- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Gratis keutels voor betaald parkeren.

3-mei-2004

+ Het was op Koninginnedag lekker druk in het oranjezonnetje, zo goed als het 's avonds gezellig druk was in de grote tent, waar het feest tot in de kleine uurtjes duurde. Het COF had dit jaar naast het gebruikelijke werk voor de nodige afwisseling gezorgd. Zo waren er nieuwe kinderattracties en nieuwe spelletjes. Darts gooien bleek iets te hoog gegrepen voor de meeste deelnemertjes. Daar stond tegenover dat de rollatorrace een succes was. Er ging er zelfs een over de kop.
+ Menig oranjeballon kwam op zijn wedstrijdvlucht niet verder dan tussen de kaarsjes van de kastanjebomen op het Vestingplein. Bij het koffieconcert van zondag verraste Crescendo de gasten van de Harmonie uit Sint Nicolaasga met het Friese volkslied. Crescendo's beschermheer oud-burgemeester Bert Kuiper was niet met zijn Friezen meegekomen. Hij is op vakantie op de Antillen.
+ Donderdag spelde burgemeester Smith namens de Koningin drie ouwe Muiers een lintje op. Roel Samplonius voor zijn vele verdiensten voor Crescendo, Hil Klasens als alom gewaardeerde terreinbeheerder van SC Muiden en ook G. van Oosterhout, die zich vele jaren heeft ingespannen voor het knaagdierwezen, met name Tan-konijnen, marmotten en muizen. In Weesp kreeg oud pastor Samsom van Muiden, Muiderberg en Weesp, die ook na zijn pensioen nog druk in de weer is, een lintje.
+ De feesttent stond dit jaar eerder dan gewoonlijk op het Vestingplein, aangezien het traditionele klaverjastoernooi, dat altijd in de kazerne plaatsvindt, naar deze tent moest uitwijken. De kazernezaal was bezet omdat er een extra raadsvergadering was ingelast. Op de agenda van deze vergadering stond maar één punt: het initiatiefvoorstel van het CDA en de PvdA over het verkeers – parkeerbeleid in Muiden. Er was haast bij, omdat de gemeente graag wil dat Noordwest en Klapwijk per 1 juni vergunningengebied worden en hiervoor de nodige wettelijk verplichte maatregelen moeten worden getroffen.
+ In Mariahoeve is al jaren een vergunningensysteem van kracht. Dit geldt vanaf volgende maand dus ook voor de twee andere buitenwijken. Wel wordt er vanaf 1 januari volgend jaar nog maar één gratis parkeervergunning per huishouden verstrekt. Hierop staat niet het kenteken vermeld, maar alleen de straat en het huisnummer. Je kunt deze gratis vergunning zowel voor een bezoeker als voor je eigen auto gebruiken. De gratis vergunning is uitsluitend geldig voor de wijk waarin je woont. Wil je ook in een andere wijk kunnen parkeren dan zul je voor maximaal € 20, - een extra vergunning (gesteld op kenteken en adres) moeten aanschaffen. Wil je nog meer vergunningen dan moet je er steeds € 20, - bovenop betalen, dus € 40, - , € 60, - , € 80, - enzovoorts. Het voordeel van de betaalde vergunningen is niet alleen dat je er in alle wijken mee mag parkeren, maar vooral ook dat je er een half uur mee op betaald parkeren mag staan.
+ De verschillende soorten vergunningen voor het bedrijfsleven gaan elk € 75, - kosten. Tijdelijke vergunningen komen op € 7,50 per dag, € 20, - per week en € 40, - per maand. Overigens staan deze tarieven nog niet vast. Bij alle vergunningen (dus ook bij de extra vergunningen na de gratis eerste) gaat het vooralsnog om richtprijzen. Verwacht wordt dat er uiteindelijk een lager bedrag per vergunning zal moeten worden betaald; in elk geval niet hoger.
+ Iedere automobilist mag, ongeacht waar hij vandaan komt, straks met de bekende blauwe parkeerschijf zijn auto anderhalf uur gratis in alle drie buitenwijken neerzetten (in Noordwest tijdens voetbalwedstrijden drie uur) - dus net als altijd al in Mariahoeve mocht. Daarnaast kan iedereen zijn auto altijd gratis op een van beide grote parkeerterreinen langs de A1 kwijt. In beide gevallen is geen parkeervergunning nodig. Bovendien kunnen klanten, relaties en patiënten gratis gebruik maken van de speciale bezoekersvergunningen van ondernemers.
+ Alle gratis parkeermogelijkheden gelden uiteraard ook voor inwoners van de gemeente, die niet in de vesting of een van de wijken, maar in 'het buitengebied' van Muiden en in Muiderberg wonen. Het is alleen níet de bedoeling dat deze inwoners een gratis vergunning krijgen. Dat is ook logisch, want de gratis vergunning geldt alleen voor de wijken waar een parkeerregeling is, en die heeft Muiderberg nu eenmaal niet. Niettemin bleek in de raadsvergadering dat deze uitsluiting de VIB als Muiderbergse partij steekt, temeer omdat er regelmatig ook aan Muiderbergers parkeervergunningen zijn verstrekt. Ergo, de partij begon een potje te pruilen, vooral ook omdat in het aangepaste voorstel van B&W wél een gratis eerste parkeervergunning voor Muiderbergers was opgenomen. Maar ja, dat was een foutje.
+ De protesthouding van de VIB heeft waarschijnlijk meer met het altijd broeiende ongenoegen over de al dan niet vermeende achterstelling van Muiderberg bij Muiden te maken, dan met logica en realiteit, zeker als je bedenkt dat alle inwoners van de gemeente Muiden, dus óók de Muiderbergers, voor € 20, - een vergunning kunnen krijgen, waarmee ze, net als de automobilisten in Muiden met extra vergunning, in elke buitenwijk van Muiden mogen parkeren, terwijl ze ook nog eens een half uur op betaald parkeren mogen staan.
+ Mocht er ooit een parkeerregeling in Muiderberg komen, dan zal er uiteraard ook een gratis vergunning komen voor het dorp of delen daarvan. Geen idee wat de VIB, die samen met Riet Ruijzendaal tegen het voorstel stemde, nu van plan is te gaan doen, maar het is niet hun stijl om goede sier te maken met een kreet, die Muiderbergers graag horen. Los daarvan zou de partij prompt door de mand vallen met een actie voor een gratis vergunning voor Muiderbergers, tenzij deze actie gekoppeld is aan een parkeerregeling voor het dorp.
+ Speciaal voor de werknemers van MCI was afgelopen zondag een afscheidswandeling over het kruitfabriekterrein georganiseerd. Maar het feest ging niet door. Mocht niet van de KNSF. Er werd zelfs gedreigd. Wanneer de organisatie niet af zou zien van het plan om te gaan stappen, waren er stappen van de KNSF te verwachten.
+ De direct aanwonenden bij de betonnen plaat voor de vestingwal, waar de noodlokalen gepland zijn voor de Jozefschool, kregen op 20 april een brief van de gemeente, waarin wordt aangekondigd dat op 10 mei wordt begonnen met het plaatsen van deze lokalen. Dat is ruim voordat de wettelijke termijn van zes weken voor het indienen van bezwaren is verstreken. Ook al omdat in de brief staat dat B&W van plan is een bouwvergunning voor de uitbreiding van de huidige school te verlenen, valt te concluderen dat het college uitgaat van het standpunt 'we zien wel waar het schip strandt'.
+ Aangezien eventuele bezwaarschriften – net als bij de aanvraag van de sloopvergunning voor het KNSF terrein - geen opschortende werking hebben, reageerden de omwonenden door de zaak direct bij de 'voorzieningenrechter' aanhangig te maken. Dit is de enige overgebleven manier om de bouw van de noodlokalen tegen te houden totdat de buurt weet waar men aan toe is. Ook al omdat men nog steeds geen enkele garantie op dit punt van het college heeft gekregen, wordt gevreesd dat de lokalen wel eens vele jaren kunnen blijven staan. Door de protesten die dankzij de artikel 17 en 19 procedures kunnen worden ingediend te negeren, gokt het gemeentebestuur er kennelijk op, dat de rechter een acute oplossing voor het ruimteprobleem van de Jozefschool zwaarder laat wegen dan de bezwaren van de buurt.
+ In een brief aan zijn medebewoners, waarin hij bevestigt dat hij een voorziening ter schorsing van de besluitvorming van B&W van Muiden heeft aangevraagd bij de rechtbank van Amsterdam, constateert Bouvywijkbewoner Hans Schekermans dat de bouw van de lokalen tijdens de bezwaarprocedure onder de noemer onbehoorlijk bestuur valt en getuigt van weinig respect voor de betrokken bewoners. Er is dan ook meteen een bezwaar ingediend met als doel de gemeente te bewegen om pas nadat artikel 19 succesvol doorlopen is tijdelijke maatregelen te treffen (artikel 17) met medewerking van betrokken bewoners.
+ Bij een inspectietocht langs de milieuvriendelijke oevers (dat zijn de door mensenhanden aangelegde moerasjes op een aantal plaatsen langs de Vecht) viel het DWR op, dat er zoveel drijfvuil in het riet lag. Om hier iets aan te doen, werden twee beroepskrachten ingeschakeld. Deze waren samen twee dagen in de weer. Vanaf het steunpunt DWR aan de Dammerweg voer men de eerste dag langs stuurboord naar Weesp en langs bakboord terug. De volgende dag was het traject Weesp – Muiden vice versa aan de beurt, dat wil zeggen tot aan de Vechtbrug. Over een tijdje komen ze terug naar Muiden voor het verwijderen van drijfvuil in het Balkengat, de Singelgracht en het overige binnenwater rond de vesting, dat bij DWR in beheer is. De havenmonding ten Noorden van de Groote Zeesluizen valt onder Rijkswaterstaat. Jammer genoeg in dit geval, want ook hier is goed te zien dat velen zich op het water als toddekken gedragen.
+ Els Hekkenberg van het steunpunt DWR meldt dat de schoonmaakactie ongelooflijke hoeveelheden vuil heeft opgeleverd. Wat de mensen allemaal in het water keilen! De oogst bestond uit maar liefst zes kingsize vuilniszakken boordevol met allerlei troep, waaronder veel lege blikken, lege flessen en plastic bakjes. Maar ook bijvoorbeeld complete bloembakken. Daarnaast werden er een flink aantal halfvolle olieflessen uit het riet gevist en zelfs twee oliedrums, zeg maar de stille getuigen van wat je gerust een misdrijf tegen de natuur mag noemen: het lozen van olie, om een tochtje naar het inzameladres en wat geld uit te sparen.
+ De grote schoonmaak was ook een boeiend avontuur wat betreft flora en fauna. Het wemelt langs de Vechtoevers van net ontluikende moerasplanten, maar ook van allerlei dieren, waaronder veel bloedzuigers. De schoonmakers stonden ineens oog in oog met een slang, die vervaarlijk naar hen siste. Volgens Els was het waarschijnlijk een bruinslang zoals je vroeger bij de vuilstort in Diemen zag. Veel groter dan een ringslang, geschubd, bruingroen en aan beide kanten van z'n kop een zwarte vlek. Ze zagen hem maar even, want ze zijn 'm gauw gesmeerd.
+ Wanneer je de hernieuwde poging van DWR gadeslaat om na de mislukking van vorig jaar de Singelgracht te voorzien van milieuvriendelijke oevers, ontkom je niet aan de conclusie dat er op deze plaats een smak geld in het water is gegooid. Vrijwel alles wat er fout ging, was te voorzien. De wisselende waterstand, het weinige zonlicht dat door het gebladerte van de bomen drong, waardoor er te veel schaduw was, de kleilaag die te dun was en te diep lag, en het opvreten van het jonge groen door de watervogels. Het is eigenlijk onbegrijpelijk, zeker als je nagaat dat DWR de nodige ervaring heeft met dit soort oevers. En het maakt de druiven extra zuur voor de arkbewoners, die immers een schandalige liggeldverhoging te wachten staat.
+ Een lentetafereel op de Singelgracht. Een opgeschoten futenjong zwemt klaaglijk piepend zijn moeder tegemoet. Zij reikt hem een zilverig blinkend visje aan. In één beweging haalt zij uit om hem een draai om zijn oren te geven. Het jong weet de lel te ontwijken door als de bliksem met zijn buit de diepte in te schieten. Ze kijkt hem verontwaardigd na. Ik weet wat ze denkt: 'Duik voortaan je eigen eten op, lummel'.
+ Even later zwemt de eenzame grote witte zwaan (vrijgezel of weduwnaar, wie zal het zeggen) die ook dit jaar weer de baas speelt in de Singelgracht, met krachtige slagen naar een moederkoet met vier roodgekraagde muppets. De zwaan heeft trek in een lekker hapje. Hij strekt zijn lange hals met open snavel uit naar een van de kleintjes. Ik kan de moordenaar wel wurgen en probeer hem schreeuwend en stampvoetend vanaf de steiger op andere gedachten te brengen. 'Het is de natuur, daar begin je niets tegen' zegt een vriend die het drama gelaten gadeslaat.
+ Mijn vriend heeft gelijk. Het is iets tussen dieren. De zwaan trekt zich geen klap aan van mensen, laat staan van die ouwe druktemaker op de steiger. Dat hij aarzelt om toe te happen heeft een andere reden: moe koet heeft al haar veren en veertjes opgezet. Ze is ineens twee keer zo groot en twee keer zo zwart geworden. Hoewel ze vrijwel rechtop in het water staat en dreigend met haar vleugels wappert, valt ze in het niet tegenover de enorme zwaan. Toch deinst deze een ietsje achteruit. Dit is hét moment voor drie van de vier koetenkuikens om razendsnel de rietkraag in te schieten. De vierde blijft achter. De domoor dobbert in kringetjes rond.
+ Het domme koetenkuiken ligt voor het ophappen en de zwaan was dan ook zeker op de uitnodiging ingegaan, als niet ineens ook pa koet ten tonele verschenen was. Al even indrukwekkend heeft deze zich aan de zijde van zijn wederhelft opgesteld, gereed voor de aanval. De zwaan trekt langzaam zijn ellenlange hals in. Inmiddels heeft het onnozele koetenkind door gekregen dat het bij zijn broertjes en zusjes in het riet veiliger is, of op z'n minst gezelliger. Tergend traag, terwijl hij toch zo snel kan zijn, peddelt het zwanenhapje naar de kant. De zwaan kijkt het even spijtig na voordat hij zich omkeert en zich terugtrekt. Niet vier, niet vijf, maar zes koetenkuikens slaan hem vanaf een boomstronk in het riet gade. Ineens bedenkt de heerser van de Singelgracht zich, en wendt de steven in mijn richting. Meneer de bedelaar wil brood: zie je niet dat ik honger heb, mens? Schiet eens op alsjeblieft.
+ In de derde aflevering van de serie artikelen in de Gooi - en Eemlander over de kruitfabriek zegt kruitwerker Henk Huiberts over de vervuiling, die de totaalsloop zou rechtvaardigen: 'Er zit geen kruimel asbest'. In de officiële sloopaanvraag komt iets anders naar voren. Daarin staat te lezen dat de aanwezigheid van asbesthoudende materialen bevestigd wordt door asbestonderzoek. Bij 'verontreinigd sloopafval' staat: 'ja, uit onderzoek is bekend wat en hoeveel'.
+ In de krant van woensdag stond dat Muiden met € 1972, - ruim onder het landelijk gemiddelde ligt met de graflasten - dat zijn de grafrechten, de begraafkosten en het onderhoud van het graf. Regionaal staat Muiden zelfs als laatste in het rijtje van vijftien gemeenten, dat aangevoerd wordt door Naarden met € 5968. En nu maar hopen dat degene die de prijzen in Muiden bepaalt de krant van woensdag niet heeft gelezen.
+ Wanneer er vrienden van de vesting bij elkaar zijn, wordt er natuurlijk gepraat over wat Muiden te wachten staat. Komt er alleen maar een flinke wijk bij of gaan we misschien toch de grootschalige kant op? Dinsdagavond in de jaarvergadering van de Historische Kring Stad Muiden vroeg voorzitter Joop Lahnstein, nadat hij langs zijn neus weg verteld had dat slotvoogd Ton Koot indertijd met zijn bezwaarschrift de geplande hoogbouw in Noordwest had weten tegen te houden, het op de man af: 'Wil iedereen die voor grootschalige bouw is, zijn vinger opsteken?' Er ging geen vinger de lucht in, maar dat zei natuurlijk niet alles. Men was het erover eens dat het onderwerp een genuanceerder aanpak verdiende. Besloten werd er via een enquête achter te komen hoe de ruim tweehonderd leden van de Kring er tegenaan kijken. De vraag is: vinden zij dat het beeld van de vesting verstoord dreigt te worden of niet?
+ Wie mocht denken dat er geen vuiltje aan de lucht is in Muiden, wordt uit de droom geholpen door het artikel van maandag 3 mei in de Gooi – en Eemlander. De concentratie van stikstofdioxide op zowel de A 1 als de A6 binnen onze gemeente is zo hoog dat er volgens de wet maatregelen moeten worden getroffen om de luchtverontreiniging te beperken. Het staat te lezen in een rapport van de provincie Noord-Holland uit 2002. Sinds dat jaar is het verkeer op beide Rijkswegen nog intensiever geworden.
+ Wat de gevolgen voor de volksgezondheid zijn, geeft het rapport niet aan. Het onderzoek heeft zich beperkt tot stikstofdioxide. Andere bronnen van vervuiling zoals koolmonoxide, benzeen en fijn stof zijn niet onderzocht. Omdat de A1 en de A6 onder beheer van het Rijk vallen, heeft burgemeester Smith de provincie laten weten dat de gemeente Muiden niet van plan is zelf stappen tegen de luchtverontreiniging te nemen. Mogelijk dat er op regionaal niveau iets kan gebeuren. Vooropgesteld dat er inderdaad wat tegen te doen is natuurlijk.
+ Hoewel nu ook Weesp in navolging van Muiden te kennen heeft gegeven de 4500 woningen van Meijdam als een wens te beschouwen en niet als een eis, is de dreiging van massale woningbouw en kantoorcomplexen tussen Muiden en Weesp nog niet geweken. Als de gemeenteraden geen voet bij stuk houden, komen er behalve veel huizen en kantoren ook tienduizenden auto's in onze directe leefomgeving bij. Die gaan vrijwel allemaal de A1 op. De enige maatregel om de bewoners van de stad Muiden te vrijwaren van nog meer luchtvervuiling is een zo snel mogelijk het aquaduct aanleggen. In dit verband valt er goed nieuws te melden. Gedeputeerde Henry Meijdam heeft in het politieke café in Laren te kennen gegeven dat hij voorstander is van zogeheten transferia, bijvoorbeeld bij het station Weesp, wanneer zoals hij zei 'de Bloemendalerpolder gerealiseerd wordt, mits het aquaduct bij Muiden er komt'.
+ Zo dichtbij is deze droom nog niet geweest, zeker niet vanuit de provincie. Maar Henry Meijdam is dan ook een realist. Dat hij nog eens nadrukkelijk gesteld heeft dat de provincie hier 4500 woningen wil, was alleen maar om zich in te dekken tegenover Provinciale Staten, zodat hij, zodra het 'fout' gaat kan zeggen: 'Ik heb gedaan wat ik kon, het ligt aan die twee eigenwijze gemeenten'. Los van het feit dat hij wel eens van Provinciale Staten op zijn bordje kan krijgen, dat de provincie meewerkt aan het nog rijker maken van een al steenrijke grondbezitter annex projectontwikkelaar, realiseert Henry Meijdam zich meer dan wie ook dat een infrastructuur, die het mogelijk maakt om het Randstadverkeer goed te laten doorstromen, veel meer tijd en strijd waard is dan een paar duizend huizen in de Bloemendalerpolder en op het KNSF-terrein.
+ Inmiddels is het zelfs in Den Haag doorgedrongen dat de bevolking van Muiden zich fel verzet tegen massale hoogbouw, zo goed als tegen de 'Golden Gatebrug' tussen Almere en IJburg. Doelend op de aantasting van het IJmeer en de oevergebieden liet minister Peijs van Verkeer en Waterstaat zich althans ontvallen dat behalve de natuurlobby 'de inwoners van Muiden zich ook al hebben laten horen'. Ook de op voorhand al zwaar bekritiseerde Nota Ruimte, waarin provincies en gemeenten gelegenheid wordt geboden de groene longen van de Randstad te laten bloeden door ze rood te kleuren, biedt enige armslag. Zo staat in de nota dat er na overleg tussen Weesp, Muiden en de provincie waarschijnlijk minder woningen zullen komen dan het aanvankelijk voorgenomen aantal. Verder moet er onder meer rekening worden gehouden met de ontwikkeling van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en het Groenproject Vechtstreek.
+ Hier komt nog bij dat er in verband met eventuele dijkversterkingen niet gebouwd mag worden in een zone van 100 meter binnendijks en 175 meter buitendijks. Dit zou wel eens goed nieuws voor de leden van de tuindersvereniging de Westbatterij kunnen zijn. Misschien ook niet. Wat er met het talud van de dijk gaat gebeuren, hangt van het Hoogheemraadschap af, niet van de KNSF, die niet meer dan huurder is van de volkstuinengrond. Een weer ander chapiter is het taboe op buitendijkse ontwikkelingen als havenuitbreidingen. Je moet wel met een heel overtuigend verhaal komen aanzetten, wil dit toegestaan worden. Dat het beter voor de economie van Muiden is wanneer een jachthaven als de Koninklijke flink uitbreidt, zal helaas onvoldoende zijn, maar je weet het nooit met dit rechtse Kabinet. Per slot van rekening hebben we het over de Koninklijke.
+ Amsterdamse bestuurders zijn realisten. Ze weten wat actiegroepen voor elkaar kunnen krijgen en gaan er van uit dat je beter eieren voor je geld kunt kiezen, dan opboksen tegen een onwillige bevolking. Kennelijk kijken ze op deze manier ook tegen de hier door de Nee-meermin ontketende 'anti Groot Muiden actie' aan. In elk geval hebben ze het signaal van de Muiers zo serieus genomen, dat ze in de recente uitgave van 'Plan Amsterdam' van de Dienst Ruimtelijke Ordening, waarin een beschouwing staat over de Noordvleugel, het KNSF-terrein en de Bloemendalerpolder maagdelijk blank hebben gehouden, met uitzondering van het Weesper deel ten Noorden van het station, waar nieuwbouw is ingetekend. Terecht, want daar wil Weesp zèlf graag duizend woningen.
+ Dat de ambtelijke molens van de hogere overheden dom blijven doormalen is een bekend verschijnsel, maar dat de grote boze buurman Amsterdam meer naar de bevolking van Muiden luistert dan onze eigen burgemeester en wethouders is een verrassend verschijnsel. Niet zozeer voor ons, alswel voor buitenstaanders. De provincie heeft daarentegen geen enkele boodschap aan signalen vanuit de bevolking. Haarlem blijft doordraaien op de eerste input, ook al is die achterhaald. Als er al sprake is van een verandering, gaat dit hooguit om een naamswijziging. Zo is het grootste nieuws voor Muiden in de stukken over de toogdag van de Derde Noordvleugelconferentie van 2 juli aanstaande, dat men het niet meer wil hebben over de Bloemendalerpolder, maar over het project Weesp - Muiden. Dit omdat er binnenstedelijk nogal wat in Weesp gebouwd zal worden en omdat nu ook het KNSF terrein bouwlocatie is.
+ Ook in deze jongste Noordvleugel-documenten over de bereikbaarheid en de verstedelijking van de Randstad wordt onverminderd gerept over 5000 woningen (zij het nu in het project 'Weesp -Muiden') terwijl Meijdam dit aantal toch allang teruggebracht heeft naar 4500. Over het begin van de bouw staat te lezen dat het de bedoeling is om vóór 2010 te starten. B&W van Muiden en de KNSF houden het op 2005. Dat is volgend jaar.
+ Op initiatief van de afdeling Muiden van de Lions komt deze zomer 'het spannende familiespel voor Muiden en Muiderberg' uit. Het spel is geïnspireerd op Monopoly, maar in plaats van straatnamen worden de namen vermeld van lokale sponsors, die een speelvak hebben gekocht. De waarde van de vakken wordt bepaald door aandelen, die kunnen stijgen of dalen. De opdrachten voor de spelers zijn geënt op situaties in Muiden en Muiderberg. Het spel gaat € 29.95 kosten, en zal in verschillende winkels in stad en dorp te verkrijgen zijn. De opbrengst gaat naar goede doelen van de Lions Muiden, zoals een brug in het Kocherbos die door hen gesponsord wordt om het de bewoners van Florisberg makkelijker te maken door dit bos te wandelen. De oplage van het spel is beperkt. Wie er zeker van wil zijn dat hij dit 'collectors item' in zijn bezit krijgt, kan erop intekenen. Bel Frits Passet, telefoon 263159.
+ Om een indruk te krijgen hierbij een paar voorbeelden van de opdrachten. 'U heeft uw huis laten schilderen door Arjan Buninga. U hoeft niets meer te doen en mag daarom een beurt overslaan'. 'U kreeg een woning toegewezen van de woningcorporatie "de Woningbouw". Ga drie plaatsen terug.' 'Feest! Restaurant het Lagerhuys heeft een Michelin ster gekregen. Iedere speler ontvangt € 1.000, -.' 'U bent het 1000ste lid bij de hockey club in Muiderberg en ontvangt een welkomstpremie van € 1.000, -'. 'Ga door naar De Wegman. Indien u onderweg auto's passeert, dan ontvangt u van iedere eigenaar € 500, -.' 'Bij supermarkt Neefjes vindt u het complete boodschappenpakket. Omdat de boodschappen ook worden thuisbezorgd kunt u 1 beurt rust nemen'. 'U heeft een ligplaats voor uw boot bij de KNZ&RV gekregen. U betaalt € 500, - liggeld'. 'De hypotheekadviseur van Makelaar Vlaanderen gaf u een goed advies, uw koerswinst bedraagt € 500, -.' U ziet het: u bent helemaal thuis met dit spel.
+ De Muider Cor van de Peppel, die zich als actievoerder het vuur uit de sloffen loopt voor zijn medewaterbewoners, liet voor de camera van AT5 weten wat het Hoogheemraadschap in zijn graaizucht heeft aangericht. Talrijke arkbewoners dreigen door de absurde verhoging van het liggeld in financiële problemen te raken. Ze zien geen uitweg. Niet alleen is het bedrag aan liggeld dat vanaf 2005 vijf jaar lang met sprongen zal stijgen, niet op te brengen, ook zal het voor velen heel moeilijk, zo niet onmogelijk zijn hun ark te verkopen. Door de zware liggeldbelasting daalt de verkoopwaarde naar een dieptepunt. Daar komt bij dat de meeste banken er, zeker nú, voor passen een hypotheek op een ark te verlenen.
+ Tot voor kort was slechts een enkele arkbewoner bereid zijn woonboot te verkopen. Temeer omdat er van AGV geen arken bij mogen komen, zijn de woonboten een begeerd object geworden, wat de prijzen heeft opgejaagd. Maar wat koop je daarvoor als je wilt blijven zitten waar je zit? Je hebt er alleen maar last van, want door de hoge verkoopwaarde moet je veel meer RZB betalen – waar dus binnen vijf jaar ook nog eens een bijna vier keer zo hoog bedrag aan liggeld bovenop dreigt te komen. Bij een huis kun je een tweede hypotheek nemen om alles te kunnen betalen, maar bij een ark dus niet. Je zit compleet klem.
+ In de AT5 uitzending kwam namens Amstel Gooi en Vecht de hoogheemraad Peter Korzelius voor de camera. Het was een schaamteloze vertoning. Hij erkende zonder blikken of blozen dat het waterschap met deze ingreep mee wil profiteren van de hoge arkprijzen – zonder daar ook maar iets tegenover te stellen. Hij had er geen enkele boodschap aan dat door het absurd hoge liggeld de arkenprijzen nu juist kelderen. De veronderstelde kip met de gouden eieren wordt geslacht en de waterbewoners zijn de dupe. Korzelius durfde te beweren dat AGV zich heel humaan heeft opgesteld. De arkeigenaren wordt immers over een periode van jaren, dus heel langzaam, de nek omgedraaid.
+ Ook betoogde Korzelius dat arken voor de wet geen woningen zijn en dat het legitiem is om arkbewoners te plukken, zonder hier ook maar iets tegenover te stellen. Het beleid is tot 2010 uitgestippeld, waarna AGV vrolijk kan doorgaan met een nieuwe asociale verhoging. De woonbooteigenaren hebben geen enkele zekerheid, temeer omdat het Hoogheemraadschap zwijgt als het graf over het in 1997 toegezegde contract met wederzijdse rechten en plichten.
+ Amstel Gooi en Vecht kon nog wel eens een zware pijp gaan roken. Niet alleen wordt er een rechtszaak door de waterbewoners voorbereid en zijn er vragen gesteld in de Tweede Kamer, ook de provincie roert zich. Met name dat laatste zou wel eens kwalijk kunnen uitpakken voor AGV. Gedeputeerde Staten is namelijk verantwoordelijk voor het beleid van de waterschappen. Het college van GS zal niet blij zijn met wat het Hoogheemraadschap de woonbootbewoners aandoet, temeer omdat de verontwaardiging zich niet beperkt tot alleen de gedupeerden. Letterlijk iedereen die ervan hoort, vindt het schandelijk. Alle kiezers zien nu het ware gezicht van AGV en dus ook dat van de provincie, als deze niet snel ingrijpt. 
+ De publiekstrekkers Muiderslot en Pampus gaan in cassatie. Ze zijn het niet eens met de uitspraak van de rechter, dat ze verplicht zijn toeristenbelasting aan de gemeente Muiden af te dragen. Het slot en het forteiland vinden zichzelf geen publieke attracties maar cultuurhistorische instellingen.
+ Muiden heeft er een attractie bij. Zodra de zon zich op een vrije dag laat zien, zit Petra Vonk buiten tussen de planten en plantjes voor haar huis op de hoek van de Hellingstraat. Ze wordt gezelschap gehouden door haar katten, haar papegaai die op kattenstaarten loert, en altijd wel een belangstellende Muier of Muidense die wil weten of de olijk ogende lorre bereid is een knauw te geven. Dat is-ie.
+ Op de braderie in Muiderberg had D'66 in de gezamenlijke stand van de politieke partijen een prangende vraag opgeschreven. Deze luidde 'Wat is goed voor Muiderberg?' Iemand had er als antwoord onder gezet: 'de VIB'.
+ Het gat van Muiden gezien in de historische muur naast de Tafel van Muiden in de Amsterdamsestraat?
+ De boten van de Urker vissers liggen niet in de Muider haven voor de mooiigheid. De Urkers vissen er wel degelijk mee. Op aal.
+ Volgens ooggetuigen is het dolkomisch om te zien hoe het college van B&W in paniek raakt zodra de gedeputeerde Henry Meijdam op ware grootte in het gat van de deur van het gemeentehuis verschijnt. Maar wat kopen wij als Muiden voor die lol?
+ Als ik goed heb begrepen wat er op de kabelkrant stond, geeft Schulp het duale stelsel er de schuld van dat de gemeenteraad zijn voorstellen voor verkeer en parkeren onderuit heeft gehaald en met eigen voorstellen is gekomen.
+ Als dat zo doorgaat, zetten niet de voorstanders, maar de tegenstanders van Groot Muiden Muiden op de kaart.
+ De kop van de week stond maandagmorgen al in de Gooi – en Eemlander: 'Buschauffeur zat achter het stuur'.
+ Lijfspreuk voor politici in het algemeen en collegeleden in het bijzonder: 'Wie slijmt, blijft'.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: