- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Voor de gesloten sluisbrug geparkeerde keutels.

29-mrt-2004

+ Er kwamen maar twee insprekers naar de commissievergadering, waarin het parkeren en het verkeer in Muiden op de agenda stonden. Dat is niet veel, terwijl dit toch de op één na laatste gelegenheid voor de burgers was om hun zegje te doen (het kan alleen nog in de raadsvergadering van 15 april). De inzenders van de circa honderdvijftig reacties op de voorstellen van B&W over het met name verkeer over de sluisbrug en het betalen van parkeervergunningen, zijn er kennelijk van uitgegaan dat hun bedoelingen duidelijk waren. Niet dat B&W er zich veel van heeft aantrokken. Er was maar dan ook niets aan hun voorstellen veranderd.
+ Het zal het college niet lekker hebben gezeten, dat de verschillende partijen, ook die van de coalitie, wel degelijk naar de mening van Muiden hadden geluisterd. De koppen tellend, valt zelfs te constateren, dat B&W onvoldoende steun zal krijgen om de permanente verkeerslichten voor de sluisbrug op korte termijn te laten installeren. In de vergadering tekende zich een meerderheid af om hiermee te wachten tot na de restauratie van de Groote Zeesluizen. Dit onder het motto: laten we eerst maar eens zien hoe het uitpakt als de vesting tijdens de komende restauratie van de Groote Zeesluizen langdurig afgesloten is voor doorgaand verkeer.
+ Drie partijen, de VVD, de VIB en fractie Ruijzendaal hebben aangekondigd sowieso tegen permanente verkeerslichten te zijn. Ze vinden het veel te duur, en ook geen echte oplossing voor het sluipverkeer. Met name in de avondspits rijden er steeds meer 'vreemde' auto's door Muiden. Het is niet tegen te houden, anders dan het sluipverkeer in de ochtenduren, dat immers wordt gedwarsboomd door de doseerinstallatie bij de Hakkelaar.
+ Wethouder Schulp gooide het over de boeg van het rustige verkeersbeeld, dat we straks dankzij de permanente verkeerslichten dag in dag uit in de vesting mogen verwachten. Het ontmoedigende effect op het sluipverkeer komt naar zijn mening op de tweede plaats, want het sluipverkeer door Muiden zou inmiddels al vrijwel bedwongen zijn. Dat er zoveel auto's zijn, komt omdat er ook in onze gemeente nu eenmaal zoveel bij zijn gekomen, betoogde hij.
+ Een rustig verkeersbeeld, dat betekent geen gedonder meer op de sluisbrug. Goed beschouwd zou de Muider gemeenschap dus € 150.000 moeten neertellen om de bekende taferelen te voorkomen van twee elkaar de voorrang betwistende automobilisten, die met rooie koppen en zwaaiende vuisten tegenover elkaar staan. En dat, terwijl je hier als gemeente nu juist aan zou kunnen verdienen door kijkgeld te heffen.
+ 'Pas maar op', waarschuwde de wethouder: 'de huidige tijdelijke verkeerslichten verdwijnen straks voorgoed, en dan hebben we niets meer!' Opvallend was, dat Schulp met een grote bocht om een belangrijk tegenargument heenging, namelijk: als er vóór of tijdens de sluisrestauratie een mantelbuis de grond ingaat, dan kunnen meteen daarna, als dat nodig wordt gevonden, de permanente verkeerslichten worden geplaatst.
+ Een transpondersysteem was bij de inspraak het meest aangevoerde alternatief voor de verkeerslichten. Als de raad hiermee zou instemmen, wat gezien de reacties uit de commissie niet te verwachten is, zou zo'n systeem juridisch niet uitsluitend voor de inwoners van Muiden mogen gelden. Op dit moment zullen er ook onvoldoende voorstanders in de raad zijn te vinden voor wat Ouwe Muier als de enige echte oplossing blijft zien: paaltjes voor de sluisburg tijdens de spits. Simpeler en effectiever kan het niet. Bovendien is het veruit het vriendelijkst voor fietsers en voetgangers. En ook niet onbelangrijk: het kost nauwelijks iets. Maar wat niet is, kan komen. Het vraagt een ombuiging van de mentaliteit, waarbij de praktijk een handje kan helpen. Zo is het hier tijdens de gedwongen afsluiting van de sluis misschien wel gezelliger dan ooit, ook al is het hartje winter. Veiliger zal het zeker zijn.
+ Voor de betaalde parkeervergunningen is mijn prognose, dat ondanks het verzet van de oppositiepartijen VVD, VIB en fractie Ruijzendaal het voorstel van B&W zal doorgaan. Iedereen betaalt met ingang van 1 juni € 20 voor de particuliere vergunningen, waaronder de bezoekerspas. De ondernemers gaan € 40 voor hun verschillende vergunningen betalen. Misschien dat er, naar aanleiding van de toch wel veel gehoorde wens om de eerste vergunning gratis te laten zijn, uitzonderingen op de regel komen. De bezoekerspas bijvoorbeeld zou gratis kunnen zijn, zodat met name inwoners die zelf geen auto hebben en dus geen enkele bijdrage aan de parkeerdruk leveren, hun bezoekers op een gratis plaatsje kunnen laten staan. Zo'n sociaal tegengebaar moet kunnen, zeker als straks, zoals beslist te verwachten is, de meerderheid van de raad er zich tegen verzet dat de betaalde vergunningen een melkkoetje voor de gemeente worden (centjes voor de verkeerslichten…)
+ Mogelijk dat er in de raadsvergadering nog over gediscussieerd wordt, maar na Mariahoeve zullen vrijwel zeker ook Noordwest en Zuidwest vergunningengebied worden, met dezelfde mogelijkheid voor bezoekers om anderhalf uur met een parkeerschijf te parkeren. Deze aanpak bevalt goed in Mariahoeve. Wel wordt terecht gevreesd, dat er te weinig gecontroleerd wordt, zodat de bewoners, ook al betalen ze voor hun parkeervergunning, toch geen plaats kunnen vinden om hun auto neer te zetten, omdat alle plekken al bezet zijn door bezoekers van buiten Muiden, die hun auto's ongestraft soms dagenlang laten staan. Controle op de controlerende parkeerwachters zou beslist geen kwaad kunnen. De parkeerwachters krijgen - en nemen – de ruimte om het zichzelf zo makkelijk mogelijk te maken. Ook de inwoners zelf zouden iets kunnen doen om langparkeerders de lust te ontnemen. De VVD stelde in dit verband voor een 'kliklijn' te openen. B&W moet daar niets van weten.
+ Met de € 150.000 voor de uitbreiding van het parkeerterrein Mariahoeveweg had de commissie aanzienlijk minder moeite dan met hetzelfde bedrag voor de verkeerslichten. De VVD bepleitte nog maar eens dat bewaakt parkeren op dit terrein (tegen een lager parkeertarief dan in de vesting) ideaal zou zijn. Wethouder Schulp vroeg zich echter af of er een pachter te vinden is, die hier brood in ziet, temeer omdat er volgens de Arbo-wet altijd twee man aanwezig moeten zijn. Jan Hylkema voorzag veiligheidsproblemen als er in het fietspad insteekhavens komen, zoals de bedoeling is. Er werd niet technisch op ingegaan. B&W vertrouwt er kennelijk op dat de eigen mensen wel met een veilige oplossing komen voor de veertig geplande extra plaatsen. We zullen zien.
+ Ook was er enige discussie over het voorstel vanuit de commissie om de zondagafsluiting van de sluisburg in zomertijd naar de Klensput te verplaatsen. Volgens met name het CDA zou dit de vesting tot een nog aantrekkelijker fiets - en wandelgebied maken. B&W denkt eerder dat het tegendeel het geval zal zijn. Afsluiting direct na de Amsterdamsepoortbrug kon nu juist wel eens extra hinder brengen door zoekende automobilisten en vooral ook door slierten hondsbrutale motorduivels, die met hun ronkende motoren de hele vesting zullen terroriseren. Het laatste woord is op 15 april aan de raad.
+ Henk Steffens had een poll gehouden, vertelde hij in de commissievergadering. Alle winkeliers die hij sprak waren pertinent tegen het afsluiten van de sluisbrug. Op zijn beurt had ook Ouwe Muier een steekproef gedaan. Het zou kunnen zijn dat zijn vraagstelling een ietsje anders was. Ouwe Muier vroeg: 'Wat vindt u van dat rotlawaai en het gevaar en de stank en het vuil van de uitlaten?' De winkeliers die hij aanschoot, vonden het allemaal maar niks. Ook vroeg hij: 'Wat heb je als winkelier aan het langs scheurende sluipverkeer tijdens de spits?' Ze antwoordden allemaal, dat ze deze 'klanten' liever kwijt dan rijk zijn. Maar eigenlijk was het niet meer dan een balletje opgooien, dus het is best mogelijk dat Henk Steffens uitgerekend de masochisten eruit gepikt heeft. Ook lijkt het niet uitgesloten dat zowel Steffens als Ouwe Muier de antwoorden kregen die ze wilden horen. Tenslotte zijn ze allebei klant.
+ Tot zover was het optreden van het raadslid nog vermakelijk. Dat veranderde, toen Marcel Pronk vanaf de publieke tribune aanvoerde dat de voorzitter van de MOR heel andere geluiden laat horen over het afsluiten van de sluisbrug dan Steffens met zijn privé poll. 'Daar kan ik je nog veel meer over vertellen' antwoordde deze met een grimmig lachje. Maar hij deed het niet. Jammer genoeg was de nieuwe voorzitter van de MOR, Hette Zijlstra, niet aanwezig, anders had deze vast gevraagd wat de geachte afgevaardigde nu toch wel bedoelde.
+ Steffens zal toch hopelijk wel weten dat Zijlstra tegenwoordig voorzitter van de MOR is, en vanuit zijn ervaring als interim-manager de club nieuw leven probeert in te blazen, nadat het gros van de leden afgeknapt was op bijvoorbeeld de feestverlichting, het geldverslindende samenwerkingsproject met de gemeente, dat een grote flop werd? Het enige wat Zijlstra kan worden aangerekend is dat hij niet van het CDA is.
+ Blijkens een bord op het Vestingplein is het van 29 maart tot en met 4 april verboden op dit plein te parkeren in verband met festiviteiten. Ook al blijkt het verder nergens uit: je zou haast denken dat er een hele week Kermis is,
+ Woensdag verwendag. Niet alleen krijgen we sinds kort elke woensdag gratis het WeesperNieuws met de pagina Muiden en Muiderberg in de bus (in het jongste nummer stond zelfs een extra pagina over de 'Golden Gate Bridge' die we pal voor onze neus dreigen te krijgen) ook ligt sinds vorige week vanaf de woensdag het uitmagazine 'NL 20' gratis voor het grijpen. Op de stoep voor Ome Ko staat een met staalkabel aan een paal verankerde display op wieltjes. De uitgever had ook buiten bij de Hoek een display met NL 20 magazines geplaatst - iets waar Jeroen Brandsen bepaald niet op stond te wachten. Je zag de voorbij trekkende lieverdjes er naar loeren. Zo'n display loopt lekker met die wieltjes, en al helemaal als het zaakje niet verankerd is. Tot verbazing van menig Muier heeft de volgepakte display het weekend overleefd.
+ Nederland telde tot voor kort nog maar drie café/slijterijen, zoals je die vroeger in tal van kleinere plaatsen had. Ome Ko was één van deze laatste drie kroegen met slijtvergunning. Wás, want sinds 1 maart is het bekendste watersportcafé van ons land geen slijterij meer. Een aan nieuwe, strenge wetten gekoppeld 'uitsterfbeleid' heeft een eind gemaakt aan een eeuwenoude traditie. Sinds mensenheugenis kon je bij Ome Ko tot sluitingstijd flessen sterke drank kopen – ook als je na een gezellig uurtje aan de bar huiswaarts keerde.
+ Het gevolg is dat er nu ook geen Muier Schipperbitter meer in Muiden te koop is. Gelukkig nog wel aan de toog, maar niet meer in kruiken, flessen en flacons. Dat is toch wel erg jammer, want Schipperbitter is een stukje Muider trots. Het werd hier geboren en het is tegenwoordig zelfs in Amerika te koop. Muiers die familie, vrienden of kennissen een kruik Schipperbitter willen geven, moeten nu dus naar de Maxis of naar Weesp. Hetzelfde geldt voor toeristen die Muier Schipperbitter als herinnering aan hun bezoek willen meenemen. Wie heeft een idee om hier een mouw aan te passen?
+ Hoewel men bij Ome Ko de bui allang zag aankomen, heeft het nog geruime tijd geduurd eer de vergunning werd ingetrokken. Aanvankelijk leek het café er onderuit te kunnen komen door alsnog te voldoen aan de eis, dat het slijterijgedeelte zijn eigen ingang moet hebben. Een paar maanden geleden werd in de Kazernestraat, op de grote deur voor de bedrijfsruimte achterin, een bordje aangebracht met de tekst 'ingang slijterij 2 x aanbellen'. Het heeft niet mogen baten.
+ Muiden evenementenstad. Klanten die van niets wisten, rammelden maandagmiddag vergeefs bij Ome Ko aan de deur. Omgeven door vier enorme monitoren presenteerden Carlo Boszhard en Irene van Moorsel tijdens een besloten feestje de nieuwste CD van Gerard Joling. Iedereen was er.
+ Toen Recreatie Centrum Muiden aan de Lange Weesperweg, beter bekend als sporthal van Diest, werd gebouwd, verzekerde Bas van Diest senior zich van een basisinkomen, dankzij het contract dat hij met de gemeente Muiden afsloot voor de afname van een vastgesteld aantal uren door Muidense verenigingen. De gemeente is nu in onderhandeling met Bas van Diest junior om het contract te beëindigen, maar dan wel met gesloten beurzen. Het voorstel van B&W houdt in, dat de gemeente geen afkoopsom betaalt, maar dat in plaats daarvan de sporthal voortaan evenementen mag organiseren, die hier vroeger niet mochten worden gehouden. Dit biedt RCM perspectief, temeer omdat er hoogst waarschijnlijk duizend woningen bijkomen voor het station, in het Weesper gedeelte van de Bloemendalerpolder.
+ Blijkbaar om aan te tonen dat het wel snor zit met de transactie, liet wethouder Van der Steen (nadat hij beweerd had, dat Van Diest indertijd het contract 'op een slimme manier in elkaar had gesleuteld') in de commissie weten dat er de nodige advocaten bij gehaald zijn. Zijn mededeling werkte averechts. De commissieleden vonden dat dit nu juist eerder op problemen wijst. En wie zal dat betalen? In een poging iedereen gerust te stellen, gaf de wethouder de commissie een lesje in ondernemerschap. Hij bepleitte dat Van Diest zich uit de markt zou prijzen als hij de tarieven zou verhogen. Zou van der Steen soms bij de onderhandelingen zijn geweest, dat hij het allemaal zo goed weet? Of mag tegenover een wethouderssalaris wel wat wijsneuzigheid staan?
+ Indexx Media in Winschoten, de uitgever van de Nationale Preventiekrant, waarvoor de politie de kopij aanleverde en de gemeente het voorwoord schreef, heeft de kans laten liggen om de twee mislukte verspreidingspogingen van de krant in Muiden en Muiderberg goed te maken. De 31 adverteerders, waaronder twee scholen uit Muiden, hoopten bij de derde ronde eindelijk waar voor hun geld te krijgen, maar ook nu was het weer mis. Burgemeester Smith greep vergeefs in. Het advies om een met name genoemde betrouwbare bezorger in de arm te nemen werd in de wind geslagen.
+ Het heeft er alle schijn van dat er hier te hooi en te gras wat kranten zijn verspreid, die overgebleven waren van een vorige ronde. Dit temeer omdat er een aanbiedingsactie in stond waarvan de actiedatum al voorbij was. Laat nu uitgerekend deze achterhaalde advertentie door de uitgever worden aangevoerd als bewijs, dat er in Muiden en Muiderberg wel degelijk een goede verspreiding plaatsvond. 'We hebben er veel telefoontjes op gekregen' werd enthousiast gemeld. Dat mag een wonder heten, want in de krant zoek je vergeefs naar naam en adres van de uitgever (een postbusnummer), laat staan dat zijn telefoonnummer is vermeld. Misschien slaagt de politie erin om Indexx Media onder druk te zetten. De politie werkte immers net als de gemeente mee aan de krant, wat reden was voor de adverteerders om de zaak te vertrouwen. En anders moet de herrezen MOR het maar eens proberen. Per slot van rekening is die er voor de Muider ondernemers.
+ De Woningbouw is zich bewust van haar maatschappelijke taak. Nog maar nauwelijks is het Witte Kruisgebouw vrijgegeven als tijdelijk onderkomen voor het Kunstcollectief, of aan de Kadesloot, op een steenworp afstands, komt dankzij een initiatief van de Woningbouw een vissteiger.
+ Offert de burgervader zich op voor de gemeenschap door een uur lang doodstil te zitten in het zojuist geopende kunstgebouw, raakt een van de kleine meisjes die hem natekenen zozeer vertederd door zijn beminnelijke glimlach, dat ze besluit een poesje van hem te maken. Ze plant links en rechts een puntoortje op het edelachtbare voorhoofd. Helaas bracht de aanblik van deze dubbelgepuntmutste burgervader verschillende toeschouwers op duivelse gedachten. Anders was de tekening wel op de kabelkrant gekomen, in plaats van het staatsieportret dat nu te zien was.
+ De grote hoop zand die momenteel op het Muizenfort ligt, komt van een afgraving, die nodig was om te ontdekken waar het dak lekt. Binnenin het fort, aan het einde van de 'slurf', werd bij de dubbele deuren een natte plek ontdekt. Er werd een dakspecialist uit Naarden bij gehaald. Ook zijn er foto's gemaakt, die bestudeerd worden bij de gemeente Naarden, waar men veel ervaring heeft met vochtwering in vestingwerken. Wat er gaat gebeuren, drainage of extra dakbedekking, moet nog worden afgewacht.
+ Dorstige wandelaars en fietsers probeerden dit weekend vergeefs water uit ons trotste herdenkingsmonument van Muiden 1050 op het Vestingplein te persen. Niet meteen denken dat de gemeente vergeten had om het water aan te sluiten. Het water was afgesloten wegens de nachtvorst. Het mag dan stralend weer zijn, zolang het 's nachts vriest moet er overdag dorst worden geleden.
+ Toen Jan Bovenlander ontdekte dat de eerste bijeenkomst van de klankbordgroep al had plaatsgevonden, terwijl hij geduldig wachtte op een uitnodiging om zitting in de groep te nemen, belde hij gebelgd de wethouder op. Bovenlander had B&W nota bene de mogelijkheid geboden een keus te maken uit drie van zijn hoedanigheden (als voorzitter van MSV'68, als webmaster van muideninfo.nl en als inwoner van Klapwijk). Maar de wethouder liet hem botweg weten, dat hij niet welkom was. Het college wilde Bovenlander niet in de groep, ook al had dezelfde wethouder in de commissievergadering gezegd, dat men deze kritische inwoner alleen niet in zijn hoedanigheid van webmaster wilde om dat dit 'te persachtig' was.
+ Nu was dit eigenlijk al te gek voor woorden. De commissieleden die het slikten dat je, wanneer je politiek actief bent, wordt gestraft voor je betrokkenheid met Muiden omdat deelname aan de klankbordgroep dan taboe is, protesteerden al evenmin toen bleek dat B&W ook stadgenoten die op papier of digitaal uiting geven aan hun gedachten of gevoelens over het reilen en zeilen van Muiden, buiten wil sluiten. Als je beter op de hoogte bent dan de heren lief is, mag je niet meedenken over de toekomst van je eigen stad, daar komt het op neer.
+ Maar met de drievoudige uitsluiting van Jan Bovenlander ging het college nu toch echt over de schreef. Verontwaardiging alom. Wat denk je? Dezelfde wethouder belt Bovenlander op en meldt opgewekt dat hij van harte welkom is in de klankbordgroep. Niets aan de hand. Of hij maar wil komen. Graag zelfs. Rest de vraag of Jan Bovenlander hier nu wel zo blij mee is.
+ Sommige stadsgenoten verdwijnen zo onopvallend uit beeld, dat je ze pas na een tijdje mist. Dat zal heel anders zijn bij Ank Schulp, rondleidster op het Muiderslot, die, pas 53 jaar oud, vorige week overleed en zaterdag onder overweldigende belangstelling begraven werd. Ank, die al weer jaren geleden met haar Engelsman Allen Harris op Muiderberg ging wonen, was een hartelijke meid, prominent aanwezig, altijd vol belangstelling en vooral ook goedlachs. Dat kon ook moeilijk anders met een man als Allen met zijn prachtige gein.
+ De Vereniging Woonarkeigenaren Gooi – en Vechtstreek zal aan het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht voorstellen om de huidige € 3,45 per m2 aan liggeld, met jaarlijkse stappen tot 2012 te verhogen tot € 7,90, inclusief BTW. Daarnaast zijn de arkbewoners bereid de acht jaar lang niet geïnde indexering alsnog (gespreid) te betalen. Ondanks afspraken uit 1996 met de landsadvocaat heeft AGV jaar in jaar uit verzuimd deze jaarlijkse indexering in rekening te brengen. Zoals bekend heeft het voorstel van het dagelijks bestuur aan het algemeen bestuur alom tot woedende reacties geleid. Het dagelijks bestuur wil het liggeld in jaarlijkse sprongen verhoogd zien tot € 17, - in 2012 (een vervijfvoudiging). De beslissing van het algemeen bestuur valt op 8 april. Hoe het uitvalt? Ingewijden schatten dat de helft van de bestuursleden wel eens voor die € 17, - zou kunnen zijn. Het wordt dus duimen welke kant het dubbeltje op valt.
+ Ondanks interne gesprekken met diverse medewerkers, heeft men bij DWR nog niet kunnen achterhalen wie verantwoordelijk is voor de nepbrieven aan driehonderd arkbewoners, waarin het dagelijks bestuur van AGV in een kwaad daglicht werd gesteld (er zat een afschrift bij van een rekening van meer dan 1000 euro voor een etentje van bestuursleden van het Hoogheemraadschap om aan te geven waarom AGV het liggeld zo op wil drijven). De dader m/v moet wel iemand uit eigen huis zijn geweest, want de man die de frankeermachine bedient, was het opgevallen dat er op een goed moment een ongekend groot aantal brieven de deur uitging.
+ De burgemeester zei in de commissievergadering van dinsdag dat er signalen vanuit de bevolking over een op til zijnde veldslag tussen jongerengroepen uit Muiderberg en Naarden waren ontvangen, reden om een samenscholingsverbod uit te vaardigen. 'Maar de bronnen wilden hún bronnen niet bekend maken', voegde hij er spijtig aan toe. Is het niet een beetje wereldvreemd te verwachten dat tipgevers zomaar namen prijsgeven? Voor je het weet, krijg je als 'verrader' een trottoirtegel door je raam.
+ 'Commentaren bevatten altijd opinies en een stellingname. Ze zijn bedoeld om de gedachtevorming en discussie te prikkelen. Niemand is verplicht het er mee eens te zijn'. Dit schreef hoofdredacteur Peter de Vries op 20 maart in de Gooi - en Eemlander als reactie op de aanval van een lezer op een van zijn commentaren. 'Als dat zo is, waarom wordt mijn ingezonden stuk dan niet geplaatst?' vroeg Hugo Jut zich af.
+ Naar aanleiding van het commentaar van Tamar de Vries op de perikelen rond Zhlobin, dat op 11 maart in de krant stond, schreef Jut de redactie de volgende brief: 'Graag wil ik op uw stukje over de Stichting Weeskinderen Zhlobin van 11-03-04 reageren. Buiten het feit dat u zich mijns inziens heeft laten leiden door nogal eenzijdige nieuwsbronnen ben ik ook van mening dat u diverse medewerkers van deze stichting onnodig op de ziel heeft getrapt. Het feit dat de stichting uit elkaar is gevallen wil niet zeggen dat het de mensen in de stichting ontbreekt aan goede bedoelingen. De toonzetting van uw stukje vind ik op z'n minst opruiend en een en ander komt zeker de doelstelling van de stichting niet ten goede'.
+ De acht gloednieuwe bordjes met 'verboden te zwemmen' zijn nog voordat iedereen ze heeft kunnen zien, uit de drie Muider sluizen verdwenen. Niet dat ze door DWR zijn weggehaald omdat het zwemseizoen nog niet geopend was. Ze zijn gejat. De dieven vonden het de moeite waard halsbrekende toeren uit te halen om ze te pakken te krijgen.
+ SRV- man Jan Pronk is door de Telegraaf met stip uitgeroepen als aanvoerder van de lijst van de Tien Meest Idiote Regels. Donderdag stond zijn verhaal in de krant over de € 450 boete die hij van de Keuringsdienst van Waren kreeg omdat hij als service twee flessen melk op de stoep van een krant had achtergelaten. Bij het artikel stond een grote foto waarop Jan Pronk met twee flessen melk poseerde op de sluisbrug. Mooie promotie voor Muiden, maar Jan had er zijn € 450 niet mee terug. Had – ie misschien kunnen vragen. Als fotomodel.
+ Heeft de stichting Muiderberg 725 in oprichting zich uitgesloofd exact dezelfde subsidie als Muiden1050 van de gemeente te krijgen, om precies zo'n jubileumfeest als in Muiden te kunnen vieren, blijkt dit helemaal niet nodig te zijn geweest. Tijdens het herstel van het door stormvloed geteisterde strandpaviljoen de Zeemeeuw werden een aantal minstens 1500 jaar oude potscherven gevonden. Hier valt uit op te maken, dat het vroegere Werinon vrijwel zeker veel ouder is dan gedacht. Ja, zelfs ouder dan Muiden.
+ Het laat zich raden dat deze ontdekking aanleiding is om het feest door te laten gaan, ook al gaat het dus niet meer om een jubileum. Muiderberg 725 i.o. nodigt het hele dorp uit om met z'n allen te brainstormen over het al dan niet doorgaan, én de invulling van het 'Muiderberg Ouder Dan Muiden-feest'. De brainstorm vindt plaats in de Zeemeeuw, het hoofdkwartier van de stichting. Dit restaurant op het strand is eigendom van Ron Bot, die als hoofdsponsor in principe garant staat voor de kosten – waardoor er geen aanslag op de gemeentekas nodig is.
+ Nu al staan de dorpelingen, met spiekbriefjes uit Muiden in hun mouwen, te trappelen om originele ideeën te spuien voor een grandioos feest. Alleen is, typisch Muiderbergs, de datum voor deze bijeenkomst ongelukkig gekozen. De avond is namelijk gepland op 1 april. Zelfs voor de meest argeloze zandhazen is dat een verdachte datum. Van de andere kant is er een goede reden om aanwezig te zijn op deze vooravond van de heropening van De Zeemeeuw, want de aanwezigen krijgen een hapje en een drankje aangeboden. En zo'n kans laat de ware potkeu (zoals geboren Muiers de Muiderbergers al minstens 1500 jaar noemen) natuurlijk niet liggen.
+ Zondag 4 april is de eerste zondag van de zomertijd. Dit houdt in, dat de gemeente er voor moet zorgen dat er vanaf twaalf uur paaltjes aan beide kanten voor de sluisbrug staan. Deze keutel is bedoeld als geheugensteun. Wie zich de eerste zomertijdzondag van vorig jaar nog herinnert, weet waarom.
+ Het gaat bij de afsluiting op zondag trouwens niet alleen om de paaltjes, maar ook om de borden langs de invalswegen met de boodschap dat doorgaand gemotoriseerd verkeer die dag niet door de vesting mag. Veel bezoekers zien de borden niet. Of ze zien ze wel, maar trekken er zich geen ros van aan. Een aparte categorie wordt gevormd door buitenlandse toeristen. Die hebben geen idee wat er op staat. De wethouder zat in de laatste commissievergadering hardop na te denken wat hier aan te doen valt. De tekst ook in het Duits, of in het Engels? In beide talen misschien? Benieuwd wat eruit komt.
+ Dick Schulp in een ultieme poging de commissie ervan te overtuigen, dat de installatie van permanente verkeerslichten een betere oplossing is dan bijvoorbeeld een transpondersysteem: 'Wanneer je in Muiden de auto's tegenhoudt, hebben we hier de enige doorgaande verkeersweg van Nederland, die is afgesloten'. Het lijkt me valide een reden om de vlag uit te steken. En nóg een vlag op het moment dat er een ontsluitingsweg komt - tenzij je de A1 als zodanig beschouwt, want deze Rijksweg is er gekomen om de vesting te ontlasten van de verkeersdruk.
+ Er schijnt in Muiden een winkelier te zijn die tegen de restauratie van de Groote Zeesluizen is omdat de sluisbrug dan wordt afgesloten.
+ Opgevangen aan de bar bij een discussie over jongeren: 'Oh, zit dat zó. Ik dacht steeds dat JOP's voor jongens waren en MOP's voor meisjes'.
+ Lees de ervaringen van Anna Waanders van 9 tot en met 13 maart in haar dagboek op de site van de VIB en je vraagt jezelf af wie er voor de rechter moet komen. Het raadslid dat zwijgt of de burgemeester die intimideert.
+ Gehoord: 'Als die man nou zo graag zijn gezag wil laten gelden, dan ritselen we toch gewoon een relletje voor hem?'
+ Er staat een gloednieuwe, hyperactuele en ook nu weer superoriginele aflevering van hopsalabopsa.nl op internet. Behalve de paus, die niet in de klankbordgroep wil, hoewel hij beschikt over een aardige achterban, is ook de webmaster in eigen persoon te zien. Op een achtergrondfoto doet hij samen met Pam van Lohuizen en Kiepie van Vlieland inspiratie op voor zijn rubriek Borrelpraat. Kijken, lezen, lachen.
+ Het laatste nieuws over Muiderberg 725 is, dat de initiatiefnemers van de stichting i.o. een zogeheten 'second opinion' hebben aangevraagd, omdat er twijfels zijn gerezen over de veronderstelde ouderdom van de potscherven. Ik begrijp die zandhazen niet: 700 jaar, 725 jaar, 1500 jaar? Zodra je Muiderberg vanaf de oostkant binnenkomt kun je met eigen ogen zien hoe oud het dorp is. Bij de Regenwulp aan het begin van de Nienhuis Ruyskade staat het in siermetselwerk met grote cijfers op de muur: 'M 750'. Waar twijfelen ze nog aan?
+ We krijgen hulp uit onverwachte hoek. Als de Golden Gate Bridge tussen Almere en IJburg doorgaat, wordt Kruitburg afgeserveerd. Het uitzicht maakt de woningen onverkoopbaar.
+ De gespreksleider van de klankbordgroep, een montere provincieambtenaar, daagt de deelnemers uit: '4500 woningen, zegt u maar waar ze moeten komen!' Begint het een beetje te dagen waarom de Neemeermin er geen trek in had om aan te schuiven?
+ Een Muier jongetje beweert dat hij het eerste kievitskuiken heeft gevonden.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: