dat op maandag 11 augustus eindelijk mag worden begonnen met de aanbouw van hun huis op de Lelie De werkzaamheden duren tot eind oktober. Ze vragen begrip voor eventuele overlast. Zo kan het dus ook. Mensen die een feestje geven, kunnen hier wat van leren.
+ Binnen het duale stelsel moet de gemeenteraad controle houden op bouwplannen. Maar de verkoop van grond is een zaak voor B&W. Boft Muiden even dat de gemeente Muiden geen snipper grond bezit. Wat er momenteel gebeurt is al erg genoeg.
+ In het kader van het restauratieplan van de Vecht zal 't het scheepvaartverkeer makkelijker worden gemaakt om een wachtplaatsje te vinden aan beide kanten van de Vechtbrug in de A1. Het aantal meerstoelen (meerpalen) blijft gelijk, maar er wordt wel extra aanlegruimte gecreëerd. De twee keer vier meerstoelen bij Van Deursen, die een zevental meters uit de wal staan, komen een stuk verder in de Vecht. Dankzij de gordingen die tussen de palen worden aangebracht, zullen straks meer boten aan beide zijden van de stoelen een wachtplaats kunnen innemen. Hetzelfde geldt voor de zuidkant van de brug. Van de drie meerstoelen daar wordt de stoel die het dichtst bij de brug staat vervangen voor een paal tussen de andere twee. Ook hier worden dwarshouten tussen de stoelen aangebracht, zodat er in afwachting van het openen van de brug meer boten kunnen aanleggen.
+ In de poort van de Lijnbaanshof lag een dik pak nieuwe Vechtjournaals. Bezorgers hebben het ook warm. Het voordeel is dat ze dan ze geen kranten mee hoeven te sjouwen, het nadeel dat je de officiële publicaties van de gemeente Muiden niet te lezen krijgt.
+ Gehoord: 'Als we het volgebouwde KNSF-terrein nu eens 'Kruitburg' noemen, dus net zoiets als IJburg'.
+ 'In kwea namme rint foart as diggelfjiêr' staat op een Delftsblauw bord, buiten op de stoep van madam Mikmak op de Herengracht. Haar vriend Sieger Bijma is graag bereid het te vertalen. Het betekent zoveel als: een slechte naam snelt voor je uit. Sieger is een Fries, al zie je dat niet meteen.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: