De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Daadkrachtige en voortvarende keutels.

24-mei-2004

+ De beruchte dreigbrief van het provinciehuis heeft de nodige activiteiten in Muiden losgemaakt. Zo stuurden de gezamenlijke PvdA-fracties van Muiden en Weesp een Open Brief aan Minister Dekker van VROM, waarin zij zich afvragen waarom uitgerekend de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein als voorbeeldproject voor Ruimtelijke Ordening is voorgedragen, terwijl het nu juist een lelijke uitglijder van de provincie is. Omdat hieraan vooraf ging dat B&W van Muiden de mening van de bevolking straal negeerden, en daar via de Klankbordgroep doodleuk mee doorgaan, gelooft uw chroniqueur wèl in dit voorbeeldproject. Het verdient de prijs van het slechtste voorbeeld.
+ Ook de Stichting Stad Muiden reageerde op de dreigbrief. Voorzitter Jacob Veenhuysen stuurde een protest naar de Commissaris van de Koningin. Jacob heeft nog meer potjes op het vuur staan, zoals kaarten met foto's uit het kruitbos. Verder ging de enquête van de Klankbordgroep versneld de deur uit, eveneens als reactie op de dreigbrief. En ook dook de Nee-meermin weer eens op. Dit keer met een oproep op de kabel, waar je het als raadslid warm van krijgt.
+ Maandag wilde een cameraploeg van RTV Noord Holland op het KNSF- terrein komen voor een reportage over de laatste ontwikkelingen. Oud RTL nieuwslezer Sander Simons, die sinds kort KNSF communicatieadviseur is, liet weten dat dit onder geen beding door kon gaan. Ook niet onder begeleiding. Veel te gevaarlijk met al die explosieven. Of ze nu hoog of laag sprongen, het was onbespreekbaar. Het leek wel alsof het om de medewerkers van MCI ging. Het team heeft toen maar buiten de hekken en op het Kruitpad gefilmd. Om het een beetje goed te maken beloofde de KNSF hen eigen beelden van het kruitbos. De uitzending was dezelfde avond bij het nieuws en zal waarschijnlijk ook de rest van de week te zien zijn. Donderdagochtend om half twaalf wordt een radio-interview op RTV Noord-Holland uitgezonden met Herman Schulting, die 47 jaar op de kruitfabriek heeft gewerkt en Fred Winnubst van de Neemeermin.
+ Het is nog maar anderhalve week geleden dat de gemeenteraad de dreigbrief van de provincie kreeg voorgelegd. 'Opschieten jullie met de plannen voor de polder en het KNSF terrein, anders nemen wij het over. Het uitgangspunt is bekend: 4500 woningen', aldus luidde, in het kort samengevat, de boodschap. De publieke tribune was die avond redelijk bezet, maar er waren zeker meer mensen gekomen, wanneer de gemeente niet vergeten was de officiële aankondiging aan de kabelkrant door te geven.
+ Zoiets laat je geen tweede keer gebeuren, zou je verwachten, maar mooi dat ook de aankondiging van de belangrijke openbare vergadering van dinsdag, waarin de gemeenteraden van Muiden en Weesp in de kazerne bijeen zijn, de kabelkrant niet heeft gehaald. Gelukkig is de Nee-meermin nooit te beroerd een gat te vullen, dat de gemeente laat vallen. U hebt de oproep aan Muiden inmiddels op de kabel gelezen: kom kijken of de raad zijn rug recht houdt en achter de bevolking blijft staan.
+ De gemeenteraadsleden van Muiden en Weesp staan zwaar onder druk, temeer omdat er van de wethouders geen enkele support is te verwachten. Die verschuilen zich achter de provincie en laten maar al te graag gedeputeerde Meijdam het werk opknappen. Nu is het niet zo, dat deze gedeputeerde daar mee zit. Als ambitieus machtspoliticus is Henry Meijdam op scoren uit. Hij ruikt een kans om via het project Muiden/Weesp daadkrachtig en voortvarend over te komen, zoals de nieuwe politiek dat zo graag ziet. Daarbij weet hij zich gesteund door zowel Den Haag met de Nota Ruimte als door Provinciale Staten, die akkoord ging met het streefgetal van 4500 woningen.
+ Alleen valt er nog één horde voor hem te nemen. De gemeenteraden zullen akkoord moeten gaan met wat de provincie wil. Het is allerminst gezegd dat dit gebeurt. Beide gemeenten zijn autonoom en mogen dan ook zelf uitmaken hoeveel en waar er binnen de eigen grenzen gebouwd wordt. Weesp heeft al een keus gemaakt: 1000 woningen bij het station. Muiden is nog niet zover. Bij de Bloemendalerpolder zit de raad gebakken aan zijn belofte om alleen te bouwen als het aquaduct er komt. En wat het KNSF-terrein betreft: als de raad zijn rug recht houdt, zal men waarschijnlijk de wens van de inwoners volgen en hier hooguit 500 woningen toestaan - ook al zegt de KNSF op zijn pas geopende site dat ze 1700 woningen gepland hebben.
+ Meijdam zou het liefst alle eerste palen slaan van alle 4500 woningen (Sorry Cees, je mag het dan wel bedacht hebben - je wilde er zelfs 5000 - maar Henry is je voor. En jij ook sorry Dick, jij bent bij het aquaduct aan de beurt, als de woningen er allemaal al staan). Maar toch: hoewel de gedeputeerde heeft laten weten niet veel voor een zogeheten 'knip' te voelen, hij wijst deze mogelijkheid om wat rustiger aan te bouwen niet op voorhand af. Het lijkt hem alleen iets van latere orde, zo bleek in het 'vragenuurtje' van Provinciale Staten, waarin Meijdam zijn overval op Muiden en Weesp toelichtte.
+ Een knip zou voor Muiden in kunnen houden dat er per jaar niet 30 maar 50 tot 60 woningen worden gebouwd. Na vijf jaar wordt dan verder gekeken. Deze wens leeft met name binnen het CDA in Muiden, vertelde het CDA Statenlid Maike Nagel in het vragenuurtje. Een mogelijk nadeel van een knip is dat door de snelle toename van het aantal inwoners de kleinschalige cultuur van Muiden in zekere mate zou kunnen worden bedreigd. Maar er zijn ook voordelen. Een kleinschaliger project is te overzien en met minder financieel risico te behappen. Bovendien komen er bij de knipaanpak ook woningen vrij voor de regio, want 60 per jaar is te veel voor alleen inwoners van Muiden.
+ Er is nóg een voordeel, met name voor het CDA en D66, de partijen die allebei pas later bijdraaiden in de richting van de door de bevolking zo gekoesterde kleinschaligheid. Als er tot pak weg 2010 niet meer dan pak weg 300 woningen in Muiden bijkomen, is er geen of nauwelijks verzet van de bevolking te verwachten en dus ook geen politieke aardverschuiving. Wat de gevolgen zijn voor de VVD is moeilijker in te schatten, nu gebleken is dat fractievoorzitter Bökenkamp het streven naar kleinschaligheid heeft loslaten. Het is zaak voor de VVD snel in te grijpen, zodat de inwoners die per traditie VVD stemmen bereid zijn deze misstap slechts als een zwak moment te zien, zo goed als de kiezers waarop de PvdA haar hoop op vestigt, waarschijnlijk wel bereid zijn de toenmalige benoeming van Leupen als wethouder door de vingers te zien. Zeg maar een schoonheidsfoutje. Alleen moet hij nu wel snel van het toneel verdwijnen.
+ Menigeen vraagt zich af wat er uit komt, wanneer de gemeenteraden van beide Vechtsteden in de kazerne bijeen zijn. Hoewel het geen officiële raadsvergadering is en er dus geen besluiten kunnen vallen, wordt er gespannen uitgekeken naar deze vooravond van het historische moment dat de kruitfabriek zijn poorten sluit. Gedeputeerde Meijdam zal - vooropgesteld dat hij inderdaad naar Muiden komt - vast en zeker een potje gaan baltsen, maar intussen weet hij natuurlijk donders goed, dat als de gemeenteraden voet bij stuk houden, hij 3000 van de voorgenomen 4500 woningen voor Muiden en Weesp elders in Noord-Holland zal moeten onderbrengen - wat trouwens geen echt probleem voor hem is. Het gaat erom hoe het spel gespeeld wordt. Zolang zijn prestige niet wordt aangetast, zal Meijdam bereid zijn een stap opzij te doen.
+ Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de gedeputeerde het echt op een aanwijzing aanstuurt en het is nog onwaarschijnlijker dat hij hiervoor een vereiste meerderheid van Provinciale Staten zou krijgen. Dit is nog nooit in een vergelijkbaar geval gebeurd. Mocht het toch zover komen, dan zal het verzet hiertegen zich zeker niet tot Muiden en Weesp beperken. Op hun eigen gebied tegen de wil van de overgrote meerderheid van de bevolking ingaan, zou immers een frontale aanval op de democratie betekenen.
+ Niet dat ieder Statenlid hiervan wakker zal liggen. Meijdam zal dan wel geen meerderheid halen, maar begrip van Wiebe de Haan heeft hij alvast binnen. Ook al is deze vertegenwoordiger van de oppositie tegen bebouwing van het KNSF-terrein, hij is zo tuk op de theoretische mogelijkheden die de wet biedt, dat je haast zou denken dat hij er Muiden zelfs voor zou willen inleveren.
+ Het optreden van Meijdam, zo is nu al gebleken, werkt als een boemerang. Hij heeft zijn hand overspeeld. Alle gemeenten in Noord-Holland zijn gealarmeerd. Het zwaard van Damocles hangt hen boven het hoofd. Wat voor Muiden en Weesp geldt, geldt immers ook voor elke andere plaats. Vanaf nu zal er geen gemeente meer zijn, die zoals beide Vechtsteden zo trouwhartig deden, de regie van een groot bouwproject in handen van de provincie legt. Dat vertrouwen heeft Meijdam verspeeld. Maar hij heeft het ook helemaal niet nodig om, ik noem maar wat, burgemeester van een grote stad te worden. Daarvoor moet je alleen maar daadkrachtig en voortvarend kunnen bluffen.
+ Wat hebben die geheimzinnige levensgrote vrouwenfiguren met dat prikkeldraad eromheen te betekenen? Ze staan niet alleen op de Sluis en op het Vonkplein; er staan er ook twee in Muiderberg. Op de avond dat ze verschenen vond bij Ome Ko een heksenfuif plaats, een feestje om het einde te vieren van de vrijgezellentijd van een aanstaande bruid. Iedereen dacht dat de prikkeldraadvrouw voor de kroeg stond als symbool van het gevangen zijn in het huwelijk, maar de meiden van de heksenfuif spraken dat tegen. Maar waar staat het dan wèl voor? In Muiden wordt gefluisterd dat er nog van alles rond de vrouwenfiguren staat te gebeuren.
+ Sinds Rob en Gerben de Boer met hun financieel adviesbureau van de Zeestraat verhuisd zijn naar de Lange Gangh, waar eerder de praktijk van de fysiotherapeuten gevestigd was, beschikt Muiden over een derde makelaar. Achter de ramen van het nieuwe kantoor van de gebroeders De Boer bieden de makelaars Borre & Van Vulpen huizen ter verkoop aan. Het zijn er nog maar weinig. Een ervan is al verkocht: Zeestraat 5, het vroegere pand van De Boer en zijn broer.
+ Noordwest en Zuidwest zijn met ingang van 1 juli vergunningengebied. De vergunningen zijn nu nog gratis. Vanaf 1 januari volgend jaar moet er voor betaald worden. Maar je auto in een van deze twee wijken parkeren kan je vanaf 1 juli wel geld gaan kosten. Je riskeert namelijk een boete van € 41 wanneer je er zonder vergunning je auto neerzet. De eerste weken blijft het bij een waarschuwing, daarna kun je een prent onder je ruitenwisser verwachten.
+ Noordwest levert als vergunningengebied een probleem op waar de gemeente nog niet uit is. Ook al staan er geen bordjes met 'eigen weg' bij het begin van de weg over de Westzeedijk naar de Koninklijke, zo min als bij het begin van de weg onder aan deze dijk vanaf de Koningin Julianastraat, toch zijn dit geen openbare wegen. Ze vallen onder de wijk, maar ze zijn eigendom van het Hoogheemraadschap. Iets vergelijkbaars geldt voor het deel van het Kruitpad vanaf de Prinses Irenestraat tot de kruitfabriek: geen openbare weg. Het verkeersbesluit dat moet worden genomen om Noordwest tot vergunningengebied te verklaren, zal moeten inhouden dat in de héle wijk uitsluitend met een vergunning geparkeerd mag worden, anders is natuurlijk het hek van de dam.
+ Zo zal er een eind moeten komen aan de zomerinvasie van met name talrijke Oosterburen, die hun auto wekenlang overal in Noordwest achterlaten om het water op te gaan. Zodra langparkeerders er achter komen dat er in Noordwest nog plaatsen zijn waar ze geen bon hoeven te verwachten, ontstaat dezelfde puinhoop rond de Westbatterij als wanneer er een feestje is bij de Koninklijke en het eigen parkeerterrein vol is. Dan word je kleurenblind van de bolides, die ook nog eens de dijk aan flarden rijden.
+ Via de brug naar IJburg rijden fietsers en automobilisten in zonnige weekenden naar Zandburg, het vrijgevochten strandje van IJburg. Geen hek of welke wegversperring dan ook houdt hen tegen. Niets weerhoudt nieuwsgierigen ervan om te kijken welke route je het beste kunt rijden om een stuk af te steken om door de week aan files te ontkomen. Niet doorvertellen hoor, maar als je door de vesting rijdt en je afslaat bij de Maxis, rij je zó achterlangs naar de nieuwe brug.
+ Vorig weekend kwam René Froger puffend in Muiden aan. Hij was joggend vanuit Blaricum vertrokken. Terwijl hij voor Ome Ko staand op adem kwam, deelde hij handtekeningen uit aan het publiek op het volle terras. Menigeen nam de kans waar een kiekje van hem te maken. De hele vertoning maakte deel uit van het grote Froger optreden in de Arena. Daar is op een groot scherm te zien hoe hij hollend arriveert. Ome Ko en Muiden pikken een graantje van de Froger-promotie mee.
+ Het eigen COF-feestje tijdens de feestweek hield de buurt uit de slaap, stond in een vorige keutel. Boze buurman Nico Wolf meldt met veel genoegen, dat het COF hem een bloemetje is komen brengen om het goed te maken. 'Maak daar ook maar een keutel van', zegt Nico glunderend. Bij deze.
+ Rita Schipper gaat met vervroegd pensioen. Ze werkte 23 jaar bij de gemeente. Heel Muiden en Muiderberg kent haar en omgekeerd. Iedereen heeft zich in al die jaren op z'n minst één keer gemeld aan de balie van de receptie.
+ In de krant van maandag staat een nieuwsgierig makende advertentie. Wegens vertrek van de huidige beheerder naar het buitenland wordt een echtpaar gevraagd voor het beheren van de opstallen en de verzorging van eigen overnachtend personeel. Bij het bedrijfspand in Muiden hoort een sfeervolle woning. Als je zo graag wilt weten hoe en wat, dan bel je toch even op. Krijg je te horen dat het om Frans Nooren aan de Rijksweg gaat. Even bij de keutels kijken kan ook.
+ Een oude boer met een boos gezicht trok rondjes voor het gemeentehuis op zijn trekker. Hij had een lading zand bij zich. Die deponeerde hij op een goed moment voor de hoofdingang. Je moest er overheen stappen om in het gemeentehuis te komen. De ambtenaren kwamen even kijken. De burgemeester kwam even kijken. De hoop zand bleef liggen. Hij is nu weg.
+ Het plan om het historische pand van Pronk aan het begin van de Sluisstraat te restaureren kan wat B&W betreft doorgaan. Monumentenzorg en de Welstandcommissie zijn akkoord. Omdat er een woning tegen het historische pand aan gebouwd wordt, is er een bestemmingswijzing nodig. De gemeente wijst de bezwaren af van drie bewoners van de Weesperstraat over het verstoorde uitzicht op de Vecht. Wanneer deze bewoners alsnog hun gelijk halen, zal de gemeente voor de schadeclaim moeten opdraaien. Goed om te onthouden voor wie vermindering van de waarde van zijn huis vreest, wanneer het huidige plan voor Kruitburg door mocht gaan.
+ Zie je op de website van de provincie Noord-Holland een kaartje van Muiden. Schrik je je een hoedje. Het hele KNSF terrein is alvast rood ingekleurd, maar niet de wei van Oudshoorn, de volkstuinen en de sportvelden, zomin als de weidegrond achter Klapwijk. Ineens ontdek je waarom het kruitfabriekterrein er zo gekleurd op staat. Er staat een fabriek op en de bestemming is industrieterrein. Geen wonen en werken, zoals de KNSF beweert.
+ Het lijkt ouwe koek maar het is hoogst actueel. In het verslag van het gewestelijk overleg over de Ruimtelijke Ordening van de Gooi - en Vechtstreek op 31 maart staat dat wethouder Lüken namens de raad van Weesp liet weten dat voor zijn stad, net als voor Muiden, de 4500 woningen van de provincie geen uitgangspunt zijn. Bovendien zei hij moeite te hebben met het hoge tempo dat de provincie beide steden probeert op te leggen. Wethouder Dulm van Naarden was bang dat deze regionale bouwlocatie voor de Gooi - en Vechtstreek opgeofferd gaat worden aan de grote bouwhonger van met name de Amsterdamse regio.
+ Wethouder Schulp, zo staat in het verslag te lezen, viel de Naardense wethouder bij. Schulp zei dat hij inderdaad druk van Amsterdam op zijn gemeente ervaart. Laat nu in de laatste raadsvergadering de fractievoorzitter van de VVD Henk Bökenkamp uit Muiderberg doodsbenauwd wijzen op het Amsterdamse gevaar, wanneer Muiden niet zou doen wat de provincie wil. Misschien moeten we good old Henk Bökenkamp niet te hard vallen. Misschien wilde hij gewoon een goeie beurt bij Schulp maken, want je weet maar nooit wanneer er een nieuwe wethouder nodig is.
+ Het lijkt er bedrieglijk veel op dat de gemeente Muiden de afzender is van het enquêteformulier van de burgerleden van de Klankbordgroep, terwijl dit hun eigen initiatief is. De oorzaak van het misverstand is, denk ik, de stijf ambtelijke titel 'Enquête gemeente Muiden betreffende de ontwikkeling van Muiden tot 2030'. B&W berispte onlangs de Nee-meermin omdat de actiegroep, volkomen legaal overigens, het gemeentewapen op zijn pamfletten had staan. Zonder gemeentewapen kan het dus nog bedrieglijker zijn!
+ Is het nu een voordeel of een nadeel dat de enquête voor een gemeentelijke activiteit wordt aangezien? Gezagsgetrouwe burgers, die denken dat de gemeente iets van hen verwacht, zullen de vragenlijst volgzaam invullen, maar degenen die niets van de gemeente willen weten en de enquête voor een officieel stuk aanzien, gooien 'm in de prullenbak. Hopelijk hebben de ophalers extra exemplaren bij zich voor het geval het misverstand aan het licht komt.
+ Extra exemplaren om aan de deur in te vullen zullen sowieso nodig zijn. Per huishouden wordt immers maar één enquêteformulier afgegeven. 'Man en vrouw zijn een', zullen de dames en heren van de Klankbordgroep gedacht hebben. Misschien speculeren ze erop dat moeder de vrouw tegen manlief zegt 'vul jij hem maar in'. En wie weet gaan pa en moe dankzij de enquête eindelijk weer eens met elkaar praten!
+ Hoe moet dat nu met de huishoudens waar de partners anders over de toekomst van Muiden denken en de huishoudens met volwassen kinderen? Op naar de Hoek en kopiëren die paar velletjes, zou je zeggen. Maar dat is niet de bedoeling. Dat zou fraude in de hand kunnen werken. Iedere voor - of tegenstander zou immers wel honderd kopietjes met zijn standpunt erop kunnen inleveren. Wat moet kunnen, is gebruik maken van de mogelijkheid om 'eventuele opmerkingen/suggesties schriftelijk toe te voegen', zoals het op het formulier staat. Je schrijft gewoon op welke antwoorden pa, ma, grote zoon en grote dochter op de verschillende vragen geven. Daar kunnen de Klankbordleden niet ongevoelig voor zijn.
+ Voor vrijdag staat er een spectaculair transport over de Weesperweg op het programma. Dan wordt een door Ernst de Groot tot salonboot omgebouwd jacht van maar liefst 22 meter lang vanuit een loods naar Weesp vervoerd. De boot, bedoeld om passagiers mee rond te varen in de Amsterdamse grachten, werd in 1917 bij Scheepswerf Schouten als jacht gebouwd. Als hoofdaandrijving wordt zowel een dieselelektrische installatie als een stoommachine gebruikt.
+ Vorig jaar januari verliet een door Ernst de Groot en zijn maten gebouwde Lemster aak de loods. Het was toen een hele hijs om 'm uit de schuur te krijgen. De voorgevel van de loods moest er uit en er moest een H-balk aan te pas komen om de aak over de sloot te krijgen. Iedereen was doodnerveus, behalve Ernst, die was de rust zelf. Het zal vrijdag nog harder nodig zijn dan vorig jaar om het hoofd koel te houden, want de salonboot is vijf meter langer dan de Lemster aak was. Voor hij schepen ging bouwen leefde Ernst de Groot als schipper van de Wind. Zo heette althans de motorloze tjalk, waar hij veel geld had in gestoken en die hij uiteindelijk verkocht.
+ Niet alleen de sloop van de kruitfabriek roept vragen op in Muiden, ook die van de molen De Spiering. Behoud Vesting Muiden is tegen de sloop, omdat nog niet duidelijk is wat er voor de molen in de plaats komt. De Muider heemschutters willen dat er pas een sloopvergunning wordt afgegeven als de plannen voor nieuwbouw goedgekeurd zijn. Maar wat als er helemaal geen bouwplannen zijn?
+ Volgens het jaarverslag van Versa, de maatschappelijke instelling die vanuit Weesp actief is in Muiden en Muiderberg, is het nog niet gelukt in Muiden een eigen plek te vinden voor ouderenwerk en maatschappelijk werk. De plek in de kazerne werd opgeheven omdat het er te onveilig voor de maatschappelijk werker was. In het jaarverslag staat onder meer dat er sinds medio 2003 in totaal 2300 diepvriesmaaltijden aan Muidense ouderen werden verstrekt. Nog wat andere cijfers: er waren in 2003 in totaal 57 meldingen van discriminatie in Muiden, te weten wegens ras 15, godsdienst 13, nationaliteit 12, handicap of chronische ziekte 8, homo - of heteroseksuele gerichtheid 4, geslacht 2, levensovertuiging 2 en leeftijd 3.
+ Rik Leus (15) uit de PC Hooftlaan laat jongerenwerker Sjoerd Bouwman ('Meneer Bouwman' schrijft hij keurig) in een brief weten dat hij een oplossing heeft bedacht om de overlast bij het postkantoor tegen te gaan. De oorzaak van het probleem is volgens Rik dat er niet veel te doen is in Muiden. Als er nu eens minder sportdagen voor de jeugd kwamen, maar een feestavond met de spullen van het COF voor 'de mensen van 14 tot 19 jaar'. Rik schrijft: 'stel er komen 30 à 40 mensen. Die hebben een leuke avond en denken "Wauw, dit zal mijn vriend/vriendin ook wel leuk vinden!" Dan komen er op het volgende feest al 50 tot 60 mensen, enzovoort. En dan komt de gemeente weer in een goed blaadje bij de jeugd'. Hij schrijft ook nog dat het hem steekt dat het Muizenfort niet meer toegankelijk voor de jeugd is en er geen feesten meer mogen worden gehouden. Volgens de verhalen van zijn vader was het erg leuk daar.
+ Kennelijk als bijdrage aan de discussie over de Jongeren Ontmoetingsplaatsen stuurde een Herengrachtbewoner een paar foto's van zijn Opel zoals hij deze op 19 april aantrof op de Ton Kootsingel/hoek Ossenmarkt. Alle banden waren eraf gesloopt. Gezien de schade van ruim € 7000, - was het er niet bepaald zachtzinnig aan toe gegaan.
+ Volgens wethouder Hans van der Steen telt de gemeente Muiden rond de 900 jongeren, van wie een klein deel hangjongeren genoemd mag worden. Muiden heeft er een vijftigtal, verdeeld over enkele groepen. Van deze jongeren mag je er 12 tot 15 gerust 'klieren' noemen. De jeugd die zich ophoudt bij de Westbatterij en PC Hooftschool veroorzaakt veel minder overlast dan die bij het postkantoor. Het jongerenprobleem in Muiderberg is groter. Daar zijn zestig hangjongeren geteld, van wie er een twintigtal overlast bezorgt. Met name aan jongeren van 18 jaar en ouder 'valt geen eer te behalen' zoals de politie het uitdrukt. Ook al omdat overlast vaak niet wordt aangegeven uit angst voor wraak, staat de politie vaak voor een onmogelijke taak.
+ Wethouder Hans van der Steen is in opdracht van de raad op zoek naar locaties voor jongeren ontmoetingsplaatsen. Deze jops (het is eigenlijk alleen een dak boven je hoofd, plus verlichting en een prullenbak) garanderen niet dat het afgelopen zal zijn met gierende brommers, lummelen, harde muziek, drinken, roken, uitdagen en vernielen, zo betoogde de wethouder tijdens een matig bezochte informatieavond in de kazerne. Het moet gezegd dat de avond zorgvuldig was voorbereid. Ook had de wethouder iets geleerd van de avond die eerder in Muiderberg was gehouden en die volledig flopte omdat het publiek zijn ei kwijt wilde, en zich niet wilde schikken in voorgebakken groepsorganisatieschema's. Van der Steen begon in Muiden met te vragen óf men hier wel jops wilde - en niet meteen wáár. Toch botsten ook hier theorie en praktijk.
+ Stuitte de wethouder in Muiderberg op hevig verzet, in Muiden bleek dat er even openhartig maar wel rustig en redelijk over de opvang van de hangjongeren gepraat kon worden. Wat niet betekende dat iedereen om jops zat te springen, integendeel. Ondanks het welwillende sfeertje werd de droomagenda van Hans van der Steen ook in Muiden niet ingevuld. Zo stond op het programma dat in de pauze stickers met positief en negatief opgeplakt dienden te worden en dat men daarna in groepjes bij tafeltjes, die de vier voorgestelde jop-locaties symboliseerden, zou gaan zitten 'om met elkaar steekwoorden te gaan opschrijven waarom de gekozen locatie de voorkeur heeft, met het verzoek om na het horen van argumenten van argumenten te veranderden'. De wethouder was zo verstandig deze tafeldans over te slaan.
+ Meer succes had Van der Steen met zijn stellingen. Zoals deze: 'een jongerenwerker moet niet alleen praten met jongeren, maar ook iets doen met hen'. Wat dan wel, wilde de zaal graag weten. Hermandad was ook aanwezig. Op de vraag 'wat vindt u de beste plaats voor een jop?' antwoordde de jeugdagente: 'Een plaats die goed verlicht is, zodat we ze goed kunnen zien', waarna er vanuit de zaal geroepen werd: 'Vanachter het stuur zeker?'. Een van de aanwezigen lanceerde het idee van de avond: 'waarom die € 30.000 voor de jops niet besteed aan een politieman of - vrouw die regelmatig rondloopt.' Het bleek dat dit vanaf 1 juni inderdaad meer gaat gebeuren, want dan komt er een jeugdagent bij in het rayon Gooi en Vecht. Er kan dan ook strenger worden opgetreden. Zo worden jongeren, waar geen land mee valt te bezeilen, bij overtredingen gepakt met geldboetes.
+ Van de vier voorgestelde jop-plekken in Muiden stuitte die met de kinderhoofdjes aan de waterkant tegenover het parkeerterrein bij de Amsterdamsepoortbrug nauwelijks op weerstand. Er woont hier dan ook niemand. En dat de parkeerplaatsen zo dichtbij zijn is een voordeel, want dan kunnen de jongelui na het hangen zo in hun auto stappen. De jobs waar geen zicht op hen is (achter in het Muiderbos en in de buffer van Mariahoeve) vielen direct af. Tegen een jop bij de picknicktafel op de vestingwal van de Ton Kootsingel was veel verzet van de buurt vanwege de vernielingen die men er verwachtte.
+ Veelzeggend was dat op een zestienjarig meisje na, dat met haar moeder was meegekomen, maar al weer snel verdwenen was, alle jongeren verstek hadden laten gaan. Dat kwam, zei jeugdwerker Sjoerd Bouwman, omdat hen al zoveel was beloofd en ze er geen vertrouwen meer in hebben. Bouwman heeft er meer verstand van dan Ouwe Muier, maar die is toch zo eigenwijs het erop te houden dat de lieverdjes geen trek hadden in zoveel vaders en moeders en boze buren bij elkaar. Ze doen, jops of geen jops, toch waar ze zin in hebben, tot ze verkering krijgen en het uit is met de stoerdoenerij. Bouwman kan trouwens geen kwaad bij Ouwe Muier doen, dankzij zijn fantastische freudiaanse verspreking. Toen hij de overlast bij het postkantoor doorlichtte, zei hij: 'het is zo dichtbij de woningen, dat je de wiet in huis rookt, pardon, ruikt'.
+ Op de parkeerplaats van het Vestingplein staat een schattig groen Fiatje. Iedereen komt kijken naar de kleine dappere oldtimer. Ook de parkeerwachters. Maar die haalden hun bonboekje te voorschijn.
+ Commentaar van een Muier op de enquête van 'de vertegenwoordigers van de burgers' in de Klankbordgroep: 'Eindelijk is de gemeente verstandig geworden'.
+ Statenlid Wiebe de Haan werd als voorlaatste voor de PvdA gekozen en staat nog zo ver achteraan in de pikorde dat je zijn naam bijna nooit hoort. Maar nu lees je ineens in de krant dat hij Meijdam bijvalt. Dat is een veeg teken. Wiebe kiest altijd de kant van de partij waarvan hij denkt, dat die formeel het sterkst staat, zodat hij achteraf kan zeggen: 'zie je wel dat ik gelijk had?'
+ Tijdens de informatieavond over de jobs zei wethouder Van der Steen: 'Als de inwoners geen jops willen, komen ze er niet'. Nu zijn collega's Leupen en Schulp nog: 'Als de inwoners geen duizenden woningen willen, komen ze er niet'.
+ Surf naar 'Borrelpraat' op www.hopsalabopsa.nl en werp een blik in de politieke keuken van Muiden, gezien vanaf de barkruk. Hugo's kroegmaten gaan er weer lekker tegenaan.
+ Er is in politiek Muiden van alles aan de hand. Onenigheid en intriges, tot in het toch altijd zo waardig opererende college van Burgemeester en Wethouders toe. De ontknoping nadert. Vraag me niet welke kant het dubbeltje uitvalt. Ik heb gelukkig geen verstand van geld.
+ Zoals Smith indertijd, in de roerige raadsvergadering waarin de raad besloot dat B&W mocht blijven zitten, buiten de kazerne riep 'Tot ziens op de bouwplaats' zo roept Ouwe Muier politiek Muiden toe: 'Tot ziens bij de verkiezingen'.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: