- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Muier keutels en Weesper moppen voor gevorderden.

26-okt-2003

+ Uit een plotseling opgedoken openbaar verslag van de Noordvleugelconferentie blijkt dat de Muider wethouders Leupen en Schulp inderdaad geen enkel voorbehoud hebben gemaakt ten aanzien van goedkeuring van het convenant met de provincie en Weesp. Ook wordt duidelijk dat gedeputeerde Henry Meijdam geen enkele slag om de arm hield. Het enige wat hij over onze regio had te melden was: 'We zijn er nog niet helemaal, maar er ligt een goed begin'.
+ In zijn slotwoord liet hij weten dat hij 'veel weerwerk had verwacht, terwijl dat niet zo bleek te zijn vandaag' en dat dit 'veel vertrouwen geeft voor de toekomst'. Ook zei hij dat hij 'zelden meegemaakt heeft dat een dag zo foutloos is verlopen'. Hoezo foutloos?
+ Hoewel Meijdam natuurlijk donders goed weet wat er hier speelt, doet hij net of zijn neus bloedt. Zo heeft hij het door Muiden (en inmiddels ook Weesp) onderuitgehaalde convenant ongewijzigd op de agenda laten zetten van de provinciale commissie Ruimtelijke ordening en Volkshuisvesting, die op 30 oktober bij elkaar komt. De gedeputeerde gaat ervan uit, dat zolang hij officieel niets van Muiden en Weesp vernomen heeft, de afspraken gelden die hij met de wethouders van beide plaatsen heeft gemaakt. Het is maar goed dat vooral dankzij de lobby van onze 'eigen' statenleden Hette Zijlstra en Wiebe de Haan, de commissieleden uitstekend geïnformeerd zijn over de werkelijke stand van zaken.
+ Inmiddels hebben ook raadsleden uit Weesp de provinciale commissie geïnformeerd over het succesvolle verzet tegen wethouder Renkema, die een door Weesp betaald rapport over grootschalig bouwen achterhield. Dat de Weesper raadsleden de commissie benaderen is natuurlijk terecht. Als het om zo'n belangrijke zaak gaat als de toekomst van je stad kan zo'n belangrijke commissie niet genoeg op de hoogte zijn.
+ Ik wil het nog geen verraad aan de Muider bevolking noemen, maar vind beslist dat ook de Muider raad, die immers unaniem instemde met de motie om het convenant aan te passen, de provinciale commissie snel moet laten weten, hoe er hier tegen het convenant wordt aangekeken. Dat is men aan de inwoners van Muiden verplicht. Gezien de unanieme wens om alleen kleinschalig te bouwen, had de voltallige raad van Muiden in de vergadering van donderdag natuurlijk ook de PvdA motie van donderdag met algemene stemmen moeten ondersteunen. De opzet van deze motie was om als gemeente Muiden de deelnemers aan de Noordvleugelconferentie alsnog in te lichten over de afwijzing van 5000 woningen in de Bloemendalerpolder. Het bleek dat slechts vijf raadsleden hiertoe bereid waren. Ik kom hier straks op terug.
+ Ondanks zijn openlijke dreigende taal in de Staten, wordt Henry Meijdam niet moe om er, eveneens in het openbaar, steeds weer op te wijzen dat 'de bal nu bij de gemeenteraden ligt'. De gedeputeerde, die maar al te goed weet wat hij kan verwachten, probeert koste wat kost te voorkomen dat 'zijn' convenant ter goedkeuring aan de Provinciale Staten wordt gelegd. En met een voorstel voor een 'aanwijzing' nu Muiden en Weesp dwars liggen, hoeft hij al helemaal niet aan te komen zetten. Na het grote verlies van zijn partij bij de provinciale verkiezingen doet Meijdam er alles aan zoveel mogelijk kiezers voor zich te winnen in de hoop zijn kansen te vergroten om hoog op te klimmen in de VVD gelederen - een ambitie waar hij geen geheim van maakt. Een aanval op een 1050 jarig stadje past niet in dit plan.
+ Dat de gedeputeerde niettemin aankondigt dat de provincie na 1 maart met een eigen structuurplan komt als Muiden en Weesp nog geen structuurplan bij hem hebben ingeleverd, is natuurlijk slim. Hij speelt hier listig de Muider wethouders mee in de kaart, die immers krampachtig aan het KNSF plan vasthouden en niet zullen nalaten de raad te wijzen op 'de grote gevolgen' als er niet door Muiden zelf massaal gebouwd wordt. Niet dat het echt kwaad kan, want dat het een loos dreigement is, weet inmiddels, op een enkele autoriteitenaanbidder na, de hele gemeenteraad.
+ Zoals u in de krant hebt kunnen lezen, was een meerderheid van de gemeenteraad van Weesp in de vergadering van donderavond ziedend op Renkema, de wethouder die samen met de gedeputeerde Meijdam en de Muider wethouders Schulp en Leupen, buiten de gemeenteraden om, het bekende convenant sloot. De Weesper raad nam een motie van afkeuring aan omdat zij slecht geïnformeerd zou zijn over wat er speelt rond deze inmiddels beruchte deal. Er zou een rapport over grootschalige woningbouw weggemoffeld zijn, waar de gemeente Weesp € 35.000 voor had betaald.
+ Wat wij daar in Muiden mee hebben te maken? Dat zou ik als Muider burger graag willen weten. Ons probleem met massale bouw is nog veel groter dan dat van Weesp. Genoeg voor een dik rapport voor beide gemeenten. Het is maar goed dat ik geen raadslid ben, want ik zou vragen stellen die de lieve vrede kunnen bedreigen en daar houdt B&W niet van. En B&W speelt hier nog steeds de baas, zoals dezelfde donderdagavond in Muiden bleek.
+ Het spreekt vanzelf dat het ook in onze raad weer over het convenant ging. Het geduvel begon al enkele dagen voor de vergadering. Zo was het nog een hele heisa om drie punten (de Noordvleugelconferentie, het KNSF plan en een evaluatie van de raads- en commissievergaderingen) aan de raadsagenda toegevoegd te krijgen. Volgens het gemeentehuis moet een meerderheid van de fracties plus de burgemeester hier vóór toevoegingen op de agenda zijn. Voor het gemak werd even vergeten dat de raad van Muiden niet vijf, maar zes fracties telt, waardoor die meerderheid er al was. Maar wat had het ertoe gedaan? Geen partij in Muiden is er voor te porren dat de oppositie door zo'n regeltje niets op de agenda zou kunnen krijgen, en daarmee monddood zou worden gemaakt.
+ Nadat het college, hierover getackeld door de fractievoorzitters van de PvdA en de VIB/fractie Ruijzendaal, netjes beloofd had de gemeenteraad voortaan sneller en vollediger te informeren, bleek dat voor de meerderheid van de raad hiermee de kous af was. Men had geen behoefte aan de moties van de PvdA en de VIB, waarin B&W opgedragen werd de deelnemers aan het Noordvleugeloverleg alsnog te laten weten wat de raad van Muiden over respectievelijk de 5000 woningen in de Bloemendalerpolder, en van de IJmeerlijn vindt. Voor wie de draad kwijt is: dit waren de onderwerpen waarover de wethouders van Muiden tijdens het overleg hun mond stijf dicht hadden gehouden, alsof er in Muiden geen vuiltje aan de lucht was.
+ Anders dan Dirk Jan Methorst, die ronduit tegen de motie was, en dit in duidelijke bewoordingen liet weten – met als voordeel dat Muiden weet waar het met het CDA aan toe is – draaiden Henk Bökenkamp van de VVD en Flip de Groot van D66 om de warme woordenbrij heen. Wasverzachters. Je vraagt je af waar die aardige, maar warrige mannen zo bang voor zijn. Voor een vermaning van meneer Smith in hoogsteigen persoon? Voor een grote mond van Schulp of Leupen? Als Hans van der Steen ze nou nog de mantel zou uitvegen, kon ik me daar nog wel iets bij voorstellen. Hoe het zij, hun wankele optreden gaf B&W volop kans weer eens lekker ouderwets aan het betuttelen te slaan.
+ De stouterikken Jan Hylkema en vooral Anna Waanders werden op het bekende, even gelijkhebberige als kapittelende toontje toegesproken. Heel toevallig precies op het moment dat ze fel terug wilde slaan, viel Anna's microfoon uit. Dat was maar goed ook, want de heren houden niet van tegenspraak, en al helemaal niet van een blondje.
+ Als u een sterke maag heeft, moet u een volgende keer maar eens komen luisteren. U zult zich verbazen over het gemak waarmee VVD en D'66 hun laatste kansen verspelen om de harten en hoofden van de kiezers van Muiden te winnen, en hoe Henk Bökenkamp de verdenking op zich laadt twee sporen te volgen (en dus met twee tongen te spreken): wèl voor kleinschaligheid pleiten, maar vooral ook vriendjes blijven met het college. Het geeft te denken. Bijvoorbeeld: hoe heet die bekende VVD-er uit Muiderberg ook al weer, die zo goed weet wat woningen waard zijn?
+ Maak ook mee hoe Leupen reageert als hij in het nauw gedreven wordt. Zo snel hij kan beschuldigt hij zijn tegenstander van gebrek aan dossierkennis. Het is een truc die altijd werkt: de ander zit prompt om woorden verlegen, want wie heeft er een archief bij de hand om zijn gelijk te bewijzen? Dat heeft Leupen ook niet, maar hij deelt wel de eerste klap uit en scoort dus altijd. Een beetje goedkoop, maar hij doet het voor zijn goede doel, zullen we maar denken.
+ Burgemeester Harry Smith maakt het, de vingers bij de knoppen van de inspreekmicrofoons, zo mogelijk nog bonter. Hij bestond het donderdag om Jan Hylkema, die bij uitstek een kenner van deze materie is, een lesje te geven in de verschillen tussen zoekopdrachten, taakstellingen en aanwijzingen – kennelijk met de bedoeling om hem en heel Muiden te ontmoedigen, want met geen 5000 moties zouden Muiden en Weesp onder het 'democratische door de provincie vastgestelde' aantal van 5000 woningen in de Bloemendalerpolder uit kunnen komen. Voor hetzelfde geld is het gewoon wijsneuzigheid van hem, en snapt Smith er geen hout van. In elk geval minder dan de gemiddelde Muier, die inmiddels net als het gemiddelde raadslid heel goed weet dat de gemeenteraad uitmaakt hoeveel en wat er hier gebouwd wordt.
+ Het is een publiek geheim dat er niet alleen oplopende spanningen zijn tussen de gemeenteraad en het college van B&W, maar dat het ook binnen het college zelf niet botert. Dat is al jaren zo, alleen valt het op, dat de collegeleden de laatste tijd meer dan ooit elkaars vuile was buiten hangen. Sinds de raad steeds meer in verzet komt, maakt het ene collegelid de andere steeds meer tot zondebok. Hoewel Schulp en Leupen tegenwoordig nog maar een schim zijn van de Siamese wethouderstweeling die zij steeds waren, krijgen vooral Van der Steen en Smith de schuld. Leidt lekker de aandacht af van de eigen fouten en problemen.
+ Dat er van de leden van het college samenwerking wordt verwacht ligt voor de hand. Ze moeten elkaar niet alleen aan kunnen vullen, ze moeten elkaar ook kunnen vervangen. Naar buiten toe wordt de schijn van eenheid dan ook zoveel mogelijk opgehouden. Op een doodenkele keer na dat een van de collegeleden een minderheidsstandpunt inneemt - zoals momenteel de burgemeester met de parkeervergunningen - treedt B&W als één man naar buiten. Elk stuk dat ondertekend is met 'burgemeester en wethouders' betekent dat de collegeleden gezamenlijk de verantwoordelijkheid dragen, en hier dus als college op kunnen worden aangesproken. Daar kom je niet onderuit, ook al beheer je zelf nog zoveel andere portefeuilles.
+ Aangezien de VIB (en de laatste tijd ook de PvdA, ondanks de 'eigen' wethouder) zich steeds meer onderscheidt als een partij die niet met de macht maar met Muiden bezig is, loont het eens te meer de moeite de VIB site regelmatig te bezoeken. Anna's Dagboek geeft je een boeiend en uiterst actueel inzicht van wat er zoal gebeurt en vooral ook niet gebeurt in de lokale politiek. Op de site van de VIB mag je ook de mailtjes lezen die de deur uitgaan. Vooral de (protest) mails die deze partij naar collega politici en naar het gemeentehuis stuurt zijn spannend.
+ Met de Muiderbergse belangenpartij vergeleken, is het op de sites van de andere partijen maar een dooie boel. Óf ze redeneren: als je geschoren wordt kun je het best doodstil blijven zitten, óf de site wordt met aller instemming verwaarloosd tot de volgende verkiezingen. De site van de VVD krijgt het voordeel van de twijfel: die is tijdelijk van internet af, blijkbaar omdat er aan wordt gesleuteld (ik zie zojuist dat-ie keurig bijgewerkt is). Op de site van de PvdA staan alleen wat beschimmelde verkiezingskreten. Het enige actuele op de D66 site wordt gevormd door mallotige aanbevelingen om het KNSF terrein vol te plempen (het staat er nog steeds op!). Dat is trouwens altijd nog meer dan het CDA digitaal te bieden heeft, want dat is helemaal niets. Het CDA in Muiden heeft geen site. Het CDA houdt niet van nieuwerwetsigheden.
+ Manager Marcia Moes, die nog maar pas geleden voor de VVD in de raadscommissie werd gehaald, houdt het al weer voor gezien. Ze treedt terug als commissielid. Reden: ze kan haar tijd beter gebruiken dan aan vergaderen op de manier waarop dit in de commissie gebeurt. Dat zal iedereen vast wel beamen, maar het had voor haar ook een reden kunnen zijn om hier iets aan te veranderen. Als je wat voor Muiden wilt, zul je wat voor Muiden over moeten hebben.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: