- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutel in je bil die er nooit meer uit wil.

5-april-2004

+ Zondag 4 april. De borden met de mededeling dat in de zomertijd de vesting op zon - en feestdagen afgesloten is voor gemotoriseerd verkeer waren keurig geplaatst, maar met de paaltjes voor de sluisbrug was het weer hetzelfde liedje als vorig jaar: ze waren in geen velden of wegen te zien. De auto's en motoren profiteerden volop van dit buitenkansje – ten koste van de wandelaars en fietsers. Het enige voordeel is, dat de gemeente het bedrijf dat de paaltjes plaatst een zondag minder hoeft te betalen. Niet dat ze dit ook zullen doen, anders hadden de paaltjes er zondag zeker gestaan.
+ Ook had de tent met de witte puntmutsen met ingang van de zomertijd weer bij het Muiderslot moeten staan. Maar de tent stond er niet, staat er nog steeds niet en komt er niet meer te staan. De bedoeling was om gedurende vijf jaar, tijdens de grondige verbouwingen en uitbreidingen in en om het slot, overdag de bezoekers voor een hapje en een drankje, en 's avonds de gasten van onder meer bruiloften en partijen, in deze cateringtent onder te brengen. Dit had het derde jaar moeten zijn. Maar er is een kink in de kabel gekomen: de overeenkomst tussen het Muiderslot en Verhaaf Party Catering is beëindigd. De exploitatieresultaten vielen tegen, terwijl de kosten de pan uitvlogen. Alleen al het opzetten en afbreken van de tent, die eigendom is van het slot, kostte handenvol geld.
+ De bezoekers kunnen evenals de gasten van het slot, weer terecht in de vertrouwde taveerne in de keldergewelven. Ze kunnen hier zichzelf via automaten van consumpties voorzien. Overwogen wordt de kazemat eveneens voor publiek en kleinere bijeenkomsten open te stellen. De kazemat was in gebruik als tijdelijke opvang gedurende de bouwwerkzaamheden en dat beviel goed. Wat de partijen en andere grotere bijeenkomsten betreft: hiervoor blijft het kasteel beschikbaar. Inmiddels is er een andere cateraar gevonden.
+ Alle Megapool filialen, dus ook het filiaal op het Maxis terrein, zijn met ingang van vandaag, de 5de april, dicht. Het elektronica winkelconcern heeft surseance van betaling aangevraagd. Volgens ingewijden 'zou het best kunnen' dat de Megapool winkels nog deze week weer open gaan.
+ De futen peddelen al rond met hun kuikens op hun rug, maar met het volstromen van de terrassen tijdens de afgelopen week begon de lente pas goed. Omdat het steeds zulk koud weer was (en ook omdat het buitenmeubilair was ingezet bij de replica van Ome Ko op de Hiswa) gooide Alma het terras pas op de laatste dag van maart open, hoewel dit al op de eerste dag had gemogen. Zoals bekend mag Floris V de hoek van de Groote Zeesluizen niet meer als terras gebruiken. Ze zullen het met minder terrasruimte moeten doen. De nieuwe buurman, Brasserie Muiden, kan extra stoelen kwijt omdat het muurtje tussen zijn terras en de straat is gesloopt. Maar Camiel Meijer van de Brasserie zou graag over nog iets meer terrasruimte willen beschikken.
+ Het condoleanceregister dat tot en met de dag van de uitvaart van prinses Juliana op het gemeentehuis lag werd, vaak namens de hele familie, door 36 inwoners getekend. Van de eigentijdse mogelijkheid om langs digitale weg deelneming te betuigen werd nauwelijks gebruik gemaakt. Het gebeurde maar drie keer. Eigenlijk wel logisch, want prinses Juliana sprak vooral degenen aan die haar als koningin hebben meegemaakt toen ze al volwassen waren. Dat de vergrijzing zowel in Muiden als Muiderberg steeds meer toeslaat, werd bevestigd door de vele vlaggen die dinsdag halfstok hingen.
+ Zoals je kon verwachten, nam de jeugd het overlijden van de oude koningin voor kennisgeving aan. Zo gingen kinderen van de PC Hooftschool op deze stralende lentedag in plaats van naar de uitvaart op de TV te kijken, met z'n allen de lammetjes in de Noordpolder bewonderen. Het zijn er zoveel, je komt ogen tekort. Er was zelfs een zeldzame speling der natuur te zien: een zebra lammetje. Niet zwart, niet wit, maar zwart-wit gestreept. Tenminste, dat werd donderdag beweerd.
+ Je kon het zien aankomen. Het sluipverkeer uit de richting van het Gooi heeft vrij baan gekregen dankzij de openstelling van de Oostbrug, die vorige week plaatsvond. Hiermee is de vierbaansweg ontsloten die IJburg verbindt met de A1. Deze route mag dan alleen voor bouwverkeer bestemd zijn, het is natuurlijk een illusie te denken dat je automobilisten kunt tegenhouden, die zo'n juweel van een kans in de schoot geworpen krijgen. Via de Maxis kunnen ze maar liefst vijf kilometer afsnijden naar de A10, de rondweg van Amsterdam.
+ We hebben in Muiden bij de uitvoering van de Duurzaam Veilig maatregelen op de Zuidpolderweg en op de Weesperweg kunnen ervaren dat afsluithekken niet helpen. Die worden brutaalweg opzij geschoven, voor zover ze niet steeds gewoon wijd openstaan, want het bouwverkeer vindt het maar lastig om de hekken achter zich te sluiten. In een veldslag met agressieve automobilisten hebben de werkers bij IJburg al helemaal geen trek. Dat het doorjakkerende verkeer het werk verstoort, nemen ze maar voor lief.
+ Zeker nu het zo gemakkelijk wordt gemaakt een flinke tijdwinst te behalen, heeft het sluipverkeer het er graag voor over om dwars door Muiden heen te rijden. Je hebt in Muiden hooguit wat oponthoud, als er een rij auto's voor het stoplicht bij de sluisbrug staat. Maar het wordt wel érg lang wachten wanneer iedereen door Muiden heen wil om via de Maxis in Amsterdam te komen - en je kunt er natuurlijk donder op zeggen dat dit al gauw gebeurt. Een tip voor de wethouder: er kan niet één auto door Muiden heen, als tijdens de spits de sluisbrug afgesloten is met paaltjes. Anders dan hekken zet je paaltjes niet zomaar opzij. Die zul je eruit moeten rammen. Of bent u nog onverminderd van mening dat, nieuwe sluiproute of niet, definitieve verkeerslichten (kosten slechts € 150.000) de beste oplossing zijn?
+ Wie had dát nu toch kunnen denken: Muiderberg 725 een grap! Er was nota bene een officiële subsidieaanvraag ingediend. En het leek ook zo redelijk: Muiden een stadsfeest, Muiderberg een dorpsfeest. En toen ineens die oeroude potscherven, waaruit viel af te leiden, dat Muiderberg veel ouder is dan Muiden, wat reden was tot een nog veel groter feest. Nogal wiedes dat er een levendige briefwisseling op Muider.nl losbarstte, en dat ruim 170 bezoekers aan deze website meededen aan de poll over Muiderberg 725. Die werden toch maar mooi bij de neus genomen. En nog wel vóór bekend werd, dat de brainstorm tot 1 april was uitgesteld!
+ Niet dat alle 170 slachtoffers donderdagavond naar de brainstorm in de Zeemeeuw togen. Maar het gezelschap was groot genoeg voor Harry Mock van de stichting Muiderberg 725 in oprichting om even de voorgeschiedenis in herinnering te roepen. De bekende Muiderberger had hier niet meer dan een klein halfuurtje voor nodig. In zijn haast om aan de ontknoping toe te komen, vergat hij dat het publiek was opgetrommeld voor de brainstorm. Gelukkig maar dat hier luidkeels tegen geprotesteerd werd, want er kwam een vloedgolf van ideeën los.
+ Op enkele typisch Muiderbergse zaken zoals een autorally over de verkeersdrempels na, stonden alle voorstellen in het teken van de rivaliteit tussen Muiden en Muiderberg. Het Muiderslot moest naar Muiderberg verplaatst worden, er werd vechtlustig uitgezien naar een zeeslag tussen de schepen van de stad en de bootjes van het dorp en er werd geroepen om de verkiezing van een burgemeester voor Muiderberg. De bijeenkomst had dus wel degelijk zin. Toen de aap op het punt stond om uit de mouw te komen, stond Harry Mock klaar in de startblokken om onder een regen van valse potscherven te rennen voor zijn leven. Gelukkig werd de waarheid door de aanwezigen hogelijk gewaardeerd. Ach ja, er is maar één april.
+ Alle huishoudens en bedrijven hebben een brief van de gemeente gekregen, waarin staat dat de afvalstoffenheffing en de rioolrechten niet meer door de Nuon, maar door de gemeente worden geïnd en wel samen met de OZB en de RZB. Je kunt als je wilt het totale bedrag in acht termijnen betalen, maar uitsluitend als je gebruik maakt van automatische incasso. De groene machtigingskaart die bij de brief zit, moet dan wel vóór 8 april naar het gemeentehuis worden gestuurd. In de brief staat, dat automatische incasso makkelijker is en bovendien de gemeente kosten bespaart, wat 'weer een gunstige invloed heeft op de belastingtarieven'.
+ Inmiddels komen de groene machtigingskaarten bij bosjes op het gemeentehuis binnen. Blijkbaar worden ze opgestuurd in goed vertrouwen, want in feite teken je een blanco cheque. De rekeningen zelf gaan immers pas eind april de deur uit. Veel inwoners schijnen trouwens aan de hand van de aanslag van vorig jaar zelf te hebben uitgerekend hoeveel ze aan OZB of RZB moeten betalen. De gemeente is hier blij mee, want als men eerst iedereen een gespecificeerde rekening had moeten sturen, zouden de ambtenaren beslist in tijdnood zijn gekomen. Wie evenwel te kennen geeft dat hij graag vóór het insturen van de machtiging een gespecificeerde rekening ontvangt, wordt op zijn wenken bediend. En wie de machtigingskaart niet op de bus doet, krijgt een totaalrekening thuisgestuurd, die in twee termijnen moet worden voldaan.
+ Leve de man van de SRV! Jan Pronk is hard op weg een bekende Nederlander te worden. Na zijn verhaal met de grote foto in de Telegraaf over de boete van € 450 die hij moest betalen voor het achterlaten van twee flessen melk op de stoep van een klant, komt hij op zondag 25 april op de televisie. Jan is te zien in het programma 'Breekijzer' van SBS6, dat het onrecht te lijf gaat onder het motto 'Peter Storm springt in de bres voor de gewone burger die oneerlijk wordt behandeld'.
+ Jan Pronk vindt het oneerlijk dat hij voor zijn service wordt gestraft en dat hij ook nog eens vergeefs een bezwaarschrift indiende. Er hielp geen moedertje lief aan. Hij had de wet overtreden en moest betalen. Punt uit. Woensdag vertelde hij het hele verhaal voor de zoveelste keer. Ditmaal op de Herengracht in het oog van de SBS6 camera. De 'Breekijzer' ploeg heeft voor een andere formule gekozen dan tot voor kort, toen de slachtoffers meegingen in het busje van Peter Storms voor een frontale aanval op de veroorzakers van het leed. Voor de komende uitzending is het reportageteam langs gegaan bij alle tien landgenoten die op 26 maart in De Telegraaf stonden, nadat ze te grazen waren genomen door de wetsdienaren, die de allerkleinste lettertjes uit hun hoofd kenden.
+ Onze Muider SRV-man voert 'de lijst van Tien Meest Idiote Regels' van de Telegraaf aan. Met stip. Hij won het zelfs van Jan Meijer die een bedrijf op Schiphol heeft tussen twee landingsbanen in en zich met watjes in zijn oren van gebarentaal moet bedienen. Deze Meijer kreeg te horen dat hij zijn afvalcontainers ergens anders zal moeten plaatsen. Als ze van de auto worden afgezet maken ze namelijk meer lawaai dan is toegestaan. Ga op 25 april voor de buis zitten en u ziet alle tien slachtoffers de revue passeren.
+ De uitzending krijgt mogelijk nog een staartje. De reportage van SBS6 wordt ter lering en vermaak aangeboden aan de Tweede Kamer. Hiermee wordt deze Breekijzerproductie voorzien van een sociaal tintje. Alleen kost dit SBS6 niets, zomin als de tien slachtoffers op een extraatje van de zender kunnen rekenen – ook al zullen zij de kijkcijfers naar ongekende hoogten stuwen, wat weer goed is voor de verkoop van uitzendtijd voor de spotjes. Het zou het niet onverdiend zijn wanneer deze commerciële TV club de € 450 boete voor kijkerstrekker Jan Pronk betaalt. Zo'n bedrag is voor een kleine ondernemer heel veel geld. De schade is alleen in te halen als hij veel meer verkoopt dan normaal. Dat zou kunnen als stadsgenoten die nu naar de Maxis of Albert Hein gaan voor hun dagelijkse boodschappen een tijdje klant bij hem worden. 'Begunstigen' heette dat vroeger.
+ Ambtenaren zijn ook maar mensen. Zo reageerde dame van de Keuringsdienst van Waren die Jan Pronk de bekeuring gaf, zich waarschijnlijk op hem af, omdat ze zolang in de file op de A1 had gestaan. Jan kreeg zelfs niet eens een waarschuwing. Het was meteen boem raak. Vorige week was de Keuringsdienst hier weer. Het ging als een lopend vuurtje door Muiden. Iedereen die eventueel beboet zou kunnen worden, had de zenuwen. De geringste futiliteit kan immers zwaar bestraft worden, zelfs al weet je, zoals Jan Pronk, niets van de betreffende regel af. Gelukkig bleef het deze keer bij waarschuwingen.
+ Laatste nieuws: mevrouw Schipper van de Lange Gangh is maandag begonnen met een huis aan huisactie om zoveel mogelijk handtekeningen binnen te krijgen. De handtekeningenlijst zal worden ingezet als ondersteuning van een massaal Muider protest tegen de boete van Jan Pronk. Het is nu al een groot succes. Iedereen tekent.
+ De dienstregeling op de website van Connexxion blijkt volstrekt onleesbaar te zijn. Dan maar de telefonische informatielijn gebeld, ook al kost dit drie oude kwartjes per minuut. Je moet lang wachten eer ze met een antwoord komen op de vraag hoe het zit met de bushaltes in Muiderberg nu het dorp één grote molshoop is door de aanleg van de verkeersdrempels. Aan het eind van de rit blijkt dat er bij Connexxion niets bekend is van eventuele omleidingen van de route, en ook niet dat die er ooit geweest zouden zijn. Door de verhalen over in het dorp verdwaalde buschauffeurs vertrouw je het voor geen cent. Gelukkig is het prachtig lenteweer. Je besluit om vanuit Muiden over de dijk naar het dorp te wandelen. Dat is wel zo gezond en het duurt maar een uurtje. Goedkoper is het ook, zeker als je de informatielijn niet hebt gebeld. En onderweg, hebben ze je verteld, kun je een zebralammetje zien dartelen in de wei.
+ Quote is een peperduur magazine vol roddels over rijken. Er zijn betrouwbaarder media denkbaar. Van de andere kant: wanneer Rolf Visser, de eigenaar annex projectontwikkelaar van het KNSF terrein, aan wie Quote drie pagina's van het aprilnummer wijdde, de redactie op maar één onjuistheid had betrapt, dan had hij gegarandeerd aan de bel getrokken. Blijkbaar neemt hij het voor lief, dat hij uit het artikel komt als een inhalige scharrelaar, die niet in de geringste mate gehinderd wordt door sociale gevoelens. Maar wie weet interesseert het hem geen ros. De buit in Muiden lijkt binnen, en een knappe jongen die het hem nog afneemt.
+ De 43 jarige Visser is zowel slim als geleerd: hij mag zich doctor noemen. De doctor koopt slecht draaiende ondernemingen op, reorganiseert ze en doet ze voor dik geld weer van de hand. Volgens Quote bouwde hij op eigen kracht een vermogen op van 87 miljoen euro. Hiermee is hij een van de tweehonderd rijkste inwoners van ons land. Hij oogst veel waardering, want leep of niet, geld maken dwingt in ons land bewondering af. En niet in het minst bij degenen, die zich door een slimme vogel in laten pakken, zoals B&W van Muiden. Eigenlijk is dat laatste veel interessanter dan het verhaal over Visser zelf, temeer omdat dit strandt in achterhaalde zaken, en gekibbel met instanties over privé aangelegenheden.
+ Het staat niet in Quote, maar Rolf Visser is volgens mensen die hem kennen, een prettig persoon om te ontmoeten. Hij is zeker niet gespeend van zelfspot. Zo luidt de titel van zijn proefschrift 'De ondernemer ontmaskerd' en luidt zijn lijfspreuk 'De een zijn verlies is de ander zijn winst.' Het blad Quote is minder subtiel. Het artikel over de geleerde opkoper heeft als kop 'De parasiet'.
+ Je vraagt je al lezend af, hoe het toch in hemelsnaam mogelijk is dat B&W met open ogen in dit moeras is gestapt. Als Joop Lahnstein, toen nog wethouder, indertijd geen nattigheid had gevoeld en niet, naar verluidt, met opstappen had gedreigd, was het college al veel eerder met Visser in zee gegaan. Let wel: zonder de raad, laat staan de bevolking ook maar ergens in te kennen. Niettemin is ook de opvolger van Lahnstein, Hans van der Steen, blij dat hij bij gelegenheid doctor Visser een hand mag geven. De provincie en het Rijk vinden het allemaal prima wat er gebeurt. Tenzij de raad en de bevolking van Muiden alsnog roet in het eten gooien, ontspringen beide hogere overheden de dans. Dankzij de deal van B&W met Visser kunnen er 4500 woningen worden weggezet, zijn ze van het gezeur af over een gevaarlijke fabriek in de Randstad en hoeven zij de schatkist niet aan te spreken voor de saneringskosten.
+ Los van de parkeer - en verkeersvoorstellen van B&W, die op 15 maart in de raad komen, heeft Eric Hoetmer zijn oude plan voor eenrichtingsverkeer in de vesting verder uitgebroed. In dit plan wordt dankzij bredere trottoirs ruim baan gegeven aan de voetgangers. Het voorstel omvat naast ingrijpende verkeersmaatregelen ook andere voorzieningen die Muiden voor iedereen gezelliger en aantrekkelijker kunnen maken. We horen er over afzienbare tijd meer van, waarschijnlijk via de MOR.
+ Er is de laatste tijd zoveel nieuws uit Muiden en Muiderberg, dat WeesperNieuws nú al met een tweede geheel aan Muiden en Muiderberg gewijde pagina verscheen. En nòg kwam de redactie ruimte tekort. Er stond bijvoorbeeld geen woord in over Muiderberg 725.
+ Het is bar en boos gesteld met het vroegere postkantoor. De grote blauwe lap stof die van de voorgevel hangt, is een vlag op een modderschuit. Alles wat er aan het gebouw viel los te rukken, werd meegenomen. Ook de borden boven de bussen zijn verdwenen. Het glas van de deur en de ramen is gesprongen en zit vol putjes, ontstaan door kogeltjes van een windbuks – of misschien wel schiettuig van zwaarder kaliber. Het gebouw in deze staat is hoe dan ook een slecht visitekaartje voor Muiden.
+ U hebt nog een verslag te goed van mijn contact met Robert Graat, voorlichter van Staatsbosbeheer. De 'wethouder van Muiden' bij wie Graat, samen met een vertegenwoordiger van Natuurmonumenten, zijn verontrusting uitsprak over de plannen met het groengebied rond Muiden, blijkt Cees Leupen te zijn geweest. Deze kreeg te horen dat beide organisaties er naar streven dat de oevers van het oude IJsselmeer onaangetast blijven, en dat er een zogeheten ecologische verbindingszone gewenst is tussen het Naardermeer en het IJmeer. Gedacht wordt aan een zeventig meter brede natuurlijke overbrugging over de A1. Dat zal een fraai gezicht zijn bij de geplande zeven etages hoge kantoorkolossen aan de historische Amsterdamse trekvaart uit de Gouden Eeuw.  
+ De man van Staatsbosbeheer (inmiddels ook al een geprivatiseerde instelling) noemde het kruitbos een 'geweldig terrein'. Het is weliswaar geen zeldzaam natuurgebied, maar het is toch heel bijzonder omdat er zich in de loop der jaren zoveel soorten planten en dieren hebben kunnen vestigen. Robert Graat vindt dat de wettelijk verplichte bodemsanering in dit geval een bedreiging van de natuur inhoudt. Hij was er van op de hoogte dat de provincie de 70 ha KNSF terrein aanvankelijk als natuurgebied had aangewezen en dat pas later het streekplan hier overheen kwam met de zoeklocatie voor uiteindelijk 4500 woningen. Wethouder Leupen hoorde hem en zijn collega van Natuurmonumenten welwillend aan, maar was zelf niet bepaald mededeelzaam, volgens Robert Graat.
+ Nog steeds hoor je regelmatig de waarschuwing dat Muiden een 'aanwijzing' kan verwachten als er geen gehoor wordt gegeven aan de wens van de provincie om 4500 woningen in de Bloemendalerpolder en op het KNSF terrein te bouwen. Het slaat nergens op. Niet alleen hebben Provinciale Staten nog nooit met een aanwijzing voor woningbouw ingestemd, ook is het hoogst onwaarschijnlijk dat de gedeputeerde Meijdam met een voorstel daartoe komt aanzetten.
+ Meijdam laat geen gelegenheid onbenut om in het openbaar te verklaren dat het de gemeenteraad is die beslist hoeveel en waar er gebouwd wordt. Je kunt natuurlijk niet én de beslissing van de gemeenteraad respecteren én een aanwijzing voorstellen, en al helemaal niet als je nog een tijdje meewilt in de politiek, zoals de ambitieuze Henry Meijdam. Maar stel eens dat hij dit toch zou doen, dan vindt hij gegarandeerd Provinciale Staten op zijn pad.
+ Tijdens een drukbezochte studiedag werd door beleidsmakers en ruimtelijke ontwikkelaars uit Almere en Amsterdam, aangevuld met deskundigen uit het hele land gediscussieerd over de verschillende mogelijkheden om Almere over het water met IJburg te verbinden. Er werden twee studies gepresenteerd. De bedoeling was om 'tot voorzichtige conclusies' te komen. Jan Hylkema uit Muiderberg was een van de deelnemers. Hij zat in het hol van de leeuw. Toen hij zich voorstelde als lid van de gemeenteraad van Muiden werd er gelachen. Dit weerhield hem er niet van erop te wijzen dat de brugverbinding dwars door Muidens grondgebied gepland is, dat het IJmeer niet alleen van Amsterdam en Almere is, en dat wij als Muiden fel tegenstander van de plannen zijn. Het schijnt, dat Amsterdam en Almere zich pas hebben gerealiseerd dat er landjepik gespeeld wordt, toen de plannen al klaar waren.
+ Onder het motto 'Op 8 april wordt het pompen of verzuipen!' roept de vereniging van eigenaren van woonboten de waterbewoners op om als toehoorder aanwezig te zijn bij de vergadering van het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht. In deze avondvergadering valt de beslissing over het voorstel van het dagelijks bestuur om de liggelden vijf keer zo hoog te maken. Om zeven uur vertrekt een speciale bus vanaf de achterkant van het station in Weesp naar het AGV kantoor in Hilversum. Men wordt verzocht een zwemvest te dragen of een reddingsboei mee te nemen.
+ Gea Heijnen neemt het op voor de veelal oudere Muiers, die elke donderdagmorgen buiten de brandweerkazerne staan te wachten tot de prikster van de trombosedienst arriveert. Een bankje bij de deur zou niet misstaan, liet ze in de commissievergadering weten. Mee eens. En om voor de regen te kunnen schuilen is er ook een breder afdak nodig.
+ Muiden heeft een digitale knipselkrant. Onder de naam www.muiden.web-log.nl worden nieuws, wetenswaardigheden en meningen over Muiden en omgeving op deze nieuwe website gezet. Ze worden van de andere Muider sites afgetapt. Natuurlijk is spelen met internet spannend en kan Muiden niet genoeg aandacht krijgen, maar of je nu opgetogen moet zijn over deze site? Het is allemaal dubbelop, het voegt niets toe en het kan ook nog eens verwarrend werken.
+ Beslist vervelend zijn de onzorgvuldigheden. Zo werd onder de officiële kop 'Uit het gemeentehuis' een kritische beschouwing uit Muideninfo.nl geciteerd, terwijl nota bene de kabelkrant als bron werd vermeld. Het was al gauw hersteld. 'Peter de Vos', de grote onbekende achter de nieuwe site, begeeft zich op glad ijs wat de auteursrechten betreft – zeker bij het klakkeloos overnemen van foto's. Dat heeft hij inmiddels begrepen, want op de meeste plaatsen waar eerst foto's stonden, zijn nu gaten te zien.
+ Er wordt van alles aan gedaan om het Muizenfort waterdicht te houden, maar toen het in 1874 gebouwde fort nog als vestingwerk in gebruik was, wist men wel raad met het hemelwater. 'De aarde op het fort diende als waterzuiveringsinstallatie. De gefilterde regen werd via "druipkokers" naar een gemetseld waterreservoir onder het fort geleid, vanwaar het naar verschillende tappunten kon worden gepompt. De voorziening was aangebracht omdat men rekening hield met het opzettelijk vergiftigen van het grachtwater'. Staat allemaal te lezen in het prachtboek van Henk van Ginkel.
+ Laat de bezoekers aan Muiden een poepie ruiken. Neem ze mee naar het Muizenfort en vertel dat dit fraaie bouwwerk op de VN/Unescolijst van wereldmonumenten staat, samen met de Chinese muur en de Egyptische piramides. Echt waar. Sla er Henk van Ginkel maar op na. Maar alsjeblieft niet erbij vertellen dat in de jaren tachtig sommige politici serieuze plannen hadden om dit wereldmonument af te breken voor woningen. De schuldigen lopen nog vrij rond.
+ Diderik van Sonoy hield aan zijn ondoordachte aanval op Muiden op 9 mei 1575 de bijnaam 'Dirck van Muyden' over. Wie zich in een drieste onderneming stort laat volgens de uitdrukking 'een stuk Dirck van Muyden zien.' Dirck van Muyden? Driest aanvalsplan? Waar ken ik dat toch van?
+ Houdt allen Tweede Paasdag vrij! Nodig vrienden, familie en kennissen uit om Muiden op zijn mooist mee te maken tijdens de eerste Muider Vlaggetjesdag. Plak er een rondleiding in het Muiderslot en een vaartochtje naar Pampus aan vast en het feest is kompleet. Niet alleen is iedere bezoeker welkom voor een kijkje aan boord van de vele charterschepen, ook op de wal is van alles te doen: allerlei soorten scheepszang en scheepsmuziek, plus kraampjes met van alles en nog wat. In de haven liggen behalve de 'bruine vloot' met zijn klippers en tjalken racejachten, motorschepen en salonboten, waaronder de Hydrograaf, het schip waarmee Sinterklaas Muiden wordt binnengehaald. Ook het statenjacht 'de Utrecht' is te bewonderen. Deze replica uit 1746 heeft vanaf het nieuwe charterseizoen Muiden als thuishaven.
+ Het is natuurlijk te gek voor woorden dat je in de geboortestad van Muier Schipperbitter geen Muier Schipperbitter kunt kopen omdat de kleine lettertjes dit niet toestaan. Bij deze daag ik alle dames en heren raadsleden, en ook die van de initiatiefgroep Muiden Vesting uit iets te bedenken waardoor een eind aan deze misstand komt.
+ 'Ik wil niet discrimineren, maar het leek wel een indianendorp' verzucht Nico Wolf, terugblikkend op de Kermis op het Vestingplein. Hij doelt op de dreunende bassen bij de botsautootjes. Alles in zijn huis stond te trillen. Je raakte bijna in trance van het onafgebroken gestamp. Niet alleen Nico en Corry Wolf en andere bewoners van de Naarderstraat, ook Eric en Denise en de vaste kraamhouders werden geterroriseerd. De eigentijdse tamtam drong tot in de verre omgeving door. Dit mag een volgende keer niet meer gebeuren.
+ Ene A.W. Spiering, die zijn woonplaats niet vermeldt, mailt: 'Als nazaat van een Spiering-tak ben ik zeer nieuwsgierig geworden naar de titel "Nieuwe Spiering, Verse Keutels". Vriendelijk verzoek ik u mij mee te delen waar deze titel vandaan komt en waar deze wordt gebruikt'. Meneer Spiering, uw naam is de bijnaam van de inwoners van Muiden en tevens de naam van een babbelblad dat begin jaren tachtig in Muiden verscheen. Daarin stonden veel korte berichtjes, grapjes, waarnemingen en filosofietjes, die 'keutels' werden genoemd. Wat u nu leest is een keutel, maar dan een digitale. Sinds drie en half jaar zijn de keutels terug. Ze staan nu op Muideninfo.nl. De Nieuwe Spiering kunt u zien als de herboren keutelrubriek, of stadskroniek om het chiquer te zeggen.
+ Het programma van het Comité Openbare Feesten bevat alle vertrouwde elementen van de voorgaande jaren. Toch vallen er twee dingen op. De pauze die is ingelast voor donderdag 6 mei, en de maaltijd in het teken van Amsterdam, die de dag erop wordt gehouden. Als ze nu eens op de pauzedag een maaltijd in het teken van Muiden zouden organiseren. Hebben wij ook wat.
+ Komt er een telefoontje binnen bij Ome Ko: 'Ik kom zo vaak bij jullie, willen jullie me alsjeblieft helpen? Hoelang is het rijden met de auto van Ome Ko naar het Muiderslot?'
+ Een mailtje: 'Als Dick Schulp beweert dat 'iedereen in Zuid-West vóór betaald parkeren is, ("want er waren slechts vijf bewoners tegen - dus is de rest voor"), zou hij zich dan ook realiseren dat bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen 71,8% van de stemmers tegen hem hebben gestemd?'
+ Te koop: grote tent met witte puntmutsen, passend in beschermd stadsgezicht. Te bevragen bij het Muiderslot.
+ Ze zeggen dat de Klankbordgroep pas in het openbaar mag vergaderen op het moment dat alle achterkamertjes bezet zijn.
+ Wèl hekken bij IJburg, maar geen paaltjes in Muiden? Zo komen we nooit op de kaart.
+ Of Ouwe Muier de aprilgrap van Muiderberg 725 geslaagd vond? Wat dacht je. Hij zat in het complot, wat heet: hij stond aan de wieg. Maar hij haast zich eraan toe te voegen dat de aprilgrap van B&W van Muiden nog veel leuker was. Die sloeg werkelijk alles. Láchen! Bij de Nee-meermin kwam een door de burgemeester en de gemeentesecretaris ondertekende, op donderdag 1 april gedateerde 'officiële' brief binnen over het misleidende gebruik dat de actiegroep in zijn bekende pamfletten zou hebben gemaakt van het gemeentewapen. Bij de bevolking zou de indruk zijn gewekt, dat het protest tegen de plannen van B&W en de KNSF van de gemeente zèlf afkomstig zou zijn geweest. Gefopt! Jullie zijn me een stel guiten hoor, Harry en Gert.
+ Gehoord: 'Muiden een schiettent, Muiderberg ook een schiettent'.
+ Gehoord: 'De enige skinhead die ik in Muiderberg ken, is E.P. Vlaanderen'.
+ Wie zei daar dat er nooit iets te doen is op Muiderberg?
+ Bij een Muider Vlaggetjesdag horen geen haringen, maar spieringen. Tot ziens op Tweede Paasdag!

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: