- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Opgepast: extra editie gemeenteblad te glad voor keutels.

10-sep-2003

+ Dat de succesvolle actiegroep de Nee-meermin de gemeente vóór was met het uit de doeken doen van de plannen om Muiden drie keer zo groot (en vele keren zo hoog) te maken, kon B&W natuurlijk niet op zich laten zitten. Nadat het college donderdag compleet afgegaan was voor ruim driehonderd inwoners in de Kazerne, werd halsoverkop een extra editie van het maandelijkse voorlichtingsblad in elkaar gezet, kennelijk met de bedoeling de mening van Muiden terug te draaien.
+ Ze hadden het beter niet kunnen doen. Het ziet er naar uit dat B&W zichzelf met dit extra nummer de genadeslag toebrengt, want iedereen die iets weet van de plannen – en dat zijn alle Muiers die het pamflet van de Nee-meermin hebben gelezen - prikt dwars door deze gemeentelijke informatie heen. Het barst van de inconsequenties en halve waarheden en het mist elke overtuigingskracht. Hoe kan een gemeentebestuur zijn burgers zo onderschatten? B&W zal het donderdagavond, als de afgebroken commissievergadering wordt voortgezet, andermaal ondervinden: Muiers zien niet zo bleek.
+ Hoewel ik als verontrust en verontwaardigd burger natuurlijk niet kan nalaten een aantal kanttekeningen bij deze dubieuze voorlichting te maken, lijkt het me meer een taak voor de raad om deze extra editie na te vlooien op onjuistheden. Ik denk daarbij met name aan de raadsleden die van plan zijn hun fiat te geven aan de massale stapelbouw (want daar hebben we het nog steeds over, ook al wordt er ineens over 'gelaagde bouw' gesproken). Ik zal hun keus moeten respecteren, maar ik kan me niet voorstellen dat zij met hun kennis van het raadsvoorstel en het KNSF rapport, achter deze voorstelling van zaken in het gemeentelijk informatieblad staan.
+ De truc is natuurlijk dat de aandacht wordt afgeleid van wat er werkelijk aan de hand is, te weten: het college bereidt een aanslag voor op het kleinschalige Muiden, merkt dat dit totaal verkeerd valt bij de bevolking, laat de burgers vastlopen in een brij van woorden en speelt, op een nogal misselijke manier in op de ongerechtvaardigde angst dat 'de provincie ingrijpt met een aanwijzing'. De actiegroep de Nee-meermin stelt dat hier geen sprake van kan zijn. Voor zo'n drastische ingreep, die hoogst zelden wordt toegepast, moet een zeer gegronde reden zijn. Het is dan ook uitgesloten dat de hogere overheid de massale wens van een kleine historische stad om kleinschalig te blijven negeert en zeker in dit geval, waarin dezelfde hogere overheid, de provincie, de voorgenomen bouwlocatie in eerste instantie bestemd had als natuurgebied.
+ Los daarvan mag Muiden als zelfstandige gemeente zèlf beslissen wat er aan woningbouw op haar grondgebied komt. Dat wordt niet door anderen bepaald. Wanneer Muiden voor kleinschaligheid kiest, en daarmee het KNSF plan afwijst – hetzelfde geldt voor de Bloemendalerpolder - dan zal de provincie gedwongen zijn elders in Noord-Holland uit te kijken naar een of meer andere zoeklocaties.
+ B&W van Muiden laat zich bespelen door de gedeputeerde Meijdam. Meijdam laat niet af ons college eraan te herinneren, dat het zelf aan kwam zetten met de optie van 5000 woningen in de Bloemendalerpolder – het stuk Groene Hart waaronder ook het KNSF terrein valt. Dat was nog eens makkelijk! Veel makkelijker dan de Bovenkerkerpolder, dat het provinciale bestuur op het oog had als zoeklocatie, maar waar de bevolking meteen met succes in verzet kwam. De provincie heeft liever van doen met lokale domoren die het hoog in hun bol hebben. Muiden moest toch zo nodig op de kaart? De provincie werkt graag mee. Het zal ze in Haarlem een zorg zijn dat hier én de woongemeenschap én natuur eraan gaan.
+ Gedeputeerde Meijdam speelt een spelletje blufpoker. Hij laat Leupen bungelen, zoals ook de commissie de getergde wethouder vorige week donderdag liet bungelen. Meijdam dekt zich slim in voor het geval het mis mocht gaan in Muiden. Hij laat niet af te betogen dat de gemeenteraad beslist. En hij vindt het uitstekend als de Muider gemeenteraad 'nee' zegt. Heel wat beter dan dat Provinciale Staten over het KNSF plan moet stemmen - want dan riskeert hij dat 'zijn' voorstel er niet doorkomt. En dat is gezichtsverlies. Daar kan deze ambitieuze VVD-er slechter tegen dan wie ook. Dat blijkt op dit moment nu de provinciale CDA – coalitiegenoot van de VVD – 'nee' heeft gezegd tegen de bebouwing van de Aetsveldsepolder, en Meijdam op het punt staat bakzeil te halen.
+ In de extra editie van ons gemeenteblad zijn de kantoren weer terug. Eerst waren ze uit het plan gehaald, omdat de plannenmakers er door het ministerie op attent gemaakt waren dat er tegenwoordig veel kantoren leeg staan. Er werden 200 huizen voor ingevuld. Maar vanwege de publieke opinie in Muiden moest het aantal huizen weer omlaag. Er is nu alsnog 100.000 tot 190.000 m2 kantoorruimte gepland en wel in zeven bouwlagen hoogbouw langs de Amsterdamsetrekvaart. Dit betekent al gauw meer dan 10.000 werknemers, dus ook 10.000 auto's, waarvan er natuurlijk niet één de sluiproute door de vesting neemt.
+ In de extra editie staan ook mooie beloften. Bijvoorbeeld: er komen 50 tot 60 goedkope woningen die om de twee jaar (dus 25 tot 30 per jaar) worden gebouwd en die bestemd zijn voor Muidense woningzoekenden. Dat er ook nog zoiets is als een gewestelijke verdeelsleutel staat er niet bij. Beloften ook voor de Muider middenstand. De Maxis breidt wel uit en er komen ook winkels in de KNSF wijk, maar: nieuwe inwoners wil zeggen nieuwe klanten. Volgens B&W.
+ Beloven dat u niet lacht. In de extra editie staat letterlijk: 'Want één ding is duidelijk: er zal een stedenbouwkundig verantwoorde wijk moeten worden gebouwd die past bij het stadje Muiden en haar omgeving'.
+ En dan is er nog het inlegvel met de antwoorden op 61 vragen die door insprekers gesteld werden in de commissievergadering. Pak een loep en ga lezen. Zoals B&W erin slaagt om de vragenstellers een voor een met een kluitje in de rietpolder te sturen! Gelukkig hoef ik daar niet kwaad om te worden, dat doen de vragenstellers aanstaande donderdag zelf wel.
+ Ferme taal wordt niet geschuwd: 'Via dit informatieblad wordt door burgemeester en wethouders 'klare wijn' geschonken.' Maar die wakkere uitspraak kan niet verhelen dat het college stijf staat van angst. Het angstzweet van B&W dat de gemeenteraad het college laat vallen, stroomt naar buiten in de volgende zinnen: 'De beslissing die nu van de gemeenteraad wordt gevraagd, is dus eigenlijk nog maar een principebeslissing. Pas als de plannen verder zijn uitgewerkt moet de gemeenteraad een definitieve eindbeslissing nemen'. In feite staat er: 'dames en heren raadsleden, wij smeken u nederig, heb genade, laat ons alsjeblieft niet afgaan, het was al erg genoeg in de Kazerne, en het gaat maar om een principebeslissing, dat kan toch geen kwaad, alsjeblieft?'
+ Je zal toch maar met boter op je hoofd en de billen bloot in de spotlights staan. En dat nog wel voor een bomvolle Kazernezaal. Het is niet uitgesloten dat dit donderdagavond een aantal raadsleden – toegevoegde commissieleden doen vrijwel zeker niet mee - zal overkomen. Om aan de schande te ontkomen, zullen ze zelf om het hardst de beschuldigende vinger naar B&W uitsteken. Met name de coalitie wordt er liever niet aan herinnerd dat ze B&W z'n gang hebben laten gaan met het KNSF terrein, terwijl iedereen kon bedenken dat er alleen maar ellende en narigheid van zou komen. Het is immers een slecht plan voor Muiden, dat ook nog eens slecht voorbereid en slecht gepresenteerd werd.
+ Zelfs al zou B&W met een halvering van het voorgestelde aantal van 2500 woningen aan komen zetten - waardoor de stad niet bijna drie, maar bijna twee keer zo groot zou worden, dan nog blijft de overgrote meerderheid van de Muiers de plannen afwijzen. Muiden heeft nu eenmaal geen trek in grootschalige bouw. Muiden wil Muiden blijven. Wat de inwoners betreft mag er wel gebouwd worden, graag zelfs, maar niet meer dan pak weg 300 of 400 woningen voor eigen inwoners. Zolang het maar niet ten koste van het kruitbos gaat, zomin als van de sportvelden en de volkstuinen.
+ Muidense bestuurders en politici, die dit nu nog steeds niet door hebben, moeten maar eens aan hun voorhoofd voelen. Tien tegen één dat hun hand op een bord stuit. Nooit eerder immers kwamen er zoveel Muiers hun handtekening inleveren, en nooit eerder vond er zo'n massaal protest plaats. Dat kun je toch niet straal negeren? Nou, dat dacht u maar. Wethouder Leupen kan het wel. Hij gaf in de Kazerne en later op AT5 weliswaar toe dat de voorlichting beter had gekund en dat er nog wat huiswerk moet worden gemaakt, maar liet vooral nadrukkelijk weten dat de voordelen van het KNSF plan voor B&W de doorslag geven er achter te blijven staan. Ook betoogde hij dat het moeilijk is voor de mensen om door de plannen heen te kijken. Het kwam er, net als in de Kazerne op neer, dat het college van B&W weet wat goed voor ons domoren is. Wat een arrogantie.
+ Nog los van de foute inschattingen en de vele procedurefouten: dit plan staat op los zand en had dan ook nooit op de raadsagenda mogen komen. De hele raad, zeker niet alleen de oppositie, had het tegen moeten houden. Het had gekund. Dankzij de invoering van het duale stelsel bepalen de raadsleden via de fractievoorzitters, welke voorstellen er wanneer op de agenda komen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat mét Sylvia Bazuin die de historische vergadering van donderdag leidde, de hele commissie er met open ogen instonk, toen het college (al dan niet in overleg met de coalitie, wie zal het zeggen) het KNSF – plan van de agenda van de aanstaande raadsvergadering afhaalde. Nota bene hetzelfde college dat aanvankelijk zo enorm veel haast met het voorstel had, dat ze het er het liefst tussen neus en lippen doorheen gejast had – zonder de commissie - en raadsleden de kans te geven zich een mening te vormen.
+ Voor de mening van de burgers was al helemaal geen tijd. Niemand, ook de burgers zelf niet – wat dat betreft hebben de cynici helaas gelijk – taalde nog naar de in het vooruitzicht gestelde, maar onder het tapijt geschopte tussentijdse inspraakavond. Het was dan ook maar goed, dat de commissieavond dankzij de vele insprekers uiteindelijk een soort inspraakavond werd.
+ Of de fout van de door B&W uitgestelde behandeling hersteld wordt, en het KNSF plan dus gewoon in de raadsvergadering van 18 september komt? Joost mag het weten. Maar waar heb ik het over. Wie weet krijgt B&W, oog in oog met een Muider menigte, die meer wil dan vage of ontwijkende antwoorden op de vragen uit de massabijeenkomst van vorige week, het Spaans benauwd en ziet het college geen andere uitweg, dan het voorstel publiekelijk in te trekken en te beloven met een ander en beter voorstel te komen.
+ Het voorstel van tafel, nog voor er over gestemd wordt. Het zou te mooi zijn om te geloven. Dat doe ik dan ook niet. Maar ik blijf onverbeterlijk hopen dat er een keer een pauze komt in de eeuwige stammenstrijd om de macht, dat er geen voorstel komt om te gaan bouwen, laat staan halsoverkop, maar om samen met de bevolking te praten over de toekomst van Muiden – wat in elk geval een andere toekomst is dan B&W op dit moment nog voor ogen heeft.
+ De rust en redelijkheid waarmee alle insprekers vorige week hun bezwaren verwoordden in aanmerking genomen, is het hoogst onwaarschijnlijk dat wijkagent Herman de Vries ook aanstaande donderdag weer, uitgerust met handboeien en geladen pistool, vanuit de Kazernezaal zijn drie eveneens zwaarbewapende collega's in de kinderopvang via zijn mobieltje moet vertellen dat er geen vuiltje aan de lucht is. En dat terwijl er aanvankelijk zelfs stemmen opgingen om de commissievergadering af te gelasten, zo knepen ze 'm op het gemeentehuis.
+ Als je je oor te luisteren legt in Muiden, kan het ook aanstaande donderdag heel druk worden in de Kazerne. Er is geen reden waarom Hermandad niet thuis mag blijven. Muiden houdt zijn verstand erbij, is dubbel en dwars gebleken. Mocht iemand het op zijn heupen krijgen, dan is de kordate Sylvia Bazuin heel wel in staat hem of haar tot de orde te roepen – al dan niet met behulp van de zaal. En we hebben altijd nog de prachtige humor van Herman van Dijk, die de spanning wist te breken door met één compliment te komen: niet voor het plan, maar voor de catering.
+ De inspraak van donderdag was overigens van een hoger niveau dan de gemiddelde commissie – of raadsvergadering (ik weet waar ik het over heb, want ik heb ze op jacht naar keutels, jaar in jaar uit, vrijwel allemaal uitgezeten). Het leek wel of de vele insprekers de onderwerpen en spreektijd onderling verdeeld hadden. Niemand viel in herhaling, iedereen stak een glashelder verhaal af. Zoveel talent in zo'n kleine plaats, zulke betrokken mensen, wanneer komt het gemeentebestuur nu eens op de gedachte om daar nuttig gebruik van te maken, in plaats van iedereen tegen zich in het harnas te jagen?
+ De enige die langer dan gewenst voor de goede orde aan het woord was, was de eerste spreker, good old Siem Roozendaal. Voor wie hem heeft meegemaakt, toen hij nog als eerste wethouder heer en meester was in Muiden, was zijn optreden een feest van herkenning. Siem is minstens zo'n geen tegenspraak duldende regent als Leupen, maar wat een sprekert is die man! Hij noemde Muiden, zoals B&W het voor ogen hebben 'het Purmerend van het Gooi' en sprak de nu al gevleugelde woorden waarmee hij het KNSF plan neersabelde: 'Muiden huilt, Weesp lacht en Amsterdam wacht'. Korter en krachtiger kan het niet.
+ Rozendaal kwam trouwens niet alleen met kritiek. Hij droeg een alternatief aan: bouw een nieuwe, kleinschalige wijk voor de Muider bevolking in de Zuidpolder naast Mariahoeve. Hij vond er eerder geen gewillig oor voor bij B&W - en nog steeds niet: in de extra editie wordt aangevoerd dat de locatie: 'agrarisch gebied met natuurwetenschappelijke en landschappelijke waarde' is. Toch zou het allerminst kwaad kunnen als de politiek er eens serieus naar keek, temeer omdat de plannen volgens Rozendaal 'bouwrijp' zijn – kompleet met een projectontwikkelaar in de startblokken.
+ De drie wethouders, aangevallen door de vele sprekers, wisten van de zenuwen niet meer wat ze zeiden. Leupen had zich zelf nog het beste in de hand. Hij maakte wel een mooie Freudiaanse vergissing door te betogen, dat de Bloemendalerpolder voor eenderde van Muiden is, en voor tweederde van Weesp. Het is precies omgekeerd maar het zou iets beter kloppen wat de verdeling van de 4500 woningen over beide gemeentes betreft. Weesp is vijf keer zo groot maar terwijl Muiden 2500 woningen in zijn maag gesplitst kreeg, kwam Weesp weg met maar 2000 stuks – die voor een flink deel nog goed kunnen worden gebruikt ook. Leupen wierp zich, over de massale bouw sprekend, op als redder van de regio. Ja, daar zitten we op te wachten.
+ Wethouder Dick Schulp denkt uitsluitend in termen van 'zijn' aquaduct. Toen Siem Rozendaal, doelend op de massale bouw op het KNSF terrein zei, dat 'Muiden zwanger is van een kind met een waterhoofd', voelde Schulp zich aangesproken. Hij dacht dat Siem de 500 wooneenheden van de te bouwen landgoederen (volgens Joop Lahnstein flats met een tuintje) in de Bloemendalerpolder bedoelde. Foutje. Tot stomme verbazing van de zaal verklaarde Schulp even later dat er geen huis in de Bloemendalerpolder komt zònder aquaduct. En die 500 landgoederen dan, die staan toch in het convenant? Foutje, of veranderd inzicht?
+ Geen foutje, maar wel goed voor een lachsalvo was de bijdrage van wethouder Hans van der Steen. Nadat hij uitvoerig uit de doeken had gedaan hoe groot de zorg van B&W wel was voor de flora en fauna op het kruitfabriekterrein, erkende hij in alle eerlijkheid dat het college nog niet op het terrein naar de natuur heeft kunnen kijken. Mocht niet van de KNSF.
+ Ook geen foutje, maar bloedserieus gemeend – hij zei het later ook nog voor AT 5 – was de aanduiding die wethouder Leupen in de mond nam voor het KNSF plan in het huidige stadium. 'Een schetsje'. Kom nou! Ik ga de soorten en aantallen woningen, kompleet met bouwlagen niet opsommen, anders denken domme mensen nog dat ze er ook komen, maar er staan werkelijk hele lijsten van in het 31 pagina's tellende 'ontwikkelingsplan voor het transformeren van de kruitfabriekterreinen en omgeving tot een hoogwaardig woon - en werkgebied' dat de Grontmij maakte in opdracht van de gemeente Muiden en de KNSF.
+ Er staan zelfs 'sfeerimpressies' van de verschillende woningtypen in dit rapport. Ik herkende de Muider Herengracht en Weesperstraat, maar dan met een extra woonlaag, en ook slot Drakenstein als voorbeeld van een herenhuis. Als u het niet gelooft moet u zelf maar op het gemeentehuis gaan kijken, het is een openbaar stuk (de open begroting krijgt u niet te zien).
+ Natuurlijk wilde wethouder Schulp niet achterblijven toen zijn collega Leupen gescoord had met zijn 'schetsje'. Hij riep: 'Dit plan is nog niks'.
+ De verleiding is groot om hier alle insprekers nog eens aan het woord te laten, maar dat is helaas geen doen, al waren ze een voor een goed voor een of meer keutels . Een uitzondering: Hans Kliphuis vroeg zich af of de nieuwe bewoners, die hier voor veel geld dicht op elkaar komen wonen, hier ook wel zo gelukkig zullen zijn, met de herrie van de A 1, de herrie van de vliegtuigen en de herrie van de buren. En nog een, ik meen van Guus Kroon, aan het eind van de bijeenkomst, toen tot ongenoegen van velen Sylvia Bazuin al om tien uur het eind van de vergadering aankondigde, zonder dat de commissie aan het woord was geweest: 'Het signaal is niet: we gaan volgende week door, het signaal is: wèg ermee!'
+ De geslaagde mannen in Armani pakken van de KNSF, voor wie geen stoel werd aangerukt, stonden met stijgende verbazing langs de kant. Dit hadden ze niet verwacht. Hier werden verstandige dingen gezegd. Langzaam maar zeker moet tot hen zijn doorgedrongen dat Muiden niet zo'n achterlijk gat is als ze hadden aangenomen op basis van hun bevindingen met B&W. Dat hadden ze niet ingecalculeerd. Het zal de volgende dag een moeilijk verhaal geweest zijn bij hun baas.
+ Zou Harry Smith, die achter in de zaal liep te sissen 'ik heb ze gewaarschuwd' zich realiseren dat hij deel uitmaakt van het college en dat hij ook achter de tafel had moeten zitten als was het maar omdat hij beleidscoördinatie en rampenbestrijding in zijn portefeuille heeft?
+ Wilt u alle insprekers weer aan het woord horen, kom dan naar de Kazerne. Ik denk namelijk dat er niet één is, die genoegen neemt met het antwoord van B&W in de extra editie. Het zit er dus dik in dat het hele rijtje weer achter de microfoon komt. En wat deze keer ook leuk is: u hoort de raadsleden. Ze moeten wel.
+ Opgevangen. Een raadslid van de coalitie: 'Ik vond eigenlijk altijd al, dat er geen flats gebouwd moesten worden.'
+ Gehoord bij het verlaten van de Kazerne: 'Ik wou dat alle commissievergaderingen zo waren. Tot en met het zwijgen van de commissie toe'.
+ Wanneer het voorstel weggestemd wordt, is de uiterste consequentie dat het college opstapt. Dat zie ik niet één twee drie gebeuren. Niet alleen omdat je te maken hebt met fluweelrotten, die alleen operatief van hun stoel te verwijderen zijn, maar vooral ook omdat de politiek er niet uitkomt hoe het dan verder moet. Hierover een volgende keer.
+ De raadsleden vroegen B&W een structuurplan en ze kregen een schetsje. En dan ook nòg zeuren!
+ Tweegesprekje opgevangen in de Kazerne: 'Die man ken ik, dat is Harry de Sloper uit Lisse!' 'Welnee man, dat is Harry Smith, die is hier burgemeester'. 'Dat zeg ik, Harry de Sloper, die was bij ons wethouder'.
+ Zou de derde wethouder zich realiseren, dat het wel eens beter voor zijn CV en carrière zou kunnen zijn als hij opstapt, in plaats van met dit college door te gaan? Ik vrees van niet.
+ Oók in het gemeenteblad gelezen van dat extra potje van € 75.000 per jaar, dat de KNSF Muiden schenkt om de kosten van de plannenmakerij te betalen, en van dat extra extraatje voor Muider 'onvoorzien' van € 7,50 voor elke m2 bouwgrond? Hoe meer bouwen, hoe beter voor Muiden. Daar moet toch de extra editie van te betalen zijn. Trouwens, niet om het een of ander, maar wat aardig hè van de KNSF? Ze zullen toch nog wel wat voor zich zelf overhouden? Zo'n project is duur hoor!
+ Wethouder Cees Leupen huilde uit bij webmaster Jan Bovenlander over de commissie die bleef zwijgen nadat de bevolking in de Kazerne de wethouders had afgeslacht: 'Mij leggen ze voor driehonderd man op een hakblok, en zelf houden ze hun kop'. Driehonderd man? En in de extra editie stond tweehonderd!
+ Wat zullen die ruim duizend Muiers een spijt hebben gehad, dat ze hun strookjes met handtekeningen ingeleverd hebben, nu ze in de extra editie hebben gelezen: 'De pers kent zogenaamde vrije nieuwsgaring. Van de zijde van de gemeente wordt steeds getracht de burger zo objectief mogelijk van informatie te voorzien. Soms kan dat leiden tot tegenstrijdigheden'. Klare wijn!
+ Een stad is geen optelsom van gevels, maar van mensen. Zolang bestuurders en politici dat niet beseffen, zullen wij als Muiers moeten blijven vechten om onze woonomgeving te beschermen.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: