- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keiharde en vlijmscherpe keutels (niet voor bange poeperts)

15-okt-2003

+ Er hing zaterdag een dreigende lucht boven Muiden, maar er viel geen spatje regen. Jong en oud toog naar de sportvelden van SC Muiden, waar Muiden1050 zijn tenten had opgeslagen. In het teken van 'Muiders', het vierde en laatste feestthema, werd gesport, gespeeld, gemusiceerd en gedanst dat het een lieve lust was. In de kantine maakten de 'knutsellarven' zoals Ruurd Kleuver de kleintjes noemde, zelf hun lampionnen voor de avondoptocht door Noordwest. Bij het touwtrekken toonden de acht man van Vechtlust zich superieur door keer op keer zo'n elf, twaalf Muiers m/v onderuit te trekken. De kanonniers van de saluutbatterij wisten niet hoe snel ze zich achter hun geschut moesten verbergen toen ze werden uitgedaagd. Theater Poeff speelde de sterren van de hemel voor de Muiertjes. Menig volwassene genoot van de videobeelden van Muiden1050 jaar. En waarzegster Mary Jane zei waar.
+ In het sluishuis hield de Historische Kring Stad Muiden een fototentoonstelling onder de titel 'Muiers'. Het was een komen en gaan van vooral oudere inwoners. Ze raakten niet uitgekeken op de enorme voorraad kiekjes en uitvergrotingen van (soms als de bonte hond) bekende en onbekende, al dan niet meer in leven zijnde stadgenoten. In totaal kwamen maar liefst 300 nieuwsgierigen een kijkje nemen. Sommigen hadden zelf oude foto's meegenomen, die de Historische Kring gretig aanpakte om ze te scannen voor de verzameling.
+ Moet je in Muiderberg de nazaten van oude families met een lantaarntje zoeken: in Muiden wemelt het nog van de 'oude namen'. Ook al omdat de meeste geboren Muiers niet eenkennig zijn en nieuwe inwoners makkelijk in hun midden opnemen, is Muiden tot op de dag van vandaag een hechte gemeenschap. Bestuurslid Ayla Blüm was tijdens de expositie druk in de weer met het noteren van namen die nog bij de foto's ontbraken. Menig 'onbekende' werd door bezoekers herkend. Moeten jullie volgend jaar weer doen, zo'n tentoonstelling, kreeg de Historische Kring regelmatig te horen. De laatste Villa Amuda, waarin een selectie uit de oude foto's staat, is een bestseller. Ook dit boekje (voor € 4 te koop bij De Hoek) is vatbaar voor een vervolg.
+ Er was in het weekend nog meer te zien in de vesting. Zaterdag trokken de eerste Zwarte Pieten van dit jaar de aandacht. Ze liepen op en rond de Groote Zeesluizen nadat ze met De Lis van Leon Oosterbroek in Muiden waren gearriveerd. Hun optreden, samen met een groep kinderen van een Amsterdamse dansschool, was een onderdeel van de opnamen voor een TV uitzending van Fox. De verklede kinderen oogstten veel belangstelling op de schans achter de Ossenmarkt door in koor als hondjes te blaffen. Dat hoorde erbij.
+ Heeft Muiden voor kapitalen acht nieuwe parkeerautomaten aangeschaft voor betaling met chipknip (voor de prijs van één automaat kun je een nieuwe auto aanschaffen) staat in de krant dat parkeermeters waarbij de automobilist alleen kan afrekenen met een chipknip of een creditcard niet zijn toegestaan. De belastingkamer van het Arnhemse gerechtshof heeft dit bepaald in een zaak die een boze automobilist had aangespannen tegen de gemeente Nijmegen. De naheffing die hij thuisgestuurd kreeg, moet de gemeente terugbetalen.
+ Het hof is van oordeel dat betaling met een chipkaart niet af te dwingen is op grond van de gemeentewet, want het gaat om 'elektronisch geld'. Hierdoor wordt het de automobilist onmogelijk gemaakt met munten of giraal, met de pinpas, te betalen. De gemeente Nijmegen gaat in cassatie. Zolang de zaak onder de rechter is, blijven de chipknip automaten staan en kunnen de parkeerders zich niet op de uitspraak van het hof beroepen. Nijmegen is dan ook voorlopig niet van plan de automaten aan te passen.
+ Ook in Rotterdam, Apeldoorn en Purmerend staan uitsluitend parkeermeters waarmee elektronisch kan worden betaald. Voor Amsterdam heeft de uitspraak nauwelijks gevolgen. Daar kan slechts bij dertig van de 2600 automaten uitsluitend gechipt worden. In Muiden ligt het anders. Hier is het bij maar drie automaten mogelijk ook met munten te betalen. De rechterlijke uitspraak kon wel eens een lelijke streep door de rekening van de gemeente Muiden betekenen. En dat terwijl we juist van de ellende af dachten te zijn, omdat fraude, diefstal en vernieling er door terug zouden worden gedrongen. Maar misschien kunnen we eronderuit komen. Onze parkeerautomaten, ook die waarmee met munten kan worden betaald (Zeestraat, Herengracht Zuid en Ton Kootsingel) staan immers dicht bij elkaar in de buurt.
+ Het zit Dick Schulp als verantwoordelijk wethouder niet mee. In dit geval kan hij het niet helpen, maar soms maakt hij het er toch echt zelf naar. Een klein voorbeeld: hoewel de sporen van het wegkrabben van de lijm door de parkeerwachters nog steeds zichtbaar zijn, beschouwt de wethouder de keutel, waarin gemeld werd dat er een lijmspuit op een parkeerautomaat was gezet als een fabeltje. Dat is jammer want het betekent dat hij er kennelijk geen lering uit wil trekken.
+ Het valt immers te betwijfelen of het vandalen zijn geweest die hebben toegeslagen. Voor hetzelfde geld is het een geïrriteerde bezoeker geweest, die vergeefs op zoek was naar een muntautomaat. De boodschap van de betreffende keutel was: plak op alle automaten een plattegrondje van Muiden met de plaatsen waar je met chipknip of geld kunt betalen - en verwijs in één moeite door voor het laden van de chipknip naar de flappentap van de Rabobank. Tien tegen een dat dit straks, gezien de rechterlijke uitspraak over de chipknip, tóch zal moeten gebeuren.
+ Als de leden van de gemeentelijke adviescommissie in de nacht van donderdag op vrijdag (de vergadering duurde tot in de kleine uurtjes) nog helemaal wakker waren geweest, hadden ze de mededeling van wethouder Schulp over het afsluiten van de vesting voor doorgaand verkeer niet voor zoete koek geslikt. Schulp zei (overigens pas nadat hij de insprekers, die er op aandrongen dat de sluisbrug tijdens de spits afgesloten zou worden, genegeerd had) dat afsluiten verboden zou zijn volgens het wegenverkeersreglement. Het zou alleen op zondag en eventueel op zaterdag mogen. Ook liet hij knorrig weten dat hij dit al zo vaak had gezegd.
+ Misschien dat hij dit vaak van plan geweest is, maar gezegd heeft hij het bij mijn weten niet, althans niet in het openbaar. Ik hoorde het nu voor het eerst, terwijl ik er toch altijd met mijn neus bovenop zit. Wel werd indertijd, toen de gemeente eindelijk met diverse voorstellen kwam om het sluipkeer te weren, door de wethouder aangevoerd dat de brug niet kon worden afgesloten, omdat Rijkswaterstaat daar bezwaar tegen zou hebben. Later bleek dit nergens op te slaan.
+ Muiden mag zich gelukkig prijzen dat de opstelling van de wethouder vooralsnog geen consequenties heeft. Anders zou het betekenen dat de drastische oplossing met de paaltjes inderdaad niet toegepast mag worden. Ik kijk uit naar het moment dat hij zijn bewering met bewijzen staaft. Ik geloof er namelijk absoluut niets van. Ik hou het op pure bluf. Al sinds jaar en dag worden hele stadjes, neem Elburg, en hele binnensteden, neem Haarlem en Groningen, afgesloten voor auto's en motoren. En dan zou Muiden het niet mogen? Alsof hier geen sprake zou zijn van een algemeen belang zeker. Kom nou!
+ Ook andere klachten van insprekers, zoals over het massaal door rood licht rijden bij de sluisbrug en het rossen van het sluipverkeer door Muiden, leek de wethouder niet te horen. Pas toen de voorzitter van de commissie Flip de Groot er eindelijk bij hem op aandrong de vragen te beantwoorden, verdedigde wethouder Schulp 'zijn' verkeerslichten voor de sluisburg door te voorspellen dat Muiden geen been zou hebben om op te staan, zodra er iemand naar de rechter zou stappen, wanneer we hier op totale afsluiting voor doorgaand verkeer tijdens de ochtend – en avondspits zouden overgaan.
+ Er nog van afgezien dat zo'n afsluiting natuurlijk niet voor bijvoorbeeld artsen en boeren zou gelden – die krijgen een sleutel van de paaltjes – en ook niet bij calamiteiten op de A1, kan ik me maar één iemand voorstellen, die de volkswoede over zich afroept, omdat hij koste wat kost zijn zin pleegt door te drijven. Alleen zou een poging hiertoe al evenmin resultaat hebben als de pogingen tot vervroegde aanleg van het aquaduct en tot massale hoogbouw op het KNSF terrein.
+ Waarschijnlijk als nawerking van de drukbezochte openbare vergaderingen over het KNSF plan liep de publieke tribune tijdens de commissievergadering bijna helemaal vol. Afgaand op de belangrijke punten op de agenda beloofde het donderdag een latertje te worden, maar dat het zo ellendig lang zou gaan duren, had niemand voorzien. Er werd vergaderd in een grimmige, bijna vijandige sfeer. En er kwam werkelijk niets uit. Na alles wat er de laatste tijd gebeurd is, gaapt er een kloof tussen de raad (op enkele volgelingen van wethouder Schulp na) en het college van B&W. Het wantrouwen wordt steeds groter. De raadsleden zijn het arrogante, eigengereide optreden, het gedraai, de lompheid en de trucjes van de wethouders beu.
+ Terwijl het spelletje van wie de langste adem heeft alsmaar doorging, vertrok de ene na de andere belangstellende burger van de publieke tribune. Het viel aan hun gezichten af te lezen: 'Dit was eens, maar nooit meer'. Wat een vage, warrige en rommelige vertoning! Er zal niet bewust naar gestreefd zijn, dat vergt een bepaald IQ, maar het is dé manier om pottenkijkers te weren en het rijk alleen te hebben. Wat niet weet wat niet deert. In elk geval weet ik één ding zeker: dit kan gewoon niet lang meer duren. Óf de raad in zijn geheel stapt op, óf het college van B&W wordt gedwongen op te stappen - want dat de wethouders het op ontslag laten aankomen, kan haast niet anders. Zíj hebben gelijk, de raad is dom, de bevolking is dom.
+ Als u het opbrengt om nog even door te bijten, volgen hierbij nog twee staaltjes van verwerpelijk, zo niet onfris optreden van beide wethouders. 'Chantage' siste Anna Waanders, de fractievoorzitter van de VIB, toen Leupen het bestond, om waarachtig wéér met het KNSF – plan aan te komen kakken als ideale oplossing voor de ruimteproblemen van de Jozefschool. Het was zijn reactie op inspreekster Ilse Schröder, die namens het schoolbestuur in de vergadering aankondigde naar de rechter te stappen om een beslissing af te dwingen, aangezien men er geen heil in ziet om nog langer op de gemeente te wachten.
+ Anna Waanders was niet alleen kwaad omdat een nieuwe school bouwen op het KNSF terrein al veel eerder als mogelijkheid was verworpen (zelfs nog vóór de bevolking tegen het KNSF plan in opstand kwam): wat haar nog veel meer stak, was dat de raadsleden een zwijgplicht hebben - lees: zich een zwijgplicht op hebben laten leggen - over de open begroting van het KNSF terrein, waardoor ze niet over dit onderwerp mochten discussiëren, terwijl de wethouder ongestraft weg kon komen met zijn gedram.
+ Het gevolg laat zich raden. Je hoorde prompt op de tribune mompelen: 'zie je wel, niemand gaat er tegen in, ze hebben het al helemaal bekokstoofd, we moeten wachten op het KNSF terrein'. Voor de bewoners van de Bouvywijk zou het gevolg hiervan zijn dat zij, anders dan bij een nieuw te bouwen school op de huidige plek, voor een onvoorspelbaar aantal jaren in plaats van alleen gedurende de bouwperiode, hun uitzicht op de vestingwal verpest zien door de (inmiddels al vier) 'kindercontainers'.
+ Ook het optreden van wethouder Schulp was op zijn zachtst gezegd niet bepaald fair. Nadat burgemeester Smith als toehoorder uit de vergadering vertrokken was, liet Schulp weten dat de heer Smith, die als enig collegelid tegen betaalde parkeervergunningen voor de inwoners is, hierdoor alle Muiers wil laten opdraaien voor de kosten die de vergunningen met zich meebrengen, terwijl de wethouders alleen de vergunninghouders willen laten betalen. Terwijl het enige wat Smith wil is, dat de Muiers niet afgerekend worden op het parkeerprobleem, dat immers niet door hen veroorzaakt is. Wat het helemaal ergerlijk maakt, is dat het voorstel voor betaalde vergunningen méér beoogt dan alleen de kosten hiervan uit de opbrengst te halen. Het streven is om dankzij de baten van de vergunningen de hele parkeerbegroting op zijn minst dekkend te krijgen – liefst met wat winst, want je weet maar nooit.
+ Het gros van de raadsleden voelt zich keer op keer gepiepeld en reageert getergd, temeer omdat de politiek door de wol gewassen wethouders elke ronde op punten winnen. Zo ging het plan de mist in om Schulp en Leupen op het matje te roepen. Zij zouden tijdens het Noordvleugeloverleg niet de belangen van Muiden behartigd hebben. Voor wie het vergeten mocht zijn: beide wethouders zouden stommetje gespeeld hebben toen de voor Muiden zo netelige onderwerpen IJmeerlijn en de 5000 woningen in de zoeklocatie Bloemendalerpolder ter sprake kwamen. Vlak voor het begin van de commissievergadering, bleek dat er niets kon worden aangetoond, want hoewel de provincie beloofd had de notulen te sturen, kwamen er op de valreep alleen maar excuses uit Haarlem binnen. Men was er achter gekomen dat de notulen niet openbaar waren, omdat ook het Noordvleugeloverleg niet openbaar was. Als je niet beter zou weten, zou je bijna in een complot geloven.
+ Hoewel de helden vermoeid waren, werd het agendapunt 'verkeersevaluatie', dat goeddeels over de invoering van betaalde parkeervergunningen ging, uitvoerig behandeld. Eigenlijk was het meer een actievoorstel, dat B&W de commissie door de strot wilde douwen, dan een praatstuk, wat het geacht was te zijn. Zoals gezegd: de raad was moe, maar – helaas niet steeds - op zijn hoede. Eric Hoetmer, de parkeer - en verkeersspecialist van de PvdA, was ongekend fel en vasthoudend voor zijn doen, bang als hij, door ervaring wijs geworden, was dat het standpunt van zijn partij onder tafel zou verdwijnen voordat het onderwerp de inspraak in zou gaan. Dat standpunt was: betaalde vergunningen, ook voor de Muiderbergers, maar dan wel met het recht om tot zes uur je auto op betaald parkeren te mogen zetten.
+ Daarnaast had Eric, die vanuit zijn snackbar goed zicht heeft op het parkeergebeuren, forse kritiek op het controlebeleid. Zijn mening werd gedeeld door de meeste anderen. De angst bestaat dat de Muiers straks wèl voor een vergunning betalen, maar niet hun auto kwijt kunnen, aangezien de bezoekers altijd alle plaatsjes inpikken. Dit probleem is extra groot, omdat de gemeente bevoegde verbalisanten te kort komt. Ook verdwijnt de opbrengst van de boetes voor parkeren zonder vergunning in 's Rijks kas (alleen de opbrengst van de betaald parkeren boetes gaat naar de gemeente), wat bepaald geen stimulans is om achter overtredingen aan te gaan.
+ Van verschillende kanten werd er voor gepleit om de eerste vergunning – ook de bezoekerspas – gratis te laten zijn, en voor elke volgende vergunning te laten betalen. Commissielid Marcia Moes van de VVD (die als manager van beroep recht van spreken had toen ze over het gemeentebestuur zei dat het allang failliet zou zijn geweest, als het een bedrijf was) ging een stap verder. Voor elke volgende vergunning zou een steeds hoger bedrag op tafel moeten worden gelegd, bij de vijfde zelfs € 100. Ook opperde ze de mogelijkheid van een verkliksysteem, waarbij buurtbewoners ervoor zorgen dat niet -vergunninghouders gepakt worden.
+ Gelukkig krijgt iedereen in Muiden nog alle kans om zijn zegje over het verkeer – en parkeerbeleid te doen. Benieuwd hoe de bevolking, als zij tenminste hierover bij de inspraak haar mening mag geven, staat tegenover het voorstel van B&W voor een permanente verkeerslichteninstallatie (kosten € 150.000, in tien jaar af te schrijven), terwijl het plaatsen van paaltjes voor de sluisbrug tijdens de spits – een klusje waar de politie naar eigen zeggen niet tegenop ziet – toch een ietsje voordeliger en effectiever is.
+ Mocht uiteindelijk een meerderheid van de raad willen doorgaan met verkeerslichten, dan hoop ik maar dat ze voor huren kiezen in plaats van kopen. Niet alleen omdat huren veel minder kost (de sluisbrug gaat eind 2004 tijdens de grote restauratie een halfjaar dicht, wat dus een half jaar huur scheelt), maar vooral ook omdat we ons in Muiden met een gekochte installatie 'ophangen' aan een situatie die we onmogelijk voor zoveel jaren kunnen overzien.
+ Er zijn tegen de veertig brieven binnengekomen als reactie op het voornemen van de gemeente om de kazerne commercieel te exploiteren. De wethouder benadrukte in de commissie dat het niet alleen protesten zijn, maar ook uitingen van ongerustheid. Dat klopt. Uit een aantal brieven blijkt zelfs dat er begrip is voor de poging om wat extra geld in de gemeentekas te krijgen. Ook zal niemand Frank Wagenmans en zijn partner Teus van der Kamp iets misgunnen. Alleen neemt dit niet weg, dat er wel degelijk ernstige bezwaren bestaan tegen de te verwachten extra overlast. Er wordt zelfs met schadeclaims gedreigd.
+ De wethouder wuifde de problemen weg met een luchtigjes 'we nodigen de omwonenden uit om de bezorgdheid weg te nemen', alsof de kous daarmee af zou zijn. Het is eerder te verwachten, dat hij hiermee een aantal buurtbewoners zodanig tegen de haren in heeft gestreken, dat je mag betwijfelen of de wethouder de cateraars en gemeente een dienst heeft bewezen.
+ 'We hebben de sleutel!' laat Kitty Brugman opgetogen weten. Bedoeld wordt de sleutel van het al jaren leegstaande Witte Kruisgebouwtje. Kitty Brugman, de vriendin van Dorus van Diest en het vrouwtje van de enorme zwarte, blaffende wolbaal, die heel Muiden kent als 'Beer', is lid van Kunstcollectief Muiden/Muiderberg, waarin enkele tientallen makers van mooie dingen uit stad en dorp verenigd zijn. Het Kunstcollectief heeft een afspraak met De Woningbouw, de huidige eigenaar die het gebouw van de gemeente kocht toen de gemeente er geen raad mee wist. In afwachting van de uiteindelijke bestemming mogen de leden gratis gebruik maken van de ruimte. Ze moeten weg, zodra De Woningbouw dit zegt. Zolang ze er zitten, moeten ze de kosten voor gas, licht en water zelf betalen.
+ Contactvrouw Kitty Brugman ontvouwt de plannen. Het collectief wil het gebouw als atelier gebruiken. Ze willen er tekenen, schilderen, beeldhouwen, boetseren, sierraden maken en nog meer creatieve dingen. Kunst moet je doen. Dat geldt voor iedereen. Daarom gaan ze ook workshops organiseren voor kinderen en volwassenen uit de buurt en heel Muiden. Natuurlijk worden er ook tentoonstellingen gehouden, zij het niet zo uitgebreid als in de hal van het gemeentehuis, waar het kunstcollectief het hele jaar door exposeert. Moraal van dit verhaal: met wat initiatief, overleg en fantasie valt er wel degelijk iets nuttigs te doen met een leegstaand gebouw.
+ Nu nog een oplossing voor het voormalige postkantoor. Het was de bedoeling dat het bouwbureau van het KNSF project erin zou komen. Dat zal waarschijnlijk niet nodig zijn, wanneer er een nieuwe wijk van drie - á vierhonderd woningen gebouwd wordt. Misschien zou het postkantoor een aardig honk voor de hangjongeren zijn. Ze kennen de weg al.
+ De reportage 'De illusie van uitzicht' in het laatste kleurenmagazine van De Volkskrant is interessant voor zowel de bewoners van Noordwest die niet gerust zijn over hun toekomstige uitzicht, als voor de vestingbewoners die last hebben van het geklapper van de Vechtbrug. Het juridisch adviesbureau ruimtelijke ordening Maat en Ruijgrok, Warmond (www.planschade.nl ) kent zichzelf een 'slagingspercentage' van 85% toe bij het helpen van burgers die vinden dat hun uitzicht wordt verpest en daarmee hun privacy verstoord, en van burgers die geluidsoverlast verwachten door wegaanleg.
+ Er is zeker nog veel meer overlast van de A1 te verwachten. De benuttingsvariant waar Rijkswaterstaat voor gekozen heeft, moet de enorme groei van de verkeersstroom opvangen. De verwachting is, dat het huidige aantal van 170.000 auto's en motoren per jaar dat nu nog over de Vechtbrug dendert, in 2010 uitgegroeid zal zijn tot 260.000 en in 2020 tot 370.000.
+ De in planschade gespecialiseerde juristen werken op no cure no pay basis. Dit houdt in dat ze alle werk voor je uit handen nemen, en dat je ze niets schuldig bent als het niet lukt. Wel wordt er, als er een vergoeding loskomt, 10 tot 20 % van het vergoede bedrag gevraagd. Leuk nieuwtje, ook voor het college van B&W van Muiden en Rijkswaterstaat.
+ 'Schiphol' is de specialiteit van commissielid Anneke van de Berkmortel. Zij voorspelt dat door de rekenfouten van de luchthaven bij de nieuwe vijfde baan, de Buitenveldertsebaan zeker niet ontlast zal worden en dat we in Muiden de komende tijd beslist meer lawaai over ons heen krijgen dan momenteel al het geval is.
+ Zoals beloofd hierbij wat cijfers en feiten uit de Politie Monitor, het tweejaarlijkse landelijke onderzoek, waarbij burgers wordt gevraagd hoe ze de criminaliteit in hun woonplaats ervaren en wat ze vinden van het optreden van de politie. De top drie aan narigheid binnen de gemeente Muiden is: 1. overlast jongeren, 2. te hard rijden en 3. inbraak in woningen. Het aantal klachten over overlast van jongeren is in onze gemeente binnen twee jaar bijna verdubbeld, en ligt boven het regionaal gemiddelde. Dat laatste geldt ook voor de woninginbraken. Te hard rijden staat wel als 2de, maar hierover wordt in Muiden minder geklaagd dan elders in de Gooi - en Vechtstreek.
+ Benieuwd naar de 'proces verbalen top 10' in Muiden/Muiderberg? Gaan we: 1. diefstal vanuit of vanaf een auto (Mariahoeve 45 x, vesting 36 x), 2. diefstal uit een woning (vesting 15 x, was 25 x), 3. vernielingen aan een auto, 4. overige vernieling of beschadiging, 5. diefstal van overige goederen, 6. diefstal uit bedrijven (vesting 9 x), 7. automobilist onder invloed in het verkeer (vesting 14 x), 8. fietsendiefstal, 9. geweld met letsel zonder wapen en 10. diefstal vanaf of vanuit een vaartuig (vesting 7x). Nota bene: bij punt 3, 4 en 5 staan in het rapport steeds exact dezelfde cijfers, want de techniek liet het afweten.
+ De criminaliteit in de Vechtstreek daalde sinds '97 van 3113 naar 2750 misdrijven. Ten opzichte van 2001 waren er in de Vechtstreek minder winkeldiefstallen en gevallen van zakkenrollerij en ook minder vernielingen aan auto's. Geweld in huiselijk kring komt in onze contreien vijf keer zoveel voor als werd verondersteld. In de hele regio was meer overlast door de horeca, maar in Muiden viel een lichte daling te constateren.
+ Ook al door wat er op de grote parkeerterreinen uitgespookt wordt (de Maxis staat niet in het overzicht) neemt Muiden met 80 misdrijven per 1000 bewoners de derde plaats in van de negen gemeenten in ons gewest - na Bussum (93) en Hilversum (85). We lijken wel een echte stad.
+ Vergeleken met 2001 is er dit jaar bij de 25 verschillende soorten binnen de gemeente Muiden gepleegde delicten maar drie keer een stijging te constateren. Deze drie zijn: rommel op straat, vernieling straatmeubilair en bekladden van muren.
+ Nog geen 40 % van de inwoners van Muiden en Muiderberg meldde in 2001 een delict bij de politie. Dit jaar is dit percentage ruim 45. Fietsendiefstal wordt in ruim de helft van de gevallen gemeld. Inbraak méér: ruim 80%. Ruim eenderde van de inwoners doet ook áángifte van fietsendiefstal, en ruim 70 % van inbraak.
+ We mogen dan in Muiden graag mopperen op de politie, oom agent kwam er hier in 2001, dankzij de bijna 60 % Muiers die aangifte deden en tevreden waren over de manier waarop ze te woord gestaan werden, beter van af dan gemiddeld in de regio (54%). Voor 2003 ligt het nog gunstiger: bijna 78 % van de Muiers die aangifte deden, was tevreden over de politie.
+ In een van de vorige keutels stond al dat weinig Muiers weten dat we een eigen wijkagent hebben. Om precies te zijn waren het er maar 57 van de 201 ingezetenen die ondervraagd werden. Van die 57 kenden er 22 Herman de Vries van gezicht of naam, de overige 35 wisten wel dat er een wijkagent is, maar niet wie. U wilt kennis met uw wijkagent maken? Ga even lekker in de fout en het komt voor elkaar.
+ Wat zou er mogelijk zijn met de al jaren leegstaande politiereceptie in het gemeentehuis? 'Waar maak je je druk om, de politie betaalt de huur', was de reactie van een bestuurder, toen Ouwe Muier het onderwerp aanzwengelde. Prima dat de politie de huur betaalt, maar wie betaalt de politie? Of zoek ik het soms te ver?
+ Zwijgverbod of niet, het is al minstens twee weken een publiek geheim dat er geen wethouder of raadslid meer over flats op het KNSF terrein durft te beginnen. Als ze nu ook nog eens in de gaten krijgen dat kleinschaligheid in Muider termen begint bij nul en eindigt bij pakweg 300 woningen, dus zoiets als het huidige Mariahoeve, heb je kans dat het toch nog goed komt tussen Muiden en de politiek.
+ Wie zijn oor te luisteren legt, zal beamen dat er momenteel wordt gedaan alsof er nooit sprake geweest is van flats. Omwille van de gerechtigheid volgen hierbij wat feiten en cijfers uit het plan voor de invulling van het KNSF terrein, waarmee B&W de Muiers zo aan het schrikken heeft gemaakt. Ik noteer: 444 herenhuizen – waaronder 253 van twee onder een kap, 542 koopappartementen tot vier en vijf hoog, huurappartementen, eengezinswoningen en 100.000 m2 kantoren tot zeven verdiepingen langs de Amsterdamsetrekvaart. Vrije bouw: 132 kavels van 400 tot 700 m2. In totaal 1662 woningen, waarvan 323 sociale bouw. Alleen met dat laatste gaat Muiden ongezien akkoord – als het maar geen flats zijn.
+ Muidens super TV-ster El Oosterbroek is weer om de haverklap op de beeldbuis te zien. Ze flitst voorbij in spotjes van KPN en het Rijksmuseum en in een programma van de VPRO. 'Onderlaatst bleef ik met een andere oudere dame uit tien kandidaten over om op te treden in een commercial voor contactlenzen', vertelt El. Het was de bedoeling, zo werd haar duidelijk gemaakt, dat ze als schoonmaakster zonder contactlenzen een potje maakte van het reinigen van een WC. Nu voelt El zich niet te goed om schoonmaakster te zijn, maar dan wil ze het wèl goed doen. Ze paste dan ook voor de eer. Uiteindelijk is er een heel ander spotje te zien. Een raar filmpje met mensen die eng achter hun brillenglazen met hun ogen staan te knipperen.
+ Twee dagen nadat de jury van Muiden 1050 was komen kijken, haalde de Prinses Marijkestraat alle straatversiering weg. 'Zij gingen alleen voor de prijs' reageert de PC Hooftlaan: 'Maar wíj gaan ook voor Muiden. Bij ons blijft de straat tot het laatste moment versierd'.
+ Gezien bij De Hoek: prentbriefkaarten met 'Groetjes uit Muiden' met daarop een groot verkeersbord van 50 km. En dat terwijl je in Muiden maar 30 km per uur mag rijden. Maar wat maakt het ook uit. Wie harder rijdt, wordt toch niet bekeurd.
+ Joop Lahnstein meldt: 'Wat zich daar allemaal heeft afgespeeld, nu weer die Ottolien Lels, mij zie je niet meer bij de Koninklijke'.
+ Gehoord: 'Ben jij met je twaalf jaar niet een beetje te oud Max, om mee te lopen in de lampionnenoptocht? Max: 'Waarom, Crescendo loopt toch ook mee'.
+ Hugo Jut is niet te stuiten. Er staat alweer een nieuwe aflevering op hopsalabopsa.nl. En ook dit keer is het weer lachen om Hugo's heel eigen kijk op Muider situaties en gezagsdragers.
+ Hoe moet het nu verder met het bestuur van Muiden? Twee van de drie wethouders zitten er domweg te lang. Ze verliezen meer en meer het contact met de kiezer, zo goed als ze de greep op de werkelijkheid verliezen. Bovendien hebben ze door hun regenteske optreden, het achterhouden van informatie en het steeds weer voor het blok zetten van de raad, het laatste restje vertrouwen bij de volksvertegenwoordigers verspeeld. Daar komt bij dat de raadsleden zich steeds meer bewust worden van hun plaats, macht en mogelijkheden – ook al is een aantal van hen nog steeds geneigd zich te laten overdonderen en te snel bereid akkoord te gaan met compromissen.
+ Het meest voor de hand ligt dat alle drie de wethouders opstappen en dat er twee (niet weer drie, dat hoeft niet) nieuwe wethouders terugkomen. Het mooist zou zijn als deze twee de gemeente kennen als hun broekzak, maar verder 'onbelast' de Muider politiek ingaan. Maar dat laatste zal een illusie zijn. De kandidaten zullen, zeker nu er op zo korte termijn stappen moeten worden ondernomen, uit eigen kring moeten komen. Als VVD, PvdA, VIB en de fractie Ruijzendaal de koppen bij elkaar steken en het eens worden, ontstaat er een meerderheid voor de benoeming van twee wethouders.
+ Er is behoefte aan twee tíjdelijke wethouders die de lopende zaken tot de verkiezingen over twee en half jaar opvangen. Aangezien de VIB bij mijn weten op dit moment niet staat te springen om een eigen wethouder te leveren, kunnen er uit PvdA en VVD gelederen twee interim wethouders worden gerekruteerd. Wanneer alle partijen – natuurlijk het liefst ook het CDA en D66 - vertrouwen in hen hebben, kunnen er spijkers met koppen worden geslagen.
+ Het eerste wat de wethouders nieuwe stijl te doen staat, is een aantal gesprekken met de bevolking op poten zetten om er achter te komen wat Muiden onder kleinschaligheid verstaat. Het domst denkbare zou zijn om met een kant en klaar plan naar buiten te komen en een extern communicatiebureau in de kazerne de zegeningen van kleinschaligheid zoals het gemeentebestuur dit ziet, aan de bevolking te laten uitleggen. Daar ga je gegarandeerd plat mee op je bek.
+ Toegegeven, ik loop wel erg op de zaken vooruit. Dat zou ik zeker niet gedaan hebben, als ik er niet van overtuigd was, dat ook ú een wissel op de toekomst zou hebben getrokken als u bij de laatste commissievergadering was geweest. Het was als een slechte bokswedstrijd, waarbij de een de ander niet kan uitschakelen en de boksers uit vermoeidheid tegen elkaar aan gaan hangen. Een rotgezicht. Alleen zal het de oudste bokser een zorg geweest zijn: dankzij zijn ervaring sprokkelt hij immers steeds meer punten bijeen dan de nieuweling. Die weet maar al te goed, dat hij geen moment mag aarzelen, wanneer de tegenstander weer eens uitdagend zijn dekking laat zakken. Bij een achterstand op punten helpt alleen een genadeloze knock-out.
+ En toen kwam het persbericht binnen, dat de oudste bokser over enkele weken de ring weer zal betreden, maar dan met nieuw voetenwerk, namelijk een stappenplan voor de invulling van het KNSF terrein. Durft de nieuweling hier tegenop te boksen? Het gaat er weer om spannen in Muiden. Gerrie van Wijk zet alvast extra stoelen langs de ring. De Nee-meermin zwiept met haar staart

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: