- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Nieuw en anders: hangkeutelkeet met haken en ogen.

9-okt-2003

+ Ook al omdat er bij wethouder Hans van der Steen, die – wie niet – serieus wenst te worden genomen geen lachje van afkon, werd het een vrolijke boel in de commissievergadering van dinsdag. Aan de orde was de discussie over het jeugdbeleid in het algemeen en over de mobiele hangplekken voor jongeren (de jop's) in het bijzonder. In het beleidsplan van de wethouder was een belangrijke plaats ingeruimd voor een convenant met de jongeren, waarin hun eigen verantwoordelijken voor deze voorzieningen worden vastgelegd, en waarin ook sancties opgenomen zijn voor het geval de afspraken niet worden nagekomen (de sanctie is dat de jop bij onfatsoenlijk gedrag wordt verplaatst). Ik begrijp onze derde wethouder wel: 'Leupen en Schulp een convenant, ik óók een convenant!'
+ Er waren veel vragen en opmerkingen, maar wethouder Van der Steen vond het nodig eerst een voordacht te houden over deze ernstige zaak: de gemeentelijke plicht om de jeugd op te vangen, ook als de jongeren daar zelf geen trek in hebben. Hij ging hiermee door tot commissielid Rob Dekker riep: 'zitten we hier voor hem, of zit hij hier voor ons?' Dat vroeg Eric Hoetmer als voorzitter van de commissie zich kennelijk ook af. Hoetmer greep in. Als er ook bij het opstellen van het beleidsplan ingegrepen was, dan hadden we waarschijnlijk niet kunnen smullen van een wonderlijk soort welzijnsjargon, met woorden als vroegsignalering, cursorische activiteiten, volgtijdelijk en opvoedingsondersteuning.
+ Kunt u chocola van de volgende zinnen maken? Commissielid Geert van Duinen niet. Hij las uit de stukken voor: 'Het is vandaag de dag een algemeen onderschreven uitgangspunt dat het leefbaar houden van de samenleving niet uitsluitend kan worden toegeschreven aan de daarvoor aangewezen organen. Daarmee is leefbaarheid in belangrijke mate ook als een primaire zorg voor de samenleving benoemd, vorm te geven in een eigentijdse wijze van burgerparticipatie bij het in stand houden en verbeteren van de eigen leefomgeving. 'Als dat geen indruk maakt, weet ik het ook niet meer', zal Hans van der Steen gedacht hebben.
+ Wanneer de wethouder nu nog duidelijk geweest was over hoe de ontmoetingsplaatsen voor jongeren waarvoor B&W € 30.000 wil uittrekken, er uit komen te zien, dan had de commissie tenminste geweten waar zij met de jop's aan toe was, maar nu bleef het een vaag verhaal - al vond de wethouder zelf dat hij het uitgebreid genoeg had uitgelegd om het fiat van de raad te krijgen (wat wel eens een probleem kon worden). Anna Waanders had begrepen dat het om jeugdhonken op wieltjes ging. Ze zag al voor zich hoe de wethouder een jop voor zich uit duwde van de ene naar de andere hangplek.
+ Geert van Duinen vindt het verwennen van de jeugd je reinste flauwekul. Niemand wil hangplekken, zei hij, en het is de vraag op de jeugd het zelf wel wil. En ook: Pubers hou je niet tegen. En ook: Voorzieningen voor jongeren die niet bereikt willen worden, zijn weggegooid geld. Een suggestie van de Muiderbergse senior, die zijn leven lang met jongeren heeft opgetrokken: 'Zet een paar stoelen in de muziektent op de Brink en de jeugd zit droog.' Tenslotte zei hij nog: 'Ik heb vroeger ook nooit een jop gehad, ú wel?'
+ Bij stukjes en beetjes kwam er tenslotte bij Van der Steen uit wat een jop nu wel is. Geen bushokje, waarover de wethouder het een vorige keer had, geen waterdicht jeugdhonk, daar is geen geld voor, maar meer een bouwkeet met haken en ogen erop, die verplaatst kan worden met een hijskraan. Hoe meer sancties, hoe meer verhuizingen. Zeker als de jeugd verhuizen een leuk spelletje vindt, en dus steeds sancties uitlokt, kon het plan wel eens duurder uitvallen dan dat bedrag van € 30.000 (tenzij de huur van de hijskraan of de hijskraan zelf in de prijs is inbegrepen).
+ Anna Waanders zag, toen de contouren van de jop scherper werden, meer in een autobus dan in een bouwkeet. Ze hebben in Woudrichem een bus, kompleet met computerspelletjes, internet, jeugdwerkers en wijkagent. Op bepaalde avonden doet deze bus de plaatsen aan waar de jeugd rondhangt. Busje komt zo! Ze zien je aankomen in Muiden en Muiderberg…
+ Zoals wijd en zijd bekend is, misdraagt de Muiderbergse hangjeugd zich aanzienlijk ernstiger dan de Muider hangjeugd. De Muiderbergertjes worden hiervoor beloond met een jop die veel duurder zal uitvallen dan de jop die de lieverdjes in Muiden dreigen te krijgen. Volgens de wethouder zijn de Muier hangers al dik tevreden met een dakje boven hun hoofd. Standsverschil moet er zijn.
+ Eric Hoetmer had als vaste voorzitter van de commissie B als altijd de zaak prima in de hand. Hoetmer mag dan als raadslid een bescheiden inbreng hebben, als voorzitter is de nestor van de raad, net als Sylvia Bazuin trouwens, veel beter dan de andere voorzitters, inclusief de burgemeester. Dit moet me even van het hart, temeer omdat Eric's collega's de voorkeur gaven aan een ander raadslid om de burgemeester wanneer deze afwezig is te vervangen als voorzitter van de raad.
+ Ouwe Muier bereikt de laatste tijd regelmatig het verwijt, dat zijn keutels minder leuk zijn, omdat ze steeds meer over politiek gaan. Dit verwijt is terecht, temeer omdat de Muidense politiek om te brullen is. Dat hij zich toch laat verleiden er keer op keer serieus op in te gaan, komt omdat hij er niet gerust op is dat iedereen er zich ervan bewust is wat Muiden boven het hoofd hangt. Terwijl toch pas weer bewezen is, dat als het erop aankomt, dezelfde bevolking als één man overeind schiet om de bestuurders terug te fluiten. De handtekeningenactie van de Nee-meermin en de drie avonden dat de kazerne uitpuilde, bewijzen dat Muiden geen wekker nodig heeft als het ècht bedreigd wordt.
+ Van de andere kant: het kan natuurlijk geen kwaad om als belangstellende attent te worden gemaakt op wat er zich hier zoal op het politieke front afspeelt. Ouwe Muier heeft zichzelf de taak opgelegd als keffertje op te treden. Let wel: geheel ongevraagd, dus wie zijn schouders ophaalt over zijn waarnemingen, conclusies, voorspellingen, grollen en steken onder water, heeft alle gelijk van de wereld. Maar dit laat onverlet dat hij via zijn liefhebberij, het afscheiden van keutels, aardig thuis is geraakt in de lokale politiek – zelfs meer dan goed is voor hart en bloedvaten.
+ Dat Ouwe Muier het niet kan laten aan de bel te trekken, wordt mede veroorzaakt door de reacties van Muiers, die net als hij verslaafd zijn aan de doorlopende voorstelling op het gemeentehuis en in de kazerne. Niet dat hij alleen maar bijval oogst. Verre van dat. Het leeuwendeel van bestuurders en politici bijvoorbeeld beweert zelfs dat ze nooit keutels zien, laat staan dat ze die lezen of laten voorlezen. Maar het gekke is dat ze er wèl kwaad om worden.
+ Om de liefhebbers van dienst te zijn, gaat hij onverdroten door met zijn politieke productie. Hij zal vriend en vijand een poepie laten ruiken! Wie geen behoefte heeft aan politiek gekeutel volge deze raad: trap er niet in. Sla verdachte keutels over, zodra u onraad ruikt. Maar blijf lezen. U komt vast wel een handvol keutels tegen waar u wat van opsteekt of waar u zelfs om kunt lachen.
+ De nieuwe Maxis heeft niet alleen extra verkeersstromen losgemaakt, waardoor lange files ontstaan, er is nog een ander probleem. Sinds de opening wordt op grote schaal in de bermen langs de Maxisweg geparkeerd, zelfs tot aan de vroegere PEN-centrale, terwijl het toch vanaf de PEN al gauw een kwartiertje lopen is om bij de winkels te komen. Blijkbaar heeft de directie van de Maxis het effect van de komst van het nieuwe winkelcentrum onderschat. De aandacht in de pers, de grootscheepse reclamecampagne in de kranten en de mond tot mond reclame doen hun werk op een manier waar je als ondernemer je lippen bij af likt. Maar het brengt ook de nodige overlast en ongenoegen met zich mee, vooral voor de eigen klanten.
+ Dit ongenoegen zou nog groter zijn als de politie prenten zou gaan uitdelen voor verkeerd parkeren. Daar is zij toe gerechtigd, want fout is fout. Alleen zou een bekeuring wel erg sneu zijn voor de klanten - want de meesten komen niet naar een goedkoopte-eiland, omdat ze zo rijk zijn. De dienders kijken het nog even aan. Zolang de verkeersveiligheid niet in gevaar komt en de bermen niet beschadigd worden, bestaat er geen directe aanleiding om bonnen uit te schrijven. Bovendien heeft, naar verluidt, de PEN centrale geen problemen met het foutparkeren.
+ Natuurlijk wordt een probleem niet opgelost door het te negeren. Het is duidelijk dat het zo niet door kan gaan, zeker nu het jaargetijde is aangebroken, waarin de bermen onherroepelijk stuk worden gereden – zodat menig auto erin vast dreigt te raken. Tenzij op korte termijn het aantal auto's aanzienlijk minder wordt omdat de nieuwigheid van het giga winkelcentrum er af is, zal de Maxis een oplossing moeten bedenken. Er is al geopperd dat er, net als bij Ikea een enorm parkeerdak boven op het huidige parkeerterrein zou kunnen worden gebouwd. Dat zal geen fraai gezicht zijn. Van de andere kant zal een welstandscommissie die haar fiat gaf aan het kakelbonte nieuwe winkelcentrum vast geen probleem hebben met een dubbeldikke megaparkeerplaats in het groen.
+ Ligt het nu aan de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk of ligt het aan het uurwerk zelf dat de papklok het nog steeds niet doet, vroeg Richard van Noord van de afdeling papklokzaken zich af. Om hier achter te komen schakelde hij de sinds jaar en dag in torenuurwerken gespecialiseerde firma Koninklijke Eijsbouts in voor een second opinion. Deze uurwerker constateerde dat de mensen van de Stichting geen blaam treft. Het zit 'm in het uurwerk zelf. Het is een ouwetje uit de twaalfde eeuw, waaraan allerlei aanpassingen zijn verricht. Je zou kunnen zeggen dat er eeuwenlang aan gerommeld is. Het is al knap dat de Stichting het zover heeft gekregen dat dit uurwerk weer loopt. Alleen wordt de papklok er niet door aangestuurd en dat willen ze nu juist zo graag, want dat is authentiek.
+ Het luistert nauw. Alleen enig temperatuurverschil kan al doorslaggevend zijn voor het al dan niet tijdig slaan. Inmiddels duurt het niet lang meer of Muiden 1050 is uit de tijd, dus er is nu toch echt wel haast geboden, willen we in 2003 nog getuige zijn van het grote moment, dat de papklok het weer doet. Wat Richard van Noord betreft, mag het probleem worden opgelost door de klok niet via het uurwerk maar elektronisch aan te sturen. Nóg wat aanpassing, zoals immers eeuw in, eeuw uit gebeurd is, kan geen punt zijn. Helemaal mee eens: even een batterijtje erin en hup klaar. Luiden maar.
+ Heeft de BAM voor B&W een presentatie gehouden van de bouwplannen op het Schoutenterrein (waar de Muider bevolking en de Muider gemeenteraad overigens nog steeds niets van mag weten), zegt de burgemeester bij het afscheid nemen: 'En geen keutels hè?'
+ De eerste commissievergadering van dinsdagavond stond vooral in het teken van de politietaken in Muiden. Zoals altijd waren de districtschef van de politie in de Gooi - en Vechtstreek Cees Punter en de Muider teamchef Henk Jansen zij aan zij – niet schouder aan schouder, daar voegen beider posturen zich niet naar – aanwezig. Het moet gezegd, dat er aanzienlijk meer uitkwam dan de vorige keren. Zoals beloofd kom ik nog op de speciaal voor en over de gemeente Muiden verzamelde cijfers terug.
+ Wel verklap ik alvast dat het een hele geruststelling was te horen dat de inwoners van Muiden en Muiderberg zich terecht veiliger voelen dan de rest van de regio. Weliswaar staat Muiden qua onveiligheid na Bussum en Hilversum op de derde plaats in de Gooi – en Vechtstreek, maar je kunt hier uitermate veilig in stad en dorp op straat wandelen. De onveiligheid treft met name de niet - Muiers, bijvoorbeeld door de inbraken in auto's op de grote parkeerterreinen. Aanvankelijk werd het 'onterechte veiligheidsgevoel' van de Muiers verklaard door onze kleinschaligheid.
+ Districtsbaas Punter, die benadrukte dat de politie niet het beleid bepaalt, maar door het geven van cijfers over criminaliteit hier basismateriaal aan de gemeente levert voor een zo effectief mogelijk aanpak, gaf aan voorstander te zijn van een betere bewaking van de parkeerterreinen aan de rand van Muiden. Surveilleren is niet voldoende. Met name de VVD pleitte weer eens voor betere verlichting, toezicht en zo mogelijk een omheining. De consequentie is dan wel, dat er voor parkeren op deze terreinen betaald moet worden en dat wil B&W niet.
+ Woensdag was er weer een besloten vergadering over de 'open begroting' voor de invulling van het KNSF terrein. Alle reden om je af te vragen hoe het zit met die geheimhoudingsplicht van de commissieleden. Geldt deze plicht alleen voor wat je achter gesloten deuren hebt gehóórd en niet voor wat je zèlf hebt gezegd – of wat andere commissieleden hebben gezegd? Geldt het voor álles wat je hebt gehoord, inclusief oprispingen, boeren, zuchten, winden en beleefdheden - of alleen voor bedrijfsgegevens die het bedrijf in verlegenheid kunnen brengen of schade berokkenen als ze naar buiten komen? Maar hoe kun je daar afspraken over maken, als je niet eerst gehoord hebt waar het precies om gaat?
+ Mij dunkt dat je in het geval van het KNSF plan als commissielid helemaal niets hoeft te horen. De massale hoogbouw waarop de open begroting gebaseerd is, gaat immers toch niet door, nu zowel de bevolking als de raad ondubbelzinnig te kennen hebben gegeven er niets van te willen weten. In feite zit je als commissielid alleen maar in die besloten vergaderingen om B&W een plezier te doen. Je doet het omdat je begrip voor het college hebt, je gunt het de wethouders dat ze met behulp van professionele verkopers een laatste wanhoopspoging ondernemen om je alsnog 'om' te krijgen, wat natuurlijk niet zal lukken. Eigenlijk dus een zielige vertoning.
+ Jammer maar helaas: zo werkt het niet in de praktijk. Tien tegen een dat B&W en de KNSF verwachten dat de raad water in de wijn doet - en het liefst flink wat. Ze sturen erop aan dat de raadsleden instemmen met een compromis. Het gevaar is levensgroot dat dit inderdaad gebeurt. Raadsleden zijn ook maar mensen. Ze willen niet onredelijk lijken. En wie weet zijn ze toch een beetje geïntimideerd, door de presentatie en de argumenten. In het ergste geval zijn ze het zat, en geven maar toe om van het gezeur af te zijn.
+ Als er een compromis uitkomt, zal dit inhouden dat er aanzienlijk minder woningen komen dan de oorspronkelijke tweeduizend (vanwege de kosten ook 'helaas voor een deel gelaagde bouw'- lees flats). Daarmee zijn we terug bij het laatste, aanvullende voorstel dat B&W op de valreep van de raadsvergadering indiende, het voorstel dat de hele raad ter zijde schoof. Het aantal woningen dat straks uit de bus komt (pas op: in eerste instantie!) zal laag genoeg dienen te zijn om te voorkomen dat de kazerne voor de derde keer door de bevolking van Muiden bestormd wordt. Dat wordt dus afwegen en handjeklap. Duizend? Achthonderd? Zeshonderd?
+ Denk erom dat de heren het zullen proberen, ook al weet iedere inwoner van Muiden inmiddels dat drie tot vierhonderd woningen, te bouwen in totaal tien jaar tijds, voldoende is om in de behoefte te voorzien van de eigen woningzoekenden, en dat dus niemand zit te wachten op méér – behalve dan B&W en de KNSF en een enkel raadslid, dat liever het gezicht van het college redt dan waakt over de door de eigen bevolking gekoesterde kleinschaligheid.
+ Ik zou zeggen: dames en heren commissieleden, laat B&W en de KNSF maar praten. En hou in het achterhoofd dat Muiden van geen kant afhankelijk is van de KNSF – temeer omdat er bijvoorbeeld in de Zuidpolder heel wat goedkoper kan worden gebouwd, dan op de peperdure grond van het kruitfabriekterrein. Drie of – vierhonderd woningen is genoeg. En anders gaan we maar weer een keer met z'n allen naar de kazerne. Kan nog gezellig worden, zeker als de gemeente een extern bureau met gladde babbelaars heeft ingehuurd om de domme inwoners van hun ongelijk te overtuigen.
+ Waarom heeft gedeputeerde Henry Meijdam ineens zo weinig haast met het convenant? Omdat hij het signaal van de Muider bevolking maar al te goed begrepen heeft. Hij wacht rustig af tot het convenant in Muiden van tafel is. Mocht dat om welke reden dan ook niet gebeuren, of mocht er een compromis komen waarin Provinciale Staten zich niet kan vinden – en die kans is groot - dan heeft de gedeputeerde een probleem.
+ Nadat de partij van Meijdam de provinciale verkiezingen verloor, heeft Henry zich voorgenomen nooit van zijn leven meer iets te verliezen. Maar er dreigt een kink in de kabel te komen, want inmiddels is overduidelijk geworden dat zijn convenant geen schijn van kans maakt bij provinciale staten. Wiebe de Haan heeft immers zijn keus gemaakt. Wiebe is tegen en dat betekent dat de meerderheid tegen is. Op het provinciehuis zijn alleen de VVD en een deel van het CDA voor het convenant. Een ruime meerderheid, bestaand uit de linkse partijen en een ander deel van het CDA zal de afspraken tussen provincie, Weesp en Muiden zeker verwerpen. Dat wil zeggen, als het in Haarlem op een stemming aankomt – wat dus niet te hopen is voor Meijdam. Hij wacht geduldig af tot het in Muiden fout, pardon: goed gaat.
+ Om de drie maanden worden de bouten aan de onderkant van de vallen van de grote Vechtbrug aangedraaid. Het geklepper wordt dan een tijdje iets minder, maar het werkelijke probleem is er niet mee opgelost. Laatst werd iets extra's gedaan. Rijkswaterstaat dacht de herrie weg te kunnen krijgen door enkele houten delen van een van de vallen te vervangen. Maar dit werkte averechts. Het lawaai werd juist erger. Boven het gebruikelijke geklepper uit klonk een extra klap. De omwonenden belden en belden tot Rijkswaterstaat kwam kijken. Dat was drie weken later. Het bleek dat de nieuwe delen een halve centimeter boven het brugdek uitstaken. Nadat weer een tijd later de verhoging was weggeslepen bleek de extra klap te zijn verdwenen.
+ Rijkswaterstaat heeft de inwoners, die regelmatig naar Amsterdam gaan om over de geluidsoverlast van de brug te praten, beloofd te blijven zoeken naar een oplossing. Dat moet dan wel een simpele oplossing zijn, want er is geen budget voor een drastische ingreep, zoals het vervangen van de zuidelijke val, waar het geklepper uit opstijgt. Ook als men over enkele jaren toe is aan de uitvoering van de benuttingsvariant is er geen geld voor een afdoende aanpak. Alleen de noordelijk val zal worden vervangen. Dat is nodig voor een extra rijbaan op de brug.
+ Alsof het geklepper van de Vechtbrug nog niet erg genoeg is, wordt sinds jaar en dag eens in de drie weken het wegdek van de A1 stukje bij beetje mechanisch schoongeboend. Dat gaat gepaard met een hels lawaai. Als ze binnen de carpoolstrook bezig zijn wordt de vesting wakker gehouden door een indringend gegier. Je vraagt je af waarom er in het holst van de nacht moet worden schoongemaakt. Je kunt toch ook overdag delen van de weg afzetten. Boze tongen beweren dat het komt, omdat nachtwerk dubbel betaald wordt. Pas geleden was het nachtelijke lawaai ineens afgelopen. Volgens Lucy van Vrijberghe de Coningh was dit te danken aan wethouder Dick Schulp die een hartig woordje met Rijkswaterstaat had gesproken. Moet – ie meer doen.
+ De meeste Muiers weten niet dat we al jaren een wijkagent hebben, laat staan dat ze Herman de Vries kennen. Hij krijgt tegenwoordig assistentie van het wijkteam dat onder leiding staat van Henk Jansen, die zich graag op een sportieve dienstfiets in het Muidense laat zien. Misschien dat dit helpt.
+ Tip voor B&W: als de politie van het wijkbureau Muiden alle foutparkeerders bij de Maxis zou gaan bekeuren, en bedongen wordt dat het geld van de boetes in de gemeentekas vloeit, dan komt er zo'n enorm kapitaal binnen dat wanneer het KNSF terrein wordt volgeplempt er geld genoeg is voor zogeheten 'bovenwijkse voorzieningen', zoals een school, sportvelden en een medisch centrum.
+ Niet iedere passant betaalt van harte sluisgeld, zo bleek ook het afgelopen seizoen weer. Je hebt schippers die in discussie willen over de lengte van hun boot om onder een hoger tarief uit te komen, en je hebt ook schippers zonder een cent op zak. Zoals de eenzame figuur, die met zijn armetierige zeilbootje naar Utrecht voer, omdat dit de goedkoopste manier was om zich te verplaatsen – wat hem in Muiden slecht was bekomen als er niet iemand een oogje dicht had geknepen. Een andere schipper was eveneens platzak, maar had wel lege bierkratten aan boord. Pas nadat hij hiervoor voldoende statiegeld had geïnd om tol te betalen, mocht hij doorvaren.
+ In de vorige aflevering stonden twee hondenkeutels, waarvan een over de oude teef Buffie, die door haar vrouwtje uit een moddersloot werd gered. Prompt bereikten Ouwe Muier nog enkele verhalen over geredde honden. Het meest aansprekend is het relaas over het teefje Loena, een half jaar oude, maar toch al 27 kilo wegende Rothweiler. Deze Loena van sluiswachter Wout Wormhout senior speelde onder de hoede van diens zoon en collega Wout Wormhout junior op de sluis. Al rennend maakte de hond een koddige sprong. Ze sloeg met haar kont tegen een kast en tuimelde in de kolk. Wout junior deed razendsnel zijn kleren uit en sprong haar in zijn onderbroek na. Hij greep Loena in haar nekvel en zwom met het dier naar het steile trappetje. Met de hond onder zijn arm klom Wout op het droge. Beiden beefden van de schrik en de kou.
+ Gea Heijnen had zich gevleid kunnen voelen, maar ze koos voor de waarheid, toen in de notulen van een commissievergadering sprake was van 'haar' zoon van veertien. Klopt niet, liet ze weten. Er had 'een' veertienjarige zoon moeten staan. Haar jongste is zevenentwintig.
+ Vrijdagavond om acht uur wordt in het gemeentehuis de vierde tentoonstelling van het kunstcollectief Muiden/Muiderberg geopend. Deze laatste expositie in het kader van Muiden 1050 is te bezichtigen tot 8 december.
+ Graffiti kunstenaars sloegen dit weekend toe op het Vestingplein. Ze voorzagen het straatmeubilair deze keer van de letters OK in zilveren krullen, maar hun meesterwerken worden niet gewaardeerd. Het is helemaal niet OK.
+ Het langverwachte standaardwerk van Henk van Ginkel over de geschiedenis van Muiden komt de eerste week van december uit. Eindelijk. Als het boek niet meer kan worden ingezet als Sinterklaascadeau, is het altijd nog een mooi Kerstgeschenk.
+ Het is Riet Ruijzendaal opgevallen dat negen van de tien keer het oranje licht bij de doseerinstallatie aan de Naardervaart staat te knipperen. Tíjdens de spits, zei ze nadrukkelijk in de commissievergadering. Niets aan de hand, zolang het de automobilisten maar niet op het idee brengt dat ze door Muiden kunnen sluipen, want daar wacht hen een teleurstelling: de stoplichten, Die halen de vaart er lelijk uit als iemand voor rood stopt, wat soms gebeurt.
+ Gea Heijnen en Anna Waanders slingerden in de commissie weer eens de terugkeer van de traditionele kerstboomverbranding aan – ook al omdat het behalve een vreugdevuur een prima oefening voor de brandweer zou zijn. Politiebaas Punter maakte een eind aan elke illusie: kerstboomverbranding is bij de wet verboden. De gemeente die het toch doet maakt zich schuldig aan een milieudelict en komt er niet af met een boete, maar moet voor de rechter verschijnen. Inspreker Harry Mock vurig voorstander van deze Christelijke traditie, die volgens hem geen serieus te nemen schade aan het milieu met zich meebrengt, deed een beroep op de raad om als gemeente Muiden het initiatief te nemen de wet te veranderen. 'In Muiden begint de victorie' riep de bekende Muiderberger.
+ De politie constateert met genoegen dat zij steeds meer greep krijgt op de jeugd van Muiden. Maar niet op hun brommers, voegt zij er spijtig aan toe.
+ Districtschef Cees Punter van de politie Gooi – en Vechtstreek pleegt de Muidense raads – en commissieleden in de openbare vergaderingen aan te spreken met 'jullie'. Jullie voor en jullie na, jullie zus en jullie zo. Klinkt niet aardig. 'U' klinkt beter.
+ Hoe zou het nu toch komen, dat er altijd olievlekken op de Vecht verschijnen bij het begin van de Lange Muiderweg en dat ook nog eens altijd om dezelfde tijd?
+ Als laatste punt in het 'speerpunten/stappenplan' voor het jongerenbeleid staat: 'Onderzoek naar financieel verantwoord Tienercentrum'. Daarachter staat: 'n.t.b.' Als dit betekent 'niet te betalen' heeft Hans van der Steen meer zin voor de realiteit dan ik altijd vermoed heb.
+ Het schijnt dat de pers, het spoor volgend naar de plaats waar Mabel Wisse Smit en Bruinsma elkaar voor het eerst hebben ontmoet, terecht is gekomen in Muiden, om precies te zijn bij de Koninklijke. Laat ze ons er alsjeblieft buiten houden. We hebben het al moeilijk genoeg.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: