- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Niet te pruimen keutels.

02-feb-2003

+ Was me dat even schrikken, dat verhaal in de Gooi – en Eemlander over het rooien van de pruimenbomen van het Muiderslot! Het artikel opende met de onheilspellende woorden: 'Alsof er een horde roofridders langs is geweest, zo zal het volgende maand tonen bij het Muiderslot'. Slotmedewerkster Yvonne Molenaar vertelde aan de krant dat de hele boomgaard tegen de vlakte moest, omdat alle pruimenbomen oud en op waren. Er begonnen zelfs takken af te vallen. Vorige zomer waren er al een paar gerooid, dus toen was het al niet meer pluis. Er valt maar één conclusie te trekken: Muiden is aan een ramp ontsnapt. U herinnert zich nog het gezamenlijk ontbijt in de pruimenboomgaard, waar honderden inwoners in historisch kostuum op af waren gekomen? Als er ineens zoals zondagnacht een storm was opgestoken, dan was het feest in een tranendal geëindigd.
+ En dan die dramatische foto van die grote, omvallende boom. 'Alle pruimenbomen zijn gerooid', stond er bij. Maar die voorbeeldboom was toevallig wel een iep. Het maakte Ouwe Muier er bepaald niet geruster op. De volgende morgen stond hij eenzaam en alleen op het slagveld om met eigen ogen te zien hoe de roofridders hadden toegeslagen. Hij telde 34 stompen van vlak boven de grond afgezaagde pruimenbomen, acht enorme stompen van gevelde iepen die bijna een halve eeuw de vestingwal sierden, plus nog wat afgehakt struweel. Het was een mistroostig gezicht.
+ Twee medewerkers van het Muiderslot kwamen hem gezelschap houden. Ze vertelden dat het hen ook aan het hart was gegaan, maar dat het nu eenmaal moest gebeuren. De iepen moesten sneuvelen vanwege de beruchte iepziekte. Er is geen kapvergunning voor zieke iepen nodig, sterker nog: er rust een kapplicht op. Ook het neerhalen van de pruimenbomen was legaal. Fruitbomen mogen zonder vergunning voor de bijl. Om Ouwe Muier te troosten vertelden de mannen van het slot hem ook nog dat ze bij de Koninklijke aan de overkant heel blij waren met het verdwijnen van de iepen. Ze hebben nu een riant uitzicht op 't Muiderslot. Dat was een hele opluchting.
+ Wie kan er beter weten wat er aan de hand is met het Muiderslot, dan het slot zelf? Onder de kop 'Het Muiderslot ondersteboven' staat op hun website te lezen: 'Roerige tijden op het mooiste kasteel van Nederland. Maandag 26 januari is de pruimenboomgaard op de schop gegaan. Met het rooien van de pruimenbomen wordt de voormalige boomgaard de komende maanden in gebruik genomen als tijdelijk baggerdepot. Vanaf medio maart zal het slib een jaar lang braak blijven liggen, waarna de grond kan worden vermengd met de ondergrond. In het voorjaar van 2005 wordt de boomgaard ingezaaid met gras.' (Nadere informatie leert dat dit slib uit de eigen slotgracht komt. Schoon slib, direct bij de hand: dat is snel, veilig en voordelig).
+ 'Na het verrijken van de bodemgesteldheid zal de oude pruimenboomgaard van Hooft in het voorjaar van 2006 in ere worden hersteld met de aanplant van maar liefst 65 fruitbomen, bestaande uit 18 verschillende soorten 'oude' pruimenrassen. De pruimenbongerd zal worden omsingeld met een historische perensingel, bestaande uit 25 leibomen met 5 verschillende historische peersoorten. Met de herplant van de boomgaard is de intensieve restauratie van de tuinen rondom het Muiderslot in 2006 voltooid', aldus de website van het Muiderslot.
+ De pruimenbomen die evenals de iepen ergens in de jaren vijftig werden geplant, waren dus niet alleen oud en gevaarlijk, maar ook nog eens verkeerd, althans niet historisch verantwoord. Gezien de gretigheid waarmee indertijd Eef Oosterbroek de wallen kaal wilde slaan 'om de bisschop van Utrecht aan te kunnen zien komen' kan ik me niet onttrekken aan de indruk dat de vurige wens om het slot in historische staat te herstellen wel eens de doorslag kan hebben gegeven voor de rigoureuze aanpak. Dat is op zichzelf respectabel, als ze maar niet tot het gaatje gaan. Zo riskeer ik als 21ste eeuwer niet graag dat ik, argeloos binnengekomen op mijn tuinpas, een onvrijwillige reis in de tijd maak om als middeleeuwer te worden teruggezet op de wallen.
+ De demonstratie aan en in de Kadesloot met de unieke maaiboot 'Truxor' uit Lapland (eigenlijk komt-ie uit midden Zweden, maar Lapland klinkt natuurlijk veel leuker) trok maandagmiddag ondanks het gure weer een vijftiental belangstellenden. De importeur van het amfibievaartuig, Jan van Dun, is een vriend van Ben Hagens. Van Dun kwam niet voor niets naar Muiden om hier te laten zien waar de Truxor allemaal toe in staat is. Tot voor kort woonde en werkte hij in Hilversum als de Nederlandse zaakwaarnemer van Gatic, de firma die de Tuxors bouwt. Maar sinds 1 februari is Jan van Dun met zijn handel in Muiden gevestigd, in het vroegere huis van Gertjan Rensenbrink aan de Prins Bernhardsingel.
+ Alsof hij de machine zelf bedacht heeft, zo trots is Ben Hagens op de Truxor van zijn vriend. Er zijn er al een paar verkocht. Pers, radio en TV, en ook milieuorganisaties werden door Ben voor de demonstratie uitgenodigd. Als het op 1 april was geweest zou er niemand zijn gekomen. Wie gelooft er nu in een machine die niet alleen riet en waterplanten maait, maar ook nog baggert, pompt, beschoeiingen slaat en afbreekt, geulen graaft en drijfvuil verwijdert. En dit alles op de milieuvriendelijkste manier. Dankzij de aandrijving van rupsbanden met schoepen komt alleen het oppervlaktewater in beroering, waardoor er geen slib van de bodem opwervelt en flora en fauna dus niet verstikken. Willy Wortel in de bocht, komt dat zien!
+ De inzendtermijn voor de deelnemers aan de enquête over de communicatie van de gemeente Muiden is eind vorige week afgesloten. Er gingen zeshonderd enquêteformulieren de deur uit, de ene helft naar inwoners van Muiden, de andere naar Muiderbergers. Rond eenderde kwam ingevuld terug. Dat is een ongekend hoge respons. Het zegt veel over zowel de betrokkenheid van de bevolking als over de duidelijkheid van de vraagstelling. Toch een kanttekening. Er werd via het enquêteformulier wèl gevraagd wat men vindt van de aandacht die de regionale kranten aan de gemeente Muiden geven (deze kranten werden, evenals de kabelkrant, ook met name genoemd), maar op de eigen gemeentelijke website na werd in de enquête met geen woord gerept over het jongste medium internet.
+ Blijkens de reacties op de zogeheten 'open vraag', waarbij de geïnterviewde kan aangeven langs welke weg hij informatie over de gemeente Muiden ontvangt, worden de websites van de plaatselijke politieke partijen en de MOR site niet gemist, evenmin als de sites van de kabelkrant en muideninfo.nl, die toch geheel en al in het teken staan van alles wat er, met name ook op bestuurlijk gebied, in Muiden en Muiderberg gebeurt. Toch viel het aantal verwijzingen naar de locale sites op de vingers van één hand te tellen.
+ Kwam dit nu omdat hier niet rechtstreeks naar gevraagd werd, of omdat de lokale sites niet meetellen als communicatiekanaal? Dat laatste is onwaarschijnlijk. Zoals bekend heeft naar schatting 80% van de huishoudens in de gemeente Muiden internet en de 'kijkcijfers' liegen er niet om. Mocht het ontbreken van reacties op de lokale sites een scheef beeld opleveren, dat wordt dit beeld hopelijk rechtgetrokken dankzij de tientallen individuele interviews waarin wèl stilgestaan werd bij de mogelijkheden op dit gebied in Muiden.
+ Heel Muiden praatte dit weekend over het TV programma Zembla, dat berichtte hoe illegale Afrikaanse voetballers misbruikt werden, die in Nederland hoopten weg te komen als profs. Als voorbeeld werd S.C. Muiden naar voren gehaald. Afrikaanse jongens zouden Muiden hebben geholpen te promoveren, waarna ze, ondanks mooie beloften, gedropt werden. De sportclub zelf heeft een andere lezing: de jongens werden geroyeerd omdat ze hun contributie niet betaalden. Ook had de sponsor zich teruggetrokken. Hoe het zij, zoals er vanaf het moment dat ze geronseld werden met de jongemannen is gesold, is zo intriest, dat wie verwacht had in deze kroniek de nodige grappen over dit onderwerp aan te treffen, bedrogen uitkomt.
+ De gemeente Wijdemeren heeft een eigen buurtbusje dat rondrijdt tussen Ankeveen, 's Gravenland, Kortenhoef, Loosdrecht en de Horstermeer. Vrijwilligers gaan op tourbeurt achter het stuur zitten. Onder hen zijn een aantal raadsleden. Ook de burgemeester en enkele wethouders zijn op toerbeurt buschauffeur. Helaas wordt er (nog?) te weinig gebruik van het busje gemaakt om subsidie van de provincie te kunnen blijven krijgen. Het aantal passagiers dient aanzienlijk hoger te zijn. Omdat ze in Wijdemeren graag willen dat hun buurtbus blijft bestaan, hebben ze daar zeker oren naar het plan Eric Hoetmer. Het plan van het Muider raadslid behelst samenwerking tussen Wijdemeren en Muiden om inwoners van beide gemeenten die op openbaar vervoer zijn aangewezen, in de nabije toekomst tegemoet te komen met een buurtbusje.
+ Muiden en Muiderberg leveren samen naar schatting zo'n vierhonderd passagiers per maand op voor een busverbinding met Weesp. Deze verbinding zou moeten aansluiten op de buurtbusdienst van Wijdemeren. De passagiers uit de gemeente Muiden en die uit Wijdemeren, plus de passagiers die op weg naar Weesp in onder meer Nederhorst den Berg worden opgepikt, zijn bij elkaar ruim voldoende voor de provinciale subsidie.
+ Alleen is er een probleem. Connexxion duldt geen particulier initiatief in plaatsen waar de busmaatschappij haar eigen bussen heeft rijden. Het concurrentiebeding houdt in dat je domweg niet met een buurtbusje in het gebied van Connexxion mag verschijnen, ook al rijdt de busmaatschappij er zelf nòg zo weinig. Een lichtpunt voor de buurtbus is echter dat er binnen twee jaar een herziening van het subsidiebeleid van de provincie te verwachten is, als gevolg waarvan diverse onrendabele buslijnen zullen verdwijnen. Eén van de lijnen die zeer waarschijnlijk zal worden opgeheven is de 153, het busje dat vertrekkend vanuit Nigtevecht tussen Weesp en Muiden rijdt.
+ Het is duidelijk dat er vooral voor veel ouderen en jongeren in Muiden een groot probleem ontstaat als de enige openbaar vervoermogelijkheid naar Weesp wegvalt. Het ligt dan ook voor de hand ter vervanging van de 153 een vrijwilligersdienst met een buurtbusje op poten te zetten. Maar, zo redeneert Eric Hoetmer, waarom zou je het wiel uitvinden, als Wijdemeren al zo'n project op de rails heeft, weet wat de voetangels en klemmen zijn, en ook nog eens graag bereid is tot samenwerking?
+ Ook voor Muiderberg is een buurtbusje een uitkomst. Het betekent immers een rechtstreekse verbinding met het NS station Weesp. Naast de route van de 153 zouden verschillende andere bestaande lijnen, die straks gaan verdwijnen, kunnen worden 'overgenomen' door samenwerkende buurtbusjes. Eric Hoetmer, die zijn plan onlangs weer eens in de commissievergadering aanroerde, denkt in eerste instantie aan een uurdienst.
+ Ondernemers in de gemeente Muiden die adverteerden in de speciale editie voor Muiden en Muiderberg van 'De Nationale Preventiekrant', een uitgave van Indexx Media in Winschoten, voelen zich bekocht. Ze ontvingen wel keurig een bewijsnummer bij de factuur maar de krant werd niet, zoals aangekondigd, in november in Muiden en Muiderberg verspreid. Op 12 december liet Indexx Media desgevraagd weten dat een en ander 'niet correct was verlopen'. De oplage voor Muiden en Muiderberg zou kort voor de Kerst opnieuw gedrukt en verspreid worden. Dat gebeurde ook, maar ook deze keer was het mis. Uit de resultaten van een steekproef die Indexx Media een van de ondernemers opstuurde, bleek dat op z'n minst hele delen van Muiden waren overgeslagen. De antwoorden op de vraag heeft u de Nationale Preventiekrant ontvangen, luidden óf 'zeker niet' óf 'ik weet het niet'. Het ziet er naar uit dat er meer dan één pak Nationale Preventiekranten in de container is verdwenen.
+ Muiderberg kwam beter uit de bus. Ook daar was de krant niet overal ontvangen, maar de antwoorden 'wel ontvangen' en 'weet niet' waren in de meerderheid. Diverse ondernemers overwegen hun geld terug te eisen. Bij de uitgever wel te verstaan, want bij de politie en de gemeente valt niets te verhalen. Beide instanties werkten alleen maar mee aan het blad door respectievelijk informatie over preventie en een voorwoordje aan te leveren. Wel wekte hun deelname vertrouwen bij de adverteerders. Indexx Media heeft laten weten dat de tweede druk en de tweede verspreiding van de Nationale Preventiekrant extra veel heeft gekost. Dat is sneu, maar moeten de adverteerders hier het slachtoffer van worden?
+ Indertijd, bij de waterschapsverkiezingen kreeg Ouwe Muier het advies om op Peter Korzelius te stemmen. Die zou sociaal zijn en verstand hebben van financiën. Hij volgde het advies op, maar heeft hier achteraf spijt van als haren op zijn hoofd. Als lid van het dagelijks bestuur doet de hoogheemraad Korzelius het namelijk voorkomen, dat het een voldongen feit is dat de arkbewoners niet onder een stapsgewijze liggeldverhoging van € 3,75 naar € 17 per m2 uit kunnen komen. Terwijl nota bene het algemeen bestuur uitmaakt waar uiteindelijk voor wordt gekozen.
+ Tijdens overleg tussen de verenigde woonbootbewoners en Korzelius gaf deze toe dat het ongekend grote aantal schriftelijke bezwaren indruk had gemaakt. Hij kwam met een doekje voor het bloeden. Als ingangsdatum voor het nieuwe beleid wordt nu 1 januari 2005 voorgesteld in plaats van 1 januari 2004. En de periode om in fases op € 17 te komen kan ineens worden verlengd van vijf naar zeven jaar. Alle woonboten krijgen een huurcontract, (maar wel zonder huurbescherming!). Voor steigers en vaartuigen moet precario worden betaald.
+ Ook vroeg Korzelius de vereniging van arkeigenaren met voorstellen te komen om de lasten van minder draagkrachtige waterbewoners, die immers in de problemen zullen raken door de schandalige verhoging van het liggeld, te verlichten. Alsof de vereniging een verlengstuk is van het dagelijks bestuur. De reactie laat zich raden: 'Hier zijn wij natuurlijk niet op ingegaan. Onze inspanningen zijn er in eerste instantie op gericht om het plan van tafel te krijgen'. Omdat de woonbootbewoners niets meer van het dagelijks bestuur verwachten, zullen ze hun acties van nu af aan op het algemeen bestuur richten.
+ Hoe lang is het nu geleden dat de op - en afritten van de A1 vlak vóór en vlak ná de Vechtbrug bussluizen werden, en daarmee taboe waren voor het lokale verkeer? Zo lang, dat we het al weer bijna vergeten zijn. Maar het wordt weer actueel als er gekozen mocht worden voor afsluiting van de sluisbrug tijdens de spits. Een stukje omrijden is op zichzelf niet zo'n ramp, maar het frustreert wel degelijk dat je niet eerder de A1 op en af kunt, terwijl die mogelijkheid wel bestaat. Nu rijd je als het ware je bestemming voorbij. Daar heeft iedere automobilist een hekel aan.
+ Niet door vertellen hoor, maar de slagbomen in de bussluizen gaan ook omhoog als je in een gewone auto komt aanrijden. Een inwoner van Muiden die dat ontdekte, maakte een tijdlang gebruik van deze mogelijkheid. Maar hij keek wel altijd even om zich heen of oom agent soms in de buurt was. Op een dag ging het mis. De agent die hem aan het eind van de bussluis opwachtte, wilde weten hoe hij het in zijn hoofd haalde om de bussluis te nemen. 'Ik vergiste me in de afslag', zei de Muier: 'en toen de slagboom omhoogging, dacht ik dat het zo hoorde'. De agent keek hem wantrouwig aan. 'Ik zal het nooit meer doen' piepte de Muier. Hij mocht doorrijden. Zonder bekeuring.
+ Wethouder Schulp kreeg het voor elkaar dat Rijkswaterstaat de twee doseerinstallaties ten oosten van Muiderberg zou betalen, een heldendaad die hij triomfantelijk in de raad verkocht alsof hij een cadeautje voor Muiden had versierd. In werkelijkheid was het logisch dat niet Muiden maar Rijkswaterstaat zou betalen. Hoe het zij, ze staan er nog niet. Maar als Dick Schulp bij zulke peperdure projecten Rijkswaterstaat om zijn vingers weet te winden, dan moet het een klein kunstje voor hem zijn, om even te ritselen dat de bussluizen in de A1 bij Muiden weer opengesteld worden voor lokaal verkeer. Alleen moet hij wel opletten of hij de juiste ambtenaar inpalmt, anders duurt het net zo lang als bij de doseerinstallaties eer het feest doorgaat.
+ Een Muier protesteert: 'Jij hebt makkelijk praten met je paaltjes ouwe keutelaar, maar hoe moet dat als je je kinderen naar school brengt?' Niet met de auto naar school brengen, zou ik zeggen. En natuurlijk krijgen brandweer, politie, de boeren, de dokter, Jan Pronk en andere uitzonderingen een sleuteltje, maar wel uitsluitend voor strikt persoonlijk gebruik. Misbruik wordt gestraft met de rest van je leven omrijden.
+ Jaap Schulp mailt me de volgende rekensom: permanente stoplichten kosten fl. 330.000,- en een verbindingsbrug met op - en afritten kost fl 6.000.000, -. Dus voor nog geen negentien verkeerslichten heb je al een brug met aansluitingen. Hij mailt de volgende definitie als toegift: een permanent stoplicht staat altijd op rood. Da's dus een paaltje in de weg.
+ Als ik het goed begrepen heb moeten de permanente verkeerslichten betaald worden uit de opbrengst van de parkeervergunningen. Het zal toch niet waar zijn?
+ In de laatste Villa Amuda vertelt Alex Stend van alles over het jacht 'Muiden', dat op de werf van de VOC in Amsterdam werd gebouwd en in 1624 bij een aanval met branders voor de Chinese kust de lucht invloog. De Muiden duikt op in het scheepsjournaal van de schipper van de Bontekoe. Doede Florisz Craegh was de schipper, en Moses Claez de stuurman. Uit een afbeelding valt op te maken hoe de Muiden er moet hebben uitgezien. Het was zeker geen jacht als het statenjacht de Utrecht, dat in de zomer Muiden als thuishaven heeft, maar meer een voorloper van de latere fregatten. Er waren 40 tot 60 man aan boord. De grote jachten werden ingezet voor verkenning en verbinding. Het was een snelzeilend schip, goed voor open zee. Door de geringe diepgang kon het ook onder de kust komen. Nou, dat hebben ze geweten.
+ Het boek van Henk van Ginkel is binnenkort ook te koop bij De Hoek. De 350 exemplaren in harde kaft die verkrijgbaar waren bij de Historische Kring Stad Muiden zijn uitverkocht. Bij de Hoek komen paperbacks, exemplaren met slappe kaft. Ze zijn goedkoper dan die met de harde kaft, maar er staat net zo veel in.
+ Bij de ingekomen stukken voor de raadsvergadering was een pleidooi van de landelijke VVD voor een aanvullende collectieve ziektekostenverzekering voor de minst draagkrachtigen en chronisch gehandicapten die buiten de bijzondere bijstand vallen – bedoeld om de meest kwetsbaren tegemoet te komen. Was het PvdA commissielid Geert van Duinen een beetje verbaasd dat uitgerekend de VVD met zo'n sociaal voorstel komt, de plaatselijke VVD op zijn beurt was boos, dat de brief bij de ingekomen stukken stond. Het betrof een landelijk VVD initiatief, dat men gewoon als punt op de raadsagenda wil zien.
+ Naast de nieuwe site rietpolder.com is nu ook rietpolder.nl opgedoken. Daar mogen we blij mee zijn want op rietpolder.nl wordt tenminste gezegd wat er in Muiden aan de hand is, namelijk dat het overgrote deel van de Muider bevolking zich verzet tegen het kappen van het kruitbos, en wil dat het gebied behouden blijft of 'hooguit schaars bebouwd'. Ook in ander opzicht steekt deze site rietpolder.com naar de kroon, zo goed als de site van de VVD, waarop eveneens veel natuurfoto's uit de rietpolder te zien zijn. Via een pijltje kun je in hoog tempo de ene na de andere opname, vergroot en wel op de monitor laten verschijnen – als gold het een diapresentatie. Er zijn in totaal 122 foto's te bewonderen, verdeeld over vier bestanden: een Wandeling over het Terrein (veruit de grootste), Zonsondergang in de Rietpolder, Flora en Fauna, en Sneeuw in de Rietpolder.
+ De eerste maand van dit jaar was er opvallend veel nieuws. Aangezien de actualiteit voorgaat, wordt u nu pas uitgenodigd voor de traditionele wandeling door de cijfers en feiten van de gemeente Muiden in het afgelopen jaar (de uitvoerige statistieken met vergelijkingen tot 1999 staan op muideninfo.nl en op muiden.nl, de site van de gemeente). Om met de deur in huis te vallen: voor het eerst sinds jaren is de Muidense bevolking gegroeid. Een beetje maar. Per 1 januari 1004 telde Muiden 6 inwoners meer dan het jaar ervoor. Muiden heeft nu 3418 inwoners, Muiderberg 3233.
+ De vergrijzing nam iets af. In 2002 was 22% ouder dan 60, in 2003 was dit percentage 21,3. Een inwoonster van Florisberg, wiens naam ik uit privacy overwegingen niet zal noemen, hoopt in augustus 103 te worden. In 2003 overleden 46 inwoners. Ruim driekwart was boven de zeventig en een vijfde tussen de vijftig en zeventig. Er werden 34 kinderen in Muiden en 36 in Muiderberg geboren. Er vertrokken 319 mensen uit de gemeente en er vestigden zich er 296. Ondanks de mogelijkheid van de bijzondere huwelijkslocaties werden minder huwelijken voltrokken ( 103 in '02 en 93 in '03 – waarvan 9 Muider bruidsparen). Er gingen 884 paspoorten, 221 identiteitskaarten en 304 rijbewijzen de deur uit. Was er vanaf 1999 maar één nieuwe woning bijgekomen, in '03 waren het zomaar zes. Het aantal bouwaanvragen bedroeg 112.
+ Ongetwijfeld (mede) dankzij het mooie weer trok het Muiderslot 113,790 bezoekers, bijna 6000 meer dan in 2002. Hetzelfde geldt voor Pampus: 40.250 bezoekers, ook een kleine 6000 meer. Op 35 na passeerden vorig jaar 30.000 vaartuigen de Groote Zeesluizen. Dat waren er ruim 4000 meer dan in 2002. Het ging vooral om kleinere boten van mensen die een dagje het water opgingen. Bijna 30.000 (in augustus 8500!) is veel, maar nog geen record. In 1990, toen de sluis nog onder Rijkswaterstaat ressorteerde, passeerden 35.521 boten en bootjes de sluis. Alleen hoefde je toen nog geen tolgeld te betalen.
+ Er waren in 2003 binnen de gemeentegrenzen 301 verkeersongevallen (bijna 70 meer dan in '02) waarvan 211 op de A1 en de A6. Er was in 28 gevallen (was 33) sprake van letsel. Evenals in '01 en '02 kwamen er in '03 twee mensen in het verkeer om het leven. Tijdens radarcontroles in '03 rondom Muiden bleek 14,6 % te hard te hebben gereden (in '02 was dit 13,2%) – de politie wil blijven controleren tot het percentage is gezakt tot 10.
+ Nog meer politiecijfers. Vernielingen aan auto's 48 (was in '02 ook 48), diefstal uit auto's 97 (was140), autodiefstal 10 (17) vernieling openbare gebouwen 7 (8), woninginbraak 24 (51) opgehelderd 26% (was 22%), onwel geworden 44 (47), overlast van de jeugd 133 (was 106 in '02, maar was 46 in '01 en 44 in '00), aanhoudingen 26 (7), hulp bij buren en relatieproblemen 109 (een verdubbeling!), 3 (1) drugsincidenten en 21 (16) diefstallen van fietsen en bromfietsen. De cijfers van Muiden lopen aardig in de pas met die van de gehele Gooi- en Vechtstreek. Er kwamen in de regio 10% minder aangiftes binnen van mishandelingen, bedreiging en straatroof. Het aantal overvallen bleef gelijk. Het aantal inbraken nam in drie jaar met eenderde af.
+ Tot slot de brandweercijfers. In totaal 105 keer uitgerukt (was 95 keer in '02). Binnenbrand 8 (4), buitenbrand maar liefst 25 (2), autobrand 18 (21), beknelling 6 (8), auto te water 3 (4) wegdek reinigen 7 (6), hulp te water 3 (5), wateroverlast 3 (4) , gaslucht 3 (3), stormschade 0(17) 'diversen'5 (2) en loos alarm 9 (14). Er werd 15 (5) keer een dier uit de nood geholpen, te weten: 2 zwanen uit het ijs bevrijd en 1 schaap, 4 paarden en 8 koeien uit de sloot gehaald. Geen kat uit de boom gekeken vorig jaar.
+ Er heerst een diepe stilte rond de plannen voor commerciële exploitatie van de kazerne. Dat wil niet zeggen dat de cateringsplannen van Frank Wagenmans van de baan zijn. Het wachten is op de uitslag van een akoestisch onderzoek. Als dat binnen is, beraadt B&W zich op de volgende stappen. Er kwamen heel veel 'zienswijzen' binnen. Het ligt dan ook voor de hand dat er een bijeenkomst wordt belegd voor omwonenden die bezwaren hebben tegen catering-activiteiten en een 'rooktent' op deze plaats. Ongetwijfeld zal een poging worden gedaan om buurt en belanghebbenden het eens te laten worden over een oplossing, waar iedereen mee kan leven.
+ IJburg wordt nu nog via de ring Oost ontsloten. Maar zodra het verkeer over de brug naar het PEN eiland kan, en dat moment is nabij, dan wordt het IJburgverkeer via de Maxisweg afgewikkeld. Die weg is toch al idioot druk door de nieuwe Maxis, dus dit kan er nog wel bij.
+ 'Kadersloot' met een 'r' meldde de Kabelkrant. En dat niet één maar wel drie keer. Maar het is toch zeker gewoon Kadesloot? Oud – bovenmeester, oud –wethouder, kabelkrantredacteur en hobbyhistoricus Joop Lahnstein geeft zijn geschiedkundige kijk op het onderwerp. De oorspronkelijke naam is Katersloot met een 't'. Maar omdat het typisch Muiens is om van een 't' een 'd' te maken (ze zeggen hier volgens Joop Lahnstein zonder blikken of blozen dat een kameel twee bulden heeft) is Kadersloot met een 'd' typisch Muiens. En wie het niet gelooft moet maar pagina 162 opslaan van het prachtboek van Henk van Ginkel. Daar staat bij een Kerstkaart uit de jaren zestig, dat er werd geschaatst op de Katersloot. En ook dat dit restant van de oude vestinggracht later door de Muidenaren Kadersloot werd genoemd. O zo.
+ Kom nou Joop: Kadesloot is typisch Muiens, omdat die eigenwijze Muiers het zo zeggen. Ze hebben meer boodschap aan meneer van Dale van de hoek dan aan meneer van Dale van het boek. Het is maar goed dat de Kabelkrant er na een paar dagen weer gewoon Kadesloot van heeft gemaakt. Zoals dat hoort hier in Muiden.
+ Stel eens dat de Milieu Effect Rapportage (de MER) uitwijst dat het KNSF-terrein toch niet zo'n waardevol natuurgebied is als menigeen denkt. Is D66 dan blij omdat we geen waardevol natuurgebied blijken te hebben, of is deze groene partij dan blij omdat er dan misschien nog wel op grote schaal gebouwd kan worden?
+ Personen en zaken scheiden is heidens moeilijk, vooral in de politiek. Ook al roept iedereen om het hardst dat hij/zij hier uitstekend toe in staat is, de enige die ik ken die het ècht kon, is Henk Beenen.
+ Op de gemeentelijke website staat geen verwijzing naar muideninfo.nl, terwijl er op muideninfo.nl wèl verwezen wordt naar de gemeentelijke website. Hoe zou dát nu toch komen?
+ Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 zijn er tachtig wethouders ontslagen, Muiden nog niet meegerekend.
+ Uit Anna's dagboek op de site van de VIB: 'Napraten in het Muiderbergse. Jan en Gregor zitten ook gezellig aan de stamtafel. Los van Syl, Rob en ik zijn daar ook Jaap, Bram en Hermen. We hebben het over Rob Oudkerk. Het is een behoorlijke discussie. Om maar eens te checken of de media gelijk hebben met hun peilingen over hoeveel op de hoeveel mannen wel eens een prostituee bezocht hebben en/of cocaïne hebben gesnoven, is de uitslag aan tafel passend. Drie van de zeven mannen aan onze tafel heeft zich wel eens aan één van de twee vergrepen. Veertig procent was de mediapeiling, dus wij zitten goed'. Mogen we misschien even weten hoeveel er van de PvdA waren?
+ Hij klopt en hij veegt en hij zuigt. En hij baggert ook nog. Als het Muiderslot nu eens een deal maakte met de leverancier van de Truxor. Deze firma als gratis demonstratie de slotgracht uitbaggeren, en het Muiderslot er de landelijke pers, radio en TV bij halen. Heeft iedereen wat aan. En als stadgenoten help je elkaar.
+ De brievenbus bij het oude postkantoor staat in het aardedonker. Je kunt absoluut niet zien welke postcodes in welk vak moeten. Dus doe je maar een gooi. In de gleuf.
+ Muiden oogde een paar ochtenden als een kerstkaart. Overal sneeuw. Ook op de lenteboden in bomen en struiken en over de sneeuwklokjes. In de Singelgracht vertoonde zich een dodaars. Overal waren de mooiste kleine vogeltjes. Er zijn zowaar weer mussen gezien.
+ De schade door de storm van zaterdag - op zondagnacht was hier kleiner dan in Muiderberg. Waaiden daar twee bomen om, hier was het er maar één: niet ver van het kippenbruggetje. Ook de pas gekortwiekte treurwilgen kregen klappen van de storm. Moeder Natuur hielp een handje mee, door een stuk of wat door mensenhanden gespaarde takken alsnog af te breken.
+ Muiden is niet van een paar, maar van alle Muiers.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: