- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Kraampjes, koren, kunst en keutels.

27-juni-2004

+ Dankzij de koren, de kraampjes en de kunstexposities had het vijfde Spieringfestival dit jaar extra allure. Bovendien lokte het mooie weer jong en oud naar de attracties rond de sluis, in de Sluisstraat en in de Amsterdamsestraat. De menigte groeide naarmate de middag vorderde. De hele vesting daverde van de muziek. Het overgrote deel van het publiek bestond uit eigen inwoners. Niet voor niets heet dit feest van ontmoetingen en herkenning het Spieringfestival. Voor zover bekend was er geen wanklank te horen, of het moet zijn dat enkele inwoners het maar niets vonden dat de Stichting Behoud Vesting Muiden de kans aangreep om van zich te laten horen.
+ Het was druk bij de stand van deze voorvechters van een blijvend kleinschalig Muiden. Niet dat de gemoederen hoog oplaaiden. Er was eerder sprake van nadere uitleg en van gerust stellen dan van discussie ('Voor een aanwijzing van de provincie hoeft u niet bang te zijn!' stond in het speciale kraamnummer). Dat is ook wel logisch. Me dunkt dat de inwoners van Muiden nu wel voldoende te kennen hebben gegeven, dat ze het er niet mee eens zijn dat het Kruitbos moet wijken voor Kruitburg met zijn hoogbouw kantoren en huizen.
+ De KNSF heeft een kans laten liggen. De vastgoedmaatschappij had aanwezig kunnen zijn met een stand om te geuren met de maquette, die eerder ingezet werd om de Muider politici lekker te maken voor hun project. Muiers zijn nieuwsgierig, en Sander Simons is welbespraakt. Als standwerker had hij vast wel wat bekeerlingen kunnen maken.
+ De vijf koren die concerteerden in de voormalige theetuin achter het witte sluishuis, vormden een verrijking van het festival. Neem het 120 man en vrouw tellende Noisy Voices uit Amsterdam (niet te verwarren met Voice Nois, dat ook optrad). De helft van dit koor, dat een slag jonger is dan de Meiden van de Kade, was komen opdraven dankzij bemiddeling van hun Muidense koorleden Gerda Molenaar en Irma Schipper.
+ Het kunstgebouw (tot voor kort het witte kruisgebouw) lag een beetje uit de 'kunstroute'. De expositie van eigen Muidense en Muiderbergse kunstenaars had meer aandacht verdiend. Zo heeft Ouwe Muier gefascineerd staan kijken naar het ontwerp voor een virtueel kantoor, een toekomstvisie die Harm Hasenaar zich ergens in open zee gedacht heeft. Fluitend in de wind denk ik, want zijn creatie houdt het midden tussen een slakkenhuis en de geblutste elleboog van een kachelpijp. Minstens zo interessant is zijn filosofische en artistieke verantwoording die hij uitvoerig op papier heeft gezet.
+ Binnen de kunstroute, achter de ramen van de Rabobank, waren beslist aparte foto's van Pieter van Buijtenen tentoongesteld (waarschijnlijk hangen ze er nog). Je zou zweren dat deze bijzondere opnamen met hun effecten een computerbewerking hebben ondergaan, maar Pieter garandeert dat dit niet geval is, zo goed als hij garandeert dat hij maximaal slechts drie afdrukken maakt van de foto's, die € 75, - per stuk kosten.
+ Op diverse kraampjes en bij de Tafel van Muiden werd eveneens kunst geëxposeerd. Tafeldirecteur Lyanne de Kleine, die Irene Dhert, eerder First Class stewardess bij de KLM, als medewerkster heeft aangetrokken, had het Spieringfestival aangegrepen om de uitbreiding van het conferentieoord in het woonhuis ernaast te openen. In dit nieuwe gedeelte zijn onder meer een vergaderruimte met keuken en een lounge ondergebracht. Het doet qua uitstraling en chique de lala niet onder voor de Doelen, alleen is hier de inrichting in hypermoderne stijl en esthetisch verantwoord. Ook de sculpturen, de hapjes en de wijn waren van hoog niveau.
+ Het exquise 'logement' onder de hanenbalken op de eerste verdieping is van een allure waar Nees Meijer en Jaap Juffermans indertijd niet van hadden durven dromen. Een riant bed en een stijlvol bad, met de champagne onder handbereik, wat wil je nog meer. In de vroegere Muider logementen was er zelfs geen Schipperbitter bij. Overigens is het laatste woord nog niet gezegd over de uitbreiding. Iedereen begrijpt dat het economisch bezien een aanwinst is voor Muiden, maar er wordt ook geprotesteerd tegen het onttrekken van het pand aan de woningvoorraad en tegen geluidsoverlast van de airco.
+ De voetbalwedstrijd Nederland-Zweden gooide in zoverre roet in het eten dat de gondelvaart met verlichte bootjes á la Muiden 1050 wegens gebrek aan belangstelling moest worden afgelast. De bandjes speelden nog wel door, maar er was weinig publiek. Pas toen de wedstrijd eindelijk was afgelopen, kwam iedereen weer de straat op. Bij de Mol en op het Vonkplein waren toen de instrumenten al hoog en breed ingepakt, maar op de Herengracht werd uitbundig tot één uur 's nachts doorgefeest.
+ De schade door de stormstoten midden vorige week is beperkt gebleven tot afgewaaide takken. Alleen in het Muiderbos waren de gevolgen ernstiger. Hier sneuvelden vier bomen. Eéntje waaide er om, en de andere drie moesten worden geveld. Aangezien ze op omvallen stonden, zat daar niets anders op. Een grote oude boom zou zelfs met verwoestend geweld op de grafstenen terechtgekomen zijn, als er niet snel zou zijn ingegrepen. De grond bij de bomen die omgezaagd werden, wiegde zachtjes heen en weer, zodra de wind opstak. Het was een macaber gezicht, zo vlak bij de graven.
+ De borden staan er nog, maar stormvlagen hebben een definitief einde gemaakt aan de verkiezingsstrijd. Vrijwel alle posters zijn door de harde wind van de borden afgerukt. Het was nog even spannend op de Zuidpolderweg waar het CDA en Groenlinks in een plakstrijd verwikkeld waren. Groenlinks had zijn poster over die van het CDA geplakt, waarna het CDA een nieuwe poster over die van Groenlinks heen plakte. Vervolgens hielp de wind deze laatste partij door de vers over hun poster geplakte CDA poster van het bord te vegen. Maar het kan ook zijn dat Groen Links opnieuw had toegeslagen. Hoe het ook zij, momenteel is er geen poster meer te zien, behalve dan die van D66, maar die heeft dan ook als allereerst geplakte poster de oudste rechten.
+ Stagiaire Linda, tijdelijk assistente van tandarts Wout Vriesman die praktijk houdt in zijn woonboot vlakbij de Vechtbrug, werd tijdens de storm zeeziek door het schokken en wiegen van de boot. Ze moest naar Desirée om pilletjes te halen. Na een uurtje knapte ze op en kon ze Wout weer helpen. Die boorde al die tijd onverstoorbaar met vaste hand verder. Wout Vriesman staat er zich nu op voor dat hij de enige tandarts in Nederland is, waar je zeeziek kunt worden.
+ Hielke Bazen verlaat eind volgende maand haar kapsalon boven de winkel van Desirée. Ze verhuist naar het pand van Okikokie op de hoek van De Amsterdamsestraat en de Zeestraat. Sinds kort werkt Hielke samen met haar vriend en collega kapper Pascal Uriot. Aanvankelijk was het de bedoeling om de bovenruimte in te richten voor twee kappers. Dat gaat dus niet door. Het is de bedoeling dat de kapsalon van Hielke en Pascal na de bouwvak geopend wordt. Er komt een prijsvraag voor de klanten om een toepasselijke naam te verzinnen. Indertijd bedacht Hielke 'Cut above' voor haar salon boven Desirée maar dat vindt ze, afgaand op de reacties, achteraf toch niet zo geslaagd.
+ Okikokie, dat goed draait, verhuist naar het pand aan de Herengracht waarin vroeger bakker Steeman zat, en later mevrouw de Boer met haar handwerkwinkel, en weer later de maritieme kledingzaak van Ton – en waar je nog steeds een doodsmak kunt maken over het enorme roestige anker voor de etalage. Marleen verlaat haar woning aan de sluis om hier te gaan wonen en er Okikoki voort te zetten. Hopelijk haalt ze het anker op. Ouwe Muier wenst haar een goede vaart.
+ Mevrouw Helder, de moeder van Jan Helder, en mevrouw de Wit, de moeder van Cor en Frank de Wit, zijn kort na elkaar overleden. De twee bejaarde Muidensen kenden elkaar uiteraard en hadden vroeger ook contact. Oma de Wit werd begin tachtig. Oma Helder, die enkele jaren ouder was, was onlangs nog te zien op de kabelkrant op die prachtige foto met het Muiderslot op de achtergrond, tijdens de vaartocht die de Lions de bewoners van Florisberg aanboden. Niemand had kunnen vermoeden dat ze nog dezelfde week zou overlijden.
+ De communicatieadviseur van de KNSF heeft zijn excuses aangeboden voor het uitsluiten van Dirk Rozendaal van de fietsexcursie voor Muider raads - en commissieleden, hoewel uitgerekend dit commissielid de initiatiefnemer was van deze tocht over de veiligheidscontroleroute langs de hekken van het kruitfabriekterrein. Omdat Dirk niet mee mocht, vertikte Dick Methorst hem in de steek te laten. Sander Simons nodigde ootmoedig een hele CDA - delegatie uit om de schade in te halen. Het gezelschap stapte zaterdag op de fiets voor de trip. Evenals bij de anderen wachtte hen aan het eind van de rit (net als bijvoorbeeld bij de bekende gratis bustochten naar Düsseldorf) een 'verkoopfuik' in de vorm van een maquette om plaatselijke politici warm te krijgen voor grootscheepse bouwplannen. Helaas valt er niet uit op te maken hoe hoog de KNSF zich de laagbouw heeft gedacht. Wordt het nu laagbouw naar KNSF maatstaven of hoogbouw naar Muider maat?
+ Cees Leupen gezien op RTV Noord-Holland? Díe bakte 'm bruin! De uitslag van de Klankbordenquête is het laatste zetje gebleken dat B&W nodig had om voor zichzelf vast te stellen dat die domme Muider bevolking zo hardleers is, dat je er als bestuurders maar beter de brui aan kan geven. Leupen liet weten dat hij het niet netjes vond dat de deelnemers aan de enquête niet door de Klankbordgroep geïnformeerd waren over de 'verplichting' van de provincie dat hier 4500 woningen moeten worden gebouwd.
+ Als het een ultieme poging van hem is geweest om alsnog zijn gelijk te krijgen of om zijn gezicht te redden, dan is hem dat niet gelukt. Klankbordlid Jan Bovenlander, die maar even in beeld was, had één zinnetje nodig om de bodem onder Leupen's betoog weg te slaan, namelijk dat 97 % van de deelnemers aan de enquête heeft laten weten niet voor massale bebouwing te zijn. Iedereen in Muiden was wel degelijk, mogelijk mede dankzij de verwijzing hiernaar in de enquête, op de hoogte van de grootschalige plannen.
+ Er waren de afgelopen week twee commissievergaderingen. Beide keren waren er geen wethouders bij. Die hebben we niet meer, totdat hun opvolgers er zijn. Het is de bedoeling dat de demissionaire wethouders de lopende zaken afwikkelen. Kennelijk vonden alle drie de wethouders dat alle onderwerpen te politiek beladen zijn. Het zou ook kunnen dat de heren er geen trek in hadden zich bloot te stellen aan stekelige vragen vanuit de commissie. Hoe het zij: burgemeester Smith viel de eer te beurt hen te vervangen. Die kweet zich vol overgave van zijn taak. Als je bereid bent Harry Smith zijn aartsvaderlijke neigingen te vergeven, valt er niet anders te concluderen dan dat het hem goed afging. Smith heeft het college overleefd. En dat wilde hij weten ook. Nu hij het rijk alleen had, voelde hij zich als een vis in het water, waarbij kwam dat de commissievoorzitters hem alle ruimte gunden.
+ Het belangrijkste agendapunt was uiteraard het raadsvoorstel van B&W om in te stemmen met de startnotitie. Zoals te verwachten was, gaf niemand te kennen daar voor te voelen – zeker niet in de voorgestelde vorm, waarbij er alleen keus geboden wordt tussen 4500 woningen vrijwillig of 4500 gedwongen bouwen, en waarin bovendien geen ruimte is voor een bredere regionale opvang van dit aantal, iets waar ook gedeputeerde Meijdam wel voor voelt. Er heeft zich een ruime meerderheid afgetekend voor spreiding over de regio en ook voor gefaseerd bouwen – dus verdeeld over een langere periode. Hoe het afloopt weten we volgende week. Donderdag 8 juli kon wel eens een historische datum worden voor Muiden.
+ In de commissievergadering, waarin de bekende standpunten ten overvloede door de verschillende fracties werden onderstreept, viel het op dat Bökenkamp keurig begon met oplepelen van het standpunt van zijn partij, die achter kleinschaligheid staat, maar al snel met eigen interpretaties kwam, waaronder de suggestie, dat best wel eens zou kunnen blijken dat er meer dan 4500 woningen nodig zijn. Was dit de neerslag van zijn hotline met E.P. Vlaanderen in Portugal (zie de betreffende keutels verderop)? Dat belooft nog wat wanneer de Beuk als wethouder uit de politieke machtsstrijd mocht komen, wat, hoe ondenkbaar het ook lijkt, zomaar kan gebeuren.
+ Het ging in de commissie onder meer over de Jongeren Ontmoetings Plaatsen. Ook al omdat er insprekers uit Muiderberg waren komen opdagen, die weinig van deze Jops moeten weten, laat staan in hun eigen buurt, nam dit agendapunt nogal wat tijd in beslag. Eén van de insprekers was de pittige Bozencka van der Velde, dochter van Henny Wormhoudt, die sprekend namens haar leeftijdgenoten tot vijftien jaar, zei wat iedereen met gezond verstand allang wist: er zitten altijd wel jongens en meiden bij die zich meer uitsloven dan nodig is. 'Pik die raddraaiers er uit en het probleem is over' zou je denken maar die oplossing is te simpel voor de bezorgde wethouder, de jeugdwerker en de jeugdpolitie.
+ Getuige de tekst van het voorstel moet er de nodige welzijnswerkersprietpraat worden uitgeslagen. Wat vindt u van deze? 'Helaas moeten wij constateren dat er een steeds grotere groep afhankelijk wordt van genotsmiddelen, die zelfs zover gaat dat er van verslaving kan worden gesproken. De panische blik, het vreemde rennen naar speciale plaatsen, het geheimzinnige gedrag rondom die verzamelplaatsen doet het ergste vermoeden'. Dat komt nooit meer goed, zou je denken, maar onder 'maak een beleid, geef een visie' staat dat er nog hoop is, dankzij de 9 punten van actie. Ik beperk me tot punt 7: 'Binnen 1 jaar 50% van de overlast verminderen, binnen 2 jaar tijd 80% van de overlast verminderen'. En dat passeert kritiekloos B&W.
+ Bozencka, die vaststelde dat ouderen ook hangen, maar dan bij Ome Ko en Lieftink, ging niet in op de vraag waarom de jongeren zelf niet met hun vingertje zwaaien naar de stouterikken binnen hun groep. Als je zoiets vraagt is óf je eigen jeugd al heel lang geleden, of heb je geen jeugd gehad, of vind je dat jongeren niet moeten hangen, maar thuis in het warme ouderlijke nest de ene na de andere legpuzzel leggen 'Geef onze leeftijdsgroep een eigen gebouwtje' zei Bozencka: Dat kan natuurlijk niet zomaar. Van de andere kant: een Jop lost niets op.
+ Commissielid Geert van Duinen, als altijd broodnuchter, concludeerde dat er minstens vijf jops nodig zijn, omdat er naar beweerd wordt immers vijf jongerengroepen in dorp en stad zijn, die elkaar zo ongeveer naar het leven staan. Er komen er zeker geen vijf. Maar het zou me niets verbazen als de raad het voorstel goedkeurt om de ontmoetingsplaats bij de volière voor de flierefluiters in de buurt van de PC Hooftschool tot Jop te verheffen, ook al komt deze plek ineens uit de lucht vallen (eerder wees alles op een Jop langs de Singelgracht bij het parkeerterrein voorbij de Amsterdamse poortburg). Dat gebeurt dan omwille van de lieve politieke vrede (alleen CDA en D66 zijn nu nog voor) en ook omdat Hans van der Steen zo'n lieve man is, die het ook niet kon helpen dat hij wethouder werd, dat moest nu eenmaal vanwege het politieke evenwicht in de raad. Zo gaan die dingen. In Muiden.
+ De VIB toont zich op zijn website niet direct enthousiast over de bijeenkomst in Weesp waarin de bekende startnotitie voor het structuurplan werd toegelicht. De gedeputeerde en de wethouders van Muiden en Weesp lieten deze klus aan de provinciale ambtenaren over. Alleen viel er niets te vertellen. Alles was al bekend. De pakweg veertig aanwezigen, vooral politici en andere betrokkenen uit Muiden, stond dan ook niets anders te doen dan naar fouten in het document te speuren. Die troffen ze bij bosjes aan.
+ Zoals dat gaat bij plannen die overheden er door willen douwen, zag het perfect gedrukte stuk eruit, alsof alles vaststond en er geen letter meer veranderd mocht worden. Het maakte de uitdaging extra groot om door de gelikte presentatie heen te prikken. Zo viel vast te stellen, dat onze ruim 1050 jarige Vechtstad door Haarlem weer eens een dorp wordt genoemd. Ook kwam aan het licht dat de gemeentegrenzen niet goed waren aangegeven, dat de namen van de polders door elkaar werden gehaald en, je houdt het niet voor mogelijk: dat er complete huizenblokken op de beschermde Vechtoevers waren gezet. Sylvia Bazuin vertelt op de VIB-site dat de ambtenaren als excuus voor de stommiteiten aanvoerden, dat het nog maar 'een denkmodel' betrof. Ja, had je gedacht. De provincie leverde het overtuigende bewijs dat de onaantastbaarheid van de stukken uit Haarlem niet meer dan schone schijn is.
+ Uit hun verslaggeving blijkt dat De VIB niets moet weten van de plannen voor een slibdepot, dat ineens een tijdelijke baggerverwerkingslocatie genoemd wordt. De oorzaak laat zich raden. Ze denken dat er een slipdepot komt. En dat kon wel eens veel erger stinken dan een slibdepot.
+ Bij deze wil ik alle VVD-ers in Muiden en Muiderberg, die ik ken en waardeer, attent maken op de wartaal die op hun locale site staat. Verder wijs ik de D'66-ers er op, dat op hun site nog onverminderd de zegeningen voor Muiden staan die (ex) wethouder Van der Steen een KNSF-terrein vol woningen en kantoren toedenkt. De PvdA site ligt al minstens een jaar plat en het CDA moet nog steeds niets hebben van nieuwlichterij als internet, en stelt het dan ook helemaal zonder site. Een opvallende uitzondering is de site van de VIB. Vooral in deze spannende tijd is het hier smullen geblazen voor de liefhebbers.
+ Anna's Dagboek, de 'belevenissen vanuit de binnenkant van de politiek', geschreven door de fractievoorzitter van de VIB, die eerder ooit voor de VVD in de raad zat, pleegt het achterkamertjesgekonkel vrijmoedig bloot te leggen. Deze belangenpartij riskeert hiermee dat zij zich tot het zwarte schaap maakt binnen de lokale politiek. Dat moet dan maar, zullen ze bij de VIB denken. Fris van de lever wordt in het dagboek verteld dat Riet Ruijzendaal, eveneens oud fractielid van de VVD (ze scheidde zich af en vormt een eenmansfractie die samenwerkt met de VIB), nog voordat het opstappen van de drie wethouders wereldkundig was gemaakt, door E.P. Vlaanderen werd opgebeld vanuit Portugal. E.P. vroeg of Riet misschien Bökenkamp zou willen steunen voor het wethouderschap. 'Over my dead body' luidde haar reactie.
+ Anna herinnerde zich iets, schrijft ze. Tijdens de verjaardag van EP (hij werd vijftig) zaten de heren Hennipman, Schulp en Bökenkamp knus aan een tafeltje. 'Zo, heren, collegeonderhandelingen?' grapte zij, en ze vervolgt; 'De reactie van Schulp daarop zal ik eenieder besparen, maar duidelijk was dat ik een gevoelige snaar had geraakt'. Daarna filosofeert ze: 'Wat als de formatie al klaar is? CDA schuift Schulp naar voren, met toestemming van de VVD, die dan Bökenkamp naar voren schuift? Dat zijn 6 stemmen, ze hoeven er nog maar 1 of 2 bij. Dat zou het telefoontje naar Riet verklaren. Misschien gaan ze nog wel verder, om Riet een wethouderspost te beloven. Dat zouden 7 stemmen zijn. De meerderheid. Ik kan me de woorden van Riet op een dergelijk voorstel al voorstellen "over my dead body". En D'66 dan? Nee, daar zijn ze te verstandig voor'.
+ Anna's fractiegenoot Sylvia Bazuin wordt 'bijna misselijk' van dit hersenspinsel: 'Zo hoort het niet te gaan, zo mag het niet gaan!' Ouwe Muier helpt het de dames zandhazen hopen. Hij is er trouwens van overtuigd dat er ook binnen het CDA, tot in de eigen fractie, het nodige verzet tegen een wethouderstrio bestaand uit Schulp, Van der Steen en Bökenkamp zal zijn, zo goed als er meer CDA'ers zijn dan Schulp lief is, die hem liever niet terugzien komen als wethouder. 'Maar ja, we hebben nu eenmaal niks anders', verzuchtte een prominent partijlid. Alsof dat een reden is om Muiden aan hem over te leveren.
+ In de commissievergadering van de startnotitie lanceerde Anna Waanders een idee, dat ook in haar dagboek staat: de onderhandelingen met de provincie en de KNSF hoeven niet persé door een wethouder gevoerd te worden, hiervoor kan ook een deskundige en zelfs een adviesbureau voor worden aangetrokken. Ze schrijft: 'Het machtsdenken is bij veel partijen aanwezig. Er wordt nog steeds over coalitie en oppositie gesproken. Een minderheidscollege zullen ze niet voorstaan. Jammer, want ook qua geld zou dat schelen. De drie vertrokken wethouders hebben namelijk wel recht op wachtgeld en al vaak hebben we kunnen merken dat twee voldoende is voor deze gemeente. Maak dan ruimte voor het inhuren van deskundigen, onderhandelaars of wat dan maar'.
+ Maandag of dinsdag zullen we het weten, maar er zijn al de hele week sterke aanwijzingen dat de wethouders Hans van der Steen en Dick Schulp weer zullen terugkeren, de laatste zelfs als wethouder Ruimtelijke Ordening. En wie weet zou Henk Bökenkamp dan de eer krijgen de derde wethouder te worden. Cees Leupen komt zeker niet terug. Het kon wel eens zo zijn, dat Leupen onder het mom dat ze gebroederlijk als trio afhaakten, door zijn twee collega-wethouders gedumpt is. Maar daar gaat het nu even niet om. Belangrijker is, dat wanneer alles uitpakt zoals momenteel in politieke kringen de ronde doet, dit natuurlijk niet goed is voor Muiden. Maar het is wel leuk voor de keutels, want die waren de laatste tijd te serieus.
+ Voor buitenstaanders is het politieke machtsspel ondoorgrondelijk. Zij gaan er in hun argeloosheid van uit, dat de wensen en belangen van de kiezers op de eerste plaats komen. Nou, mooi niet. Dat blijkt wel weer uit de mogelijke kandidatuur van uitgerekend die bestuurders, die de afkeer van de overgrote meerderheid van de inwoners van de stad Muiden vierkant aan hun laars lappen. Het is triest maar waar.
+ Meer dan eens kun je in politieke kringen horen dat de bevolking nauwelijks in de gaten heeft wat er allemaal speelt. Regelmatig hoor je zeggen dat de kiezers zich hier ook niet mee moeten bemoeien. Ze hebben maar te accepteren wat de dames en heren raadsleden besluiten. Ze hebben toch zeker zelf de gemeenteraad gekozen? Nou dan. Alleen wordt vergeten (of wordt er liever niet aan gedacht) dat met name in het recente verleden keer op keer is gebleken is dat de inwoners van Muiden zó goed op de hoogte blijken te zijn van wat er aan de hand is, dat ze zich tegen de tijd dat de raadsverkiezingen worden gehouden moeiteloos herinneren wat er allemaal mis is gegaan. En anders zijn er wel enkele deugnieten, zoals uw chroniqueur, graag bereid daar een handje bij te helpen.
+ Als voorproefje van de afrekening, die de politiek bij de raadsverkiezingen kan verwachten, laten de kiezers zodra ze de kans krijgen, tussentijds blijken wat ze van de politieke capriolen in hun eigen woonplaats vinden. Zo zou het aantal zetels van de partij van Dick Schulp bij de recente Europese verkiezingen van vier naar twee getuimeld zijn, dat is dus gehalveerd, wanneer het raadsverkiezingen zouden zijn geweest. En dat terwijl het CDA dankzij haar trouwe aanhang normaal juist profiteert van een lage opkomst. Met andere woorden: het verlies had nog erger kunnen zijn.
+ De bewoners van het bekende rijtje in de stijl van de Amsterdamse school gebouwde huizen aan het Kruitpad nabij de poort van de kruitfabriek, zijn er niet gerust op of hun woningen nu gesloopt worden of niet. Ze schreven de KNSF een brief. Het antwoord luidt dat de bewoners zich vooralsnog geen zorgen hoeven te maken, maar dat, mochten de huizen ooit moeten verdwijnen, er voor gepaste vervangende woonruimte zal worden gezorgd. Het is dus niet uitgesloten dat er te zijner tijd gesloopt wordt.
+ Ook schrijft de KNSF hen dat de nutsvoorzieningen (het water komt van de kruitfabriek) gewoon blijven en dat men geen geluidshinder hoeft te vrezen van de afvoer van sloopafval. Over flora en fauna van het terrein doet de vastgoedmaatschappij, in afwachting van de uitspraken van hogerhand op dit punt, geen uitspraak. In hun brief aan de KNSF maakten de bewoners zich ongerust over de toekomst van de ringslangenkolonie uit IJburg die naar het Kruitbos uitweek. Over het lot van de ijsvogels, de das en de beschermde vegetatie zijn ze al evenmin gerust.
+ Ik lees in het kerkblad van de Protestantse gemeente te Muiden dat het orgel van de Singelkerk is verkocht. Maar ik heb het niet gecheckt bij de makelaar.
+ De etalage van de verswinkel staat helemaal in het teken van de kruitfabriek. Pronkstuk is de originele zwarte NSF-pet zoals de werkers van de Nederlandse Springstoffenfabriek vroeger droegen. De pet behoorde toe aan F. de Gooier.
+ Het blijkt dat we hier over een VVV website beschikken. WWW.VVV-Muiden.nl om precies te zijn. De oorsprong van de site is duister maar enig speurwerk lost het mysterie op: Ruurd Kleuver, de schipper van de Anna, die verleden jaar vergeefs probeerde de VVV terug naar Muiden te krijgen, zit erachter. Op de site staat voor bezoekers wetenswaardige informatie, zoals de mogelijkheid om het Zuiderzeesop op te gaan via, wat dacht je, Zeilschepenverhuur van Ruurd Kleuver, gevestigd in de winkel op de hoek van de Naarderstraat en de Kazernestraat.
+ Bij doorklikken blijkt het 'VVV kantoor Muiden' het VVV kantoor in Naarden te zijn, waarvan momenteel het voortbestaan aan een zijden draadje hangt (een schande trouwens, voor zo'n museumstad). Gelukkig bleek mij dat er wel degelijk een VVV vestiging in Muiden aan komt zetten. Ruurd Kleuver heeft het namelijk voor elkaar gekregen, dat er eindelijk vanuit de centrale VVV organisatie een voorraad VVV-folders bij hem is binnengekomen met toeristische informatie over Muiden en omgeving, plus fiets - en wandelroutes. Het zal me een rotzorg zijn of het een officieel kantoor is of niet. Dankzij de ondernemingslust van een stadgenoot kunnen we de bezoekers aan Muiden weer naar de VVV van Muiden sturen.
+ 'Reclame op hoogspanningsmasten, mag dat?' vroeg Jan Hylkema in de commissie. Hij doelde op het grote reclamebord voor Nuon op een mast bij de Maxis. Ook al pronkt de Nuon vanuit eigen nest met zijn veren: het mag waarschijnlijk niet. De provincie, die over dit soort zaken gaat, zal door de gemeente worden ingeseind.
+ Het was Carmen Werneke op zaterdag de negentiende opgevallen dat er nu toch wel héél erg veel motoren door de vestig daverden. Ze informeerde bij een stilstaande motormuis hoeveel. 'We zijn met duizend man', zei de motormuis trots. 'Is hier iets tegen te doen, kan dit zomaar?', vroeg Carmen in de commissie. De burgemeester antwoordde resoluut: 'Ja, dat mag. Als ze vooraf zouden vragen of hun route door Muiden mag voeren, zullen we dat beslist weigeren. Maar dat vragen ze nooit'. Hij voegde er nog aan toe dat wielrenners er ook wat van kunnen: 'het zijn de terroristen van het fietspad'. Zelden ben ik het zo met de burgervader eens geweest. Maar toch, zou het echt waar zijn dat de wet toestaat dat een gemeenschap twee tot drie uur achtereen geterroriseerd mag worden door stank en lawaai? Ik zal er het wetboek eens op na slaan. Ik hoop het maar dat hij zich vergist.
+ 'We houden het aquaduct boven water', verzekerde de fractievoorzitter van het CDA in de commissievergadering toen hij de noodzaak bepleitte van planning van de infrastructuur. Zijn collega's en het publiek in de Kazernezaal begonnen te gniffelen: ónder water toch zeker? Maar Dick Methorst zat dichter bij de werkelijkheid dan menigeen besefte. Een tunnel bevindt zich inderdaad onder het water, maar een aquaduct is een enorme goot, waar het water doorheen stroomt. Niet het water, maar het verkeer gaat onder een aquaduct door.
+ Als het goed is, komt Dick Methorst, die als vertegenwoordiger van de grootste partij als informateur optreedt, binnenkort naar buiten met het resultaat van de onderhandelingen over de nieuwe wethouders. Het zal hem toch hopelijk als doelman en coach niet ontgaan zijn, dat de opvolger van Bökenkamp, eveneens een Vlaanderen vazal, zich al langs de lijn warmloopt? Gelukkig hebben we Janneke Knijn nog.
+ De kopregel van de maand staat op de voorpagina van Weesper Nieuws: 'Startdocument laat Weesp kraken en Muiden barsten'.
+ Een doordenkertje van Paul Dinant van de Klankbordgroep: 'Beter 4500 woningen op de goeie plaats, dan duizend op de verkeerde'.
+ Opgevangen: 'Ik kreeg het te horen van Hetze Zijlstra'.
+ Als u graag wilt dat meer dan de helft van de stemmen van de poll op de kabelkrant op de vraag over de 4500 extra woningen voor Muiden en Weesp gaat naar het antwoord 'is echt nodig', dan moet u het volgende doen. Surf naar www.muider.nl. Breng uw stem uit (1x). Klik op 'extra' in de menubalk en kies 'internet-opties'. Klik onder het tabblad 'algemeen' op 'cookies verwijderen' bevestig het met 'OK'. Breng nogmaals uw stem uit (2 x). Herhaal deze procedure tot u de door u gewenste uitslag bereikt hebt.
+ Hoe moet het nu verder wanneer de raad op 8 juli niet aan de startnotitie wil, terwijl er een nieuw college is, dat voor driekwart bestaat uit leden die dezelfde startnotitie aan dezelfde raad heeft voorgelegd, mogelijk aangevuld met een derde wethouder, die zelfs zijn eigen dorp zou willen verkopen voor zijn hoogste ideaal: wethouder worden voor het te laat is?
+ De klap die Henk Bökenkamp op zijn achterhoofd kreeg tijdens het Nieuwjaarsfeestje, vorig jaar in de haven, kon wel eens harder aangekomen zijn dan je denkt.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: