- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Klokkenluider scoort bij keutelverkiezingen.

12-juni-2004

+ Het ziet ernaar uit dat de Singelkerk inwendig verbouwd wordt tot één grote woning. Makelaar Streefkerk en een koper uit Amsterdam zijn het eens geworden over de prijs. De Samen op Weg kerk kan er zich als eigenaar in vinden. B&W wil de raad voorstellen de kerk een woonbestemming te geven. In principe zullen de raadsleden daar niets op tegen hebben, al zal men het betreuren dat er niet een aantal appartementen in het kerkgebouw worden ondergebracht. Van de andere kant: slechts één woning betekent dat er minder auto's bijkomen in deze buurt waar momenteel al zo met de beschikbare parkeerruimte moet worden gewoekerd. Menig buurtbewoner had het liefst gezien dat de kerk voor gemeenschappelijke doeleinden zou worden ingezet, maar wie zal dat betalen?
+ Je kunt niet zeggen dat de Europese verkiezingen echt leefden in Muiden. We mogen dan met een opkomst van bijna de helft van het aantal kiesgerechtigden gunstig afsteken bij het landelijk gemiddelde, de gebruikelijke uitslagenavond in de kazerne trok ondanks de drankjes die werden aangeboden, niet meer dan een handjevol belangstellenden.
+ De PvdA in Muiden liep aardig in de pas met de landelijke trend. Met 542 stemmen kwam deze partij zowaar als de grootste van Muiden uit de bus – en dat in een gemeente die op de negende plaats staat in het rijtje van de rijkste gemeenten van ons land! De andere drie (de VIB deed niet mee) kregen enorme opdonders. Met name het CDA moest met slechts 418 stemmen een zwaar lokaal verlies incasseren, ook in vergelijking met de landelijke uitslag. De VVD (480) en D66 (184) hadden eveneens een slechte avond. Als de uitslag al beïnvloed is door de lokale politiek, dan zou hiermee het verrassend grote aantal PvdA stemmen verklaard kunnen zijn, met name in het stemlokaal PC Hooftschool – midden in de wijk met het felste verzet tegen Kruitburg. Misschien had menig kiezer in Muiden onthouden, dat Jan Hylkema de moed had gedeputeerde Meijdam chantage te verwijten met diens dreiging voor een aanwijzing.
+ Natuurlijk gaat de vergelijking per definitie mank, maar het blijft een leuk spelletje om de uitslagen van nu weer deze Europese verkiezingen te projecteren op de gemeenteraad. Hoe zou de zetelverdeling geweest zijn, als het raadsverkiezingen waren geweest? Een berekening aan de hand van de kiesdeler van 187 wijst uit, dat de fracties van het CDA, de VVD en de PvdA elk recht zouden hebben op twee zetels. D66 zou drie stemmen te kort komen voor zelfs maar één zetel. Maar dankzij de reddende restzetels zou de raad als volgt zijn samengesteld: PvdA 3 zetels, VVD 3, CDA 2 en D66 één zetel (daarmee is Muiden, gezien het landelijke percentage, overigens nog steeds een bolwerk van deze partij).
+ Van de resterende vier zetels zou er één naar de partij van Paul van Buitenen gaan. De klokkenluider haalde hier 226 stemmen, méér dan Groen Links (208, eveneens dik voldoende voor één zetel) en dus ook meer dan D66. De SP zou met 114 stemmen geen zetel hebben gekregen, zomin als de Partij voor de Dieren, hoewel die met 133 meer stemmen had dan de SP met zijn waakhond, maar er zijn dan ook flink wat beesten in Muiden. De LPF haalde 70 stemmen, dat is slechts eenderde van het aantal bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar.
+ We weten nu waar elf van de dertien zetels heen zouden gaan, maar waar de overblijvende twee heen moeten? De VIB en Riet Ruijzendaal deden op Europese schaal niet mee, maar de dames liggen goed in Muiden. Misschien had er voor ieder van hen wel een zetel in gezeten, als niet zoveel Muiers, toen ze P. van Buitenen op de kieslijst zagen staan, gedacht hadden dat hiermee hun gerespecteerde stadgenoot Pieter van Buijtenen bedoeld werd, die als prijsuitreiker van Muiden1050 altijd zoveel waarderende woorden voor eenieder over had. Zo zie je maar weer. Wie goed doet, goed ontmoet.
+ Werd donderdag het Europese parlement gekozen, dinsdag mocht de plakkers van Groen Links in Muiden worden verweten, dat zij hun eigen poster met de kreet 'Laat Europa niet rechts liggen' over die van het CDA plakten. Het is een ongeschreven wet dat je zoiets niet doet. Of je nu links of rechts bent: het is stijlloos politieke tegenstanders op deze manier de mond te snoeren. Ik weet echter niet wat ik ervan moet denken toen mij bleek dat het CDA een dag later op zijn beurt weer een poster over die van Groen Links heen had geplakt.
+ Het Muider maandblad De Sluiz besteedt uitvoerig aandacht aan de voormalige kazerne in de Amsterdamsestraat, die door 'grof geweld' zou zijn aangetast. Gedoeld wordt op het vierkante gat dat onlangs gemaakt werd in de muur voor de binnenplaats naast die van het conferentiecentrum de Tafel van Muiden. Dit gat ontstond door het uitbreken van één van de steenblokken, waaruit deze muur is opgetrokken. De Sluiz signaleert verontwaardigd: 'Een meterslange scheur is met een beetje cement dichtgesmeerd.'
+ Achter de langgerekte voorgevel, die loopt vanaf Slagerij Neefjes tot aan de Singelstraat, waren vroeger logementen gevestigd voor in Muiden gelegerde onderofficieren en manschappen. Het pand waarin de Tafel van Muiden gevestigd is, en het witte huis op de hoek van de Amsterdamsestraat en Singelstraat hebben beide de status van monument. Dit geldt niet voor de slagerij en de binnenplaatsen. Flip Wentink van de Tafel van Muiden doet er niet moeilijk over. 'Als er problemen mee zijn, dan maken we het gat gewoon weer dicht' liet hij Ouwe Muier weten. Dat is inmiddels gebeurd – met bakstenen, wat een slordig gezicht is. Maar als architect zal Wentink ongetwijfeld weten hoe een beschadiging 'onzichtbaar' moet worden hersteld.
+ Het rumoer rond het 'gat van Muiden' is nog maar een briesje vergeleken met de storm van verontwaardiging die in de omgeving is opgestoken over een ander project van Wentink. Het onlangs door hem gekochte huis op de hoek van de Singelstraat wordt momenteel verbouwd tot extra conferentieruimte. Beneden komen twee vergaderkamers, waardoor de Tafel van Muiden straks ruimte biedt aan groepen van vier, acht en zestien personen. Boven komt een suite, waarin twee tot drie gasten kunnen logeren. Het wordt geen hotel, maar een logement. Daarmee krijgt de kazerne een stukje van zijn oude bestemming terug, grapt Flip Wentink.
+ Zoals gezegd kan de buurt er zich niet om vermaken. Toen de Tafel van Muiden er nog maar pas was, werd een conferentie afgesloten met keiharde muziek. De omliggende straten genoten tegen wil en dank mee. Het protest van de omwonenden hielp. Nu is men echter bang dat de gasten van de Tafel het zich kunnen veroorloven om het laat te maken, omdat ze na afloop niet in hun auto stappen, maar in bed. Volgens Wentink hoeft er geen vrees voor overlast te bestaan. Het gaat om maar een paar overnachters. Bovendien zijn dit niet perse conferentiegangers. In Muiden wordt binnenkort een rondschrijven verspreid, waarin de inwoners de mogelijkheid wordt geboden bij de Tafel van Muiden logies te reserveren voor bijvoorbeeld een echtpaar met een kind.
+ Muiden kan dus, nadat al weer jaren geleden Taveerne De Mol met logies en ontbijt gestopt was, en ook Nelis Meijer en Jaap Juffermans geen onderdak meer boden aan vreemdelingen, z'n bezoekers weer wijzen op de mogelijkheid om in de stad te overnachten. Deze voorziening is wel zo prettig, temeer omdat er tegenwoordig ook geen logiesmogelijkheid meer is in Muiderberg, en we feestgangers en toeristen die een bed zoeken door moeten sturen naar Weesp, het Gooi en Amsterdam. Het aanstaande Bed & Breakfast in de voormalige kazerne zal overigens van een geheel andere allure zijn dan wat we hier ooit gewend waren - en ook wel een ietsje prijziger naar je mag aannemen.
+ Mocht de ongerustheid voor geluidsoverlast niet nodig blijken te zijn; er is nog een ander aspect, dat weerstand in de buurt oproept. Het is een tijdje stil rondom Flip Wentink geweest. In het recente verleden lag de ondernemende architect overhoop met de bewoners van de Zeestraat vanwege de sterk van de omgeving afwijkende nieuwbouw die hij daar gepland had – en waarvoor hij overigens toestemming kreeg. Ook zijn de nodige inwoners van Muiden nog steeds boos over het feit dat Wentink het huis op de Herengracht, dat hij van wethouder Leupen had gekocht, prompt aan de woningvoorraad onttrok door er zijn bureau in te vestigen. En deze geschiedenis zou zich nu herhalen bij een woning in de Amsterdamsestraat? Dat mag niet gebeuren, vindt de buurt.
+ Even op het gemeentehuis geïnformeerd. Het bleek dat de ambtelijke dienst burgemeester en wethouders er indertijd op attent heeft gemaakt dat de woning aan de Herengracht in gebruik was genomen als kantoor. Het was onwettig, maar er werd door het college geen actie op ondernomen. Mogelijk heeft men niet willen ingrijpen omdat Wentink immers zou verhuizen naar het omstreden pand in de Zeestraat, waarvoor een gemengde bestemming geldt, zodat hij er zijn bureau in mag onderbrengen. Dit pand staat er overigens nog steeds niet.
+ Met het woonhuis op de hoek met de Singelstraat ligt het anders. Dit is een eengezinswoning in de categorie 3 A. Het huis mag niet ontrokken worden aan de woningvoorraad. De voornemens van Wentink hebben het gemeentehuis nog niet bereikt. Totnogtoe zijn er geen aanwijzingen dat de verbouwing die momenteel plaatsvindt gericht is op ingebruikname als bedrijfsruimte, redeneert men daar. Maar er zal contact met hem worden opgenomen. Ook over het gat in de muur.
+ Op 1 november begint de restauratie van de Groote Zeesluizen, die tot 1 april volgend jaar gaat duren. We hebben dus nog alle tijd om een laatste blik te werpen op de hangende tuinen van Muiden. Zo noemt althans sluiswachter Mieke Willig de vele planten en plantjes die een plekje hebben kunnen veroveren op de bakstenen wanden van de sluiskolken. Het wemelt van allerlei soorten mossen. Ook is er bijvoorbeeld lavendel en zijn er diverse varens, waaronder een soort met zwarte steeltjes. Die is zo zeldzaam dat de renovatie van de Grote Zeesluis ervoor zou kunnen worden tegengehouden.
+ De nieuwe bordjes met 'verboden te zwemmen' die in alle drie de sluizen van Muiden waren aangebracht, bleken nadat ze er nog maar nauwelijks zaten, al weer te zijn verdwenen. Er komen nieuwe bordjes aan, die zo stevig zullen worden verankerd, dat het heel moeilijk wordt ze te gappen. Dat moet wel, want DWR wil niet verantwoordelijk worden gesteld als er ongelukken gebeuren.
+ Eind dit jaar komt de bovenruimte naast de gymnastiekzaal in de PC Hooftschool vrij. Dan verhuist naschoolse opvang die hier gevestigd is, samen met de kinderopvang van de kazerne, naar het nieuwe multifunctionele opvanggebouw bij de gemeentewerf in Muiderberg, waarvan de bouw inmiddels gestart is. Er zijn verschillende gegadigden voor de vrijkomende ruimte in de PC Hooftschool, waaronder de stichting Versa en Kunie de Baat, wiens antroposofische kinderopvang momenteel onderdak is in twee woningen in de Kloosterstraat. Een mogelijke derde kandidaat, de Woningbouw, kon niet bevestigen of het gerucht juist is dat men hier een 'loket' voor Muiden wil vestigen. Ook Jeugdtheaterschool Floris is een potentiële gebruiker. Ze zullen achter in de rij moeten aansluiten. De plaatselijke politiek is er nog steeds niet uit of deze theaterschool zich eerst moet bewijzen of meteen aanspraak kan maken op subsidie, en zo ja, op welke: startsubsidie, waarderingssubsidie, aanmoedigingssubsidie? Afwachten maar weer.
+ De molen De Spiering, waarvan alleen nog de stenen onderbouw overeind staat nadat jaren geleden de houten ombouw ineenstortte, is niet meer dan een bouwval. De molen heeft nooit de status van monument gehad, maar staat wel in een beschermd stadsgezicht. Het is de bedoeling dat de laatste restanten worden opgeruimd. Daarvoor is een sloopvergunning nodig. Er bestaan plannen iets neer te zetten dat de uitstraling heeft van wat er heeft gestaan.
+ Ruim de helft (56%) van de inwoners van de vesting en de buitenwijken heeft meegedaan aan de enquête van de Klankbordgroep over de toekomst van Muiden. De uitslag van deze representatieve steekproef was nog overtuigender dan de spontane handtekeningenactie en eerdere enquêtes. Slechts drie procent van de deelnemers heeft te kennen gegeven dat Muiden twee tot drie keer zo groot mag worden. Ouwe Muier heeft inmiddels al de reactie binnen van een bekend lokaal politicus, die een fervent voorstander is van grootschalige bouw. Deze beweert dat je bij die 3 % de 44 % moet optellen van de inwoners die het enquêteformulier níet ingeleverd hebben, want 'wie zwijgt stemt toe'. Waar isolement al niet toe kan leiden.
+ Mocht een meerderheid van de raad voor grootschalige bouw zijn – waaronder een zeven verdiepingen hoge kantorenwand en 1700 woningen op het KNSF-terrein -, dan weten we dus met grote zekerheid dat deze meerderheid maar liefst 3 op de 100 inwoners van de vesting en de buitenwijken vertegenwoordigt. Dit moet een geruststellende gedachte voor de komende gemeenteraadsverkiezingen zijn.
+ Op de homepage van muideninfo.nl valt woordvoerder Sander Simons van de KNSF de enquête van de Klankbordgroep aan. Dat de vastgoedmaatschappij niet blij is met deze enquête, laat zich raden. Het zal u evenmin verbazen dat Ouwe Muier de mening van zijn stadgenoten serieuzer neemt dan die van een ingehuurde belanghebbende. Wel doet het hem deugd dat Simons geen blad voor de mond neemt. Voorlichters zijn vaak slijmballen. Dat is hij duidelijk niet.
+ Als het allemaal klopt wat er in het Vechtjournaal staat, dan zijn de fractievoorzitters van het CDA en de VVD het roerend met elkaar eens dat de enquête niet serieus valt te nemen. Wat zijn wij Muiers toch dom geweest om er massaal in te trappen! Of zou het heel misschien juist een tikkeltje dom van beide heren zijn geweest, dat ze niet hebben begrepen dat menigeen de vraagstelling voor lief zal hebben genomen, omdat het immers vooral om het signaal ging? En dat signaal was niet mis te verstaan, tenzij je, spijkers op laag water zoekend, je vingers in je oren houdt.
+ In het kader van het zoete broodjesoffensief, dat de KNSF op de valreep heeft ingezet, mochten de raads - en commissieleden op zaterdag 12 juni (op 19 juni mag ook) de heilige grond van het voormalige kruitfabriekterrein betreden. Rolf Visser en de zijnen zullen haast hebben gehad met het wegvangen van de rugstreeppadden. In de Gooi - en Eemlander stond bij een mooie foto van deze beschermde diersoort, die genomen werd in Almere, waar drie peperdure modderpoelen voor deze dieren zijn aangelegd, te lezen: 'Wee de gemeente waar op bouwgrond het gekwaak van de beschermde rugstreeppad wordt gehoord. Dan moeten er zeer kostbare maatregelen worden getroffen, anders mag de bouw niet doorgaan'.
+ De ingang van de tijdelijke toiletgroep voor schippers en opstappers staat tegenover de muur van de hal van Gort. Dat is wel zo discreet, maar het betekent ook dat veel opstappers en dagjesmensen, hun kleine of grote boodschap ophoudend, in stijgende paniek over de Ton Kootsingel rennen op zoek naar het kleinste kamertje van Muiden. Het zal niet de eerste keer zijn dat er tegen de zijkant van deze noodvoorziening gepiest is, terwijl de deur aan de achterkant zonder probleem kon worden geopend. Een menslievende buurtgenoot heeft een houten bordje met 'WC-Douche' gemaakt en op straat gezet. Wie in hoge nood de blik ootmoedig neerwaarts gericht houdt, wacht redding.
+ Bretagne op de Herengracht staat nu al vele maanden leeg. Bij een inbraak werd zoveel gestolen, dat het onmogelijk was nog voor de lente een collectie op te bouwen. In de etalage staat een kaart waarop beloofd wordt dat er een geheel nieuw assortiment zeilkleding komt van het merk Murphy & Nije sailwear. Maar daar is nog steeds niets van te merken. Het zou een goede zaak zijn als in afwachting hiervan zolang een VVV-kantoor in de lege winkel werd gevestigd. Hoeven we in Muiden niet wéér de hele zomer tal van toeristen teleur te stellen, die op zoek zijn naar de plaatselijke VVV. Vorig jaar probeerde Ruurd Kleuver een VVV - vestiging in Muiden op te zetten, maar dat kwam niet van de grond. Iets om op te pakken voor de MOR?
+ Voor de afwisseling een bloemlezinkje uit mijn aantekeningen uit 2001 van een informatieavond in de kazerne over de toekomst van het KNSF-terrein. Drie jaar geleden noteerde ik onder meer: 'Volgend jaar bestaat de kruitfabriek driehonderd jaar. De huidige kruitfabriek begon in 1702 als buskruitmolen De Krygsman in de Rietpolder: een grote lege open vlakte, schootsveld van de vesting Muiden, binnen de Nieuwe Hollandsche Waterlinie – later de Stelling van Amsterdam. Er staan grote en kleinere productiegebouwen, een ketelhuis, een houtskooloven, magazijnen, woningen, een portiersloge en sluizen. Monumentenzorg bekijkt of het Kruitfabriekcomplex op de monumentenlijst kan komen'.
+ 'Het hergebruiken van bestaande gebouwen is een belangrijk punt. Het is niet de bedoeling dat er publiektrekkers op het terrein komen. Gedacht wordt aan rustige functies zoals een beeldentuin, aangevuld met ateliers voor kunstenaars. De waardevolle gebouwen worden aangepast voor culturele, museale of recreatieve bestemmingen, zelfs wonen is in enkele gebouwen wellicht mogelijk'.
+ 'Het terrein omvat ruim 90 ha en is daarmee ongeveer even groot als de vesting Muiden, inclusief de buitenwijken. Achter de IJsselmeerdijk bevinden zich momenteel naast het productieterrein agrarische bedrijfsgrond, sportvelden en weilanden. Gestreefd wordt naar 70 % bos en recreatiegebied, 10% bedrijfsterreinen, een kleine 15 % woningbouw, wegen, bedrijven en sportvelden – alles in het groen. Er is een grondige bodemsanering nodig. Er komt een rechtstreekse aansluiting op de A1.
+ 'Op het programma staat onder meer een uitbreiding van de jachthaven ten westen van de strekdam. Hierdoor komen er niet alleen 150 ligplaatsen bij, het vermindert bovendien de verkeersdruk op de vesting. Ook komt er een fiets – en wandelpad op de kruin van de Zeedijk van Diemen tot Muiden. Er is veel aandacht voor de flora en fauna langs de oevers. Zo worden golfbrekers en onderwaterdammen overwogen voor de kweek van driehoeksmossels en als luwtegebied voor watervogels. Deze voorzieningen liggen in de lijn van de natuurbescherming, waarop de IJmeerkust als zogeheten wetland aanspraak maakt. Het leefgebied voor de ringslang moet blijven, zo goed als mooie bomen, zoals de essen'.
+ 'De gedachten gaan uit naar vijf - tot zeshonderd koopwoningen, waarvan eenderde boven de een miljoen gulden. Er komt geen hoogbouw. Op drie plaatsen is bebouwing langs een wiel of waterpartij gepland. De bodem wordt gevormd door een vele meters dik pakket van veenlagen, ontstaan uit rivier – en zeeafzettingen van jonger dan 10.000 jaar. Op het terrein van de kruitfabriek zijn drie verschillende polderpeilen, twee stuwen en een prachtige oude schutsluis.'
+ Let wel: deze plannen dateren van nog maar drie jaar geleden. Als je op de onlangs geopende KNSF-site kijkt, krijg je de indruk dat er nog heel wat van deze plannen overeind staat. Maar schijn bedriegt. De idyllische bedrijfjes zijn uitgegroeid tot een zeven verdiepingen hoge kantoorwand van 100.000 tot 200.000 m2 langs de Amsterdamse trekvaart. En het aantal woningen is opgevoerd naar 1700 stuks: vrijwel uitsluitend dure koopwoningen. Uit de open begroting valt op te maken dat er maar 2% sociale woningbouw op het KNSF-terrein komt.
+ Op een nog onbekend aantal na, worden alle gebouwen gesloopt. Dat zou nodig zijn vanwege de veiligheid, die zou worden bedreigd door kruitstof en asbest. Of bij de te sparen gebouwen de eerder als monumenten genoemde oudste productielijn, het poortgebouw en het sluisje zijn, mag worden betwijfeld, te meer omdat in de sloopaanvraag staat dat de 'bemaligsgebouwtjes zolang mogelijk blijven in verband met het grondwaterpeil'. Hoezo respect voor de historische waarde? Mag ik me alsjeblieft belazerd voelen?
+ Als het nog maar drie jaar geleden aantrekkelijk was voor Rolf Visser om een vijfhonderdtal woningen op het KNSF-terrein te bouwen, dan kan er maar één reden zijn, waarom dit nu niet meer aantrekkelijk is. Vijfhonderd woningen leveren minder op dan duizend woningen en duizend woningen weer minder dan tweeduizend. Met 1700 zou hij het net aan redden, begrijp ik van verschillende raadsleden, die nog in Sinterklaas geloven. Laat Visser nu ook nog eens voor Sinterklaas spelen met zijn cadeautjes zoals een school en gemeenschapshuis! Het zijn natuurlijk wel allemaal cadeautjes die we zelf betalen. Zo gaat het met Sinterklaas altijd.
+ Wie er niet meer in gelooft dat Muiden kleinschalig blijft, zou zich eens moeten afvragen waarom de heren van de KNSF ineens zo graag vriendjes zijn met Muiden. Ook daar kan maar één reden voor zijn. Ook al stralen ze nog zoveel zelfvertrouwen uit, de heren voelen nattigheid. Ze zijn kennelijk lang niet zeker van hun zaak. Terecht, want de slag is nog niet gewonnen en de buit is nog niet binnen. Niet voor niets heeft de KNSF op de valreep allerlei maatregelen genomen om sympathiek over te komen bij met de Muider bevolking. Denk aan de speciale website, aan de krant die eraan schijnt te komen, aan de informatiebijeenkomsten die ze in petto hebben. Een beetje investeerder maakt dit soort kosten niet als ze niet echt nodig zijn. Het is de bedoeling van Rolf Visser dat er geld verdiend wordt. Niet dat er geld wordt uitgegeven.
+ Rob Blanc, de directeur van De Woningbouw heeft goed de pest in dat hij niet in de projectgroep voor de Bloemendalerpolder/KNSF over de plannen voor Weesp en Muiden mag meepraten. Daarmee wordt een partij, die zestig procent van de woningen in Muiden en Muiderberg in zijn bezit heeft, buitenspel gezet en monddood gemaakt.
+ De onverwachte dood van stadgenoot Siem Klopper (57), die tijdens het joggen ter hoogte van de bussluis in de Amsterdamsestraatweg overleed, is des te triester, omdat hij van plan was om zodra hij daar alle tijd voor zou hebben, met zijn zeewaardige jacht 'Dipper', dat in de trekvaart ligt, een wereldreis te maken. Hij had pas een mast besteld.
+ Nico Wolf heeft de oplossing voor het probleem van te hard rijden in de vesting Muiden. 'Het is heel simpel' mailt hij: 'we veranderen de borden van 30 km gewoon in 70 km, dan rijdt echt niemand meer te snel in Muiden, want dan mag het. Ook worden dan de bestuurders er niet meer over lastig gevallen dat ze te hard rijden en krijgen ze eindelijk rust'.
+ Er kwam een hoogwerker aan te pas, toen de NPS voor het bekende VPRO programma 'Het uur van de Wolf' een nieuwe 'leader' maakte; dat is een vast filmpje, waarmee een programma wordt ingeleid. De huidige leader laat de gedaanteverandering zien van een wolf in een aantrekkelijke dame. Thema van de nieuwe leader is de overgang van natuur naar cultuur. De wildgroei in de tuintjes van de krotten in de Hellingstraat, waar het droomhuis aan de Vecht van Cor en Hetty de Wit moet komen, staat voor de natuur, en de woningen aan de overkant op de Herengracht voor de cultuur. Daartussen in, zo is de bedoeling, loopt straks op de beeldbuis een huilende wolf, een echte.
+ Ook Dordrecht heeft een Burgemeester de Raadtsingel. G.A. de Raadt was aan het einde van de negentiende eeuw jarenlang burgemeester van deze stad. Het viel niet te achterhalen of hij familie is, misschien wel de vader, van onze eigen burgemeester J.L. de Raadt die hier van 1904 tot 1934 met de ambtsketen rondliep en wiens zoon Piet menig oudere Muiderberger zich nog als een prominent inwoner zal herinneren. Het zou best kunnen want je had vroeger echte burgemeestergeneraties.
+ Commissaris der Koningin in Drenthe, tevens Feyenoord-supporter Relus ter Beek had voor de televisie in het programma 'Dit was het nieuws' geen goed woord over voor de grasmat in de Arena, die volgens hem om de haverklap vernieuwd moet worden. Ter Beek loopt achter. Anders zou hij weten dat de Muier Han van Wees meer van grasmatten blijkt te weten en ze beter begrijpt dan de knappe koppen van de Landbouwhogeschool in Wageningen. Han van Wees is de redder van het groene tapijt. En niet alleen bij Ajax. Hij werpt momenteel kritische blikken op diverse voetbalvelden in Portugal. Stond allemaal in de krant. Ze lezen zeker geen Gooi – en Eemlander in Drenthe.
+ Je moet wel blind (en doof!) zijn wil het je ontgaan, dat de Europese kampioenschappen live bij Ome Ko worden uitgezonden. Zowel de gevel als het interieur staan uitbundig in het teken van Oranje. Blijft de vraag of het helpt.
+ Stonden er de andere jaren in het grasveldje rond het kantoor van Streefkerk tal van stuifzwammen, die al gauw vertrapt werden, dit jaar kregen twee zwammen, die met hun wortels in het tegelpad stonden, de gelegenheid helemaal uit te groeien. De twee witte paddestoelbollen doen zozeer aan twee hersenhelften denken, dat zelfs de stoerste jongen het blijkbaar eng vindt er een trap tegen te geven.
+ Werkstudenten waren vorige week in opdracht van Rijkswaterstaat personen -, vracht - en bestelauto's die Muiden in – en uitgingen aan het tellen. 'Er gaan meer auto's Muiden uit dan er inkomen', zei een van hen verbaasd tegen een Muier, die een praatje met hem had aangeknoopt. Nu kun je dat verwachten met dat sluipverkeer, maar de Muier liet de jongeman in de waan dat hij een bijzondere ontdekking had gedaan.
+ De albums met de illegale foto's van mooie plekjes in het kruitbos, die voor € 4,75, – te koop zijn bij de Hoek, gaan als warme broodjes de winkel uit. Onder de kreet 'Het zal toch niet waar zijn' protesteren de Stichting Stad Muiden en de actiegroep de Neemeermin tegen de plannen om dit unieke natuurgebied op te offeren aan massale woningbouw. Je kunt de foto's als prentbriefkaarten versturen aan bijvoorbeeld raadsleden, maar je kunt ze ook als aandenken bewaren. Je moet er wel snel bij zijn.
+ Opgevangen voor de gesloten sluisbrug. Zegt de ene Muier: 'De brandweer heeft een kraai gered die vast zat in een boom op de Herengracht'. Vraagt de ander: 'Vóór of na de begrafenis?
+ Vrijdagmiddag na kantoortijd nog even op internet naar de provincie Noord - Holland gesurft om een blik te werpen op de projectsite van de structuurvisie, zeg maar de propagandasite van het kandidaat voorbeeldproject Bloemendalerpolder/KNSF. Nog steeds staat er te lezen dat 'de raden' op 1 juni een besluit hebben genomen over de startnotitie – wat pertinent onjuist is. En nog steeds wordt er een contact e-mailadres vermeld, dat eveneens onjuist is. Een medewerkster op het provinciehuis vertelde mij eerder dat het telefoontjes uit Muiden regende. Maar er is nog niets gewijzigd. Ik weet er geen ander woord voor dan misleiding.
+ E.P. Vlaanderen hield een feestje, omdat hij Abraham had gezien. Het was interessant om te zien wie hij had uitgenodigd, maar ook om vast te stellen wie hij níet had uitgenodigd.
+ Het dreigen met een aanwijzing van Meijdam heeft zoveel indruk gemaakt, dat de gedeputeerde schijnt te overwegen hetzelfde met Muiderberg te doen.
+ 'Muiden eläinlajien jalostus. Suomenlammas on useimpiin muihin lammasrotuihin nähden hyvin hedelmällinen, ja merkittävä osa jalostustyöstä on liittynyt tämän hedelmällisyyden edelleen parantamiseen jamahdolliseen siirtämiseen muihin rotuihin. Suomenlampaan muuten heikomman tuotantokyvyn parantaminen on ollut etusijalla muussa jalostustyössä. Lammastalouden suppeuden ja siinä sovelletun tuotantorakenteen'. Hoort u het eens van een Fin.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: