- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
In de staart van het vuurwerk meegesleurde knetterkeutels.

05-jan-04

+ Zoals altijd werd er ook nu weer ruim vóór de jaarwisseling lustig op los geknald in Muiden. Op Oudejaarsdag zag het op de sluisbrug rood van de resten van rotjes. Voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer werden constant door een groep lieverdjes gehinderd en aan het schrikken gemaakt. Op Nieuwjaarsdag was het slagveld door een maagdelijke laag sneeuw bedekt. Toen de sneeuw wegsmolt, moest je door de smurrie waden. Al eerder vorige week schoot Muiden midden in de nacht recht overeind in bed door een oorverdovende klap. 's Morgens waren er op een bank bij de Klensput brandplekken te zien, waarschijnlijk van een benzinebom. Een en ander beloofde wat voor Nieuwjaarsnacht.
+ Ondanks de dikke wolken met giftige dampen die vrijkwamen was het siervuurwerk na twaalven vrij onschuldig, vergeleken bij de explosieven die dezelfde nacht werden ingezet. Er ging dit jaar minder geld de lucht in, maar wat je te zien kreeg was mooier dan andere jaren. Aangezien kwaliteit meer kost dan het gewone werk, was Peter Hulkenberg niet ontevreden. De vuurwerkleverancier van Muiden 1050, zoals hij zich trots op de kabel noemde, gooide er zelfs een advertentie tegenaan om de klanten te bedanken.
+ Met het lagere vuurwerk was het helaas minder fraai gesteld. U hebt de ravage bij de Rabobank kunnen zien. In de gleuf tussen het linker raam in de voorgevel en het pinhokje staken vandalen rond halftwee een bom af (volgens kenners was het een lawinepijl). Op de daverende explosie volgde het geluid van rinkelend glas. Het raam lag aan diggelen. Je kon zo door een gapend gat de bank binnen stappen en folders pakken. De politie was er snel bij, maar te laat om de daders in de kraag te grijpen. Als noodoplossing werden er ruiten over het gat aangebracht. Het glas aan de straatkant van het pinhokje was één en al ster. De klap was zo hard, dat zelfs delen van het plafond in het hokje naar beneden waren gekomen. Maar je kunt nog wel pinnen.
+ Vrijdag werd het pinhokje afgebroken en afgevoerd. En nu maar hopen dat er snel een nieuw hokje komt, zodat de klanten niet in de kou hoeven te pinnen. Het zou een goede zaak zijn als met name de senioren, die zich toch al niet op hun gemak voelen wanneer ze euro's uit de muur moeten trekken, net als vroeger zolang binnen in de bank hun geld mogen opnemen.
+ Het had weinig gescheeld of ook Van Kooij had flink wat schade opgelopen, want ook hier werd een poging gedaan de boel op te blazen. Onverlaten hadden zwaar vuurwerk vastgeklemd tussen de stang en het glas van de winkeldeur. Het gevolg was een keiharde klap, maar de schade bleef beperkt tot zwart geblakerd glas en houtwerk. Gerrit van Kooij had bij het vallen van de avond uit voorzorg alle lichten uitgelaten, ook de feestverlichting. In het aardedonker kun je immers niet zien wat je doet. Als er volop licht op de deur had gestaan, was het misschien ernstiger afgelopen.
+ Bij de Amsterdamsepoortbrug ging een grote afvalbak aan flarden. Dit had ook met de glasbakken en kledingcontainers kunnen gebeuren, ware het niet dat de gemeente zo verstandig geweest was om deze voor de jaarwisseling weg te halen. Vrijdag stond alles er al weer. Je kunt ook weer gewoon brieven op de bus doen. De bordjes met 'tijdelijk buiten gebruik', die de gleuf afsloten, waren eveneens daags na Nieuwjaar verdwenen.
+ Opgelet: morgenavond, dinsdag 6 januari wordt in de kazerne een inspraakbijeenkomst gehouden over het parkeer – en verkeersbeleid in Muiden. B&W stellen voor om de inwoners en ondernemers voortaan voor de parkeervergunningen te laten betalen. In afwachting daarvan blijven de huidige, eigenlijk al verlopen vergunningen, geldig tot 31 mei. Daarnaast wordt overwogen ook Noordwest en Klapwijk tot vergunningengebied te verklaren. Als u wilt weten hoe de vork precies in de steel steekt, kunt u het best uw neus laten zien. Mocht u het ergens niet mee eens dan moet u dit zèker doen, want wie zwijgt, stemt toe.
+ Los van het parkeerbeleid is er nog een andere, niet minder belangrijke reden om er morgenavond in de kazerne bij te zijn. De inspraak gaat ook over maatregelen om het sluipverkeer te weren. B&W stelt voor om maar liefst € 150.000 (bijna de helft van het begrotingstekort) uit te geven aan permanente verkeerslichten aan weerzijden van de sluisbrug. En dat, terwijl er in Muiden steeds meer stemmen opgaan om de huidige voorlopige verkeerslichten (er wordt, rood licht of niet, op grote schaal doorheen gerost) op te doeken en te vervangen voor een paaltje vóór en achter de sluisbrug. Dus net als op de zondagen in de zomer, maar dan door de week tijdens de ochtend – en avondspits. Een simpeler, effectiever en goedkopere manier om het sluipverkeer te weren, is er niet. Bovendien is het wettelijk toegestaan, zéker als er uitzonderingen gemaakt kunnen worden, voor bijvoorbeeld artsen en agrarisch verkeer, en bij calamiteiten op de A1. De politie heeft zich bereid verklaard zelf de paaltjes te plaatsen en weg te halen.
+ Vanavond, maandag 5 januari, is de gebruikelijke nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis. Iedereen is lief en aardig en ik zou de toespraak van de burgemeester niet graag missen, maar om nu te zeggen dat ik er van harte heenga, nee. Op het politiek front zijn het afgelopen jaar veel vervelende dingen gebeurd. Teveel om losjes weg te wuiven met handjes geven. Daar komt nog bij dat ik het onjuist vind dat B&W recipieert, en heel Muiden dus met de beste wensen langs het college moet schuifelen. In het duale stelsel is de raad opdrachtgever en daarmee de baas. Niet de collegeleden maar de raadsleden moeten de wensen in ontvangst nemen. B&W mag hooguit bescheiden aansluiten bij de rij volksvertegenwoordigers. Het personeel moet zijn plaats weten, wat dat betreft ben ik ouderwets.
+ De nieuwjaarstoespraak van de burgemeester is een mooi excuus om geen spelbreker te zijn. De eerste burger komt bij deze gelegenheid nogal eens met verrassende, zo niet curieuze uitspraken uit de hoek. Daarnaast ziet menigeen reikhalzend uit naar de vaste traditie: de greep die de burgemeester doet uit de cijfers van het afgelopen jaar. Die heb ik dus nog niet. Ze komen eraan.
+ De komst van de gemeentegids van 2004 kan niemand ontgaan zijn, al was het maar omdat dit huis aan huis verspreide boekje een opvallende facelift heeft ondergaan. Het oogt een stuk eigentijdser. Ook de inhoud is verbeterd. Er staan dezelfde onderwerpen en toelichtingen in als de voorgaande jaren (alleen het RTV overzicht van Multikabel is eruit gegooid), maar alle gegevens zijn nu makkelijker en sneller te vinden dankzij een rubrieksindeling, waar duidelijk over is nagedacht. Neem de alarm – en storingsnummers. Die staan nu bij elkaar, achter op de kaft.
+ Een hoofdstuk apart wordt gevormd door de foto's. Stonden er in de oude gidsen altijd zwart-wit pasfoto's van de leden van het college van B&W en de raadsleden, de gids van 2004 toont een buitenopname in kleur van het college en een dito groepsfoto van de dames en heren volksvertegenwoordigers. Iedereen lacht naar het vogeltje en alles staat door elkaar. Je zult zelf moeten ontdekken welke naam bij welke persoon hoort. Kennelijk is er van uit gegaan, dat in Muiden en Muiderberg iedereen de lokale politici kent. Dat bevalt me wel, zo goed als ik het waardeer, dat er méér foto's in de gids staan, zoals een kleurenkiek van de mannen van de plantsoenendienst. Ook is het gerechtigheid dat wapen en vlag van Muiden voor het eerst in volle kleurenpracht gepresenteerd worden.
+ Beslist frappant zijn de cijfers over het bedrijfsleven. Ooit gedacht dat er in Muiden en Muiderberg 517 bedrijven gevestigd zijn. Staat te lezen in de nieuwe gids. Wel staat erbij dat dit cijfer, evenals het aantal van 1390 arbeidsplaatsen, ontleend is aan inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel. Dat verklaart veel. Waarschijnlijk wordt het leeuwendeel van de 517 bedrijven gevormd door hier wonende zelfstandige ondernemers, die hun bedrijf elders hebben. En dan het aantal arbeidsplaatsen: als je in gedachten aan het optellen slaat, kom je op hooguit de helft uit, inclusief het personeel van de nieuwe Maxis. Zouden ze misschien de zwartwerkers meegeteld hebben?
+ Ouwe Muier zou geen ouwe meier zijn als hij niets te zeuren had. Hier volgen een paar schoonheidsfoutjes, die hij in de nieuwe gemeentegids aantrof. Alsof de duvel ermee speelt op het gebied van communicatie. Het lijkt wel of er meteen een stapje terug moet worden genomen, zodra de gemeente op de goede weg zit. Wat nog het minst stoort, is dat De Nieuwe Weesper, het blad dat al weer jaren ter ziele is, nog steeds uitgebreid in de gids staat. Maar beslist ergerlijk is dat de toch steeds meer door een groeiend aantal inwoners geraadpleegde lokale inbreng op internet straal genegeerd wordt. Alleen de eigen gemeentelijke site www.muiden.nl wordt ergens langs de neus weg genoemd. Geen woord over de andere Muider websites zoals die van de kabelkrant en van de MOR en de Historische Kring, laat staan over Muideninfo.nl, dat zelfs tijdens de Kerstvakantie nog goed was voor gemiddeld vierhonderd bezoeken per dag. Je zou haast aan opzet denken.
+ Bij de nieuwjaarswensen was een mail van Nina en Pieter Wolff uit Zuid-Afrika, die jarenlang in Muiden woonden. De Wolffjes wensen de medewerkers van Muideninfo een heel fijn, gezond en vooral vechtlustig 2004 toe. Ze schrijven: 'Laten ze in hemelsnaam Muiden Muiden laten, dus s.v.p. doorgaan met de strijd. Zoals ze hier plegen te zeggen: give them hell!' En ik maar denken dat ze in Zuid-Afrika, als ze boos zijn, zeggen 'Jou vabond wha, ek sal jou krij'
+ Hoe komt het toch dat Bretagne op de Herengracht nog steeds gesloten is, die inbraak was toch al weken geleden? Het komt omdat er toen zoveel gestolen was, vooral dure spullen, dat het assortiment kompleet moet worden aangevuld. In feite is er twee keer ingebroken. De eerste keer werd het glas van de deur ingedrukt, waarna een alarm afging en de inbreker(s) de benen nam(en). De eigenaar timmerde de deur dicht. Kort daarna werd er weer ingebroken.
+ In Weesp wordt de naar huis gestuurde wethouder Wim Renkema (de schakel die wegviel in de convenantketen: gedeputeerde Meijdam en de wethouders Leupen en Renkema) vervangen door Dick Spel, het Weesper raadslid dat de kat de bel aanbond. Wat wij hiermee in Muiden te maken hebben? Het is voor ons van belang te weten wat je van Spel kunt verwachten. De provincie wil dat Weesp en Muiden samen 4500 nieuwe woningen bouwen. Spel krijgt de portefeuille financiën. En centjes spelen een hoofdrol. Neem alleen al de door de KNSF zelf vastgestelde waarde van 21 miljoen euro voor de grond van het kruitfabriekterrein. Ik ben überhaupt benieuwd wat Spel vindt van die open begroting van de KNSF, vooropgesteld dat hij die in mag kijken.
+ Weesp wil maximaal 1000 extra woningen bouwen in Leeuwenveld bij het NS station, het Weesper deel van de Bloemendalerpolder (als Groenlinkser wilde Spel eerst geen grassprietje van deze polder inleveren; je moet er wat voor over hebben om wethouder te worden). Duizend woningen en niet één meer, heeft Weesp besloten. Trek dit aantal af van het totaal van 4500 voor beide gemeenten en je houdt 3500 stuks over. Die 3500 mag Muiden bouwen. Maar daar wil zelfs B&W van Muiden niet aan - en al helemaal niet sinds het volk massaal in opstand kwam.
+ Wat nu? Stel dat er uiteindelijk 500 woningen in Muiden worden gebouwd. Bijvoorbeeld rond de 400 op het KNSF terrein, plus zo'n 100 op het Van der Vlietterrein en achterin de Weesperstraat – het plan Paardekooper. Dan zijn we er hier wel. Het convenant met de 2000 woningen op het KNSF terrein en de 500 woningen in het Muider deel van de Bloemendalerpolder is immers van de baan. Het was al gek genoeg, dat B&W van Muiden akkoord was met bouwen in deze polder. De raad had immers unaniem besloten: geen aquaduct, geen woningen. Kortom, tenzij er weer gekke dingen gebeuren, krijgt Muiden er niet meer dan 500 woningen bij.
+ Trek 500 af van 3500 en er blijft 3000 over, woningen die Weesp niet wil, en Muiden óók niet. Het ligt voor de hand dat de provincie in eerste instantie zal proberen alle 3000 erbij gepropt te krijgen op Leeuwenveld. Maar als het erop aan komt zal het ze in Haarlem verder een zorg zijn hoe Muiden en Weesp de buit verdelen, als het kwantum maar gehaald wordt. 'Bouwen rond het station, dat moet je doen Weesp', zal de provincie nog beleefd adviseren. Vinex locaties zijn immers 'uit', en bouwen rond stations is 'in'. 'Vergeet het maar', zal de reactie van Weesp zijn: 'duizend en niet één meer!'
+ Als Weesp en Muiden niet mee werken, zit er voor gedeputeerde Henry Meijdam niets anders op dan de resterende 3000 woningen elders in Noord-Holland te slijten. Dat zal weinig moeite kosten. Verschillende gemeenten hebben te kennen gegeven er dolblij mee te zijn. Niemand kan Meijdam een verkeerd beleid verwijten, want hij laat regelmatig publiekelijk weten, dat de gemeenten zelf moeten beslissen en dat bestuurders hun oren naar het volk moeten laten hangen. Hierbij zij opgemerkt, dat dit wel iets van de laatste tijd is. Bij de persconferentie in Muiden over het convenant manifesteerde de gedeputeerde zich nog als een regent oude stempel. Dat de afspraken, hoewel buiten de raad en de bevolking om gemaakt, door zouden gaan, stond toen voor hem vast als een paal boven water.
+ Als er al een strijd ontbrandt, zal deze de geschiedenis ingaan als de 'slag om het station'. Rest de vraag: waar is dit tijd -, kosten - en energievretende traject in hemelsnaam voor nodig geweest? Ik durf het bijna niet te zeggen, maar was er niet een paar jaar geleden een Muider wethouder, die in een bijeenkomst met hoogwaardigheidsbekleders, gezagsdragers en andere opperhoofden uitriep: 'doe ons er maar 5000'? Dat krijg je er nu van.
+ Ad van der Vliet heeft de buren, de politiek, de pers en andere belangstellenden een nieuwjaarsbrief geschreven. De eigenaar van de vroegere scheepswerf Schouten meldt opgetogen dat, ook al heeft de BAM afgehaakt als bouwer, het jongste plan voor de invulling van het scheepswerfterrein, dat geen genade vond in de ogen van Monumentenzorg, in de herkansing gaat – zij het in aangepaste vorm. Zo zal de toren van 25 meter die de maquette siert straks niet boven Muiden uitsteken, ook al was de Schoutencommissie er nog zo van gecharmeerd.
+ De 'vuurtoren' is de grote aandachttrekker in het bouwplan dat de contouren van de huidige loodsen volgt. Maar de loodsen maken deel uit van de geschiedenis van Muiden en de Brandaris heeft geen plaats in onze historie. Ook een ander plannetje gaat niet door. Als het zover komt dat er kan worden gebouwd, zal er waarschijnlijk niet half onder de grond kunnen worden geparkeerd. De parkeergelegenheid zal op straatniveau 'verstopt' worden in de bouw. Dit omdat de DWR rechten claimt in verband met een 'kennelijke dijkfunctie' van het terrein, aldus Ad van der Vliet. Ofschoon Ouwe Muier geen verstand van dit soort zaken heeft, klinkt dit excuus hem als een smoesje in de oren. Hij vraagt zich af of ondergronds parkeren niet gewoon te duur is.
+ Aangemoedigd door reacties vanuit de commissievergadering van november, heeft Van der Vliet een stedenbouwkundige met de nodige projectervaring ingeschakeld. Deze specialist zal de nieuwbouwplannen op haalbaarheid toetsen, en de grote lijnen uitzetten om tot realisatie te komen. Eind januari, zo hoopt de werfeigenaar, ligt er een aanzet voor het maken van schetsen op tafel. Als de verschillende partijen elkaar kunnen vinden, wordt er een projectontwikkelaar aangetrokken, die zich strak aan die plannen zal moeten houden, en die het geheel met de gemeente afrondt. Van der Vliet hoopt dat dankzij een doordachte aanpak 'het project na vele slepende jaren alsnog tot een goed en vooral fraai einde gebracht kan worden, wat recht doet aan het rijke scheepsbouwverleden'.
+ De BAM, die het project Van der Vlietterrein uiteindelijk afstootte, heeft B&W geschreven dat de informatie over de bouwplannen, die op muideninfo.nl stond, onjuist zou zijn. Dat is niet uitgesloten, alleen gaat het wèl om exact dezelfde informatie, die de BAM zelf naar buiten gebracht heeft. Er is dan ook geen andere conclusie mogelijk dan dat de BAM een potje bij de gemeente heeft staan slijmen, om toch maar alsjeblieft niet uit het kaartenbakje te worden gewipt. 'Je weet maar nooit', zullen ze gedacht hebben: 'wie weet zit de bebouwing van het KNSF terrein er voor ons in.' Begrijpelijk: de BAM kan wel een extraatje gebruiken sinds ze als grootste bouwmastodont van Nederland ook de hoogste boete kregen na de beruchte bouwfraudeaffaire.
+ Kampioen, het vroegere Autokampioen, met een oplage van 2 miljoen het grootste persorgaan van Nederland, zet in het januarinummer Muiden op de kaart. In haar veelgelezen vaste column pakt Yvonne Kroonenberg de situatie bij de Hakkelaarsbrug aan onder het motto 'Een stoplicht kan niet denken'. 'Ik word van sommige stoplichten opstandig', schrijft ze: 'Als ik op zondagochtend op een kruispunt op niks sta te wachten voor een rood licht, kan ik geweldig vloeken'. Of op hele kleine kruispuntjes waar je zelf wel kunt zien of er verkeer aankomt of niet. In Muiderberg is er zo een'.
+ Kroonenburg vervolgt: 'Het stoplicht is daar geplaatst om automobilisten te straffen die een sluiproute reden. Het enige effect van de maatregel is dat er nu in Muiderberg ook een file staat, maar de stoplichten zijn nooit weggehaald. Ik heb een grote hekel aan dat kruispunt. Het licht staat er langdurig op rood en het ergerlijkste is dat er een sensor in de grond zit, die weet dat jij daar staat, maar er zich niets van aantrekt. Soms trek ik me ook niets van hem aan en rijd ik door. Heerlijk is dat, een misdaad die loont'.
+ Ze besluit met: 'Maar nu hoorde ik laatst dat het juist door mijn ongehoorzame gedrag komt, dat de sensor niet meer spontaan een groen licht presenteert. Hij wil wel, maar al die roodlichtvandalen maken hem in de war en dan duurt het weer even voor hij op orde is. Ik wil een terugkeer van de verkeersagent, een diender in een uniform, die meedenkt met het verkeer en die niet bij de minste ongehoorzaamheid ontregeld raakt. Dan mogen de verkeerslichten weer dom worden, net als vroeger.'
+ Hoe zou het toch komen dat het water van de Vecht, dat normaal troebel is, de laatste tijd zo ongelooflijk helder is, je kijkt zó op de bodem! Deze prangende vraag stelde Ouwe Muier mede op verzoek van andere Muiers aan de DWR. De DWR wist het antwoord niet en verwees hem naar Rijkswaterstaat IJsselmeergebied, omdat het water uit de Vecht uit het IJsselmeer komt. Aangezien Ouwe Muier deze dienst telefonisch niet kon bereiken - de nummers waren permanent bezet – stuurde hij een mail.
+ Het antwoord kwam eveneens per mail. Het luidde: 'Geachte meneer, mevrouw, U heeft recentelijk een melding gedaan bij de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat. Naar aanleiding hiervan treft u hieronder de reactie. Wij gaan ervan uit u hiermee van dienst te zijn geweest. Onderwerp: helderheid van het water van de Vecht. Subproces discussie. Reactie 22/12/2003 05:23 PM. Voor vragen betreffende de Vecht kunt u zich wenden tot de desbetreffende provincie. De Vecht in de provincie Utrecht: telefonisch bereikbaar onder nummer 030-2583739 en 030-2583961. De Vecht in de provincie Noord-Holland: telefonisch bereikbaar onder nummer 0226-333231 en 075-6467646'.
+ De Landelijke Informatielijn had nog meer belangwekkende mededelingen. Ouwe Muier las: 'Uw melding (Uw melding) 22/12/2003 05:23 PM. Meneer heeft vragen betreffende de helderheid van de waterweg 'de Vecht'. U kunt deze vraag ook bijwerken door te antwoorden op dit bericht. Omdat uw antwoord automatisch wordt verwerkt, verzoeken wij u om in de ruimte hieronder te antwoorden. Toegevoegde tekst in een ander deel van dit bericht zal worden genegeerd.[===> Voer Uw antwoord a.u.b. beneden deze lijn in <===][===> Voer Uw antwoord a.u.b. boven deze lijn in <===] Rijkswaterstaat Landelijke Informatielijn.'
+ Ik hoef helemaal niet meer te weten hoe het komt dat de Vecht de laatste tijd zo glashelder is! Ik geloof het zó wel. (Laatste verrassing: de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat heeft mijn gedachten kunnen lezen. Zojuist ontving ik de volgende mail: 'Licht, PM. FW, Helder Vechtwater. Intrekken: Helder Vechtwater. Licht, PM wil bericht Helder Vechtwater intrekken').
+ De A1 bij Muiden staat op de tiende plaats in de Nederlandse file – toptien van 2003. In 2002 was Muiden 16de. Het knooppunt Everdingen (A2) nam beide jaren de eerste plaats in.
+ Het Vechtjournaal, altijd goed voor een lach, zet de traditie voort in het eerste nummer van het nieuwe jaar. Wat lezen wij daar bij de terugblik op 2003? 'Omwonenden van de Herengracht in Muiden zijn aangenaam verrast door de bouwaanvraag voor de plaatsing van een douche – en toiletvoorziening op een plek bij hun in de straat'. Ja, ja, wat waren ze blij, die Erik Jan Hopstaken en Evert Jan Witteveen!
+ Wat moet je doen als de ontvangst op de kabel weer eens allerbelabberdst is? Het advies van de redactie van de kabelkrant volgen en Multikabel bellen. Een golf van telefoontjes uit Muiden dwingt ze een paar mannetjes hierheen te sturen. Die vinden in de Kloosterstraat een kink in de kabel, doen daar wat aan en het leed is geleden.
+ Door een overstekende zwaan klapten vrijdagmiddag tien auto's op elkaar op de A1 ter hoogte van Muiden. Dus dáár komt die merkwaardige uitdrukking 'zwaan kleef aan' vandaan!
+ Tik je per ongeluk Gooi – en Eenlander, met een 'n' in plaats van een 'm'. Denk je: die fout zal meer gemaakt zijn. Krijg je gelijk bij Google. Deze zoekmachine levert een hele pagina verwijzingen naar eerder gepubliceerde artikelen in de Gooi – en Eenlander. Van 'met een nieuwe heup of de Vanessa look op safari' (1-4-'03) en 'Jaap Dijkhuis tovert met OZ' (10-9-'002) tot 'Rondwandelen over het oude visserskerkhof' (28-2-'02) en 'Personeel Veronica uitgeverij bezet gebouw (2-3'03). Stond allemaal in de krant. In de Gooi – en Eenlander.
+ Met het oog op de inspraakavond van dinsdag is Ouwe Muier even gaan kijken hoe de gemeente zich de uitbreiding voorstelt van het parkeerterrein bij Mariahoeve, waarvoor het fietspad moet verdwijnen. Links van de Mariahoeveweg is het fietspad en rechts bevindt zich het parkeerterrein. Hoe kun je daar één groot geheel van maken? Moet de weg weg? Welnee: de weg blijft waar-ie is. In het fietspad worden gewoon insteekhavens aangebracht. Er is plaats voor veertig auto's of meer.
+ Wat een onzin dat uitgerekend betrokken burgers als raadsleden en commissieleden geacht worden hun mond te houden op inspraakavonden, en ook voorafgaand aan de raadsvergadering, wanneer je als burger je mening mag geven. Ooit hebben de Muider politici zichzelf deze beperking opgelegd, dat was toen om het lastige raadslid J.P. Vlaanderen het zwijgen op te leggen. Er is geen enkele wettige regeling die inspreken door direct bij de politiek betrokkenen verbiedt. De toegevoegde commissieleden Paul Dinant en Diederik de Bruin, trekken zich dan ook niets van het 'verbod' aan. Dat het de politieke partijen niet bevalt, nemen ze voor lief. Prima.
+ De Grontmij als stedenbouwkundige voor het KNSF-terrein? Ad van der Vliet zet er de nodige vraagtekens bij. Dezelfde Grontmij bracht indertijd een duur rapport uit over zijn eigendom, de voormalige scheepswerf Schouten, terwijl men volgens hem geen stap op het terrein heeft gezet.
+ De medewerkers van de Stichting Muiden1050, die zich met hart en ziel hebben ingezet voor de feestelijkheden, zijn eregasten op de nieuwjaarreceptie, vanavond op het gemeentehuis. Er wacht hen ongetwijfeld een terechte huldiging. Zou mooi zijn wanneer ze als herinnering een presentie-exemplaar krijgen van het gloednieuwe boek van Henk van Ginkel over de geschiedenis van Muiden. Zoals bekend heeft de gemeente 500 van deze boeken afgenomen om in te zetten als representatief geschenk. Het zou een toepasselijk cadeau zijn, met in dit geval een speciale betekenis. Henk van Ginkel bood namelijk indertijd Muiden1050 materiaal aan, dat hij voor zijn boek verzameld had, om te gebruiken voor de jubileumuitgave, die uiteindelijk verscheen onder de titel van Amuthon tot Muiden. Henk wilde er geen geld voor zien omdat het voor Muiden was. De Stichting had er geen belangstelling voor. Er was al een keus voor een schrijver van buiten Muiden gemaakt.
+ Oud-Muier Ewald Holzhaus is benoemd tot nationaal arbiter bij het kunststoten, chiquer gezegd: 'biljart artistique.'
+ Onderlinge kindermassage in het kinderkookcafé bevordert het welbehagen van het kind. En als u het niet gelooft, had u maar op de kabelkrant moeten kijken.
+ Het ging als een lopend vuurtje door Muiden: 'De Rabobank is opgeblazen'. Het was een loos gerucht, maar wel met een grond van waarheid. Hopelijk is het volgende gerucht ook loos: de VVD lonkt naar Schulp en loert op de wethouderszetel die vrijkomt, zodra de druk op Leupen te groot wordt. De bruidschat: eraan meewerken dat er een eind komt aan de kleinschaligheid van Muiden.
+ De belangenvereniging Kruitbos i.o. zoekt leden. Geheimhouding is verzekerd.
+ Opgevangen: 'Als je al die voorzieningen wilt hebben waar je van droomt, waarom ga je dan niet gewoon ergens wonen, waar dat allemaal is, Almere bijvoorbeeld?
+ De Gooi – Eemlander riep zijn lezers op om stad – of streekgebonden uitdrukkingen in te sturen. Uit onze contreien kwam niet meer dan 'Een Weesper kwartiertje' en 'Voor Pampus liggen'. Terwijl we toch zulke treffende Muier zegswijzen hebben. Ik noem 'Waarom naar het Zuiden, het is hier toch fijn in Muiden?' – 'Even een aquaduct aanleggen' – 'Beter een kruitfabriek in de hand dan tien de lucht in' - 'Muiden op de kaart zetten' – 'Een stukje vastgoedontwikkeling' – 'Gelaagde woningbouw'- 'Klappen als de Vechtbrug'- 'De witte puntmuts opzetten' – 'Een tic van het slot meekrijgen' – 'Een bos kappen en verderop aanleggen' – 'Twee wethouders voor de prijs van drie' – 'Spitspaaltjes op de Sluisbrug, daar heeft geen sluiper van terug'. (Wie weet er nog meer?).
+ De laatste der Mohikanen gezien in de etalage van Pietje Kooij?
+ Heb ik dat?' vroeg uw chroniqueur zich af, toen hij argeloos langs de brandweerkazerne liep en ineens besprongen werd door een hels lawaai. Het was twaalf uur en de eerste maandag van de maand, dus hij had het kunnen bedenken: dan gaan in overal in Nederland de sirenes loeien. Overtuigd als hij ervan was, dat de Muider sirene deze keer buitensporig hard had geloeid, belde hij met nog natuitende oren brandweercommandant Martin Mager op. Volgens Martin was het geluid niet harder dan anders geweest. Wel zijn er in den lande stemmen opgegaan om er een schepje bovenop te gooien. In dit licht vindt in onze gemeente een onderzoek plaats naar de mogelijke noodzaak 'grijze vlekken te dekken' door een derde sirene te installeren, naast die in Muiden en die op Muiderberg (Florisberg). Vooralsnog zullen we het echter met de huidige twee wasmachines moeten doen. Jazeker: wasmachines. 'Was' staat voor Waarschuwing Alarmerings Systeem.
+ De lering die uit 2003 te trekken valt, is dat de gemeente de bevolking helemaal niet met hapjes en drankjes naar de kazerne hoeft te lokken. Even met Kruitburg dreigen en de zaal is bomvol.
+ Volgens de seksuologe Hannie van Rijsdingen zijn mensen voor wie seks altijd een bron van vreugde is geweest ook bereid er op oudere leeftijd iets van te maken. Ze zegt in de krant: 'Dat je gezellig wat met elkaar ligt te keutelen in bed en nog klaar komt ook, kan tot op hoge leeftijd'. U bent gewaarschuwd.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: