- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Grensverleggende keutels voor volksvertegenwoordigers.

2-sep-2003

+ Waar ligt voor een volksvertegenwoordiger de grens van het incasseringsvermogen? In het duale stelsel moet B&W verantwoording afleggen bij de raad. De raad wordt geacht het college te controleren. Als de wethouders het in hun ogen niet goed doen, mag de raad hen ontslaan. Maar in Muiden neemt B&W tot vier keer toe een loopje met de raadsleden. Telt u even mee?
+ Op 1 april zou B&W de commissie de open begroting voor het KNSF terrein aanbieden. Dat aanbieden gebeurde ook, maar niet zoals toegezegd aan de commissie, maar aan de Provincie en het Rijk. De raadsleden werden gepasseerd en aan het lijntje gehouden. Het eind van het liedje was, dat ze een kant en klare uitwerking van de begroting te zien kregen in de vorm van de vergevorderde plannen van B&W en KNSF. Dat is één.
+ De leden van de raad en de gemeentelijke adviescommissies namen geen genoegen met wat nietszeggende cijfers. Ze wilden cijfers zien die er toe deden. Ze drongen er op aan. Ze werden boos. Maar of ze nu hoog of laag sprongen, de echte boeken bleven potdicht. Zelfs toen wethouder Leupen met de pet in de hand een goed woordje bij de KNSF deed, bleef de open begroting nog goeddeels voor hen gesloten. Geen idee wat ze wèl mochten zien, dat is immers geheim. Hoe het zij: er wordt van de volksvertegenwoordigers een besluit verwacht, dat van levensbelang is voor Muiden, zonder dat ze weten hoe een en ander onderbouwd is.
+ 'Je kan me wat' redeneert de KNSF. Geef ze eens ongelijk. Moet je je voorstellen: je bent eigenaar van een enorme lap vervuilde grond en je bent tevens projectontwikkelaar. Je staat op het punt een vergoeding van 76,5 miljoen euro te bedingen voor de sanering van die grond, en je vraagt daarbovenop nog eens 10% rente voor de voorfinanciering. Als die rente na een tegenexpertise (ook al een geheim stuk) daalt tot pak weg 6% (wat altijd nog een aardig sommetje is) hapt B&W van Muiden gretig toe.
+ B&W moet het alleen nog even langs de gemeenteraad loodsen. Dat gaat ongeveer zo: 'Het spijt ons edelachtbare dames en heren, maar die 2000 woningen zijn nu eenmaal nodig om de saneringskosten eruit te krijgen plus nog wat onkosten voor afvloeiing van het personeel en de ontmanteling van de fabriek. Maar daar staat tegenover dat 2000 dure woningen 2000 keer hoge leges voor onze gemeentekas betekenen'. Om kort te gaan, B&W gaat er, de koppen van de voor - en tegenstemmers tellend, van uit dat de meerderheid braaf 'ja' zegt. En de KNSF knijpt in zijn handen. Lekker goedkoop dure woningen bouwen. Wat wil je nog meer. Tel uit je winst. Dat is twee.
+ Er wordt een persconferentie gehouden, waarbij welgeteld één raadslid en één commissielid aanwezig zijn. Beiden uit eigen beweging. Ze mochten nog blij zijn dat ze niet verwijderd werden. De persconferentie was immers voor de pers bedoeld. Volksvertegenwoordigers van Muiden moeten maar in de krant lezen wat de afspraken zijn, waaraan zij hun fiat aan moeten geven. Andermaal gepiepeld door B&W. Dat is drie.
+ De raads- en commissieleden krijgen van B&W een brief voor de openbare raadsvergadering van 18 september aanstaande. Tijdens deze vergadering moet het onomkeerbare besluit vallen, dat de toekomst van Muiden bepaalt. In de brief worden de volksvertegenwoordigers er door B&W aan herinnerd dat er zoiets als geheimhouding bestaat, en dat deze geheimhouding in de betreffende vergadering zal worden 'bekrachtigd'. Hoe bedoelt u? Als er niet mee bedoeld wordt dat de volksvertegenwoordigers hun eed of belofte opnieuw moet afleggen (wat bij navraag niet het geval lijkt te zijn), dan wil het op z'n minst zeggen dat ze er op gewezen worden, dat ze deze eed of belofte ooit afgelegd hebben. Noem het een motie van wantrouwen. Ik noem het een grove belediging. Erger nog: smaad. Dat is vier.
+ Het moet toch heel vreemd zijn als bij nummer vier niet de absolute tolerantiegrens voor de Muider raadsleden bereikt is. Hoe haalt B&W het in zijn hoofd? Om daar achter te komen is een korte terugblik nodig. Het moet te maken hebben met het uitlekken van de afspraken met provincie en Weesp, waarover B&W onophoudelijk aan het zeuren is geweest – en nog steeds zeurt. Waarom? Wat viel er nu helemaal te verbergen? De plannen bereikten de pers panklaar. B&W had ze hooguit in een aantrekkelijker verpakking voor het publiek kunnen steken. Maar waarschijnlijk had dat de Muiers nog wantrouwiger gemaakt, want zelfs de grootste domoor prikt door de bekende kreten heen. Van communicatie heeft dit college geen kaas gegeten.
+ En nu dan die tweede en eigenlijk veel ernstiger, want intimiderende poging om onze Muider volksvertegenwoordigers monddood te maken. Natuurlijk heeft de KNSF, net als welk bedrijf dan ook, geen enkele behoefte aan pottenkijkers. Andermaal rijst de vraag: wat valt er te verbergen, behalve dan bijvoorbeeld persoonsgegevens van medewerkers voor een afvloeiingsregeling? Het gaat toch zeker niet om leveranties van springstoffen aan dubieuze landen? Dat hoofdstuk is afgesloten. Of zouden de raadsleden het winstje niet na mogen rekenen, dat de KNSF aan de handel overhoudt?
+ De fractieleiders mogen bij de gemeentesecretaris een blik op een aantal papieren werpen, maar geen fotokopietjes maken, dames en heren en vooral: mondje dicht. Niet alleen tegen de pers, maar ook binnen de eigen partij en zelfs tegenover de eigen fractieleden. Deskundigen raadplegen? Mag niet. Over de bevolking zullen we het maar niet hebben.
+ Zelfs al zouden een aantal zaken niet kloppen en zelfs al zou bepaalde informatie het hele voorstel op losse schroeven zetten: het is en blijft geheime informatie, dus nog maar een keer: mondje dicht. Komt dat even goed uit! Als de raad zwijgt, kunnen B&W en KNSF immers hun gang gaan - wat dus van stond af aan de bedoeling was. Wie zei daar democratie? Edelachtbare dames en heren, veel plezier.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: