- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Aan de strijdbijl klevende keutels.

8-feb-2003

+ Het drukbezochte jubileumfeest met koek en zopie van de Muider IJsclub De Eendracht stond bol van de herinneringen aan negentig jaar ijspret. De wanden bij Gieling hingen vol trofeeën en de biljarttafel werd geheel in beslag genomen door vergeelde foto's en krantenknipsels uit een roemrijk verleden. Onze plaatselijke ijsclub organiseerde zelfs ooit de nationale kampioenschappen hardrijden. Ze werden in 1963 achter op de Vest gehouden. Wilhelmina van Wees was de grote heldin. Als kernploeglid vertegenwoordigde zij Muiden en Oranje bij internationale wedstrijden. Wil woont hier niet meer, maar ze staat nog wel wekelijks op de schaats, en ze was zaterdag als levende legende te bewonderen. Bestuurslid Jan de Jong stelde dertig paar schaatsen ten toon uit zijn privé collectie van 150 paren – vanaf de eerste Friese doorlopers tot heden. Voorzitter Gerrit Ruiter onderscheidde de Jong met het erelidmaatschap vanwege diens verdiensten gedurende tal van jaren.
+ Moeten er nu wel of niet permanente verkeerslichten voor de sluisburg komen? De meningen zijn verdeeld. Inmiddels tekent zich in de raad een meerderheid af, die het in elk geval niet verstandig vindt om vóór of tijdens de restauratie van de Grote Zeesluis, die eind dit jaar begint, en tot april volgend jaar zal duren, de tijdelijke installatie te vervangen. Enerzijds leeft de wens af te wachten wat anno 2004 het effect zal zijn van een langdurige afsluiting van Muiden voor doorgaand verkeer (een onontkoombaar gevolg van de restauratie), anderzijds zijn er twijfels gerezen over het argument, dat de installatie van de permanente verkeerslichten wel gelijk met de herstelwerkzaamheden van de sluis zal móeten plaatsvinden, omdat de alarmlichten van de sluisburg en de verkeerslichten immers op elkaar afgesteld worden.
+ Dit laatste is simpelweg te ondervangen door tijdens de grondwerkzaamheden mantelbuizen onder het wegdek aan te brengen. Niet alleen voor de eventuele permanente verkeerslichten, maar ook voor bijvoorbeeld de terugkeer van de feestverlichting in Muiden en/of een systeem waarbij automobilisten op afstand gewaarschuwd worden dat de sluisbrug geopend is, zodat ze een andere route kunnen kiezen. Zeker als het alleen om een ondergrondse voorziening voor verkeerslichten gaat, kun je geen buil vallen aan zo'n investering. Het schijnt een kwestie van enkele honderden euro's te zijn.
+ Het voordeel is duidelijk: je kunt altijd nog kiezen. Mocht de keus vallen op permanente verkeerslichten, dan is het slechts een kwestie van de draad oppakken – of liever: de draad erin stoppen. Wordt er uiteindelijk gekozen voor afsluiting door bijvoorbeeld paaltjes tijdens de spits, of eenrichtingsverkeer over de brug, dan is zo'n mantelbuis al evenmin weggegooid geld. Niet alleen heeft het weinig gekost, ook kan het goed van pas blijken te komen bij ongeacht welke oplossing waarbij elektronica een rol speelt.
+ Al een tijd valt het WeesperNieuws niet alleen in Weesp, maar ook in Muiden en Muiderberg in de bus. Toch staan er in deze tweewekelijkse krant, die met zijn opvallende 'tabloidformaat' oogt als een Engels boulevardblad, vrijwel uitsluitend verhalen, berichten en foto's uit Weesp. Daar zullen de lezers uit Muiden en Muiderberg zich niet op storten. Voor hen zijn vooral de advertenties interessant, wat voor de uitgever, Enter Weesp BV, die ook de advertenties voor de Muider kabelkrant 'doet', reden is het blad hier te verspreiden. Maar de laatste tijd krijgen ook de redactionele kolommen aandacht van de Muider lezers. Dat komt omdat onze woonplaats nogal eens in het blad opduikt.
+ Dat Muiden zo vaak in WeesperNieuws genoemd wordt, houdt verband met de plannen voor de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein, waarbij Muiden en Weesp zo nauw betrokken zijn. Ook op andere gebieden delen beide plaatsen bepaalde belangen - neem de gezamenlijke woningbouwvereniging. Mede dankzij deze ontwikkeling heeft Enter Weesp BV besloten een stap verder te gaan. U hebt de oproepen voor een redacteur en bezorgers gezien op de kabelkrant. Er staat een wekelijks te verschijnen krant op stapel met speciale aandacht voor nieuws uit Muiden en Muiderberg.
+ Naast het aan Weesp gerelateerde nieuws over Muiden, kunnen we straks ook 'eigen' nieuws uit stad en dorp in de krant uit Weesp lezen. Gratis, en elke week. Maar is dat zo bijzonder? We hebben toch al het VechtJournaal? Dat is zo, althans voor zover je die in de bus krijgt. Maar hoe graag ik ook zou willen (het gaat immers over Muiden), ik kan geen enthousiasme voor deze krant opbrengen. Laten we het er op houden dat de redactie van het VechtJournaal het zo druk heeft, dat zij niet aan bezoekjes aan stad en dorp, laat staan een zorgvuldige berichtgeving toekomt.
+ Kenmerkend voor de Weesper aanpak is dat Enter van de aan te trekken redacteur eist, dat hij of zij Muiden en Muiderberg goed kent. Deze voorwaarde ligt helemaal in de lijn van het geheel zelfstandig opererende WeesperNieuws. De redactie geeft er altijd blijk van Weesp van haver tot gort te kennen. Dat is de basis voor een prima commerciële formule, want journalistieke kwaliteit bepaalt de leesbaarheid en adverteerders staan natuurlijk het liefst in een krant die van A tot Z gelezen wordt.
+ Adri de Bruijn, de hoofdredacteur, vertelt dat er inderdaad een poging gewaagd wordt om het nieuws van Muiden en Muiderberg via WeesperNieuws te verspreiden. Als voorlopige opzet is gekozen voor een aparte, aan de krant toe te voegen regionale pagina. Afhankelijk van de reacties kan dit later uitgebreid worden. Ook zal er nauw worden samengewerkt met de Muider kabelkrant. Deze formule wordt in Weesp al vele jaren met succes toegepast. Verwacht wordt dat de combinatie ook in Muiden goed zal werken.
+ In het kader van de plannen wordt met ingang van deze week WeesperNieuws een weekblad. Het blad zal voortaan op woensdag in plaats van op dinsdag verschijnen. In de komende weken zal een vaste pagina met Muider nieuws worden toegevoegd. De krant die WeesperNieuws blijft heten, krijgt als toevoeging: 'Nieuwsblad voor Weesp, Muiden en Muiderberg'. 'Maar', zegt Adri de Bruijn: 'voordat we goed van start kunnen gaan met de berichtgeving vanuit Muiden, willen we eerst de bezorging op peil hebben en moet er een vaste redacteur zijn aangesteld. Pas als de continuïteit gegarandeerd is gaan we echt beginnen. We willen er in groeien. In ieder geval zijn we enthousiast om er iets goeds van te maken'.
+ In opdracht van de gemeenteraad buigt B&W van Muiden zich momenteel over de samenstelling van een zogeheten klankbordgroep uit de bevolking, die nauw betrokken wordt bij de plannen voor de toekomst van Muiden en het structuurplan voor de Bloemendalerpolder en het KNSF terrein. Het is eigenlijk een vreemde opdracht, want goedbeschouwd hebben we al een klankbord uit de bevolking, namelijk de gemeenteraad zelf. Ook staat of valt de toekomst van Muiden niet met de invulling van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein. Dat er gebouwd moet worden, vindt vrijwel iedereen. Maar waar? Vlak het plan van oud-wethouder Siem Rozendaal om goedkoper en sneller te bouwen in de Zuidpolder naast Mariahoeve niet uit.
+ Een klankbordgroep vangt de signalen vanuit de bevolking op, sorteert ze, bundelt ze en geeft het wensen en - eisenpakket door aan de raad. De raad trekt zijn conclusies en zet B&W aan het werk. Maar eerst moet er een klankbordgroep geformeerd zijn. Je kunt er op rekenen, dat het college zijn best zal doen om er alle geledingen van de bevolking in onder te brengen. Jammer maar helaas: zo'n poging is bij voorbaat mislukt. Het kan domweg niet. Het leidt tot tijd - en energievretende touwtrekpartijen. En dat kan de gemeente zich niet veroorloven, zeker niet sinds de raad akkoord gegaan is met een werkschema voor het KNSF terrein van slechts anderhalf jaar, kompleet met toezeggingen voor uitvoering in afwachting van besluiten. Wat nu?
+ Zoals ik al zei: de gemeenteraad wordt geacht een klankbord te zijn voor wat er bij de kiezers leeft. Of dat ook zo is, is vers twee. Als de burgers van Muiden niet zo overtuigend in opstand gekomen waren, zou het plan van B&W en de KNSF moeiteloos de meerderheid in de raad hebben gehaald. Pas toen de coalitie wakker werd geschud door haar eigen kiezers zocht zij de oppositie op om samen een breed front te vormen voor een kleinschalig Muiden. Dat ging met horten en stoten - en zeker niet van harte. Ook duurde het onrustbarend lang voordat ook de wethouders eieren voor hun geld kozen.
+ Nog steeds houdt de meerderheid van de inwoners haar hart vast over wat Muiden te wachten staat. De angst dat hogere overheden het geaarzel, het gedraai en de onkunde van de gemeente Muiden zat zijn en het roer overnemen, en dat er een hoogbouwwijk voor Amsterdammers in ons groen komt te staan, zit er diep in, temeer omdat die angst jarenlang door Muier politici zelf gevoed is, omdat het in hun kraam te pas kwam. Die angst mag dan niet nodig zijn (de gemeenteraad beslist) maar zij is wel bijna tastbaar aanwezig. Samen met het wantrouwen dat onder de bevolking leeft, ondergraaft het de hoop op een toekomst van Muiden, zoals de overgrote meerderheid graag wil: kleinschalig, levendig en leefbaar.
+ De huidige stilte in de Muider politiek is de stilte voor de storm. Het rommelt achter de schermen. Er worden harde noten gekraakt. Wat er zoal aan nieuws uit de achterkamertjes lekt, stelt je bepaald niet gerust als je graag wilt dat Muiden Muiden blijft. Op een enkele bestuurder na - die maar niet kan verkroppen dat die kortzichtige Muider bevolking zijn stokpaardje uit zijn handen geslagen heeft - wordt nu wel over de volle breedte beseft dat je niet meer met een gekapt kruitbos en tweeduizend woningen kunt komen aanzetten. Maar zou je ook niet met de helft kunnen wegkomen? Een half gekapt natuurgebied en duizend woningen? Wat is haalbaar zonder dat er een opstand uitbreekt in Muiden?
+ Ouwe Muier adviseert raadsleden die hoop koesteren op een compromis het pamflet van de Nee-meermin te lezen. De meer dan 1300 Muiers die hun handtekening gaven voor een kleinschalig Muiden, tekenden daarmee voor hooguit 400 tot 500 woningen, genoeg om tegemoet te komen aan de woningbehoefte van de eigen bevolking. Zo staat het er letterlijk, en duidelijker kan het niet.
+ Nu kun je als raadslid de wens van de meerderheid natuurlijk negeren, bijvoorbeeld onder het (betwistbare) motto 'er moet gebouwd worden, willen we ons verzekeren van voorzieningen', maar daar zal je als raadslid of partij onherroepelijk op afgerekend worden bij de volgende verkiezingen. In 2002 waren er voor één raadszetel 277 stemmen nodig. Neem je één stem voor één woning als sleutel, dan krijgen de partijen die pleiten voor méér dan 500 woningen, genadeloze klappen. Wie voor 1000 woningen pleit (meer dan 3 x Mariahoeve) verliest ruim twee zetels. Denk erom dat de VIB, de enige partij die van stond af aan tegen grootschalige bouw in Muiden was, er garen bij spint – nota bene een Muiderbergse partij.
+ Maar eerst moet dus het klankbord, dat er eigenlijk al is, er komen. Hoe het ook uitpakt, letterlijk iedere ingezetene moet de gelegenheid krijgen zijn of haar mening te geven over de toekomst van ons stadje – en niet alleen een stoet van vertegenwoordigers van alle geledingen. Iedereen moet zijn ei kwijt kunnen. Op papier of in bijvoorbeeld een hoorzitting – bij voorkeur ten overstaan van de raad. Als je hiervoor kiest zullen er waarschijnlijk meerdere hoorzittingen nodig zijn: denk maar aan de opkomst van de Muiers in de kazerne toen het erom spande of Muiden de grootschalige of de kleinschalige kant zou uitgaan.
+ B&W hoeft niet bij de hoorzittingen te zijn. Het college is er voor de uitvoering. Wel is begeleiding door een soort futurologen gewenst: professionele toekomstkijkers, die op basis van kennis en ervaring aan de hand van de wensen van de mensen samen met de raad een pad naar de toekomst van Muiden uitstippelen. Een technisch verlengstuk, zou je kunnen zeggen, van het klankbord dat zoals het hoort door de raad gevormd wordt.
+ U denkt misschien: je zit een beetje zit te dollen ouwe Muier, maar dat is niet zo. Ik ben geïnspireerd door Rietje Rijnja van D66 en Henk Bökenkamp van de VVD, die op hun beurt geïnspireerd zijn door de adviesgroep van 'Vesting Muiden' het pas opgerichte samenwerkingsverband van personen en organisaties dat eveneens aan de toekomst van Muiden wil sleutelen – maar dan niet vanuit een maatschappelijke, maar een toeristisch/recreatieve invalshoek. Goede raad van deskundigen, die het klappen van de zweep kennen en spijkers met koppen slaan, dat spreekt deze twee politici aan. Mij ook.
+ Ik zou zeggen, formeer als gemeenteraad een denktank bestaand uit onbevooroordeelde onderzoekers. Bedoeld worden niet door belangen, noch door emoties aan Muiden gebonden specialisten met een klare, koele kijk op wat de gemoederen hier bezig houdt. Om het hen makkelijk te maken geeft de raad hen ter oriëntatie het pamflet van de Nee-meermin, zodat hen meteen duidelijk is welke kant de overgrote meerderheid van Muiden uit wil. Mocht een en ander niet meteen zinvolle resultaten opleveren: het voorkomt in elk geval een hoop heibel.
+ Herinnert u zich nog de volgende keutel van eind december? Ik schreef: 'Het is maar goed dat onze burgemeester en wethouders zulke doorgewinterde onderhandelaars zijn. Niet voor niets hebben ze, zoals bevestigd werd door het CDA en D66, hun voorstel voor het plan van aanpak voor de structuurvisie van het KNSF-terrein op juridische valkuilen en klemmen laten doorspitten door het gerenommeerde Amsterdamse advocatenkantoor Houthoff Buruma. Het is dé manier om aan eventuele claims te ontkomen. Ongetwijfeld is ons college zo verstandig geweest alles op papier te laten zetten. Iedereen weet immers dat je anders geen poot hebt om op te staan. Als het stuk nu maar niet zoekraakt. Je moet er toch niet aan denken dat B&W persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld'.
+ Fred Winnubst van de Nee-meermin had er een ietsje minder vertrouwen in dan Ouwe Muier. Op grond van de wet openbaarheid bestuur vroeg hij B&W hem het juridisch advies te doen toekomen, waaruit blijkt dat Muiden geen enkel risico loopt in rechte te worden aangesproken. Een dezer dagen kwam het antwoord binnen. Het blijkt dat er geen schriftelijk juridisch advies in het bezit van het college is. B&W meldt dat er 'slechts telefonisch overleg' heeft plaatsgevonden, waarbij gesproken is over het plan van aanpak van de structuurvisie. Daarbij zijn geen absolute garanties gegeven met betrekking tot het risico dat de gemeente zou lopen. Ai, ai. (klik hier als u het naadje van de kous wilt weten).
+ Het Muiderslot maakt het Ouwe Muier makkelijk. De site van het slot levert de keutels op maat aan. Bijvoorbeeld: 'Met de ontmanteling van de pruimenboomgaard is het startsein gegeven voor een reeks grote en kleine ingrepen en restauraties in en om het Muiderslot. Op 23 februari breekt letterlijk de hel los met het losbikken van de volledige pleisterlaag van de wanden in de Taveerne, de voormalige gevangenis van het kasteel. Hetzelfde geldt voor een deel van de wanden in de bovengelegen Prinsenkamer. Naast een nieuwe pleisterlaag wordt de Taveerne voorzien van een nieuw elektriciteitsnetwerk en nieuwe radiatoren'.
+ Onder 'Overig voorjaarstumult' staat te lezen: 'Ook de Ooster - en Westertoren worden onder handen genomen en van een volledig nieuw elektriciteits - en verlichtingsnetwerk voorzien. Tegelijkertijd worden de oude ingemetselde vitrines uit het muurwerk gehakt, ter voorbereiding op de grote najaarstentoonstelling van de Muiderkring – en worden de mogelijkheden van de steiger aangepast voor het aanmeren van het Statenjacht, dat deze zomer resideert aan de slotgracht. En of dat nog niet genoeg is, garanderen wij onze gasten vanaf dit voorjaar een schone en droge doortocht over het gloednieuwe zwerfkeienpad naar de Florishof, ons museumcafé-restaurant op het theaterbastion. Bovendien wordt het aangezicht en het onderhoud van de tuinen aanzienlijk verbeterd met de vervanging van het immer rondzwervende grind door authentieke keischelpenpaden.'
+ Al een tijdje geleden berichtte uw chroniqueur over de uitbreiding van het poortgebouw. Er komen ontvangstruimten voor groepen, een informatiebalie en een museumcafé. Je mag aannemen dat ook de kassa in het poortgebouw wordt ondergebracht. Als het eenmaal zover is, kun je er niet meer omheen, dan zijn de oude tijden voorgoed voorbij. Menigeen zal zich herinneren dat er vroeger een kassa op de binnenplaats van het slot stond. Toen er een nieuwe directie kwam die een strenger beleid voerde, verhuisde de kassa naar de huidige plaats.
+ Vanaf dat moment was het afgelopen met de vrije wandelingen over de wallen. Wanneer het bezoek straks direct bij het poortgebouw wordt opgevangen, lijkt de kans dat iedereen weer gratis de wallen op mag er bepaald niet groter op te worden. Het wordt dan wel erg lastig te overzien en te controleren, wie er wel of niet zomaar mag doorlopen. Mocht het Muiderslot in het kader van het eerherstel van het verleden, echt graag terug willen naar die goeie ouwe tijd, dan valt er natuurlijk altijd wel een mouw aan te passen. Vooralsnog hou ik het er op dat we al blij mogen zijn als het tuinpasjessysteem gehandhaafd blijft. Het deed me overigens goed te ontdekken, dat bezoekers van elders, die alleen maar wat op de wallen willen wandelen, niet meer de volle mep van € 6 voor de entree hoeven te betalen, maar een apart tuinkaartje kunnen kopen – ook al kost dit nog een aardige duit (€ 2,50).
+ Het schijnt dat Muiderberg volgend jaar zijn 725 jarig bestaan wil vieren, en dat de initiatiefnemers een subsidie van fl. 75.000 (€ 34.033,52) van de gemeente verwachten, net zoals Muiden ter gelegenheid van de viering van zijn 1050 jarig bestaan ontving. Tja, daar kon je natuurlijk op wachten.
+ Volgens sommigen zou Muiderberg niet 725 maar slechts 700 jaar bestaan. Dit zou inhouden dat het dorp nog niet bestond toen Floris V er in 1296 werd vermoord.
+ Het staat vast dat Muiden op een goed moment stadsrechten kreeg, maar het is zeer de vraag of Muiderberg ooit dorpsrechten heeft gekregen.
+ Boze tongen beweren dat meneer Smith indertijd met dat 'zogenaamde brandje' de grote uitslaande brand bedoelde, waarvan dezer dagen na onderzoek door Justitie aan het licht kwam dat het werd veroorzaakt door het ontvlammen van een explosief mengsel.
+ Eerlijk is eerlijk, het wáren kartonnen dozen die in de fik stonden. Alleen was de burgemeester vergeten erbij te vertellen dat er gevaarlijke ontplofbare stoffen in zaten.
+ 'Als je 33 jaar op het Muiderslot gewerkt hebt, kun je niet achterblijven', redeneerde Nico Wolf en hij zaagde de zieke iep in zijn tuin om. Althans, wat er van die iep over was, want nadat hij jaar na jaar de ene na de andere arm had geamputeerd, stond er alleen nog maar een kale stam.
+ Dagenlang kon er bij Floris V alleen maar gegeten worden in de 'ridderzalen'. Wie bij het 'oude' restaurant naar binnen keek, kreeg de indruk dat er van alles en nog wat gebeurde. We hoeven niet ongerust te zijn. Alles blijft bij het oude. Het ging alleen maar om de vloeren. Die waren aan een lakbeurt toe.
+ Het moest maar eens gezegd: dat de GAD-auto die de bedrijfsafval in Muiden ophaalt binnen een strak tijdschema moet rijden, mag geen reden te zijn om zo door de vesting te rossen. Vooral als er een tegenligger aankomt, dreig je als fietser of voetganger van de weg gedrukt te worden.
+ Hoewel het veel werk voor de ambtenaren is, zal B&W niet ongelukkig zijn geweest met de opdracht van de gemeenteraad om met een voorstel voor de samenstelling van een klankbordgroep te komen. Het college kreeg hiermee een juweel van een kans in de schoot geworpen. Als B&W de raad meekrijgt, kunnen dankzij een uitgekiende voordracht van instellingen en personen immers de gemoederen tot bedaren worden gebracht, en kan een volksopstand in de kiem worden gesmoord. Onze Oosterburen hebben hier een mooi woord voor: 'kaltstellen'. Het betekent zoveel als: op een zijspoor zetten. Maar of Muiden daar blij mee moet zijn?
+ Ik kan het niet helpen, maar elke keer als ik bestuurders die Muiden zo graag op de kaart wilden zetten, hoor betogen dat we heel wat woningen en kantoren moeten bouwen om allerlei voorzieningen te kunnen betalen, zie ik uit naar een teiltje. Niet alleen omdat het creëren van voorzieningen allereerst een mentale expressie van een hechte gemeenschap is, maar vooral omdat diezelfde bestuurders luchtkastelen hebben nagejaagd ten koste van bakken geld, die we nu tekort komen.
+ Het is de laatste tijd elke morgen aan één stuk door file vliegen boven Muiden. De bofkonten slapen er doorheen alsof er geen vuiltje aan de lucht is.
+ Opgevangen bij de Vietnamese happen op het Vestingplein. 'Dag Lam, dag Ta'. 'Dag meneer, is niet Ta'. 'Ik dacht al, wat is Ta veranderd'. 'Is broer Ta, meneer'.
+ Volgend jaar Weesp 650, lees ik in de krant. Zo blijf je aan de gang.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: