- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Dubbende keutelaar zoekt klankbord.

22-mrt-2004

+ Vanaf vanmiddag, maandagmiddag, heeft Muiden de gelegenheid iets vriendelijks over prinses Juliana te schrijven in het condoleanceregister op het gemeentehuis. Vooral vroeger was Juliana regelmatig in Muiden. Haar motorjacht de Piet Hein lag hier. Ook woonde de bemanning in Muiden. Oude Muiers menen zich te herinneren dat Juliaantje, zoals ze werd genoemd, erbij was toen haar vader Prins Hendrik in 1934 de jachthaven van de Koninklijke opende.
+ Het in een steunconstructie verpakte historische winkelpandje van Pronk in de Sluisstraat dat jaar in jaar uit op restauratie wacht, is gekraakt. Nestelende kauwtjes trokken dagen achtereen takjes en dikke plakken mos uit de ruimte tussen de gevel en de planken en pleuren de troep op de stoep en de straat. De kauwtjes waren verdreven uit de schoorsteen van buurvrouw Desirée, die geveegd was en vervolgens afgesloten voor indringers. Af en toe kwam Jan Pronk maar weer eens met de bezem om de boel aan te vegen. Er was wel wat gemopper onder de voorbijgangers over het bombardement, maar er kwamen geen klachten binnen.
+ De bommelding bij de Maxis mag dan loos alarm geweest zijn (het bleek om een ongevaarlijke telefoon te gaan), ze bracht wel veel commotie teweeg. Naast de explosievenopruimingsdienst kwamen voor alle zekerheid de politie, de brandweer en de ambulancedienst in het geweer. De kazerne deed dienst als opvangcentrum. Vanaf halftien kwamen medewerkers van C1000 en andere winkels hier naar toe, de meesten onder politie-escorte, omdat ze de weg niet wisten in Muiden (ze gingen niet naar de brandweerkazerne, zoals de politie, nota bene de naaste buren van de brandweer, in haar persbericht vermeldde). Gerrie van Wijk voorzag de ongeveer negentig 'evacués' van koffie en thee. Menigeen wilde vanwege de schrik een sigaretje opsteken. Maar roken mag niet in de kazerne, ook niet in geval van nood. Gerrie was onverbiddelijk. Om elf uur was iedereen weer weg.
+ Was het weer vorige week dinsdag droog en mild, woensdag kwam het zonnetje erbij. Je zou denken, dat dit nog gunstiger zou zijn geweest voor de Nationale Bedrijfskundedag, het congres waarvoor ruim driehonderd strak in het pak gestoken bedrijfskundigen in Muiden waren neergestreken. Maar de bedenkster en organisatrice van deze eerste Muider 'Bobodag', Lyanne de Kleine van De Tafel van Muiden, was blij dat de deelnemers niet naar de terrassen gelokt werden, want die mogen nu nog niet open. De dag was een groot succes, ook voor de horecabedrijven, die evenals het Muiderslot en de Grote Kerk, in het programma waren opgenomen. Dankzij deze dag hebben we er driehonderd ambassadeurs bij, de dertig studenten, te herkennen aan hun rode petjes, meegerekend. Iedereen kwam veilig thuis. En nu maar hopen dat ze op het gemeentehuis doorkrijgen, dat dit soort activiteiten Muiden overlevingskansen biedt, juist omdat de stad is zoals ze is.
+ De Meiden van de Kade brengen, in eigen beheer, hun eerste CD uit. Waarschijnlijk om te laten blijken dat ze tot in de hoogste kringen serieus worden genomen, vindt de officiële presentatie plaats tijdens een speciaal concert voor genodigden bij de Koninklijke. Het is te doen op 27 maart. Op 2 april wordt het presentatieconcert nog eens dunnetjes overgedaan bij Gieling.
+ Zowel het Muiderslot als de Koninklijke zoeken de laatste tijd steeds meer toenadering tot de Muider bevolking, ongetwijfeld in het besef dat de kleinschaligheid van Muiden aantrekkingskracht uitoefent op hun gasten en dat je maar het beste je krachten kunt bundelen wanneer het karakter van het stadje bedreigd wordt. Zijn de plannen van B&W en de KNSF toch nog érgens goed voor!
+ Tijdens de inspraakavond over parkeren en verkeer, die in januari werd gehouden, meldden zich tien insprekers. Maar daarmee was het laatste woord vanuit de bevolking nog lang niet gezegd. Naast het nodige verzet tegen het betaald parkeren, blijkt dat menig Muiers niets moet weten van het voorstel om de huidige tijdelijke verkeerslichten bij de sluisbrug te vervangen door definitieve. Men voelt veel meer voor afsluiting van de brug voor doorgaand gemotoriseerd verkeer, met name tijdens de spits. Óf simpelweg met paaltjes, zodat op enkele uitzonderingen als de dokter, boeren, invaliden en de SVR-man na, niemand meer met zijn auto over de brug kan, óf met een zogeheten transpondersysteem, waarbij alleen inwoners van Muiden en Muiderberg over de brug mogen.
+ Ruim 150 inwoners kwamen met een schriftelijke 'inspraakreactie'. In een enkel geval krijgt het voorstel van de wethouder voor definitieve verkeerslichten bij de brug bijval, maar verder is het één en al protest wat de klok slaat. De 'enquête' van Marcel Pronk en Danielle Westerweel over het afsluiten van de sluisburg leverde een dikke stapel ingevulde strookjes op. Het merendeel van de inzenders is voor transponders, een minderheid ziet paaltjes gedurende de spits als de meest effectieve en veruit goedkoopste oplossing om van de drukte, de stank, het lawaai en het gevaar af te zijn.
+ Jammer maar helaas: wàt er ook aangevoerd wordt door de bevolking, maar dan ook níets heeft indruk op B&W gemaakt. Hetzelfde geldt voor de inbreng van de commissieleden. In de commissievergadering van donderdag worden exact dezelfde voorstellen behandeld, als die waarmee het college (met uitzondering van de burgemeester die tegen betaalde parkeervergunningen is) de 'evaluatie' en de 'inspraak' inging. Met andere woorden: we zijn weer terug bij af. B&W heeft nu eenmaal de wijsheid in pacht. Kennelijk beschikt het college ook over de macht, al is de raad dan opdrachtgever.
+ Zelfs een poging vanuit de raad om Muiden in de zomertijd op zondagmiddagen écht autoluw te maken door de vesting al bij de Klensput af te sluiten, kan geen genade vinden in de ogen van B&W. De afwijzing kan echter voor hetzelfde geld een afleidingsmanoeuvre zijn, want zo zijn onze manieren. Wie weet valt er over deze afsluiting te praten, als het maar heel lang duurt, zodat er geen tijd is voor de rest, die er dan doorheen gejaagd moet worden. Een snelle afwikkeling zou de wethouder vooral welkom zijn als het voorstel van de installatie van permanente verkeerslichten (kosten € 150.000, af te schrijven in tien jaar) aan de orde komt. Die verkeerslichten moeten er wat hem betreft zo snel mogelijk komen – als het even kan nog voor de restauratie van de Groote Zeesluizen, waarmee in november begonnen wordt en waarvoor de vesting maanden achtereen afgesloten zal zijn voor gemotoriseerd verkeer.
+ Het lijkt verstandiger om, in afwachting van hoe een langdurig afgesloten sluisbrug door de Muiers wordt ervaren, een mantelbuis in de grond te leggen. Dan kan de door B&W gewenste situatie met op elkaar afgestelde verkeers - en bruglichten immers direct na de restauratie verwezenlijkt worden. Maar of B&W hiermee akkoord gaat? Het probleem voor de wethouder is dat een autoluw Muiden de meeste inwoners wel eens prima zou kunnen bevallen. Het is dus logisch dat hij zijn peperdure stokpaardje liever nog vandaag dan morgen gerealiseerd wil zien.
+ De noodzaak van permanente verkeerslichten wordt volgens wethouder Schulp bewezen door de aantoonbare afname van sluipverkeer, en ook door het rustiger wordende verkeersbeeld. Dat klopt ook wel, maar het is natuurlijk onzin om te stellen dat afsluiting van de brug ongewenst zou zijn, omdat bij een calamiteit op de A1 de enige uitwijkmogelijkheid voor het snelverkeer door Muiden heen rijden is. Alsof permanente verkeerslichten daar soms iets aan zullen veranderen. Een doortocht vanaf de A1 is hoogst onaangenaam en ongewenst, maar technisch bezien is het overkomelijk, ook als er paaltjes staan. Die kunnen immers gewoon uit het wegdek getild worden om vrij baan te maken.
+ Paaltjes zijn zelfs beter voor het verkeer op de A1. Bij een omleiding door Muiden kan het sluisbrugverkeer beter door een agent worden geregeld dan door verkeerslichten, want dan kun je er donder op zeggen dat de zaak vastloopt. Het enig voordeel van verkeerslichten voor de sluisbrug is, dat de politie zich een volgende keer wel even bedenkt eer men voor de makkelijkste weg – alles door de vesting – kiest. Het maakt de kans groter dat ze voor een oplossing op de A1 zelf kiezen, bijvoorbeeld door één rijstrook open te houden. Zo'n oplossing zal tijdens de restauratie van de Groote Zeesluizen trouwens wel moeten. Er is dan immers sowieso geen verkeer door Muiden mogelijk.
+ Het pak protesten tegen de voorgenomen parkeer - en verkeersvoorzieningen is boeiende lectuur, ook al omdat menig strookje is voorzien van kanttekeningen. Om er twee inwoners uit te lichten, die B&W van harte bijvallen wat betreft de permanente verkeerslichten: Reinier Wissenraet van de Bouvywijk wil deze graag verwezenlijkt zien, hoewel hij motor rijdt en dus op de A1 makkelijk de files kan passeren - en ene meneer Meijer uit Mariahoeve schrijft dat 'een dorp in tweeën splitsen' belachelijk is – terwijl het toch over Muiden gaat en niet over Muiderberg.
+ Een bewoonster van de Herengracht vraagt zich af of ze straks moet betalen voor de parkeerplaats op haar eigen grond achter haar huis, die op 't oog bij de weg lijkt te horen. Ouwe Muier vermoedt dat er meer inwoners zijn met hetzelfde probleem. Dick Rozendaal wijst in zijn brief op de ruime extra parkeergelegenheid onder het viaduct van de A1 bij de Weesperbinnenweg. Zijn ideaal is een autovrije buurt. Alle auto's die nu nog in en om de Weesperstraat en de Singelstraat geparkeerd staan, zouden onder het viaduct kunnen worden geparkeerd, waarna de eigenaren via het Fermanplantsoen naar huis lopen.
+ Een inwoner van de Lange Gangh heeft 'met ontstellende verbijstering' kennis genomen van de plannen en de Officier van Justitie op de hoogte gesteld van 'het onjuiste gebruik van de borden bij de domme verkeerslichten'. Hij had zoveel haast zijn verontwaardiging te uiten dat hij zijn brief ondertekende met 'een meedekkend inwoner van Muiden'.
+ Marcel Pronk pleit voor drastische afsluiting van de Sluisbrug van 7 tot 10 's morgens en 4 tot 7 's avonds. Dat mag dan lastig zijn voor de inwoners, het brengt rust en veiligheid in de vesting. De vijf boeren van Muiden kunnen een sleutel van het paaltje krijgen. Anderen die niet op de A1 mogen komen, moeten maar omrijden over de Gooilandseweg. Voor wie in Muiden moet zijn, kunnen er borden komen langs de A1, met Muiden Oost en Muiden West. Ouwe Muier herinnert zich dat die er ook stonden bij de vorige sluisrestauratie.
+ Als nadelen voor de permanente verkeerslichten noemt Marcel Pronk de kosten, de files die er ontstaan, het door rood rijden – gevaarlijk voor voetgangers – en het hard wegrijden: de bekende inhaalslag als het licht op groen springt. Ook wijst hij erop dat de installatie al na vijf jaar achterhaald kan zijn. Er zijn bij toenemend verkeer andere geluidsnormen te verwachten, zo goed als de veiligheidseisen waarschijnlijk zullen worden aangepast. Bovendien kunnen we wel eens nieuwe eisen komen ten aanzien van vervuiling en trillingen. Overigens kan er wat Marcel Pronk betreft eventueel een transpondersysteem komen, waarvan dan ook de Muiderbergers gebruik moeten kunnen maken.
+ Het zal u nauwelijks verbazen dat Ouwe Muier het van harte met Marcel Pronk eens is, behalve dan dat hij weinig heil ziet in het transpondersysteem, omdat het echte probleem hier niet door wordt opgelost. Al eerder is gebleken dat het sluipverkeer voor een flink deel uit Muiderberg komt, en je kunt de Muiderbergers nu eenmaal niet uitsluiten als je voor dit systeem kiest.
+ Het geeft je een machteloos gevoel dat Amsterdam en Almere steeds verder oprukken in onze richting. Terwijl er nu al ruim 170.000 motorvoertuigen per jaar vlak langs Muiden razen komen IJburg, Almere Poort en Almere Pampus aanzetten met massale bebouwing. En dan zijn er ook nog eens de jongste plannen voor een acht kilometer lange verkeersbrug tussen beide metropolen, een brug op palen met een verdieping voor auto's en een voor treinen. Het geval zal maar liefst 35 meter boven het IJmeer uitrijzen en tussen Pampus en de kust van Muiden doorlopen. Je maag draait zich om wanneer je het structuurplan 2010 van Almere doorbladert, dat op het gemeentehuis in Muiden ter inzage ligt.
+ Nog steeds liggen we ingesloten tussen water, weiden en natuurgebied, dus je zou zeggen: laten we toch alsjeblieft proberen dit zo lang mogelijk te rekken, misschien maakt ook ons nageslacht dan nog mee dat Muiden en Muiderberg oases van rust zijn in een overvolle randstad. Maar dan krijg je op zekere dag de conceptwelstandsnota van Muiden onder ogen. Met stijgende woede stel je vast dat de achterhaalde megalomane plannen van B&W, hoewel ze haaks staan op wat bevolking en gemeenteraad willen, nog onverminderd worden uitgedragen. Je leest dat 'het ruimtelijk beleid van de gemeente zich in de komende jaren bijzonder zal toespitsen op de (her) ontwikkeling van het kruitfabriekterrein en de Bloemendalerpolder door op deze locaties woning- en bedrijvenbouw mogelijk te maken.'
+ Ook staat in de nota te lezen dat 'om ruimtelijk en economisch het hoofd boven water te houden' inkomsten gegenereerd kunnen worden voor de realisatie van noodzakelijke 'bovenwijkse voorzieningen'. Ik citeer: 'De locale economie zal hierdoor een positieve stimulans gegeven worden, waardoor bijvoorbeeld de afname van de locale detailhandel kan worden tegengegaan'. En: 'In het streekplan Noord-Holland Zuid zijn het KNSF-terrein en de Bloemendalerpolder inclusief het grondgebied van Weesp opgenomen als uitwerkingsgebied voor de bouw van maximaal 5000 woningen.' Die laatste zes woorden vond iemand op het gemeentehuis kennelijk ook zelf te gortig. Hij/zij haalde er een potloodstreep doorheen en verving ze door 'voor woningbouw'. Hoe lang zal het duren eer het besef doordringt dat de Muider middenstand geen heil ziet in Kruitburg?
+ Misschien dat het B&W via de klankbordgroep, waarin ook de MOR vertegenwoordigd is, duidelijk wordt wat er onder de ondernemers leeft. Heel misschien, want ik acht de kans klein. Afgaand op de sombere geluiden uit de eerste bijeenkomst, die opvallend kort duurde, lijkt het me waarschijnlijker, dat er helemaal niets uit de klankbordgroep komt. Dat ligt dan niet aan de deelnemers, maar aan de uitvoering. B&W is er nota bene zelfs niet in geslaagd de gewenste tien vertegenwoordigers uit de Muider bevolking bijeen te krijgen. Ongeacht wie zich aankondigde, iedereen werd gretig naar binnen gehaald. Op één uitzondering na. Jan Bovenlander, bekend kritisch burger, was ongewenst. Hoewel de wethouder in de commissie had gezegd dat er geen bezwaar was tegen deelname van Bovenlander als inwoner van Muiden (men had alleen bezwaar tegen hem als webmaster, dat vond men te 'persachtig') werd hij door B&W alsnog als deelnemer uitgesloten. Pure willekeur.
+ Hoe je ook over Jan Bovenlander en zijn eigenaardigheden mag denken, voor iedereen staat vast dat hij 100% integer is en 100% bij Muiden betrokken. Dankzij de uitgesproken forumfunctie van zijn muideninfo.nl, de meest bezochte Muider website, levert de supervrijwilliger Bovenlander een belangrijke maatschappelijke bijdrage aan de Muider gemeenschap. Normaal gesproken zou je er als bestuurders niet aan moeten denken, dat je als een stelletje horken de geschiedenis ingaat, omdat je een kritische, dus waardevolle burger de mond hebt gesnoerd. Als je het elders in het land vertelt, geloven ze je niet. Maar B&W van Muiden zit er niet mee. Het college heeft altijd gelijk.
+ Er meldde zich welgeteld één Muiderberger voor de klankbordgroep, de architect Paul Dinant. De dienstdoende wethouder bedacht iets slims. Paul Dinant mocht zich aan de overige leden voorstellen als de enige algemene vertegenwoordiger van zowel Muiden als Muiderberg. Dat deed Dinant, met de nodige ironie. Het valt te bezien of de wethouder dit proefde.
+ Hoe het afloopt weet ik niet, maar één ding weet ik zeker: B&W verkijkt zich volkomen op de leden van de klankbordgroep. Ook al namen deze stadgenoten voor lief dat er maar liefst zeven man van bij het structuurplan betrokken instanties opgetrommeld waren om hun zegje te doen (als ik het goed begrepen heb was er ook een door de KNSF betaalde communicatieadviseur bij) – ze zijn geen van allen op hun achterhoofd gevallen. De groep zat de presentaties beleefd uit (helaas werd de Cd-rom met de natuurfoto's van het kruitbos niet vertoond) en hoorde de ongevraagde informatie aan. Met verklaarbaar wantrouwen. De deelnemers beseffen maar al te goed dat ze, als bijeengeharkte club, waarvan de leden uiteenlopende deelbelangen vertegenwoordigen, het gevaar lopen tegen elkaar te worden uitgespeeld. Maar ze maken allerminst de indruk dat ze van plan zijn zich te laten gebruiken.
+ Toen de bevolking indertijd massaal protesteerde tegen de KNSF-plannen liet wethouder Leupen namens B&W weten het signaal te hebben begrepen: 'We zijn niet blind en niet doof', zei hij. Dat kan zijn, maar ze zijn wel stom. Het is stom om te denken dat de leden van het klankbord, per slot één voor één gemotiveerde Muiers, niet door zouden hebben wat er gaande is. Het liefst zou B&W hen natuurlijk 'plat' krijgen, maar zodra blijkt dat dit niet lukt, zal het college zijn handen in onschuld wassen en tegen de raad zeggen: 'Sorry, we hebben ons best gedaan, maar het werkt niet, we krijgen de klankbordgroep niet op één lijn, dus we zullen het zonder de mening van de bevolking van Muiden moeten doen'.
+ Het zit er echter dik in, dat vóór B&W de kans krijgt de leden van de klankbordgroep buitenspel te zetten, deze er zelf al de brui aan hebben gegeven. Ze kunnen hun tijd beter besteden. Maar je mag verwachten, dat ze Muiden zullen laten weten waaróm ze zijn afgehaakt. Het zal een boodschap zijn die het gemeentebestuur niet bevalt. De actiegroep de Nee-meermin, die bij voorbaat voor de eer paste, heeft gelijk gekregen. De raad is naïef geweest door te veronderstellen dat je zo maar even een representatieve afspiegeling van de bevolking kunt creëren, en nog naïever door te denken dat je zo'n klusje aan B&W kunt toevertrouwen.
+ Klankbordgroep of geen klankbordgroep: het kan niet lang meer duren of de eerste aanzet van het structuurplan voor de Bloemendalerpolder en het KNSF terrein ligt op tafel. Ook al omdat B&W zich maar niet los kan maken van de open begroting, heb ik er een hard hoofd in of de plannen voor massale bouw inderdaad terug zullen zijn gedraaid. Als er iets uitkomt waar Muiden geen trek in heeft, voorspel ik bij deze dat het college zich zal verschuilen achter provincie en rijk. Aan de wil van de hogere overheden zal volgens B&W niet te tornen zijn. Tien tegen een dat de afspraken met de KNSF in stilte gehuld blijven. Ik zie het liever minder somber in, maar ja, ik zie ook liever een gemeenteraad die van wanten weet.
+ Omdat hij maar niets uit de milieuhoek hoorde, wilde Ouwe Muier als inwoner van Muiden en als lid van Natuurmonumenten graag weten hoe deze organisatie tegen de bebouwing in de Bloemendalerpolder en op het KNSF-terrein aankijkt. Hij stuurde een mail, waarin hij natuurlijk schreef dat toen de grootschalige plannen uitlekten, de bevolking van Muiden als één man in verzet kwam, vooral ook al omdat het kruitbos verloren dreigde te gaan.
+ Natuurmomenten mailde terug dat men Ouwe Muier's bezorgdheid over de toekomst van het KNSF-terrein deelt. Men is al evenmin gerust op de plannen met de Bloemendalerpolder, de verbinding A6-A9, de groei van Almere en de mogelijke verbinding met Amsterdam door het IJmeer. Samen met Staatsbosbeheer worden de ontwikkelingen met argusogen gevolgd, zo werd verzekerd. 'Vanuit de bestaande en toekomstige natuurgebieden hebben wij afgesproken dat Staatsbosbeheer zich bezig houdt met 'alles ten westen van de Vecht', waaronder het KNSF-terrein en de Bloemendalerpolder'. Ook schreef Natuurmonumenten dat zij samen met Staatsbosbeheer 'de wethouder van Muiden' hebben bezocht en dat er overleg gaande is tussen Staatsbosbeheer en de gemeente, over onder meer het KNSF-terrein.
+ Toen hij Staatsbosbeheer hierover mailde kreeg Ouwe Muier prompt antwoord. Voorlichter Robert Graat schreef: 'Afgelopen week kreeg ik de link met www.rietpolder.nl toegespeeld. Fraai materiaal dat de verborgen schoonheid van het kruitbos mooi weer geeft. Het zal u niet verbazen dat we de ontwikkelingen rond het KNSF terrein al enige tijd volgen. Er liggen nog veel vragen over de huidige status van de plannen en de ruimte die rijk en provincie al hebben gegeven. In de komende dagen neem ik graag nog telefonisch contact met u op om even nader kennis te maken'.
+ De kennismaking moet nog plaatsvinden. Wel heeft Ouwe Muier de man van Staatsbosbeheer per mail gevraagd, wat deze bedoelt met 'de ruimte die het rijk en de provincie al hebben gegeven'. Ouwe Muier liet hem weten dat de gedeputeerde Meijdam regelmatig bevestigt dat het de gemeenteraad is die beslist of en waar er gebouwd wordt.
+ Hoe het zij: er gebeurt wat. Dat Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zich zorgen maken en dat ook laten blijken, geeft de Muider burger moed. Anders dan het piepkleine Muiden hebben deze twee machtige organisaties veel geld en veel invloed. Het geeft je een goed gevoel dat het allerminst uitgesloten is dat op z'n minst één van beide nationale milieureuzen in zal grijpen als het hier de verkeerde kant uit dreigt te gaan met de natuur - en dus ook de leefbaarheid.
+ Uit doorgaans betrouwbare bron vernam ik dat DWR volgend jaar van Hilversum naar Amsterdam verhuist. Dat klopt, alleen wordt, anders dan in een eerdere keutel stond, het nieuwe kantoor niet gebouwd op het duurste plekje van Nederland, de Zuidas, maar verderop: aan de Amstel, en wel op eigen grond: de Rioleringswerf. Wat niet wegneemt dat het een kapitaal pand wordt met twee kantoortorens, een van 15 en een van 16 verdiepingen. Het gebouw, dat deels zal worden verhuurd, is ontworpen door Herman Hertzberger. Dat is bepaald niet de eerste de beste en ook niet de goedkoopste.
+ In een eerdere keutel suggereerde ik dat het organisatorisch goed mis zou zijn bij DWR. 'Weet je wel dat de baas van DWR, Roelof Kruize, tot overheidsmanager van het jaar 2003 is uitgeroepen?' kreeg ik als reactie te horen. Dat wist ik niet, maar het zou onverdiend zijn als het dezelfde man is, die de onheilsboodschap over de asociale liggeldverhoging rondbracht.
+ Half maart, zo was beloofd, zal de Nationale Preventiekrant huis aan huis in Muiden en Muiderberg bezorgd worden. Voor de derde keer, want de verspreiding was al twee keer fout gegaan en de adverteerders wilden onderhand wel eens waar voor hun geld zien. Omdat de krant, ondanks interventie van de burgemeester (er stond een voorwoord van de gemeente in), ook deze derde keer weer nauwelijks bezorgd werd, ziet het er naar uit dat de uitgever de 31 ondernemingen en instituten die een advertentie hadden geplaatst, zal moeten terugbetalen. Wat Kippersluis Sierbestratingen betreft, maakt het niets uit of de krant wel of niet verschijnt. In de weinige exemplaren die tijdens de laatste ronde bezorgd werden, stond de actie van deze Muiderbergse firma, die aanbood om elke bij Klippersluis gekochte blokhut gratis te plaatsen. Tot 29 februari.
+ 'Ik weet wel wat artikel 31 is, maar weet Otto Holzhaus dat ook wel?' mailt tandarts in ruste Jan Janssen naar aanleiding van de keutel over de perikelen rond de Jozefschool waarin stond dat zich bij artikel 17 en 19 ook wel eens artikel 31 zou kunnen voegen. Otto Holzhaus geeft aan dat de veronderstelde wedergeboorte hem van toepassing lijkt. Toen de Sint Jozefschool Jozefschool was geworden, werd de deur opengezet voor de andere ware geloven.
+ Hoewel de garantie dat er binnenkort drie lokalen op de Jozefschool zullen worden gebouwd vooralsnog niet verder reikt dan een afspraak tussen B&W en het schoolbestuur, zal zo snel mogelijk worden begonnen met het plaatsen van noodlokalen bij de betonnen plaat aan de voet van de vestingwal. De buurt staat op scherp. Men betwijfelt of het aantal leerlingen uiteindelijk toch niet groter zal zijn dan nu gezegd wordt. Ook vraagt men zich af hoelang er tegen de noodlokalen moet worden aangekeken.
+ In een persbericht brengen B&W en het schoolbestuur van de Jozefschool naar buiten dat ze het roerend eens zijn geworden over 'een kleinschalige (dorps)school op de huidige plaats, met maximaal 10 lokalen'. Dorpsschool? Ken uw stad.
+ Volgens wethouder Schulp heeft Muiden geen klompenmaker en schoenmaker meer, maar alleen nog een kapper. Eén? Ik tel er zo al drie. Ken uw stad.
+ Op zaterdag 5 juni organiseert de Rotary Club Weesp het zesde Muider Open Golftoernooi. De organisatie vraagt de gemeente om toch alsjeblieft de wallen tijdig te laten maaien. Ook wordt het college uitgenodigd een lid het toernooi te laten openen 'bijvoorbeeld door de eerste bal te slaan'. Er staat niet bij welke bal waar geslagen moet worden.
+ Waarschijnlijk uit bescheidenheid heeft het CDA het altijd verzwegen, maar er bestaat wel degelijk een officiële CDA website afdeling Muiden en Muiderberg. Surf maar naar www.wijsvinger.nl.
+ Hoewel velen van de 350 aanwezigen zich nog zullen herinneren dat de wethouder van Ruimtelijke Ordening voor een kazernezaal bomvol boze burgers beloofde dat er een Volkshuisvestingsplan zou komen, is dit punt verschoven naar het tweede kwartaal van 2004. Raar hoor. Hoe kun je een structuurplan maken zonder over een volkshuisvestingsplan te beschikken?
+ 'Hoe kom je toch aan die keutels?', wordt Ouwe Muier regelmatig gevraagd. Dat is niet zo moeilijk. Ze worden je in de schoot geworpen. Neem het laatste gemeentelijk informatieblad. Hierin staat dat B&W op 5 april een informatieavond wil houden in de Kazerne over de JOP's. Dat zijn de Jongeren Ontmoetings Plaatsen, waar de raad onlangs mee instemde. De wethouder, de jongerenopbouwwerker en de politie zien in Muiden vier mogelijke locaties, te weten een plek bij de Ossenmarkt waar het vorige schippersbadhuis in vlammen opging, een stek bij de geparkeerde auto's aan de Singelgracht ter hoogte van Streefkerk, een plaats in de buffer van Mariahoeve nabij de achtergebleven halfpipe uit de tijd dat skaten 'in' was, en een ontmoetingsplaats in het Muiderbos, achter de graven. Denken ze op het gemeentehuis nu heus dat onze lieverdjes zich laten verbannen? Ze willen er nu juist zo graag bijhoren, zolang ze maar niet betutteld worden. Trouwens, wie zal dat betalen, die JOP's? Precies: wij.
+ Wie keutels zoekt over de perikelen rond Zhlobin, zoekt vergeefs. Er heeft al genoeg over in de krant gestaan. Meer dan genoeg.
+ Als de Vechtkant van de gracht rond het Muiderslot wordt uitgebaggerd en er komt een servies boven water, dan moet dit van Nicolaas Warin Antonis zijn, die eind achttiende eeuw slotvoogd was. Dat hij ook nog eens Oranjeklant was werd hem aangerekend door muitende patriotten, die zijn servies in 1787 door de ruiten van de Ridderzaal smeten. Als je het niet gelooft sla je er het prachtboek van Henk van Ginkel maar op na.
+ Dé attractie van het komende zomerseizoen voor de betere toeristen: een modderbad in het eeuwenoude slijk van het Muiderslot.
+ De geheimzinnig aangekondigde 'prominente Muider' die zondagmiddag voor het aankomend en gevorderd talent van het Kunstcollectief Muiden & Muiderberg als model optrad, bleek burgemeester Smith te zijn. De burgemeester poseerde geheel gekleed, inclusief ambtsketen. Hij trok zijn vriendelijkste glimlach en hield dit een uur vol. Het craquelé stond hem in de wangen. Jammer dat de Gooi - en Eemlander verklapt had dat Smith de prominente Muier was, anders waren er vast nog meer bezoekers naar de open dag gekomen.
+ Creativiteit kent geen grenzen. Sinds de leden van het kunstcollectief hun exposities in het voormalige mortuarium houden, staat er geen 'Mortuarium' meer boven de deur maar 'Exposarium'. In zekere zin is het dat altijd geweest.
+ In het rijtje auto's dat tijdens de ochtendspits over de Zuidpolderweg op Muiden aanstuurde, was ook een politieauto. Je vraagt je af of ze bij de politie weten hoe het bord verboden in te rijden eruit ziet.
+ Wethouder Leupen aan het woord in een commissievergadering over doel en nut van de klankbordgroep: 'Dit is letterlijk: men wil een situatie ontwikkelen, waarin dat wat ontwikkeld wordt 'geklankbord' kan worden en tegen mensen aangehouden kan worden om te kijken of men op het goede spoor zit en de goede weg opgaat'. Nog vragen?
+ Uit het prachtboek van Henk van Ginkel, pagina 86: 'Vooral ouderen die Muiden nog kennen van vroeger pleiten voor het afsluiten van de sluisbrug voor gemotoriseerd verkeer'.
+ In de notulen van commissie C van 26 februari, is het verdriet van Muiden gevangen in twee zinnen: 'De heer Leupen zegt dat het een misverstand is. Hij heeft de heer Leupen niet goed begrepen'
+ Tip voor de raad: als je ergens niet uitkomt, richt je gewoon een klankbordgroep uit de bevolking op. Wel zèlf doen hoor.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: