- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Terrasgekeutel rond een wegsmeltend sneeuwkasteel.

1-mrt-2004

+ Donderdag 26 februari. Een dik pak sneeuw bedekt Muiden en de rest van Nederland. Om halfzeven 's morgens vertrekken monteurs die aan het werk zijn op de Groote Zeesluis vanuit Sliedrecht naar Muiden. Ze komen om halfelf aan. Vier uur in de file, daar word je niet vrolijk van. Gelukkig maakt bij aankomst het kunstwerk van Mieke Willig het weer een beetje goed. De sluiswachtster heeft bij het bedieningspaneel een sneeuwkasteel gemaakt, dat sprekend op het Muiderslot lijkt. Ze hoefde alleen maar met haar rug naar de dampende files op de sluisbrug te gaan staan om het voorbeeld voor zich te zien. Toen de zon doorbrak, was het uit met de pret. Langzaam maar zeker zeeg de ene na de andere toren ineen.
+ Graaf Floris V en Brasserie Muiden werden onlangs kompleet overvallen door het bericht in het vakblad Misset Horeca dat in Muiden de hoogste terrashuur van heel Nederland moet worden betaald. 'De aanslagen zijn nog niet binnen, dus we weten nog van niets' zei Coen Spaan van Floris V. Wel wist hij, dat wat hierover in de Gooi - en Eemlander had gestaan onzin was. Volgens de verantwoordelijke wethouder Dick Schulp zouden Ome Ko, Floris V, Brasserie Muiden en De Doelen - de Muider horeca met een terras aan de Vecht - geen terrashuur aan de gemeente betalen, maar aan Hedon, de overkoepelende organisatie van een groep restaurants in het Gooi, waar Floris V deel van uitmaakt.
+ 'Er is geen sprake van dat Hedon in Muiden méér bezittingen heeft dan Floris V' reageerde Hedon: 'Als we alles zouden hebben wat er in de krant stond, waren we rijk, en dat zijn we niet'. Er werd een protestbrief naar de wethouder gestuurd en de krant werd verzocht het bericht te rectificeren. Floris V en Brasserie Muiden moeten wel degelijk huur betalen aan de gemeente en niet zo'n beetje ook. Ome Ko betaalt zijn (eveneens zeer hoge) terrashuur aan DWR. Ook de Doelen betaalt aan DWR, maar dan alleen voor het parkeren op de sluiskade. Aan terrashuur betaalt dit restaurant geen cent, want het terras staat op eigen stoep. Voor de terrassen van de horecabedrijven van Hans Paardekooper is evenmin huur verschuldigd: die staan ook op eigen grond.
+ Wethouder Schulp lichtte donderdagavond de commissie keurig netjes in over de werkelijke situatie. Over Hedon geen woord. Wel vertelde de wethouder dat het artikel in Misset Horeca een nooit eerder vertoonde golf telefoontjes van pers, radio en TV naar het gemeentehuis teweeg had gebracht. Eindelijk werd de grote wens van B&W om Muiden op de kaart te krijgen, vervuld – al is het dan een menukaart. Wanneer de mensen in het land weten dat de Muidense terrassen nog duurder zijn dan die van Maastricht, dan worden ze nieuwsgierig, want dan moet er hier wel iets bijzonders aan de hand zijn, en dan komen ze hierheen, zo filosofeerde Dick Schulp er met snaakse blik op los.
+ Vervolgens slaagde de wethouder er in de hele commissie op het verkeerde been te zetten door te betogen dat het best meevalt met die terrashuur in Muiden. Wat in Misset Horeca stond, was fout, omdat de berekening gemaakt zou zijn op een onjuiste opgave van het aantal vierkante meters. Het zou in Muiden niet om € 3375, - gaan, maar slechts om een bedrag tussen de € 2163, - en € 2360, -. Laat Muiden nu ook met deze lagere cijfers nog de duurste terrassen van Nederland hebben! Duurder dan Amsterdam, dat na correctie nog steeds op de tweede plaats staat met € 2010,20. Dit laatste vertelde de wethouder er niet bij, maar ja, daar was ook niet om gevraagd. En met een beetje geluk zit Misset er ook wat de hoofdstad betreft naast. Dat kunnen ze dan in één moeite door rectificeren, samen met de cijfers van Muiden, zoals de wethouder het blad dringend heeft verzocht.
+ Valt er een brief in de bus van de Dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht. Maak je 'm met trillende vingers open. Lees je met stijgende verbazing waarom AGV besloten heeft de komende jaren de liggelden stapsgewijs te verhogen tot vijf keer het huidige bedrag. Blijkt dat het niet de toenemende onkosten van het waterbeheer zijn, die de 'exorbitante verhogingen' zoals ze in de brief genoemd worden, rechtvaardigen. De kwaliteit van de dienstverlening zal eerder verslechteren dan verbeteren, aldus meldt de Dijkgraaf en hij onthult: 'Het zijn met name de culinaire uitstapjes die wij als dagelijks bestuur met zekere regelmaat maken, die ons tot de lastenverzwaring hebben genoodzaakt'. Wat krijgen we nóu?
+ Bij de brief zit een afschrift van een aan het waterschap gerichte rekening van meer dan duizend euro, met specificatie, afkomstig van hotel-restaurant De Nederlanden in Vreeland aan de Vecht. 'Het heeft ons in gastronomisch opzicht aan werkelijk niets ontbroken' luidt het commentaar. 'Ook de wijn was van een uitstekend jaar', staat er droogjes bij. De laatste regel luidt: 'Hoewel wij – althans voor overheidsbegrippen – riante salarissen ontvangen is het een prettige gedachte dergelijke facturen ten laste te kunnen laten komen van de aan het water wonende burger'.
+ Een nepbrief, dat kan niet missen. Bij het Hoogheemraadschap, waar prompt alarm werd geslagen, hoeft er geen moment twijfel over te bestaan: niet één van de naar verwachting 321 aangeschrevenen (de liggeldplichtigen die schriftelijk protesteerden tegen de plannen) zal, bekomen van de eerste schrik, denken dat het inderdaad een schrijven van de Dijkgraaf is. Maar van wie dan wel? Zeer waarschijnlijk moet de dader in eigen huis gezocht worden. Een onmiskenbaar echte rekening, het originele briefpapier, de originele envelop, de juiste adressen, zelfs het frankeerstempel kan alleen bij de AGV vandaan komen.
+ Dat de plannen om het liggeld zo schandalig te verhogen hierdoor nog eens extra in de belangstelling komen kan natuurlijk geen kwaad. Maar of deze poging om het dagelijks bestuur te blameren nu wel de manier is? Alles wat de liggeldbetalers willen, is het álgemeen bestuur ervan overtuigen dat de liggeldplannen van het dágelijks bestuur alle perken te buiten gaan. Hiervoor kunnen andere wegen worden bewandeld dan dit soort grappenmakerijen. Van de andere kant: de valse brief moet voor het Hoogheemraadschap een teken aan de wand zijn. Al meteen toen de plannen bekend werden, bleek uit de noodkreten dat de waanzinnige prijsopdrijving veel meer heeft losgemaakt dan AGV voorzien had. De les is, dat mensen die zo keihard gepakt dreigen te worden tot bedenkelijke acties in staat zijn.
+ In de commissievergadering bevestigde wethouder Schulp dat het kwaad kersen eten is met het dagelijks bestuur van AGV. Je loopt stuk op een muur van arrogantie. Samen met zijn collega Lüken uit Weesp had hij een 'beslist niet prettig' gesprek. De mening van de heren regenten kwam neer op: 'Wie het niet bevalt moet maar in een huis op de wal gaan wonen'.
+ Het huidige dagelijks bestuur van AGV toont geen greintje begrip voor de extra kosten die wonen op het water met zich meebrengt, zoals veel meer onderhoud, meer verwarming, twee tot drie keer zo hoge verzekeringspremies, en natuurlijk de Onroerend Zaak Belasting, die bovenop het liggeld komt. Flessengas, waarop veel arkbewoners aangewezen zijn, is veel duurder dan aardgas. En aansluiting op het riool, dat binnen afzienbare tijd verplicht zal zijn, vraagt een peperduur pompsysteem dat de bewoners zelf moeten betalen. Hopelijk neemt het algemeen bestuur, dat op 8 april beslist, een reëler standpunt in, anders zal de kwestie voor de rechter moeten worden uitgevochten.
+ Je kunt er lacherig op reageren dat rijwielstallinghouder en plaatsgenoot Kloosterman met pijn in het hart afscheid neemt van zijn fietsen, maar je kunt er ook waardering voor hebben. Per slot van rekening geeft hij duizenden euro's die hij in de loop der jaren heeft geďnvesteerd in één gebaar weg voor een goed doel. Om zijn tweehonderd fietsen te vervoeren, zijn naast vier aanhangers zelfs twee vrachtauto's ingezet, zo blijkt achteraf. Er is trouwens nog een tweede lading te verwachten. In de tuin zijn zo'n honderdvijftig fietsen van mindere kwaliteit achtergebleven. Ook in het huis zijn er her en der fietsen gestald, bijeen waarschijnlijk enkele tientallen.
+ De SOW wil ook de rest van de rijwielen van Kloosterman, waaronder een aantal incomplete exemplaren, naar Zuid-Afrika verschepen. Losse onderdelen gaan, voor zover bruikbaar, eveneens de container in. Over een maand wordt er weer een grote vracht fietsen uit Muiden naar Kaapstad gevaren. Wat de SOW betreft mogen daar de overcomplete fietsen van Muiers, die te laat waren met inleveren, bij komen. Als ze contact opnemen met Henk Beenen, Nooit Gedacht 24, telefoon 263393, zorgt die ervoor dat de fietsen worden opgehaald en bij een boerderij aan de Keverdijk worden opgeslagen. Ze gaan dan in één moeite door met de rest van de fietsen van Kloosterman. Ook onderdelen zijn welkom, als ze maar niet verroest zijn, want dan valt er niets mee te beginnen voor de jongemannen uit Kaapstad, die van een Amsterdamse fietsenmaakster leren hoe je oude fietsen oplapt.
+ Ook in Muiden wonen Marokkanen, die familie en vrienden hebben in het gebied dat door de aardbeving werd getroffen. Het hele dorp waar Tauza vandaan komt, woont momenteel op straat. In het dorp van Fatima vielen drie doden te betreuren.
+ Het was niet duidelijk of hij het als mosterd na de maaltijd beschouwde, of dat hij het op voorhand niet met de inhoud eens was, maar het schoot CDA fractievoorzitter Dirk Jan Methorst finaal in het verkeerde keelgat, dat de VIB in de commissievergadering aan kwam zetten met uitgewerkte gedachten over de aanpak van de klankbordgroep. Wethouder Leupen stelde zich welwillender op. Hoewel B&W druk bezig is om volgens de opdracht van de raad deze groep van tien samen te stellen, beloofde hij de rol die het klankbord volgens de VIB moet vervullen, aandachtig te bestuderen.
+ De uitgangspunten van het ijverige huiswerk van de Muiderbergers klinken goed: 'Muiden dient bij voorkeur kleinschalig te blijven en haar eigen karakter te behouden; de vervuiler dient te betalen, en het vervuilingsprobleem kan en mag niet afgewenteld worden op toekomstige bewoners in de vorm van dure/onbetaalbare woningen en: de kans op succesvolle bouw en verkoop/verhuur van kantoren wordt, gezien de huidige leegstand en conjuncturele ontwikkeling, laag ingeschat. Hoogbouw wordt bovendien ongewenst geacht'. Alleen staat hier 'vijf lagen of meer' bij, terwijl menig Muier beslist niet wil dat er hoger dan de Doelen wordt gebouwd. Maakt de VIB een knieval, of is hier sprake van een tikfoutje?
+ Bij een voorstel voor herwaardering van de functies van ambtenaren (kosten € 32.000, maar dat is weer een ander verhaal) betoogde CDA-commissielid Arie Mastenbroek dat er alvast rekening moet worden gehouden met de uitbreiding van Muiden en daarmee de uitbreiding van het ambtenarencorps. Houdt het CDA zijn poot stijf, of is hier sprake van een verspreking?
+ Vijf organisaties werden uitgenodigd om in de klankbordgroep zitting te nemen: Behoud Vesting Muiden, de MOR, de tuinvereniging de Westbatterij, SC Muiden en de actiegroep De Nee-meermin, die meteen de staart tegen de krib gooide en voor de eer bedankte, wat menigeen, onder wie wethouder Leupen, ten zeerste verdroot. Het was de bedoeling deze vijf groeperingen aan te vullen met nog eens vijf organisaties of individuen met een breed maatschappelijk draagvlak. B&W zou de selectie maken. Alleen valt er vooralsnog niets te selecteren, want de burgers en maatschappelijke vertegenwoordigers hebben bepaald niet staan dringen om in de klankbordgroep vertegenwoordigd te zijn.
+ Er kwamen tot dinsdag, de laatste dag dat het nog kon, in totaal zes aanmeldingen binnen, te weten Recreatie Centrum Muiden (sporthal van Diest), de dames Mary van Beek en Joska Muller van de Kogge, architect Paul Dinant uit Muiderberg en, schrik niet: drie keer Jan Bovenlander. Als voorzitter van MSV '68, als inwoner van Muiden en als webmaster van Muideninfo.nl. Bovenlander zal gedacht hebben: 'De KNSF drie keer, ik ook drie keer'. Maar B&W vindt in dit geval twee keer welletjes. Bovenlander is met name niet welkom als webmaster. 'Te persachtig' oordeelt B&W. Maar de uitsluiting van deze persachtige Muier stelt het college wčl voor hetzelfde nijpende probleem als kleine Joodse gemeenschappen in de diaspora hebben, namelijk: hoe komen we in hemelsnaam aan de tiende man?
+ Dankzij Petra Nell, die de kat de bel aanbond, werd in de kazerne voor de zoveelste keer uitvoerig gediscussieerd over het al dan niet verlenen van subsidie voor schoolzwemmen. Tegenover de zeer hoge kosten van € 900 per leerling, waar de VVD op wees, staat de veilige wetenschap dat ieder kind in onze waterrijke omgeving in het bezit kan komen van een zwemdiploma. Momenteel verlaat eenderde van de leerlingen de basisschool zonder dit diploma. De twee bijzondere scholen binnen de gemeente willen geen schoolzwemmen, maar wel het bedrag dat ervoor uitgetrokken wordt. Daar hebben ze recht op, zodra de twee openbare scholen, die het schoolzwemmen wčl willen, het geld hiervoor krijgen.
+ Flip de Groot kwam met een ideale oplossing: maak een speciaal potje om kinderen, die een jaar of twee voordat ze van school gaan om welke reden dan ook nog niet kunnen zwemmen, via een soort remedial teacher te helpen het A diploma te behalen. Commissielid van Hummel van de VIB zag als bezwaar, dat de ouders zouden wachten met hun kinderen op zwemles te doen, tot de gemeente het betaalt. Maar zouden er nu echt ouders zijn die hun kinderen liever laten verdrinken dan voor hun zwemlessen te betalen? Ik geloof er niets van.
+ Het Jeugdtheater Floris dat zich graag in Muiden wil vestigen, is op zoek naar een geschikte ruimte en probeert een forse gemeentelijke subsidie los te peuteren. Ondanks de vlammende betogen, die de leiding van het jeugdtheater dinsdagavond in de commissievergadering afstak, is er geen voldoende steun binnen de raad te verwachten om hier iets dergelijks van de grond te krijgen. Eigenlijk hadden beide insprekers in carnavalskostuum naar de kazerne willen komen, teneinde op ludieke wijze de creativiteit die ze bij kinderen willen losmaken te symboliseren. Het zou niet hebben geholpen. In de raadszaal stonden, alle goede wil over en weer ten spijt, twee geheel verschillende werelden tegenover elkaar.
+ Het ziet er naar uit dat de sanering van de Lepelaar dit jaar wordt aangepakt. Dat mag dan ook onderhand wel. Bijna 35 jaar geleden, in 1970, sloeg Muier Flip Hamers alarm en werden de eerste acties gevoerd om de bodemverontreiniging op deze plaats een halt toe te roepen. Er werd gepraat en gepraat, maar intussen ging de vervuiling maar door, jaar in jaar uit. Het vuil zakte meters diep de grond in en is steeds dichter naar de huizen toe gekropen. Er moet van alles gebeuren. Afdichten, bepompen, bemalen, beluchten. Welke maatregelen er uiteindelijk moeten worden getroffen om in een volgende fase de problemen met het grondwater te beheersen, staat nog niet vast. Maar het nieuwe millennium is dan ook nog maar pas begonnen.
+ Als jouw woonark er het langst van alle arken ligt, zou je verwachten dat je de oudste rechten hebt. Maar Thomas Posthuma ontdekte dat het in zijn geval precies andersom is. Het blijkt dat zijn ark, die in de Vecht langs het terrein van proefboerderij Ford Dodge ligt – hij kreeg hier toestemming voor van het vroegere Philips Duphar – niet is opgenomen in het bestemmingsplan landelijk gebied, terwijl bijna alle woonboten die ná hem kwamen een vergunning van de gemeente hebben. 'Onze rechtszekerheid blijft daardoor een luchtballon', verzucht Thomas in een brief aan de gemeente, waarin hij verzoekt het bestemmingsplan te herzien. Het zit er niet in. Volgens de gemeente is de ark van Posthuma een van de laatste van twaalf woonboten die in het kader van het uitsterfbeleid uit de Vecht moesten verdwijnen. Deze arken kunnen niet worden overgedragen aan een volgende eigenaar.
+ In antwoord op vragen van Henk Bökenkamp kwam gemeentesecretaris Gert Aalten met de geruststellende, en voor een goede afloop hoopgevende mededeling dat het college van B&W zich nergens privaatrechtelijk aan gebonden heeft, ook niet ten aanzien van het KNSF-terrein.
+ Wethouder Lüken van Weesp heeft een slechte start gemaakt als nieuwe derde man van het trio dat de kar trekt van het project Bloemendalerpolder/KNSF-terrein (gedeputeerde Meijdam, wethouder Leupen van Muiden en, nu dus, wethouder Lüken van Weesp). De Weesper raad kreeg achterhaalde stukken voorgelegd, althans oudere stukken dan de raad van Muiden een paar dagen ervoor had gekregen. Toen de boze Weesper raadsleden het vertikten om over de zaak te praten, bleek dat Lüken het in zijn broek deed voor Meijdam, die de regie in handen heeft. 'Doe het nou' smeekte hij de raad: 'anders grijpt de provincie in'. We mogen dan in een rijdende trein zitten met dit project, dŕt station is nu toch wel gepasseerd. Of zie ik het verkeerd en is ook Leupen als de dood voor dat baltsende baasje uit Haarlem?
+ We boffen toch maar met onze drie Muidense statenleden. Het schijnt dat Hette Zijlstra, Wiebe de Haan en Cornelis van Diest voornemens zijn om gedrieën Henry Meijdam in te sluiten, zodat deze geen kant uit kan. Pas als de gedeputeerde plechtig belooft nooit meer te zullen beweren dat de 4500 woningen, die de provincie wil, uitgangspunt zijn bij het opstellen van de structuurvisie Bloemendalerpolder/ KNSF-terrein, laten ze hem gaan.
+ Vorig jaar januari startte als proef een systeem voor woningtoewijzing, waarbij een grotere gerechtigheid wordt nagestreefd. Het pakte niet helemaal uit zoals de bedoeling was. Bij wijze van bijstelling wordt voorgesteld voortaan dertig procent van het woningaanbod te reserveren voor jongeren tot 30 jaar, en om de doorstromers, die in de praktijk vaak gepasseerd worden door starters, als volgt tegemoet te komen: hoe langer je in het te verlaten huis gewoond hebt, hoe grote de kans dat je een andere woning toegewezen krijgt.
+ In de Eikenlaan in Muiderberg staan eikenbomen. 'Vertel me eens wat van de kwaliteit', vraagt Henk Bökenkamp aan de wethouder. 'Er zijn goeie en er zijn slechte', antwoordt deze. Commissielid Geert van Duinen kan het niet nalaten een duit in het zakje te doen: 'Die omgevallen zijn, waren niet goed'.
+ De commissie voor bezwaarschriften, waarin uitsluitend niet-inwoners van Muiden zitten, behandelde in 2003 slechts tien bezwaarschriften. In slechts zes gevallen werd advies uitgebracht. In 35 gevallen werd de zaak niet in behandeling genomen, omdat de commissie niet bevoegd was. De brieven konden niet als bezwaarschrift in behandeling worden genomen, omdat het om zogeheten 'zienswijzen' ging. Het jaar ervoor werden slechts elf brieven om dezelfde reden niet behandeld. De stijging is het gevolg van het feit dat 27 van de 35 ontvangen zienswijzen de voorgenomen bestemmingswijziging van de Kazerne betrof.
+ In één geval heeft B&W het advies van de commissie niet gevolgd. De commissie achtte een bezwaar gegrond tegen het verbinden van nadere eisen aan een drank – en horecavergunning en het opleggen van een dwangsom. In de vijf andere gevallen (waarvan 2 gegrond en 3 ongegrond verklaringen) volgde B&W het advies van de commissie. Overigens blijkt dat indertijd, toen de commissie werd ingesteld, de inschatting van dertig bezwaarschriften per jaar veel te hoog is geweest. Ook al is er een percentueel flinke stijging van bezwaarschriften rond bouwprocedures, toch bleek het totale aantal bezwaarschriften elk jaar aanzienlijk minder te zijn - met uitzondering van een uitschieter van 26 stuks in 2002. 'Hiervoor is geen duidelijke verklaring te geven', schrijft B&W. Maar even verderop staat: 'Dit geringe aantal bezwaarschriften kan duiden op een goede voorbereiding van beschikkingen'. Die pluim zit. En ik weet wel waar ook.
+ Wout Vriesman, de pijntandarts in de ark bij de Vechtbrug, gaat niet weg uit Muiden, zoals het gerucht wil. Het ligt anders. Wout Vriesman heeft een dubbelpraktijk, dat wil zeggen: behalve in Muiden zit hij ook regelmatig in Spanje. Hij deelt zijn praktijk met zijn collega Ad-Jan Bergeyk. De twee wisselen elkaar in Spanje om de twee maanden af. Aanvankelijk had Wout Vriesman ook een deelpraktijk in Amsterdam. Daar is hij mee gestopt, maar hij start binnenkort, samen met zijn partner Bergeyk, een nieuwe deelpraktijk in Almere, in een fitnesscentrum nieuwe stijl. Dit betekent dat hij niet altijd in Muiden zal zijn, maar wanneer Vriesman hier niet is, is Bergeyk er wel.
+ De kraan op de top van de schoorsteen op het voormalige PEN-eiland, heeft niet meer dan een klein hapje uit de rand genomen in afwachting van het echte werk. Dinsdag barsten de grote sloopwerkzaamheden los. Journalisten zijn uitgenodigd om een kijkje te nemen en zich uit te laten leggen hoe systematisch en zorgvuldig de afbraak in zijn werk zal gaan. Niks effe omver trekken. Het gevaarte wordt stukje bij beetje een kopje kleiner gemaakt.
+ Deelt wethouder Hans van der Steen op begripvolle welzijnswerkertoon mede dat, terwijl de hangjongeren in Weesp een dak boven hun hoofd zoeken wanneer het weer tegen zit, het groepje ongrijpbare hangjongeren in Muiden altijd buiten blijft. Weer of geen weer, hagel of sneeuw, onweer, storm of regen. Roept Dirk Jan Methorst trots uit volle borst: 'Hollandse jongens!'
+ Wie een uitgeprocedeerde asielzoeker in huis wil halen, is aangewezen op onderduikers van buiten de gemeente. 'Uitgeprocedeerde asielzoekers hebben we niet' laat de wethouder weten.
+ Zorgden de zwanen in Muiden Oost voor een kettingbotsing op de A1, in Muiden West hadden de gŕnzen de schuld van eenzelfde ongeval. Ze vormden een gevaar op de weg, reden om de drie almaar uitdijende groepen, bijeen wel honderd ganzen, weg te vangen. Waar ze heen zijn gegaan kon de burgemeester dierenvriendin Carmen Werneke niet zeggen, maar hij bezwoer dat het niet de eeuwige jachtvelden waren.
+ VVD-raadslid Hans Luijendijk is van plan om nog vóór de zomer dichter bij zijn werk te gaan wonen omdat hij elke dag zo lang in de file moet staan. Dit betekent dat hij, in navolging van zijn echtgenote Marcia Moes die al gauw als commissielid afhaakte, de Muider raad gaat verlaten. Jammer, want Hans Luijendijk zet als warm voorstander van een kleinschalig Muiden grote vraagtekens bij de huidige ontwikkelingen. Hoewel ook fractievoorzitter Henk Bökenkamp zich onomwonden heeft uitgesproken voor kleinschaligheid, heeft deze duidelijk meer vertrouwen in de gang van zaken. En nu maar hopen dat Luijendijk opgevolgd wordt door een minstens zo kritische VVD-er.
+ Het Muiderbergse commissielid Geert van Duinen weet wel een betere bestemming dan een dorpsfeest voor de door Muiderberg 725 aangevraagde € 34.033,52 (precies het bedrag dat Muiden1050 in guldens kreeg). Volgens hem bevinden er zich meer verdienstelijke Muiderbergers ónder dan bóven de grond. 'Knap de aula van de begraafplaats op voor dat geld, feestjes hebben we genoeg', stelde hij voor. Harry Mock die insprak namens de stichting in oprichting, was beduusd: 'We hebben aan van alles gedacht', zei hij 'maar aan het opknappen van de aula op de begraafplaats, nee, dat niet'. Maar waaraan dan wel? Er wordt gedacht aan een reuzenrad op de Brink, liet Mock los. Daar bleef het bij, want het is de bedoeling dat de ideeën uit de bevolking komen. Mock's terughoudendheid laat zich ook verklaren door het feit dat men er nog steeds niet uit is of het dorp nu 725 of pas 700 jaar bestaat.
+ Hoewel er gerede twijfels waren over het aandeel van de Muiderbergers bij de festiviteiten tijdens Muiden1050, toonde de commissieleden zich niet kinderachtig. Men wilde wel over de brug komen voor het dorpsfeest. Alleen: met hoeveel? Anna Waanders, Muiderberg, zei: 'Het gevraagde bedrag kan ook te laag zijn', waarop Gea Heijnen, Muiden, uitriep 'Dán ben ik tegen!' Overigens had de stichting in oprichting de brainstormavond met de bevolking op 25 maart gepland. Men kwam er pas achter dat er die zelfde avond een commissievergadering is, toen Sandra Deuling van D66 hierop attendeerde. Mock gaf toe dat dit de initiatiefnemers ontgaan was, maar beloofde om intern voor te stellen de avond te verzetten.
+ Opvallend was dat de commissieleden nauwelijks reageerden op de mededeling van Muiderberg 725, dat er zich een hoofdsponsor heeft aangediend, die in principe financieel garant wil staan voor de feestelijkheden, waardoor er hoogstwaarschijnlijk geen financieel beroep op de gemeente hoeft te worden gedaan. Misschien vonden ze het jammer, omdat ze Muiderberg nu juist zo graag hadden willen helpen (maar wel van óns gemeenschapsgeld!)
+ Medio jaren tachtig, ze was toen al tien jaar de baas van Ome Ko, kreeg Alma Boersma een telefoontje van de Hiswa. Of ze er voor voelde om op deze jaarlijkse hoogtijdagen van de watersport aanwezig te zijn met haar tot in detail na te bouwen café aan de haven. Natuurlijk wilde ze dat wel, ook al was ze dan geen watersporter en wist ze niet eens wat de Hiswa was. Ze hoorde toen ze gebeld werd zelfs voor het eerst dat Ome Ko het bekendste watersportcafé van Nederland is. Ome Ko op de Hiswa werd een jaarlijkse traditie. Kort geleden stond de Muider kroeg er voor de achttiende keer. 'Wat je in Muiden in een jaar voorbij ziet komen, zie je hier in een week' meldde Alma. Ook hoorde ze meer dan eens: 'Zou het dé Ome Ko zijn?' Ja dus.
+ De Muider schippersband maakte ook dit jaar weer per traditie de straten onveilig van Den Bosch, in carnavalstijd beter bekend als Oeteldonk. Aangestoken door de kerstpot op het terras van Floris V trad muzikant Theo Stol op als Leger des Heilsofficier. Theo kweet zich ijverig van zijn taak. Hij was gewapend met een collectebus en het blad de Strijdkreet, voor deze gelegenheid omgedoopt in de Strijdbijl. In de Strijdbijl viel onder meer te aanschouwen hoe beeldschoon engelen zijn. Ook werd aangetoond dat fraaie dames die geen geld voor kleren hebben, geen andere keus blijft dan zich bloot te geven. Erg zielig allemaal. Menig carnavalsganger pinkte dan ook een traan weg, terwijl Theo ettelijke muntjes bij elkaar collecteerde. Deze waren nodig voor de aankoop van welverdiende pilsjes, want er moest veel, hard en lang geblazen worden in Oeteldonk.
+ 'De jongens uit Muiden en die uit Weesp troffen elkaar precies halverwege de weg tussen beide dorpen' staat in de Gooi – en Eemlander van zaterdag. Ook al verschijnt deze krant inmiddels 133 jaar in deze omgeving, het wil maar niet doordringen dat Muiden en Weesp, ook al zijn ze klein, steden zijn.
+ Houdt u er alvast rekening mee dat wegens de restauratiewerkzaamheden Sinterklaas dit jaar niet bij de Groote Zeesluizen aankomt, maar bij het Muiderslot? De nieuwe steiger aan de Vechtmonding moet er dan natuurlijk al wel zijn. Er is ook nog een ander probleempje. Bij de ontvangst van de Goedheiligman op de sluis plegen zo'n zeshonderd ouders, grootouders en kinderen te komen. Maar bij de nieuwe aankomstplaats is slechts plaats voor de helft van dit aantal. Zwarte Piet piekert over een oplossing.
+ D'66 houdt het er op dat Muiderberg 700 jaar bestaat. Maar volgens de annalen werd Floris V bij Muiderberg vermoord. Als dat dorp toen nog niet bestond, dan heeft Floris zelf zeker ook niet bestaan.
+ Kúnnen die malle Muiderbergers een feestpotje van de gemeente krijgen, wil er een het geld in de aula van de begraafplaats steken! Als je zo begint, blijft het een dooie boel op Muiderberg.
+ 'Een smakeloze, walgelijke actie' aldus reageert het Hoogheemraadschap op de vervalste brief met de rekening van 'De Nederlanden'. Het voorname restaurant in Vreeland zal deze kwalificatie niet in dank afnemen.
+ Dankzij de smakeloze, walgelijke actie hebben alle woonbootbewoners die bereikt moesten worden voor het eerst allemaal een brief van het Hoogheemraadschap in hun brievenbus gekregen.
+ Het ongeoorloofd schoolverzuim in Muiden is veruit het hoogste van de hele regio. Als we iets doen, doen we het goed.
+ Nu begrijp ik wat ze op het gemeentehuis bedoelen met even een terrasje pakken.
+ Fietsen voor Afrika. Kloosterman hebben we gehad, nu Piet Logchies nog.
+ Spreekwoord in Kaapstad: 'met een oude fiets moet je het leren'.
+ Tip: surf naar de kakelverse aflevering van Hopsalabopsa.nl en je weet voor eens en altijd hoe er in de kroeg gedacht wordt over wat er hier in Muiden speelt.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: