- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Een kakofonie van keutels en cijfers.

05-apr-2004

+ Een enorme, misschien wel vijftien meter lange vrachtauto stopt met piepende remmen op het Vestingplein. De chauffeur wijst vloekend naar het verkeersbord, waaruit blijkt dat auto's van langer dan tien meter niet door Muiden mogen rijden. 'Dat bord staat ook aan de andere kant, dus wat doe ik, ik rij helemaal om, maar hier mag ik ook niet door, hoe kom ik nou bij Muiden Chemie?' Omstanders weten hem ervan te weerhouden door de vesting te rijden: hij zou onherroepelijk klem komen te zitten in de bocht bij de Klensput. De chauffeur volgt het advies om weer terug te rijden en het bord voor de Amsterdamsepoortbrug straal te negeren, zoals alle chauffeurs van lange vrachtauto's dat sinds jaar en dag doen. Hij vindt het maar gek geregeld en dat is het ook. Maar als de fabriek definitief sluit, is het afgelopen. Of begint het na 27 mei pas echt?
+ De firma Kippersluis uit Muiderberg is druk bezig op het Muiderslot. De paden op de wallen worden afgekant en van een knerpende laag schelpen voorzien. Een keienpad vervangt de modderweg naar de tent met de puntmutsen die er vanaf het voorjaar weer komt te staan. Met het baggerwerk zat het de eerste dag niet mee. De baggerboot en de hijskraan bleken respectievelijk te breed en te hoog te zijn om door de poort te kunnen. Ze moesten deels gedemonteerd worden. Tot overmaat van ramp viel er een stalen plaat uit de kraan op het been van de kraandrijver. Door al het oponthoud begon het eigenlijke baggeren een dag later dan gepland.
+ De slotgracht aan de kant van het IJsselmeer wordt het eerst uitgebaggerd. Dierenvrienden hoeven zich geen zorgen te maken over de Chinese graskarpers. De vissen zijn met z'n allen naar de andere kant van de gracht gevlucht, ver uit de buurt van het opwervelende slib. Er is totnogtoe niet meer dan prut naar boven gekomen, op een plastic emmer na. De plaatsvervangende kraanmachinist is er op gebrand een spectaculaire vondst op te dreggen. Hij heeft stille hoop een ridder in harnas omhoog te halen, kompleet met paard.
+ Op de plaats waar tot voor kort de pruimenboomgaard was, wordt de bagger in een door zandwallen en een aarden wal omgeven bassin van een meter diep gestort. Er staat een hoog hek om het geheel, met om de zoveel meter een helgeel waarschuwingsbord, waarop de tekst: 'Niet betreden. Gevaarlijk terrein. Drijfzand'. Er staat een tekening bij van een drenkeling die in doodsnood met de armen zwaait. Ook al gaat het meer om drijfprut dan om drijfzand, de waarschuwing is niet mis te verstaan. Volgens de baggeraars geldt het gevaar overigens voor niet meer dan pak weg een week.
+ Op Tweede Paasdag, maandag 12 april, vindt de eerste 'Muider vlaggetjesdag' plaats. De initiatiefnemers, een groep schippers, doen een oproep aan iedereen in en om de haven, die ook maar iets met de chartervaart of de watersport van doen heeft, om deel te nemen aan deze nautische openingsdag in de haven. Alle vaartuigen, van huurroeiboten tot partyschepen en alles wat daartussen zit, zijn welkom. Het is de bedoeling er een grootscheepse happening van te maken, een gezellige Muier dag waarin nieuwe klanten worden gewonnen en oude banden, zowel met bestaande relaties als onderling worden aangetrokken.
+ De Muider Vlaggetjesdag wordt gehouden van elf uur 's morgens tot zes uur 's avonds. Inwoners en bezoekers kunnen hun hart ophalen. Wanneer iedereen meedoet, ligt de haven stampvol schepen in alle soorten en maten. Op de Herengracht staan marktkramen met kleurrijk promotiemateriaal voor tochten vanuit Muiden. Ook de horeca doet mee. Er valt te genieten van 'nautisch getinte' muziek, onder meer uit een draaiorgel. De diepere bedoeling van de Vlaggetjesdag is om de saamhorigheid in de haven van Muiden van de Vechtburg in de A1 tot de Noordpier te bevorderen en te bevestigen. Dat houdt in: de oude vetes vergeten en er eensgezind met z'n allen tegenaan.
+ In de commissievergadering ging het voorstel van B&W de mist in om de legesverordening voortaan strikt toe te passen. Niet dat de commissieleden op voorhand een strengere toepassing van de verordening afwijzen. Het doorslaggevende argument om het voorstel terug te geven aan B&W is dat er nog te veel vragen en onduidelijkheden zijn, zowel wat betreft de huidige als de eventuele toekomstige situatie. Wel is er sowieso verzet te verwachten wanneer er leges moeten worden betaald terwijl daar geen gemeentelijke inspanning tegenover staat. Om een voorbeeld te noemen: een muziekcorps dat een rondgang door Muiden maakt, kost geen cent ambtelijke tijd. Moet er dan wèl betaald worden? Hoe het ook zij, op het gemeentehuis zal men nog wat huiswerk moeten verrichten om met een plan te komen dat houvast geeft en uitzicht biedt.
+ Op een enkele vrijstelling na, zijn leges verplicht voor vergunningen, ontheffingen enzovoorts, maar in de praktijk worden geen leges in rekening gebracht voor plaatselijke verenigingen en ook niet voor collectevergunningen, zoals die voor het astmafonds en voor andere goede doelen. B&W wil graag vanaf 1 januari volgend jaar de legesverordening in Muiden strikt toepassen, teneinde een duidelijker beleid te krijgen. Het klopt juridisch niet dat de één wel leges moet betalen en de ander niet, aldus het college.
+ B&W voert aan dat het niet om grote bedragen gaat. De leges zijn zeker niet zo hoog dat de organisaties zullen moeten besluiten om een evenement niet door te laten gaan, laat men weten. Zo dient voor een ontheffing voor zwakalcoholische dranken € 30,75 te worden betaald, voor een gebruiksvergunning van een feesttent (minder dan dertig dagen) € 103, -, voor 'feest, muziek en wedstrijd' € 25,60 en voor een evenement € 51,25.
+ Er wordt op gewezen dat een aantal evenementen, bijvoorbeeld de Hardzeildagen, de Roeisloepenrace en het Spieringfestival 'commerciële feesten' zijn, waarbij wordt samengewerkt met de plaatselijke horeca en Heineken. Verder betoogt B&W dat behandelen van vergunningaanvragen gemeentelijke capaciteit kost, die op de een of andere manier terugverdiend moet worden. 'Gezien de financiële positie van de gemeente is het wenselijk dat ook op de kleintjes gelet wordt' staat in het voorstel. Er is nog een argument: 'bij leges betaalt 'de gebruiker', maar als er geen leges geheven worden, dan zal uiteindelijk de gemeenschap de kosten moeten betalen via de OZB'. Vooral dat laatste zal de commissie de redelijkheid van het heffen van leges bij verenigingen doen inzien. Althans, je mag aannemen dat het college dit verwacht, anders zouden ze zoiets natuurlijk niet schrijven.
+ Leges zijn bedoeld om de ambtelijke kosten te dekken. Ooit gedacht dat er voor € 103 (een dikke tweehonderd gulden) ambtelijke tijd gaat zitten in het uitschrijven van een gebruiksvergunning voor een feesttent? Wie weet biedt een vrijstelling nog de kans om onder het betalen van leges uit te komen, maar gezien de toon van het voorstel geef ik de organisaties weinig kans. Ook niet achteraf, want artikel 8 van de verordening luidt: 'Bij de invordering van leges wordt geen kwijtschelding verleend'.
+ Voor van alles en nog wat moet worden betaald. Zoals voor fotokopietjes: 25 eurocent voor een A4 tje (vroeger was dit een kwartje: het gemeentebestuur gaat met zijn tijd mee) en 45 eurocent voor een A3 tje. Lichtdrukken zijn duurder: tot € 8,15. Stukken of uittreksels kosten per pagina € 7,90. Een afschrift van de gemeentebegroting € 92,25; een afschrift van de gemeenterekening ook. Als deze stukken niet meer voorradig zijn, kosten ze het dubbele. Voor een geluidsbandje van een raads- of commissievergadering moet € 14,10 worden neergelegd. Je kunt beter een jaarabonnement op de raadstukken – inclusief notulen – nemen. Een postabonnement kost € 121,90 maar de stukken steeds zelf afhalen op het gemeentehuis komt op niet meer dan € 25,25. Let wel: voor een heel jaar, het kost dus minder dan wat er voor een muziekvergunning voor één gelegenheid moet worden neergelegd.
+ De leges voor trouwen springen eruit. Het hoogste bedrag is € 898,15 voor wie hier niet woont, en op een zaterdag op het Muiderslot in de echt wil worden verbonden. De leges voor het verstrekken van persoonsgegevens uit de gemeentelijke basisadministratie lopen al naar gelang het gewenste abonnement op tot de duizelingwekkende hoogte van € 6,576, - bij 10.000 stuks. Denk erom dat er in het gemeentehuis op koffie met cake getrakteerd wordt als hier een klant voor komt, vooral ook omdat de gemeente niet meer dan zo'n 6.650 inwoners telt. Nog wat bedragen: een beoordeling door de welstandscommissie mag maximaal € 930, - bedragen en in het gemeentearchief rondsnuffelen kost per kwartier € 9, -.
+ Voor gebruiksvergunningen in verband met de brandveiligheid dienen pittige bedragen uit de portemonnee getrokken te worden. Zo moeten gevangenissen € 2.440,- betalen en hotels rond de € 2200,- . Om in Muiden te blijven: tehuizen betalen € 1.255, - kinderdagverblijven en peuterspeelzalen € 770, -, jachthavens van € 630, - tot € 1.325, -, scholen € 835, -, buurthuizen en wijkcentra van € 835, - tot € 1.605, -, kerken en gymzalen € 630, -, café 's en restaurants van € 1.185, - tot € 1.605, -, winkels van € 630 tot € 3.765, - en kantoren en fabrieken van € 770 tot € 1.530, -.
+ Omdat ik het niet laten kan nog een handjevol cijfers. Een kapvergunning kost € 51,25. Voor een tijdelijk bouwsel moet € 103, - aan leges worden betaald. Voor een gedragsverklaring is het tarief € 7,25, voor een verklaring van Nederlanderschap € 5,15 en voor het legaliseren van een handtekening € 3,90. Een ventvergunning kost € 183,50 per jaar en een dagvergunning voor het maken van straatfoto's € 7,90. Tot besluit: een vergunning voor een seksinrichting of escortbedrijf maakt je € 291,50 lichter.
+ U herinnert zich nog de keutels over de ondernemers die vorig jaar november adverteerden in de speciale editie voor Muiden en Muiderberg van 'De Nationale Preventiekrant' en zich bekocht voelden omdat bij de bezorging hele delen van stad en dorp waren overgeslagen? Om het goed te maken liet de uitgever, Indexx Media in Winschoten, de oplage voor de gemeente Muiden enkele dagen voor Kerstmis opnieuw drukken en verspreiden. Maar ook met deze tweede ronde ging het mis, met name in Muiden. Een aantal van de in totaal 31 adverteerders – ook twee scholen uit Muiden maakten 'mede dankzij hun ondersteuning deze krant mogelijk'- trok opnieuw aan de bel, maar nu wat nadrukkelijker. Ze werden beleefd te woord gestaan en zouden teruggebeld worden, maar dat gebeurde niet, ook niet na drie, vier pogingen. Toen de klachten burgemeester Smith bereikten, besloot deze in te grijpen. Naar het schijnt met succes.
+ De uitgever verontschuldigde zich: bij 34 gemeenten ging de verspreiding meteen naar wens, zelfs in Amsterdam. Alleen in Muiden ging het tot twee keer toe fout. Maar driemaal is scheepsrecht. Dankzij de interventie van Harry Smith zal de Nationale Preventiekrant eind volgende week hier voor de derde keer worden verspreid, maar dan via een gerenommeerd bezorgingsadres, zodat het niet wéér fout kan gaan. Dat de burgemeester persoonlijk heeft ingegrepen, laat zich verklaren. Hij voelt zich waarschijnlijk medeverantwoordelijk, want de gemeente had een voorwoord in de krant geschreven en dat wekte vertrouwen bij de adverteerders.
+ Vertrouwenwekkend was ook dat de politie de kopij voor de krant had geleverd: artikelen over veiligheid en preventie met tal van nuttige tips. Voor de uitgever was de medewerking van beide instanties wel zo makkelijk. Indexx Media hoefde alleen maar adverteerders te attenderen op de mogelijkheid present te zijn in deze officieel ogende uitgave, de krant te drukken en te verspreiden en het geld van de advertenties te innen. De niet voorziene tweede druk en verspreiding, speciaal voor de gemeente Muiden, bracht uiteraard extra kosten met zich mee, dus ga maar na hoe een derde ronde erin hakt voor Indexx Media. Mocht het nu nòg niet goed gaan dan krijgen alle adverteerders hun geld terug, heeft de uitgever zich laten ontvallen. Je moet wat over hebben voor het goede doel. Gelukkig kunnen we er als Muiden iets tegenoverstellen: lézen die krant, en niet meteen op de stapel voor Crescendo leggen.
+ De exemplaren met de slappe kaft van het boek van Henk van Ginkel, te koop bij De Hoek en ook bij onder meer de Ark in Weesp, vliegen als warme broodjes over de toonbank. Het zijn niet alleen de inwoners van Muiden die hevig geïnteresseerd zijn in onze geschiedenis. Tamar de Vries bijvoorbeeld, die in Soest woont, maar sinds twee en half jaar als verslaggeefster van de Gooi - en Eemlander om de haverklap in Muiden moet zijn, was er als de kippen bij. Ze had al een boek besteld, toen ze een recensie-exemplaar in de schoot geworpen kreeg. Hierbij alvast een voorschot op haar kritische bespreking.
+ Hoewel mevrouw de Vries 'Het rijke verleden van Vestingstad Muiden' een prachtboek vindt, stelde het haar gerust te lezen dat het geen wetenschappelijke uitgave betreft. Niet alleen omdat het lekker los leest, maar ook omdat er toch wel dingetjes in staan die vragen oproepen. Zo is er verschillende keren sprake van de Grootte Zeesluis, terwijl ze altijd gedacht had dat Groote met twee o's wel genoeg van het goede zou zijn. Een heel actuele ontdekking was dat het zogenaamde brandje van burgemeester Smith op de laatste bladzijde van de geschiedschrijving blijkt te zijn uitgegroeid tot een ontploffing, die in 2001 op het kruitfabriekterrein zou hebben plaatsgevonden.
+ Kun je hier nog over twisten (wat dan ook gebeurd is), het is beslist een misrekening, dat je zoals in het boek staat, vroeger niet veilig de kroeg uit kon op de plaats waar nu Floris V is, omdat de Gooische Tram er zo vlak langs scheerde. Tenzij er rekening is gehouden met de waggelende gang van de kroegverlaters, moet de kant van Ome Ko bedoeld zijn. Daar was de ruimte tussen kroeg en Gooische Moordenaar zeer krap, je kunt het zelf op de kiekjes zien. Nog een ongerechtigheidje: de foto van de Jozefschool op pagina 139, die anno 1950 zou zijn genomen, moet van veel latere datum zijn. Er staat althans een Renault V voor de school. Volgens Tamar de Vries, die weet wat een Renault is, gaat het om een eigentijds model dat vanaf 1980 op de Nederlandse dreven verscheen. Maar verder: een prachtboek, niets mis mee, laat ze weten, en ze verzucht dat de Burgemeester de Raadtsingel vroeger veel mooier was.
+ DWR vraagt zich af wat nu toch wel het doel geweest mag zijn van de 'smakeloze actie' met de nepbrief op het briefpapier van het Hoogheemraadschap AGV. Zoals bekend wordt in deze vervalste brief als argument voor de voorgenomen vervijfvoudiging van de liggelden aangevoerd, dat de kosten van de etentjes die het dagelijks bestuur regelmatig zou houden, moeten worden terugverdiend. 'Of de Dijkgraaf beschadigen, of AGV beschadigen, wie zal het zeggen. Een intern onderzoek moet uitwijzen wie verantwoordelijk is voor deze walgelijke actie, misschien dat dan ook de motieven boven tafel komen', zo stond te lezen op DWR Net.
+ Als het om het ontdekken van de motieven gaat, wil Ouwe Muier graag een handje helpen. Om te beginnen willen de waterbewoners koste wat kost de voorgenomen asociale verhoging van de liggelden voorkomen. Ze zijn zich ervan bewust dat ze gemakkelijke slachtoffers zijn, omdat wonen op het water hun lust en hun leven is en ze dus niet uit hun arken te branden zijn. Maar dit maakt het niet minder onredelijk dat zij de klos dreigen te worden van financiële problemen bij AGV. Er vallen voor het Hoogheemraadschap nog wel andere wegen te bewandelen om de uitgaven en inkomsten in evenwicht te krijgen dan over de rug van de woonbooteigenaren.
+ De eigen AGV medewerkers zullen natuurlijk niet gauw met plannen voor een efficiëntere organisatie aan komen zetten, maar al jaren krijg je sterk de indruk dat miscommunicatie troef is bij het waterschap, en dat men elkaar voor de voeten loopt. Een voorbeeld: een arkeigenaar kreeg in één keer vier liggeldnota's voor vier jaar, plus het verwijt, dat hij AGV niet zelf had ingeseind omdat hij geen rekeningen had ontvangen. Alsof je de belasting om een aanslag moet vragen en de politie om een boete. En wat te denken van het uitblijven van geïndexeerde verhogingen in de laatste jaren, terwijl daar toch, mét de landsadvocaat, afspraken over waren gemaakt?
+ Als het Hoogheemraadschap nu eens begon de hand in eigen boezem te steken. Zeker weten dat dit ertoe leidt dat de eigen organisatie stevig wordt doorgelicht. Dat zou wel eens een drastische interne bezuiniging op kunnen opleveren. En wanneer de bezem er metterdaad doorheen gehaald wordt, zul je zien dat uitgerekend degenen die het onzalige plan bedacht hebben hun hachje proberen te redden door zoete broodjes te bakken. Los van dit alles kan ik me moeilijk voorstellen dat het democratische gekozen algemeen bestuur een substantieel deel van zijn kiezers vierkant zal laten barsten. Wordt vervolgd.
+ Vorig jaar werden volgens het gemeentelijk milieujaarverslag 48 bedrijven in Muiden gecontroleerd op het naleven van de milieuvoorschriften. Evenals in 2002 werd de reinigingspolitie ingeschakeld, toen bleek dat er illegaal gevaarlijke afvalstoffen gestort waren, afkomstig van een XTC - laboratorium. Via twee acties in het buitengebied, die 4 ½ m3 opleverden, en een actie in stad en dorp die 5 ½ m3 als resultaat had, werd in 2003 in totaal 10 m3 zwerfvuil ingezameld. In het jaarverslag wordt aangekondigd, dat dit jaar vijvers en andere binnenwateren, die niet vallen onder Rijkswaterstaat of de DWR, zullen worden uitgebaggerd.
+ We moeten niet zeuren in Muiden. Volgens de Inspectie Verkeer en Waterstaat valt Schiphol over de periode 1 november 2002 tot 1 november 2003 weinig tot niets te verwijten wat betreft de geluidsbelasting, de uitstoot van gevaarlijke stoffen en het veiligheidsrisico van overvliegend verkeer. De hoogtebeperkingen worden goed nageleefd. Er zijn maar een paar boetes gevallen en er werden slechts enkele maatschappijen gewaarschuwd. Hoe het zit met de voorgenomen aanvliegroute over de Bloemendalerpolder, waardoor in de toekomst zowel Muiden als Weesp overlast kan worden bespaard, heb ik niet kunnen achterhalen. Maar die komt er vast wel, bijvoorbeeld zodra er woningen in de polder verrijzen.
+ In het gemeentelijk informatieblad stond te lezen dat ruim een kwart van de zeshonderd inwoners, die in het kader van het communicatieplan waren benaderd, hun enquêteformulier ingevuld retour stuurde. Dat is meer dan voldoende voor een betrouwbaar beeld. In principe was het mogelijk geweest om via een inlegformulier in het informatieblad alle ingezetenen mee te laten doen. Alleen zou daarvoor een bepaalde coderingstechniek nodig geweest zijn. Dit had nog meer werk betekend (zo is op een 'open vraag' geen gecodeerd antwoord mogelijk), terwijl Vera Reijnders uit Muiderberg, die het onderzoek als studieopdracht uitvoerde er toch al haar handen vol aan had. Zo moest ze ook nog een twintigtal personen, onder wie de nodige raadsleden, en een vertegenwoordiger van de kabelkrant, persoonlijk interviewen. Nog vóór de zomervakantie is de enquête-uitslag te verwachten en moet het communicatieplan in de commissie en de raad behandeld zijn.
+ Een gastkeutel van Guus Kroon: 'De oud-Weesper zanger Boudewijn de Groot maakte onlangs een nieuwe cd als eerbetoon aan zijn in november 2002 overleden vriend en tekstdichter Lennaert Nijgh. De titel is 'Het eiland in de verte' en het bevat juweeltjes van nummers. Voor Muidenaren extra interessant is het nummer 'Klok onder water' waarin de tekst voorkomt: 'Onder water onder water - het luiden langzaam luiden - het trage diepe luiden van een klok - het is niet de klok van Muiden - niet de klok van Waterland - eenzaam onder water - in de stilte van de nacht.' Twee jongens in een boot die stiekem aan het fuiken lichten zijn horen een klok luiden onder water en schrikken zich te pletter. De klok is afkomstig van een rooftransport uit de oorlog toen de vijand de klokken uit de torens stal om mee te nemen naar het oosten. De klokken zijn nooit aangekomen, want het schip zonk in de Zuiderzee (was toen al IJsselmeer)'.
+ 'Mooi verhaal toch?' mailt Guus: 'Interessant is misschien ook nog om te weten dat de klok van de Grote Kerk in Muiden ook door de Duitsers was meegenomen in 1943. Hij is echter na protesten teruggegeven omdat hij gemerkt was met een 'M' en dat betekende dat het een bijzondere klok was. Een foto van de omlaag getakelde klok staat in zijn uitgave 'De doodskist in de sluis en andere foto's van oorlog en bevrijding in Muiden 1039 – 1945' (HAM, mei 1995).
+ Naar aanleiding van de lijst van potentiële kandidaten voor de klankbordgroep in de vorige keutelaflevering wil een Koninklijk onderscheiden keutelaar weten hoe hij lid kan worden van de Koninklijke Vereniging van Keutelvrienden, hoeveel de jaarlijkse contributie bedraagt, door wie het bestuur gevormd wordt, wat de doelstelling is en wanneer de vereniging het predikaat 'Koninklijk' verkreeg. Is er misschien een vrijwilliger in de zaal die meneer wil uitleggen dat het maar een grapje was?
+ Het gerucht gaat dat de eerste potentiële bouwers voor het KNSF terrein spontaan zijn afgeknapt op de condities, als daar zijn: bouwen in het veen, alles onder water, een niet te sturen waterhuishouding. Veel te riskant, wegwezen dus. Hopelijk denken de volgende bouwers, die worden uitgenodigd om een kijkje op het terrein te nemen, er precies zo over. Het zou betekenen, dat er een boze droom aan Muiden voorbij gaat, dankzij hulp uit een wel zeer onverwachte hoek.
+ Ze zeggen dat het poortgebouw van het Muiderslot kompleet tegen de vlakte zal gaan om plaats te maken voor iets moderns, iets in de geest van de snackbar op het Vestingplein, maar dan veel groter. Gelukkig valt in dit geval de waarheid meteen te achterhalen. Er is geen woord van waar. Het klopt dat er een grote verbouwing op stapel staat, maar het poortgebouw blijft onaangetast. Dat wil zeggen aan de voorzijde. Aan de achterkant komt een omvangrijke uitbreiding. Je zou kunnen zeggen dat door het handhaven van de gevel de historie ontzien wordt. Dat is ook zo, alleen is het wel een erg korte historie. Je hoeft niet eens zo oud te zijn om je te herinneren, dat je vanaf de Herengracht het slot in volle glorie kon zien staan, want het poortgebouw werd pas in 1967 gebouwd. Wie iets van bouwstijlen af weet, ziet het meteen, maar voor het gros van de bezoekers is het poortgebouw even eerbiedwaardig als het slot zelf. Dat was indertijd ook de bedoeling.
+ Jan Hylkema, op wiens initiatief de gemeenteraad van Muiden besloot de VROM attent te maken op het onjuiste uitgangspunt van de provincie wat betreft het aantal woningen voor de Bloemendalerpolder/KNSF-terrein, wilde eigenlijk wachten tot ook het standpunt van de raadscommissie in Weesp bekend zou zijn. Hoe de Weesper commissie over een en ander denkt, was dinsdag te lezen in de Gooi- en Eemlander. Men wil dat de raad van Weesp voor half maart een besluit neemt over de massale woningbouw in de Bloemendalerpolder. Daaronder wordt, althans wat de meerderheid betreft, verstaan: géén woningbouw in Aetsveld-Zuid en niet meer dan duizend woningen bij het station – het Weesper deel van de polder. Als het aan de provincie ligt komen er 4500 woningen. Dat wordt dus 1000 voor Weesp en 3500 voor Muiden. Ja dáááág!
+ Tijdens de commissievergadering bleek dat Weesp Muiden benijdt, omdat Muiden 'een schot voor de boeg van de provincie' heeft genomen, door een raadsbesluit te nemen. Klopt van geen kant! Hoewel Muiden en Weesp op een steenworp afstand van elkaar op dezelfde breedtegraad liggen, en beide gemeenten samen met de provincie uit de problematiek rond de Bloemendalerpolder moeten zien te komen, blijkt de Weesper raad bijzonder slecht op de hoogte te zijn van de stand van zaken in Muiden. Niks raadsbesluit, kom nou: alles wat de Muider raad heeft gedaan, was de uitgangspunten van gedeputeerde Meijdam en de wethouders Lüken van Weesp en Leupen van Muiden voor kennisgeving aannemen (het was al erg genoeg, dat ze de achterhaalde voorwaarden voor lief namen).
+ Volgens de krant zou Weesp niet alleen 'enigszins jaloers' zijn omdat de raad van Muiden al een besluit zou hebben genomen (wèlk besluit dan wel?), maar ook omdat in Muiden 'de invloed van het besluitvormingsproces goed is geregeld met diverse klankbordgroepen voor de bevolking'. Deze 'groepen' wilde de PvdA in Weesp ook wel, maar weer anderen voelden hier bijzonder weinig voor. Jan Keijzer van D66 noemde zo'n klankbordgroep zelfs 'een fopspeen'. Wat een verschillen op één breedtegraad! In Muiden loopt de D66 wethouder zich, in opdracht van een PvdA wethouder, het vuur uit de sloffen om groepen en individuen met een breed maatschappelijk draagvlak de speen in de mond te duwen.
+ Uit WeesperNieuws van 3 maart jongstleden: 'Weesp, Muiden en de provincie staan voor de taak om in dit gebied minstens 4500 woningen te bouwen'. Bedoeld wordt de Bloemendalerpolder. Ik dacht dat WeesperNieuws wel beter wist. De gemeenteraden beslissen waar, wanneer en hoeveel er gebouwd wordt. Dat de provincie graag wil dat er 4500 woningen komen is een heel ander verhaal.
+ Het is niemand opgevallen dat er geen advertentie van de Woningbouw in het Vechtjournaal stond. Vind je het gek? Hele volksstammen in Muiden en Muiderberg krijgen deze krant nooit te zien.
+ Tien tegen één dat de politieke partijen die erop gokken dat Muiden bij de komende raadsverkiezingen vergeten zal zijn wat er momenteel allemaal speelt, raar zullen opkijken als het zover is. In het verleden is nu juist altijd het tegendeel gebleken. Zeker als er grote emoties aan te pas komen, zoals bij de plannen voor de massale bouw, zit het verzet dieper dan verschillende politici zichzelf en anderen wijsmaken. En mocht de bevolking van Muiden in 2006 ineens collectief aan geheugenverlies lijden, dan is een handjevol burgers maar al te graag bereid om iedereen aan een paar dingen te herinneren.
+ Heerst in politieke kringen in Muiden teleurstelling over de beslissing van de Nee-meermin om geen deel uit te maken van de Klankbordgroep onder regie van de provincie en B&W, vanuit de bevolking worden andere signalen opgevangen. Hier overheersen begrip en bijval.
+ Sinds hij de Nee-meermin gelijk heeft gegeven dat zij niet meedoet aan de Klankbordgroep, schijnt ook de VIB, die met het idee voor deze groep aan kwam zetten, boos op Ouwe Muier te zijn. Hij durft er niet met die aardige Muiderbergers over te beginnen. Van de andere kant: aangezien de andere politieke partijen al boos op hem waren, kan niemand hem nu nog van partijdigheid betichten.
+ Muiderberg 725 in oprichting legt beslag op ambtelijke tijd. Volgens de nieuwe regels zou dit wel eens kunnen betekenen dat de stichting nog voor zij opgericht is leges moet betalen.
+ Ik kon mijn ogen niet geloven, maar ik ben er vrijwel zeker van dat ik een roerdomp (zoals iedere vogelvriend weet een zeer zeldzame reigersoort) zag staan in de rietkraag bij de werkhaven achter het Muiderslot.
+ De Nationale Preventiekrant wordt na twee mislukte pogingen binnenkort voor de derde keer in Muiden en Muiderberg verspreid. Waar keutels al niet goed voor zijn.
+ Ik droomde dat de oorspronkelijke KNSF-plannen ondanks het verzet van de bevolking waren doorgegaan. Muiden was een verloederde buitenwijk geworden van Groot Kruitburg. Het kruitbos, de voetbalvelden, de weide, de volkstuinen: al het groen had plaatsgemaakt voor massale hoogbouw. Badend in het zweet werd ik wakker. Ik kneep mezelf in de arm. Muiden was er nog. Ik ook.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: