De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
KNSF-gekeutel getuigt van grote maatschappelijke betrokkenheid.

25-mei-2004

+ De eigen site van de KNSF zou 'na het weekend' op internet komen, dus iedereen maandag surfen, tevergeefs, dinsdag surfen, tevergeefs, woensdagmorgen surfen, tevergeefs. Het begon er op te lijken dat er helemaal niets op het kruitfabriekterrein gebeurt en dat ze niks te vertellen hebben. Maar woensdagmiddag was het dan toch bingo! 'Na het weekend', dat klopte, dat hadden ze inderdaad gezegd, maar je voelt je wel op het verkeerde been gezet. Het is een gevoel dat je, al surfend op www.knsfmuiden.nl, maar niet wil verlaten.
+ De gelikte presentatie, de gladde verkoopbabbel, het kleffe voorlichterstoontje, de quasi openheid: alles wijst erop dat er beroepsinpakkers aan de gang zijn geweest. Zo doe je dat. Het zal zijn uitwerking niet missen op de potentiële kopers van een van de 1700 woningen (jawel!) die de KNSF op het terrein wil realiseren. Tot ze te horen krijgen wat deze woningen kosten. Of de inpakpoging ook indruk maakt op Muiden? Ik denk het niet. Muiden kent de voorgeschiedenis. Muiden vertrouwt het zaakje niet.
+ 'Doen die watjes op het gemeentehuis het nog steeds in hun broek voor dat handjevol opstokers? Als ze dat geruststelt dan gooi ik er toch even een website tegenaan. Wat kost zo'n grap?' - zal grootgrondbezitter en projectontwikkelaar Rolf Visser gedacht hebben. Waarna hij een site liet maken, die bol staat van loftuitingen op het natuurschoon van het terrein en van respect voor de laatste stenen getuigen van een driehonderdjarig industrieel tijdperk, maar bovenal van maatschappelijke betrokkenheid.
+ Ondanks de enorme kosten die de bouw met zich meebrengt, belooft Visser in zijn grenzeloze goedheid Muiden geschenken in de vorm van een school, een gemeenschapshuis en sportfaciliteiten. Wie alles een beetje gevolgd heeft zal met een glimlachje reageren op zoveel edelmoedigheid. We weten hier allemaal dat het keihard om geld gaat, veel geld. Was er toen de Bijlmer werd gebouwd Internet geweest, dan zou deze nabije flop op dezelfde manier aan de man gebracht zijn.
+ Wat meteen in het oog springt is dat www.knsfmuiden.nl zo onvolledig is. Met een stortvloed aan woorden wordt vrijwel niets verteld. Zo worden er wel vergelijkende kostenpercentages gepresenteerd, waaruit moet blijken hoe diep Rolf Visser in de buidel dient te tasten voor bijvoorbeeld de sanering van de grond (hoewel die volgens deskundige oud-medewerkers nauwelijks vervuild is) maar die percentages kenden we al. Er wordt geen enkel bedrag genoemd. In Muiden mochten alleen B&W en een aantal raads - en commissieleden bepaalde cijfers zien. In ruil hiervoor lieten ze zichzelf een zwijgplicht opleggen, zodat ze nu geen kant uit kunnen met hun kennis van de bedrijfsgeheimen.
+ Behalve wat kleurenkiekjes die overtuigend aantonen hoe de KNSF de natuur heeft kaalgeslagen in het zusterproject in Ouderkerk, is er op de site weinig te zien. Je zoekt bijvoorbeeld vergeefs naar de bouwplannen, terwijl je toch wel mag veronderstellen dat er tekeningen en maquettes zijn. Een beetje projectontwikkelaar heeft zelfs de nodige varianten achter de hand. Ik zal u eens wat vertellen: er wàren bouwplannen. Plannen waar B&W van Muiden vierkant achter stond. U zult het zich nog wel herinneren. Ze waren zelfs uitgelekt.
+ Geen bouwplannen, maar wel een nieuwtje! Op de site staat dat er geen hoogbouw komt. Er wordt zelfs een verklaring voor gegeven. Lees mee: 'Hoogbouw? Nee, dat zou op deze plaats niet passen'. Toen er, nog maar zo kort geleden flats tot vijf hoog vlakbij Noordwest waren gepland, paste het toen wel? Beetje geschrokken misschien van de reactie van de Muiers? Alsjeblieft zeg, KNSF, hou liever je mond dan met zo'n schijnheilig verhaal aan te komen zetten.
+ Zeventienhonderd woningen, plus kantoren en bedrijfsruimten maar 'geen hoogbouw'. Wat mag dat inhouden? Hoogbouw is een net zo ongrijpbaar begrip als grootschalig of kleinschalig. Als er nu nog stond dat er uitsluitend laagbouw komt, dan had je tenminste nog enig houvast. Maar hoogbouw? De wethouder had het ooit over 'gelaagde bouw'. Is twee - of driehoog 'hoogbouw' of niet? Joost mag het weten, de KNSF mag het zeggen.
+ Geldt 'geen hoogbouw' alleen voor de woningen? Of staat die enorme doorlopende kantorenwand van zeven hoog, die het totaalproject zo fraai in het weidse landschap markeert, nog op het programma? Het moet haast wel, anders was er ruimte gecreëerd voor de oorspronkelijk geplande tweeduizend woningen. Maar ja, 1700 klinkt een stuk minder dan 2000, en dat was net even nodig voor die malle Muiers. Zelfs het advies van VROM, waar de KNSF het zo goed mee kan vinden - denk aan de ministeriële oproep aan B&W om alle medewerking te verlenen aan een snelle sloop - werd in de wind geslagen. Het VROM-advies luidde: niet zoveel kantoren bouwen, want er staan er al zoveel leeg.
+ De KNSF belooft op zijn site 'een gebied waar het plezierig wonen, werken en recreëren is en waar de voorzieningen optimaal zijn'. De sportvelden - SCMuiden hoeft de genereuze KNSF geen huur te betalen - blijven óf op dezelfde plaats, óf er worden nieuwe velden dicht in de buurt aangelegd. Ga er maar van uit dat er sportvelden achter Klapwijk komen. Naar verluidt komen daar sowieso geen woningen. Maar waar moeten die 1700 (naar je mag aannemen eengezinswoningen, villa's, bungalows en laagbouw appartementen) dan wèl staan? Ze kunnen onmogelijk op de plaats van de huidige volkstuinen worden gebouwd. Dat mag waarschijnlijk niet eens, want het is het talud van de zeedijk. Het valt overigens op dat er over de volkstuinen gezwegen wordt als het graf, terwijl die wel zullen moeten verdwijnen, want dure woningen met uitzicht op schuurtjes en tuintjes in alle soorten en maten zijn niet te verkopen.
+ Blijft over: bouwen op de weiden van Oudshoorn en, het is niet anders: op de plek van het mooie grote kruitbos - ook al valt nergens op de site het woord 'kappen' en al wordt er met nog zo veel eerbied over de bijzondere flora en fauna gesproken. Het kruitbos zal, op enkele plekjes na, veranderen in één groot kaalgeslagen bouwterrein. Op de KNSF-site ziet men dat anders. Leest u even mee? Er staat: 'Wordt de natuur op het KNSF-terrein ontzien bij de bouw? Dat is wel de bedoeling. Bestaande mooie plekjes worden in het ontwerp geïntegreerd; het zou jammer zijn als we dat niet zouden doen! Waterpartijen en stroompjes worden waar mogelijk gehandhaafd, zodat er voor de dieren die op het terrein leven, een plek blijft'.
+ Gelukkig maar dat, mochten de plannen voor de Bloemendaler polder nog doorgaan, er een kilometer verderop een nieuw bos aangeplant wordt. Je bent ruimtelijk planner of je bent het niet. Waar blijven de milieuorganisaties? Donderdag gaat de kruitfabriek definitief dicht. Het is hoog tijd dat ze aan de bel trekken.
+ De KNSF mag à la Den Haag nog zo daadkrachtig en voortvarend zijn: Rolf Visser en de zijnen zijn wel zo reëel om een slag om de arm te houden. Op de site kun je lezen dat het feest pas doorgaat, als de raad akkoord is met de wijziging van het bestemmingsplan. Er staat letterlijk: 'De gemeenteraad van Muiden moet zijn definitieve goedkeuring nog aan de plannen geven'. Nooit geweten dat de raad de niet-definitieve goedkeuring al gegeven heeft, tenzij de KNSF rechten denkt te ontlenen aan de intentieverklaring, die niet meer dan een vrijblijvende afspraak was.
+ Zomaar ineens laat de KNSF weten goede contacten met de Muider bevolking zeer op prijs te stellen. Wat moet je daarvan geloven? Jarenlang hebben de inwoners van Muiden taal noch teken van de vastgoedbaas vernomen. En dan nu ineens deze liefdesverklaring. Waren ze maar zo aardig voor de medewerkers van MCI geweest. Die mochten onder dreiging van een kort geding zelfs geen afscheidswandeling op het terrein maken.
+ Met de edelachtbare heren van Muiden is het anders gesteld. Die zijn al jaren dikke maatjes met de KNSF - vorkje prikken op zijn tijd - maar de vastgoedmaatschappij kon de heren dan ook goed gebruiken. Benieuwd wat er van de warme band met het gemeentebestuur overblijft als de kogel eenmaal door de kerk is en Visser onze vroede vaderen niet meer nodig heeft. De site zal vast wel blijven. Voor de broodnodige verkoop. Maar die flauwekul over de goede contacten met de bevolking van Muiden, zal er snel af zijn. Zeker als er zich geen kapitaalkrachtige kopers uit het Vechtstadje aandienen (die daarmee het voorrecht van de eerste keus versmaden, want het is de bedoeling dat vreemdelingen zich achter aansluiten).
+ Wanneer krijg je een sigaar uit eigen doos? Je krijgt een sigaar uit eigen doos als de KNSF de nieuwe school, het gemeenschapscentrum en de sportfaciliteiten op het kruitfabriekterrein voor je betaalt. En dan hou je nòg mensen die ontevreden zijn. Kan er geen zwembad vanaf, zeuren ze, geen bioscoop, geen theater, geen ziekenhuis, geen station, geen stadion? Moeten we daarvoor straks nog steeds naar Diemen en Weesp en Amsterdam? Het is toch wat, daar word je nou grootschalig voor!
+ Er valt niet aan te ontkomen dat wonen in Kruitburg peperduur zal zijn. Voordat er kan worden gebouwd moet eerst alles gesloopt worden, een moeras ontgonnen worden en allerlei gevaarlijke stoffen uit de grond worden gehaald. En dan: mag een eenvoudige grootgrondbezitter annex projectontwikkelaar alsjeblieft een paar centjes verdienen?
+ Op de site wordt aangegeven hoe Muier senioren in het bezit kunnen komen van een kleine, maar knusse woning in het walhalla onder de uitstootgassen van de A1. Doorstromen, dát is de oplossing. Gewoon een goedkopere woning in Muiden achterlaten. Wel je portemonnee meenemen. En muggenolie tegen de knutten, die schattige IJsselmeermugjes. En oordopjes tegen het vliegtuiglawaai, want Kruitburg ligt toevallig wel pal onder de aanvliegroute naar Schiphol. Plus oogkleppen om de dubbeldeksverkeersbrug die vlak onder de kust hoog boven het IJmeer dreigt te verrijzen, niet te zien.
+ Bij de voorzieningen wordt ook een KNSF informatiecentrum genoemd. Hopelijk komt die in het oude postkantoor, want het is nog een heel eind richting Maxis lopen. Zeker met een rollator.
+ Volgens de eerder uitgelekte plannen verrijst langs de Amsterdamse trekvaart een zeven verdiepingen hoge kantoorwand. Ook zullen er bruggen over dit monument uit de Gouden Eeuw worden geslagen. Dit moeten dan wel beweegbare bruggen zijn, aangezien de trekvaart deel uit maakt van een doorgaande scheepvaartroute.
+ Een volgebouwd KNSF-terrein is goed voor de economie van Muiden, zo wordt op de site betoogd. Het is al gebleken dat het gros van de Muider ondernemers daar een hard hoofd in heeft. Terecht wordt niet verwacht dat 'meer inwoners' automatisch 'meer klanten' inhoudt. Daar komt nog wel iets meer bij kijken. Gelukkig valt ook het Maxis winkelcentrum onder de Muider economie. Even vanuit Kruitburg naar de Maxis? Geen punt. De draaibrug over, rechtsaf de Maxisweg op en je bent er al bijna.
+ De KNSF is zo kies om gevoelige zielen onder ons te ontzien door het vermijden van harde woorden als slopen. De gebouwen worden niet gesloopt, maar de opstallen worden geamoveerd. Om precies te zijn, het amoveren slurpt 76% van de 'bovengrondse saneringskosten' op. Nooit van amoveren gehoord? Des te beter, sla maar over, zullen ze bij de KNSF denken.
+ Onder dezelfde noemer staat 9% decontaminatie. Koenen Endepols erop nageslagen: niet te vinden. De dikke Van Dale geraadpleegd: geen decontaminatie. Wel contaminatie. Dat betekent 'het dooreenhalen van verschillende uitdrukkingen, waardoor een verkeerd geheel ontstaat. Bijvoorbeeld dat is duur en dat kost veel'. Het klopt niet en het klopt wel.
+ Tellen is nooit mijn sterkste kant geweest, maar ik kom op een twee en half keer zo grote stad Muiden uit als alle 1700 woningen van Kruitburg er staan. De KNSF becijfert dat een volgebouwd kruitfabriekterrein anderhalf keer Muiden is. Laten we het maar houden op het verschil tussen een halflege fles en een halfvolle fles.
+ Er komt ook een deel goedkope woningbouw op het terrein, aldus de KNSF-site. Mag ik weten welk deel? Tietjerkstradeel?
+ De webmaster van de KNSF-site vraagt om 'Vragen en opmerkingen, kritiek en lof, ideeën en suggesties'. Maar natuurlijk meneer. Ken ik effe vange?
+ Wat níet op de site staat, zegt meer over het medium dan wat er wèl op staat. Zo mis ik een voorspelling over wat Muiden zoal aan narigheid te wachten staat, zodra het zover is. Tenzij een zoethoudertje als: 'er zal wellicht sprake van enige overlast zijn' als zodanig bedoeld is. Hoezo enige overlast? Om te beginnen wordt het verkeer totaal ontwricht door de sloop - en bouwtransporten. Niet een paar maanden, maar jàren. Pal naast het vestingstadje komt één enorme bouwput.
+ Wanneer de kantoren, bedrijven en woningen van de grond komen, ontstaat er een nieuwe verkeersstroom. Mocht er nog steeds sprake zijn van de bouw van 100.000 tot 200.000 m3 kantoren, dan komen er naast de te verwachten 3500 tot 4000 auto's van de nieuwe inwoners (twee per huishouden: we hebben het over welgestelden en tweeverdieners), nog eens ettelijke duizenden auto's van een dito aantal werknemers bij. Het leeuwendeel hiervan zal immers uit forensen bestaan, die allemaal elke werkdag met de auto Groot Muiden in, en weer uit moeten. We hebben hier nu eenmaal geen NS-station. Moet ik nog even doorgaan? Over de stank, het lawaai, de opstoppingen, de overlast, het gevaar en de nu al onverantwoord grote luchtvervuiling op en rond de te verbreden A1?
+ De ingrijpende verandering van het vertrouwde Muidense kleinsteedse stadscultuurtje wordt op de site afgedaan met: 'de historische kern van Muiden zal op geen enkele wijze worden aangetast door de ontwikkeling van het KNSF - terrein. Doordat het terrein op enige afstand van historisch Muiden ligt, zal de oude stad haar unieke karakter bewaren'. Vergeet het maar. Iedere socioloog zal bevestigen, dat de stad Muiden, anders dan gebeurd is met de 'oude nieuwe wijken', waarvan de bewoners geleidelijk aan in de Muider gemeenschap werden opgenomen, onherroepelijk structureel aangetast dreigt te worden, zodra er in hoog tempo duizenden nieuwe inwoners bijkomen.
+ Een leefgemeenschap als Muiden is geen optelsom van gevels maar van mensen. Als Kruitburg volstroomt, ontstaat er vervreemding en valt de huidige sociale controle weg. Dat deze sociale controle ook wel als benauwend wordt ervaren, neemt niet weg dat je je tegenwoordig met name 's avonds veiliger op straat voelt in een plaatsje waar iedereen iedereen kent, dan in een grotere plaats waar dit niet het geval is.
+ We raken een bos kwijt waar we nooit in mochten komen, dat is dus niet echt een gemis, maar er gaat wel degelijk een uniek stuk natuur verloren als het kruitbos geveld wordt. In elk geval zal de omgeving er niet mooier op worden. Met al die woningen van Kruitburg erbij wordt Muiden in de nabije toekomst een gemiddelde provincieplaats, waarvan er dertien in een dozijn gaan. Muiers met een eigen woning moeten erop rekenen dat de waarde van hun huis al keldert vanaf het moment dat vaststaat dat Muiden zijn exclusiviteit en eigen ambiance verliest - anders gezegd: zijn identiteit inlevert om een rijke vastgoedontwikkelaar nog rijker te maken.
+ Dit alles, en nog meer, staat níet op www.knsfmuiden.nl . Rolf Visser heeft geen enkele boodschap aan de toekomst van Muiden. Hij wil geld verdienen, veel geld. Dat mag in Nederland. Het zou zakelijk bezien zelfs onredelijk zijn van hem te verwachten, dat hij zich wèl zorgen maakt om de gevolgen van zijn handel voor de Muider gemeenschap. Dat verwacht ik dan ook geen moment. Maar wat mij mateloos ergert is dat hij het via zijn site doet voorkomen alsof zijn vastgoedmaatschappij een sociaal bewogen instituut is.
+ De Muider bevolking worden 'bijeenkomsten om u bij te praten' beloofd. Als ze nu eens beginnen met een bijeenkomst om bij te komen.
+ Weet je wat het is? Ik kan tegen mijn verlies, maar ik kan niet tegen het verlies van Muiden.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: