- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Wat er zoal buiten de kazerne aan keutelswaardige dingen gebeurde.

08-sep-2003

+ Bij de Sluisbrug kwam Ouwe Muier zaterdagmorgen een briesende Dees van Jan van der Belt tegen. 'Ik heb een keutel voor je' riep ze terwijl ze van haar fiets sprong. Ze kwam zojuist van het Muiderslot waar ze haar kinderen had willen begeleiden bij de kinderspelen op het terrein van het slot: een activiteit uit het programmaboekje van Muiden 1050. Bij de kassa vroeg men haar het volle pond aan entreegeld. Zes euro. De kinderen mochten gratis naar binnen. Dees was woedend.
+ Ouwe Muier kan erover meepraten. Hij kreeg die ochtend bijna woorden met zijn vrouw, die met de kleinkinderen naar dezelfde kinderspelletjesdag op het slot wilde. 'Neem de tuinpas mee, ze zijn in staat entree te heffen voor de begeleiding', drong hij aan. Zij vond het onzin, het was immers iets van Muiden 1050, maar ze deed het toch maar voor alle zekerheid. En jawel hoor, ze mocht pas naar binnen zonder betalen, nadat ze de tuinpas had getoond.
+ Schrijf je aardige dingen over de samenwerking tussen het Muiderslot en Muiden 1050, krijg je dít. Als je ervan uitgaat dat Muiden 1050 en het slot ook wat deze kinderdag betreft samengewerkt hebben (het staat toch zeker niet voor niets in het 1050 boekje en op hun website) dan laat het zien hoe klein een groot kasteel kan zijn. Mochten er geen afspraken gemaakt zijn, dan is het knap slordig van 1050. Verschillende ouders moesten ervaren dat hun poortersbewijs geen enkele indruk maakte. Diverse begeleiders maakten rechtsomkeert, anderen betaalden uiteindelijk toch maar zes euro.
+ Zoals je kon verwachten werd de dichtersavond van 1050 in De Mol een Muiderberger onderonsje. Heel genoeglijk trouwens. De Mol liep pas vol toen de Muider politici met achterban binnenstroomden om met een drankje in de hand van de schrik te bekomen. Dat er in Muiden enige beroering was rond het onzalige plan voor de massale stapelbouw op het KNSF terrein was wel tot hen doorgedrongen, maar dat er een menigte van driehonderdvijftig Muiers op de been zou komen voor een al even massaal protest, ging elk plaatselijk politiek voorstellingsvermogen te boven.
+ De politici en hun aanhang kregen nog een staartje van de sfeervolle dichtersavond mee in de vorm van een met de luit begeleid ondeugend lied over ene Floris en Jacoba, die in hun blootje in de tobbe zaten. De tekst was best aardig, maar de middeleeuwse dreundeun klonk al even monotoon als het hedendaagse house. De prijsuitreiking door Pieter van Buijtenen van Muiden 1050 was op dat moment al achter de rug. De hoogste eer moest worden gedeeld tussen een onbekende en een bekende Muier, te weten Thomas Hagen en Guus Kroon, die zijn gedicht: 'Onsterfelijk' instuurde (over de Muider begraafplaats: zie Digitale Sluiz nr 61op muideninfo). Guus, die nadrukkelijk in de kazerne aanwezig was, ontving later tijdens een mini plechtigheidje een 1050 rugzakje met picknickset.
+ Alle inzenders mochten hun inzending zelf voordragen - maar ja, Muiden was dus massaal present in de kazerne, want de toekomst van ons stadje ging nu eenmaal voor. Ouwe Muier had een Limerick ingezonden. Knarsetandend vernam hij dat bij buiten de prijzen was gevallen. Een schandaal! Zijn enige troost is dat de bekende dichteres Elly de Waard, die samen met de zondagsdichter Co Woutsma extra cachet aan de avond gaf, zijn meesterwerkje met verve had voorgedragen. Oordeel zelf: 'Er was eens een schrijver in Muien/ die liep met zijn keutels te kruien./ Maar drie keer zo groot/ ging Muiden morsdood. / Te dood om de papklok te luien'. Ik wil óók een rugzakje, desnoods zonder picknickset!
+ De Muiderslotloop werd eveneens in het kader van Muiden 1050 gehouden. Er dienden zich een dikke driehonderd deelnemers voor de 10 km aan, onder wie een handjevol wandelaars, die eveneens pittig moesten doorstappen (5km per uur) om op tijd terug te zijn voor de uitreiking van de herinneringsbeker van de Muider IJsclub 'Eendracht'. Uw chroniqueur had voor alle zekerheid zijn tuinpas bij zich, maar dat bleek niet nodig te zijn. In elk geval was het een winstpunt dat start en finish op het Muiderslot waren. Nog maar enkele jaren geleden was de verstandhouding met de toenmalige beheerster zo slecht dat de organisatie gedwongen was om de Muiderslotloop vanaf het Vestingplein te houden.
+ Muiden 1050 tekende ook voor de bordspeldag bij Gieling. De bekende zestienjarige Soester gymnasiast en aanstormend grootmeester Daniel Stellwagen veegde in no time 19 schakers van het schaakbord, onder wie de nodige leden van de Muider Schaakkring. De nog bekendere Muier Ton Sijbrands, ooit meermalen wereldkampioen dammen, pakte het minder rigoureus aan. Van de 21 partijen die hij simultaan speelde, stond hij twee remises toe. Om wat tegenstand te creëren had Ton Sijbrands enkele bevriende dammers uit andere plaatsen ingeseind.
+ Wat je kan overkomen als je even je hond uitlaat, ondervond zondag Joop van Capelle. Crescendo kwam hem op volle sterkte spelend tegemoet in Mariahoeve, hij werd met zijn vrouw Anja in een open auto naar het Fermanplantsoen vervoerd en kreeg van beschermheer oud burgemeester Bert Kuiper de erepenning voor zijn 25 jarige bestuurslidmaatschap opgespeld. Anja deelde in de feestelijkheden. Zij en Joop zijn ook nog eens 25 jaar getrouwd.
+ Zondag zwabberde op de Vecht langs de Lange Muiderweg een motorbootje met daarin twee straalbezopen mannen en een hondje. Het hondje viel overboord. Bij een poging het arme beest uit het water te vissen, werd het overvaren. Het was een sterk hondje, hij overleefde het. Ooggetuigen belden de politie. Maar de politie kwam niet naar Muiden. Nooit op zondag (wel op donderdag, en dan ook nog eens met vier man - vanwege de menigte oproerkraaiers die de burgemeester in de kazerne verwachtte, maar dit terzijde). De zuipschuit had inmiddels de Groote Zeesluizen bereikt en deze geramd. Nadat de boot samen met de andere vaartuigen was geschut – wat stond de sluiswachter anders te doen? – slingerde het gezelschap de Vecht af het IJmeer op. Weer werd de politie gebeld. Dit keer de waterpolitie.
+ Het jaar 2003 wordt een recordjaar voor de Groote Zeesluizen. Eind augustus hadden al 25.000 vaartuigen de sluis gepasseerd. Dat is meer dan in heel 2002. Maar het zal niet lukken om het record te breken uit de tijd dat de sluizen nog onder Rijkswaterstaat vielen. Zo'n vijftien jaar geleden werden er in één jaar maar liefst 35.000 vaarbewegingen de Vecht op en af genoteerd.
+ Een triest bericht. In de nacht van zondag op maandag overleed de alom bekende en gewaardeerde Muier Bram Heidra. Bram werd 56 jaar.
+ Het enige 'winkeltje' in Mariahoeve (bedoeld wordt het vroegere bedrijf van elektricien Piet Rozendaal aan De Lange Gangh 7a, waar sinds jaar en dag een paramedisch centrum in gevestigd is) komt dit najaar leeg te staan, tenzij er zich voor die tijd een koper voor het pand aandient. Fysiotherapeut Van der Horst en acupuncturist De Vrijer verhuizen naar de praktijkruimte bij de woning van Van der Horst, Nooitgedacht 100.
+ De Herengracht rond de Ossenmarkt wacht op een gemeentelijk bordje waaruit moet blijken dat vergunninghouders hun auto op een van de zes parkeerplaatsen mogen zetten achter het appartementengebouw, hoewel daar betaald parkeren geldt. Toen de appartementen er nog niet waren en dus ook geen nieuwe bewoners, was er plaats voor een tiental auto's. Wat parkeermogelijkheid betreft, is de buurt er bepaald niet op vooruit gegaan.
+ Ouwe Muier heeft u steeds verkeerd voorgelicht. Mariahoeve telt 260 woningen schreef hij verschillende keren. Hij wordt op zijn vingers getikt door de man die het weten kan: Cor Smolders. Het zijn er geen 260, maar pak weg 300. Stom, had-ie ze maar zelf moeten tellen. Volgens Smolders tellen de andere wijken afgerond: 350 woningen in de oude Vesting, 200 in de Bouvywijk en aan de Herengracht, 225 in Zuidwest en 300 in Noordwest. Bij elkaar telt de stad Muiden rond de 1375 woningen – de arken meegerekend. Dus als er in totaal nog eens 2500 woningen bijkomen, wordt Muiden dus 1375 + 2500 = 3875 is bijna drie keer zo groot, maar dat wist u al.
+ Iedereen was dinsdag tijdens de eerste commissieavond met zijn hoofd bij de, naar achteraf bleek historische, commissievergadering van de donderdag erna. Er kwam dan ook niet veel uit. Wel werden de aanwezigen verrast door de verontrustende mededeling van Gea Heijnen, dat de hangjeugd van Muiden zich heeft opgesplitst in twee elkaar niet welgezinde groepen. De aanduiding jeugdbendes lijkt meer op zijn plaats als je hoort wat er zoal aan intimidatie, bedreigingen en geweld aan te pas komt. Laat Ouwe Muier nu altijd argeloos langs die gasten lopen. Ook levert zijn vriendelijke groet altijd een al even vriendelijke tegengroet op. Er moet hem veel ontgaan zijn.
+ Voor de zoveelste keer werden er betuttelende babbels over de jeugd van tegenwoordig uitgewisseld tussen bezorgde commissieleden en wethouder van der Steen, die de jongelui graag een bushokje had willen gegeven, maar daar geen gemeentelijk geld voor heeft. Hij kwam wat hun wensen betreft niet verder dan de verzuchting 'ze willen een disco'. Net als eerder de burgemeester beklaagde Van der Steen zich erover dat de hangjeugd het vertikt om op te komen dagen voor een goed en opbouwend gesprek waaruit zou blijken dat de wijze ouderen het beste met hen voor hebben.
+ Ongevraagd advies van een onwijze oudere: laat ze met rust, maar pik wèl de raddraaiers eruit, en maak die even iets duidelijk op de manier waarop je eigen vader dat deed als je je misdroeg. Pas als je de jongens en meiden wat anders te bieden hebt dan moralistisch gezever moet je naar ze toegaan. Let wel: ga zèlf naar hen toe, eis niet dat ze naar jóu toekomen. Dat werkt averechts.
+ Raadslid Anna Waanders kwam met een concreet plan op de proppen. Ze betoogde dat (ook) de Muider en Muiderberger jeugd via de landelijke wedstrijd 'Appeltjes van Oranje' de kans krijgt de hoofdprijs van € 15.000 in de wacht te slepen. Er wordt een gezamenlijke prestatie verwacht. Zoiets als het zwerfvuil in de hele gemeente opruimen. Het moet wel nuttiger zijn dan rondhangen, klieren en op opgevoerde brommers rondscheuren. Met € 15.000 kun je wat doen. 'Bijvoorbeeld zelf een clubhuis bouwen' zei Anna Waanders opgetogen. Als ze dit plan nu eens in eigen persoon tegen Neerlands hoop op de Brink en bij de Amsterdamsepoort aanhoudt, dan ontlast dit de wethouder die het immers zo druk heeft met zijn rapporten.
+ Fred Winnubst, die actief is in de Nee-meermin, en ook commissielid is voor de PvdA, zwengelde weer eens de situatie bij het verloederende gebied rond de Westbatterij aan. Als er festiviteiten zijn in dit met kunst en vliegwerk door de zeeverkenners opgeknapte historisch monument, of bij de nabije Koninklijke, dan is het in de omgeving een puinhoop. Er staan soms een heel weekend wel honderd auto's schots en scheef op de zeedijk, die dan ook kompleet kapot gereden wordt. 'Wanneer dan?' vroeg een strijdlustige burgemeester Smith, die liet weten dat hij graag overtreders op heterdaad zou betrappen, maar niet weet wannéér.
+ Marcel Pronk kreeg bijval van alle partijen in de commissie voor zijn voorstel om in navolging van Amsterdam ook in Muiden 'het burgerinitiatief' in te voeren, teneinde het voor groepen burgers mogelijk te maken hun plannen op de agenda van de gemeenteraad te krijgen. De burgemeester verzette zich niet echt, maar liet voorzichtig weten dat er al veel, wat hij noemde 'burgerraadsleden' zijn. Ook was hij bang voor een aanslag op de ambtelijke tijd. Het CDA reageerde nogal zuinigjes. De partij wilde het voorstel niet wegschuiven, maar vroeg zich af wat de voorwaarden zijn. De VIB betoogde dat de politiek blij mag zijn met 'alle oren, ogen en monden van het volk.'
+ Rolf Smitshuyzen van de Weesperstraat is de eigenaar van Wonen 2000. Wie mocht denken dat zijn Wonen 2000 een ouderwetse winkel is – we leven immers in 2003 – zit er naast. Rolf heeft juist heel moderne interieurs. Zijn zaak heette al ver voor jaar 2000 zo. Rolf wilde er indertijd mee aangeven dat hij zijn tijd vóór was. Alleen ging het hem zo voor de wind, dat het al 2000 was eer hij het wist.
+ Jaren geleden mocht Kadoshop Het Gegeven Paard, dat eerst in de Weesperstraat zat en later in de Amsterdamsestraat, van de Maxis op het parkeerterrein reclame maken voor hun winkel in Muiden. Het liep storm. De middenstand nam het de dames van Het Gegeven Paard niet in dank af. Het werd beschouwd als heulen met de vijand. Inmiddels is de Maxis lid van de MOR.
+ Nu de kaarten anders liggen, kreeg Ouwe Muier van een ondernemer het verzoek om via zijn keutels het volgende idee te lanceren: Maxis wil graag maatjes met Muiden zijn. Laat Muiden die kans grijpen door op het terrein van het nieuwe winkelcentrum promotie te maken voor wat het stadje het winkelende volk aan aantrekkelijks te bieden heeft. Het Muiderslot, de haven, de vestingwallen, de bruine vloot, de straatjes, de bekende restaurants en kroegen, gespecialiseerde winkels met echte Muier producten, gezelligheid. Kortom: een leuk uitstapje vlak bij de Maxis. Het zit er dik in dat de Maxis zelf royaal bijspringt om zoiets verwezenlijkt te krijgen. Maar dan moeten ze hier in Muiden wel stoppen met elkaar onderling te beconcurreren, bijvoorbeeld door als bakker kranten te verkopen en als slager bier.
+ Als de collegeleden van Muiden al ooit iets gelezen mochten hebben van Belle van Zuylen, alias Madame de Charrrière (1740 – 1805), dan hebben ze vast niet goed begrepen wat zij bedoelde toen zij schreef 'Wie de natuur liefheeft, wone in de stad'. Het niveau van B&W kennende, acht ik de kans groot dat hun reactie luidt: 'doen we toch meid, we zetten de stad in de natuur, wat wil je nog meer?'
+ Vorige week donderdag al liet Guus Kroon van de actiegroep de Nee-meermin in de Kazerne weten dat er al meer dan duizend handtekeningen binnen waren gekomen. Een record. Met name de inwoners van de wijken Noord - en Zuidwest tekenden massaal. Maar ook uit de oude vesting, de Bouvywijk en Mariahoeve zijn veel reacties gekomen. Hetzelfde geldt voor Muiderberg, ook al werd daar het bekende pamflet tegen de massale hoogbouw niet verspreid. De strookjes blijven nog steeds binnenkomen. Voor wie zijn strookje nog niet heeft ingeleverd: dit kan zowel bij de Hoek als bij de particuliere adressen (zie pamflet). Hoe meer handtekeningen er binnenkomen, hoe groter de kans dat de plannen worden afgeblazen. Wacht niet te lang, anders komt het er niet meer van.
+ Een aantal ouden van dagen, zo bleek de Nee-meermin, wilden geen handtekening zetten. Niet dat ze het met B&W eens zijn, verre van dat. Ze doen het niet omdat ze gewaarschuwd zijn tegen het zetten van handtekeningen. Doe het niet, is hen op het hart gedrukt, want je weet nooit of er misbruik van wordt gemaakt. De bejaarden hebben gelijk dat ze weigeren. Dan maar wat minder handtekeningen.
+ Het valt op dat veel binnenkomende strookjes niet uit het pamflet geknipt zijn, maar daaruit gefotokopieerd. Kennelijk willen de inzenders het Nee-meermin pamflet onaangetast bewaren, als een historisch document voor het nageslacht.
+ Wanneer je de koppen in de raad telt is de buit theoretisch al binnen. Als de voortekenen niet bedriegen krijgt de overgrote meerderheid van de inwoners, die vindt dat Muiden Muiden moet blijven (maar daarnaast ook vindt dat het hoog tijd wordt is om voor eigen inwoners te bouwen, zij het niet meer dan nodig is) het gelijk aan zijn zijde. De VIB en de fractie Riet Ruijzendaal hebben van stond af aan te kennen gegeven mordicus tegen de plannen van B&W en KNSF te zijn. Ook de VVD spreekt zich momenteel op de kabel uit tegen grootschalige bebouwing. Ben ik even blij dat ik verkeerd begrepen heb wat in de Gooi - en Eemlander van 13 augustus stond, namelijk dat de VVD 'niet helemaal ongelukkig' was met de plannen.
+ Meer verrassingen: de fractie van de PvdA heeft al vóór de massabijeenkomst in het eigen verenigingsorgaan Trefpunt laten weten tegen aantasting van het kleinschalige karakter van Muiden te zijn (een standpunt dat haaks staat op dat van de eigen wethouder). En volgens de Volkskrant zijn de meningen binnen het CDA en D66 (beiden met een wethouder in het college) verdeeld. Tel uit je winst: in elk geval zeven raadsleden tegen en zes voor. Dus weg met het KNSF plan. Zou je zeggen.
+ Helaas weet je het nooit in de politiek. Stel dat dit plan het niet haalt, wat dan? Komt er dan een afgezwakt plan als compromis? Twee keer Muiden is ook veel te veel. Zolang er niet eerst met de bevolking wordt overlegd welke kant we met onze stad uit moeten, vertrouw ik het voor geen cent. B&W zijn er al in geslaagd de trukendoos open te trekken, door de besluitvorming te vertragen: de raadsvergadering van 18 september, waarin het besluit officieel zou moeten vallen, is nota bene door het college zelf opgeschort – terwijl volgens het duale stelsel de gezamenlijke fractievoorzitters de agenda moeten bepalen.
+ Reken maar dat B&W en de raadsleden die voor een drie keer zo groot Muiden zijn (en niet twee keer zo groot, zoals op AT5 gezegd werd) het erop gooien dat grootschalige bouw nodig is om allerlei broodnodige voorzieningen voor Muiden te verwezenlijken. Maar ze vergeten voor het gemak, dat die voorzieningen er al hadden er kunnen zijn (of kunnen blijven), als het gemeentebestuur de zaken doordachter had aangepakt. Het is nu makkelijk praten, nadat er zoveel geld in het water is gegooid en nog steeds wordt gegooid. Neem de enorme kapitaalvernietiging door de afbraak van het Anker en het al jaren leegstaande postkantoor en witte kruisgebouw. En neem al dat geld dat naar externe adviesbureaus is gegaan voor adviezen die stuk voor stuk de mist ingingen. Goud geld heeft het Muiden gekost.
+ Ik noem het commercieel exploiteren van gemeentelijke accommodaties, het malle feestverlichtingsplan en de gigantische bouwplannen om eerder een aquaduct te krijgen. Wat trouwens te denken van het actuele plan voor een geldverslindende definitieve verkeerslichteninstallatie op de sluisbrug, terwijl een paar simpele afsluitpaaltjes tijdens de spits genoeg zijn om het sluipprobleem op te lossen? En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle tijd, geld en energie die in het KNSF-plan zijn gestoken.
+ De handtekeningenactie en de uitpuilende kazerne van jongstleden donderdag, eveneens een record, bewijzen pijnlijk hoe ver B&W en een deel van de politici af staan van de inwoners van Muiden. Ad van der Vliet zei het onlangs heel treffend: 'Muiden is klein, maar de afstanden zijn groot'.
+ Vraag de leden van de PvdA waarom ze nu toch Leupen als wethouder naar voren hebben geschoven en het antwoord luidt: 'we hadden geen ander'. Vraag hetzelfde aan D66 over Hans van der Steen en je krijgt te horen: 'Hij bedoelt het zo goed'. Stel de vraag aan de leden van het CDA over Dick Schulp en ze zeggen: 'vraag maar aan de baas'.
+ Nadat vorige week donderdag het college van B&W voor een bomvolle kazernezaal in zijn hemd stond, is het aanstaande donderdag de beurt aan de raad om met de billen bloot te gaan. Dat mag u leuk vinden, maar het enige wat Muiden echt interesseert is dat er in deze commissievergadering een ondubbelzinnig antwoord gegeven wordt op de vraag wie er in de raad tijdens de komende raadsvergadering voor of tegen de plannen van B&W en KNSF stemmen. Muiden zit niet te wachten op bijvoorbeeld verwijten van raadsleden aan het adres van B&W over de gevolgde procedures – ook al zijn die nog zo juist. En al evenmin op draaikonterij en politieke vliegenafvangerij. Klare taal graag dames en heren! Noteert u even? Donderdag 11 september om 20.00 uur in de Kazerne: een vertoning die geen Muier mag missen! Komt dat zien, komt dat zien!

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: