- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels schieten tekort.

17-dec-2003

+ De extra commissievergadering over de zogeheten open begroting van het KNSF terrein was even merkwaardig als onbevredigend. Blijkbaar had menig Muier onraad geroken, want ondanks de concurrentie van de belangrijke voetbalwedstrijd Brugge - Ajax zat de publieke tribune goed vol. De zaal stond bol van de irritatie, toen bleek dat de toelichting bij het kostenplaatje, namens de KNSF verzorgd door het projectbureau Arcadis, de zaak ondoorzichtiger maakte, in plaats van de beloofde opheldering te brengen. Een van de Arcadis heren stelde zich voor als Freek de Jong. Dat was de eerste en meteen de laatste keer dat er die avond hartelijk gelachen werd.
+ Terwijl de wethouder een poging deed het wereldrecord draaikonterij te breken, haalden insprekers vanuit het publiek fel uit. Ook de reacties van de commissieleden van de oppositiepartijen VVD, VIB en Lijst Ruijzendaal, zo goed als die van één van de coalitiepartijen, de PvdA, logen er niet om. Maar er hielp geen moedertjelief aan. De KNSF vertikte het om met cijfers te komen, dus presenteerde Arcadis precies dezelfde plannen voor massale bouw van woningen en kantoren als eerder naar buiten kwam – wat ook moeilijk anders kon, want op deze plannen was de open begroting immers gebaseerd.
+ Gelukkig kwamen verschillende commissieleden zelf op de proppen met cijfers en percentages, die er toe deden. Kennelijk kon dit zonder in conflict te komen met de geheimhoudingsplicht die ze zichzelf eerder hadden laten opleggen. KNSF baas Rolf Visser gaf desgevraagd toe dat de grondwaarde van het kruitfabriekterrein voor 21 miljoen euro genoteerd staat. Volgens hem zou dat de normale marktprijs zijn. De prijs van de landbouwgrond in de Bloemendalerpolder was daarbij als richtlijn genomen. In de wandelgangen klonken andere geluiden. De grond in de Bloemendalerpolder zou dertig gulden per m2 gekost hebben, terwijl dertig euro per m2 voor de grond van het KNSF-terrein was opgevoerd.
+ De harde toon was al direct bij het begin van de vergadering gezet. Zo beet Visser commissielid Sylvia Bazuin, die niet bij de besloten bijeenkomsten voor de commissieleden was geweest zodat ze nu vrijuit vragen zou kunnen stellen, toe dat hij niet van plan was deze bijeenkomsten 'over te doen'. 'Had u er maar bij moeten zijn' verweet hij haar. De VIB-ster zweeg de rest van de vergadering, maar dat was alleen om een verse aanwinst, het Muider commissielid Diederik de Bruin namens de Muiderbergse belangenpartij aan het woord te laten.
+ De Bruin betoogde, dat Muiden er mee gebaat zou zijn als de wethouders op zouden stappen, ook al omdat zij persoonlijk niet achter kleinschaligheid staan. Wat hij zei, kwam erop neer dat het met onwillige honden slecht hazen vangen is. Zijn aanval kwam hard aan. Wethouder Leupen, die benadrukte dat hij slechts uitvoerder van het beleid is, liet weten dat de stijl van de Bruin niet de zijne was (wie wil weten wat dan wèl de stijl van Leupen is, adviseer ik te surfen naar Anna's Dagboek van 4 december de website van de VIB).
+ De lichaamstaal van Visser en de zijnen sprak boekdelen. Eigenlijk was dat wel zo logisch. Denken dat je binnen bent en dan op de valreep vele miljoenen euro's aan je neus voorbij zien gaan, ga daar maar eens aan staan. Geen wonder dat hij geen enkele boodschap had aan die eigenwijze Muider bevolking, die roet in het eten hadden gegooid. De grondeigenaar annex projectontwikkelaar sloeg uit pure onmacht op een goed moment zelfs dreigende taal uit. Het zij hem vergeven.
+ Commissielid Gregor Heemskerk, door de PvdA als specialist naar binnen gehaald, noemde percentages die flink wat verschilden van die van Arcadis. Hij had slechts 2% sociale bouw uit de plannen kunnen distilleren, plus 5% bouw onder de vijf ton oud geld. Arcadis stelde daar maar liefst 15% sociale bouw tegenover. Hoe dat verschil zo groot kan zijn? Misschien dat je op een andere manier tegen een kapitaal project aankijkt, als je ervoor ingehuurd bent.
+ Ouwe Muier is eigenwijs genoeg om z'n eigen interpretaties te hebben. Niet over cijfers of percentages. Daar heeft hij geen verstand van. Bovendien interesseren ze hem niet, temeer omdat ze vooralsnog niet ter zake doen. Al in een eerdere keutelaflevering vroeg hij zich af, wat voor zin een toelichting op de open begroting zou hebben. Deze is immers gebaseerd op de bekende grootschalige bouwplannen, ook al heeft de bevolking zich ondubbelzinnig uitgesproken voor kleinschaligheid. Van de agenda halen dus, redeneerde hij.
+ Maar zo werkt het niet in de politiek. In de politiek gaat het om macht. Spontaan toegeven dat je fout zit, is er zelden of nooit bij. Steeds een stukje terreinwinst proberen te boeken om alsnog je gelijk te halen zoveel te meer. Er worden vertragings - en ontmoedigingstactieken ingezet, die er op gericht zijn de tegenstander – in dit geval de eigen bevolking – het gevoel te geven dat het een hopeloze zaak is; een gevecht tegen de bierkaai. Maar al is het een beproefde aanpak, het lukt niet altijd. Ik heb goede hoop dat de raad van Muiden op tijd heeft ingezien, dat het deze keer beslist menens is, en dat je als volksvertegenwoordigers niet om de kiezers heen kunt, ook al ben je het persoonlijk niet met hen eens.
+ Uit - als altijd - zeer betrouwbare bronnen vernam Ouwe Muier dat de coalitiepartijen en B&W ter voorbereiding van de extra commissievergadering een stevig onderonsje hebben gehad, waarin de wethouders zwaar onder druk werden gezet. De keus was: opkrassen of, natuurlijk met zo weinig mogelijk gezichtsverlies, terugkrabbelen. Minstens zo belangrijk was, dat de KNSF, waarmee 2 ½ jaar lang zo'n innig contact is geweest, waar het maar kon uit de wind moest worden gehouden. Het mooiste zou zijn als de heren van de KNSF aan het raadsvoorstel het gevoel zouden overhouden dat er nog iets te redden was, dat hun samen met B&W uitgebroede plannetjes misschien zelfs wel als uitgangspunt voor de structuurvisie zouden kunnen dienen.
+ Vóórdat de geheime bijeenkomst van coalitie en B&W plaatsvond, had elke coalitiepartij, gedreven door de angst om de gunst van de kiezers te verliezen, een geluiddicht kamertje afgehuurd. Er vonden knallende ruzies plaats. Knarsetandend gingen de wethouders uiteindelijk door de knieën. Wie aan de plint van de deur meeluisterde, kon ze horen kreunen: 'dan maar in hemelsnaam een kleinschalig Muiden, als het maar niet kleiner is dan nodig om te voorkomen dat het volk het gemeentehuis bestormt en ons van het fluweel sleurt.' Zo is het gegaan, daar verwed ik mijn keutels om.
+ Natuurlijk mocht niemand van buiten de partijen merken hoe hard het er intern aan toegegaan was. De schijn van eenheid is heilig bij politieke partijen. Maar alle voorzorgen ten spijt liep het niet af zoals gehoopt was. Niet omdat het geruchtencircuit op gang kwam, maar omdat de coalitiepartijen een kardinale inschattingsfout hadden gemaakt. Ze waren zo dom geweest om als struisvogels hun kop in het zand te steken door het bestaan van oppositie, publiek en pers straal te negeren. Terwijl ze nu toch onderhand hadden moeten weten dat de bevolking van Muiden niet op haar achterhoofd gevallen is. Niet voor niets was de Nee-meermin er zo snel bij met weer een huis aan huis pamflet.
+ Hoewel er dus eigenlijk alleen maar een voorstel op tafel had moeten komen over de start van de nieuwe aanpak, het zogeheten structuurplan, werd er met de door de bevolking afgewezen grootschalige plannen als 'aankeiler' een poging gedaan om de kool en de geit te sparen. Het maakte het voorstel tot een stapeltje blaadjes voor het bloeden, een hoopje onder een woordenbrij verstopte stuiptrekkingen.
+ Het stuk zal ongetwijfeld zijn nut hebben gehad als katalysator tussen coalitie en B&W, en ook was het beslist attent tegenover de KNSF, maar voor iedereen buiten het kringetje, dus publiek, pers en oppositie, is het iets heel anders, namelijk een rammelend, inconsequent verhaal; een uitdaging om van alle kanten gaten in te schieten en doorheen te prikken, wat dan ook prompt gebeurde. Zoiets kan en mag natuurlijk niet. Per slot van rekening gaat het om een raadsvoorstel en dat is nog altijd een officieel openbaar stuk, en geen interne overeenkomst.
+ Zoals bij deze aanpak te verwachten was, wordt het feit dat Muidens vroede vaderen zich 2 ½ jaar lang hebben laten inpakken met de mantel der liefde bedekt. De afgang van B&W wordt aan één stuk door verdoezeld. Bijvoorbeeld: hoewel in de eerste alinea wordt voorgesteld om het convenant tussen de provincie, Muiden en Weesp voor kennisgeving aan te nemen – wat zoveel betekent als er geen aandacht aan schenken - bestaat B&W het om verderop net te doen alsof de afspraken tussen deze drie nog niet van de baan zijn, terwijl de andere partijen al hoog en breed hebben afgehaakt. Dat is natuurlijk bezopen, maar liever dit soort onzin, dan een verdrietige wethouder, moeten de samenstellers hebben gedacht.
+ En dan al die knuffels voor MCI en KNSF. Je zou er tranen van in je ogen krijgen. Dat gebeurde dan ook prompt, maar dan wel van woede. Aan de reacties te oordelen ook bij de KNSF zelf. Met dit raadsvoorstel in handen vraag ik me dan ook in alle gemoede af in hoeverre het verantwoord is dat dezelfde doe-het-zelvers die deze onsamenhangende, goeddeels niet ter zake doende mededelingen aan elkaar knoopten, straks gaan beoordelen welk communicatieadviesbureau het geschiktste is voor Muiden.
+ Hamvraag voor de extra raadsvergadering van aanstaande donderdag. Wat moet er gebeuren, als de 'rijdende trein', waar zowel Visser als Leupen het over hadden tot stilstand wordt gebracht? Er volgt zeker geen lokale chaos, zoals de KNSF baas voorspelde. Die is er al. Alles wat we moeten doen is gewoon nog even afwachten tot de kruitfabriek definitief is doodgebloed. Het staat vast dat de fabriek zou sluiten, los van de onderhandelingen met de gemeente. En verder moeten we, zij het dat dit iets langer duurt, geduldig wachten tot de volgende verkiezingen. Hopelijk levert het jaar 2006 competente, voor hun taak klaargestoomde wethouders, op. Goeie wethouders hebben we in het verleden ook in Muiden gehad, dus het moet kunnen.
+ Uitstel van executie zegt u? Ik verwacht niet dat deze raad de huidige wethouders de wacht aanzegt. Ook al mochten wij er geen getuige van zijn, de heren zijn door het stof gegaan. Ze hebben hun straf gehad, zal de meerderheid van de raad redeneren: ze hebben beterschap beloofd, al was het niet in het openbaar. En vooral: ze doen hun best. Zelfs zozeer dat ze pas geleden medewerking verleenden aan twee 'mosterd na de maaltijd' moties, die ze eerst wisten tegen te houden omdat deze kritiek inhielden op hun zwijgen in de Noordvleugelconferentie over (onder meer) de keus van Muiden voor kleinschaligheid.
+ Ik denk dat de raadsleden het al zielig genoeg hebben gevonden, dat hun wethouders zo timide reageerden op het naar huis sturen van hun Weesper collega en grootschalige vriend Renkema, en dat ze blij waren dat de boys in de begrotingsvergadering alweer van de schrik bekomen waren. Het duo zat tenminste als vanouds gebroederlijk naar elkaar te ginnegappen.
+ Wat de kruitfabriek betreft: het kan niet lang meer duren of de MCI is helemaal naar Zwitserland vertrokken. Wie de rotzooi die ze achterlaten moet opruimen, en wie er voor de kosten moet opdraaien: Muiden zeker niet. MCI, de KNSF zelf, Defensie (de granaten), de VROM, de provincie, weet ik veel, ze zoeken het maar uit. Maar Muiden niet.
+ Wat wèl van Muiden verwacht mag worden is een structuurvisie met open vizier, waarin de wens van de bevolking wordt gerespecteerd, precies zoals ook de Gedeputeerde Henry Meijdam, die een belangrijke rol heeft in de verdere afwikkeling, het ziet. 'Wij kunnen niet genoeg doen om het draagvlak van de bewoners te krijgen' betoogde Meijdam vorige maand tijdens de 'Spiegeldag over Ruimte en Water' in Rotterdam. En in het jongste nummer van het tijdschrift NH, een orgaan van de provincie, zegt hij 'In de regio moet alleen voor de bevolking worden gebouwd'. Nog een uitspraak van de grote man van Noord-Holland tot besluit: 'Het is niet meer van deze tijd om gemeenten op te leggen wat waar komt'.
+ U merkt dat ik optimistischer ben dan de Nee-meermin. Waarmee niet gezegd is dat ik het niet eens zou zijn met het pamflet van de actiegroep. Het kan nooit kwaad als de dames en heren politici weer eens wakker worden geschud. En dan doel ik met name op de raads- en commissieleden, die democratie uitleggen als een volmacht van de kiezers voor vier jaar; een blanco volmacht wel te verstaan - want in geen enkel verkiezingsprogramma is iets over een invulling van het KNSF terrein te vinden, laat staan over een grootschalige invulling.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: