- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Nagalmende keutelklanken uit de kazerne.

4-okt-2003

+ Voor het handjevol Muiers dat niet aanwezig was in de bomvolle kazernezaal tijdens de roerige commissievergaderingen hierbij nog wat keuteltjes. Oud-wethouder Siem Rozendaal, die hoewel over de zeventig, weer ouderwets in actie was, zei dat je de reacties op het Nee-meermin pamflet zou kunnen beschouwen als een soort referendum. Maar een echt referendum zou hem toch liever zijn, bijvoorbeeld met voor elke inwoner van Muiden twee stemmen, en voor elke inwoner van Muiderberg één. Zijn woorden brachten heel wat meer stemmen los dan één. Dorpelingen joelen minstens zo hard als stedelingen.
+ Marjan Britstra ziet het uiterst somber in als het B&W lukt de 'onzalige' plannen door te drijven. De teruglopende economie in aanmerking genomen, hadden ze geen slechter moment kunnen kiezen. B&W trekt zijn burgers in zwaar weer mee, zei Mar over de enorme kostenoperatie. Ze verwacht dat de gemeentelijke belastingen van alle kanten zullen worden uitgemolken om de tekorten aan te vullen. Muiden kan beter een gezonde groene gemeente blijven om te voorkomen dat we in 2010 onder curatele worden gesteld. Laat dat nu meteen in de raadsvergadering, al met B&W gebeurd zijn!
+ Hans Thesingh maakte er zich als voorzitter van de sportcombinatie Muiden zorgen over dat de vereniging met haar ruim vijfhonderd leden nauwelijks in het hele verhaal voorkomt. Mochten de plannen doorgaan, dan moeten er nieuwe faciliteiten komen. Het aantal leden zal dan immers bijna twee keer zo groot worden. Er is niets duidelijk, behalve dan dat het een hoop geld gaat kosten. Maar ook daar wordt niet over gesproken.
+ Guus Kroon die namens de Nee-meermin het woord voerde, constateerde dat er bedrijfstechnisch nog niets met de kruitfabriek aan de hand is. Er wordt volop geproduceerd. Ook de concurrentiepositie is volgens hem geen reden om te sluiten. MCI staat voor enorme investeringen die nodig zijn om aan de veiligheidseisen te voldoen. 'In de huidige situatie valt er meer winst te behalen met woningbouw dan met kruit produceren', concludeerde Guus.
+ Diederick de Bruin viel Guus Kroon bij. Muiden Chemie heeft een groot probleem, betoogde hij. Doorgaan kost enorm veel geld, maar sluiten ook. Behalve als er zomaar ineens zo'n droomscenario verschijnt als waar B&W mee komt. De fabriek gaat dicht en de gemeente stelt voor alles vol te bouwen met erg dure woningen. Alle kosten worden door Muiden gedekt. Wat wil je nog meer?
+ Ricardo van Dijk toonde zich verbaasd dat er niet of nauwelijks is stilgestaan bij de infrastructuur. Hoe moeten die duizenden auto's hun weg vinden van Kruitburg naar Amsterdam en het Gooi? Er ligt al een talud voor de ontsluiting van IJburg tussen de PEN centrale en de Maxis.
+ Ook Marcel Pronk voorspelde grote verkeersproblemen. Hij mistte in het plan een goede regionale ontsluitingsweg voor de vesting Muiden. Marcel: 'Het is nu al onaanvaardbaar druk in de vesting met het verkeer. Er kunnen geen auto's meer bij. Dit is onacceptabel en onuitvoerbaar'.
+ Stadgenoot Jacob Veenhuysen, die zei wakker te hebben gelegen van wat B&W Muiden wil aandoen, stak zijn mening bepaald niet onder stoelen of banken. Nadat hij als zoveelste inspreker bewogen maar beschaafd zijn pleidooi voor het behoud van de kleinschaligheid had gehouden, was hij even later het gedraai van de wethouder zo spuugzat, dat hij opstond en riep: 'Verkiezingen, verkiezingen!' Zijn kreet werd niet overgenomen. Blijkbaar wist iedereen dat er alleen tussentijdse verkiezingen plaatsvinden bij gemeentelijke grenswijzigingen. En daar zijn we nog niet aan toe.
+ Uit de notulen van de tweede commissievergadering. Aan het woord is wethouder Leupen: 'Er is een publicatie van de Nee-meermin geweest. Het college heeft zich niet op het standpunt gesteld de actiegroep direct aan te spreken op onzuivere en onjuiste informatie'. Dat zal je gedacht zijn. Er viel geen speld tussen te krijgen. Het bekende Nee-meermin pamflet met de plattegronden gaf heel wat zuiverder en juister informatie dan de extra editie van het gemeenteblad.
+ Als in de Nederlandse rechtspraak een moordenaar kan worden vrijgesproken wanneer zijn adres verkeerd gespeld is, moet het ons lukken via juridische haarkloverijen ons gezicht bij de provincie en de heren van de KNSF te redden, zal het college gedacht hebben. B&W probeert dan ook achter gesloten deuren alsnog zijn gelijk te halen bij de raadsleden. Tot op zekere hoogte met succes. Links en rechts is de twijfel toegeslagen.
+ De vraag is: is het te laat om een en ander terug te draaien, omdat de raadsleden van alles uit handen gaven door B&W toe te staan op eigen houtje allerlei afspraken te maken en beloftes te doen – en heeft de raad inderdaad geen been om op te staan? Het antwoord is al eerder in het openbaar door B&W zelf gegeven en wordt ook regelmatig gegeven door de gedeputeerde Meijdam: zolang de gemeenteraad niet akkoord is met het convenant, dus met de afspraken tussen Muiden, Weesp en de provincie, staat alles op losse schroeven.
+ De minister wil dat kantoren worden omgebouwd tot woningen. Nu begrijp ik waarom er eerst kantoren in het KNSF plan stonden, daarna in plaats daarvan extra woningen en nu weer kantoren. Dat was even nodig om de bevolking te sussen. Ze maken gewoon weer woningen van de kantoren als Muiden in slaap sukkelt.
+ CDA fractievoorzitter Dirk Jan Methorst, geboren en getogen op het Kruitpad, wil voor geen prijs dat dit stukje Muiden verdwijnt. Hij diepte in de kazernezaal een herinnering op van vóór zijn tijd. Toen Muiden 1000 jaar werd, was er een slotavond met vuurwerk. Het feest bereikte zijn hoogtepunt, toen in vurige letters de tekst: 'Muiden zal Muiden blijven' verscheen. De zeemeermin is nooit weggeweest.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: