- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Een handvol bijna ondergesneeuwde keutels.

24-sep-2003

+ Vrijdag 19 september werd in Santpoort de Noordvleugelconferentie gehouden. Voor een gehoor van wethouders van ruimtelijke ordening en verkeer uit 31 gemeenten aan de noordkant van de Randstad, liet gedeputeerde Meijdam weten dat er in Muiden en Weesp een heftige politieke discussie woedt rond het aantal van 5000 woningen die gepland zijn in het streekplan binnen de 'zoeklocatie' Bloemendalerpolder – waaronder ook het KNSF terrein valt. Maar zo is het natuurlijk niet. In Muiden is de discussie voorbij.
+ De Muider wethouders Schulp en Leupen hielden zich in Santpoort muisstil, nadat het Muidense college de avond ervoor een motie van de raad had overgenomen waarin deze eiste dat er eerst structuurplannen op tafel moeten komen, eer er over een convenant tussen Muiden, Weesp en de provincie kan worden gepraat. Het zwijgen van beide wethouders – ik heb het niet over de gesprekken in de wandelgangen - zou wel eens de stilte voor de storm kunnen zijn. Een heksenjacht is een groot woord, maar de verenigde raadsleden spinnen eensgezind op een gelegenheid B&W te laten struikelen, nu ze het gevoel hebben voor de zoveelste keer toch op zijn minst een beetje gepiepeld te zijn toen de derde wethouder in een hiephoi gebaar zijn handen in de lucht gooide.
+ Je zou kunnen stellen dat je het de wethouders niet kunt verwijten, dat ze zwegen als het graf, maar ik verwijt het hen wèl. Als ze echte democraten waren geweest, zouden ze de vergadering deelgenoot hebben gemaakt van de mening van de overgrote meerderheid van de bevolking en de raad van Muiden, ook al zijn ze het er niet mee eens. Maar wanneer ze geen respect voor de keus van Muiden tonen zijn ze het vertrouwen van bevolking en raad niet waard. Ze hadden hun collega's in Santpoort moeten vertellen dat Muiden massaal voor kleinschaligheid kiest en daar passen nu eenmaal geen 5000 woningen in.
+ De ongekende zwijgzaamheid van Schulp en Leupen zal hun vast niet zo zwaar worden aangerekend dat ze op staande voet worden ontslagen, maar dat neemt niet weg dat hun non-verbale signaal ('wij maken het lekker tòch zelf uit') overduidelijk is. Dat moet vroeg of laat –na alles wat er gebeurd is liever vroeg – zijn consequenties hebben, want met onwillige honden is het slecht hazen vangen. Alleen als de wethouders zich ontpoppen als pleitbezorgers van een kleinschalig Muiden, is er reden hen de hand boven het hoofd te houden.
+ Het wordt een hete herfst voorspelde Mar Britstra in de commissievergadering. Wat we verwachten kunnen is een strijd tussen opdrachtgever (de raad) en uitvoerders (B&W) die net zolang gaat duren als de raad hun gedrag blijft pikken. In de raadsvergadering was het geduld van de volksvertegenwoordigers kennelijk nog niet op.
+ Wat Meijdam betreft: de gedeputeerde greep de perikelen in Muiden waarschijnlijk aan om te voorkomen, dat er in de Provinciale Staten over het convenant zouden worden gestemd. Daarmee dekte hij zich in voor een nederlaag, want de kans is groot, dat het voorstel van Gedeputeerde Staten voor de invulling van het Groene Hartgebied Bloemendalerpolder annex kruitfabriekterrein door een meerderheid van de Staten zal worden weggestemd.
+ Steeds weer begint het college te piepen dat de gemeente helaas geen geld heeft voor voorzieningen. Dan is het zaak ervoor te zorgen dat hier geld voor komt, zou je zeggen, maar klopt het wel wat B&W beweert? Als dit van de ambtenaren mag, moeten ze toch maar eens goed in de boeken kijken. Mensen die er meer verstand van hebben dan uw chroniqueur, hebben becijferd dat Muiden 4 à 5 miljoen euro vrije reserve heeft, wat een fantastisch bedrag is voor zo'n kleine gemeente.
+ Naar verluidt zitten de landelijke en provinciale natuurbeschermingsorganisaties in de startblokken om het KNSF terrein met zijn unieke flora en fauna te redden. Ze krijgen steun van de Uitweg: de samenwerkende gewestelijke instanties die op zoek zijn geweest naar een uitweg voor de verkeersproblemen van de Randstad. Muiden mag twee keer blij zijn. De Uitweg bepleit een 'groene boulevard' langs het IJsselmeer en een aquaduct in de Vecht.
+ Voor derde wethouder Van der Steen valt er als vertegenwoordiger van de groene partij D'66 niet onderuit te komen dat hij een voorstander van Milieu Effect Rapportage voor het kruitfabriekterrein is. Laat hij dat nu tot ieders verbazing ook blijken te zijn, en nog wel een bevlogen voorstander– terwijl een M.E.R. het KNSF plan op de helling kan zetten, dat hij nu juist weer door dik en dun verdedigt.
+ Het was een opmerkelijk moment in de tweede commissievergadering, toen Dick Schulp witheet uitriep dat de komst van 2500 woningen niet de belangrijkste gebeurtenis voor Muiden zou zijn. Deze belangrijkste gebeurtenis vond al een halve eeuw geleden plaats toen begonnen werd met de uitbreiding van de vesting. 'Anders hadden jullie hier niet gezeten!' riep hij, zich hiermee fel kerend tegen Leupen, van der Steen, Smith en Aalten, die samen met hem het college van B&W vormen, en die inderdaad allemaal in Mariahoeve wonen.
+ Dick Schulp kreeg het ook aan de stok met inspreker Han van Wees, die grote twijfels had over de in de officiële papieren vermelde omvang van de Bloemendalerpolder. 'Ik ben er wel eens kievietseieren wezen zoeken, maar heb nooit zoveel hectares gezien,' zei Han van Wees.
+ Ook Dirk Jan Methorst, fractievoorzitter van het CDA haalde woedend uit, maar dat was in de raadsvergadering. Hij onthulde dat de grondeigenaar annex projectontwikkelaar KNSF de raadsleden dreigde te betichten van onbehoorlijk bestuur als zij zouden blijven weigeren de 'open begroting' in te kijken. Zoals bekend was hier verzet tegen gerezen, omdat niet duidelijk was of de zwijgplicht de raadsleden niet finaal de mond zou snoeren - en het hen dus onmogelijk zou maken om een verantwoorde beslissing te nemen.
+ Er had zich al een angsthaas gemeld die als excuus gaf dat de raad de tijd nog niet gekregen had om de begroting te bestuderen. Dirk Jan was moediger. Toch ging hij niet publiekelijk in op de sanctie van de KNSF, te weten een mogelijke strafvervolging. Het hoge woord kwam er niet uit, maar het trilde in de lucht: 'intimidatie'. Zoals bekend heeft de raad inmiddels, meer om B&W een plezier te doen, besloten om het kostenplaatje toch maar te bekijken, zij het wel onder bepaalde voorwaarden.
+ Fractievoorzitter Flip de Groot blikte terug op Muiden, zoals het ooit was, dus met veel meer winkeliers dan nu, met industrie, en met boeren die inmiddels met boeren zijn gestopt omdat ze geen opvolgers kunnen vinden (en ik maar denken dat ze binnen waren na de verkoop van hun grond aan speculanten). Zorgvuldig legde Flip de bal aan zijn voeten om in te schieten. 'We zijn de goede weg ingeslagen' zei hij, terwijl hij een aanloop nam. Iedereen verwachtte dat hij zou scoren met 'we zullen groter moeten groeien, willen we meer voorzieningen hebben', maar dat moment bleef uit. D66 heeft wel een wethouder, maar daarom nog geen standpunt.
+ Als je Fred Winnubst van de Nee-meermin hoort, zou je het bijna vergeten, maar Jan Hylkema van de PvdA heeft in de laatste commissievergadering wel degelijk een paar dingen gezegd die er niet om logen. Zo betoogde hij dat volgens de wet van Murphy bij het KNSF plan alles fout ging wat er maar fout kon gaan. Hylkema vond het 'een veel te massaal plan voor Muiden, de kern valt weg'. Om aan te tonen dat de angst voor een aanwijzing onzin is, verwees hij naar een eerdere zoeklocatie, de Bovenkerkerpolder. De plannen hiervoor gingen gewoon van tafel toen de bevolking er zich tegen verzette. Verder was duidelijk, dat Jan Hylkema de mening van het gros van de raad deelt: eerst weten wat we willen en dan pas bouwen. En de natuur sparen natuurlijk.
+ Net als bijna iedereen vroeg de fractievoorzitter van de PvdA zich af wat de bodemverontreiniging van het KNSF terrein inhoudt. De een zegt dat die enorm is - er is ineens ook sprake van asbest -, de ander denkt, dat het best meevalt, op de duizenden over het terrein verspreide granaten na. Hylkema, die overigens wil dat ook bijvoorbeeld de provincie meebetaalt aan de sanering, houdt het erop dat de helft van de verontreiniging bestaat uit gewone hoogovenslakken.
+ Toen VIB raadslid Sylvia Bazuin in de raadsvergadering eindelijk de kans kreeg haar eigen mening te uiten (als voorzitter van beide commissievergaderingen kon dat niet), nam ze bepaald geen blad voor de mond. Ouwe Muier noteerde: 'Wat denkt BW te bereiken? Ga terug naar af: iets wat je door je strot geduwd krijgt, valt niet te verkopen. Muiden wil dit plan niet'.
+ Surf naar 'Anna's Dagboek' op de website van de VIB. Daar wacht u een hoogst actueel kijkje in de keuken van deze Muiderbergse belangenpartij. Fractievoorzitter Anna Waanders legt niet alleen B&W op de pijnbank, maar de hele lokale politiek, inclusief haar eigen partij en zichzelf. Haar open politiek mag niet diplomatiek zijn, het is wel zo verfrissend. Anna's Dagboek mag een naam hebben. Wat te denken van 'De Achterkamer?'
+ De VIB, nu nog een en al Muiderberg, maar met veel belangstelling voor wat er allemaal bij ons gebeurt, steekt straks ongetwijfeld ook in Muiden de kop op. Reken maar dat de VIB bij de nieuwe raadsverkiezingen hoge ogen zal gooien, zeker als het KNSF plan nog niet van tafel is – en er Muiers hoog op de lijst staan natuurlijk. We zullen tot 2006 geduld moeten hebben. Hoewel menig lokaal politicus maar al te graag de gedachte verdringt dat Muiden zich over een paar jaar nog herinnert wat er nu gebeurt, staat de VIB bij voorbaat op winst. Samen met de éénvrouwsfractie van Riet Ruijzendaal, die straks voor de VIB uitkomt, heeft de Muiderbergse belangenpartij immers vanaf het allereerste begin pal achter de Muider bevolking, en daarmee dus een kleinschalig Muiden, gestaan.
+ Makelaar Eric Pieter Vlaanderen staat vierkant achter de plannen van B&W en de KNSF, ook al is hij belijdend lid van de VVD, een partij die vierkant tegen is. Hoe kan zoiets nu toch?
+ Rietje Rijnja van D66: 'Ze hebben het over een gebiedje als het KNSF terrein bedoeld wordt. Het slaat me koud om het hart'.
+ 'Hebben wij dat?' verzuchtte een D'66 lid, toen Van der Steen, zichzelf opjuttend met wilde kreten, een nummertje Johnny de Selfkicker ten beste gaf (ik ving op:'We moeten iets voor jongere ouderen doen, dan moet Muiden snel groeien'). Jawel D66, dat hebben jullie. En wij ook.
+ Wat zei Leupen nou? Zei hij 'de raad kijkt op een gezonde manier tegen het convenant aan'of zei hij: 'de raad kijkt op een bijzondere manier tegen het convenant aan?' Nog even geduld. Notulen en toekomst zullen het uitwijzen.
+ De oude rot Siem Rozendaal waarschuwde vanaf de publieke tribune: 'B&W zit op een eilandje en houdt geen rekening met het volk. Als het plan onverhoopt toch door mocht gaan, komen er zoveel bezwaarschriften dat het allemaal nog veel later en nog veel duurder wordt'.
+ Jan Hylkema, die wel wat van financiën weet, doet een duit in het zakje: 'Als het plan, zoals B&W en de KNSF het willen doorgaat, koop ik KNSF aandelen, zodra ze op de beurs komen'.
+ Opgevangen: 'Voortschrijdend inzicht is een kreet die ik wantrouw als de pest. Het is bijna altijd een excuus voor iets heel groots en heel lelijks'
+ Als B&W zijn zelfgeschreven intentieverklaring op hun eigen manier vertalen, waarom zou de raad van Muiden zijn zelfgeschreven moties dan niet op zijn eigen manier mogen vertalen?
+ Een zat een profeet op de publieke tribune tijdens de tweede commissievergadering over het KNSF plan. Deze profeet sprak de volgende wijze woorden: 'Heel goed wat die partijen doen, één lijn trekken en elkaar niet afkatten. Dat moeten ze straks in de raadsvergadering blijven doen. Als ze er maar niet met z'n allen ingaan'.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: