- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels met terugwerkende kracht.

21-juni-2004

+ Leupen stapt op. Dat is twee. Schulp stapt op. Dat is drie. Van der Steen stapt op. Dat is vier.
+ Het TPG servicepunt, dat is het hulppostkantoor in Primera de Hoek, waar onlangs een aantal postdiensten terugkeerden, heeft opnieuw een uitbreiding ondergaan. Alles wat TPG Post op het gebied van pakketten voor binnen - en buitenland en aangetekende stukken te bieden heeft, zoals ongefrankeerd, verhoogde aansprakelijkheid, automatisch verzekerd enzovoorts, is weer terug in Muiden. Je hoeft voor geen enkele postdienst meer naar Weesp. Dat moet je nog wel voor visaktes en bankgiroverkeer (alleen geld opnemen tot € 100, - kan bij de Hoek).
+ Met deze laatste uitbreiding, plus de pas geplaatste postbuskluisjes in het souterrain (pas op uw hoofd) is de Hoek bijna een kompleet postkantoor – zij het zonder balie. TPG Post heeft zijn beleid terug moeten draaien, toen bleek dat het afstoten van diensten bij de servicepunten en het centraliseren ervan in de grotere vestigingen de omzet geen goed heeft gedaan. Moraal van dit verhaal: wat de dienstverlening van Tante Pos betreft, hebben we geen Kruitburg nodig. Ook al zouden er 1700 woningen bijkomen, dan nog zou het inwonertal van Muiden te laag zijn voor een postkantoor zoals Weesp heeft.
+ Onder de kop 'De beste stuurlui' wijdt het blote meidenblad Panorama in het nummer van 16 juni maar liefst vijf pagina's aan 'de acht vermakelijkste terrassen aan de Hollandse waterkant, vanwaar u eerste rang het bootjesvolk in hun kruisers, klippers en kajaks voorbij ziet komen, of – als u geluk heeft – pal voor uw neus in kommer en kwel ziet belanden'. De show wordt gestolen door de Groote Zeesluizen, met een prachtige foto over twee pagina's van een afgeladen terras voor Ome Ko. Er staat bij: 'in de zomerweekends worden 300 `a 400 vaartuigen vanuit of naar de chique Vecht geschut. Daarbij gaat altijd wel een keer iets mis. Genieten dus!' De andere waterkantcafés, die Panorama opvoert zijn in Harlingen, Veere, Blokzijl, Loosdrecht, Amsterdam (De Jaren), Wessem en Lemmer'.
+ 'Smullen van sluisamok' staat boven het stukje over café - slijterij (dat laatste klopt dus niet meer) Ome Ko. Ik lees: 'Ook al ligt dit populaire etablissement op kruipafstand van de immer razende A1 en al is het terras gesitueerd onder ongeveer vier aanvliegroutes van Schiphol, het heeft zijn oud-Hollandse, zeg maar gerust Bert Haanstra-achtige identiteit succesvol weten te handhaven'. Er worden Bekende Nederlanders opgesomd, die 'u voorbij kunt zien tuffen', zoals René Froger, Tom Coronel en Gerard Spong.
+ Panorama heeft nog meer Muidenpromotie te bieden. Ons Vechtstadje heeft een extra attractie in de aanbieding: 'Ook een leuke koekeloertip blijkt de smalle éénrichtingsdraaibrug naast het terras, waar heethoofdige bestuurders elkaar bij opstoppingen, voorbumper aan voorbumper, geregeld naar het leven staan'. Laat wethouder Schulp nu uitgerekend deze toeristentrekker willen uitbannen door een 'rustig verkeersbeeld' te scheppen, dankzij een permanente verkeerslichteninstallatie (kosten € 150.000)! Hopelijk houdt zijn aftreden in dat dit feest niet doorgaat.
+ In Quote, het magazine voor wie van rijkdom droomt, werd onlangs onder de kop 'De Parasiet' uit de doeken gedaan hoe KNSF vastgoedmagnaat Rolf Visser zijn kapitalen vergaart. Het hele verhaal was (en is nog steeds) te lezen op Muideninfo.nl. Ook het jongste nummer van Quote trekt de aandacht. Nu met een door de redactie zelf samengestelde lijst van de zeshonderd machtigste Nederlanders. Volgens Quote is Harry Mock uit Muiderberg één van hen. Hij wordt vermeld tussen onder anderen Koningin Beatrix, Willem Alexander en Maxima, Jan Peter Balkenende, Pieter van Vollenhoven, Wim Kok, Bram Peper, Johan Cruijf, Jan de Bouvrie, Peter R. de Vries en Theo van Gogh.
+ Harry Mock vertrouwt het niet helemaal. Hij werd besprongen door het gevoel dat er een enorme grap met hem is uitgehaald, met name toen hij achter zijn naam en functie bij zijn 'netwerk' las: Paul Allman, Hette Zijlstra, Frans Maas, Otto Holzhaus en Kees Jongsma, waarna de tekst vervolgt met: 'Nestor van de financiële pr. Ontwikkelde de Schaal van Mock, een cijfermatige vertaling van uitspraken als 'fractionele' winststijging of 'duidelijke daling'. Was medeverantwoordelijk voor een uitgebreide aprilgrap die Muiderberg op het verkeerde been zette. Zijn 'gevonden' potscherven bleken geen 1500 jaar oud en bewezen niet dat Muiderberg ouder is dan Muiden'. Hoe serieus moeten we het verhaal in Quote over KNSF-baas Rolf Visser nemen?
+ Nadat de recreatieschepen in de Muider trekvaart hier sinds mensenheugenis gratis hadden gelegen, wilde DWR in 1998 ineens liggeld zien, en wel met terugwerkende kracht over tal van jaren. Dat vertikten de eigenaren van de boten vierkant, maar ze kwamen er niet onderuit dat zij vanaf 1999 voor de huur van het water moesten betalen. Sindsdien maakten zij (op basis van € 5,45 per m2) gedurende vijf jaarlijkse perioden in totaal duizenden guldens aan DWR over. Maandag 14 juni viel er een brief bij hen in de bus. DWR had een foutje gemaakt: uit Kadastergegevens was gebleken dat de Muider trekvaart helemaal niet het eigendom is van het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht - waarvan DWR het uitvoerend orgaan is.
+ In de brief staat dat er van 1 september 1999 tot en met 31 augustus 2004 duizenden euro's ten onrechte in rekening zijn gebracht. 'Voor het ongemak bieden wij onze verontschuldigen aan', schrijft DWR en kondigt aan dat al het geld terug wordt gestort. Dat is een reden om een gat in de lucht te springen, zou je denken. Maar de reacties zijn aan de ingehouden kant. De echte eigenaar zal immers waarschijnlijk ook wel liggeld willen, misschien ook over de jaren dat er aan DWR betaald werd. Er wordt in de brief met geen woord gerept over de rente, die toch aardig opgelopen moet zijn, zomin als over het terugbetalen van de fl. 125, - die indertijd voor de aanvraag van de ligvergunning moest worden betaald.
+ DWR raadt de booteigenaren aan contact op te nemen met de eigenaar van het water omdat deze toestemming voor het gebruik dient te geven. Als ongevraagde service hebben ze zelfs een kopie van hun brief aan de booteigenaren gestuurd naar deze rechtmatige eigenaar, te weten 'het College van Commissarissen van de Trekvaarten tusschen Diemerbrug en Muiden en tusschen Muiden en Naarden'. Dit historisch instituut, dat wordt gevormd door de colleges van B&W van Muiden en Naarden, werd ooit gesticht voor het beheer van de trekvaarten. Uit het postbusadres blijkt dat het op het gemeentehuis van Muiden zetelt.
+ De booteigenaren voorzien natuurlijk dat er ook straks wel in enigerlei vorm het nodige zal moeten worden betaald, en dat er mogelijk een inhaalslag te verwachten is. Alleen gaat het gezegde 'of je nu door de hond of de kat gebeten wordt' in dit geval niet op. De gemeente Muiden heeft immers geprotesteerd tegen de beruchte asociale liggeldverhoging die het Hoogheemraadschap er onlangs voor de arken doorgedrukt heeft. Dan kun je het natuurlijk niet maken om dit voorbeeld te volgen.
+ CDA-commissielid Dirk Rozendaal vond dat de raads- en commissieleden maar eens met eigen ogen moesten zien waar ze het over hebben als ze over het KNSF-terrein praten. Op korte termijn een excursie door het Kruitbos, dat zou een goede zaak zijn. Ook zijn collega commissielid Rob van Hummel van de VIB had om een kijkje op de plaats van het misdrijf gevraagd. Dirk slingerde zijn idee aan bij Dick Methorst, de fractievoorzitter van het CDA, die op zijn beurt de communicatieadviseur van de KNSF Sander Simons, bijgenaamd Maartje van Weegen, erover polste. De vastgoedmaatschappij ging akkoord met een kijkje in het bos, onder voorwaarde dat men vooraf precies wilde weten wie er mee zou gaan.
+ Besloten werd dat alleen raadsleden en de leden van de commissie C welkom zouden zijn (onder deze commissie valt ruimtelijke ordening, en daarmee het KNSF-terrein). Geen leden van andere commissies en ook geen pers, dat wil zeggen geen lokale pers. Bij de KNSF, die zo graag een warm contact met de Muider bevolking wil, is men nog niet zover dat men de kabelkrant en muideninfo.nl uit elkaar kan houden.
+ Dirk hoorde een tijdje niets meer. Op een goed moment kwam hij er toevallig achter dat zijn initiatief gehonoreerd was. Hoewel hij twee jaar lang dagelijks op het kruitfabriekterrein aanwezig is geweest en bij wijze van spreken elke boom en struik kent, wilde hij graag meegaan. Hij zit als een soort 'vliegende keep' ook af en toe in commissie C, dus dat kon geen punt zijn. Maar wat bleek toen hij welgemoed kwam aanzetten? Hij mocht niet mee. Zijn naam stond niet op de lijst. Maartje van Weegen was onverbiddelijk: Dirk Rozendaal werd weggestuurd. Dit schoot Dick Methorst in het verkeerde keelgat. Dirk niet mee, dan ík ook niet mee, redeneerde de fractievoorzitter en hij liep met zijn commissielid mee terug naar het Kruitpad.
+ De stoet edelachtbare dames en heren, een beetje onwennig op de dienstfietsen van de oud – kruitfabriekmedewerkers, zette zich wankelend in beweging voor een verkenningstocht die goeddeels langs de rand van het Kruitbos voerde. Camera's waren taboe. Verrekijkers niet, zolang ze niet op camera's leken, zoals een van de deelnemers moest ervaren.
+ De volgende dag haalde Dirk Rozendaal de schade in. Samen met zijn buurman maakte hij een kanotocht om het hele terrein heen. Daarbij zag hij weinig minder dan zijn collega's de dag ervoor, want een beetje dieper het bos in, wat met name Jan Hylkema graag gewild had, was er voor de vroede vaderen en moederen niet bij. Terwijl de raad en commissie C die zaterdagmorgen het terrein rondfietsten, rondde ook Neemeermin activist Guus Kroon het gebied van de kruitfabriekterrein. In zijn uppie maakte hij te voet het hele rondje, waarbij hij zich door struweel worstelde en door het moeras heen sopte, terwijl de halmen van het riet hoog boven zijn hoofd in de wind wuifden. Ook zwom ons aller oer-Muier de Amsterdamsetrekvaart over.
+ Tamar de Vries van de Gooi – en Eemlander was als enige persvertegenwoordiger uitgenodigd voor de fietsexcursie langs het Kruitbos. Ze hoefde niet te kanoën, te zwemmen of te soppen, maar mocht van Maartje: hup, de dienstfiets op.
+ In de historische raadvergadering van donderdag 17 juni hadden de verschillende fracties nauwelijks commentaar op het opstappen van de wethouders. Er was veel meer aandacht voor hoe het nu verder moet. Iedereen bleek er oren naar te hebben om het door de provincie nagestreefde aantal van 4500 woningen samen met andere gemeenten in de regio in te vullen. Hilversum en Laren werden alvast genoemd als plaatsen die graag meedoen. Ook werd de gefaseerd bouwen (een 'knip') als mogelijkheid naar voren gebracht.
+ Jan Hylkema kondigde aan, dat de PvdA met een begroting komt, waarin experts uit eigen kring aantonen dat het wel degelijk mogelijk is om op het KNSF-terrein aanzienlijk minder woningen en kantoren te bouwen dan de KNSF zegt nodig te hebben om 'kostendekkend' te kunnen zijn. In het KNSF-plan staan 1700 woningen, en de PvdA vindt het, zoals bekend, niet nodig dat er meer dan 500 woningen worden gebouwd – dat is om en nabij het aantal van het KNSF plan van drie jaar geleden.
+ Een vergelijking met het PvdA kostenplaatje zou het voor de vastgoedonderneming wel eens behoorlijk lastig kunnen maken om aan te tonen dat er met kostendekkend bouwen als uitgangspunt niet aan het geplande bouwvolume te ontkomen valt. Zo zouden de in hun open begroting opgevoerde kosten van ontmanteling en grondsanering wel eens aan de zeer royale kant kunnen zijn, zo goed als het rentepercentage in hun calculatie ongekend hoog is. 'Onze begroting zal wèl open zijn', zegt Hylkema grimmig, doelend op het feit dat ondanks alle beloften de open begroting van de KNSF nog niet openbaar is gemaakt (nog steeds niet!)
+ Voor de derde keer in vier jaar legde Janneke Knijn van de VVD als nieuw raadslid de belofte af. Zij komt in de plaats van Hans Luijendijk, die uit Muiden vertrekt. Luijendijk vergeleek de huidige situatie in Muiden met de 1-1 tegen Duitsland. 'U heeft nog een kans', zei hij tegen de raad (die kans zou na afgelopen zaterdag wel eens verkeken kunnen zijn). Aan Janneke Knijn zal het niet liggen. Zij is een fervent voorstander van een kleinschalig Muiden.
+ 'Zonder wethouders gaat het veel sneller' merkte iemand donderdag terecht op, toen duidelijk werd dat de wethouders zich niet in de vergadering zouden laten zien, nadat burgmeester Smith hun vertrek had aangekondigd. De raad had na het grote nieuws duidelijk geen puf in uitvoerige discussies over allerlei onderwerpen.
+ Er werd wat heen en weer gepraat over de nieuwe legesverordening, waarbij voor alles en nog wat vergunning moet worden aangevraagd. Zuster Truusloop, Sinterklaasoptocht, dweilorkestjes – overal moet een vergunning voor komen. Al eerder had Smith er op gewezen dat je die maar beter bijtijds kunt aanvragen, omdat het anders vervelende gevolgen kan hebben voor de organisatie. Een lampionnenoptocht bijvoorbeeld is, hoe onschuldig het ook oogt, niet ontbloot van gevaar - en dat kun je maar beter vóór zijn. Je staat nu eenmaal sterker bij de verzekering als je een vergunning kunt laten zien. Leges, betaald voor ideële, althans niet commerciële activiteiten, komen vestzakbroekzak bij de verenigingen terug via subsidie. Het nieuwe beleid vergt meer ambtelijke tijd, maar schept helderheid. Een vervelende kant is dat spontane initiatieven de kop kunnen worden ingedrukt. Je kunt nu eenmaal niet alles in de hand hebben.
+ De gemeenteraad ging akkoord met het voorstel van B&W om de jeugdtheaterschool Floris geen subsidie te verlenen. Daar zit de school in eerste instantie niet mee. Subsidie is van latere orde als ze eerst maar eens een ruimte kunnen krijgen. Die is moeilijk in Muiden te vinden. Misschien is er iets in Muiderberg. Peuterspeelzaal Kriskras schijnt vrij te komen.
+ Het valt op dat bij de locaties die in aanmerking komen voor zogenoemd binnenstedelijk bouwen van een honderdtal woningen in de gemeente wel het Schoutenterrein en het Kocherbos in Muiderberg genoemd worden, maar niet het project aan het eind van de Weesperstraat van Hans Paardekooper. Ook een ander binnensteeds project, de Singelkerk, wordt niet genoemd, maar één woning zet dan ook geen zoden aan de dijk.
+ Best mogelijk dat de Woningbouw niets in appartementen in de Singelkerk had gezien, maar het is een gemiste kans dat deze woningbouwvereniging voor Weesp en Muiden, die ook projecten ontwikkelt, er helemaal niet van op de hoogte was dat deze kerk te koop heeft gestaan. Nu ik het toch over de Woningbouw heb: anders dan in een keutel stond, blijkt er geen behoefte te bestaan aan een 'loket' in Muiden. Het is een loos gerucht, dat de Woningbouw belangstelling zou hebben voor de vrijkomende ruimte in de PC Hooftschool.
+ Uit een uitvoerige journalistieke bijdrage van zijn hand in Trouw van 12 juni blijkt dat Sander Simons, de communicatieadviseur van de KNSF, lid is geweest van de werkgroep vernieuwing in de VVD. Hij constateert dat de Christen-democraten het conservatieve gedachtengoed kapen, en doet een oproep aan Jozias van Aartsen om op te staan als leider. Nu begrijp ik waarom VVD-fractievoorzitter Henk Bökenkamp zich ineens niet meer kan herinneren dat hij namens zijn partij een motie indiende voor veel groen en behoud van kleinschaligheid. Hij zou er het ongenoegen van hogere partijfunctionarissen mee op zijn hals kunnen halen, en dat zou zijn veelbelovende politieke carrière in gevaar kunnen brengen.
+ Ook in Trouw van 17 juni komt dezelfde Sander Simons aan bod. Hij wordt geciteerd in een artikel over de toekomst van het 'KNSF-eiland' zoals het kruitfabriekterrein in dit blad wordt genoemd. Daarin belooft hij dat KNSF Vastgoed het terrein niet klakkeloos gaat volbouwen. En dan volgt een uitspraak, waarvan niet duidelijk is of deze voor rekening van de KNSF is of van de redactie van Trouw: 'Er komt slechts laagbouw'. Op de website van de KNSF, die meldt dat 'mooie plekjes en stroompjes worden ontzien', staat te lezen dat er 'geen hoogbouw' komt. Ouwe Muier heeft uitgezocht wat onder deze termen in de wereld van de projectontwikkelaars verstaan wordt. 'Geen hoogbouw' betekent: niet hoger dan vier verdiepingen. Dat is altijd nog één verdieping hoger dan De Doelen, om maar iets te noemen. 'Geen hoogbouw' houdt dan ook niet in dat er laagbouw naar Muider maat te verwachten is. Het is maar dat u weet. En vooral ook dat de raadsleden het weten.
+ In hetzelfde artikel schampert Henk Bökenkamp dat er 'ontzettend veel brandnetels' op het KNSF-terrein zijn. Anders dan bijvoorbeeld Anna Waanders is hij niet onder de indruk van de natuur op deze plek. Het is me wat met Henk Bökenkamp. Binnen zijn partij weten ze niet goed raad met hun fractievoorzitter, op wie geen pijl te trekken is. Neem het volgende citaat: 'VVD'er Bökenkamp vindt het belangrijk dat Muiden groeit. "De inwoners willen het stadje misschien wel laten zoals het is, maar ze willen ook een postkantoor, winkels en een gezondheidscentrum".
+ Het klopt van geen kant: de ene helft van de inwoners wil inderdaad geen uitbreiding, maar de andere helft wil wèl uitbreiden, zij het met hooguit 500 woningen op het KNSF terrein. Maar een postkantoor zit er ook met 1700 woningen niet in. Met die nieuwe winkels zullen de huidige Muider winkeliers blij zijn. En dat gezondheidscentrum was er al geweest, als B&W niet zulke idioot hoge huren had geëist van de tandartsen en therapeuten, die zich in het recente verleden als belangstellenden voor zo'n centrum meldden.
+ Nog een alinea uit Trouw: De Stichting Stad Muiden heeft minister Dekker een brief gestuurd. Zij vreest dat Muiden na twee (moet zijn drie) eeuwen niet door het kruit maar 'door een speculerend projectontwikkelaar in samenwerking met rijk, provincie en gemeente alsnog verwoest gaat worden'. Gelezen, meneer Bökenkamp? Proberen te onthouden hoor!
+ Na de dreigbrief van de provincie, heeft het inmiddels demissionaire college van B&W van Muiden op zìjn beurt een dreigbrief op de raad losgelaten. Hun raadsvoorstel om in te stemmen met de startnotitie voor het structuurplan kun je moeilijk anders noemen. Het is één en al bangmakerij: als de raad niet doet wat Gedeputeerde Staten (lees Meijdam) wil, te weten instemmen met 4500 woningen in Muiden en Weesp, dan zijn de rapen gaar – dan volgt er een aanwijzing.
+ Hoewel het binnen B&W bekend is, dat gedeputeerde Meijdam alles prima vindt zolang die 4500 woningen maar gehaald worden – dus ook wanneer andere gemeenten in de Gooi – en Vechtstreek het aantal helpen volmaken, hamert het college erop, dat het een hard gegeven van de provincie is dat alle 4500 woningen binnen de gemeentegrenzen van beide Vechtsteden moeten worden gebouwd. En dat terwijl nu juist iedereen zich goed kan vinden in een regionale oplossing. Je wordt er moe en verdrietig van. Maar goed dat dit in elk geval nu afgelopen is.
+ Tot zijn verbazing ontdekte Herman Pronk in de notulen van de commissievergadering, die voor een flink deel gewijd zijn aan de discussie over de restauratie en aanbouw van zijn oude winkel Sluisstraat 3, dat in Muiden de zon niet opkomt, maar ondergaat in het oosten. Volgens woordvoerder de Haas van de buren in de Weesperstraat, die bezwaar hebben tegen de aanbouw, denkt men 'dat tegen het eind van de dag de zon weg zal vallen achter het te bouwen pand van Pronk'.
+ Veel waarderende woorden in de kazernezaal voor het werk van de VOMM, die dit jaar ruim € 4500, - aan subsidie ontvangt. De VOMM besteedt € 600, - van dit bedrag aan medicijnen en vitaminepillen voor Zhlobin.
+ Het VOMM familievoetbaltoernooi bij RCM ging zaterdag niet door, omdat drie van de zes ingeschreven elftallen Nederland tegen Tsjechië wilden zien spelen. De posters moesten worden teruggehaald, maar het heeft geen gevolgen voor het Defence for Child in Costa Rica van stadgenote Noortje Denkers, waar de opbrengst van het toernooi heen zou gaan.
+ Dick Methorst heeft zich geërgerd aan ambtenaren van de provincie die met een informatieavond aan het schuiven waren geweest om toch vooral de voetbalontmoeting met onze Oosterburen niet te missen. Hierdoor werden de raadsleden van Muiden voor het blok gezet. Geen twijfel mogelijk: Nederland-Duitsland was voor Haarlem belangrijker dan Muiden-Weesp.
+ Het bezwaar tegen de bouwplannen van Cor de Wit langs de Vecht bij de Sluis, ingediend door de waterwerkgroep van 'Muiden-Vesting', vertegenwoordigd door Ties Hilgers, de directeur van het Muiderslot, geldt niet de plannen zelf. Het gaat er om dat de waterkant bereikbaar blijft voor voetgangers. En dan niet alleen op deze plaats, maar het liefst langs de hele westoever van de Vechtmonding. Ties Hilgers pleit voor het recht van overpad, natuurlijk met respect voor de privacy van de Wit, waarvoor een oplossing gevonden moet worden. In feite wordt hiermee een oude kwestie opgerakeld, namelijk die van het wandelpad langs de Vecht.
+ Muiden-Vesting betoogt dat de Vechtmonding historisch, cultureel en toeristisch van wezenlijke betekenis is. Het streven van de waterwerkgroep is gericht op een herinrichting van de haven, waardoor meer passanten kunnen aanleggen - en er meer besteed wordt bij de winkels in Muiden. Overigens mogen er langs de oever van de toekomstige woning van Cor en Hetty de Wit geen boten liggen. Te dicht bij de spuisluis en de remmingswerken.
+ Er stapt al weer een jonge ambtenaar op. Mr Leonard Steenbergen, die in Utrecht woont en vier jaar op het gemeentehuis werkte, grijpt de kans aan om zich te verbeteren. Hij heeft een betrekking in Rijksdienst in Rotterdam aangenomen. Talentvolle jonge ambtenaren bereiken hier al gauw het plafond van hun mogelijkheden en vertrekken. Het is de prijs die een kleine gemeente als Muiden voor haar zelfstandigheid moet betalen.
+ Wie kent Mevrouw Boender niet. Ze loopt altijd met haar onafscheidelijke baret op, achter haar rollator door Muiden en knoopt graag links en rechts een praatje aan. Daarvoor neemt ze uitvoerig plaats op het zitje van de rollator. De laatste tijd heeft mevrouw Boender een fototoestel bij zich. Ze neemt de foto's die ze maakt, mee als herinnering aan Muiden en de Muiers, wanneer ze begin juli naar Weesp vertrekt. Ze verhuist van het laatste huis in de Prinses Irenestraat naar de Wintertuin, waar ze zelfstandig blijft wonen, maar dan met verzorging dicht in de buurt. Mevrouw Boender voelde zich vorig jaar zeer gefêteerd door het schitterende vuurwerk, dat uitgerekend op de dag dat zij tachtig werd, de festiviteiten van Muiden 1050 afsloot.
+ De aanwonenden van de vestingwal in de Bouvywijk bij de betonnen plaat hebben bericht gekregen van de voorzieningenrechter. Ze hebben verloren. Er mogen hier noodlokalen voor verschillende klassen van de Jozefschool worden geplaatst. De 'kindercontainers' mogen er twee jaar blijven staan. Zonodig langer, maar niet langer dan vijf jaar. De rechter vond dat het argument over de te verwachten overlast geen steek houdt. Er is nu al overlast door de kinderspeelplaats, oordeelde hij. Met het plaatsen van de noodlokalen zal snel een begin worden gemaakt.
+ Het is de bedoeling om de lange muur met de vierkante witte steenblokken in de Amsterdamsestraat te restaureren, vanaf het pand van de Tafel van Muiden tot het pand op de hoek met de Singelstraat, inclusief het deel voor de binnenplaatsen. Zaterdag vindt tijdens het Spieringfestival de opening plaats van de uitbreiding van de Tafel van Muiden met een nieuwe conferentieruimte en logeersuite.
+ Wie het gezien heeft, heeft geboft. Het was een fantastisch gezicht. Zaterdagmorgen maakte een vlucht van honderden aalscholvers een noodlanding in de vestinggracht bij de Naarderpoortburg. Het zag letterlijk zwart van deze grote vogels. Ze verdrongen elkaar boven en op het water, tot zelfs in de gracht rondom het Muizenfort. Het leek wel een scène uit 'Birds' van Alfred Hitchcock. Ineens waren alle vogels weer gevlogen. Mogelijk waren de aalscholvers, op doortocht naar het Naardermeer, door de wind uit de koers geraakt.
+ Toen hij na de raadsvergadering uit de kazerne kwam, ontdekte raadslid Henk Steffens dat zijn fiets was verdwenen. Hij probeerde zijn sleuteltje op een andere fiets, een damesfiets. En waarachtig: het slot sprong open. Henk concludeerde dat het originele sleuteltje waarschijnlijk op zíjn fiets gepast had. Voordat hij aanstalten maakte om op de vreemde fiets te vertrekken, wiegde hij eerst nog even behaaglijk heen en weer op het zadel. 'Het zit lekker, dit zadel', zei hij met kleine oogjes van genot.
+ Volgens NRC Handelsblad werd ene Willem van Muyden, tuinman van filmster Liz Taylor in Los Angeles, ontslagen omdat hij niet in wilde gaan op de avances van haar butler. Willem van Muyden. Geen idee.
+ Gelezen in de Gooi – en Eemlander: 'Maar een nieuwe tijd breekt aan. Er gaat van alles gebeuren op het terrein, benadrukt KNSF-directeur Ferry Holzhaus. Bij een nieuwe tijd hoort ook openheid, want niemand is gebaat bij kunstmatig in stand gehouden geheimzinnigheid als het niet hoeft'. Een echte Holzhaus. Knappe man, wil openheid.
+ Zegt Jan Hylkema over de fietstocht over het KNSF-terrein: 'Het was een lovenswaardig initiatief, maar om eerlijk te zijn, heeft de PvdA meer behoefte aan inzage in de open begroting'. Die twee moeten het met elkaar eens kunnen worden.
+ Als de Liberté van Willem Trekkast, de enige tjalk met fluistermotor, in de buurt is, kan het gebeuren dat oud-medewerkers van de kruitfabriek opschrikken door het indringende geluid van een tijdfluit. Het brengt hen terug naar de dagen van weleer.
+ De trucks met oplegger en vrachtauto's met aanhangwagen die regelmatig afgeladen over het Kruitpad rijden, zijn niet gevuld met puinafval – er is nog geen sloopvergunning – maar met nutteloos geworden bedrijfsinventaris. Bijvoorbeeld aluminium bakken en allerlei apparatuur, zoals te zien is in het herinneringsboekje dat de laatste medewerkers van MCI als afscheidsgeschenk meekregen (nu ik het daar toch over heb: bij de Hoek is een nieuwe voorraad van deze boekjes binnengekomen).
+ 'Het deed een beetje pijn', was de reactie van Ben Hagens, toen hij vertelde dat hij er getuige van was dat de wagentjes van het treintje van het kruitfabriekterrein werden afgevoerd. Dit gold niet alleen voor Ben. Het doet menig Muier een beetje pijn.
+ Het schijnt dat de kruitfabriek in de laatste weken van zijn bestaan overvallen is door een zwerm eksters. Ze speurden het hele terrein af en gapten alles wat maar los of vast zat.
+ Gastkeutel van Harry Mock: 'Laat eerst die zeventienhonderd woningen maar eens komen, daarna zien we wel verder.'
+ Als gedeputeerde Henry Meijdam ècht de touwtjes in handen zou hebben, dan zou de misleidende tekst, die nog steeds op de site van provincie Noord-Holland staat, al hoog en breed zijn verdwenen. Ik doel op de mededeling dat de raden van de gemeenten Muiden en Weesp een besluit hebben genomen over de startnotie van het structuurplan voor de Bloemendalerpolder en KNSF-terrein. Het zijn niet de raden, maar de colleges van B&W van Weesp en Muiden geweest die een besluit hebben genomen. En het heeft het college van Muiden de kop gekost. Net goed.
+ Vaak gehoorde verzuchting in Muiden (zelfs gelezen in de oproep van Behoud Vesting Muiden): 'Laat die aanwijzing maar komen. Erger dan wat de wethouders er bakken, kan de provincie het niet maken'.
+ Je zal de Muiers de kost moeten geven die met een grote grijns in het voorbijgaan aan Ouwe Muier vragen: 'Heb je nou je zin?' Zijn antwoord: 'Pas als ik zeker weet dat het gevaar van Kruitburg geweken is, eerder niet'.
+ Opgevangen: 'Zouden ze in Muiderberg weten, dat de wethouders zijn afgetreden?'
+ Ook opgevangen: 'Hadden ze de keutels maar moeten lezen'.
+ Ook al aan het warmlopen voor het Spieringfestival?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: