- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Optrekkende keuteldampen markeren de slag om het Kruitpad.

22-sep-2003

+ Ruim vierhonderd bezoekers per dag surften bijna twee weken vol verwachting naar muideninfo.nl. Tevergeefs. Er stond geen letter actueel nieuws op. Uitgerekend nu het erom spande, liet de meest geraadpleegde site van Muiden het helaas afweten. Zo zie je maar weer: de techniek staat voor niets. Gelukkig heeft u alles in de kranten, op de andere Muider websites en op de kabelkrant kunnen volgen. Ouwe Muier rest slechts het nakeutelen.
+ Verreweg de belangrijkste gebeurtenis was natuurlijk de raadsvergadering, waarin een tegensputterend college van B&W via twee moties gedwongen werd binnen de door de gemeenteraad, als opdrachtgever, uitgeschreven richtlijnen te blijven. Hiermee lijkt een einde te zijn gekomen aan het op eigen houtje opereren van 'de directie' van de B.V. Muiden. Let wel: líjkt, want de heren wethouders zijn er helaas nog onverminderd van overtuigd dat zíj veel beter dan wie dan ook, en zeker de bevolking, weten wat goed voor ons is.
+ Regenten hebben geen respect voor de mening van anderen. Gelukkig dus maar dat alle gemeenteraadsleden, zonder één uitzondering, te kennen hebben gegeven dat zij het signaal van de overgrote meerderheid van Muiden wèl begrepen hebben. B&W draaide en glibberde in de raadsvergadering in de hoop een gaatje te vinden om aan de wensen van de Muiers te ontsnappen. De raadsleden toonden zich mild (of slap, volgens velen), want zij stonden toe dat de wethouders mogen aanblijven, als ze zich verder maar gedragen. Ik heb alle reden te betwijfelen of de rakkers wel beseffen dat ze de strop om de nek hebben, en dat ze hangen zodra ze alsnog proberen om Muiden drie keer zo groot en zo hoog te maken. Hoewel ze bijna de rode kaart zagen, gedroegen ze zich achteraf alsof ze een vrijbrief hadden gekregen om hun door de bevolking afgewezen plannen alsnog uit te voeren.
+ De KNSF plannen, de raad en B&W. Als u het niet erg vindt, wil ik het er, op wat grappen en waarnemingen na, even bij laten. Toen B&W na de zoveelste schorsing beledigd liet weten liever op te stappen dan gewantrouwd te worden, verliep de raadsvergadering zo warrig dat ik alle indrukken wil laten bezinken. Dat zullen de raadsleden zelf ook doen. Het was duidelijk dat zij na hun aanvankelijke heldere opstelling toch nog lichtelijk in paniek raakten door het nu al maanden op hol geslagen college.
+ De raadsleden wilden de kool en de geit sparen, en boden B&W daarmee de kans op uitstel van executie. De ook nu weer volle zaal dacht er anders over. Je hoorde de mensen denken: 'Laat ze toch ophoepelen'. Maar bij nadere beschouwing bleken de meesten toch wel van mening, dat het college nú zeker niet meer straffeloos kan ontsporen. Het sprak voor de aanwezigen boekdelen dat het op de valreep ingediende aanvullende voorstel van B&W over het KNSF terrein en de Bloemendalerpolder – een ietwat uitgeklede versie van de bestaande plannen –niet eens ter sprake kwam. Het werd al meteen als een oneerbaar voorstel door de raad opzij geschoven.
+ Fred Winnubst van de Neemeermin was zo teleurgesteld en zo boos over de houding van zijn partij, de PvdA, die namens de hele raad de belangrijkste motie indiende, dat hij prompt zijn voorzitterschap en commissielidmaatschap opzegde. Zelf kan ik me de verwarring van de raadsleden wel voorstellen. Het kan immers niet missen of vooraf was afgesproken, dat niet de val van B&W, maar het verzet tegen het KNSF plan de inzet zou zijn. De hele raad stond op één lijn en dat is heel wat, zeker als je in aanmerking neemt dat de meerderheid - al dan niet van harte - een wethouder heeft geleverd. Je kunt niet alles hebben.
+ De reactie van het college overviel iedereen. De praktijk zal moeten uitwijzen of de gemeenteraad om B&W een beetje tegemoet te komen inderdaad teveel heeft ingeleverd, zoals Fred Winnubst veronderstelt. Ik denk het niet. Het ging om woordspelletjes. Wat is opschorten van een convenant méér dan een politiek correcte manier om een convenant af te serveren? En het eerder maken van het ene structuurplan dan het andere wil nog niet zeggen dat dit eerste structuurplan ook meteen maar wordt goedgekeurd.
+ Zeker bij het KNSF terrein en de Bloemendalerpolder zal alles op elkaar moeten worden afgestemd. Neem de bomen en slangen uit het kruitbos. Als die naar de Bloemendalerpolder moeten verhuizen, kan dat natuurlijk niet zonder een structuurplan voor deze polder. Zonder dollen: een plan dat een loopje neemt met wat Muiden wil, komt er gewoon niet doorheen. Laten we niet vergeten dat nadrukkelijk in de motie is opgenomen dat de bevolking over een en ander mag meepraten.
+ Nu ik erover nadenk: een sterk punt is ook, dat je volgens goede politieke traditie altijd overal onderuit kunt komen, behalve dan onder de druk van de kiezers. Iedere politicus kan zich beroepen op 'veranderd inzicht'. Bijvoorbeeld: de provincie zag eerder een natuurgebied in het KNSF terrein, Leupen was eerder voor een kleinschalig Muiden en in eerdere raadsvergaderingen was plechtig beloofd dat de Bloemendalerpolder altijd groen zou blijven. Los hiervan is het nog maar de vraag of Rijk, Provincie, Weesp en de KNSF wel verder willen praten met een college, dat nadrukkelijk onder curatele van zijn raad staat, omdat het zijn eigen mogelijkheden zo schromelijk óverschat, en zijn eigen burgers en raadsleden zo schromelijke ónderschat heeft.
+ Het is nu allereerst een kwestie van afwachten. Hoe recht blijven de ruggen van de raadsleden als het er echt op aankomt? Blijven ze staan achter de wens van de bevolking om Muiden kleinschalig te houden (zie nu weer de enquête op de site van de kabelkrant, ook hier: driekwart wil kleinschalige bouw). Zwichten de raadsleden niet voor bangmakerijen over aanwijzingen en indianenverhalen zoals het verhaal dat de KNSF, bestemmingsplan of niet, het hele terrein mag volplempen met van alles en nog wat? De raadsleden kennende denk ik dat de angst voor een terechte afstraffing door de Muider bevolking groter zal zijn. Ook al een zegening van de kleinschaligheid: ieder raadslid hier kan je buurman zijn. We zitten elkaar in Muiden dicht op de huid.
+ Gelukkig waren er de afgelopen tijd gezelliger gebeurtenissen in Muiden te beleven. Zo had je de open Monumentendag, die dit jaar in het teken stond van de boerderij. De vele bezoekers konden de stadsboerderijen van Muiden alleen van buitenaf bekijken, want ze zijn allemaal al jaren geleden omgetoverd in comfortabele woonhuizen. Om het gemis goed te maken was het Muizenfort voor bezichtiging geopend. Je mocht zelfs doorlopen naar buiten en op de bult wandelen, wat anders taboe is. Het boekje over stadsboerderijen van de Historische Kring Stad Muiden, met artikelen uit Vila Amuda, is de moeite waard. Er staan duizend en één bijzonderheden in over de oorspronkelijke boerenfamilies in Muiden. Bekende namen!
+ Burgemeester Harry Smith had de week van zijn leven. Keer op keer stond hij in de publieke belangstelling. Om te beginnen mocht hij de nieuwe Maxis openen. Van oudsher wil de directie van de Maxis graag maatjes met Muiden zijn. De bittere pil die de middenstand van Muiden een kleine dertig jaar geleden te slikken kreeg door de komst van de weidewinkel, werd verguld door de nieuwe werkgelegenheid. Dankzij het woensdag geopende gloednieuwe winkelcentrum, dat is opgetrokken rond de grootste C 1000 van Nederland, is er ook nu weer extra werk aan de winkel. Of de nieuwe Maxis, een Amerikaans aandoend gigantisch geval met een schreeuwerige voorgevel een sieraad voor de groene omgeving is, mag u zelf beoordelen, maar volgens Harry Smith is deze aanwinst 'de parel in de weidemarkt.'
+ In een besloten bijeenkomst, voorafgaand aan de openingsplechtigheid claimde Smith dat hij in hoogsteigen persoon de MOR en de Maxis na jaren bij elkaar had gebracht. Toen een kleine dertig jaar geleden de eerste Maxis kwam, ging Muiden pas actie voeren na de opening. Dat gaat tegenwoordig anders, verzuchtte Smith. Hij zei er niet bij dat hij doelde op de volksopstand tegen de massale hoogbouw op het KNSF terrein, maar dat begreep iedere aanwezige Muier.
+ Als ervaren bergbeklimmer betreurde burgemeester Smith het dat hij niet van de 22 meter hoge Maxistoren mocht 'abseilen'. In zijn plaats verrichte een andere, op een saxofoon spelende, grapjas deze stunt. Het zat de burgemeester überhaupt niet mee. Ingeleid door werkelijke slijmballen van lakeien stak hij een toespraak af met diverse olijkheden, maar het van ongeduld trappelende koopjespubliek kon er niet om lachen. Al evenmin gaven de Maxis klanten gehoor aan zijn oproep een daverend applaus te produceren. Tot overmaat van ramp ging Muidens burgervader, bijna onderuit toen hij als openingsdaad door een muur van piepschuim blokken moest rennen.
+ De prijsuitreiking in de als feesthal aangeklede brandweerkazerne, na de wedstrijd om het landskampioenschap, die ter gelegenheid van 1050 jaar Muiden in en om het gemeentehuis werd gehouden, ging de burgemeester beter af. Harry Smith voelt zich thuis tussen de spuitgasten. Hoe meer hoe liever. Hij had geen klagen. Iedereen meegerekend, alle deelnemers, aanhang, organisatie, jury, 'slachtoffers' en de belangstellende toeschouwers, waren er honderden mensen op de been. En dat in die hitte.
+ Door de rookwolken boven Mariahoeve gealarmeerde Muiers dachten dat het volk uiting had gegeven aan zijn woede en het gemeentehuis in brand had gestoken. Ze snelden naar de plek des onheils, en liepen toen het loos alarm bleek gerustgesteld door naar de oogstmarkt van de tuindersvereniging Nooitgedacht, waar van alles te zien en te koop was. En dan was er natuurlijk ook de door 1050 georganiseerde 'Hollandse dag' met koren, samenzang en muziek in de kroegen. Tijdens zo'n weekend realiseer je je eens te meer dat Muiden Muiden moet blijven. Kleinschalig, levendig en leefbaar. Een uniek plekje op de kaart van Nederland.
+ Toen de mannen van de buitendienst van de gemeente door de hele stad en langs de invalwegen nieuwe feestvlaggen ophingen ter vervanging van de gestolen dundoeken, bleek dat het toch nog mee was gevallen met de plundering. Zo zaten vlaggen die verdwenen leken te zijn, alleen maar stijf om de vlaggenstok gewikkeld. De gemeente was uren in de weer om alles uit de knoop te halen, en de lege houders in te vullen. Net als in het begin van de feestelijkheden gaat Muiden straks geheel gepavoiseerd de laatste festiviteiten in. Dat wil zeggen met 525 vlaggen, waarvan de meeste rood wit en blauw van kleur, want voor de gestolen exemplaren kwamen uitsluitend Nederlandse vlaggen in de plaats - die zijn het goedkoopst.
+ Waar waren Frans Fontaine en Els tijdens het laatste 1050 weekend? Muiden miste zijn markies en markiezin. Ze hadden, na lang aarzelen, gekozen voor het bekende Maastrichtse Preuvenement, het jaarlijkse evenement voor fijnproevers dat voor de 22ste keer werd gehouden. En 'de 67 jarige Frans Fontaine uit het Hollandse Muiden' was voor de 22ste keer bij, zo stond in het Limburgs Dagblad te lezen.
+ De krant volgde Frans en Els op de voet tijdens hun ontdekkingstocht langs onder meer de lekkerste oesters en het mooist getapte bier. Vier dagen lang duurde het feest in Maastricht. Het Muier echtpaar genoot. Ook over de prijzen waren ze te spreken: 'Wat heet te duur? Een preuvenelap kost € 1,45. Voor die prijs krijg je bij ons nog geen glas bier hoor!'
+ Dat de hete zomer schade heeft aangebracht aan vooral de jonge bomen staat vast, alleen is niet duidelijk hoeveel. Een aantal is 'schijndood'. Er moet worden afgewacht of de boompjes volgend jaar weer uitkomen. Van de oudere bomen hebben met name die met een groot blad, zoals kastanjes, klappen van de hitte gehad. Maar er is geen sprake van een catastrofe.
+ Het bouwplan voor de 'stadsvilla' aan de Vecht van Cor en Hetty de Wit, die nu toch wel eens willen wonen op de mooie stek tussen de voormalige scheepswerf Schouten en de Groote Zeesluizen, is niet langs de welstandscommissie gekomen. De commissie, gevormd door architecten van buiten Muiden, vindt 'de landhuisachtige uitstraling' niet passen in de omgeving. Ook zou het ontwerp te groot zijn in het huidige straatbeeld. Tenslotte geeft de commissie aan dat het geheel niet welkom is in het beschermde stadsgezicht van Muiden. B&W heeft nog niet besloten of het advies zal worden opgevolgd, maar het ligt voor de hand dat er een alternatief zal moeten komen, dat meer kans maakt – ook bij Monumentenzorg trouwens.
+ Gezien op een lantaarnpaal op het Vestingplein: een bordje met een pijl die wijst in de richting van het Muizenfort. Op het bordje staat een intrigerende tekst, geschreven in een volwassen handschrift: 'Kopje koffie Muider Helluf. Voor mensen uit Muiden. Je kopje koffie gratis. Eet-café Helluf'. Lang gepiekerd welk mysterie hier wel achter mag schuilen. Het blijft koffiedik kijken.
+ Hugo Jut, de webmaster van Hopsalabopsa.nl trekt in een fel ingezonden stuk in de Gooi - en Eemlander van leer tegen B&W van Muiden. Aanleiding is het artikel 'Hoge criminaliteit deert Muiders niet', waaruit blijkt dat de inwoners van Muiden zich dankzij de kleinschaligheid veiliger voelen dan wie dan ook in het Gooi - ondanks de relatief hoge criminaliteitscijfers in onze gemeente. Maar daar gaat het Hugo niet om. Hij merkt op dat hij de milieucriminaliteit in het rijtje met de meest gepleegde misdrijven mist. Hij schrijft: 'Is het plannen of opdracht geven tot milieucriminaliteit geen misdrijf?' en verwijst daarbij naar B&W van Muiden die zich hieraan schuldig zouden maken door een compleet natuurgebied tegen de vlakte te gooien om er 2000 woningen te bouwen. Hugo vraagt zich af of het college eigenlijk niet moet worden gearresteerd.
+ Gemeenteambtenaar Nico Ligterink had zijn handen vol aan de afwikkeling van de stapels vergunningen voor de 21 vestigingen op het terrein van het Maxis winkelcentrum, maar er ontsnapte geen fout aan zijn aandacht. Zo ontdekte hij dat er zestig openbare toiletten waren gepland. Dankzij zijn oplettendheid kwamen er uiteindelijk in de C1000 slechts twee toiletgroepen voor het winkelend publiek. Meer was niet nodig. Uit erkentelijkheid werd het bijbehorende pleintje naar de Muider ambtenaar vernoemd, althans daar werd een poging toe gedaan. Aangezien Nico zijn goede naam niet op wilde hangen aan een plaspleintje – voor je het weet ben je een pispaaltje - werd het Nico Ligtevinkplein gedoopt.
+ De nieuwe Maxis was in de laatste raadsvergadering een actueel onderwerp. Hans Kliphuis wilde als inspreekster weten of een kleine gemeente als Muiden de gevolgen van de geplande stadswijk op het KNSF terrein met de te verwachten duizenden auto's wel aan zou kunnen, nu gebleken is dat dit bepaald niet het geval is bij de komst van nog maar een nieuw winkelcentrum. Ze heeft groot gelijk. Vanaf de dag van de opening is de verkeerssituatie rond de Maxis chaotisch. De files reikten tot in Muiden. Een voorbeeld van de overlast: voor de gesloten deuren van de brandweerkazerne, waar de trombosedienst is ondergebracht, stonden donderdag tientallen Muiers, meest senioren, te wachten op de 'prikster'. Het bleek dat ze vast zat bij de Maxis.
+ 'Bert en Margreet' mailen: 'Leuk dat de kinderen voor niets naar binnen mochten tijdens de kinderdag van het Muiderslot. Alleen zodra je binnen was, kwam je van een koude kermis terug. Kinderen konden leuk allerlei spelletjes doen, maar dan moesten ze wel eerst 2,50 euro (per kind) betalen. Wat zou het toch leuk geweest zijn in het kader van '1050' als alle kinderen niets hadden hoeven te betalen. Maar nee, overal moet op verdiend worden'. Eerlijk is eerlijk, op dit punt valt Muiden 1050 niets te verwijten. Je kreeg inderdaad de indruk dat deze dag als een 1050 activiteit in het feestprogramma was opgenomen, maar er stond wel degelijk in het boekje en ook op de site vermeld dat een spelletjeskaart € 2,50 kostte.
+ Je schreef in je keutels over de kinderdag op het Muiderslot over 'Dees van Jan van der Belt' en dat is discriminatie, kreeg Ouwe Muier naar zijn hoofd geslingerd. Hij geeft het grif toe. Hij had moeten schrijven 'Dees van Tante To van Jan van der Belt'. Net zoals ze in Volendam doen: 'Jantje van Neeltje van Klaas Kwakkie van de Dijk'
+ Ben Hagens (ook van Tante To) heeft nóg meer films gevonden bij het opruimen van het voormalige huis van zijn schoonmoeder Gerda Kuit op de Prins Bernhardsingel, die verhuisde naar een appartement aan de Ossenmarkt. Bij de nu weer ontdekte videobanden, die zijn overgeschreven van 16 mm films, zat een film van de familie Kuit in de strenge winter van 1968. Je ziet de Kuitjes op schaatsen en met sleetjes over het bevroren IJsselmeer op weg naar Pampus. Ook is er een film over Broshuis in bedrijf: de assemblage van aanhangwagens. Verder een film van Bouvy zout, waarop een kraanschip bezig is met lossen of laden. Beide films werden rond 1960 geschoten. Minstens zo bijzonder is een film over de uitbreiding van Muiden met de PC Hooftlaan en de Constantijn Huygenslaan.
+ Een klant wilde bij de balie van de Rabobank in Muiden een biljet van € 100 wisselen, omdat dit biljet, net als vroeger het briefje van fl. 250, in de meeste winkels niet geaccepteerd wordt. Maar wisselen kon niet. Hij moest het bedrag op zijn bankrekening storten en daarna de deur uit gaan om honderd euro, maar dan in kleine coupures, uit de muur te trekken. De klant vond dit zo absurd, dat hij in lachen uitbarstte. 'U lacht er nog om', zei de medewerkster van de Rabobank: 'maar anderen worden boos.' Een troost: de service mag dan steeds verder inkrimpen, er is vooralsnog geen sprake van dat het kantoor in Muiden wordt opgedoekt.
+ Donderdagavond opende geruisloos een nieuw restaurant Muiden. Het heet Brasserie Muiden, ook voor partijen. Horex, eigenaar van onder meer Floris V, heeft de Muiderhaven (Herengracht 75, eerder onder meer Muiderhof) verkocht aan Camiel Meijer, zoon van de bekende wijnimporteur Peter Meijer. De Muiderhaven leverde vorig jaar zijn restaurantfunctie in en draaide alleen nog op partijen. Uit de prijskaart van Brasserie Muiden: tweegangen diner € 24 en driegangen diner € 26,50. Klinkt redelijk. Het nieuwe restaurant gaat om vijf uur 's middags open en is op woensdag gesloten.
+ Multikabel, de maatschappij die verantwoordelijk is voor de kabelontvangst in Muiden – die overigens op veel plaatsen nog allerbelabberdst is – probeert met een huis aan huis drukwerk klanten te winnen voor ADSL aansluiting via de kabel. Maar Multikabel vist achter het net. Te duur. En te laat.
+ Ter gelegenheid van de opening van het winkelcentrum heeft de Maxis een mooi cadeau aan de Muider gemeenschap gegeven. Er mag voor € 10.000 aan bordjes bevestigd worden op alle monumenten van Muiden en Muiderberg. Op de monumentenlijst van de gemeente staan maar liefst zestig panden, waarvan veertien alleen al op de Herengracht. Herman Pronk mag wel opschieten met de restauratie van zijn Anton Pieck winkel, wil hij op tijd zijn voor zo'n bordje – hoewel: aan Herman ligt het niet.
+ Toen de Maxis een paar weken de tent had dichtgegooid vanwege de inrichting van het nieuwe winkelcentrum, waren de rollen omgekeerd. Muiden ging niet naar de Maxis maar de Maxis ging naar Muiden. Dat wil zeggen, op bescheiden schaal. Werklui kwamen hier boodschappen doen, brood en beleg halen, fruit, melk. Verder leverde de gesloten Maxis geen klanten op. Neefjes ziet mede hierin het bewijs dat de aanwezigheid van de Maxis niet van doorslaggevende invloed voor hun supermarkt en slagerij is. Of dit met de grootse C1000 van Nederland op twee kilometer afstand ook nog het geval zal zijn, moet blijken. In elk geval zijn Martin Bogaert en Peter Duyn vol goede moed.
+ Hun succesformule luidt: veel service, veel vers en een gunstige prijs/kwaliteitsverhouding. Het werkt, melden de jonge Muider ondernemers monter in de levensmiddelenkrant 'Ondernemersvisie'. Sinds december 2000, toen ze de supermarkt overnamen, steeg de omzet fors. Er komen gemiddeld 300 klanten per dag die gemiddeld 8 à 9 euro besteden. Bedrijven en boten zijn goed voor een kwart van de omzet. Ook al hebben zij maar 125 m2 winkelruimte tegenover de 4000 m2 van de C1000, David en Goliath kunnen prima naast elkaar opereren.
+ Martin en Peter zijn niet bang. Ze zien de komst van C1000 en hun eigen toekomst met vertrouwen tegemoet. 'Wij houden de sleutels van de klant in de hand' zeggen ze. Ze bedoelen het letterlijk. Ze hebben een grote sleutelbos met sleutels waarmee ze bij klanten kunnen binnen komen als die niet thuis zijn om de boodschappen af te leveren. Mocht de mega supermarkt gaan stunten met de prijzen, dan wordt het oppassen: 'Als C1000 toch klanten van ons afsnoept, sluiten we de tent. We blijven niet open voor een vergeten boodschap'. De jonge ondernemers voorspellen dat sluiten van hun supermarkt ook slecht voor de rest van de middenstand zou zijn. Wie het hele artikel wil lezen, moet voor de winkeldeur gaan staan. Daar hangt het achter het glas.
+ Wat leest Ouwe Muier in de laatste zandhazenkeutels van zijn collega chroniqueur Oude Muiderberger? 'In mijn verzameling oude prenten bevindt zich een gravure van Muiden uit de 17de eeuw. Muyden, zoals de naam toen geschreven werd, bestond toen nog slechts uit wat bebouwing aan beide zijden van de Vecht. Met een honderdtal huizen had je het wel gehad. Na 1945 kwamen daar vele honderden woningen bij. Met wijken als Noord West, Zuid West ('Klapwijk') en Mariahoeve werd het stadje zeker tien maal zo groot als in de dagen van weleer. Ik zou wel eens willen weten of tegen deze 'massale' bouw destijds ook zo is geprotesteerd'.
+ Ik kan Oude Muiderberger bij deze vertellen dat dit wel degelijk het geval is geweest, zij het niet zo massaal als nu – er waren toen ook veel minder Muiers. Het Muiderslot spande zelfs een rechtszaak aan tegen de bouw van flats wegens horizonvervuiling en won (kunnen ze wéér doen, zijn ze op slag populair in Muiden).
+ Mocht mijn Muiderbergse collega zijn vraag retorisch bedoeld hebben, en daar lijkt het op, dan heb ik een aardig nieuwtje voor hem. Ik heb namelijk uit doorgaans betrouwbare bron vernomen dat het KNSF plan in zijn geheel wordt verplaatst naar een gebied ter grootte van het kruitfabriekterrein, maar dan direct grenzend aan de Brink te Muiderberg. Het Echobos wordt omgekapt en samen met de achterliggende weilanden bouwrijp gemaakt voor in totaal 2500 woningen, waaronder flats van vijf hoog. Daarnaast is er minimaal 100.000 m2 kantoorbouw gepland voor kantoren tot zeven verdiepingen - alles alleen per auto bereikbaar. En nu niet gaan protesteren tegen deze dorpsuitbreiding, geachte collega, dat zou overdreven zijn.
+ Een citaat uit het gemeentelijk milieubeleidsplan van Muiden. 'De gemeente Muiden telt circa 2700 woningen en circa 6.700 inwoners. Deze wonen voor het merendeel geconcentreerd in de kernen Muiden en Muiderberg. Het beleid van de hogere overheden is gericht op het tegengaan van verdere verstedelijking van landelijke gebieden. Voor de gemeente Muiden houdt dit in dat woningbouw aan de opvang van de lokale behoefte voorrang zou worden gegeven. Verwacht wordt dat op korte termijn niet zal worden gestart met nieuwbouwprojecten.'
+ Makkelijk zat, zullen de voorstanders van massale bouw zeggen, dat heb je vast opgeduikeld uit een of ander archief. Inzichten kunnen nu eenmaal veranderen. Als dat zo is, veranderen ze wel héél erg snel. De tekst staat namelijk onder 'Doelstelling' (punt 8.1) te lezen in het Muidense milieubeleidsplan van, jawel: 2003 - 2007.
+ Janneke Knijn - Vogelenzang uit Muiderberg (VVD) is weer terug in de Muider gemeenteraad. Ze werd donderdag beëdigd en vervangt Hans Luijendijk uit Muiden, die de komende maanden geen tijd heeft voor het raadswerk, maar graag wil terugkeren. In de officiële gemeentelijke mededeling, waarin zijn vertrek werd aangekondigd, stond dat 'de heer Luijendijk zijn raadslidmaatschap met onmiddellijke ingang heeft opgezegd'. Die alarmerende mededeling bracht een golf van onrust in politiek Muiden teweeg. Toch niet weer een scheuring binnen de VVD? Niks aan de hand dus.
+ In de laatste raadsvergadering legde ook het eerste en vooralsnog enige toegevoegde commissielid van de fractie Ruijzendaal de belofte af. Riet zal voortaan worden bijgestaan door Ruud Verheijen uit Muiderberg. Met z'n tweeën is leuker dan alleen.
+ De ambtstermijn van de burgemeester is verlengd. Zulks verdient een toespraakje en een bloemetje, zeker als vaststaat dat het de laatste keer is. De nestor van de raad, Eric Hoetmer, liet de eer aan Gea Heijnen, die de burgemeester als voorzitter van de raad bij diens afwezigheid mag vervangen.
+ De spannendste openbare raadsvergadering sinds jaren, was de derde keer binnen een halve week, dat Muidens eerste burger met ambtsketen om kwam opdraven. Trokken de twee aan deze vergadering voorafgaande roerige commissievergaderingen, die slagvaardig werden geleid door Sylvia Bazuin van de VIB, respectievelijk 350 en 300 belangstellenden, Gerrie van Wijk, die er verstand van heeft, schatte dat er pak weg 175 mensen naar de aansluitende raadsvergadering kwamen, degenen die het al gauw voor gezien hielden, meegerekend. Alweer een record.
+ 'De raad mag dan tegenwoordig de baas zijn van B&W, in de raadsvergadering ben ík de baas, want ík ben voorzitter', moet Harry Smith gedacht hebben. Hij had zich kennelijk voorgenomen onverbiddelijk op te treden. Dat bleek al meteen toen de insprekers aan het woord kwamen, die in een half uur vóór de vergadering, in het openbaar hun hart mogen luchten over punten op de agenda. Smith hield niet alleen de secondewijzer in de gaten, maar duldde ook geen enkele blijk van instemming of afkeuring vanaf de publieke tribune, zoals gelach, applaus en gejoel.
+ Hij deelde dit op zo'n hoge toon mee, dat prompt gebeurde wat je kon verwachten. Er werd juist wèl gelachen, geklapt en gejoeld. Gezag moet je hebben, je kunt het niet afdwingen en al helemaal niet in een plaats als Muiden. Dat zou de burgemeester onderhand toch moeten weten. Het rumoer hield pas op toen Guus Kroon hem in alle rust een lesje leerde. Guus zei: 'als schoolmeester weet ik dat als je dingen in een klas op een andere manier vraagt, dat het dan ook anders overkomt'. Het werkte als bij toverslag. Niet alleen bracht de zaal de zelfdiscipline op om verder stil te luisteren, ook de burgemeester leek tot rust te zijn gekomen. Zelfs toen de moties hem om de oren vlogen.
+ Het gebeurde maar één keer dat het publiek luidruchtig van zijn instemming getuigde. Dat was toen Henk Bökenkamp van de VVD zich hardop afvroeg waarom B&W zich zo halsstarrig opstelde. Was het angst voor gezichtsverlies of spelen er andere zaken mee waar de raadsleden geen weet van hebben? Anna Waanders was benieuwd of de onderhandelingen al in verder stadium waren dan de raad bekend is. Het kwam neer op de vraag of het college soms iets te verbergen heeft en zo ja: wat dan wel? Maar ja, als je dat op een fatsoenlijke manier vraagt, riskeer je dat B&W het als watjesgedrag uitlegt. Dat krijg je met die harde jongens.
+ Dezelfde Henk Bökenkamp drong er bij het college op aan om in een zo vroeg mogelijk stadium een extern communicatiebureau in te schakelen. Hij doelde kennelijk op het van tafel geschoven voorstel van B&W, waarin onder meer de aanbeveling stond om zo'n bureau in de arm te nemen. Het college ging er gretig op in. Vind je het gek? Professionele PR en reclamemensen hanteren doortrapter methoden om doelgroepen voor een bepaald standpunt te winnen, dan, ik noem maar wat, de makers van een extra editie van het gemeenteblad.
+ Ik zou het razend knap vinden als de profs erin slagen die eigenwijze Muiers alsnog van de noodzaak van massale hoogbouw te overtuigen, al geef is ze weinig kans dat ze hiervoor van de raad de kans krijgen. Maar laat ik niet rot zijn. Hierbij een tip voor B&W: schakel Kolpron in, die gasten hebben ervaring met Muiden. Genoeg om te weten dat het een dorp met stadsrechten is, zoals Flip de Groot van D66 het uitdrukt.
+ Waarom willen B&W en de KNSF nu toch zo graag dat de raad de open begroting bekijkt, die als basis dient voor het dankzij de bevolking bij voorbaat door de raad afgeschoten plan? Het lijkt me wel leuk om er als raadslid achter te komen wat de KNSF als grondeigenaar en projectontwikkelaar in zijn kontzak denkt te steken, ook al mag je er niet over praten, ook niet als je dronken bent. Maar verder? Of vallen de raadsleden de schellen van de ogen tijdens de geheime sessie en haasten zij zich om hand in hand met het college heel Muiden ervan te overtuigen dat grootschaligheid wèl en kleinschaligheid niet goed voor ons is?
+ B&W werd gered door de bel. Na middernacht zetten de wethouders met opgeheven hoofd koers naar De Mol. De wethouders (de twéé wethouders schrijft de Gooi – en Eemlander consequent; blijkbaar doet voor deze krant Hans van der Steen zelfs niet meer voor spek en bonen mee) hoefden voor mij niet met hun staart tussen hun benen naar huis te sluipen, maar om zo tevreden met jezelf te zijn? De slimmigheid kwam hun neus uit. Of was het alleen maar opluchting omdat hun fluweelrot de storm had doorstaan? Hoe dan ook, de raadsleden, die na de vergadering toch al ietwat aangeslagen leken, stonden er een beetje katterig bij. Heel goed, houdt ze scherp.
+ Wethouder Cees Leupen voelt zich verlaten en onbegrepen. 'Ik leg het nog één keer uit', zegt hij, en dan draait hij voor de zoveelste keer het bekende verhaal met ruis af hoe blij Muiden en de wijde omgeving wel moet zijn met de voorgestelde invulling van het KNSF terrein. Anna Waanders van de VIB vond het op een goed moment welletjes. 'U gaat ons toch hopelijk niet weer vertellen, hoe dom wij zijn?' onderbrak zij de wethouder, toen die zijn favoriete plaat weer wilde opzetten.
+ Provoceerden zijn collega wethouders zalen bomvol Muiers met uitdagende kreten (Schulp: 'zonder de nieuwe wijken had u hier niet gezeten', Van der Steen: 'in Muiden mag niets veranderen, laten we er een hek omheen zetten met het bordje reservaat') wethouder Cees Leupen laat niet af elke gelegenheid aan te grijpen om beschaafder wijze zijn gelijk te halen. Voor de radio: 'Elke andere gemeente likt zijn lippen af voor zo'n bouwlocatie'. Nog een: 'De raad is nog niet toe aan convenantafspraken'. En nog een: 'Die 2000 woningen zijn een eigen leven gaan leiden.'
+ Wethouder Leupen voor de televisie: 'Toen het nieuws naar buiten kwam, sloeg de fantasie toe'. Kom nou! Fantasie? Iedereen kan het KNSF plan met de aantallen en soorten woningen, waaronder de nodige flats tot vijf hoog, plus de bebouwingsdichtheden en de zeven lagen hoge kantoorwand in het gemeentehuis inkijken. Leupen zei dit nota bene in een uitzending, waarin B&W er zich bij neerlegde dat de raad de baas is.
+ Om het af te leren nog een rondje Leupen. Opgevangen in de tweede commissievergadering: 'Ondanks de bebouwing op het KNSF terrein behoudt Muiden zijn karakter, want de inwoners van de nieuwe wijk komen niet in de vesting'. Mooi is dat. En dan wel de Muider winkeliers lekker maken in de extra editie van het gemeenteblad met de 'nieuwe klanten'.
+ Mevrouw C. Kroon – Hasenaar schrijft: 'Geachte Ouwe Muier. Voor de ongewenste woonwijk op het terrein van de kruitfabriek heb ik alvast straatnamen bedacht, te weten: Kruitfabriek-weg, Gevaren-weg, Personeel-weg, Natuur-weg, Ringslang-weg, Vogels-weg, Bos-weg, Boerderij-weg en Sportpark-weg'. Ouwe Muier weet er nog eentje: 'Volkstuinen-weg'.
+ Gehoord: 'Weet je wat het is? Die wethouders kunnen niet verkroppen dat Muiden tot het jaar 700 belangrijker was dan Amsterdam en daarna niet meer. Ze willen dat die schade ingehaald wordt.
+ In een poging zich geliefd te maken in zijn Muiden, riep burgemeester Harry Smith bij het verlaten van de kazerne triomfantelijk tegen een groepje Muiers, dat niet helemaal gerust was over de afloop: 'Tot ziens op de bouwplaats!' Tja, als je dat doet, is het begrijpelijk dat je op een goed moment politiebescherming inroept.
+ Zou je ook een standbeeld kunnen krijgen voor de grootste afgang in de 1050 jarige geschiedenis van Muiden?
+ 'De vergadering eindigde rond 01.00 uur met een sisser' zo besluit de Kabelkrant zijn verslag over de raadsvergadering. Dat zul je mij niet zien schrijven met die kruitfabriek in de buurt.
+ Oef! Was Muiden toch bijna op de rouwkaart gezet!

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: