- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Een kruitvat vol keutels uit de frontlinie.

27-aug-2003

+ Hoewel de MCI aan het afbouwen is en er in dat kader van alles overgebracht wordt naar het zusterbedrijf in Zwitserland, gonst het onverminderd van de activiteiten op het kruitfabriekterrein. En dat niet alleen in de tientallen gebouwen en gebouwtjes maar ook daarbuiten. Van de weg af is te zien dat de productie-eenheden een verfje krijgen en ook dat de daken worden vervangen. Deze opknapbeurt wekt natuurlijk verbazing. Er is jarenlang nauwelijks enig onderhoud gepleegd, en nu zijn ze de boel aan het opknappen, terwijl nota bene vrijwel vaststaat dat de kruitfabriek wordt ontmanteld. De KNSF wil zeker dat het er niet verwaarloosd uitziet als er klanten voor de villa's komen kijken. Dat kan de prijs drukken.
+ Een andere mogelijkheid is dat MCI en de KNSF, die zowel de grondeigenaar als de projectontwikkelaar is, de bui zien hangen en besloten hebben de protesten van milieubeweging en bevolking vóór te zijn door gewoon door te gaan tot het gaatje – desnoods met een noodvergunning, want Den Haag mag dan net zo hard roepen dat 'Enschede en Volendam' nooit meer mogen plaatsvinden, als het zo uitkomt weet het ministerie altijd wel een gaatje te vinden. Maar misschien willen ze bij de kruitfabriek alleen maar de verf op maken. En de daken.
+ Ouwe Muier schreef het al eerder: het gaat de goede kant uit met de gemeentelijke bordjes 'Brug open motor af'. Ze zijn vernieuwd en verbeterd (veel duidelijker) en er staan er ineens meer. Je wordt nu voor de open brug gewaarschuwd, zodra je de vesting binnenrijdt. De malle oldtimer met walmende uitlaat is vervangen door een serieus te nemen auto. Maar wat het belangrijkste is: sinds vrijdag houden de bordjes meer in dan een vrijblijvend verzoek. Er staan nu kleine lettertjes op, die verwijzen naar artikel 2.4.7 van de APV. Voor de boete was geen ruimte meer. Dat overtreders € 50 aan hun broek krijgen, ontdekken ze vanzelf wel, want de politie heeft laten weten dat zij op zal treden. Mag Ouwe Muier vanaf deze plaats mede namens menig stadgenoot de gemeente hartelijk danken?
+ De GAD wil van de vuilniszakken in de vesting af. Logisch: honden en katten en ook kauwtjes trekken de zakken open waardoor er stinkende troep op straat zwerft. Bovendien is zakken huisvuil ophalen behoorlijk zwaar werk. Volgende week worden de groene en grijze containers, zoals die al weer sinds jaar en dag door de bewoners buiten de vesting worden gebruikt, aangeleverd voor het stadsdeel tussen de Zeestraat, de Burgemeester de Raadtsingel en de Constantijn Huygenslaan en de westelijke wijken. Er zijn twaalf verzamelplaatsen voor het ophalen. Niet alle bewoners zijn gelukkig met de containers. Die twee bakken nemen veel ruimte in beslag. Maar het is natuurlijk veel beter. Gewoon een kwestie van wennen.
+ Zaterdag was op alle NOS journaals te zien hoe Muier Jan Portengen, DWR rayonhoofd voor Gooi - en Vecht, namens het Hoogheemraadschap uitlegde hoe het Westland en het Groene Hart van Nederland tijdelijk van grote hoeveelheden zoet water uit het IJmeer worden voorzien. Vanuit het IJmeer wordt zoveel water de Amstel opgestuwd, dat de stroomrichting van de rivier wordt omgekeerd. Een dergelijke ingreep is nooit eerder toegepast, betoogde Jan Portengen. Het is ook nog nooit nodig geweest, zeker niet in het stroomgebied van de Vecht. Tot verbazing van menig buitenlands toerist stroomt het water van het IJsselmeer hier namelijk door de spuisluis de Vecht in, in plaats van omgekeerd, in de richting van het IJmeer.
+ De unieke operatie ging dinsdagmorgen van start. In Muiden tonen de passanten zich aangenaam verrast dat de Groote Zeesluizen niet gestremd zijn, zoals dit momenteel in verband met de zoetwatertoevoer met tal van sluizen in en om Amsterdam en verderop, in Zuid-Holland, wèl het geval is. De Muider sluiswachters zijn altijd bereid om geduldig uit te leggen dat de Vecht niet de Amstel is. Ook krijgt iedere passant een brief overhandigd van DWR, waarin precies staat waar men bij welke sluis aan toe is. 'Hou er maar rekening mee dat de stremmingen minstens twee weken duren. Het weer heeft er ook mee te maken', schrijft de DWR. Altijd al gedacht.
+ De fractievoorzitters van de zes politieke partijen in Muiden hebben beleefd afgewacht wat er uit de persconferentie over de aangepaste afspraken met de provincie en Weesp zou komen. Je zou verwachten dat dit zogeheten seniorenconvent de uitkomsten het eerst hoort, maar zo werkt dat niet in Muiden. Eerst de pers, dan de volksvertegenwoordigers. Geen ruimte laten tussen de besprekingen en de persconferentie is dé manier om een lek te voorkomen. De besluiten werden dan ook gepresenteerd alsof ze warm uit de oven kwamen.
+ De pers had de pest in en terecht. Het handjevol journalisten had het gevoel voor niets te zijn gekomen. Er was geen nieuws voor Muiden, wel een beetje voor Weesp: de Aetsveldsepolder zal nog meer worden ontzien. Dat de persconferentie een echte Muier zoete inval bleek te zijn, maakte veel goed. Zo lieten leden van de actiegroep De Nee-meermin zich zowel zien als horen. Verder was er één raadslid aanwezig: Gea Heijnen (de persconferentie werd gehouden in de kamer van de burgemeester).
+ De leden van de Muider actiegroep stelden vragen aan Henry Meijdam, die in stekeligheid niet onderdeden voor die van de journalisten. De gedeputeerde pareerde alles met dooddoeners, routineus maar beleefd. De Nee-meermin had natuurlijk gehoopt dat Meijdam zou meedelen dat de plannen waren afgeblazen (Meijdam voelt nattigheid, en hij staat niet graag voor joker) of anders dat de plannen zouden zijn opgeschort om de gemoederen tot bedaren te brengen, maar van de andere kant: er hoefde niets aan de tekst te worden veranderd die al klaar lag voor het huis-aan-huis pamflet, dus wat dat betreft werkte de overheid prima mee.
+ Er was wat geharrewar over de term 'zoeklocaties' (is de Bloemendalerpolder nu zelf een zoeklocatie of is er binnen de Bloemendalerpolder naar een locatie gezocht?). Ook was er weer het bekende gedraai rond de kreet van Leupen dat 5000 woningen in de Bloemendalerpolder 'een optie' voor Muiden zou zijn. De wethouder kan inmiddels zijn tong wel afbijten, maar het is te laat: zijn uitspraak is voor het nageslacht vastgelegd in de notulen.
+ Wethouder Leupen leek trouwens niet wild enthousiast. Toen leden van de Nee-meermin lieten weten dat er heel wat spontane tegenstanders te verwachten zijn, zei hij dat er ook voorstanders zijn, wat wel klopt, alleen zijn die net zo slecht door de gemeente geïnformeerd als de tegenstanders. Maar wat hindert het: de bevolking informeert straks de gemeente wel, en in één moeite door ook de provincie.
+ Tussen neus en lippen vertelde Cees Leupen nog dat er een volkshuisvestingsplan zal komen. Beter laat dan nooit zal hij gedacht hebben, want eerder was er 'geen tijd' voor. Maar nu ook de VVD erover begonnen is, liggen de kaarten blijkbaar anders. Overigens spant de wethouder het paard achter de wagen. Eerst 2500 woningen bouwen en dan pas kijken of dit in het volkshuisvestingsplan past. Hoe gaat de gemeenteraad hierop reageren?
+ Gedeputeerde Meijdam vroeg aan Ouwe Muier, die veronderstelde dat er wel geschikter plekjes in Noord-Holland te vinden zijn om duizenden woningen neer te plempen dan in Muidens natuurgebied, of deze ook even wilde vertellen welke plekjes dan wel? Daar had uw chroniqueur geen adequaat antwoord op. Het lijkt hem ook meer op de weg van Meijdam te liggen om zulke plekjes te vinden, zodra de raad van Muiden en/of Provinciale Staten de aanslag op de kleinschaligheid van Muiden afwijst.
+ Als doorgewinterd bestuurder heeft Meijdam vast nog wel wat achter de hand. In wezen zal het hem natuurlijk een zorg zijn of er nu massaal gebouwd wordt in Muiden of op een van de andere plaatsen die genoemd zijn door verschillende fracties van Provinciale Staten. Zelf komt hij altijd goed weg. Hij hoeft alleen maar 'het is úw keus' tegen de beslissers te zeggen.
+ De wethouders Renkema van Weesp en Leupen van Muiden zaten tijdens de persconferentie beduusd te kijken, terwijl Henry Meijdam het woord voerde. Ze hadden op hun falie gekregen van de gedeputeerde. Toen de drie het een maand geleden roerend eens waren geworden, werd er een taartje gegeten om het te vieren, schrijft Weesper Nieuws. En ook: 'Tijdens de aansluitende vakantie kwam dat taartje zwaar op de maag te liggen'. Volgens Meijdam was er achteraf buiten hem om in de tekst geknoeid. 'Je moet niet nog eens in de tekst gaan lopen klodderen' zou Meijdam volgens Weesper Nieuws hebben gezegd.
+ Niet alleen Nico Wolf van de Naarderstraat heeft protest aangetekend tegen de commerciële exploitatie van de Kazerne, ook van andere inwoners in de omgeving zijn protesten te verwachten. Allaart Horst, die in het grote houten huis tegenover de Kazerne woont, heeft een bezwaarschrift opgesteld en verspreid onder de bewoners van de Herengracht, de Kazernestraat, Broshuizen en de Ton Kootsingel. Ze hoeven het bezwaarschrift alleen nog maar te ondertekenen en in te dienen. Gevreesd wordt voor geluidsoverlast, parkeeroverlast en busverkeer, bóven de reeds bestaande overlast van de omringende horeca. Volgens Allaart Horst is er een wettelijke mogelijkheid om commercieel gebruik van de ruimte te kunnen tegenhouden. Hij stelt dat alleen vrijstelling voor exploitatie kan worden verleend bij objecten van minder dan 1500 m2.
+ Gelezen in het Vechtjournaal: Sint Nicolaas, die in Muiden twee kerken naar zich vernoemd kreeg, is niet alleen de beschermheilige van de schippers, maar ook de patroon van slagers, bakkers, studenten, juristen en prostituees. 'Niet voor niets is Sint Nicolaas de bekendste heilige' staat er direct achter.
+ Het Vechtjournaal is altijd goed voor een vrolijke noot. Donderdag bijvoorbeeld stond erin te lezen dat drie Muider jongens een snoek van meer dan een meter hadden gevangen. Ín de peperbus. Die snoek stond natuurlijk op het punt om naar Pampus te gaan.
+ En wat te denken van de grote kop op de voorpagina van dit blad waarin aangekondigd wordt dat er 'amper in de Bloemendalerpolder' zal worden gebouwd. Amper? Vijfhonderd woningen, dat zou voor Cor Smolders met zijn folders de grootste wijk van Muiden zijn. In het betreffende artikel staan adembenemende zinnen over het volbouwen van het KNSF terrein. Zoals 'bij de stukken bleken echter andere afspraken te zitten dan gemaakt'. Ook legt de redactie Leupen een mooie uitspraak in de mond: 'wat tekstuele veranderingen, waarover Meijdam met ons wilde praten'. U heeft inmiddels gelezen wat dat opgeleverd heeft.
+ Raads - en commissieleden die een halve dag vrij namen om op hun gemak in het gemeentehuis de open begroting van het KNSF terrein te bestuderen, kwamen van een koude kermis thuis. De open begroting bleek geen vertrouwelijk stuk te zijn, maar een geheim stuk, zo geheim, dat ze het niet mochten inzien. B&W en de KNSF vinden kennelijk dat je niet moet overdrijven. Beëdigde volksvertegenwoordigers zijn er om hun plannen goed te keuren, niet om er in te neuzen. Het seniorenconvent heeft en bloc geprotesteerd. Wethouder Leupen koos eieren voor zijn geld. Hij beloofde bij de KNSF aan te kloppen voor een kijkje in de boeken.
+ Alles in één hand houden, dàt is de manier, vonden B&W en de KNSF. Zoals op de laatste pagina van het KNSF rapport blijkt, is het 'ontwikkelingsplan tot het transformeren van de kruitfabriekterreinen en omgeving tot een hoogwaardig woon – en werkgebied' geschreven door drs P.J.Bocxe, gecontroleerd door drs P.J.Bocxe en goedgekeurd door drs P.J.Bocxe. Wie het ringbandje aangebracht heeft, staat er niet bij, terwijl dit nu juist zo goed gebeurd is.
+ Serieuze aandacht besteden aan dit rapport van de Grontmij over de 'herontwikkeling' van het KNSF terrein is te veel eer. Blader er even digitaal doorheen op muideninfo.nl en u begrijpt waarom. Ook al omdat er nog helemaal niets vaststaat, zult u bij Ouwe Muier vergeefs zoeken naar bijvoorbeeld specificaties van aantallen en soorten woningen. Ik wil me beperken tot twee feitjes, die kenmerkend zijn voor de zorgvuldigheid, waarmee dit bouwbetoog in elkaar is geflanst. Zo is Muiden volgens drs P.J. Bocxe een dorp, en is er in dit dorp sprake van erfpacht. Drs P.J.Bocxe zat toen hij dit schreef, controleerde en goedkeurde, waarschijnlijk met zijn gedachten in Amsterdam. De stad, waar je erfpacht moet betalen.
+ Gehoord: 'weet je hoe je het kruitfabriekbos kan laten staan en er toch voor kunt zorgen dat er 2000 woningen komen? Tweeduizend boomhutten bouwen'.
+ Benieuwd naar het toekomstige stratenplan van het KNSF terrein? Gaan we: Leupenweg, Schulpweg, Van der Steenweg, Smithweg, Collegeweg. Geen Aaltenweg. Die mag blijven.
+ Dit zegt Ad van der Vliet over de nog steeds niet openbaar gemaakte bouwplannen van de BAM, de projectontwikkelaar waaraan hij een grote lap van de voormalige scheepswerf Schouten verkocht: 'Er moet niet iets komen waar B&W gelukkig mee is, er moet iets komen waar de Muider bevolking gelukkig mee is'.
+ Het bergbezinkbassin op, of liever ín, het Vestingplein is al maanden gereed om hoosbuien boven Muiden te verwerken. Het was de bedoeling het bassin officieel te openen, en de bevolking uit te nodigen om er in af te dalen voor een kijkje, maar dat is er bij gebleven. Dat het feest niet doorgaat heeft wellicht te maken met de officiële opening van het bassin in Muiderberg, niet lang geleden, toen het hele college van B&W kwam opdraven en zich van alle kanten liet fotograferen. De inwoners van het dorp lieten verstek gaan, toen ze er lucht van kregen. Er kwam geen Muiderberger opdagen.
+ Muiden mag dan niet de overstort van het Muider regenwater in ogenschouw nemen, het grote houten bord met de namen van opdrachtgever en uitvoerders staat er nóg steeds. Zeker om sluipreclame te maken voor bergbezinkbassins, de gemeente Muiden en de firma's Tauw en Seignette.
+ Op de Boerenmarkt, die zaterdag gehouden wordt rond de Kadesloot, zijn zo'n dertig activiteiten bijeengebracht. Er zijn allerlei werktuigen en producten van het land te zien en veel dieren, waaronder zeldzame huisdieren. Ook gewone, maar daar moet u zelf mee komen, dan kijkt dokter Terwee hoe lang ze nog mee kunnen. Er is live muziek van onder meer de Boerenkapel van Crescendo. Er is een dansgroep op klompen. Verder kun je naar elkaar kijken, want het is de laatste keer dat Muiden in het pak gaat.
+ Het wordt gegarandeerd een knalfeest, de saluutbatterij is immers weer aanwezig. Hoewel: weer? Toen de kanonniers de tweede keer zouden komen, bij de ambachtenmarkt, gaven ze op het laatste moment de voorkeur aan de slag bij Waterloo. De barbier Peer van Liempt werd toen hij op de ambachtenmarkt op de stand van Willy van de Water zou demonstreren hoe je voor weinig geld mannen op de ouderwetse manier met wollig scheerzeep en een vlijmscherp mes van hun baard afhelpt, naar het ziekenhuis gebracht, maar zaterdag zal hij er dan toch bij zijn.
+ Dankzij de cursus op de website van Muiden 1050 ben ik erin geslaagd mijn Poortersbewijs in elkaar te zetten. Net op tijd voor het Dance spektakel in de loods van Ad van der Vliet, waar vrijdagavond oude Muizenfort DJ's van Radio Space en een rock and roll band voor de muziek zorgen waar Ouwe Muiers al vijfentwintig jaar van uit hun dak gaan.
+ In deze loods aan de Hellingstraat zal het niet alleen vrijdagavond, maar ook zaterdagavond daveren, dankzij de Oudhollandse samenzang plus barbecue, het boerenbal/stalfeest en Smoking Beaver, volgens de site van Muiden 1050 een dampende groep bekende profmuzikanten uit de rock – en blueswereld.
+ De loods van Ad van der Vliet, waarin komend weekend van alles te doen is, is voor veel Muiers onbekend gebied. Let op: het is niet de loods van Oudshoorn, helemaal aan het begin van de Hellingstraat en ook niet de loods aan het water, bij Dolman. Het gaat om de lage loods tegenover de Stadssteeg. Normaal staan hier schepen in. Je moet vanaf de Hellingstraat naar binnen - niet door het poortje bij Van der Vliet. Daar staat komend weekend een hek, ook om wildplassers te weren.
+ De dichtersavond van 1050 in De Mol dreigde even de mist in te gaan. Niet omdat de avond samenvalt met de commissieavond waarin de toekomst van Muiden centraal staat, maar omdat er heel lang maar twee gedichten waren ingezonden. Op de valreep zijn er drie bijgekomen. Samen met de professionele dichters Elly de Waard en Co Woutsma die deze avond optreden, maakt dat zeven dichters, genoeg voor een lach en een traan. Maar toch eigenlijk ook wel een beetje weinig, temeer omdat Muiden zoveel verdienstelijke schrijvers telt. In elk geval hoeft u zich niets aan te trekken van de opwekking op de website, die luidt: 'Haast u enigszins want de avond duurt maar één avond en vol is vol.'
+ En nu maar hopen dat het laatste watervliegtuig van Nederland zaterdag zijn Rolls Royce niet in de Noordpolder laat vallen.
+ Ali Brandse en Rein Kronenberg spannen zich in om bij de aanbouw van hun woning op de Lelie kost wat kost de drie mooie platanen naast hun huis te sparen. Voor één boom kan het hachelijk worden, maar Ali heeft goede hoop. Dat is nog eens een andere instelling dan die van B&W, die tachtig procent van het groen op het kruitfabriekterrein wil kappen. Ze zullen minstens één boom nodig hebben om papier van te maken voor de stapel kapvergunningen.
+ Je doet jezelf als Muier tekort als je niet subiet naar Hopsalabopsa.nl (was eerder punt com) surft voor de jongste aflevering plaatjes en praatjes over actuele Muider gebeurtenissen. Hugo Jut z'n 'borrelpraat' en de manier waarop hij iedereen en alles op de hak neemt – het is allemaal ongekend origineel. Waarschuwing: kijk niet vlak voordat je slapen gaat. Ik schrok midden in de nacht wakker van mijn eigen schaterlach.
+ Eric Genemans uit Mariahoeve is ziedend omdat hij een parkeerbon (van 'een controleurtje' zoals hij schrijft) aantrof op zijn eigen auto voor zijn eigen deur. Vergunning vergeten, terwijl hij hier eerder voor gewaarschuwd was. De altijd verkeerd geparkeerde auto's bij het gemeentehuis krijgen nooit een bekeuring, briest hij. In een uitvoerig bezwaarschrift aan de Officier van Justitie, waarvan de raad een kopie ontving, klaagt Genemans dat hij zich 'teruggepakt voelt' omdat hij eerder kritiek had op de gemeente en de politie. Als dat zo is, zou Ouwe Muier niet meer door de voorruit van zijn auto kunnen kijken van de prenten onder de ruitenwissers.
+ De eerste regendruppels na vele snikhete dagen waren vrijdag amper gevallen of een medewerker van Floris V stond met een krijtje in de hand voor het buitenbord en schreef op 'Binnen is het warmer en droog'. Dat heet nog eens inspelen op de behoeften van de markt!
+ Donderdag wordt weer gevaren om de Ome Ko beker. Na het palaver om vijf uur met voor iedereen een bal gehakt varen zes platbodems uit, elk met 22 tot 25 opstappers aan boord. Behalve de beker wordt voor de eerste prijswinnaars een versierde uitsmijter aangerukt, worden de tweede prijswinnaars op saté getrakteerd en krijgen de derde prijswinnaars een bal gehakt – zij het een andere dan die van het palaver.
+ Harry Smit, niet Amsterdamse Harry van de Schipperband, noch de burgemeester, maar de roemruchte reder Harry Smit die ooit zijn scheepsrijk bestuurde vanuit Muiden (hij was onder meer eigenaar van de Charlotte Rhodes, bekend van de Onedin Line) heeft de Pollux gekocht, het befaamde opleidingsschip van de Lagere Zeevaartschool. Menig zeeman kent de Pollux, en natuurlijk ook de mooie verhalen eromheen. Bijvoorbeeld dat de Duitsers het schip als oorlogsbuit wegsleepten om op volle zee te ontdekken, dat het een platbodem was die maar een meter diep stak en totaal ongeschikt was voor oorlogsvoering. De Pollux verruilt het Oosterdok voor Amsterdam Noord, waar het schip een tweede leven begint als drijvend restaurant.
+ Marcel Pronk van de Amsterdamsestraat heeft B&W en de raad een kort maar krachtig briefje gestuurd, waarin hij voorstelt om in navolging van Amsterdam ook in Muiden 'het burgerinitiatief' in te voeren. Dit maakt het voor groepen burgers mogelijk om plannen in de raad op de agenda te krijgen. B&W komt sneller aan zijn wens tegemoet dan hij heeft durven dromen. Voorgesteld wordt het plannetje van Marcel in de raad ter sprake te brengen.
+ Ook al naar de Maxis geweest om te ontdekken dat ze de tent dicht hebben gegooid? De 17de september gaat de grootste negotie van Muiden weer open maar in een heel andere gedaante: een King Size Winkelcentrum.
+ De bedenkers van Nieuw Muiden hebben iets bijzonders in petto voor de kop van het kruitfabriekterrein, dat is pal vóór, of misschien wel óp het rieteiland aan de overkant van de trekvaart langs de Maxisweg. Wat de plannenmakers betreft komt er een 'landmark': een hoog bouwsel, om het verkeer op de A1 te laten zien waar Muiden ligt. Wat ze precies van plan zijn, is niet duidelijk. Het moet in elk geval iets heel hoogs en heel moois worden - al zal het moeilijk zijn de nabije, gloednieuwe, 22 meter hoge landmark van de Maxis naar de kroon te steken. Als het ooit mocht doorgaan, is de tijd voorbij dat je aan de groeiende populatie wilde ganzen bij het rieteiland kunt zien dat je Muiden nadert.
+ Vorige week verscheen dagen achtereen een blanco pagina op de kabelkrant. Er stond alleen 'mededeling'. Waarschijnlijk was deze lege plek bedoeld om te onderstrepen dat de kabelkrant nog niets te melden had over de plannen van B&W en de KNSF om Muiden bijna drie keer zo groot te maken, ook al was dat in Muiden het gesprek van de dag. De redactie zal geredeneerd hebben: laten we ons kruit droog houden, er kan nog van alles gebeuren. Daar hebben ze gelijk in, want de plannen veranderden om de haverklap. Alleen jammer dat de stilte op de kabel zo goed past in het straatje van B&W: heel lang niets zeggen en dan ineens iedereen voor het blok zetten.
+ Het gemeenteblaadje kwam vrijdag uit met een zo nietszeggend verhaaltje over het KNSF terrein, geen feiten, geen cijfers, dat de kabelkrant maar weer wachtte tot maandag – op de aangekondigde persconferentie. Wordt er eindelijk een persconferentie gehouden, komt er geen nieuws voor Muiden uit. Maar omdat de plannen officieel waren, had je nu toch wel de nodige berichtgeving op de kabel mogen verwachten. Het zat de kabelkrant niet mee. Laat nu uitgerekend diezelfde maandag een technische storing optreden, waardoor de redactie ruim een etmaal gedwongen was om in een onduidelijk en piepklein lettertje naar de eigen site www.muider.nl te verwijzen. Gauw gekeken. Jammer maar helaas. Geen woord over het onderwerp van het jaar. Geeft niks. Het was toch al geen nieuws meer.
+ Door de ingezetenen van Muiden in het ongewisse te laten over wat er aan de hand is, draait B&W zowel de bevolking als zichzelf een rad voor ogen. Zoveel terughoudendheid over zo'n belangrijk onderwerp als de toekomst van Muiden is het andere uiterste, vergeleken met de bombast waarmee B&W een tijdje geleden naar buiten trad: uw weet wel, dat gemeentelijk informatieblad met die kleurenplaten van Manhattan aan de Vecht, dat iedereen, inclusief de raadsleden, in het verkeerde keelgat schoot.
+ Keer op keer worden de reacties van de Muider bevolking verkeerd ingeschat. Kennelijk vanwege de eerdere ervaringen is nu dus voor de struisvogelmethode gekozen. Steek je kop in het zand en niemand ziet je, want je ziet jezelf immers niet. Tot het moment dat de bevolking je als bestuurders een spiegel voorhoudt. Dat moment is heel dichtbij.
+ Hoezeer het onderwerp KNSF terrein leeft, mag blijken uit de bezoeken aan muideninfo.nl. Donderdagnacht 21 augustus klokslag twaalf gaf de teller op de homepage het absolute record van 206 bezoeken aan. Je mag deze 206 bezoeken rustig met twee vermenigvuldigen, waardoor je op 412 uitkomt. Het is namelijk zo, dat gemiddeld de helft binnenkomt via andere muideninfo pagina's dan de homepage.
+ Er komt helemaal geen 'burgerparticipatie' rond het KNSF terrein, althans geen inspreekavond voor de bevolking tussen de speciale commissievergadering van 4 september en de speciale raadsvergadering van 18 september, zoals aanvankelijk gepland was. Door de stilte eromheen was ik er al bang voor en nu wordt het bevestigd. De eerder aangekondigde inspraak voor de ingezetenen op 11 september gaat dus niet door. Wel kunt u als burger uw ei kwijt in de commissievergadering van 4 september (het kon wel eens druk worden!). Ook is er gelegenheid tot inspreken aan het begin van de raadsvergadering van 18 september. Alleen zal dat weinig effect hebben, want dan weten de raadsleden al lang wat ze van plan zijn.
+ 'Minder dan 1700 huizen op het KNSF terrein' stond als kop boven een artikel in de Gooi – en Eemlander van donderdag over de massale bebouwing van het kruitfabriekterrein. O, denk je dan: minder dan 1700? Dan is het goed. Maar het is niet goed. Dat aantal van 1700 woningen op het KNSF terrein waren B&W en de KNSF van plan, toen er nog sprake was van zeven verdiepingen hoge kantorenbouw, dat tevens als langgerekt geluidsscherm langs de Amsterdamse trekvaart zou gaan dienen. Het getal 1700 staat dan ook in het officiële, maar inmiddels achterhaalde voorstel zoals dat naar de raadsleden is gegaan.
+ In werkelijkheid gaat het om in totaal 2500 nieuwe woningen op Muier grondgebied. Dit is de optelsom: 500 wooneenheden in 'landgoederen' in de Bloemendalerpolder, 1900 op het KNSF terrein en 100 woningen in de vesting (bijvoorbeeld op het Van der Vlietterrein en achterin de Weesperstraat, waar nu Gieling is ). Omdat met name het ministerie van VROM, dat de plannen onder ogen kreeg, weinig heil zag in kantorenbouw aangezien er al jarenlang overal kantoren leeg staan, werd de kantorenbouw op het KNSF terrein afgeschoten en ijlings vervangen voor 200 huizen. Met die 200 plus het oorspronkelijk geplande aantal van 1700 kom je uit op 1900, zoals terecht in het laatste Vechtjournaal stond. Ook flats langs de A1 vormen een prima geluidsscherm voor de villa's erachter, zullen ze gedacht hebben. Liefhebbers?
+ Naar aanleiding van de keutel, waarin stond dat B&W moord en brand schreeuwde toen er flats op het Almeerderzand verschenen – terwijl ze nu zelf flats tot vijfhoog vlak bij het IJsselmeer op het KNSF terrein willen – kreeg ik de volgende reactie: 'De gemeente heeft protesterend Muiderberg juist in de steek gelaten!' Het is dus nog erger dan ik dacht.
+ Jaap Schulp uit Muiderberg, medewerker van de VIB met een Muier hart, las in de krant dat Flip de Groot ontkende dat z'n fractie het uitgelekte convenant had ontvangen (wat formeel juist was, want het was via de achterdeur binnengekomen) en dat Dick Methorst ontkende gedetailleerde gegevens te hebben gekregen (wat ook formeel juist was, want het was een convenant op hoofdlijnen). Reactie van Jaap Schulp: 'Samenzweren doe je niet alleen'.
+ De kosten van het schoonmaken van het KNSF terrein worden geraamd op 76,5 miljoen euro. Nogal wiedes dat er geen kopje koffie vanaf kon tijdens de persconferentie.
+ Gedeputeerde Henry Meijdam tijdens de persconferentie: 'De kruitfabriek is altijd zonder enig probleem aanwezig geweest'. Die man springt al net zo gemakkelijk met de geschiedenis om als met de natuur.
+ Opgevangen aan de toonbank. De een: 'Heel goed, die plannen voor het kruitfabriekterrein. Alles volbouwen, Muiden moet groot worden' De ander: 'Waarom ga je dan niet naar Almere, dat ís al groot'.
+ De wethouder heeft laten weten dat inwoners van Muiden als eersten in aanmerking komen voor woningen op het KNSF terrein. Cor de Wit zou zich hier een woning kunnen veroorloven, maar deze welgestelde stadgenoot die liever Muier is dan steenrijk, heeft straks al een aardig optrekje langs de Vecht vlak bij de sluis.
+ Opgevangen in de sporthal: 'Ouwe Muier heeft een optie genomen op een seniorenwoning op het KNSF terrein'. Kun je nagaan hoe hij aan zijn keutels verdient.
+ Wie roept dat Muiden een beschermd stadsgezicht heeft, moet er op rekenen dat hij wordt overstemd door het gerammel van geldbuidels.
+ Vindt u het ook zo zielig voor die speculanten, dat er in elk geval veel minder in de Bloemendalerpolder zal worden gebouwd (als er al gebouwd wordt) dan waar ze op gokten toen ze in de rij stonden om de grond van de boeren op te kopen?
+ Om over na te denken: als Muiden drie keer zo groot wordt, ben je geen Muier meer, maar een nummer.
+ Gehoord op de sluisbrug: 'Wat een lief plaatsje dat Muiden'. Reactie van een langskomende Muier: 'U bent nog net op tijd'.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: