- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Blijft het gekeutel of wordt het gereutel?

7-juni-2004

+ Rond sporthal van Diest aan de Weesperweg, stegen het afgelopen weekend oerkreten op. Passerende automobilisten en fietsers schrokken ervan. Ze werden ook verrast door de verkeerslichten, die hier nooit eerder stonden. En wat moesten die tenten, die auto's, die tribune en al die mensen? Voor de bezoekers aan het zilveren jubileumtoernooi van de Muidense touwtrekvereniging Vechtlust was dat geen vraag. Ze genoten met volle tuigen van spannende wedstrijden tussen krachtpatsers uit Nederland, België, Engeland, Zweden, Zwitserland en zelfs Letland en Israël. Bij elkaar 69 teams!
+ De wereldtop van de touwtreksport was present in Muiden. Alleen het beginnende team van Israël, dat niet opgewassen bleek tegen de routiniers die al vele jaren hun hakken in de grond zetten, was een buitenbeentje. Drie Muider teams eindigden in de hoogste regionen. De dames met een totaal gewicht tot 520 kwamen zelfs als derden van hun groep op het podium. De zwaargewicht heren (tot 640 kg) werden vierde, evenals het pas opgerichte Muider jeugdteam, dat uit zeven man en een garnaal (nodig om onder de 560 kg te blijven) bestond.
+ Henk Beukenboom, de man van het eerste uur van Vechtlust, was tevreden over het verloop, maar hij had op meer belangstelling gehoopt. De deelnemers en hun aanhang meegerekend kwamen zo'n tweehonderd man naar de feestavond in de sporthal. Vechtlust was zo slim geweest een ruil aan te gaan met de leden van de Carnavalsvereniging de Weesper Moppen. Die stonden achter de bar. Als de Moppen in december 44 jaar bestaan, nemen de leden van Vechtlust de honneurs waar. Dat scheelt een slok op een borrel.
+ Er was zeker meer publiek gekomen als er zaterdag niet van alles en nog wat in Weesp te doen was geweest. Zaterdag vond ook het jaarlijkse golftoernooi in Muiden plaats. Dat was voorzien, en trouwens geen concurrentie, maar hoe kon Vechtlust twee jaar geleden, toen dit weekend geprikt werd, weten wat er nog allemaal meer in de buurt georganiseerd zou worden? Zelfs het weer viel niet te voorspellen. Gelukkig was dit goed, dat wil zeggen: zaterdag was het vrij koud, maar dat was voor de trekkers wel zo lekker.
+ Ouwe Muier heeft een zwak voor de sterke mannen van Muiden. Wat wil je. Jaren geleden hield Treklust, dat toen in zijn glorietijd was, een demonstratie bij de Kadesloot. De ploeg van acht man daagde een dubbel aantal andere Muider mannen uit. Ouwe Muier, klein van stuk maar zeker geen lichtgewicht, hing helemaal achteraan het touw. Vrouwelijke leeftijdgenoten vonden hem maar een uitslover. Hoe ouder hoe gekker. Toen de strijd begon bleek al gauw dat, anders dan Vechtlust gedacht had, de zestien Muider mannen zich niet weg lieten trekken. Ze weken, hangend aan het touw, maar dan ook geen centimeter, welke techniek de mannen van Vechtlust ook toepasten.
+ Toen bovendien de ene na de andere Muier het welletjes vond en het touw losliet, dreigde er een afgang voor de stoere jongens. Tenslotte was er nog maar één tegenstander over: Ouwe Muier, die tot overmaat van ramp liet zien dat hij ook met één hand trekkend, niet van zijn plaats te krijgen was. Dat was niet zo vreemd, want hij had het eind van het touw stevig om een lantaarnpaal geknoopt. Het publiek dat in drommen om de trekkers heen stond, was zo sportief het niet te verklappen. Toen het uitkwam lag Henk Beukenboom in een deuk en verschillende andere trekkers ook, maar een paar waren zo pissig, dat ze tot op de dag van vandaag een andere kant uitkijken als uw chroniqueur er aankomt.
+ Bewoners van de Lelie aan de rand van Mariahoeve hadden zaterdag een fraai uitzicht op de golfende dames en heren, die op het weiland van Meester een balletje sloegen als deelnemers aan het jaarlijkse Muider Open. Dat was weer eens wat anders dan koeien, schapen en kievieten. En beslist mooier dan blik, zoals niet lang geleden nogal eens gebeurde, en mogelijk weer gaat gebeuren als Muiden bij evenementen overstroomd wordt door bezoekers. Althans, verschillende politici lijkt het wel wat om zonodig een wei aan de rand van de stad in te zetten als extra parkeerterrein. Laat ze eerst maar eens kijken wat voor een zee van ruimte er is onder het viaduct van de A1.
+ Muiden is terug bij af. Het convenant van gedeputeerde Meijdam en de wethouders ruimtelijke ordening van Weesp en Muiden, dat van tafel werd geveegd door beide gemeenteraden, ligt er weer, zij het nu in de vorm van een 'startnotitie voor het structuurplan'. Er worden drie mogelijkheden gepresenteerd om de door de provincie geëiste 4500 woningen in te vullen, te weten een grote woonconcentratie, lintbebouwing en verspreide wijken. Enfin, u hebt het allemaal kunnen lezen. En nu maar afwachten óf, en zo ja wèlke raadsleden dit pikken. Wanneer een raadsmeerderheid uit echte of gespeelde angst voor een aanwijzing het hoofd in de schoot legt, dan zijn we letterlijk verkocht.
+ Wie weet is er een raadsmeerderheid die een poging wil doen om gebruik te maken van de opening die Meijdam in de bekende bijeenkomst van beide gemeenteraden bood. Zijn suggestie kwam erop neer dat Muiden en Weesp andere gemeenten in het gewest Gooi en Vechtreek zouden kunnen uitnodigen mee te werken aan het invullen van het streefgetal van 4500, door voor eigen inwoners een nieuwe wijk of binnensteeds te bouwen. Het zal de gedeputeerde een zorg zijn wáár precies in de regio de 4500 woningen komen, àls ze er maar komen – dan heeft hij zijn opdracht vervuld.
+ Zoals ook nu weer, gezien de overeenstemming met de provincie over deze startnotitie is gebleken, houdt B&W van Muiden, dwars tegen de wil van de eigen raad en de eigen bevolking in, onverminderd vast aan grootschalige bouw. Voor Weesp ligt het anders. Wat de raad van Weesp betreft, mogen er duizend woningen gebouwd worden bij het NS-station, zolang het maar geen hoogbouw is, want daar hebben ze genoeg van. En die 1700 woningen bij Muiden op het KNSF-terrein kunnen wat Weesp betreft doorkomen. Die hoeven ze dan zelf niet weg te zetten. Bovendien is het een eind uit de buurt.
+ Wat moeten we met dit halsstarrige college, waarvan twee leden nota bene de huidige narigheid over Muiden hebben afgeroepen? Leupen met zijn warme aanbeveling voor 5000 woningen in de Bloemendalerpolder, waarop de provincie zei 'kip ik heb je' - en Schulp als motor van het tot mislukking gedoemde plan om als gemeente zelf een aquaduct te financieren door massaal te bouwen. Menigeen vreest terecht, dat de grootschalige bouw in de Bloemendalerpolder er aan zit te komen, maar dat dit niet het geval zal zijn met het aquaduct, ook al heeft de raad Muiden nog zo plechtig beloofd alleen in deze polder te bouwen als het aquaduct er komt.
+ Ieder weldenkend mens zou zeggen: 'wegsturen die gasten'. Maar niet ieder weldenkend mens kent de raad van Muiden. Vergeet niet dat de meerderheid van deze raad in eerste instantie achter de zowel megalomane als kortzichtige, want het karakter van Muiden bedreigende, plannen van beide wethouders stond. Pas op het moment dat de geheimen uitlekten en de bevolking van Muiden als één man in verzet kwam, krabbelden de raadsleden, die dachten alles al voor elkaar was, stiekempjes terug.
+ Een bevolking met een eigen mening, daar hadden ze even geen rekening mee gehouden. Tegen beter weten in wordt het massale protest door sommige politici en hun volgelingen afgedaan als een actie van een handjevol onruststokers. Als u wilt weten over wie ik het heb, moet u op donderdag 17 juni naar de raadsvergadering komen. Tenzij ze zich er weer onderuit weten te draaien, zullen deze raadsleden bij de behandeling van de startnotitie met de billen bloot moeten.
+ Ouwe Muier sluit zich van harte aan bij de wijze woorden vanaf de barkurk in de laatste borrelpraataflevering op Hopsalabopsa.nl. Een van de kroegmaten zegt: 'Eigenlijk is er weinig of niets van de grond gekomen in de afgelopen vier jaar. Okay… er zijn drie bankjes op de dijk bij de Westbatterij geplaatst... wel mooi maar niet iets waar je als oud-raadslid tegenover je kleinkinderen hoeft over op te scheppen'. Een paar Schipperbitters later betoogt hij dat raadsleden die erin slagen de grootschalige bouwplannen tegen te houden, iets hebben gepresteerd waar ze beslist wèl over mogen opscheppen bij de volgende generatie. Hij zegt: 'Ze hoeven alleen maar te doen wat de kiezers aangeven. Bijna niemand wil grootschalige bebouwing dus wegwezen met dat gelul. Nieuwe plannen, bouwen naar behoefte'. Ik zou er aan toe willen voegen: zelfs als ze er onverhoopt níet in mochten slagen Muiden te behouden zoals we het kennen en koesteren, schrijven zulke raadsleden geschiedenis, want het vraagt moed en karakter om de druk van bovenaf te weerstaan.
+ De site van de provincie www.noordholland.nl lijkt wel een promotiebureau voor de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder en het KNSF-terrein. Na de uitvoerige aankondiging op de homepage ontrolt zich bij de volgende muisklik een idyllisch landschap in Engelse stijl, maar dan vlak, want we hebben het over een Hollandse polder. 'Wonen in het groen' staat er uitnodigend boven een romantische bosrand met grote, sappig groene bomen. Een glasheldere kronkelsloot scheidt het bos van een al even sappig groene weide, waarin een groepje vrijstaande landhuizen met puntdak te zien is.
+ Al surfend op de site kom ik een zogeheten factsheet tegen, waarop staat, dat zowel Muiden als Weesp kampen met woningnood. Alsof daar al die 4500 woningen voor moeten worden gebouwd! Komt de regio nóg tekort; dat zal Leupen leuk vinden. Het zijn trouwens mooi uitgevoerde pagina's. Je vraagt je af wie het allemaal gemaakt en betaald heeft, temeer omdat de afsluitende kreet op de factsheet 'Gezamenlijk pakken wij de uitdaging aan!' nu niet bepaald ambtelijke taal is.
+ Onder het hoofdstuk 'Actueel' staat te lezen dat op 1 juni 2004 'de raden' een besluit over het startdocument structuurvisie Bloemendalerpolder/KNSF hebben genomen. Dat klopt van geen kant. Hier had natuurlijk 'de colleges van B&W' moeten staan en niet 'de raden'. Die moeten nog beslissen. Deze misser is in het gunstigste geval een slordigheid. Mocht het er uit berekening staan, dan is het een ernstige zaak, temeer omdat het kwaad al is geschied, want de pers pleegt officiële voorlichting nu eenmaal klakkeloos over te nemen.
+ Een tip voor volhouders: met veel geduld valt het dikke pak met alle informatie over het startdocument te downloaden. Ik heb het zelf niet opgebracht, ook al omdat mij de boodschap bereikte dat het tot in details uitgewerkte plan bewijst, dat alles al hoog en breed in kannen en kruiken was. Natuurlijk nam dit niet weg, dat ik toch wel erg nieuwsgierig werd, toen mij ter ore kwam, dat er op een wonderlijke manier omgesprongen is met de moties, die het eerder door de gedeputeerde en de wethouders gesloten convenant onderuit haalden. De inhoud hiervan is niet opgenomen in het startnotitie, maar de moties worden wel genoemd als uitgangspunt van dit document. Terwijl ze nota bene de provinciale wens (inmiddels eis) van die vermaledijde 4500 woningen als basis van het structuurplan nu juist verwèrpen. Ook hiervoor geldt: is dit een of andere truc of gewoon dommigheid?
+ Goed nieuws. De Klankbordgroep wordt in het startdocument opgevoerd. Blijkbaar erkent de provincie enige inbreng van de bevolking – ook al liet Meijdam in Muiden weten dat hij alleen wat te schaften heeft met de wethouders en niet met de raad (laat staan met de inwoners). Dat de Klankbordgroep mee mag doen, is méér dan je verwacht, zeker wanneer je het verslag van de eerste en totnogtoe enige bijeenkomst van deze groep onder ogen krijgt. Daarin staat over de leden van deze groep alleen te lezen dat zij zich voorstelden. Geen woord over wat er besproken is en wat hun mening was. Het is maar goed dat een aantal leden erin geslaagd is B&W en aanhang nerveus te maken met hun enquête (ik zwijg maar even over schoonheidsfoutjes als het passeren van de andere leden van de groep en het niet verspreiden van de enquête in het poldergebied bij Muiden).
+ In de Gooi – en Eemlander wordt bevestigd dat, ook al wordt de uitslag van de Klankbordgroepenquête pas begin deze week bekend gemaakt, het wel duidelijk is dat de inwoners van Muiden, net als de vorige keren ook nu weer massaal stelling hebben genomen tegen grootschalige bebouwing van het KNSF – terrein. Veel Muiers zijn, hoewel ze het Kruitbos niet in mogen, zozeer aan deze groene arm om hun stadje gehecht, dat ze bereid zijn er de Bloemendalerpolder voor in te leveren. 'Hoogbouw in de polder, met name aan de kant van het Amsterdam-Rijnkanaal, wordt gezien als wisselgeld', staat in de krant.
+ Het Amsterdam-Rijnkanaal. Wonen aan het water, kan het nog mooier? Alleen is op de plaats voorbij de Papenlaan, waar de Bloemendalerpolder ineens Gemeenschapspolder heet, al een slibdepot gepland. Wie weet is het mogelijk een en ander te combineren. Op bagger drijvende flats van piepschuim, net als het piepschuim huis van uitvinder Veerman in Volendam. Dat is snel, praktisch en goedkoop bouwen. En spannend wonen. U denkt dat dit niet kan in Muiden? Het aangebouwde deel van de vroegere brugwachterswoning van de Naarderpoortburg is ook uit piepschuim opgetrokken. Wist u niet hè?
+ Het kost € 14,95. Maar ik heb het gekocht, want zo'n uniek boekje mag je als Muier niet missen. Bovendien: voor je het weet, grijp je ernaast. De oplage is slechts 500 exemplaren. Toch slinkt de stapel boekjes met de titel 'De kruitfabriek in Muiden (1702-2004)' dat bij de Hoek in de verkoop ligt, minder snel dan je zou verwachten. Blijkbaar weet lang niet iedereen dat het er is. Ook wordt het erg duur gevonden. Bijna fl. 33, - is inderdaad veel geld voor zo'n dun boekje. Toch adviseer ik u er snel bij te zijn. Als het al niet te laat is. Maandagmorgen waren er nog maar vijf boekjes over.
+ Het fraai verzorgde, vijftig pagina's tellende boekje staat vol sfeervolle foto's van ene Bart Sorgedrager. De tekst beperkt zich tot een voorwoord, waarin met zevenmijlslaarzen door de geschiedenis van de kruitfabriek wordt gegaan. Wel wordt ruimte gegeven aan een veelzeggende observatie van een werknemer: 'Er staan meer gebouwen op het terrein dan er mensen werken'. De uitgave kwam tot stand met steun van de provincie Noord-Holland.
+ De mooie kleurenfoto's, die in maart en april van dit jaar werden gemaakt, laten het proces en de werkruimten zien. Centrifugeren van schietkatoen, opslag van oplosmiddelhoudend kruit, explosiepot in afzuigleiding, persen van fijn 'double base' kruit, machinekamer, wegzetruimte pastakarren, opslag materiaal proeffabriek, kruitstrengen, hakken van kruitstrengen, opslag van 1,3 kruit, voorsorteren van rauw kruit, opvangen van voorgesorteerd kruit en toevoegen van grafiet, kookgebouw, opslag monsters laboratorium, impregneren en poetsen van het kruit, opslag van gevaarlijke stoffen, kruitopslag, 300 kilobakken met kruit (2-3mm), vullen van kooktrechters, extraheren van de laatste oplosmiddelen uit het kruit, mengen van het kruit, schietbok en wapenkamer, schiettunnel, laboreren van patronen, opslag van wapens en testlopen, het chemisch laboratorium, het ketelhuis, de smederij, directiekamer, kantoor en vergaderzaal. Alsjeblieft.
+ De werknemers kregen het boekje gepresenteerd op hun laatste werkdag. Van de 85 man die er nog waren, staat minder dan de helft op de grote groepsfoto. Het zijn er om precies te zijn 42, onder wie nog maar weinig Muiers en slechts drie vrouwen. Het is wel triest voor de medewerkers die eerder vertrokken (sommigen na wel 35 tot 40 jaar op de kruitfabriek te hebben gewerkt) dat zij geen boekje gekregen hebben. De niet uitgedeelde exemplaren gingen in de verkoop. Ik schaam me er een beetje voor dat ik er een bemachtigd heb en ben bereid het af te staan aan iemand voor wie de fabriek veel meer in zijn leven heeft betekend dan voor mij.
+ De initiatiefgroep Muiden Vesting en de Stichting Jachthaven willen voorkomen dat net als bij de Bouvywoningen aan de Herengracht is gebeurd, de ligplaatsen aan de oever van de Vecht eigendom worden van de huiseigenaren – en dus niet kunnen worden ingezet voor inwoners en passanten. Om deze reden hebben ze bezwaar gemaakt tegen de bouwplannen van Cor de Wit op het deel van de voormalige Scheepswerf Schouten vlak bij de Sluis. Ook twee particulieren hebben aangegeven tegen deze plannen te zijn.
+ Directeur Rob Blanc van de Woningbouw zit er niet mee om in de krant, in dit geval Weesper Nieuws, uitlatingen te doen die lokale bestuurders tegen de haren instrijken. Zo is hij van mening dat Muiden en Weesp sterker zouden staan wanneer ze één gemeente vormen, terwijl B&W van Muiden, mét het CDA en D66, er nu juist van overtuigd is, dat Muiden alleen zijn zelfstandigheid kan behouden door flink uit te breiden. Nou, dankzij het optreden van de provincie hebben gezien we hoe dat uitpakt. Hoezo gemeentelijke autonomie? Kleine plaatsen hebben niets in te brengen, ook niet als ze er een paar duizend huizen bij krijgen. De laatste strohalm is dat we (nog steeds) zelf de bestemmingsplannen mogen vaststellen.
+ Ook over grootschalig bouwen doet Rob Blanc uitspraken. Wat hij zegt, zou je niet verwachten van een projectontwikkelaar - wat de Woningbouw tegenwoordig óók is. Om te beginnen heeft hij moeite met het vastpinnen op het aantal van 4500. Eerst een getal en dan een visie is geen doordachte aanpak als je op kwaliteit uit bent. Blanc betoogt dat het karakter van Weesp en Muiden versterkt wordt door er kleinschalig te bouwen. 'Weesp is uniek, Muiden is uniek, Muiderberg is uniek, hou dat zo, met de open ruimte ertussen' betoogt hij. Zat die man maar in de raad van Muiden.
+ In Noordwest zijn honderd handtekeningen opgehaald tegen het raadsbesluit om ook deze wijk tot vergunningengebied te verklaren. Je mag aannemen dat er gegronde bezwaren tegen het besluit zijn, maar het slaat nergens op om te doen voorkomen of de inwoners door deze maatregel overvallen zijn. Er is niet alleen regelmatig in het openbaar over vergaderd, er was ook steeds alles over te lezen in de media, waaronder de Gooi – en Eemlander en de twee gratis huis aan huisbladen, zo goed als in het gemeentelijke infoblad, op de kabelkrant en op internet, waaronder de gemeentelijke site, de site van de kabelkrant, muideninfo en de keutels – al kan ik me voorstellen dat je liever rondtoert dan keutels leest.
+ Met name onder senioren is onrust ontstaan door de berichten dat er bij Rabo Nederland ontslagen zullen vallen en tal van kantoren worden gesloten. Een telefoontje naar de Rabobank in Weesp leverde de geruststellende mededeling op dat het filiaal in Muiden zeker niet zal worden opgeheven.
+ De IJsselmeerkrant meldt onder de kop 'IJsselmeer tropisch?' dat hier tijdens het uitvoeren van milieuvluchten regelmatig flamingo's worden waargenomen. Een foto, genomen door een medewerker van Rijkswaterstaat moet bewijzen dat een grote groep langs de kust bij Oudemirdum vloog. Maar je ziet alleen water. En flamingo's dus.
+ Hoezeer Muiden op scherp staat, wordt geïllustreerd door de Muier, die ineens routeborden voor gevaarlijke stoffen ontwaarde bij de Amsterdamsepoortburg en in de bocht naar het Kruitpad. Gealarmeerd belde hij een stadgenoot, die meteen ging kijken en zijn waarneming bevestigde. Het was na 27 mei, de kruitfabriek was al gesloten en alle gevaarlijke stoffen die er waren opgeslagen moesten dus al weg zijn. Geen andere conclusie, dan dat er alvast in afwachting van de sloopvergunning springstoffen werden aangevoerd voor het opruimen van de bunkers. Bijvoorbeeld dynamiet of trotyl, dat is beter te sturen dan kruit. Het gerucht ging als een lopend vuurtje door Muiden, tot iemand zich herinnerde deze routeborden eerder te hebben gezien. En jawel: aan de achterkant bleek een stickertje te zitten met het jaartal 2000.
+ Toegevoegd commissielid Gregor Heemskerk informeerde bij wethouder Leupen, wanneer de open begroting van de KNSF nu eens openbaar wordt gemaakt. Dat had immers al lang moeten gebeuren. En beloofd is beloofd. De wethouder moest het antwoord schuldig blijven. Je zou je kunnen afvragen of het nog wel nodig om het kostenplaatje bloot te leggen. Er zijn inmiddels zoveel cijfers in de openbaarheid gebracht, en er is daarnaast zoveel uitgelekt, dat iedereen met meer verstand van geld dan Ouwe Muier, en dat zijn er heel wat, met enig rekenwerk een heel eind komt, als hij wil weten wat Rolf Visser aan zijn handel overhoudt. Meer dan één cijferaar ziet het als een uitdaging om daar achter te komen. Er wordt druk gespeculeerd. Ook als er stukjes van de puzzel ontbreken, ontstaat een beeld dat wel eens aardig in de buurt van de werkelijkheid kon komen.
+ Zo komen de keutels in de wereld. Bijvoorbeeld die van de vorige aflevering, u weet nog wel, van die Muier bij wie Rolf Visser elke dag een half brood mag halen, als de bebouwing van het KNSF terrein niet door mocht gaan en de arme ziel naast zijn winstje van 21 miljoen euro zou grijpen. Prompt kreeg Ouwe Muier allerlei ingewikkelde berekeningen onder zijn neus van verstandige mensen. Het ging hem boven zijn pet, maar volgens kenners, die hij erover benaderde, valt de conclusie te trekken dat Visser, dankzij een ongekend ruim gecalculeerde rente, een extra winst van pakweg € 20 miljoen zou overhouden - boven op de eerste winst. Verschillende knappe koppen kwamen hier los van elkaar op uit.
+ Mocht het KNSF-feest niet doorgaan, dan heeft de meelevende Muier dus méér dan een half brood nodig om het leed van Visser te verzachten. Hij zal hem zelfs elke dag bijna het dubbele moeten geven, dat wil zeggen een heel brood (zonder kapjes). Maar we zijn er nog niet. Diverse even deskundige als betrouwbare bronnen sloegen zich op de dijen van het lachen toen ze bij de keutels lazen dat de KNSF-baas maar € 21 miljoen zou verdienen aan het KNSF-terrein. 'Zo'n schijntje?' gierden ze. Zelf kwamen zij uit op, hou je vast, tegen de 75 miljoen euro, inclusief de rentewinst. Dat is dus goed voor maar liefst ruim drie en een half brood per dag. Dat krijgt-ie niet eens op! Het zou een miljoentje meer of minder kunnen zijn, maar in het veen kijk je niet op een turfje. En er is véél veen op het kruitfabriekterrein.
+ Geen wonder dat een aantal Muider politici zo diep onder de indruk is geweest van de problemen van de KNSF om de exploitatie rond te krijgen. Nogal wiedes dat meneer Visser het nooit zou kunnen redden met minder dan 1700 woningen, wilde hij ook nog een boterham verdienen. En de Tweede Kamer zich maar druk maken over opties tussen de één en twee miljoen euro voor bonzen van de KLM en de ING Bank.
+ Ouwe Muier is volgens geruchten, die in Muiden de ronde doen, een gewetenloze zakkenvuller. Hij is natuurlijk stinkend jaloers op de ettelijke miljoenen euro's die KNSF - baas Rolf Visser op het punt staat naar binnen te halen. Als Ouwe Muier zelf zo handig was geweest, had hij hetzelfde gedaan. Waarom zou je het een ander dan kwalijk nemen als het hem zo gemakkelijk wordt gemaakt. Kortom, Ouwe Muier moet niet zeuren: het is Visser gegund. Het mag dan zijn dat de overheid het hem erg makkelijk maakt, de man neemt risico's en dat heeft zijn prijs.
+ Heeft u er bezwaar tegen dat Ouwe Muier desalniettemin een beetje moeite heeft met het feit dat hogere en lagere overheden blijkbaar graag bereid zijn om deze puisant rijke vastgoedmagnaat een handje te helpen nog rijker te worden dan hij al is? In alle deemoed vraagt uw chroniqueur zich af waarom met name linkse Statenleden nog niet aan de bel hebben getrokken. Visser heeft het immers bij de provincie en het ministerie van VROM voor elkaar gekregen dat hij zo snel mogelijk zoveel mogelijk mag bouwen. Zijn eis voor 'kostendekkende bouw' is door deze overheden overgenomen en tot uitgangspunt gemaakt van de hele operatie - en niet het maatschappelijk nut en de noodzaak om in een verantwoord tempo woningen te bouwen, die ook voor de eigen woningzoekenden beschikbaar en betaalbaar zijn.
+ Uit de open begroting blijkt dat niet meer dan 2 % van de op het KNSF-terrein geplande woningen, onder sociale woningbouw valt – althans wanneer deze term, zoals te doen gebruikelijk, staat voor gesubsidieerde huur – en koopwoningen. Met instemming van de overheid worden belangen verkwanseld en lasten afgewenteld op de toekomstige bewoners. Het komt er op neer dat je als slimme jongen net zo hard kan toeslaan als de overheid je toestaat. Inhaligheid wordt royaal beloond. Maar wat zeg ik nu toch allemaal. Ik had me nog wel zò voorgenomen niet kwaad te worden!
+ Even tot tien tellen.
+ Gaan we weer. Een maatschappelijker uitgangspunt van de overheid zou kunnen voorkomen dat een kleine gemeenschap als Muiden zowel sociaal als infrastructureel ontwricht wordt door een onafgebroken jaarlijkse invasie van honderden nieuwe inwoners. Bij een beperkte bouw voor eigen inwoners, of ruimer bouwen voor de regio, uitgesmeerd over verschillende plaatsen en over een langere termijn, valt aan dit gevaar te ontkomen. Daar komt bij dat door de spreiding de financiële risico's minder groot zijn en er ook minder overlast zal zijn dan bij enorme bouwprojecten. En last but not least: het kruitbos blijft behouden.
+ De door de KNSF als communicatieadviseur ingehuurde oud-nieuwslezer van RTL Nieuws Sander Simons liet zich voor de camera van RTV Noord-Holland met een meewarig lachje uit over het verzet van de inwoners van Muiden tegen de komst van massale bebouwing op het KNSF-terrein. Volgens hem schrikken mensen nu eenmaal altijd van verandering. Maar ze zullen ontdekken dat het goed is voor Muiden, voorspelde hij. Opvallend was dat Simons voor de TV een andere toon aansloeg dan de zoetsappige benadering van het gemene volk op de website van de KNSF. Met name toen het over het natuurschoon ging viel dit op. Vieze slootjes, we moeten een jaar lang eerst alles schoonmaken, zei Simons misprijzend. Hij wekte niet de indruk enig begrip op te kunnen brengen voor het verdriet van Muiden. Dat kun je ook niet verlangen. Hij wordt voor zijn mening betaald.
+ Misschien dat het bij de KNSF is doorgedrongen dat de voor de camera van RTV Noord-Holland toegepaste aanpak niet de manier is om dat dwarsliggende Muider volkje te masseren. We blijken althans beland te zijn in een nieuwe fase: het slijmstadium. De Muidense commissie - en raadsleden mogen zomaar ineens een kijkje nemen op het KNSF-terrein. Dat het tien jaar geleden zou zijn dat onbevoegden hier toegang kregen, zoals in de krant stond, klopt niet: het was nog maar drie jaar geleden dat portier Rob van Galen Last belangstellende Muiers, onder wie uw chroniqueur, rondleidde door het kruitbos. Jammer dat wethouder Hans van der Steen daar toen niet bij was, anders had hij zijn beweringen over het natuurschoon kunnen staven met eigen ervaringen. Tot hilariteit van de hele kazerne moest hij in een van de protestbijeenkomsten erkennen dat hij zelf niet had gezien waar hij het over had, omdat hij het terrein niet op mocht.
+ Muiers die hopen dat zij straks in de voetsporen van de politici het kruitbos mogen betreden, komen bedrogen uit. Volgens de Gooi – en Eemlander zegt Simons: 'We kunnen natuurlijk niet gewoon de hekken openzetten en zeggen: "Komt u maar kijken". Waarom niet, als het drie jaar geleden wèl kon? Muiden moet zich er maar mee troosten dat er bij de KNSF gedacht wordt aan een andere oplossing, bijvoorbeeld een virtuele wandeling over het terrein. Ook de pers is niet welkom. En de KNSF maar beweren dat ze zo open mogelijk willen zijn.
+ Donderdag 10 juni: stemmen voor Europa. Als deze stemming een graadmeter is voor het ongenoegen over de landelijke politiek, wat Den Haag vreest, zou het ook een graadmeter voor de lokale politiek kunnen zijn. We zullen zien. Normaal heeft het CDA baat bij een slechte opkomst, omdat de CDA aanhang vooral uit trouwe kiezers bestaat.
+ Het laatste nieuws rond de presentatie van het startdocument op de officiële site van Noord-Holland is dat de misleidende mededeling dat de raden een besluit zouden hebben genomen over de startnotitie er nog steeds op staat, maar dat de factsheet met de wervende teksten en kreet van de site is verwijderd. Service van de provincie. Ik heb de sheet nog net op tijd opgeslagen, anders zou niemand me geloven. Zakkenvullers zijn niet te vertrouwen.
+ Een moddervette moederfuut maakt een soort pas op de plaats in de vestinggracht, gezien vanaf de Naarderpoortbrug. Haar twee pas uitgekomen kuikens, waarvan er een flink uit de kluiten gewassen is, peddelen rondjes om haar heen. Het grote kuiken heeft het gemunt op het kleinere broertje of zusje, een scharminkeltje. Het wordt aan één stuk door letterlijk op zijn kop gezeten. Toch is het geen voedselconcurrent. Ik sta tenminste al tien minuten te kijken en de moederfuut heeft nog geen snavel uitgestoken naar een visje. 'Doe 'ns wat, lui beest' roep ik haar toe. Maar mensen bestaan niet in de futenwereld.
+ Ineens, in een flits, is het kleintje op de rug van de moeder geklommen. Zijn kopje piept boven het warme nest van haar hoog opgestoken vleugels uit. Een vedergewichtje. Zijn belager wil ook een draagmoeder. Alleen is hij vergeleken met de kwieke klimmer lomp, zwaar en onhandig. Zo goed als de moederfuut niet ingreep toen dit jong op haar andere kind joeg, zo goed laat ze ook hem aan zijn lot over. Uiteindelijk slaagt hij erin zich uit het water te hijsen en aan te schuiven. Terwijl ik sta te wachten tot het scharminkeltje van moeders rug gekieperd wordt, wat niet gebeurt, roept een passerende fietser me toe: 'Maak je toch niet zo druk over Muiden man, er zijn belangrijker dingen in het leven'. Hij heeft gelijk. Bijvoorbeeld of het kleine fuutje er morgen nog is.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: