- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Dorpsgekeutel zet Muiderberg op de kaart.

12-april-2004

+ Terwijl de kruitdamp van de schietpartij nog boven de Brink hing, ging burgemeester Smith op vakantie. Wat kon hem weerhouden? Voor hem was de kous was af. Toen Tamar de Vries van de Gooi - en Eemlander hem op de valreep vroeg of er een politiek debat te verwachten was, zei hij: 'Op dit moment is er geen probleem meer met de openbare orde; de schietpartij is voorbij'. Zo is het maar net. Als je geen probleem ziet, is het er niet.
+ Dick Schulp nam de ambtsketen tijdelijk over. Hij mag bij afwezigheid van Smith optreden als loco burgemeester (Leupen is loco loco en Van der Steen is loco loco loco). Wethouder Schulp hield in eerste instantie de boot af, toen hij bestormd werd door journalisten en cameraploegen. Normaal heeft hij babbels voor tien, maar nu liet hij weten, dat hij niet vooruit wilde lopen op de resultaten van het politieonderzoek. Terecht natuurlijk.
+ Hans van der Steen, die als wethouder voor jeugdzaken zijn zegje mocht doen voor AT5, was spraakzamer. Tot stomme verbazing van heel Muiderberg deed hij de schietpartij af als een incident, een eenmalig voorval. Het zou slechts een toevallige ontmoeting geweest zijn. Er was niets aan de hand, het volk kon rustig gaan slapen. Gelukkig kwam het Muiderbergse raadslid Jan Hylkema later voor de Tv-camera met een reëler verhaal. De schietpartij kwam niet uit de lucht vallen. Al eerder was een jongen in elkaar geslagen. En natuurlijk was het samenscholingsverbod, dat onlangs voor Muiderberg gold, niet voor niets uitgevaardigd.
+ Muiderberg werd voor Tv-kijkend Nederland afgeschilderd als een 'rustig, bijna slaperig dorp'. Niks skinheads, maar gewoon pubers - en die mogen nu eenmaal graag een potje matten. Maar intussen doen de wildste speculaties de ronde over hoe de vork werkelijk in de steel steekt. Je houdt hart vast als je hoort wat het Brinkdorp nog te wachten zou staan. Kennelijk had Van der Steen toch nog iets opgevangen, want bij TV Noord-Holland gooide het over een andere boeg. Alsof er op hemzelf geschoten was, zo verbijsterd toonde hij zich. Hij was vréselijk geschrokken, stel je voor: een schietpartij, hoe halen ze het in hun hoofd! Jongerenwerker Sjoerd Bouwman, boomlang, in het leer en met een gouden ringetje in het oor, greep de kans om voor de camera te betogen dat er meer geld moet worden uitgetrokken voor professionele jongerenopvang, zodat hij meer aandacht aan Muiderberg kan geven.
+ Wat is dat toch met dit gemeentebestuur? Angst? Onzekerheid? Onmacht? Of heeft uitgerekend de wethouder van jeugdzaken er domweg geen idee van wat er in Muiderberg speelt? Zou Van der Steen weten dat er na de schietpartij op een school in Naarden klappen zijn gevallen tussen de rivaliserende groepen? Als hij Anna's Dagboek op de site van de VIB had gevolgd, had hij kunnen bedenken, dat er wat in de lucht hing – inclusief de dreiging van vuurwapens.
+ Als excuus om de avonden in Muiden en Muiderberg over de jeugdontmoetingsplaatsen niet door te laten gaan, werd aangevoerd dat de emoties rond de schietpartij een echte discussie over dit onderwerp zouden kunnen vertroebelen. Je houdt het toch niet voor mogelijk? Een betere kans om het te ijzer smeden als het heet is, is nauwelijks denkbaar. Krijg je een keer zo'n kans, draai je om de hete brei heen. Ik hou het er op dat de toegevoegde wethouder alleen maar oog heeft voor zijn speeltjes. Hij is doodsbenauwd dat zijn Jops en Mops, of hoe die bushokjes en boomhutten ook mogen heten, de mist ingaan. Ook B&W staat niet te springen om een echte discussie. Daar zou immers wel eens uit kon komen, dat de plannetjes van Hans van der Steen niet meer dan een politiek zoethoudertje zijn. Van onze centjes.
+ Het Muiderslot heeft twee gezichten: aan de buitenkant de Middeleeuwen en binnenin de Gouden Eeuw. Voor het gros van de bezoekers is de stap tussen deze twee tijdperken nogal verwarrend. Maar nu hebben ze op het slot iets slims bedacht om beide facetten los van elkaar tot hun recht te laten komen en in één moeite door een paar problemen op te lossen. Uitgangspunt is een 'tweesporenbeleid.' Er worden twee gescheiden routes uitgezet. De bezoekers kunnen kiezen tussen de museumroute en de wachtersroute. Allebei kan natuurlijk ook. Daarnaast blijft de mogelijkheid bestaan om alleen maar te wandelen over de wallen en door de tuinen. Een extra mogelijkheid is om het bezoek aan het kasteel te combineren met een tocht op de veerboot naar Pampus of een uur varen met het Statenjacht de Utrecht vanaf de steiger van het slot.
+ De museumroute volgt het spoor van de Muiderkring uit de tijd van slotvoogd P.C.Hooft. Het hart van de route is de beroemde Ridderzaal, die de laatste tijd op de TV te zien is als het stijlvolle decor van Marcel van Dam's 'De achterkant van het gelijk', een programma met een hoog rederijkersniveau. Anders dan de museumroute kan de middeleeuwse wachtersroute zonder rondleiding worden gemaakt. Met name bij de schooljeugd zal de spannende ontdekkingstocht over torentrappen en langs kantelen beter in de smaak vallen dan de meer cultureel getinte museumroute. Je komt op allerlei plaatsen, waar je vroeger niet mocht komen. Waren er totnogtoe zeven ruimten van het slot voor het publiek opengesteld, in de nieuwe opzet zijn het er maar liefst negentien. Het Muiderslot ontsloten.
+ Het tweesporenbeleid biedt belangrijke voordelen. Omdat je kunt kiezen, is het wel zo aantrekkelijk om na het schoolreisje van lang geleden, weer eens naar het Muiderslot te gaan - het liefst met z'n allen. De nieuwe formule zal dan ook zeker meer mensen naar Muiden trekken. Bij verschillende 'soorten' bezoekers zal het totale aantal bezoeken hoger zijn dan wanneer alleen de bekende vaste rondleiding op het programma staat. Daar komt nog bij dat bezoekers die van meer mogelijkheden gebruik maken, hiervoor uiteraard ook meer betalen (de hoogste entreeprijs, die voor volwassenen, is momenteel zeven euro). Het Muiderslot moet als stichting op eigen kracht zien rond te komen. Het Rijk springt maar voor een deel bij, dus meer inkomsten zijn bijzonder welkom.
+ Het nieuwe beleid brengt ook de oplossing voor een probleem van heel andere aard, namelijk het vochtige klimaat binnen de kasteelmuren. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, het is een voordeel, dat dankzij de opsplitsing in twee routes, de groepen die door het kasteel wandelen, straks kleiner zullen zijn. Een gehalveerde groep betekent minder vochtafgifte, met name als het regent en de bezoekers met natte jassen binnenkomen. Het klimaatprobleem kan niet serieus genoeg genomen worden. Het is zelfs allerminst uitgesloten dat wanneer er niet ingegrepen wordt, het slot dicht moet voor het publiek teneinde het culturele erfgoed voor verder verval te beschermen.
+ Hoewel de uitbreiding van het poortgebouw, waarmee binnenkort zal worden begonnen, slechts indirect verband houdt met het 'natte jassenprobleem', speelt dit wel degelijk mee. Als de bezoekers eenmaal worden opgevangen in het poorthuis, wat vanaf begin 2006 het geval zal zijn, hoeven ze niet in weer en wind te staan wachten op de volgende rondleiding. In het poorthuis komen straks een taveerne (die in de vroegere gevangenis van het slot wordt opgeheven), een souvenirwinkel en toiletvoorzieningen. Ook worden in het poortgebouw, dat ooit gebouwd en gebruikt werd als woonruimte, kantoren en een vergaderzaal ondergebracht.
+ 'Uitbreiding van het poortgebouw' is bescheiden uitgedrukt. 'Verdubbeling' is juister, zelfs in letterlijke zin, want als een sandwich komt achter het huidige poortgebouw een goeddeels gelijk nieuw gebouw te staan met eveneens drie bouwlagen. Oud en nieuw lopen in elkaar over. De verbinding wordt overhuifd door een glazen dak.
+ Over smaak valt niet te twisten, en dat hoeft in dit geval ook niet, want het nieuwe gebouw staat dankzij de doordachte architectuur vanuit de vesting bezien volkomen uit zicht. De nieuwe bouwmeester respecteert de oude door zich naar diens stijl te voegen. Menig cultuurminnaar kan trouwens best leven met het huidige poortgebouw. Het is representatief voor de Delftse school en wordt als een cultuurmonument beschouwd, hoewel het pas in 1967 werd gebouwd (en daarmee een jaar jonger is dan de bijna verdwenen schoorsteen van de PEN centrale).
+ Vraag aan de directie: is dat dubbele poorthuis nu echt nodig? Er is toch ruimte genoeg in het kasteel? Antwoord van mevrouw B.E.J.H.I.E.M. Hilgers – Michiels van Kessenich, beter bekend als Ties: 'Ja, het is beslist hard nodig. Deze tijd stelt andere eisen dan vroeger. Je kunt niet meer met het gezamenlijk personeel gaan zitten vergaderen bij het schijnsel van kaarsen in een grote, slecht te verwarmen ruimte'.
+ Wat betekent de nieuwe koers van het Muiderslot voor Muiden? Er is een wisselwerking te verwachten. Wat goed is voor het slot is goed voor Muiden - en omgekeerd. Samenwerken is dé manier om zoveel mogelijk mensen nieuwsgierig te maken en naar de vesting te lokken - en, wat zeker zo belangrijk is: hier ook vast te houden. Dus niet alleen na een vluchtig kijkje op een terras aan de Vecht neerploffen, maar er een dag van maken om te watertanden: het slot, de haven, de sluis, de schepen, het water, de monumenten, de vestingwallen en de Muiers zelf niet te vergeten. Varen, happen en stappen. Alles op loopafstand. Hoe hoger de kwaliteit, hoe groter de bereidheid ervoor te betalen. Muiden heeft met zijn kleinschaligheid en zijn heel eigen karakter en sfeer goud in handen – al is het dan nog niet verzilverd. Zodra we een provincieplaats worden waarvan er dertien in een dozijn gaan, is het met Muiden gebeurd. Het is net als bij een tube tandpasta. Je knijpt het er makkelijk uit, maar je krijgt het er niet meer in.
+ De krant vond het kennelijk niet interessant genoeg om aanwezig te zijn, maar de bijeenkomst die donderdagavond in het gebouw van het Hoogheemraadschap en de DWR in Hilversum plaatsvond, was beslist spectaculair. Het bestuur van Amstel, Gooi en Vecht moest beslissen over het voorstel om de liggelden van de woonboten van € 3,45 per m2 water, verdeeld over negen jaar op te trekken naar € 17,-. Daar was natuurlijk massaal protest tegen.
+ Zo'n honderdvijftig waterbewoners, onder wie een twintigtal uit Muiden, waren naar de Larenseweg gekomen. Omdat ze lang niet allemaal in de vergaderzaal konden, volgden de meesten de betogen via monitoren, die in andere zalen waren opgesteld. Maar ook al zagen de bestuursleden lang niet alle zwemvesten, reddingsboeien en spandoeken, die de arkeigenaren hadden meegenomen, het ontging hen allerminst dat er door het hele gebouw heen naar hen geluisterd en gekeken werd. Het geloei en gestamp voor de voorstanders van het voorstel en het applaus en gejuich voor de tegenstanders dreunden door de muren en vloeren.
+ Aan het begin van de vergadering werd iedereen overvallen door een truc van het dagelijks bestuur, dat ineens met een aangepast voorstel kwam, dat op de keeper beschouwd neerkwam op uitstel van executie. Voorgesteld werd met jaarlijkse stappen van anderhalve euro tot € 11,- euro te gaan, en daarna verder te zien. Een doekje voor het bloeden, dat niettemin prompt een paar argeloze bestuursleden over de streep trok.
+ De vergadering duurde eindeloos. Er werden maar liefst tien moties ingediend. Toen het op stemmen aankwam, bleek er een kleine meerderheid voor het aangepaste voorstel van het dagelijks bestuur te zijn. Het gevolg is dat het liggeld vanaf 2005 in vijf jaar tijds, alles inbegrepen, bijna vier keer zo hoog zal worden. Een zevenvoudige verhoging over negen jaar ligt in het verschiet. De waterbewoners zijn beslist niet van plan dit te pikken. Men wil de geldigheid van het besluit voor de rechter aanvechten. Niet alleen zou er gemanipuleerd zijn met de informatie aan het algemeen bestuur en met de procedures bij de stemming, ook het feit dat de 213 schriftelijke protesten (afkomstig van 80% van de arkbewoners) genegeerd zijn, is laakbaar. Misschien doorslaggevend – want waarschijnlijk onwettig – is het negeren door het hoogheemraadschap van de overeenkomst tussen de woonbooteigenaren en Domeinen, de voorganger van AGV. In 1997 werd ten overstaan van de landsadvocaat vastgelegd dat het liggeld verhoogd zou worden aan de hand van een jaarlijkse indexering.
+ Behalve op de rechter hebben de arkbewoners hun hoop gevestigd op de landelijke politiek, die de uitspraak van het waterschap heeft afgewacht om zich op de problemen te werpen van de vogelvrije waterbewoners, die immers ongestraft van alle kanten kunnen worden geplukt. Er zijn meteen al kamervragen gesteld. Pas als de arkbewoners niet meer onder de oude woonwagenwet vallen, kan er een eind komen aan de rechteloosheid, willekeur en uitbuiting.
+ Het hoogheemraadschap is een achterhaald instituut met een schijndemocratie. De regenten zwaaien er nog onverminderd de scepter. Amstel Gooi en Vecht heeft zich een slecht huismeester betoond. Met name hoogheemraad Korzelius maakte het bont met zijn betoog dat woonboten nu eenmaal geen woningen zijn in de zin der wet, en de bewoners zich dus niet kunnen beroepen op rechten (terwijl ze wel op alle plichten worden aangesproken, tot en met het bovenop het liggeld betalen van RBZ). Tekenend voor zijn instelling was ook dat hij een motie over de overeenkomst met Domeinen afwimpelde met: 'We moeten als AGV ons eigen beleid durven voeren'. Minstens zo tekenend voor het niveau van het algemeen bestuur is dat een meerderheid zich hierdoor liet overtuigen.
+ Toen ze donderdag een glazenzetter bij de Rabobank bezig zagen, hadden de senioren van Muiden heel even de hoop, dat het pinhokje tóch terug zou komen. Het bleek echter anders te liggen. Er waren klachten binnengekomen over de zon die op het scherm scheen, zodat je niets kon lezen. Ook was er ongenoegen over het feit, dat iedereen kon meekijken als je bezig was je pincode in te toetsen. Om zonlicht en pottenkijkers en meteen ook regen en wind te weren is aan de straatkant een wand van melkglas aangebracht. De afscherming is een halve meter langer dan het oorspronkelijke hokje. Hoewel de bromfietsers nog steeds niet af hoeven te stappen om geld uit de muur te trekken, is deze voorziening een hele verbetering, waarvoor dank.
+ Het grote fin de siècle huis van dokter Luitse wordt nu al wekenlang grondig verbouwd. Dokter Luitse, die eerder aan de Burgemeester de Raadtsingel woonde, kwam indertijd via een woningruil met de heer Karsemeijer van de Kruitfabriek in het bezit van dit voorname herenhuis. Er is druk over gespeculeerd wie de nieuwe bewoners van het doktershuis worden. Het zijn inwoners van Muiden: Paul en Olga Kers van het Ravelijnsplein. Na Mariahoeve en de Weesperstraat zullen ze nu hun definitieve stek in Muiden hebben gevonden. Eind deze maand is de verhuizing.
+ 'Hollands Welvaren' roept de Muider Compagnie van Menno Hoekstra je toe vanaf een fraai folder waarop de dagen en uren van afvaart staan voor een zeiltocht met één van zijn historische zeilschepen. De spectaculairste is natuurlijk het Statenjacht de Utrecht. Donderdag mocht een groep genodigden als voorproefje mee. De bedoeling was dat er onder vol zeil gevaren zou worden, maar vanwege de windstoten werd het motoren met de fok erbij. Jammer. De schipperbitter en goulash met rijst waren trouwens erg lekker. En verder is het helemaal niet erg dat de Utrecht aan de wal uitgemaakt wordt voor een Eftelingschip en een Walt Disney productie. Allemaal de kift.
+ Ondernemen is risico's nemen. Kijk maar wat Menno Hoekstra op het forum van muider.nl zegt over de Jops: 'Laat ze die opvangplaatsen maar plaatsen voor de deuren van de wethouders. Kijken of ze dan nog meer van zulke plannen hebben'. Er vallen op de site van de kabelkrant meer meningen te signaleren die er niet om liegen. Over de schietpartij natuurlijk, maar ook bijvoorbeeld over de Jozefschool. Aanbevolen.
+ Muider.nl zette de uitslag van de poll 'Gaat u meedoen aan Muiderberg 727?' op de kabelkrant. Maar mooi geen woord over het feit dat het een aprilgrap was. Zou die 40 % van de surfers die voor geen prijs mee wilde doen, de grap door hebben gehad? Dat moet haast wel, want 176 mensen die erin trappen, is toch wel heel veel, hoewel: het zijn Muiderbergers.
+ De Gooi - en Eemlander zette op vrijdag 9 april alles op een rijtje wat op 1 april tijdens de brainstormsessie van Muiderberg 725 in de Zeemeeuw de revue passeerde. Het klopte aardig, behalve dan dat ze het hadden over 'het 750- jarig jubileum'. Je zou haast denken dat het een poging van de krant is om de stichting Muiderberg 725 i.o. terug te pakken, zo bloedserieus als de grollen en grappen worden opgesomd. Op die manier is de lol er gauw af.
+ De brief waarin B&W de Nee-meermin bedreigt met zowel civielrechtelijk als strafrechtelijk optreden wanneer de actiegroep het nóg eens in zijn hoofd zou durven halen om gebruik te maken van het wapen van Muiden, blijkt serieus bedoeld te zijn. Door 'm op 1 april te versturen, heeft het college zichzelf ingedekt. Als ze voor de rechter voor schut komen te staan, wat wel vaststaat als het menens wordt, kunnen ze altijd nog zeggen dat ze er, gezien de datum, op hadden gerekend dat de Nee-meermin de brief met een korreltje zout zou nemen.
+ Een pak zout zou beter van pas komen. De brief wemelt van de onzorgvuldigheden (zo is er sprake van de 'Neermin' en wordt beweerd dat de pamfletten werden rondgestuurd), maar veel pijnlijker is dat de aantijgingen werkelijk nergens op slaan. De Nee-meermin wordt verweten, dat zij de bevolking zou hebben misleid omdat de actiepamfletten op het gemeentelijk informatieblad zouden hebben geleken, waardoor de indruk zou zijn gewekt, dat het om informatie van de gemeente zou gaan, 'terwijl dit absoluut niet het geval is'. Dat dankt je de koekoek!
+ Er werden dertienhonderd handtekeningen tegen de plannen van B&W en de KNSF geoogst. Een absoluut record, temeer omdat de inwoners van Muiden zelf hun handtekeningen naar de inleveradressen moesten brengen (per wijk werden slechts in één straat de handtekeningen huis aan huis opgehaald). Zouden al die mensen de indruk hebben gehad dat het om gemeentelijke informatie ging? Die domme Muiers toch!
+ Het enige ijkpunt, waarvoor de vergelijking met het gemeenteblad opgaat, was de afbeelding van het wapen van Muiden. Dit wapen wordt door B&W geclaimd als eigendom van de gemeente. Het college haast zich erbij te vermelden, dat het niet officieel gedeponeerd is ( kan ook niet). Men wenst alleen geen 'ongewenst gebruik te dulden'. Er nog van afgezien of je de poging van de Nee-meermin om Muiden te mobiliseren teneinde onze kleinschaligheid te behouden als 'ongewenst gebruik' kunt beschouwen: dat een gemeentewapen gemeentewapen heet, wil nog niet zeggen dat het ook van de gemeente ís. Het Muider wapen staat voor de stad Muiden, zoals het Muiderberger wapen voor het dorp Muiderberg staat.
+ Anders gezegd: het wapen van Muiden is van ons allemaal. Iedereen mag dit stadswapen gebruiken. De Muiderhof deed het indertijd om eters naar binnen te halen. B&W erkent nota bene zelf dat het wapen regelmatig voor allerlei doeleinden wordt ingezet. In de brief staat letterlijk: 'Het wapen wordt door diverse verenigingen, instellingen, bedrijven etcetera gebruikt en daar is op zich niets op tegen, zolang een sterke gelijkenis met gemeentelijke uitingen wordt vermeden'. Ja: zolang B&W maar niet aangevallen wordt, zullen ze bedoelen.
+ De brief op poten aan de Nee-meermin was geen aprilgrap, maar wel om te lachen. Huilen mag ook, want eigenlijk is het ten hemel schreiend. Terwijl een gemeentelijke overheid juridisch geen poot heeft om op te staan, intimideert zij haar eigen burgers door te suggereren dat het gebruik van het gemeentewapen in een samenhang die haar niet bevalt, een misdrijf is. De Nee-meermin zou burgemeester en wethouders van Muiden uit kunnen dagen aan te tonen op welke artikelen van het wetboek van strafrecht en het burgerlijk wetboek hun aantijgingen gebaseerd zijn. Maar de actiegroep ziet liever dat B&W zijn tijd besteed aan het nakomen van de toezeggingen aan de inwoners van de stad Muiden die vrijwel unaniem via het bekende pamflet hebben laten weten dat Muiden kleinschalig moet blijven.
+ G. Heijdra uit Muiden vraagt zich in een ingezonden brief in de Gooi – en Eemlander af of ze (de ambtenaren) 'in Wageningen oogkleppen hebben of een blok beton voor hun hoofd'. 's Nachts vreten de vossen de kievitsnesten leeg, al dan niet met de kievit erop. En overdag slaan kraaien, eksters, buizerds en valken toe, die ook eieren en kuikens lekker vinden. Wat doe je hier tegen? 'De waterstand omhoog brengen, heeft ook geen zin, want een kievit gaat niet met haar kont in het water zitten. Kijk maar naar het Naardermeer', schrijft hij; 'daar is geen enkele kievit meer te bekennen'. Hoe Heijdra de kievit wil redden, krijgen we niet te weten. Alle kievitvijanden te land, ter zee en in de lucht uitroeien?
+ Uit het A4tje over de taak van de klankbordgroep dat Ouwe Muier in handen kreeg, valt niet anders af te lezen dan dat de leden van deze bijeengeraapte groep inwoners als onbezoldigde adviseurs worden beschouwd voor de invulling van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein, zoals Muiden, Weesp en de provincie die voor ogen hebben. In dat licht bezien is begrijpelijk dat de projectleider, de provincieambtenaar C.Verstand, in de eerste bijeenkomst doodleuk vroeg waar naar mening van de groep 'de 4500 woningen' moeten komen.
+ De projectleider doelde natuurlijk op het poldergebied tussen Muiden en Weesp en het KNSF-terrein. Maar als hij alle mogelijkheden open had gehouden, zou hij voor hetzelfde geld aan bijvoorbeeld de Haarlemmermeer en Almere kunnen hebben gedacht. Daar zijn immers, anders dan hier, massale aantalen woningen welkom. Dat niemand van de groep over deze uitwijkmogelijkheid begon, doet het angstige vermoeden rijzen dat niemand van hen weet dat deze mogelijkheid bestaat. 'Komt goed uit, want wat niet weet, wat niet deert' zullen B&W en de provincie gedacht hebben.
+ De leden van de klankbordgroep worden geacht de belangen van hun achterban – voor zover ze die hebben - te vertegenwoordigen. Op één lid na (de architect Paul Dinant, die door wethouder Leupen benoemd werd als 'algemeen vertegenwoordiger' van de bewoners van Muiden en Muiderberg) representeren zij een allegaartje van deelbelangen, variërend van volkstuinen tot sportvelden en sportruimten, van huurwoningen tot koopwoningen, van Muider ondernemers tot heemschutters die de vesting Muiden bedreigd zien. Daar kan natuurlijk geen breed gedragen pakket van adviezen uitkomen. Slaande ruzie zoveel temeer.
+ Het is de vraag of de Klankbordgroep inderdaad, zoals de bedoeling is, dit jaar vier keer bijeen zal komen, laat staan volgend jaar nog een extra keer. Misschien dat er hooguit een tweede bijeenkomst in zit. De eerste keer dat men bijeen kwam, was immers al meteen duidelijk hoe de kaarten lagen. Het spreekt vanzelf dat niemand van de groep er iets voor voelt om een gratis verlengstuk te zijn van het overheidsbeleid. Dat het hier wèl op lijkt, heeft de gemeenteraad, die B&W opdracht gaf de groep samen te stellen, natuurlijk niet bedoeld.
+ Toch zal de huidige onmogelijke situatie een aantal hier niet nader te noemen raadsleden beslist welkom zijn. Uit alles blijkt dat zij, al was het maar in hun hart, nog steeds hopen dat de door de bevolking getorpedeerde plannen voor massale bouw alsnog doorgaan. Een geflopte klankbordgroep kon wel eens gretig worden aangegrepen als bewijs dat het onmogelijk is gebleken de wensen van de bevolking op korte termijn te inventariseren, en dat iedereen op één lijn krijgen al helemaal een illusie is. Dat klopt natuurlijk wel. Je kunt dan ook beter een referendum houden en dat het liefst zo snel mogelijk. Een referendum is in wezen een doodeenvoudig iets. Het gaat om een simpel antwoord op een simpele vraag: 'Moet Muiden kleinschalig of grootschalig bouwen'.
+ In het pas verschenen Weekbericht van de provincie Noord-Holland laat Gedeputeerde Staten weten, dat er blijkens nieuwe prognoses 'in Noord-Holland ruimschoots mogelijkheden zijn voor zestigduizend woningen', oftewel 6500 meer dan de 53.500 woningen waar de streekplannen van Noord-Holland Noord en Zuid van uitgaan. Dat is goed nieuws, want nu er is geen enkele reden meer voor de provincie Muiden en Weesp op te zadelen met 4500 woningen. Die kunnen ze nu immers makkelijk ergens anders kwijt?
+ Onder het motto 'De vervuiler betaalt' besloot de raad er bij het Ministerie van Defensie op aan te dringen om bij wijze van oefening de explosievenopruimingsdienst de granaten op te laten ruimen, waar het KNSF – terrein mee bezaaid ligt sinds de grote ontploffing van kort na de oorlog, die zoals bekend veroorzaakt werd door militairen. Defensie doet in haar antwoord aan de gemeente net of haar neus bloedt. Ze schrijven er geen direct belang te hebben bij 'uw verzoek om de sluiting van MCI met subsidie te ondersteunen' en komen er dan ook niet aan tegemoet.
+ Drie leden van de klankbordgroep vragen B&W om een door hen opgestelde enquête via het gemeentelijk informatieblad onder de inwoners van de stad Muiden te verspreiden. Joska Muller, Mary van Beek en Paul Dinant hebben een lijst van vijftien vragen gemaakt om erachter te komen hoe er over de toekomst van de stad gedacht wordt. De eerste vraag is de beste: 'Moeten er dertig woningen per jaar in de gemeente worden bijgebouwd?'
+ De Gooi – en Eemlander verschijnt vanaf 19 april als ochtendkrant. Het is de bedoeling dat het enige dagblad met Muider nieuws vóór zeven uur bij alle abonnees in de bus valt. Misschien zijn ze er al uit, maar er stond in de krant dat ze nog bezorgers tekort kwamen voor vier plaatsen, waaronder Muiden. Eventueel zal aan de Telegraafbezorgers gevraagd worden om ook een rondje Gooi – en Eemlander te lopen. Moet kunnen. Per slot van rekening zitten beide kranten in het Telegraafconcern – zoals ook wel te merken is aan de verslaggeving.
+ Hebt u de publicatie in telegramstijl gezien in het VechtJournaal? Dit stond er: 'Gemeente Muiden. Bouwzaken. Aangevraagde sloopvergunning. Kruitpad, fabriekterrein Muiden Chemie – sloop diverse opstallen en installaties'. Zouden ze net zoveel haast hebben met bouwen? In elk geval sluit nú slopen vrijwel uit dat er net als de vorige keer stráks opnieuw gestart wordt met kruitproductie.
+ Nadat Rolf Visser door het opkopen van een in wrattenbestrijding gespecialiseerde onderneming goud geld heeft verdiend aan wratten, staat hij op het punt goud geld te verdienen aan watjes.
+ Elly Landzaat (78), die iedereen in Muiden kent als El van Eef Oosterbroek, is zo vaak in diverse Stercommercials te zien dat je haar mist als ze een avond niet op de buis is. Ze dankt haar faam aan haar overtuigende verschijning als 'omaatje', maar niet het omaatje dat in het Hans Anders spotje 'Of je worst lust' roept, zoals de Nieuwe Revue beweert in zijn jaarlijkse speciale reclame-uitgave. Muidens topactrice komt in dit blad uitvoerig aan het woord. Zegt El: 'Acteren doe ik nog niet zo lang. Mijn dochter zei in het begin: "Dat is toch niks voor jou, je bent oud en niet knap.'' Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik word gevraagd. Er wordt gezegd dat ik een natuurtalent ben. Ik ben een heel gewoon mens hoor. Ik wil er nog een tijdje mee doorgaan. Niet voor geld. Moet je horen, ik heb een AOW en twee pensioenen. De meeste dingen vind ik leuk. Kijk, ik ga niet staan dweilen voor een potje chloor. Dan blijf ik liever thuis op de bank zitten.'
+ El Oosterbroek had ook nog een keutel voor me. Toen ze niet thuis was, had de postbode een kaartje in de bus gegooid met het verzoek een pakketje op te halen in Weesp. Het bleek een met zes euro gefrankeerd pakketje van de Telegraaf te zijn. Toen ze het opende ging er een lampje bij haar branden. Als een van de vijf prijswinnaars van een grote lezersactie ontving El zes C'D's van Johnny Hoes. In het pakketje zaten bovendien twee kaartjes voor het Grote Concert des Levens in de Heineken Muziek Hal. Zaterdag ging ze erheen. Ze mocht ook nog gratis naar de Loco Loco Disco, maar dat liet ze liever over aan de jeugd.
+ Ook al weet je alle spreekwoorden uit je hoofd en is je tuinpas tot op de einddatum versleten, het Muiderslot heeft je straks als Muier iets te bieden wat je nog niet kent. Een ouderwetse Muider dag op het slot als hernieuwde kennismaking zou dan ook welkom zijn, al dan niet met een roofvogelshow en een valk die 'm smeert.
+ 'De klankbordgroep is een afspiegeling van de Muidense samenleving' constateert B&W in raadsstukken. Zouden ze op het gemeentehuis soms iets weten wat ik niet weet?
+ Donderdag 8 april kan voor Dick Schulp niet meer stuk. In het radioprogramma van Frits Spits werd hij aangekondigd als de burgemeester van Muiden.
+ Donderdag 15 april wordt de inwoners van Muiden aan het begin van de raadsvergadering de laatste kans geboden om in te spreken over de voorstellen van B&W voor parkeren en verkeer, waaronder betaalde parkeervergunningen en de installatie van definitieve verkeerslichten voor de sluisbrug.
+ Zeg mij waarvoor u kiest en ik zal u zeggen wie u bent. 1: B&W is kleinzielig om de Nee-meermin te kapittelen. 2: B&W is grootmoedig om de Nee-meermin nog een kans te geven.
+ Wil de gemeente Muiden op de kaart krijgen, komt Muiderberg erop.
+ Opgevangen: 'Ik zou maar een pruik opzetten als ik jou was. Voor je het weet ziet de politie je voor een skinhead aan'.
+ Maar wíj hebben Hell's Angels. Kijk zondags maar eens op de sluisbrug.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: