- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Allemaal mopperkeutels en nog politiek ook.

19-okt-2003

+ Iedereen heeft het gezien. Onder de kop 'Presentatie hoofdlijnen open begroting inzake herontwikkeling KNSF terrein' stond een raadselachtige gemeentelijke mededeling op de kabelkrant. Niemand die er iets van begreep, behalve dan de ingewijden in de lokale politiek en zelfs dat valt te betwijfelen. Dat B&W de afzender was, en niet de gemeenteraad, nam gelukkig iets weg van de ongerustheid die deze duistere boodschap teweegbracht. De raad staat immers achter de vrijwel unanieme wens van de bevolking om Muiden kleinschalig te houden. En de raad beslist, dus wat kan ons gebeuren? Maar toch. Meer dan één Muier zal zich hebben afgevraagd of we straks wéér met driehonderd man naar de kazerne moeten.
+ Wat op de kabelkrant stond was nog maar een ingekorte versie van een persbericht, dat de gemeente had doen uitgaan: een even omslachtig als ongrijpbaar verhaal, en vooral ook een raar verhaal. Neem alleen al het onderwerp, de open begroting. Wat kan ons als Muider burgers de presentatie schelen van een begroting, die als basis diende voor een plan, dat we met z'n allen afwijzen? Daar staan toch alleen maar achterhaalde, dus volstrekt oninteressante cijfers in? Als er al wat uit te distilleren viel, kan dit hooguit een ultieme poging van het college zijn om dwars tegen de zin van de bevolking in de plannen er alsnog door te jagen bij de raad – zij het in afgezwakte vorm, want het moet zelfs déze wethouders inmiddels duidelijk zijn geworden dat Muiden voor geen prijs aan massale aantallen woningen wil; ook niet als de hoogbouw uit het plan geschrapt is.
+ Een lichtpuntje. Helemaal aan het eind van het persbericht gaat het ineens niet meer over de open begroting, maar over het ontwikkelen van een structuurvisie. Dat snijdt tenminste hout, want je zult het eerst met z'n allen eens moeten worden over wat je nu eigenlijk wilt. Overigens was het de raad die met een unanieme motie de ontwikkeling van een structuurvisie bij B&W afdwong. Het college zelf was het liefst halsoverkop gaan kappen en heien.
+ Voor een doordachte structuurvisie heb je een zogeheten stappenplan nodig. Stap voor stap moeten allerlei zaken aan de orde komen, zoals onderzoek, inspraak, beslissen en natuurlijk de broodnodige communicatie. Ouwe Muier heeft een ongevraagd advies: laat de eerste stap een onderzoek zijn bij de inwoners van Muiden naar wat zij onder kleinschaligheid verstaan. Dan weet je tenminste waar je over praat, en waar je je op moet richten als je bouwvolumes gaat invullen (al dan niet voor het kruitfabriekterrein, want er kan ook op andere plaatsen gebouwd worden).
+ Ouwe Muier vraagt geen cent voor zijn advies. Dat kun je niet zeggen van het professionele, door de gemeente ingeschakelde communicatiebureau, dat als eerste uiting 'richting bevolking' het persbericht afscheidde. Mocht het beoogde effect geweest zijn helderheid te verschaffen, dan kan de rekening meteen de prullenbak in. Wanneer het daarentegen de bedoeling geweest is om met een vage tekst een dusdanig rookgordijn te leggen dat de lezer het al gauw voor gezien zou houden, dan is het resultaat beslist bemoedigend te noemen.
+ Onderschat het vakmanschap van een professioneel bureau niet. En onderschat al evenmin het nog grotere vakmanschap van ons college van B&W, dat adviezen van externe adviesbureaus pleegt te overtroeven met eigen aanpassingen en tekstverbeteringen. Vertel onze wethouders wat communicatie is! Dat weten zij beter dan welke deskundige ook. Niet dat het externe adviesbureau er mee zit. Zolang de kassa maar lekker blijft doorrinkelen. Frustraties over die stronteigenwijze bestuurders in Muiden, die ook nog eens van je verwachten dat je een potje bij ze gaat staan slijmen, spoelen ze als door de wol gewassen adviseurs snel weg met een goed glas. Ik wil maar zeggen dat je het bureau de vorm, de stijl en de inhoud van het persbericht niet per definitie mag aanrekenen.
+ Trouwens, waar maak ik me druk over? De gemeente hoeft er niets voor te betalen. Zoals u hebt kunnen lezen in de extra editie van het gemeentelijk informatieblad offert KNSF Vastgoed zich edelmoedig voor de Muider gemeenschap op. In het kader van de herstructurering van het kruitfabriekterrein betaalt de grootgrondbezitter en projectontwikkelaar uit een speciaal potje de kosten die Muiden voor zijn inspanningen rond de invulling van het terrein maakt, dat wil zeggen: Muiden krijgt € 75.000 voor plan – en onderzoekskosten. Elk jaar. Van de KNSF. Daarnaast schenkt de KNSF Muiden € 7,50 voor elke m2 uit te geven bouwgrond (dat tikt lekker aan, zeker als je het hele 'gebiedje' volplempt met een 'stukje vastgoedontwikkeling').
+ Ineens weet ik het: dáár maak ik me druk over. Over dat handjeklap, over dat 'voor wat hoort wat', over dat 'even regelen', over dat ouwe jongens krentenbrood. Ik kan de gedachte niet verdragen dat Muiden verkwanseld wordt. Het is óns Muiden!
+ Nadat het college van B&W Johan ter Beek van de Wegman had willen laten weten dat hij, gezien de uitslag van de besprekingen van de Uitweg over de toekomstige ingrijpende verkeersmaatregelen, niet op de medewerking van de gemeente zou kunnen rekenen om zijn droomwens, een wegrestaurant langs de A1, te verwezenlijken, krijgt de ondernemer toch nog een kans. B&W zal hem, op aandringen van een meerderheid van de commissie, uitnodigen om zijn plannen nader te bespreken. De wethouder is daarna 'vooralsnog' bereid een gesprek te arrangeren met de diverse betrokken instanties over het al dan niet haalbaar zijn van wat Ter Beek voor ogen heeft.
+ Dat we niets meer horen over de plannen van Hans Paardekooper voor de woningbouw op de plaats waar nu nog Gieling is, en ook niet over de uitbreidingsplannen van De Klensput, komt omdat de gemeente eerst op haar eigen voorwaarden met hem wil praten over een jarenlang slepende kwestie, te weten de geluidsoverlast, die Taveerne de Mol, eveneens van Hans Paardekooper, zou veroorzaken. Henk Bökenkamp van de VVD vindt deze opstelling nogal bevoogdend. Het gaat immers om verschillende projecten. Maar wethouder Leupen is van mening dat het een niet los mag worden gezien van het ander.
+ Het was nogal zuur voor de Muider ondernemer Herman Pronk om te lezen, dat de directie van de Maxis bij de officiële heropening van het weidewinkelcentrum zich uitermate dankbaar toonde over de prettige samenwerking met de gemeente Muiden, en niets dan lof had voor de vlotte ambtelijke afwikkeling van de vele benodigde vergunningen. College en ambtenaren stonden erbij te glimmen. Zelf trekt Herman Pronk immers al tien jaar aan de bel bij het gemeentehuis om zijn monumentale winkelpand Sluisstraat 3 te mogen verbouwen en restaureren.
+ Op een of andere manier wil het maar niet vlotten. Elke keer als Herman Pronk denkt dat hij nu toch wel zijn bouwvergunning kan ophalen, blijkt dat er weer een kink in de kabel is gekomen. Het lijkt wel alsof er steeds problemen voor oplossingen gevonden worden in plaats van oplossingen voor problemen. De gedachte dat het uitblijven van het groene licht wel eens iets te maken kon hebben met zijn publieke oproep aan de wethouder om hem terug te bellen, werpt hij ver van zich af. Toen deze noodkreet op het schot voor het dichtgetimmerde raam stond, was er nog geen sprake van een zwijgplicht in Muiden.
+ De Rabobank stopt, niet alleen in Muiden, met de travellercheques. Het kost de bank zelf te veel geld. Bovendien kun je in het buitenland tegenwoordig bijna overal pinnen. Vanaf 2004 jaar zijn er geen travellercheques meer bij de Rabobank te koop. Je kunt ze momenteel nog wel kopen, maar je moet er rekening mee houden dat ze de cheques die je overhoudt na 1 januari niet meer terug nemen. Gelukkig verwijst de Rabobank als speciale service zijn klanten naar het Grenswisselkantoor op Schiphol, waar de travellercheques ook in het nieuwe jaar gewoon kunnen worden ingewisseld.
+ Wanneer door een calamiteit op de A1 het verkeer vastzit, stuurt de politie het verkeer door Muiden. Daar stuit de stroom automobilisten op de volgende calamiteit. Voor en achter de sluisbrug is het dan immers prompt een puinhoop. Niemand kan nog een kant uit. Als er nu eens de volgende afspraak gemaakt wordt: wanneer het weer mis is op de A1 snellen de agenten vóór de file uit naar Muiden om hier het verkeer op en rond de sluisbrug te regelen. Scheelt weer een calamiteit.
+ Districtschef Cees Punter betoogde in een commissievergadering dat hij, om het door de minister geëiste kwantum boetes te bereiken, liever de benodigde boetes uit woonkernen, zoals Muiden haalt, dan dat hij zijn mensen op de A1 op snelheid te laten controleren. Een paar uur langs de A1 levert op een makkelijke manier meer op dan achter overtredingen in een stadje als Muiden aangaan. Alleen is de gemeenschap meer gediend met dat laatste. Je kunt dan immers als politie gericht werken met een aanpak, die is toegesneden op de specifieke problemen die in een bepaalde plaats, in dit geval Muiden, spelen. Zoveel maatschappelijk besef, het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Maar het is al fantastisch dat de politie het waar wil máken.
+ Je wordt er niet vrolijk van. Vragen ze in de nieuwe poll op de site van de kabelkrant naar de mening van de inwoners over de staat van onderhoud van straten en trottoirs in de gemeente, laten nu al vier van de vijf inzenders weten, dat men zich hieraan ergert.
+ De tienjarige Stichting Behoud Vesting Muiden, afgekort BVM, heeft heel Muiden huis aan huis voorzien van haar jubileummagazine, een tweezijdig bedrukt A4 tje, waarop ingegaan wordt op de ontwikkelingen rond het KNSF terrein. De BVM, die deel uitmaakt van de actiegroep De Nee-meermin, maar in dit geval voor zichzelf spreekt, is niet 100% gerust op de goede afloop. Naast argumenten en conclusies waar de overgrote meerderheid van Muiden zich ongetwijfeld helemaal in vindt, duikt ineens een cijfer op van 1000 à 1100 woningen. Dat is twee keer de oude vesting plus de Bouvywijk. Hallo!
+ Eerder werd het handtekeningenactiepamflet van De Nee-meermin in Muiden verspreid. Hierin stond dat deze actiegroep streeft naar pakweg 400 à 500 woningen voor eigen woningzoekenden. Nu is het niet waarschijnlijk, dat de Stichting Behoud Vesting aan ruim een verdubbeling hiervan denkt. De BVM ontleent het aantal van 1000 tot 1100 woningen slechts aan het Kolpron rapport van twee jaar terug, waarin het als mogelijk bouwvolume voor tien jaar voor de gehele gemeente Muiden wordt opgevoerd. Nog los van de betwistbare de waarde van het Kolpron rapport (tot ergernis van de toenmalige raad bepaalde B&W wat erin kwam): het aantal wordt genoemd binnen de context van de bebouwing van het KNSF terrein en dat zou de ontvangers van het jubileummagazine wel eens op het verkeerde been kunnen zetten. Zeker weten dat dit niet de bedoeling is, maar of het de donateursactie van de BVM ter gelegenheid van het tienjarig bestaan ten goede komt?
+ Heb ik het nu wel goed gehoord, dacht Ouwe Muier in de laatste raadsvergadering. Leupen was aan het woord, en die is altijd verstaanbaar, temeer omdat je vooruit weet wat hij gaat zeggen. Toch maar de notulen afgewacht. En ja hoor, daar stond het, onderaan op pagina 10: 'Het betekent dat (het college heeft er uitvoerig overleg met de fractievoorzitters over gehad) uiteindelijk afspraken zijn gemaakt die aan onduidelijkheid niets te wensen overlaten'. Als we het daar maar over eens zijn.
+ Willem Trekkast loopt op de sluisburg en ziet Ab Bos. Willem steekt joviaal zijn hand op. Maar hij vergeet dat hij een doos taartjes in zijn hand heeft. Toen ze uit de doos werden gehaald vormden de taartjes een dikke knoedel, maar ook al wist je niet wat je nu precies proefde, ze smaakten nog prima. Zegt Willem.
+ Het kleine rode cyperse poesje dat zielig miauwend werd aangetroffen op de Herengracht en dat, zoals de kabelkrant opgetogen meldde, inmiddels terug is bij de eigenares, heeft een flinke tippel gemaakt. Het poesje bleek van Nasja Hager uit de Prinses Irenestraat te zijn. Ze heeft ook een hond. Die heet Muts.
+ Zoals in het openingsartikel van het VechtJournaal bij een jaloersmakende foto van hun tuin stond, hebben Cor en Gerrie van den Bosch aan de Zuidpolderweg een eervolle vermelding gekregen in de strijd om de Erfgoed Trofee. Ze hebben niet alleen een opvallend fraaie maar vooral ook bijzonder diervriendelijk boerenerf. De Boschjes bieden onderdak aan bijen met een bijenmuurtje, aan wespen met een wespentoren, aan amfibieën met een 'natte plek', aan ringslangen met een ringslangenbroeihoop, aan ooievaars met ooievaarsnesten op de bunker en aan allerlei kruipend grut met de gestapelde dakpannen bij de inrit van hun paradijs. Er zijn ook takkenrillen. Voor wandelende takken.
+ Er is de afgelopen zomermaanden veel 'wild geparkeerd' rond Muiden. Met name als er iets bijzonders te doen was op het Muiderslot stond er een hele rij auto's in de berm langs de Noordpolderweg geparkeerd, terwijl gemotoriseerd verkeer daar nota bene niet eens mag komen. Ook in de buurt van de Keetpoortsluis zijn veel wildparkeerders gesignaleerd, soms zelfs op het voetpad langs de vestinggracht. Het was nu en dan zo erg, dat het andere automobilisten vrijwel onmogelijk werd gemaakt om over de Keetpoortbrug Muiden binnen te komen.
+ D66 raadslid Jan Schellekens maakt in de raadsvergadering van donderdagavond plaats voor Sandra Deuling, die hij een tijd verving omdat haar bevalling naderde. De afspraak was dat Sandra zou terugkeren, zodra ze het raadswerk weer zou kunnen oppakken, wat dus nu het geval is. Omdat zij indertijd als raadslid vertrok, moet ze opnieuw als raadslid worden benoemd, met de traditionele beëdigingplechtigheid, net als kort geleden toen ze weer commissielid werd.
+ Uit het digitale dagboek van Anna Waanders, fractievoorzitter van de VIB, van woensdag 15 oktober: 'Een mail van de pers aan mij met een persbericht over de open begroting. Het is maar goed dat de pers er is, anders zou ik niet weten wat er allemaal besloten wordt door de raad. Dit kan toch niet meer? Ten eerste zal hier toch eerst over gecommuniceerd moeten worden en ten tweede is het de raad die tot een extra raadsvergadering besluit. En wat een opgeblazen, niks zeggende P.R.-taal'.
+ Ook uit 'Anna's Dagboek' van dezelfde dag: 'Bellen met de politie over mogelijkheid of onmogelijkheid afsluiten van de Sluisbrug in de spits. Er is geen verkeerswet die dit onmogelijk maakt! Waarom zegt de wethouder dan dat het niet mag?'
+ Komt Ouwe Muier, de dag nadat de commissie de geheime open begroting mocht inkijken, op straat een commissielid tegen. Nog voor hij hem kan begroeten, krijgt hij al te horen: 'geen commentaar'.
+ Laatste nieuws van de Slag om Kruitburg: Natuurbescherming heeft laten weten, dat de woningbehoefte in Muiden in geen enkele verhouding staat tot de plannen met het KNSF terrein.
+ Een nadenkertje voor degenen die beslissen over de toekomst van Muiden: in zijn boek Jouwerd noemt de bekende historisch schrijver Geert Mak de aan de rand van dorpen en stadjes verrijzende grote nieuwbouwwijken 'koekoekswijken'. Een koekkoek is een indringer, die in een ander z'n nest een enorm ei legt, waar al gauw een jong uitkruipt, dat de plaatselijke bevolking dooddrukt.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: