- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Laaiende keutels over alles onthullende natuurfoto's.

19-jan-2003


+ In Muiden circuleert in het diepste geheim een Cd-rom van het kruitfabriekterrein. Er staan tal van locaties op, veel gebouwen en gebouwtjes, maar vooral veel natuur. De Cd-rom is heel bijzonder, want het terrein is streng verboden toegang voor onbevoegden, óók voor bijvoorbeeld B&W van Muiden. Dit laatste kwam aan het licht toen wethouder Hans van der Steen tijdens een drukbezochte openbare bijeenkomst over de KNSF-plannen tot grote hilariteit van het publiek bekende dat hij, hoewel het college al 2½ jaar in onderhandeling met de grondeigenaar is, niets uit eigen waarneming over de natuur in en om het kruitbos kon vertellen, behalve dan wat hij door het hek had gezien.
+ Als Hans de geheime Cd-rom te pakken krijgt, weet hij tenminste waar hij over praat. Hetzelfde geldt voor de andere leden van het college. Het moet al vreemd lopen, willen ze het schijfje niet in handen krijgen. De Cd-Rom valt links en rechts in Muiden uit het niets op de deurmat. Zodra je 'm oppakt hoor je een inwendige stem, die je opdraagt om vijf kopieën te maken en die in Muiden te verspreiden. Aangezien tachtig procent van Muiden een computer heeft, zal het niet lang duren of iedereen kent alle geheime plaatsen uit zijn hoofd. Rest een vraag: waar zit het lek?
+ Ik zit nu wel te dollen, maar toen ik de ene na de andere digitale foto de revue zag passeren (er staan diverse bestanden op, met in totaal ruim 500 opnamen!), werd ik besprongen door een mengeling van verdriet, boosheid en machteloosheid. Naast tal van gebouwen van cultuurhistorische waarde, en andere unieke projecten als een oud sluisje, zijn er tal van prachtige opnamen uit het kruitbos gedurende de vier jaargetijden te zien. Vooral bij het hoofdstuk 'Flora en fauna' kijk je je ogen uit: meertjes, sloten, bospaadjes, bloemen, planten, vogels, slangen, padden, het gaat maar door. Hoe meer je ziet, hoe groter je verontwaardiging. Wat is er in hemelsnaam in onze medeburgers gevaren, die dit adembenemende stuk natuur, nota bene onder de rook van Amsterdam, knalhard kaal willen slaan om massaal op het vrijgekomen terrein dure woningen te bouwen, terwijl dit voor hetzelfde geld, ja zelfs voor veel minder, ergens anders kan gebeuren, zodat én de natuur gespaard blijft én er betaalbare woningen voor de eigen bevolking kunnen komen?
+ Waarom toch die geheimzinnigheid rond het KNSF-terrein? Proberen ze te voorkomen dat de milieuorganisaties zien wat er zoal aan schoonheid verloren dreigt te gaan? Als dat zo is kan de Cd-rom Nederland de ogen openen. Het zal de landelijke politici en media dwingen belangstelling te tonen voor wat er hier gebeurt. Dat moet ook, want het is de hoogste tijd dat er nationaal alarm geslagen wordt. Wie hier nog aan mocht twijfelen, heeft waarschijnlijk niet de uitzending gezien van Nova, waarin zich landschapsarchitecten noemende figuren alle kans kregen om uitgebreid een aanval met de botte bijl te openen op het Groene Hart van Nederland.
+ Waarom er zo geheimzinnig gedaan wordt over alles wat er op het KNSF-terrein staat, leeft en beweegt, laat zich raden. Gevreesd wordt dat de milieuorganisaties en de pers ontdekken dat het hier niet om een of ander troosteloos industrieterrein gaat, maar om een groot en uniek natuurgebied, dat op enkele plaatsen veel wegheeft van het nabijgelegen Naardermeer. Een eeuw geleden wilde de overheid dit meer als stortplaats voor het huisvuil uit Amsterdam gebruiken. Dankzij het ingrijpen van Natuurmonumenten ontsnapte het Naardermeer op het nippertje aan dit lot. Wat zou het mooi zijn als deze machtige organisatie weer als reddende engel optrad.
+ Komt de huidige geheimzinnigheid vooral voort uit vrees voor de ontdekking van de natuurwaarden, eerder, toen de productie die nu afgebouwd wordt nog op volle toeren draaide, was de angst voor bedrijfsspionage en terroristische aanslagen de oorzaak van de diepe stilte rond het terrein. Opvallend genoeg is er ook een tijdlang openheid geweest. Toen er na de klap van december '72 een golf van voor de fabriek ongunstige publiciteit loskwam, besloot de directie het imago te verbeteren door het terrein in het weekend open te stellen voor het publiek. Twee keer per jaar mochten bezoekers vanuit het treintje, waarmee normaal producten werden vervoerd, hun ogen de kost geven, een publieke attractie die al snel verwaterde bij gebrek aan belangstelling. Er werd toen besloten voortaan alleen rondleidingen te houden voor personeel en hun familie en kennissen.
+ Eind 1999, vlak voor het millennium, werden op initiatief van Guus Kroon, onder leiding van Rob van Galen Last twee excursies georganiseerd voor belangstellende Muiers, onder wie uw chroniqueur. Je had niet de indruk dat er ook maar iets verborgen werd gehouden. B&W had erbij kunnen zijn. Er wandelde trouwens een oud-wethouder mee: mevrouw Van der Fliert. Plus een wethouder uit een ander tijdperk: Siem Rozendaal. Ook makelaar Vlaanderen, toen nog raadslid, was van de partij. E.P. heeft het geweten. De grappen over het kruitfabriekterrein als bouwlocatie vlogen hem om de oren. Toen al. Iedereen genoot. E.P. misschien wel het meest, maar dat was niet te zien (pokerface).
+ Donderdag was op de Singelgracht ineens een voormalig beurtschip met werkkraan te zien die ladingen klei aanvoerde. Op de wal stond een lepelschopmachine die de klei onder de oeverlijn, maar ook een flink stuk boven de oever egaliseerde. Het was het begin van de nieuwe poging een milieuvriendelijke oever langs deze gracht aan te leggen. Dat de eerste poging faliekant mislukte, is niet moeilijk vast te stellen. Van de moerasplantjes, die begin vorig jaar met de hand in de klei werden gepoot, was vrijwel niets opgekomen. Er wordt nu gedurende een week opnieuw klei gestort. Driehonderd kuub in totaal, dat is evenveel als er een jaar geleden tussen de wallenkant en de houten paaltjes in het water verdween. Het werk wordt uitgevoerd door de firma Portengen, hetzelfde bedrijf dat begin vorig jaar in opdracht van DWR de aanleg uitvoerde van wat een langgerekte, weelderig bloeiende moerasoever had moeten worden. Dezelfde firma zal ook nu weer de vegetatie planten.
+ Het is niet overdreven te stellen dat er een kleine ecologisch ramp in de Singelgracht heeft plaatsgevonden. In hoeverre DWR de hand in eigen boezem mag steken, valt moeilijk te bepalen. Letterlijk alles zat tegen, en lang niet alles was, volgens DWR, te voorzien. Een van de oorzaken is, dat de over het water hangende treurwilgen achteraf voor meer schaduw blijken te hebben gezorgd, dan goed was voor de schaduwminnende plantjes. Ook stond het water te hoog, was de stroming te sterk en was de klei méér ingeklonken dan redelijkerwijs mocht worden verwacht. Tot overmaat van ramp werd het schaarse jonge groen dat wél opkwam, opgevreten door watervogels. Fijnproevers als meerkoetjes en waterhoentjes deden zich maar al te graag te goed aan de malse hapjes, die hen op de ideale duikhoogte onder de waterspiegel wachtten.
+ De mensen van DWR zijn verbaasd en teleurgesteld. Het was nog niet eerder gebeurd dat de moerasaanplant niet aansloeg. Maar ze laten zich niet uit het veld slaan. Ze doen er alles aan om van de tweede poging een succes te maken. Dit temeer, omdat een en ander behoorlijk wat kost aan mankracht en materiaal. Om te voorkomen dat ook de nieuwe plantjes dood gaan, zullen de ze dit keer iets ouder en dus sterker zijn. Het gaat wel om dezelfde soorten als vorig jaar. Ook wordt dezelfde hoeveelheid geplant. Alleen worden de plantjes dichter op elkaar gezet. Als gevolg hiervan zal er te weinig pootgoed zijn voor de hele oever, waardoor diverse plaatsen zullen worden overgeslagen. Het is de bedoeling dat de kale plekken die hierdoor ontstaan, in een later stadium van buitenaf dichtgroeien.
+ Het nieuwe kleibed loopt als een grijze glijbaan vanaf de wallenkant schuin het water in. Het is duidelijk een andere aanpak dan vorig jaar lente toen de klei alleen onder water werd gestort. Hierdoor, en door het uitblijven van een buffer van moerasplanten, konden de golven tegen de walkant blijven slaan. Toen de oevers bleven afkalven, trok de gemeente bij DWR aan de bel. Er is pas een eind aan deze afkalving te verwachten als de nieuwe lading klei er ligt. Het gaat om een grote hoeveelheden. Tel de 300 kubieke meter van vorig jaar bij de 300 die er dit jaar bovenop wordt gegooid en je komt uit op 600 kuub. Mogelijk is er zelfs nog meer nodig. En dat, terwijl men vorig jaar dacht in eerste instantie met niet meer dan 125 tot 150 kuub klei te kunnen volstaan.
+ Hadden de omwonenden zich vergeefs verheugd op de aanblik van bloeiende moerasoevers, voor de arkbewoners zijn de druiven extra zuur. Niet zozeer omdat de begin vorig jaar beloofde bloemetjesbedden nog een tijdje op zich zullen laten wachten, maar vooral omdat de hernieuwde poging een moerasoever aan te leggen weer veel geld gaat kosten. De waterbewoners vrezen dat de gevolgen van verkeerde inschattingen uit hún zak betaald zullen worden. De baas van DWR, het Hoogheemraadschap, is immers van plan het liggeld van de arken binnen vijf jaar met 500% te verhogen – om een vermeende achterstand in te halen en omdat alles nu eenmaal zoveel kost.
+ Het Hoogheemraadschap voert aan dat er geld nodig is voor het onderhoud van de vaarwegen en de bescherming van de oevers. Nu wil het geval, dat uitgerekend woonarken zelden of nooit gebruik van de vaarwegen maken, terwijl de waterbewoners zelf gedwongen zijn kapitalen uit te geven aan walbeschoeiing, omdat DWR hier geen poot naar uitsteekt. Nogal wiedes dat arkeigenaren de activiteiten in de Singelgracht met gemengde gevoelens gadeslaan. Mocht er wéér geld in het water gegooid worden, dan kon dat wel eens hún geld zijn.
+ De eerste kastanjeboom van het rijtje tegenover de snackbar is, zoals u vast wel gezien hebt, gereduceerd tot een stomp. Het was nodig om 'm te vellen, oordeelde niet alleen de gemeente maar ook de plantenziektekundige dienst die er bij gehaald werd. De boom werd niet geteisterd door de mineermot, maar leed aan een onbekende, geheimzinnige ziekte, waardoor stukken bast van de stam vielen. Het rijtje kastanjes op dit deel van het Vestingplein is door de ingreep teruggebracht tot twee. Al eerder werd een kastanje omgehakt, die onherstelbare schade opliep, toen er een trekker op botste. Daar kwam meteen een nieuw kastanjeboompje voor in de plaats, zogoed als ook de boom die het laatst voor de bijl ging zal worden vervangen door een jonge soortgenoot.
+ Wat is er met de kastanjes aan de hand? Kenners zijn er niet gerust op. Pas over een tijdje valt te bezien hoe hard de mineermot, die deze zomer ineens opdook, heeft toegeslagen. De uitdrogingsverschijnselen van de kastanjes kunnen ook het gevolg van de langdurige warmte geweest zijn. Maar de geheimzinnige boombastziekte is minstens zo verontrustend. Gelukkig is er aan de twee overgebleven kastanjes tegenover de snackbar niets te zien. Vooralsnog is het dus niet nodig om het voorbeeld van een andere Noord-Hollandse gemeente te volgen. Daar werden in een hele wijk alle kastanjes geruimd, omdat ze de verschijnselen van de nieuwe ziekte vertoonden. De kenners vrezen dat er na de iepziekte, die de iepen wegvaagde, een kastanjeziekte heerst, die wel eens dezelfde gevolgen voor de kastanjes kan hebben.
+ Het Muiderslot vraagt een bijdrage van € 2.500 in de productiekosten van een zogeheten dvd presentatie. B&W stelt de raad voor dit bedrag toe te kennen. De directie van het slot heeft iets driedimensionaals voor ogen, dat in totaal bijna € 30.000 kost. De tien minuten durende, doorlopend afspeelbare presentatie over '700 jaar vorm en functie van het Muiderslot' krijgt een vaste plaats in de voormalige slotkapel. De presentatie is onderdeel van een nieuwe aanpak, waarbij delen van het kasteel die nu nog gesloten zijn, opengesteld worden voor het publiek. Het gaat hierbij met name om de route, die de wachters in de middeleeuwen volgden langs de bovenverdieping van het slotgebouw. Totnogtoe mogen de bezoekers alleen onder leiding van een gids het kasteel betreden, maar wanneer alles gereed is, mogen ze er vrij rondwandelen. In april hoopt men zover te zijn.
+ In haar begeleidend schrijven bepleit de Muiderslot directeur, mevrouw Ties Hilgers – Michiels van Kessenich, met aanstekelijk enthousiasme het belang van een beveiligde burcht door de eeuwen heen. Ze herinnert eraan dat ex-minister Pronk het slot uitkoos als veilige haven voor een internationale topconferentie over het milieu – ' in dit geval wegens de onneembaarheid van de veste door de oprukkende pers '. Ook benadrukt ze de rol van Muiden en het Muiderslot als onderdeel van de Hollandse waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Het Muiderslot, dat dit jaar 125 jaar een Rijksmuseum is, moet als geprivatiseerde instelling zichzelf kunnen bedruipen, en kan een gemeentelijke bijdrage dan ook goed gebruiken, maar geldt dit niet voor elke onderneming?
+ De Touwtrekvereniging Vechtlust vraagt de gemeente een subsidie van € 15.000 ter aanvulling van het begrotingstekort van het internationale touwtrektoernooi ter gelegenheid van het zilveren jubileum van de vereniging. B&W stelt voor de gemeentelijke bijdrage te beperken tot de gebruikelijke jubileumsubsidie – dit geval € 1.135.
+ Vechtlust, nog maar een kwart eeuw geleden ontstaan uit jongens van het boerenland rond Muiden en Weesp, heeft nu al een roemruchte geschiedenis achter de rug. Begonnen als T.V. Ome Ko behaalden onze touwtrekkers, ook de dames, als zeer gevreesde tegenstanders razendsnel het allerhoogste niveau. Er is dan ook alle reden om er een onvergetelijk feest van te maken. En òf dat er komt! In en om sporthal van Diest aan de Weesperweg (de korte Muiderweg voor Weespers) is voor vrijdag 5 en zaterdag 6 juni een evenement van jewelste georganiseerd.
+ Omdat ook de wereldkampioenschappen touwtrekken in de V.S. er aan komen (een toernooi dat een beetje trekker voor geen goud wil missen) heeft Vechtlust er alles aan gedaan om het internationale toernooi in Muiden niet alleen zo aantrekkelijk mogelijk, maar ook zo betaalbaar mogelijk te maken. Het was de bedoeling om de hal om te toveren in één grote slaapzaal, maar dat vond de brandweer niet zo'n goed idee. Daarom is besloten om op het trainingsveld voor de deelnemers uit allerlei landen plus aanhang vier grote tenten van het Rode Kruis op te zetten, elk met vijftig slaapplaatsen. Daarnaast wordt er in zelf meegenomen tenten overnacht en worden er honderd hotelbedden achter de hand gehouden. Een provisorisch parkeerterrein bij de hal zal een complete invasie van auto's opvangen.
+ Het oude hondentrainingsveld wordt ingericht als toernooiveld voor de honderden krachtpatsers en mannetjesputters m/v. In de sporthal wordt een massaal diner aangerukt. De volgende morgen, wellicht middag, wordt een dito ontbijt in de hal gehouden. Ook al omdat de huur van de tenten een financiële tegenvaller was, valt het niet mee om de € 70.000 die nodig is voor een onvergetelijk toernooi op tafel te krijgen. Op de begroting staat een tekort van € 17.650. Ook al omdat Vechtlust in alle jaren van haar bestaan nog nooit een financieel beroep op de gemeenschap heeft gedaan, terwijl men toch keer op keer kosten noch moeite bespaard heeft om iedereen te laten genieten van hun spectaculaire sport, durfde de vereniging het aan om € 15.000 subsidie te vragen. Maar ja, B&W wil niet verder gaan dan € 1.135.
+ 'Vesting Muiden' vraagt € 1000 aan de gemeente om het tekort op te vangen in de kosten van drie werkgroepen voor de toeristisch/recreatieve ontwikkeling van Muiden. B&W stelt voor het gevraagde bedrag toe te kennen. Waar 'Vesting Muiden' voor staat is niet 100% duidelijk. De brief waarin om het geld gevraagd wordt, is getikt op Muiderslotpapier en ondertekend door de directeur van het slot. Het blijkt dat er een samenwerkingsverband bestaat van 'personen en organisaties die Muiden een zeer warm hart toedragen'.
+ Het samenwerkingsverband wil de juiste bezoekers, toeristen en recreanten op de juiste momenten Muiden laten bezoeken – en dat ook nog zonder te veel overlast van de bezoekers'. Er zijn drie werkgroepen, te weten 1. 'parkeren, bereikbaarheid en bewegwijzering', 2. 'waterverkeer, aanlegplaatsen en haven' en 3. 'productontwikkeling'. De kosten die deze aanpak met zich meebrengt, zijn geraamd op € 5.355. De eerste fase is mogelijk gemaakt door Floris V, de Kamer van Koophandel en het Muiderslot. Voor de tweede fase leggen de provincie Noord- Holland en de MOR € 1300 neer, en aan de gemeente wordt dus om de ontbrekende € 1000 gevraagd als bijdrage in de 'economisch/toeristische ontwikkeling en bevorderen van samenwerking tussen Muidense organisaties en instellingen'.
+ Ik heb de indruk dat Vesting Muiden naast Muiden ook zichzelf een zeer warm hart toedraagt. Daar is niets op tegen, zolang ze hun liefdesverklaring aan Muiden maar waarmaken door van stond af aan niet alleen alle belanghèbbenden, maar ook alle belangstèllenden bij de activiteiten te betrekken. Hoe breder het draagvlak, hoe beter. Vraag B&W maar naar hun ervaringen met het KNSF-terrein.
+ Op het moment dat deze keutels verschijnen, is de inspraaktermijn voor het parkeren en het (sluip)verkeer in Muiden net voorbij. De strookjes van het 'sluipverkeerpamflet' van het groepje bewoners van de Amsterdamsestraat, die nu nog binnenkomen op het gemeentehuis zijn dus te laat. Naast negen reguliere inspraakbrieven werden er welgeteld 69 strookjes naar het gemeentehuis opgestuurd of daar afgegeven. Het overgrote merendeel laat op het strookje weten de voorkeur te geven aan het weren van het sluipverkeer met een transpondersysteem.
+ Toch nog zoveel strookjes, dat zou je niet verwachten. De mensen komen nu eenmaal niet gauw in actie. In dit geval was er bovendien de nodige verwarring ontstaan. Wie was de afzender? In een eerste oogopslag leek het een initiatief van de gemeente. Menigeen zocht in het telefoonboek naar de naam E. van Bennekom, de enige naam op het pamflet. Vergeefs: Esther van Bennekom, die als raadsgriffier van Muiden de inspraakbijdragen opving, werkt hier wel maar woont elders.
+ De gemeente distantieerde zich op haar eigen website en op de kabelkrant van wat zij de 'enquête sluipverkeer' noemt. De binnengekomen strookjes worden echter wel als inspraakbijdragen beschouwd en geaccepteerd. Op de kabelkrant verschenen excuses van de initiatiefnemers voor het ontbreken van de afzender op het pamflet. Bij de volgende ronde was de fout hersteld.
+ Als u voor afsluiting van de sluisbrug tijdens de spits bent, of als u welke mening dan ook over parkeren en verkeer in Muiden wilt kenbaar maken, is het nog niet te laat. Noteer even in uw agenda dat er gelegenheid tot inspreken is in de commissievergadering van 26 februari en de raadsvergadering van 18 maart.
+ Wanneer het laatste punt op de agenda niet de tongen van de raadsleden had losgemaakt, was de raadsvergadering van donderdag de boeken ingegaan als een van de kortste in de geschiedenis van Muiden. Het record ging de mist in door eindeloos geneuzel over mitsen en maren rond trouwen op bijzondere locaties. Het zal het Muiderbergse bruidspaar Marja Barth en Richard Jongsma een zorg geweest zijn. Ze hadden de kazerne al gereserveerd, maar dankzij het akkoord van de raad, kunnen ze nog snel op hun trouwkaartjes laten drukken dat ze elkaar het jawoord zullen geven in de Zeemeeuw, het strandpaviljoen op Muiderberg. Alleen moet de brandweer nog even kijken of het wel veilig is. Terwijl er toch tijdens de plechtigheid niet mag worden gerookt. Horeca of niet: ook alcoholhoudende drankjes zijn dan verboden.
+ Sla het 180 pagina's dikke prachtboek van Henk van Ginkel open op pagina 58, en lees de geschiedenis over de goedgelovige Muider wethouder D.C. van der Meulen die rijkdom en roem dacht te vergaren in de Bloemendalerpolder. In de nacht van 12 op 13 augustus 1800 trok een wonderlijke processie langs de Muider dreven naar de Papenlaan. De optocht van notabelen en schatgravers werd geleid door ene Slenderhenke, een Duitse landloper. De wethouder had hem 40 gouden dukaten beloofd in ruil voor het aanwijzen van de plek, waar een schat verborgen zou liggen.
+ Slenderhenke had er een indrukwekkende ceremonie omheen bedacht. Er werden in de stoet naast lantaarns en spaden ook een kruis en een wijwaterkwast meegevoerd. En er werd luid gebeden. Op de plek van de schat slaagde de schobbejak er op slinkse wijze in de buidel dukaten te vervangen voor een met koperen munten. Terwijl iedereen aan het graven was, kneep hij er tussenuit. De wethouder kon zich nauwelijks meer in Muiden vertonen. Zo zie je maar weer, het is van alle tijden.
+ Hoe actueel 'Het rijke verleden van vestingstad Muiden' is, mag blijken uit het feit dat de nog maar kort geleden geopende 'Brasserie Muiden' genoemd wordt in het onderschrift bij een foto van het aloude bondshotel 'Vechtzicht'. Brasserie Muiden is de laatste in de rij opvolgers van Vechtzicht. Genoemd worden de Muiderhof en de Muiderhaven. Alleen wordt de Muiderhaven abusievelijk de Haven van Muiden genoemd. En De Klomp ontbreekt in het rijtje. Wel een beetje slordig voor een geschiedenisboek.
+ In het boek van Henk van Ginkel wordt Muiderberg alleen genoemd omdat daar indertijd een Muier werd vermoord.
+ U herinnert zich de trieste keutel van de Cubaan die 's morgens op Nieuwjaarsdag in Muiden zijn paspoort verloor en postertjes ophing die prompt verregenden waardoor je de tekst nauwelijks kon lezen? Dezelfde Nieuwjaarsdag sprak Dik Verburg een jongeman aan die links en rechts in Muiden de postertjes met de noodkreet weghaalde. Ze konden weg, want het paspoort was teruggevonden. Moraal van dit verhaal: wij kunnen wat leren van die jonge Cubaan. Wijs mij iemand in Muiden aan die zelf de posters netjes weghaalt nadat ze dienst hebben gedaan.
+ Het is de bedoeling dat de drie noodlokalen, de 'kindercontainers' van de Jozefschool, vlak voor de bomen naast de betonnen plaat voor de vestingwal komen te staan. Ze vormen een kompact geheel, dat 225 m2 beslaat. Twee lokalen staan aan de kant van de Bouvywijk. De totale gevellengte is achttien meter. De hoofdingang is opzij. In een vierde container komt een centrale hal met 'toezichtkozijnen', dat zijn ramen om in de drie lokalen te kunnen kijken. Ook worden er een keuken, toiletgroepen en een opslagruimte in ondergebracht.
+ Tijdens de inspreekavond over de uitbreiding van de Jozefschool speelde de kip-of-het-ei vraag. Wat was er eerder: de buurt of de school? De school, want voordat er zoveel mensen in de Bouvywijk kwamen wonen, stond op de plaats waar nu de splitlevelwoningen staan de Bouvy zoutfabriek.
+ Schrijvend over de overlast voor de buurt, laat het Vechtjournaal bewoner Henk Schutte aan het woord. Die zegt meer moeite te hebben met het schoolbestuur dan met de gemeente, aangezien de gemeente klem zou zitten. 'Het duurt nog wel tien jaar voordat er iets gebeurt op het KNSF-terrein' voorspelt hij, waarna het Vechtjournaal hem de volgende zin in de mond legt: 'Ze (het schoolbestuur) kregen ooit de mogelijkheid om naar de katholieke school te gaan, maar dat wilden ze niet'. Ik heb nieuws voor Henk Schutte (of voor het Vechtjournaal als die krant hem onjuist geciteerd mocht hebben): de Jozefschool is van huis uit katholiek.
+ Toen het drama waarop Schutte doelt, zich in Muiden afspeelde, tierde de stammenstrijd in onderwijsland nog welig. Ook al omdat er belangen van de gemeente meespeelden, rook het allemaal bepaald niet lekker. Het eind van het liedje was dat de toenmalige Sint Jozefschool niet naar het Anker verhuisde. Menig Muier kan er nog steeds kwaad om worden. Het Anker was de christelijke school van Muiden. Het schoolgebouw zou pas na veertig jaar afgeschreven zijn, maar het werd al na tien jaar afgebroken om plaats te maken voor het nieuwe gemeenthuis. Het betekende een kapitaalvernietiging van 1,2 miljoen gulden. De grote verliezer van het machtsspel was de Muider gemeenschap.
+ Een snelle manier om een krant vol te krijgen is berichten tweemaal plaatsen. Een keer op de voorpagina en een keer binnenin. Het gebeurt steeds weer in het Vechtjournaal. Stond in de krant van twee weken geleden twee keer het bericht over de opheffing van de Stichting Muiden1050, in die van vorige week valt tweemaal uitgebreid te lezen dat Drukkerij Ruitenbeek de Weesper onderneming van het jaar geworden is.
+ Nog niet eenderde van de woningen, die het laatste halfjaar aan de gemeente Muiden werden toegewezen, ging naar de eigen inwoners. Het aanbod van huurwoningen binnen de Gooi – en Vechtstreek schommelt tussen de 450 en 500 stuks. Muiden biedt niet meer dan één procent van dit aantal aan.
+ Normaal adviseert B&W om de ingekomen stukken over onderwerpen die buiten eigen gemeentelijke terrein liggen voor kennisgeving aan te nemen. Maar bij het dringende verzoek van de gemeenteraden van Groningen, Dalfsen en Someren, om óók te protesteren tegen de gekozen burgemeester, adviseert B&W: 'desgewenst standpunt bepalen'. Het standpunt van burgemeester Smith is bekend. De benoemde burgemeester is zijn stokpaardje, dat hij vurig bereed in zijn Nieuwjaarstoespraak. Het is de vraag of het tot een standpuntbepaling komt. Smith is op vakantie (in Oostenrijk, voor wie het naadje van de kous wil weten).
+ Als er in de openbare vergaderingen van de gemeente Muiden een onderwerp ter sprake komt dat niet in Muiden, maar elders in het gewest speelt, hebben de leden van de commissie en die van de raad het over 'buitenlandse politiek'. Zo ver is het dus al gekomen.
+ Herengracht werd ooit geschreven als Heerengracht met twee e's. Zo schrijven Floris V en Brasserie Muiden het nog steeds: Heerengracht. Staat veel chiquer. Gea Heijnen wilde wel eens weten wanneer die ene 'e' is weggevallen. Het valt niet te achterhalen. Wel laat B&W weten geen aanleiding te zien de schrijfwijze te veranderen. Hoeft ook niet. Doet de horeca wel.
+ Ken je iemand zeker al zo'n dertig jaar. Lees je haar naam op een poster. Blijkt dat ze exposeert in het gemeentehuis. Nooit geweten dat…Je gaat kijken. De warmte straalt je tegemoet. Schilderijen en keramiek van Joke Leicht. Mooi hoor.
+ Als de gemeenschap iets voor het Muiderslot over heeft, dan mag het slot op zijn beurt best iets voor de gemeenschap doen. Bijvoorbeeld net als vroeger, de wallen gratis openstellen voor het publiek. Met name de Muiers hebben er eeuw in eeuw uit graag een ommetje rond her slot gemaakt.
+ Omdat er geen pinhokje meer is, trok een oudere Muidense in de regen geld uit de muur. Ook al lekte het hemelwater uit het verwoeste houten plafond boven haar, ze vatte het ongemak laconiek op. Dat het hokje misschien niet terugkomt nam ze voor kennisgeving aan: 'Zeker geen geld voor'.
+ Er kwamen nog enkele Muider spreekwoorden en gezegden binnen. Een bloemlezinkje: 'Staat de burgemeester op de trap, burger zet je schrap' - 'Als vroede vaderen gaan dreigen, kan de nar maar beter zwijgen' – 'De kracht van de machtigste man van Muiden is, dat hij niet op macht uit is'. 
+ Op het gemeentehuis wordt gefluisterd dat Harry Smith op de nieuwjaarsreceptie van de Koningin is geweest.
+ Zaterdagavond 17 januari, tien over halfelf. Een reeks vuurpijlen schiet de lucht in. Hoog boven Mariahoeve spatten ze in stralende sterren uiteen. De afstekers konden zeker niet wachten tot 24 januari: Chinees Nieuwjaar.
+ Gelezen op de kabel: Minet creatief. In de kazerne. Wat wordt er van ons verwacht?
+ De NVVH organiseert een doe-avond onder het motto 'iets voor de vogels'. Gevraagd wordt een schaartje en een grote stopnaald mee te nemen. Arme vogels.
+ Langzaam maar zeker nemen de Muiers afscheid van Muiden1050. Met name bewoners van de Weesperstraat en de Amsterdamsestraatweg kunnen zich niet losmaken van het grote jubileumfeest. Ze blijven maar vlaggen.
+ Het zal nog een hele klus zijn om het kruitbos om te hakken en de meertjes dicht te gooien voordat de landelijke pers erachter komt, wat er hier in Muiden aan de hand is. Het KNSF-terrein beslaat maar liefst zeventig ha. Dat is meer dan het bebouwde gebied van de stad Muiden, inclusief de drie buitenwijken.
+ Weet je wàt mooi zou zijn voor de goede vrede in Muiden? Een volksfeest in de kazerne, waarbij op een groot scherm de fraaie opnamen van de cd-rom over de unieke natuur van het kruitfabriekterrein vertoond worden - gesponsord door de KNSF en met catering van Frank Wagenmans.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: