- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Even keutelmoe geweest, maar weer helemaal terug.

18-dec-2003

+ Op rondreis in een ver, vreemd land had Ouwe Muier een boze droom. Het kruitbos was verdwenen en Kruitburg was er voor in de plaats gekomen. Op een groot, druk plein, dat 'campus' werd genoemd, stond een standbeeldengroep van de leden van het college van B&W. Het waren levende beelden. Voor echte was geen geld meer. Maar dat ze zichzelf moesten uitbeelden vonden de burgemeester en de wethouders helemaal niet erg. Integendeel, ze genoten van de aandacht.
+ Voor alle zekerheid ging uw chroniqueur, weer terug in Muiden, direct door naar het KNSF - terrein. Niks Kruitburg. Wel een bonte specht, die onder aan een vetbol in een volkstuin hing, terwijl koolmeesjes op eerbiedige afstand toekeken. De bonte specht hamerde als een razende met zijn snavel op de harde bol. Zijn vuurrode vest danste mee onder zijn vleugels. Het was een bijzonder gezicht, maar tegelijk heel vertrouwd. En vooral geruststellend.
+ Wat bij thuiskomst het eerste opviel was dat bijna alle vlaggen in Muiden verdwenen waren. De stad oogde koud en kaal. Dat was wennen na zoveel feestelijke maanden. Slechts een handjevol inwoners had geen afscheid kunnen nemen van het vlagvertoon. De over de Amsterdamsestraatweg zigzaggende vlaggetjeslijnen hingen er bijvoorbeeld nog steeds. In de PC Hooftlaan waren de vlaggetjes verdwenen. Ze stonden op het punt het te begeven. Jammer, want de bewoners hadden alle reden om het feest nog even door te zetten. Ze wonnen, vóór de Prinses Marijkestraat, de prijs voor de mooist versierde straat van Muiden. Er komt een herdenkingsbord, maar dan wel op een van de huurhuizen, want de Woningbouw was sponsor van Muiden 1050.
+ Ik was graag iets eerder terug geweest om te schaatsen op het Vestingplein, dat om extra luister bij te zetten aan het knallende eindfeest in een ijsbaan omgetoverd zou zijn. Maar de ijspret was niet doorgegaan. Was geen geld meer voor. Wel werd nog een poging gedaan om het feest een winters tintje te geven door het inzetten van een sneeuwvlokkenmachine. Alleen werd aan de oproep aan de bevolking om in winterkleed te verschijnen nauwelijks gehoor gegeven. Het was blijkbaar mooi genoeg geweest.
+ Ineens waren er weer veel vlaggen in Muiden, de meeste met een oranje wimpel. De komst van een nieuw prinsesje, dat voor je het weet rond de troon kruipt, maakte dan wel geen spontaan volksfeest los, er waren genoeg Muiers die de jongste oranjetelg Amalia (niet op zijn Amsterdams uitspreken) wilden eren met haar geboorte. In het gemeentehuis lag een felicitatieregister. De allereerste gelukwens luidde: 'Toppie Max, gefeliciteerd, ook namens de boys'.
+ Volgend jaar nemen maar liefst vier ouwe getrouwe ambtenaren afscheid. Met pensioen dan wel in de VUT gaan: Coen Keus en Willem Verkaik van Financiën, Nico Ligterink van GBZ (vroeger Openbare Werken) en Jan Iemanse van Sociale Zaken. Om nog even bij het gemeentehuis te blijven: de zuil voor de (nog steeds) leegstaande politiereceptie, waar tijdens de dooi in het begin van dit jaar met een daverende knal een gat in sprong, is vervangen door een nieuwe. Het karwei had veel voeten in de aarde. Er kwamen twee hijskranen aan te pas. Het gat in de zuil kon al net zo min gestopt worden als het gat in de gemeentebegroting voor 2004, terwijl dit het gemeentebestuur toch sinds mensenheugenis jaar in jaar uit gelukt is.
+ De kerstboom op de sluis draagt een soort schaamschortje van takken van weer een andere naaldboomsoort. Het onttrekt de lange kale stam aan het oog. Hoe hoger je kijkt, hoe mooier de boom. Omdat er ook dit jaar geen kerstverlichting van de MOR is, behalve dan de restanten van de vernielde verlichting van de Amsterdamsepoortbrug, hebben diverse ondernemers (en ook een aantal particulieren, kijk maar eens bij Broer Hanzen en op de hoek van de Broshuizen) besloten zelf licht in de duisternis te brengen. Opvallend fraai zijn de kerstboompjes met de lichtjes voorlangs de restaurants aan de Vecht. Pietje Kooij heeft beide zaken, de garage en de beeldenwinkel in stralende lijsten van licht gezet onder het motto: 'De gemeente heeft geen geld voor verlichting, dan maak ik er zelf maar wat moois van'.
+ Hette Zijlstra, de nieuwe voorzitter van de MOR, noemt een nieuwe feestverlichting als een van de eerste actiepunten. De MOR is trouwens meer van plan. Kijk maar op muideninfo.nl, daar staat een interview dat de nieuwe voorzitter met de krant had. Er zijn wel nog wat open vragen. De webmaster is van plan om Zijlstra te vragen wat die zoal aan terugkerende en nieuwe voorzieningen verwacht, als Muiden met maar 300 à 400 woningen zou uitbreiden. Een andere vraag is of er ook maar één MOR lid iets heeft aan het sluipverkeer dat 's morgens en 's avonds tijdens de spits door Muiden raast – wat zoals algemeen bekend simpelweg met een paar paaltjes voor de sluisbrug te voorkomen is.
+ In het vliegtuig op weg naar huis kreeg Ouwe Muier na een maand weer eens een Nederlandse krant in handen. Het eerste waar zijn oog op viel was het plan om binnen vijf jaar het liggeld van de arken in en om de Vecht met 500 % te verhogen. Hij vond het alarmerend genoeg om zijn vrouw, die vredig naast hem in haar stoel lag te slapen, wakker te maken. 'Wat doe je nou' protesteerde ze slaperig. Hij slikte zijn boodschap maar in. Anders had ook zíj geen oog meer dicht gedaan.
+ Het Hoogheemraadschap heeft het schip met geld trouwens nog lang niet binnen. De gretigheid lijkt groter te zijn dan de zin voor realiteit. De waterbewoners hebben de koppen bij elkaar gestoken om het asociale plan met een golf van steekhoudende argumenten en de inzet van topadvocaten te torpederen. Ook van de gemeenten is actie te verwachten, temeer omdat zij financieel zullen moeten bijspringen om misschien wel de helft van de woonbooteigenaren te steunen, voor het geval het zover mocht komen. Niet alleen kan menigeen niet zoveel geld opbrengen, ook wordt het heel moeilijk de door het torenhoge liggeld zwaar belaste ark te verkopen.
+ Wethouder Dick Schulp, zelf arkbewoner, gaf het Hoogheemraadschap tijdens een bijeenkomst van arkeigenaren in Weesp namens B&W alvast een grimmige waarschuwing. De gemeente zal het niet pikken dat haar inwoners de dupe worden van zo'n waanzinnige aanslag. In Muiden liggen zo'n honderd arken.
+ Een jaar of tien geleden vroeg de organisatie van de seniorensoos in de kazerne of Alma Boersma zo lief wilde zijn om voor soep te zorgen bij het jaarlijkse decemberfeest. Natuurlijk wilde ze dat. Wel bleek er opvallend véél soep nodig te zijn. Alma wist niet dat haar soep het voor -, hoofd, – en nagerecht was, en dat de senioren verder in krentenbrood beten. Toen ze hier achter kwam, kwam een ware verwennerij op gang. Eerst zorgde ze samen met Eric en Denise van de snackbar voor een lekkere hap, later werd de hele horeca rond de sluis ingeschakeld. De senioren krijgen nu elk jaar een kompleet, feestelijk aangekleed diner. Op de smulpartij van maandag, die omlijst werd met samenzang, kwam een zeventigtal oudere Muiers af. Dat is meer dan een verdubbeling vergeleken met vier jaar geleden. Kennelijk ontdekken steeds meer 55 plussers, dat je geen bejaarde hoeft te zijn om jezelf senior te noemen. En om heel lekker te eten. En om een hand van de burgemeester te krijgen.
+ Multikabel heeft de inning van abonnementsgelden overgenomen van de Nuon. Voor Mike Man aanleiding om Ouwe Muier te mailen. 'Ook zo'n leuk schrijven gehad van Multikabel over de nieuwe manier van betalen van het kabeltelevisieabonnement?' vraagt Mike, en hij vervolgt: 'Zonder met een woord te reppen over het tot november betaalde bedrag van € 11,90 per maand, vertelt men je vrolijk dat je voortaan € 13,50 moet betalen; voorwaar een stijging van 13,5 procent! Weliswaar kun je door automatische betaling maximaal € 11, - op jaarbasis besparen, maar dat is dan een sigaar uit eigen doos. Nu is het wel zo dat Multikabel soms terugkomt op eerder gezonden enthousiaste brieven (weet je nog: internet via de kabel, maar niet heus), maar ik ben toch bang dat dit nu niet het geval zal zijn'
+ Mike Man heeft natuurlijk gelijk, maar het weerhield Ouwe Muier er niet van om nog even gauw voor de sluitingsdatum voor automatische betaling te kiezen. Wel zwengelde hij de verzwegen verhoging aan bij de medewerkster die hij aan de lijn kreeg toen hij Multikabel belde. Ze reageerde met een diepe zucht: 'Hou op meneer alstublieft, als u eens wist wat ik de hele dag naar mijn hoofd geslingerd krijg. Die brief had nooit de deur uit mogen gaan'.
+ Bij de bewoners van de Prinses Beatrixstraat heerst onrust over wat er met hun woningen gaat gebeuren. De huizen van dit stukje Noordwest, dat 'Korea' wordt genoemd, werden indertijd gebouwd boven sloten. Regelmatig komt het grondwater onder de vloer omhoog. De fundering is aangetast door houtzwam. Wethouder Leupen verklaarde desgevraagd dat het zeer de vraag is of vervangen van de vloeren van de vier betreffende woonblokken wel een afdoende oplossing zal zijn. Er is nog geen beslissing genomen, maar een rigoureuze maatregel als sloop, en de bouw van nieuwe huizen bouwen wordt niet uitgesloten.
+ Dat het kunstcollectief Muiden/Muiderberg zich voorlopig mag installeren in het witte kruisgebouw (toen de kunstzinnige mede-ingezetenen erin trokken dacht de buurt dat er krakers hadden toegeslagen) wijst er al op dat de Woningbouw even pas op de plaats maakt met de bouwplannen voor deze plek in afwachting van de ontwikkelingen rond het KNSF terrein. Wat op de plaats van het gebouw en de vroegere woning van Rensenbrink staat te gebeuren, maakt deel uit van een veel uitgebreider plan, namelijk om 43 woningen in Noordwest te slopen en in plaats daarvan nieuwe woningen te bouwen. Volgens de Woningbouw zijn deze 43 woningen te klein, en daarmee niet meer van deze tijd. Technisch bezien kunnen ze maar beter niet gerenoveerd worden.
+ Wethouder Schulp bevestigde in de gemeenteraad dat het klopte wat er in De Telegraaf stond. De 'Craagplannen' van Rijkswaterstaat om ruim baan te maken voor het Randstadverkeer zouden zijn stopgezet voor een proef met een dubbeldeksweg. Het gaat om het deel van de A1 tussen de knooppunten Muiderberg en Holendrecht. Boven deze snelweg zou een vier meter hoge, 15 kilometer lange tweebaans tolweg komen voor uitsluitend personenauto's. Een meerderheid van de Tweede Kamer zou bereid zijn hier 100 miljoen euro voor uit te trekken. Het bedrijfsleven wil driekwart van de kosten betalen als prijs voor de tijdwinst.
+ Zo'n dubbeldeksweg mag dan vele malen goedkoper zijn dan een aquaduct, maar wat moeten wij in Muiden met zo'n lawaaiige achtbaan vol heilige koeien, die ver boven de omgeving uitsteekt en waarvan we zelf niet eens kunnen profiteren (je komt er vanuit Muiden niet op). Strijd leveren tegen deze nieuwe aanval op de leefbaarheid van ons stadje? Wat wordt er trouwens met een proef bedoeld? De carpoolstrook was ook een proef, maar die ligt er nog steeds.
+ Je kunt het ook positief bekijken. Als natuurliefhebber zul je er een warm voorstander van moeten zijn. Vanaf vier meter hoogte heb je immers een ongekend uitzicht op een magnifieke omgeving. Links en rechts achtereenvolgens het Naardermeer, de Keverdijkse polder, de Zuidpolder, de Vecht, het kruitbos, de Bloemendalerpolder en de Gemeenschapspolder. Zo zie je tenminste eens met eigen ogen waar we zuinig op moeten zijn.
+ Dinsdag 16 december. De commotie over de dubbeldeksweg blijkt allemaal opwinding om niets geweest te zijn. De plannenmakers hebben ineens ontdekt dat er een brug in de weg zit, de Vechtbrug bij Muiden om precies te zijn. Toch wel een beetje ingewikkeld, een weg boven een klapbrug. De proef zal nu waarschijnlijk plaatsvinden op de A27, die van Almere via Utrecht naar Gorkum loopt en eveneens mooie uitzichten biedt.
+ Hoe zou u reageren als iemand ongevraagd uw post opende, en daar vervolgens actie op ondernam? Dit gebeurde in Muiden toen de provincie een brief aan de gemeenteraad stuurde met de waarschuwing dat voortaan elke gemeentelijke uitgave eerst aan Gedeputeerde Staten zou moeten worden voorgelegd, indien niet binnen zeer korte tijd de begroting goedgekeurd en wel in het Provinciehuis gearriveerd zou zijn. De bewuste brief werd door B&W geopend. De raad werd op het laatste moment ingelicht.
+ De VIB voelde zich voor het blok gezet en pikte het niet. De wethouder betoogde dat B&W juist goed en slagvaardig had gehandeld. De andere partijen slikte het als zoete koek – op de PvdA na, die de VIB, zij het zwakjes, bijviel. De Muiderbergse belangenpartij weigerde vervolgens aan de algemene beschouwingen mee te doen. Maar toen puntje bij paaltje kwam was B&W de winnaar. Vrijwel zonder kritiek werd de begroting punt voor punt goedgekeurd, ook door de VIB, die wel zat te mokken maar verder niets ondernam. Een volgende keer doorbijten meiden!
+ Behalve B&W scoorde ook de vasthoudende Petra Nell, raadslid van het CDA. Tijdens de commissievergaderingen was zij keer op keer in de bres gesprongen voor het schoolzwemmen. Niettemin was de jaarlijkse bijdrage hiervoor uit de begroting gehaald. Op de valreep beseften de raadsleden kennelijk dat je er alles aan moet doen wat in je macht ligt om er 100% zeker van te zijn dat niet 99% maar 100% van de kinderen kan zwemmen. B&W beloofde zich te bezinnen op een oplossing.
+ Op het incident met de VIB na, was de begrotingsvergadering ronduit slaapverwekkend. Tijdens de algemene beschouwingen paradeerden de bekende stokpaardjes weer door de kazerne, en werden alle bekende meningen maar weer eens herkauwd. Wethouder Schulp kreeg een pluim van het CDA. Nadrukkelijk werd vermeld, dat hij goed is in het plaatsen van bankjes en picknicktafels.
+ Boven een uitgebreid artikel van Tamar de Vries in de Gooi – en Eemlander van zaterdag stond paginabreed: 'Studenten duiken in bouw bij kruitfabriek'. Het gaat om een project van de hogeschool InHolland in Diemen. De studenten, twee meisjes en twee jongens, alle vier allochtoon, zaten op de publieke tribune tijdens de extra commissievergadering over het KNSF terrein, de vergadering die voor de actiegroep De Nee-meermin aanleiding was om de Muider bevolking te alarmeren.
+ Een van de vier studenten is Latifa Agadour uit Klapwijk. Zij was op het idee gekomen toen ze over de plannen op het KNSF terrein op de kabelkrant las en het eerste protestpamflet van de Nee-meermin in de bus viel. Ze kreeg iedereen mee omdat het als een actueel en origineel project beschouwd werd. Latifa (20) is een dochter van 'Marokkaanse Fatima' – niet te verwarren met Tunisische Fatima -, een van de medewerksters in de crèche van Kunie de Baat.
+ Latifa aan het woord in de krant: 'De bevolking is tegen grootschalige bouw en we gaan bekijken wat de standpunten van de politieke partijen zijn'. Benieuwd of het de studenten lukt om de waarheid en niets dan de waarheid boven tafel te krijgen. Dat is nodig want 'er doen wilde fantasieën de ronde dat de informatie geheim wordt gehouden' constateert Latifa, die al eerder vaststelde dat de mensen het hebben over 'oplichting' en 'van alles onderling bekokstoven'. 'Maar uiteindelijk, na tien jaar of zo komt dat soort dingen toch aan het licht', voorspelt ze. Als Ouwe Muier er dan nog is, zal hij er zeker over berichten.
+ U hebt hier al een huis dus u vond het niet nodig om de nieuwe kleurenfolder van Vlaanderen in te kijken? Toch maar doen. Niet alleen omdat het zulke opwekkende lectuur is (het is allemaal knus en uniek wat de klok slaat), en ook niet vanwege het buitenkansje om voor nog geen miljoen euro het huis van dokter Luitse te kopen, maar vooral omdat u een en ander uit deze brochure opsteekt. Zo ligt het pand Amsterdamsestraat 'op loopafstand van het strand en de gezelligheid van Muiden.' Had u niet gedacht hè? En direct aan de voorzijde van die straat is levendig verkeer, meldt Vlaanderen. Zeg dat wel.
+ Makelaar Vlaanderen werpt een blik in de toekomst door bij het pand P.C.Hooftlaan 37 te noteren: thans uitzicht op de voetbalvelden en de weilanden van de KNSF. Hoe het straks zal zijn staan er niet bij. Bij Hellingstraat 69 staat: 'uitzicht op de werf waar zich nu nog de bootjes van Ad van der Vliet bevinden'. De nieuwbouwplannen van Hans Paardekooper aan het eind van de Weesperstraat moeten de makelaar ontgaan zijn. Hij adverteert althans met: 'Weesperstraat 105 nabij Stadscafé Gieling'. Vlaanderen vermeldt voorts dat Kerkstraat 6 uitzicht biedt op de Grote Kerk. Dat klopt, maar voor hoelang? Je weet het nooit met dit gemeentebestuur.
+ SRV-man Jan Pronk heeft niet over publiciteit te klagen. De krant kwam hem interviewen, en radio Noord-Holland, en ook Distrifood, het toonaangevende vakblad voor de supermarkten. Wie weet komt de TV nog. Aanleiding is de bekeuring van, schrik niet: 450 euro, die hij van de Keuringsdienst van Waren kreeg, omdat hij een rekje met melk had neergezet bij de voordeur van een klant, van wie hij wist dat ze de hond aan het uitlaten was. Hij voelt zich dan ook gestraft omdat hij iemand hielp.
+ Het gebeurde eind mei. Jan kreeg een waarschuwing en had dus alle reden om op zijn hoede te zijn, temeer omdat een inspectrice af en toe naar Muiden kwam om vanuit haar auto naar Jan en zijn kar te loeren. Maar Jan had haar steeds in de gaten en zorgde ervoor dat hij niet betrapt werd. Kennelijk haalde ze haar quotum aan bonnen niet. Hoe het zij: Jan kreeg medio december alsnog een bekeuring thuisgestuurd voor de overtreding in mei. Hij was verbijsterd. Al veertig jaar doet hij dit werk. Hij heeft nooit geweten dat je geen flessen melk voor de deur mag achterlaten, maar hij zal het voortaan wel uit zijn hoofd laten. Hoewel het huilen hem nader stond dan het lachen, liet zijn gevoel voor humor hem niet in de steek toen hij de krant te woord stond: 'Ik heb klanten van 93 jaar in de wijk. Als er iets mis was met de melk waren ze niet zo oud geworden'.
+ In de laatste commissievergadering bleek dat het ook verboden is een huisnummer naar eigen smaak naast je huisdeur aan te brengen. 'En als het ook nog een verkeerd nummer is, ben je zeker strafbaar', waarschuwde burgemeester Smith.
+ Met ze vieren waren ze. Vier vissers in groene overlevingspakken. Een Muier zag dat ze hun hengels inpakten. Ze hielden het voor gezien. 'Willen ze niet bijten?' vroeg hij. 'We gaan naar huis, het wordt niks' was het antwoord in sappig Vlaams. Het bleken mannen te zijn uit Turnhout, vlak over de Belgische grens. Al jaren komen ze 's winters naar de Groote Zeesluis om hier hun hengels uit te gooien. En elke keer staan ze ontaard vroeg op, nog voor vijf uur. De nieuwsgierige Muier vergat te vragen waaróp ze dan wel visten. Als de vissen hadden willen bijten, had hij het kunnen zien.
+ De Urker vissers in de haven van Muiden zijn even bevlogen als getalenteerde zangers. Het is een genoegen om naar ze te luisteren als hun psalmen over het water en tegen de gevels galmen, terwijl ze druk in de weer zijn aan boord.
+ Het schijnt dat op 19 december dan toch eindelijk het langverwachte boek van Henk van Ginkel over de historie van Muiden zal worden gedrukt. Dat is dus niet alleen voor het eind van dit historisch jaar, maar ook nog voor de Kerst. En nu maar hopen dat het snel in de winkel ligt.
+ In een van de raadsstukken stond: 'In de vergadering van 15 januari 1999 heeft de raad dan ook ingestemd met het Plan van Aanpak ten behoeve van de herziening van de bestemmingsplannen 'Vesting Muiden' en 'Kom Muiderberg' en 'Nabij Kocherbos' tot één nieuw bestemmingsplan 'Kom Muiderberg'. Vesting Muiden in de Kom Muiderberg? Dat kan natuurlijk niet. Ouwe Muier was benieuwd welke commissieleden over deze fout zouden struikelen. Dit zou het bewijs zijn dat ze de stukken aandachtig hebben gelezen. Het bleek er slechts één te zijn: Eric Hoetmer.
+ Een nieuwtje uit de koker van portefeuillehouder Schulp: uit onderzoek is gebleken dat 28 tot 32 woningen, gelegen bij de A1 in Muiden, 'te veel vuile lucht' krijgen.
+ Een ander nieuwtje uit dezelfde portefeuille: de gemeenteraad wees indertijd het aanbod van de bouwers van de Gooiboog (of waren het de opdrachtgevers?) af om een afkoopsom te accepteren voor eventuele tijdens de aanleg te verwachten beschadigingen van de omringende wegen op Muider grondgebied. 'Hadden we het maar wel gedaan, dan hadden we wat verdiend', verzuchtte de wethouder. Achteraf blijkt namelijk dat de schade aan de wegen miniem is geweest.
+ Nu Monumentenzorg het laatste plan voor het Schoutenterrein heeft afgekeurd, en Ad van der Vliet voor de zoveelste keer met lege handen achterblijft, wordt op aandringen van de raadscommissie gekeken of er niet met passen en meten alsnog een acceptabele oplossing te vinden is. De Schoutencommissie, bestaande uit buren en andere geïnteresseerde Muider burgers die hun mening plegen te geven over de plannen, opdat er een indruk is wat de Muider bevolking ervan vindt, zal hier niet bij aanwezig zijn. Ad van der Vliet vindt de mening van Muiden belangrijk, maar B&W is allergisch voor deze niet officiële commissie. Het college reageert erop, zoals het op een actiegroep reageert.
+ Als inspreker tijdens een commissievergadering liet Ad van der Vliet zich ontvallen dat wethouder Leupen hem bij de onderhandelingen over de bebouwing van het Schoutenterrein een keer had toegevoegd: 'Waarom zou ik jou rijk moeten maken?' Zou de wethouder dat ook tegen Rolf Visser gezegd hebben? Waarschijnlijk niet. Bij de KNSF gaat het immers om een stukje grond van maar 21 miljoen euro.
+ Altijd gedacht dat het 'stedenbouwkundige randvoorwaarden' heette. Maar nu ik zowel Dirk Jan Methorst als Henk Bökenkamp, die beiden niet minder dan fractievoorzitter zijn, 'randstedelijke voorwaarden' heb horen zeggen, ga ik toch twijfelen.
+ In politieke kringen hoor je nog wel eens dat het alleen maar de ouwe Muiers zijn die willen dat Muiden Muiden blijft. Gezien de oogst aan handtekeningen van de Nee-meermin actie in Noordwest, waar 95% Groot Muiden afserveerde, zou je dat inderdaad denken, temeer omdat er in Mariahoeve, waar vooral nieuwe Muiers wonen, zoveel minder handtekeningenstrookjes werden ingeleverd. Maar wie zijn oor goed te luisteren legt, hoort dat het best meevalt. Ook de meeste nieuwe Muiers zijn vóór kleinschaligheid. En zelfs veel Muiderbergers, onder wie, op één twijfelgeval na, alle Muiderbergse raadsleden.
+ Het laatste pamflet van de Nee-meermin is de leden van de raadscommissie niet ontgaan. D66 en het CDA hebben zich gehaast de burgemeester te vragen of deze actiegroep het gemeentelijke logo wel mag gebruiken.
+ Hans Luijendijk is - nadat oud-raadslid Janneke Knijn na opnieuw beëdigd te zijn een tijdje zijn zetel had ingenomen, weer terug als raadslid van de VVD. Nadat hij opnieuw beëdigd was.
+ Jan Hylkema, fractievoorzitter van de PvdA en uitgesproken voorstander van een kleinschalig Muiden over het trotseren van het veronderstelde gevaar van een ingreep door een hogere overheid: 'de winst die je kunt halen is groter dan het verlies dat je kunt lijden'.
+ Fred Winnubst in de bocht: 'Het moet niet meevallen voor B&W, die verregaande bemoeizucht van de raad en de bevolking'.
+ 'Muiden toont verzet tegen grootschalige bouw' kopt de Gooi – en Eemlander van 13 december 2003. Zou het echt? Je méént het!
+ Een kerstkaart van het CDA. De dames en heren staan er gekleurd op. Mooie kaart trouwens.
+ Gehoord: 'De Zeemeeuw is om te trouwen, de Rijver om te scheiden'.
+ Aan het plafond van de Rabobank hangt een bordje: 'Wij danken u niet te roken'. Reactie van een niet-roker: 'Wij danken u te vragen'.
+ Rita Kop bedient dezer dagen haar kaasklanten met een kerstmannenmuts op. Alleen als het koud is.
+ De Kerstpot bij de sluisbrug is niet van het Leger des Heils maar van Floris V.
+ Klanten in de snackbar leveren volop commentaar op het Muiden 1050 monument aan de overkant. Een bloemlezing. 'Nee, het is niet zo dat Muiden eerder een verzetsmonument heeft dan Muiderberg, en wat er achter staat is ook geen grafheuvel'. 'Die kraan is best leuk maar hoe zet je 'm uit?'. 'Waar zit de watermeter?'. 'Er komt toch nog een pisbak aan de achterkant?'. 'Wie zal dat betalen, zoet lieve Gerritje'. Patjang's bijdrage: 'Het zijn gewoon huizen en dat water is de bron van leven. Je moet nadenken over kunst. En dat doet Muiden nu al 1050 jaar'
+ Het enige voordeel van 'n drie keer zo groot Muiden is, dat er veel meer geroddeld kan worden.
+ Opgevangen: 'Muid'n moet Muid'n blijv'n, dat is toch kortzichtig?'
+ Geboren en getogen Muiers weten niet hoe erg het is om ergens anders te wonen.
+ Het ingezonden stuk van Hugo Jut op muideninfo.nl gelezen? Hij geeft Jaap Meijer repliek, die de Nee-meermin aanvalt (een moedig man!). En passant richt Hugo zijn pijlen op een aantal activiteiten, of het uitblijven daarvan, van de gemeente, zoals de inmiddels alweer voorlopig uitgestelde plannen om het verenigingsleven met leges te bestoken. Hugo, nadat hij iedereen het beste gewenst heeft: 'en nu ga ik mijn ballen in de boom hangen voor er leges over moeten worden betaald'.
+ Volgens sommige juristen steekt de raad zijn kop in de strop als er vanavond, donderdag 18 december 2003, ingestemd wordt met het voorstel van B&W over de aanpak van het structuurplan voor het KNSF-terrein en de Bloemendalerpolder. Ongeacht het aantal huizen, dat er uiteindelijk komt, of het er nu tweeduizend of nul zijn, kan de KNSF bij goedkeuring van dit voorstel aan het claimen slaan, zodra niet aan bepaalde hele of halve toezeggingen en beloften zal worden voldaan, zeggen ze. Als het stuk inderdaad een tijdbom is, dan is deze keutel een bommelding.
+ Epiloog. Het spijt me dat ik, ook na terugkomst in Muiden, zo lang niets van me heb laten horen. Ik was gewoon een tijdje keutelmoe. U ook, ben ik bang, terugkijkend op al dat politieke geweld van de laatste tijd, dat alsmaar doordreunde in mijn stadskroniek. Gelukkig dat dankzij Guus Kroon de schade beperkt bleef. Hartelijk dank Guus voor je onderhoudende gastkeutels tijdens mijn afwezigheid.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: