- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Op en om de Vecht dobberende keutels.

12-mar-2004

+ Tijdens de deze week in Hilversum gehouden commissievergaderingen van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht, tekende zich een uitgesproken meerderheid af tegen het voorstel van het dagelijks bestuur om de arkbewoners vijf keer zoveel liggeld te laten betalen. Sommige bestuursleden lieten zelfs weten zich voor het voorstel te generen. Het had volgens hen nooit op tafel mogen komen. Hoogheemraad Peter Korzelius van het dagelijks bestuur verdedigde zich onder meer door te betogen dat het stuk 'de neerslag van een aantal jaren denkwerk' was. Het leverde hoongelach op bij het toeluisterende publiek. Van meer gewicht was dat liefst negen van de elf bestuursleden bij handopsteken te kennen gaven faliekant tegen te zijn, althans in de commissievergadering van donderdagmiddag.
+ In de commissievergadering van de dag ervoor lagen de kaarten anders. De meeste van de dertien hierbij aanwezige weer andere bestuursleden spraken zich niet duidelijk uit. Er vielen geen koppen te tellen, behalve die van enkele uitgesproken voor – en tegenstanders. Op 8 april valt de beslissing. Het voorstel in zijn huidige vorm zal het zeker niet halen. Een heet hangijzer is vooral de door AGV genegeerde afspraak voor de geïndexeerde jaarlijkse verhoging, die de verenigde waterbewoners acht jaar geleden hadden gemaakt met Domeinen, de vorige eigenaar van het water. Ook het afbreken van de gesprekken met de woonbootbewoners viel verkeerd bij de commissieleden. Wat er uiteindelijk zal worden voorgesteld, hangt af van wat haalbaar is nadat, zoals dat gaat, het dagelijks bestuur de leden van het algemeen bestuur nog eens danig heeft bewerkt, maar het lijkt toch wel zeker dat de waterbewoners heel wat minder gepakt zullen worden dan de bedoeling was.
+ In totaal zo'n tachtig bewoners van arken in de Vecht en omgeving woonden als toehoorder de vergaderingen bij. Het hadden er aanzienlijk meer kunnen zijn als niet op de kabelkrant een oproep had gestaan om op woensdag - of donderdagavond naar het AGV-gebouw te komen. Woensdagavond kwamen arkbewoners pas in Hilversum tot de ontdekking dat er, anders dus dan op de kabel stond, 's morgens al was vergaderd. Een aangepast bericht voorkwam dat ook donderdagavond waterbewoners vergeefs de tocht naar het AGV-gebouw maakten.
+ Eén van de arkeigenaren sprak namens alle anderen in. Zijn beroep op het algemeen bestuur om zich in te leven in de situatie van de woonbooteigenaren, en de redelijkheid van hun protest in te zien, sloeg met name donderdagmiddag aan. Maar toch: hoewel deze bijeenkomst de burger moed gaf, valt niet te ontkomen aan het akelige gevoel, dat je als waterbewoner kwetsbaar blijft, omdat altijd het gevaar dreigt van een 'uitsterfbeleid' voor de arken. Ook al wordt in alle toonaarden ontkend dat er naar gestreefd wordt alle arken weg te krijgen, de twijfels blijven knagen. Tekenend is, dat hoewel de woonboten, althans in Muiden, opgenomen zijn in het bestemmingsplan en je hier RZB (het zusje van OZB) moet betalen alsof je boot een echt huis is, er niet te praten valt over het aankopen van de ligplaatsen, zoals ook nu weer in Hilversum bleek. (hier zijn toespraak in pdf-format)
+ Het lijkt soms wel of alles in het werk wordt gesteld om de arkbewoners (1 op de 1000 Nederlanders) het leven zo zuur mogelijk te maken. Op het water wonen, na de oorlog uit nood geboren, wordt steeds meer het privilege van de rijken. De druk om een huis op de wal te zoeken, wordt zo groot, dat op een goed moment het verzet breekt, waarna niets de overheid kan weerhouden om de binnenwateren vrij van woonboten te maken.
+ Van de andere kant: zoals ook vanuit de commissie werd benadrukt, zijn de bestuursleden van AGV langs democratische weg door en vanuit de bevolking gekozen. Het is dan ook heel erg onwaarschijnlijk dat al deze volksvertegenwoordigers met elkaar één groot complot vormen om de arkbewoners weg te krijgen. Wat je wèl mag veronderstellen is dat ze niet allemaal volledig op de hoogte zijn van de doelstellingen van de waterschappen – en die zijn zeker niet gericht op het respecteren, laat staat ontzien van de waterbewoners.
+ Hans Stelling viste het volgende bericht uit de Waterkampioen van 27 februari: 'De provincie Friesland heeft de financiering voor de aquaducten bij Jeltesloot, Galamadammen en Woudsend nagenoeg rond. De drie bouwwerken kosten bijna 60 miljoen euro. De gemeenten en provincie betalen iets meer dan 37 miljoen euro, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland draagt 19 miljoen euro bij en de Stichting Recreatievaart Nederland 2 miljoen'.
+ Op de website WWW.Fryslan.nl staat dat er niet drie, maar zelfs vier nieuwe aquaducten in Friesland bij komen. 'De Geeuw', het tweede aquaduct dat Sneek in korte tijd krijgt, wordt niet in de Waterkampioen genoemd. Als de vier nieuwe aquaducten aangelegd zijn, heeft Friesland er maar liefst tien, want bij de vijf die er al lagen, kwam vorig jaar nog het aquaduct Houkesloot in de stadsring van Sneek. Waarom kan dat hier nu toch niet? Muiden is de op één na drukste doorvaarthaven voor de watersport van Nederland. Wij zijn al tevreden met één aquaduct. We zijn stinkend jaloers op die Friezen.
+ Dankzij al die aquaducten zullen de grote knelpunten voor de recreatievaart op de Friese meren binnen afzienbare tijd zijn opgelost. Het grootse deel van het Friese merengebied is straks het hele jaar door 24 uur per dag bevaarbaar. De aquaducten maken overigens niet alleen een einde aan de lange wachttijden voor het vaar – en wegverkeer: ze zijn ook in letterlijke zin een fraaie oplossing. Er ontstaat één groot waterrijk landschap. Het weidse Friese land wordt weer in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht – zonder storende elementen. De Friezen zijn terecht beretrots op hun aquaducten. 'Wat de Romeinen konden, kunnen wij ook' meldt de website van Fryslân in koeien van letters.
+ 'Er staan veel zaken op de rol', meldt B&W van Muiden, verwijzend naar de beslissingen die de komende tijd door de raad moeten worden genomen. Het gaat zowel om de punten die jaarlijks terugkeren als om wettelijk verplichte onderwerpen en een reeks wensen. Aan de hand van een planning ontstaan de agenda's voor de maandelijkse commissie - en raadsvergaderingen. Bij het samenstellen daarvan moeten de nodige afwegingen worden gemaakt. Vooral de vraag wat het meeste haast heeft, speelt een belangrijke rol.
+ De laatste planning is van medio 2002. Uitgangspunt was het programma tot de verkiezingen van 2006, dat twee jaar terug door de nieuw raad werd vastgesteld. Omdat deze planning inmiddels deels is achterhaald, kregen de raadscommissies in de laatste vergaderingen een aangepaste versie voorgelegd. Deze verschilt weinig van de huidige, maar zoals B&W het stelt: 'vaak zijn onbeïnvloedbare interne en externe factoren aanleiding dat zaken in de tijd gezien doorschuiven'. Wat zoveel betekent als: 'we komen er niet aan toe'.
+ 'Er zijn in totaal 300 verschillende gemeentelijke producten, die we met veertig man moeten behappen', zei burgemeester Smith eens. Dit wordt bevestigd tijdens een wandeling door de planning. Voor het geval u alles wilt lezen: u kunt de stukken gratis voor niets op het gemeentehuis inzien. Ouwe Muier beperkt zich tot enkele punten die in het oog springen. Zo komt in het eerste kwartaal van 2004, dat is nog deze maand, naast het communicatieplan 'Zegt u het maar', een aanpassing van de APV in verband met blaffende honden aan de orde, evenals 'bouwplan de Wit' (de Vechtvilla bij de sluis), de verlichting en de akoestiek van de kazerne, de nieuwe regeling Openbaar Vervoer en, natuurlijk heel belangrijk: het parkeer - en verkeersbeleid 'met in achtneming van de inspraakreacties'.
+ Het tweede kwartaal levert onder meer het burgerjaarverslag van de burgemeester op, de evaluatie van de invoering van het dualisme en van de commissie - en raadsvergaderingen, het handhavingsbeleid, het bouwplan Sluisstraat 3 (de Anton Pieckwinkel van Pronk), het convenant met de woningbouw (met onder meer toewijzingsafspraken) en de herziening van het bestemmingsplan Vesting Muiden.
+ Bij het derde kwartaal vallen de evaluatie van de JOP's op (de Jongeren Ontmoetings Plaatsen), zo goed als het onderzoek 'groene stroom', de opzet van de regionale Milieudienst en de 'Realisering van het Plan van nieuwe scholen, mede in relatie tot ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente' (tot voor kort zou B&W het gewoon over de scholen met de campus op het KNSF-terrein hebben gehad). De evaluatie van het locatiebeleid voor de huwelijksvoltrekkingen komt pas in het vierde kwartaal aan de beurt. Hetzelfde geldt voor de bouwplannen van Hans Paardekooper in de Amsterdamsestraat en de Weesperstraat. Het beleidsplan openbare verlichting staat voor volgend jaar in de planning. In het jaar daarop is de vaststelling van de bestemmingsplannen Kom Muiderberg en Vesting Muiden aan de orde.
+ Een aantal onderwerpen is niet in de planning ondergebracht omdat ze in een doorlopend proces zitten, dan wel niet in te plannen zijn, of omdat ze geen prioriteit hebben. Dit laatste geldt voor het kunst – en cultuurbeleid en de instelling van een programmaraad. 'Niet in te plannen' zijn de realisering van de doseerinstallaties Muiderberg en het fietspad op de brug Amsterdam-Rijnkanaal inclusief aanpassing kruising bij de Maxis, de gasleiding Lange Muiderweg, de overname Naarderpoortbrug, het baggerplan, het havenbeleid en de nieuwe ligplaatsenverordening.
+ Onder 'doorlopend proces' staan onder meer intergemeentelijke samenwerking, de ontwikkelingen KNSF-terrein/Bloemendalerpolder (zoals opstelling structuurvisie, vaststelling exploitatieopzet, bestemmingsplanprocedure en jawel hoor: definitieve huisvesting Jozefschool), ontwikkeling Van der Vlietterrein (eerder officieel door B&W omgedoopt tot Schoutenterrein), groenbeleid Zuidwest en voortgang sociaal economisch onderzoek.
+ Donderdag 8 april zal het Statenjacht 'de Utrecht' van de Muider Compagnie voor het eerst in volle glorie varend onder groot zeil te bewonderen zijn. Er wordt 's middags een tocht vanaf de vaste ligplaats bij het Muiderslot in de richting van Pampus gemaakt. De Utrecht is het enige nagebouwde VOC schip in Nederland waarmee kan worden gezeild.
+ Een kraanwagen, die het voetpad voorlangs de arken aan de Weesperweg verspert. Onder aan het talud staat een auto van de waterleiding. Wat mag dat betekenen? Niet wat de voorbijgangers dachten. Inderdaad was de waterleiding kapot, vloeide er veel water weg en moest er ook veel modder worden verwijderd om bij de breuk te kunnen komen, maar dit was er niet de oorzaak van dat het fietspad weer goeddeels onder water stond - zoals bij de aanleg van de weg toen men de afvoerputten had vergeten. De overstroming had niets met de gebroken waterleiding te maken, het fietspad stond onder water omdat de putten waren dichtgeslibd.
+ Bij de bushalte aan de Weesperweg ligt een plantsoen braak. De beplanting was zo grondig beschadigd nadat er een auto overheen was gereden, dat alles moet worden vervangen. Ook wordt er een haag geplant. Wie had gehoopt dat er op deze plaats net als vóór Duurzaam Veilig weer zo'n veilige inham voor de bus komt, moet ik dus uit de droom helpen.
+ Omdat hij jaren geleden met veel genoegen een tijd op Muiderberg heeft gewoond en nog steeds een zwak voor dit mooie dorp heeft, besloot Ouwe Muier de Stichting Muiderberg 725 in oprichting een handje te helpen met het opsporen van het juiste jubileumjaar. Daar schijnen ze immers nog steeds niet uit te zijn.
+ Met zijn zoektocht op internet was hij gauw klaar. Onder de kop 'Muiderberg' was maar één regel historie te vinden. Deze: 'Muiderberg was vanouds de zetel van het Schoutambacht Het Gooi. In de Franse tijd werd het bij Muiden gevoegd' (dat het een verstandshuwelijk was tussen stad en dorp ondervinden we tot op de dag van vandaag, maar daar gaat het nu even niet om). Ook was op internet te lezen dat het dorpswapen van Muiderberg waarschijnlijk is afgeleid van dat van de familie Nuis. Daniel Nuis (1660-1736) noemde zich 'Heer van Muiderberg'.
+ Dat schoot niet op, dus toch maar het predigitale tijdperk geraadpleegd. In de Spectrum Encyclopedie wordt bij Muiderberg ('vanouds badplaats voor Amsterdam') doorverwezen naar Muiden. Wat dáár staat werpt een geheel nieuw licht op deze stad en zijn historie. Te lezen valt onder meer: 'Het rond een brink gebouwde Muiden wordt al in 800 genoemd'. En ook: 'Graaf Floris V van Holland verleende niet alleen het plaatsje stadsrechten, ook stichtte hij het Muiderslot (1280), waarin hij echter in 1296 zelf ook gevangen heeft gezeten'. Muiden rond een brink gebouwd? Stadsrechten van Floris V gekregen? Muiden al in 800 genoemd? Dan hadden we vorig jaar Muiden 1203 kunnen vieren. Dat Floris in zijn eigen slot gevangen werd gezet, klopt wel. Alleen overkwam hem in 1296 nóg iets onprettigs. Om precies te zijn: bij Muiderberg.
+ Aangezien digitale techniek en boekenwijsheid hem geen streep verder hielpen, legde Ouwe Muier zijn oor te luisteren bij een paar oeroude zandhazen die stonden te keutelen bij de muziektent op de brink. Ook bij hen waren de meningen verdeeld over hoe oud Muiderberg nu precies was, maar wel wisten ze met grote stelligheid te vertellen dat het dorp eigenlijk Werinon heet en vernoemd is naar een pingpongclub. Eén van de oude zandhazen aarzelde. 'Het kan ook een bouvier of een Rottweiler geweest zijn' zei hij, terwijl hij schuw om zich heen keek.
+ Het is overduidelijk dat Muiderberg 725 in geen enkel opzicht wil onderdoen voor Muiden 1050. Je zal dan ook zien dat er straks een jubileumboekje verschijnt met als titel 'Van Werinon tot Muiderberg'. Precies zo'n boekje als 'Van Amuthon tot Muiden', het liefst ook nog geschreven door iemand uit Soest. Kan niet schelen wat de inwoners ervan vinden, als het maar net zo wordt als Muiden had.
+ Aanbevolen voor wie van speurtochten op internet én van Muiden houdt: genealogie in Noord-Holland ~ Muider families. De meeste families die erop staan, zijn alom bekend, zoals Makkinje, Oudshoorn, Schaap, Smeding, Pril, Logchies, Ter Beek, Buninga en Ebbelaar. Er worden in totaal 22 namen vermeld. Wat eigenlijk het meest opvalt is dat er zoveel namen ontbreken. Bij sommige families kun je doorklikken naar een eigen website. Met name die van Makkinje is opvallend goed verzorgd met zijn wijdvertakte stamboom en talrijke interessante bijzonderheden. De uitvoerige familiegeschiedenis van de Makkinjes grijpt terug naar een ver en rijk verleden.
+ Een mail van keutellezer Jan (J.H.E.) Boom. Hij schrijft dat hij aan de keutels is begonnen, maar er nog niet doorheen is, en dat hij gauw zal zoeken naar 'de oorlog tussen Weesp en Muiden'. Jan Boom, die tegenwoordig in Limburg woont, noemt zichzelf 'een geboren en getogen Weespermop'. Zijn familie is na het overlijden van de grootouders uiteengevallen ('zoals dat gaat'), maar hij zou graag nog eens, gewoon om met elkaar te spreken, met oude familieleden in contact willen komen. Daarom is hij op zoek naar Jan van der Meer. Bij de keutels las hij dat deze in 1954 naar Canada vertrok. Volgens Jan Boom is Jan van der Meer ('hij is niet zo jong meer') zijn oom Jan, die met Gonnie de Man is getrouwd. Of ik zijn (e-mail)adres heb. Niet dus. Wie het adres wèl heeft, wordt verzocht Jan Boom te mailen: jheboom@plex.nl.
+ Het Kunstcollectief Muiden/Muiderberg viert zijn eerste lustrum in het 'kunstgebouw', zoals de verenigde lokale kunstenaars het vroegere Witte Kruisgebouw noemen. Een tijdje geleden kregen ze deze ruimte te leen van De Woningbouw, in afwachting van de bouw van seniorenwoningen op deze plaats. Heel Muiden is op zondagmiddag 21 maart van 2 tot 5 welkom op de tentoonstelling van eigen werk van het nu al 27 leden tellende kunstcollectief. Er wacht de bezoekers een verrassing in de vorm van een 'prominente Muier' die altijd druk in de weer is, maar deze middag een uurtje stil moet zitten als model.
+ Iedereen is razend benieuwd wie die onbekende bekende Muier wel mag zijn. Er wordt druk over gespeculeerd, ook al omdat er niet bij staat of het om een naaktmodel gaat. Ouwe Muier ontving zelfs van een bevriende relatie een brief, die bij hem - de betreffende relatie - onder de deur door zou zijn geschoven, omdat de anonieme afzender kennelijk in de veronderstelling was dat daar 'de beroemde keutelfabriek' gevestigd zou zijn. Het was een brief waaruit, alweer volgens de relatie, zou blijken dat er mensen genoeg zijn die de keutels waarderen. Leest u even mee?
+ 'Wat hoor ik nu weer in het Muidense gonzen? Ga jij op 21 maart een uurtje zitten poseren voor het jubilerende kunstcollectief? Op de algemene uitnodiging voor deze feestdag staat niet vermeld wie de prominente, altijd drukke Muier is die op een stoel wordt vast getaped teneinde een monument te creëren dat zijn weerga niet kent in de Muier geschiedenis. Omdat er maar één prominente Muier is die daar in mijn ogen voor in aanmerking komt, neem ik aan dat de geruchten deze keer bewaarheid zullen worden. Heb je al een plaats bedongen waar dit kunstwerk zal worden geplaatst? Ik stel voor: Midden in de hal van het gemeentehuis. Mischien dat het college, met jou wakend oog in de nek, zich iets beter van zijn taak zal kwijten. Een beetje 'Little grey brother is watching you'.
+ Omreden dat (met dank aan Dick Schulp) zijn wantrouwen nog groter is dan zijn ijdelheid, vergat Ouwe Muier hoe gevleid hij wel was, op het moment dat hij zag hoe het woord 'misschien' in de brief gespeld stond. In zijn kennissenkring is er maar één die zijn spellingsprogramma af zet zodra dit woord in zicht komt. Laat dat nu uitgerekend de relatie zijn die de zogenaamd anonieme brief doorstuurde. Hij valt bij deze door de mand, maar Ouwe Muier is bereid de actie te zien als een verbloemd compliment. Dat is te zeggen: mischien.
+ Een Muidense staat met een grote tas vol ijsbergsla voor de ganzen langs de Maxisweg. Haar mond valt open van verbazing: op een paar koppels na zijn alle ganzen verdwenen. 'Ze zijn weggevangen', hoort ze van voorbijgangers. 'Daar ben ik blij om', reageert de Muidense: 'het werd hier veel te gevaarlijk voor ze'.
+ Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, sluit een man op een bromfiets aan bij het rijtje geldpinners voor de Rabobank. Hij zit op zijn dooie gemak wijdbeens op zijn brommer en laat de motor lekker doorpruttelen. Van het gemopper over de stank trekt hij zich niets aan. Net als de andere wachtenden schuift hij steeds een plaatsje op tot hij aan de beurt is. Over zijn stuur hangend trekt hij geld uit de muur. Zegt een verontwaardigde Muier: 'Zoiets heb ik nog nooit gezien!' Antwoordt de bromfietser, terwijl hij zijn brommer achteruit manoeuvreert, een dot gas geeft en wegscheurt: 'Wat wil je? Toen dat stomme pinhok hier nog stond, kon ik er niet in rijden'.
+ In WeesperNieuws van woensdag werkt deze krant een vlekje weg door te vertellen hoe het precies zit met de 4500 woningen die de provincie graag in de Bloemendalerpolder wil, maar waar Muiden en Weesp grote vraagtekens bij zetten. Gelukkig hebben deze twee gemeenten het laatste woord over óf, wanneer, waar en hoeveel er gebouwd wordt. Het artikel in WeesperNieuws is een glashelder verhaal, dat elk misverstand wegneemt. Zouden de andere media ook eens moeten doen. Totnogtoe wordt de wens van de provincie, door 'Haarlem' naar buiten gebracht als hét uitgangspunt voor de bebouwing van de polder. De kranten nemen het klakkeloos over alsof het om een voldongen feit gaat, getuige De Volkskrant van 10 januari en het NRC Handelsblad van 11 februari.
+ In WeesperNieuws staat ook de aankondiging dat op dinsdag 16 maart de Nationale Bedrijfskundedag 2004 in Muiden gehouden wordt. Nog vóór de Muider Vlaggetjesdag op Tweede Paasdag krijgen we hier dus een Nationale Bobodag. Er komen 300 bedrijfskundigen naar de vesting. Ze verspreiden zich over De Doelen, Graaf Floris V, Brasserie Muiden, De Tafel van Muiden, de Koninklijke, het Muiderslot en Ome Ko. Muiden Congresstad, wie had dat ooit gedacht? Zeker niet de voorstanders van een volgestampt KNSF-terrein, want die betogen nu juist dat Muiden veel groter moet zijn, willen we worden opgenomen in de vaart der volkeren. Prima dat Lyannne de Kleine van De Tafel van Muiden, die de dag organiseert, gaat bewijzen dat het hier en nú kan; dat juist de kleinschaligheid, de gezelligheid en de unieke mogelijkheid tot interactie – dankzij het feit dat alles hier op loopafstand is - de charme en kracht van Muiden vormen.
+ Tussen de lezingen in al die Muider etablissementen door, lopend van de ene locatie naar de andere, laden de driehonderd deelnemers aan de Nationale Bedrijfskundedag zich op voor een volgende lezing, staat in Weesper Nieuws te lezen. De vraag is met wat voor 'n lezing ze bij moeder de vrouw aan zullen komen zetten.
+ In de hal van de brandweerkazerne aan de Weesperweg hangt bij de deur naar de garage met de brandweerauto's, en ook bij de deur van de vergaderruimte, waar elke donderdagmorgen de trombosedienst zetelt, sinds kort een bordje met 'Niet betreden i.v.m. alarm'. Zegt een Muier die een prik komt halen: 'Zal wel loos alarm wezen'. Laat hij nu gelijk hebben! Het zit zo: het politiebureau dat voor de brandweerkazerne staat, is – je zou het bijna vergeten – een tijdelijke oplossing, een noodlokaal zonder toilet. De politiemensen hebben de sleutel van de kazerne om als ze nodig moeten gebruik te kunnen maken van de WC in de hal. Maar de politie is ook maar een mens. De diender die nieuwsgierig een andere deur opent dan die van het toilet, activeert het alarm en krijgt de schrik van zijn leven. Omdat het niet lang geleden weer raak was, werd besloten waarschuwingsbordjes op te hangen.
+ Nog meer bordjes. Woensdag werden in de sluizen van Muiden, zowel de Groote Zeeluis als de Weesperpoortsluis en de Keetpoortsluis bordjes met 'Verboden te zwemmen' aangebracht. Het werk perfect. Iedereen houdt zich er aan.
+ Hoe lang is het nu geleden, dat de parkeerautomaat op het Vestingplein vakkundig in z'n geheel werd afgezaagd, zodat de rovers op hun gemak thuis het mechanisme konden bestuderen om de snelste manier te ontdekken voor een volgende kraak? Kennelijk lang genoeg om het stompje dat achterbleef na de amputatie te vergeten. Het werd in plastic gewikkeld om het aan het oog te onttrekken – of om een boze herinnering uit te bannen. Vindingrijke toeristen trokken de randen van het plastic rond de stomp zó omhoog dat er een afvalbak ontstond. Die is zeker niet misplaatst op deze plek achter de snackbar. Alleen is de ondiepe bak al gauw overvol. Even een windvlaagje en het zwerfvuil wervelt over het parkeerterrein om in de berm en de gracht te belanden.
+ De Gooi – en Eemlander meldt dat een Volkswagenbusje in de fik vloog 'op de A1 van Amsterdam naar Amersfoort ter hoogte van de afslag Weesp/Muiderberg'. Er is maar één verklaring voor: de bestuurder raakte oververhit toen hij er maar niet in slaagde deze afslag te vinden. Totnogtoe is hier niemand in geslaagd.
+ In de Volkskrant van 5 maart stond dat een bruidspaar in Engeland in de echt werd verbonden in een supermarkt, de plaats waar bruid en bruidegom elkaar voor het eerst ontmoetten. En de burgemeester van Muiden maar tegenhouden dat stelletjes elkaar bij de Echomuur het jawoord geven.
+ Sjoerd Kooistra uit Groningen, die aan de lopende band bekende en minder bekende horecabedrijven door heel Nederland opkoopt en verpacht (het zijn er inmiddels rond de tachtig), staat de laatste tijd in het brandpunt van de belangstelling. Maandagavond was hij in Nova bij Jeroen Pauw. Die hield zich opvallend koest voor zijn doen toen Kooistra uitlegde hoe hij zijn zaken aanpakt. Dat is op een heel eigen manier, zonder dat hij zich ook maar iets aantrekt van de roddels en de afgunst, die hem achtervolgen. De volgende morgen was het optreden van Kooistra het gesprek van de dag. Ook hier, al ging het dan niet over Muiden, maar over Amsterdam, Nijmegen en Groningen.
+ Het valt niet mee om wethouder te zijn. Wat denkt u van het volgende probleem? Om huizen te bouwen op het KNSF-terrein heb je een brug over de trekvaart nodig. Maar om een brug over de trekvaart te kunnen financieren moet je huizen bouwen. Er is maar één oplossing: niet bouwen op het KNSF-terrein, maar in de Zuidpolder naast Mariahoeve. En anders vraagt de wethouder maar aan de klankbordgroep wat hij het beste kan doen.
+ De organisatie van de Muider Vlaggetjesdag moet maar eens gaan praten met de bewoners van de Amsterdamsestraatweg. Die zijn vast bereid om hun vlaggetjeslijnen die over de straat zigzaggen alsof het nog steeds Muiden1050 is, voor een prikje van de hand te doen. Wie weet mogen de Zuiderzeebonken, als ze de vlaggetjes zelf weghalen, alles wel gratis meenemen.
+ DWR, het uitvoerend orgaan van het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht, verhuist van Hilversum naar Amsterdam. De dienst vestigt zich op de Zuidas, het duurste plekje van Nederland, vlak bij de grote banken. Ook al is zelfs een vijfvoudige opbrengst aan liggelden van de 500 arken in de Vecht nog niet genoeg voor een paar trappen in het nieuwe pand, als je daar jouw geld heen ziet gaan, zijn de druiven extra zuur.
+ Een paar stoere watersporters waren in Muiden op zoek naar een douchegelegenheid. Maar ja, het mobiele schippersbadhuis staat er nog niet. 'Op 1 april kunnen jullie douchen' liet een behulpzame figuur hen weten. Ze vonden het een flauwe grap.
+ Pietje Kooij schiet de winkel uit, op een kennis af. 'Je kunt nu nog afscheid van hem nemen, morgen gaat-ie weg' zegt ze. Ze heeft de laatste der Mohikanen verkocht, de twee meter hoge houten indiaan, die zo sprekend op Gerrit Ruiter lijkt.
+ Vraagt ene Slegers op de site van de kabelkrant of iemand weet waar hier ergens teken - en/of schilderlessen worden gegeven. Antwoordt ene Vincent: 'Fa. Hennipman in Muiderberg of B. Wigmans, Broshuizen, Muiden'.
+ Het boek van Henk van Ginkel over de geschiedenis van Muiden heeft de schrijver zelf zoveel gekost dat hij wel wat munten kan gebruiken. Steun het Henk van Ginkel fonds! Koop dit prachtboek. U doet er zowel uzelf als de oud-stadgenoot een plezier meer. Verkrijgbaar bij de Hoek en bij de Ark in Weesp.
+ Rekenen is nooit mijn sterkste kant geweest, maar dit weet ik nog wel: 2004 min 1280 is 724. We leven momenteel in 2004, het Muiderslot werd gesticht in 1280, dus een DVD over 700 jaar Muiderslot, zoals op de kabelkrant staat is óf onzin, óf ze slaan die 24 jaren liever over omdat ze niet willen weten dat die rokkenjager van een Floris V het slot zou hebben gesticht. Er is nog een mogelijkheid. Het Muiderslot is dit jaar 150 jaar Rijksmuseum. Dat is tenminste een écht jubileum.
+ Op één dag een hijskraan die te hoog, en een baggerboot die te breed is om door de poort van het Muiderslot te kunnen. Dat is geen Muier keutel meer, dat is een Kamper ui.
+ Een voorstander van de asociale liggeldverhoging vond in de commissievergadering van het hoogheemraadschap dat de arkbewoners niet moeten zeuren. Zijn pakje tabak kost na jaren ook een veelvoud van wat hij vroeger moest betalen, betoogde hij. 'Ook uitsterfbeleid' klonk er vanuit het publiek.
+ Een protest uit Nederhorst den Berg: 'Wíj heten al sinds de achtste eeuw Werinon!' Het is toch wat met die zandhazen. Ze weten niet hoe oud ze zijn én ze weten niet hoe ze heten.
+ Er gebeuren de gekste dingen in Muiden. Neem nou de Jozefschool. Artikel 17, artikel 19, straks komen ze nog met artikel 31 aanzetten.
+ Hoe schiet je het snelst door de doseerinstallatie aan de Naardervaart? Licht op rood, klep naar beneden, verstand op nul, blik op oneindig.
+ Weldadig vindt u niet, die stilte rond het KNSF-terrein?
+ Wie heeft er nog wat poezieplaatjes over voor Anna's dagboek op de website van de VIB?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: